Cum se diluează sticla lichidă cu ciment?

Adăugarea de sticlă lichidă la formulările de ciment în timpul construcției este larg răspândită. Accelerează întărirea betonului și mărește rezistența la penetrarea umezelii. Compoziția este o soluție de silicat de sodiu sau potasiu. Producția sa se realizează prin tratarea la temperatură înaltă a sifonului, a nisipului de cuarț cu o scădere a caracteristicilor dimensiunii particulelor și dizolvarea în apă.

Lichidul de sticlă este introdus în soluția de ciment în timpul construcției de piscine, obiecte hidraulice, fundații, aranjarea cuptoarelor și executarea șapei. În plus, sticlă lichidă de neînlocuit pentru prepararea compozițiilor, dacă aveți nevoie de un tencuială cu aderență ridicată. Lichidul de sticlă cu ciment, proporțional amestecat, conferă proprietăți refractare și rezistente la acizi.

Introducerea sticlei lichide în compoziția de ciment este justificată printr-un timp redus pentru implementarea activităților de construcție. Utilizarea sticlei lichide în soluțiile de construcție necesită respectarea concentrației cerute, deoarece abaterile de la proporțiile recomandate sunt asociate cu modificări imprevizibile ale caracteristicilor.

Adăugarea sticlei lichide în soluție, în funcție de cantitatea sa, va da proprietăți diferite materialului finit.

Rata recomandată

Se amestecă cimentul cu sticlă lichidă, cu respectarea strictă a proporțiilor recomandate. Eroarea poate cauza distrugerea sau fisurarea structurii. Procentul de aditivi introduși în mortarul de ciment este determinat pe baza volumului de ciment.

Utilizați sticlă lichidă în soluții de construcție în conformitate cu următoarele recomandări:

 • Sticla lichida ca aditiv de impermeabilizare va permite sa faceti tencuiala impermeabila. Pentru mortar, utilizați 15% din compoziția compozitului și amestecați cu amestec de nisip și ciment, raportul de 2,5: 1.
 • Amestecați sticla lichidă cu ciment pentru a efectua impermeabilizarea bazinelor, păstrând o proporție: o porțiune de silicat trebuie adăugată la 10 părți volumice ale amestecului.
 • Sticla de ciment și apă, precum și nisipul utilizat ca compuși de protecție în fabricarea puțurilor, utilizează un raport de 1: 1: 1. Consistența generală a amestecului trebuie să corespundă viscozității cremei groase.
 • Sticla lichidă pentru uz casnic trebuie adăugată la beton cu un volum care nu depășește 10% din greutatea totală.
 • Sticla lichidă și ciment, împreună cu nisip, amestecate într-un raport de 1,5: 1,5: 4 pentru prepararea compozițiilor de acoperire având proprietăți refractare. Proporția de apă pentru această rețetă nu depășește un sfert din totalul suplimentului.

Pentru a reduce proprietățile de întărire, se recomandă mai întâi amestecarea sticlei lichide cu apă și numai apoi adăugați-o la amestecul de nisip și ciment

Procesul de gătit

Cum se face o soluție cu adaos de silicați? Observați succesiunea operațiilor:

 • ia o găleată de apă curată;
 • adăugați o ceașcă de silicat;
 • se amestecă complet, cu mijloace dizolvate;
 • Se toarnă amestecul;
 • introduceți, sub agitare, amestec uscat de ciment și nisip;
 • folosind un mixer, amestecând masa până când este netedă;
 • Umpleți volumul preparat cu masă.

Pe acest mortar de ciment, preparat în porții mici, se vor asigura lucrări de construcție de înaltă calitate.

solidificare

Amintiți-vă că durata de întărire este invers proporțională cu procentul de silicați. Timpul de uscare completă și începutul setării depind de câte se adaugă. Luați în considerare exemple specifice:

 • Compoziția de ciment cu un conținut de aditivi de 2% se usucă complet în 24 de ore și începe să se fixeze în 40 de minute.
 • Cu o creștere a procentului de silicat la 10%, timpul de uscare este redus la 4 ore, cu o reducere corespunzătoare la începutul setării la 5 minute.

Intervalele de timp sunt indicate pentru beton cu marca M400. Vă rugăm să rețineți că, în ciuda recomandărilor din surse discutabile, sfătind să introducă suplimente de ordinul de 25%, acest lucru nu ar trebui făcut. O astfel de matrice se prăbușește după o zi, iar lucrarea trebuie făcută din nou.

concluzie

Observați pregătirea proporțiilor de silicat și amestec de ciment. Aceasta va atinge performanța dorită. Urmați recomandările și efectul este garantat!

Pentru care se adaugă sticlă lichidă la soluție și în ce proporție

Chiar și în Evul Mediu, alchimistii au început să experimenteze dizolvarea silicatului de sodiu sau a potasiului în apă, dar sticla lichidă (sau solubilă) a fost folosită pe scară largă abia în secolul al XIX-lea. Astăzi, acest adeziv de construcții specializat este utilizat într-o varietate de industrii: în timpul lucrărilor de reparații, în producția de oțel, la fabricarea vopselelor rezistente la căldură, a impregnărilor și mult mai mult. Dacă calculați corect cantitatea de sticlă lichidă adăugată la mortarul de ciment, puteți obține un aditiv pentru beton, care va îmbunătăți în mod semnificativ caracteristicile acestuia.

Să analizăm în detaliu de ce, în timpul construcției structurilor de beton, sticla solubilă este adăugată la lotul de beton.

De ce adăugați sticlă lichidă în beton?

Atunci când se amestecă cimentul, nisipul și molozul, se obține un material de construcție durabil, dar în unele situații proprietățile fizico-chimice ale betonului nu sunt suficiente. Pentru a îmbunătăți caracteristicile mortarului de nisip și ciment, se adaugă plastifianți, săpun lichid, sticlă și alți aditivi.

Sticla lichidă are următorul efect asupra soluției:

 • Crește rezistența la umiditate. Prin urmare, se adaugă sticlă în construcția structurilor care intră în contact cu umiditatea.
 • Accelerează procesul de întărire. Dacă pregătiți o soluție de ciment Portland M 400, nisip și pietriș și adăugați un aditiv la acesta, amestecul se va întări într-o zi (în funcție de temperatura aerului de cel puțin +20 grade).
 • Oferă soluții de impermeabilizare a soluției. Betonul cu un astfel de aditiv nu este susceptibil la mucegai și ciuperci. Acest lucru se întâmplă deoarece în sticlă lichidă are proprietăți antibacteriene.
 • Crește rezistența la abraziune.
 • Elasticitatea soluției crește (unele adaugă săpun lichid pentru aceasta, dar nu este la fel de eficient).
 • Creșterea rezistenței la căldură. Pentru comparație, betonul obișnuit fără aditivi este capabil să reziste încălzirii la 200 de grade, după care se sfărâmă. Dacă în amestec se adaugă sticlă lichidă (29-34%), atunci construcția monolit va rezista până la 1400 de grade. Prin urmare, în construcția de sobe și seminee cel mai adesea folosiți doar un astfel de aditiv.

În plus, adezivul cu silicat are un preț accesibil. Ambalajul (15 kg) va costa aproximativ 280 de ruble.

În general, sticla solubilă înlocuiește mai multe plastifianți scumpi dintr-o dată: pentru impermeabilizare, plasticitate, rezistență la apă și întărire rapidă. Nici săpun lichid, nici var stins, nici alte analogii ieftine de aditivi plasticizanți, favorizați de unii constructori, se pot lauda cu astfel de proprietăți. De asemenea, adezivul silicat poate fi folosit ca tencuială, care este aplicat cu perie sau pulverizare pe baza de beton congelat.

În funcție de tipul de construcție, este necesar să se aleagă proporția corectă a amestecului pe bază de silicat de sodiu.

Proporțiile de sticlă lichidă

Mai întâi de toate, este necesar să se determine cât de mult ar trebui să se "amestece" amestecul gata. Acest lucru vă va ajuta în următorul tabel.

Experții nu recomandă adăugarea mai mult de 25% de sticlă solubilă în soluție, deoarece acest lucru va duce la împrăștierea betonului în câteva zile după ce a fost turnat.

Luați în considerare cele mai comune rapoarte ale adezivului de ciment, nisip și silicat:

 • Dacă utilizați silicat pentru a îmbunătăți proprietățile de impermeabilizare ale structurii, atunci pentru 1 litru de apă sunt necesare 400 g de sticlă.
 • Dacă doriți să obțineți un plastifiant universal, atunci trebuie să amestecați 1 parte de ciment, 3 părți de nisip și amestec de silicat într-un volum de 1/5 din masa totală.
 • Dacă doriți să faceți un tencuială impermeabilă, atunci pentru o parte din ciment, luați 2,5 părți de nisip și adăugați adeziv de silicat 15% și apă la amestec.
 • Pentru a trata o suprafață de beton tencuită, amestecați apă și sticlă solubilă într-un raport de 5: 1.

Atunci când se adaugă sticlă lichidă în beton pentru turnarea fundațiilor fundamentale, cu condiția ca apa sălbatică acidă predomină în zonă, trebuie luate în considerare următoarele nuanțe:

 1. Nu se recomandă să se adauge mai mult de 3% sticlă lichidă în soluție.
 2. Fundația trebuie izolată cu materiale impermeabile suplimentare.

Desigur, trebuie să pregătiți corespunzător soluția cu aditivul.

Cum se prepară o soluție de beton cu sticlă lichidă

Pentru a pregăti un astfel de lot, urmați acești pași:

 1. Luați o găleată de apă potabilă curată (fără săruri și alte impurități). Apa tehnică nu poate fi utilizată, deoarece incluziunile conținute în acesta pot afecta reacția.
 2. Se toarnă un pahar de sticlă lichidă în apă și se amestecă bine până când cleiul silicat este complet dizolvat.
 3. Se toarnă lichidul rezultat într-un vas sau bazin.
 4. În timpul amestecării lichidului, adăugați beton și nisip în proporție adecvată.
 5. Bateți soluția de beton folosind un mixer de construcție sau un burghiu cu o duză, până la o masă omogenă.
 6. Se toarnă betonul în cofraje.

În procesul de pregătire a soluției, este important să se ia în considerare următoarele recomandări:

 • În orice caz, sticla solubilă nu poate fi adăugată la amestecul de ciment-nisip, fără a dizolva mai întâi aditivul în apă. Același lucru este valabil și pentru apă - se poate adăuga amestecului numai după ce se amestecă cu adeziv.
 • Pe majoritatea ambalajelor cu sticlă lichidă există o instrucțiune, dacă adăugați un aditiv la fundație (așa cum este descris mai sus), atunci nu trebuie să utilizați mai mult de 3% adeziv silicat, în toate celelalte cazuri urmați informațiile producătorului.
 • Deoarece aditivul reduce în mod semnificativ timpul de întărire a betonului, este mai bine să preparați soluția în porții mici. Dacă utilizați un amestecător de beton pentru acest lucru, atunci amestecul trebuie luat înainte de sfârșitul amestecării. De asemenea, considerați că va trebui să lucrați foarte repede.
 • După adăugarea adezivului silicat, clătiți cu atenție toate sculele și mâinile.
 • Deși sticlă lichidă și netoxică, nu ar trebui să permiteți contactul cu pulverizarea cleiului silicat pe pielea sau ochii expuși. Lucrați într-o zonă bine ventilată, departe de surse care pot provoca scântei.

În concluzie

Sticla solubilă este cel mai bun înlocuitor atât pentru aditivii specializați, cât și pentru aditivi, cum ar fi săpun lichid sau var. Dacă amestecați beton acasă, citiți cu atenție instrucțiunile și recomandările de pe etichetă pe geamul lichid. Nerespectarea proporțiilor necesare va determina o fisurare și chiar o prăbușire a structurii.

Faceți tencuiala pe sticlă lichidă?

Ajutor vă rog! Am citit pe internet că dacă peretele este tratat cu sticlă lichidă, atunci nu există mucegai pe el. Ea ia oferit soțului să pufnească noul monolit în apartament, așa cum mulți au avut precedente cu ciuperca care se formase. Soțul meu a procesat-o, dar el nu a diluat-o în formă pură. Și acum (și nu înainte de a fi necesar.) Am citit că nici tencuiala, nici gresia pe astfel de pereți ar cădea în jos (((((cum să fie?

Experții au răspuns la întrebare

Oferte interesante

Alte întrebări pe această temă

Pereții blocului de cărămidă din izolație. Nu erau crăpături pe zidurile tencuite. Au apărut crăpături după umplere și pictura și nu imediat. Există crăpături care strică putita, și abia se observă sub un strat de vopsea.

O fisură mare în zid. Cum să lupți? Bună ziua, dragi experți. A doua zi, locuința mea mi-a surprins neplăcut un crack pe un tapet din fibră de sticlă vopsită. Primele mici gânduri "de a șterge și de a picta" au fost expulzate de rușine astăzi, murdare.

Începeți reparația. Au scos placa de bază (de la dezvoltator) a găsit un gol. În unele locuri este foarte suflare, pentru că apartamentul este situat deasupra arcului, aș dori să rezolv această problemă o dată pentru totdeauna. Gândit să toarnă ciment, dar ne este teamă că va sparge și problema.

Livrarea în Krasnogorsk este obligatorie

Constructorul nostru spune că trebuie să cumperi un chaser de perete. Va costa aproximativ 7000 de ruble. El va rămâne cu noi mai târziu. Are sens să cumperi? Sau mai profitabil de închiriat?

Sticlă lichidă cu ciment: proporții pentru prepararea soluției

Sticla lichidă este o soluție de silicat, care este utilizată în construcții ca liant. Lichidul este gros, iar culoarea este galben-gri. Principalul avantaj al acestei soluții este că este rezistent la foc și are, de asemenea, un nivel ridicat de impermeabilizare.

De asemenea, avantajul este că lichidul are proprietăți de lipire. Datorită sticlei lichide, betonul devine rezistent la acizi. Când este expus la sticlă lichidă, betonul se întărește mai repede și obține proprietățile rezistenței la căldură.

Soluția obținută din apă amestecată cu adeziv și sodiu, este sticlă lichidă.

Există două tipuri de sticlă lichidă:

Tipul de sticlă lichid de tip sodiu poate fi combinat cu alți compuși. De asemenea, acest tip este utilizat pentru procesarea pereților subsolului. De asemenea, această soluție este utilizată pe scară largă pentru formarea unei fundații de impermeabilizare.

Potasiu tip de sticlă lichidă este bun din cauza nivelului ridicat de cristalizare este rezistent la daune. Deoarece acest tip de mortar este bine folosit pentru tratarea podelei și pereților. Prin urmare, această viziune este ideală pentru utilizarea în locuințe care sunt construite din lemn.

În procesul de a face beton cu sticlă lichidă are propriile reguli. Este necesar să știți că pregătirea este o procedură foarte gravă și dacă nu respectați regulile, aceasta va duce la o scădere a puterii clădirii.

Există beton de siliciu, care produce producția în formă finită, adică puteți folosi imediat. A pregăti astfel de materiale la domiciliu este foarte dificilă. Prin urmare, unii constructori impregnează betonul cu sticlă lichidă la domiciliu.

Este posibil să se pregătească un astfel de amestec la calitate înaltă, însă acest lucru necesită respectarea anumitor reguli:

 1. Pentru a obține calitatea produsului fabricat ca în producție, cantitatea de ingrediente trebuie distribuită în mod corespunzător. În producție, 72 litri de sticlă sunt destinate pentru 1 metru cub de beton. Și în procesul de a face propriile mâini pe 10 litri de beton, trebuie să utilizați 1 litru de amestec.
 2. Pentru a pregăti soluția vor fi necesare: sticlă de apă, apă, amestec de beton într-o formă uscată și adeziv. Primul lucru pe care doriți să-l faceți este să amestecați paharul de apă cu apă, apoi dilueți adezivul. După toate acestea, este necesar să se amestece cu amestecul de beton. Amestecul rezultat este necesar să se aplice pentru utilizare în decurs de 6 minute și nu mai mult. După 6-7 minute, soluția îngheață, iar dacă nu a fost folosită, atunci nu ar mai fi nici un beneficiu.

Sticla lichidă este utilizată pe scară largă pentru impermeabilizare. Sticla lichida este aplicata in doua straturi, datorita careia se formeaza un film de protectie. Punerea pe suprafață a soluției în cele mai mici fisuri și pori, umplerea acestora creează protecție. Datorită faptului că substanța devine crăpată, această soluție este utilizată ca o hidroizolare.

Hidroizolarea fundației cu sticlă lichidă

Există multe lucrări care folosesc sticlă lichidă. De asemenea, sticla lichidă este utilizată ca izolație de fundație. Sticla lichidă este amestecată cu ciment, iar amestecul rezultat este utilizat pentru etanșare. Acest fluid este convenabil pentru a sigila cusăturile fundației.

Acest amestec este folosit deoarece tinde să se întărească rapid și, de asemenea, elimină eventualele scurgeri. Avantajele sticlei lichide ca impermeabilizare sunt multe. Acest amestec intră ușor în interiorul bazei și asigură o rezistență ridicată la apă. De asemenea, avantajele includ faptul că în procesul de utilizare a materialului nu va avea probleme.

Unul dintre cele mai importante avantaje este faptul că materialul nu este scump și vă permite să salvați pe construcții. Este important să știți că nu este posibilă utilizarea acestei soluții pe toate, ci pe suprafețe accesibile. Experții recomandă în procesul de lucru să se izoleze bariera cu alte materiale pentru a fi mai puternică și, de asemenea, pentru a evita deteriorarea.

Înainte de a începe să aplicați soluția la suprafață, trebuie să o curățați și să o acoperiți cu film. În procesul de aplicare a soluției la suprafață, puteți utiliza o perie sau o rolă. De asemenea, rolul sau peria poate manipula și curăța suprafața de contaminare.

Este necesar să aplicați primul strat al soluției, apoi să așteptați 30-40 de minute. După ce primul strat sa întărit, suprafața trebuie procesată pentru a aplica al doilea.

Caracteristicile sticlei lichide

După cum știm, caracteristicile și calitățile sunt apreciate în orice material de construcție. Sticla lichidă are multe proprietăți speciale care sunt necesare și importante în utilizarea lucrărilor de construcție. Așa cum am menționat deja, acest material este folosit pe scară largă ca impermeabilizare.

Se știe că, din cauza condițiilor meteorologice, adică modificările lor pot afecta negativ fundația. Schimbări de temperatură și modificări ale umidității.

Sticla lichidă este un material care are proprietăți pentru a preveni pătrunderea umidității în fundație. Intrarea de umiditate și impactul asupra fundației afectează în mod negativ construcția.

Condițiile meteo pot afecta negativ fundația și pot provoca daune.

Pentru a evita acest lucru, se recomandă utilizarea sticlei lichide deoarece acest material se încadrează în cele mai mici goluri și formează o impermeabilizare. în favoarea construirii de piscine, sticla lichidă este foarte populară.

Deoarece construcția bazinului are un nivel foarte ridicat de umiditate, sticla lichidă este utilizată în timpul construcției pentru formarea impermeabilizării, care împiedică pătrunderea și impactul umidității.

Pro și contra utilizării sticlei lichide

Sticla lichida ca material pentru constructii are multe avantaje:

 • Experții recomandă suprafețelor minerale să utilizeze sticlă lichidă. La urma urmei, sticla lichidă are un nivel foarte ridicat de aderență. Acest material este un lider în calitate și aderență.
 • De asemenea, pentru plusuri este faptul că sticla lichidă are capacitatea de a forma o barieră care să nu permită umiditatea să intre în fundație. Aceasta este o caracteristică foarte importantă, deoarece umiditatea poate provoca daune clădirii.
 • De asemenea, spre deosebire de multe alte materiale, nu există nici o problemă în lucrul cu sticlă lichidă, deoarece acest material este ușor de folosit. În plus, materialul este mult mai ieftin decât alte materiale. Acest material este folosit în cantități mici, ceea ce economisește material.
 • De asemenea, în fundal cu alte soluții similare, prețul sticlei lichide este optim și benefic.

Probabil că nu există materiale perfecte.

În sticla lichidă, ca și în alte materiale, există dezavantaje:

 • Dezavantajul acestei soluții este că este necesar să se folosească numai pe fundația, suprafața căreia o permite. Numai suprafețele care sunt accesibile pot fi procesate.
 • Un alt dezavantaj este că sticla lichidă necesită utilizarea altor materiale speciale pentru a îmbunătăți și a proteja straturile care sunt impermeabile.
 • Un alt dezavantaj al acestei soluții este că nu toată lumea este capabilă să impermezeze fundația. Procesul de impermeabilizare a fundației este foarte dificil, deoarece soluția cristalizează rapid. Cristalizarea soluției complică munca, o persoană fără abilități speciale poate face greșeli care vor afecta întreaga structură. Pe baza acestui fapt, înțelegem că o astfel de activitate necesită un profesionist.

Pregătirea soluției de silicat - instrumente și consumabile

Experții recomandă utilizarea amestecurilor care se adaugă la sticla lichidă. Aceste amestecuri sunt faptul că atunci când interacționează cu aerul îngheață și asigură o rezistență ridicată. Aceste amestecuri sunt scumpe. Cel mai adesea, reparatorii cumpără ingredientele necesare pentru prepararea unor astfel de amestecuri cu propriile mâini. Pentru a face acest lucru veți avea nevoie de instrumentele necesare.

În prezența instrumentelor trebuie să aveți o găleată care va fi utilizată pentru nevoile de lucru. De asemenea, veți avea nevoie de un burghiu pentru a interfera cu soluția, astfel încât ar trebui să existe un atașament tip șurub. Este posibil să aveți nevoie și de o pensulă.

Veți avea nevoie, de asemenea, de ciment, nisip, care ar trebui să fie cernut fin, precum și o sursă de apă, de exemplu, un puț. De asemenea, din câte știm, soluția se blochează foarte rapid și ferm, de aceea este necesar să aveți haine speciale.

Pentru a obține soluția dorită este necesară amestecarea apei și a apei din sticlă. Proporțiile de apă și de sticlă lichidă depind de tipul de soluție de lucru care va fi utilizată. Se recomandă utilizarea apei reci în timpul procesului de amestecare, deoarece acest lucru va ușura controlul cantității.

Proporțiile componentelor la utilizarea sticlei lichide

Mortarul de silicat, care este vândut în magazine, are o cantitate mică de apă, ceea ce îl face inutil de gros. Mulți constructori pregătesc o soluție de silicat cu propriile mâini acasă. Pregătirea unei soluții similare, constructorii au amestecat ingredientele obișnuite și au fost cumpărate.

În procesul de amestecare a constructorilor se reglează doza de apă adăugată. Pentru fiecare tip de lucru se prepară o soluție cu anumite doze de produse. De exemplu, pentru prepararea soluției care trebuie aplicată în lucrările de construcție trebuie să conțină ciment, nisip și alți compuși.

Sticlă lichidă și ciment. proporții

Pentru a produce amestecarea este necesar să cunoaștem proporțiile exacte ale materialului. Pentru a pregăti soluția pentru suprafața solului, trebuie să folosiți sticlă de ciment și apă. Acest lucru necesită apă și ciment, acestea trebuie amestecate și sticlă lichidă adăugată în mod regulat.

De asemenea, pentru a pregăti o soluție pentru impermeabilizare, este necesar să aibă sticlă lichidă de 1 litru și o soluție de 8 litri de ciment. Pentru a face o impermeabilizare în subsol sau fântână, este nevoie de aceeași cantitate, dar trebuie doar să folosiți mai mult nisip. Experții recomandă înainte de a aplica soluția la suprafață pentru a frotiu sticla lichidă.

Pentru a pregăti o soluție pentru umplerea crăpăturilor este necesar să se ia 3 fracțiuni de nisip și 1 fracțiune de ciment și nisip. Toate acestea sunt necesare pentru a se amesteca cu apă într-o cantitate de 25% în greutate silicat de sodiu. Apoi, turnați sticla lichidă în amestec, amestecând-o uniform.

Proporții. Ciment - nisip - lichid de sticlă

În aplicarea nisipului care trebuie adăugat la sticla lichidă, este necesar să se cunoască proporțiile necesare. Pentru fiecare tip de muncă există anumite proporții. De exemplu, pentru a pregăti un amestec care trebuie utilizat, pentru a proteja împotriva incendiului, este necesar nisip în cantități de 1 kg.

Dacă soluția este necesară pentru lucrare, care este impermeabilizarea puțului, atunci este necesar să se utilizeze sticlă lichidă și nisip în cantități egale. După ce soluția a fost preparată, aceasta trebuie aplicată pe pereții puțului.

Pentru a pregăti un mortar care va fi utilizat pentru acoperirea exterioară și protecția împotriva nisipului este necesară ca protecție împotriva incendiului. Cantitatea de nisip trebuie să ia 1 parte din întreaga soluție.

Tehnologia de pregătire a unei soluții de hidroizolare a do-it-yourself

Mulți constructori și reparatori pregătesc o soluție pentru impermeabilizare cu propriile mâini. Procedura de pregătire a acestei soluții este simplă și destul de profitabilă.

Pentru a pregăti soluția, trebuie să aveți:

 • apă de sticlă
 • beton mortar
 • mortar de nisip
 • cuarț nisip.

Fiecare dintre materialele listate necesită doze proprii:

 • Cantitatea de sticlă lichidă trebuie să fie de 1,5 kg pe 1 litru.
 • Soluția de beton ar trebui să fie de 2,5 kg pentru 1 litru.
 • Soluția de nisip trebuie să fie de 2,7 kg pe 1 litru.
 • Soluția de cuart este utilizată pentru nisipul ambalat și în vrac.
 • Cantitatea acestei soluții pentru nisipul compactat ar trebui să fie de 1,7 kg pe 1 litru.
 • Pentru nisipul liber va fi nevoie de o soluție de 1,5 kg pe 1 litru.

Amestecul obținut se utilizează atât pentru izolația podelei, cât și pentru pereți. Experții recomandă ca, înainte de a aplica soluția pe suprafața de care este necesar, se toarnă un strat de sticlă lichidă. Umplerea unui strat suplimentar înainte de aplicare determină o creștere a rezistenței la impermeabilizare.

Lucrări de vopsire

Vopselele de silicat pot fi cumpărate gata și aplicate imediat. Dar vă puteți amesteca propriile mâini achiziționând componentele necesare. Dacă suprafața a fost deja pictată, atunci trebuie să fie curățată temeinic de vopseaua veche.

Datorită faptului că silicatul de potasiu este utilizat în crearea unor astfel de vopsele, amestecul în sine și vopseaua formează o structură solidă. Datorită faptului că schema de culori are o alcalinitate ridicată, mulți pigmenți sunt distruși. Prin urmare, intervalul de culori este scăzut.

Lucrări în aer liber

Se știe că tencuiala pereților este inclusă în lucrările de exterior. Pereții din tencuială sunt utilizați pentru a proteja împotriva umezelii. Pentru pereți se utilizează tencuială impermeabilă.

De asemenea, avantajul acestui tencuială este acela că împiedică fisurile care apar în timpul iernii, deoarece în acest moment pereții îngheață și se dezghețesc.

De asemenea, acest tencuială poate fi pregătit cu mâinile dvs. pentru acest lucru de care aveți nevoie: nisip, ciment și sticlă lichidă.

Toate aceste materiale trebuie adăugate la un raport de 1: 2: 5. Înainte de a pune tencuiala este posibil să se pună un strat de silicat, precum și atunci când se creează o impermeabilizare.

umplutură

De regulă, amorsarea se aplică pentru două tipuri de lucrări pentru șape simple și pentru așezarea plăcilor. Pentru amorsarea simplă a șapei este necesar să se folosească sticlă lichidă și ciment într-o cantitate uniformă. În cazul în care placa este aplicată la șape, atunci este necesară o amorsare cu o soluție de sticlă lichidă.

Pentru o astfel de lucrare este nevoie de ciment impermeabil. De asemenea, pe lângă cimentul rezistent la apă, pot fi utilizate soluții de silicat, iar datorită acestora se poate realiza hidroizolarea articulațiilor.

Impregnarea suprafețelor

Impregnarea este necesară pentru a proteja materialul. Impregnarea elementelor din lemn cu sticlă lichidă este populară. Sticla lichida poate preveni ciupercile si mucegaiul pe copac. De asemenea, impregnarea lemnului cu sticlă lichidă îi conferă rezistență la foc.

De asemenea, materialul din lemn poate fi impregnat, coborând complet în sticlă lichidă, aceasta dă putere. O astfel de procedură este posibilă numai pentru materialele de dimensiuni mici.

Cum să folosiți sticlă lichidă pentru lucrări de reparație - crăpături, crăpături și goluri?

Pentru crăpăturile de goluri și golurile, sticla lichidă este ideală. La urma urmei, sticla lichidă este capabilă să pătrundă în adâncimi de crăpături, formând o impermeabilizare densă.

Amestecarea necesită utilizarea cimentului, a sticlei lichide și a nisipului. Soluția rezultată este foarte groasă, ceea ce îl împiedică să curgă. De asemenea, datorită silicatului, soluția se blochează foarte repede, prinde cu fermitate.

Suprafețe din sticlă lichidă - pregătirea soluției și a bazelor de lucru

În construcția și reparația încăperilor se folosesc pe scară largă amestecuri pe bază de sticlă lichidă. În ciuda unor dificultăți de pregătire și de muncă, calitățile antiseptice, hidrofobe, rezistente la acizi și parțial ignifuge ale suprafeței conferă dezavantajele. Ce este un pahar lichid și care sunt principiile de lucru cu el?

Caracteristicile sticlei lichide

Baza materialului este silicatul de sodiu sau silicatul de potasiu mai scump. Sticla lichidă este obținută la plante prin topirea sifonului sau a potasiului cu silice. În forma sa pură, sticla lichidă este o cristale incolore sau albe.

Utilizarea materialului constă în producerea de ciment rezistent la impactul acid și mecanic, obținerea acoperirilor hidrofobe și a vopselelor, precum și tratarea suprafețelor de beton și lemn. Metodele de preparare a amestecurilor pe bază de sticlă lichidă sunt caracterizate prin diferite rapoarte de componente adăugate.

Pregătirea soluției de silicat - instrumente și consumabile

Atunci când lucrați cu sticlă lichidă, este mai bine să utilizați amestecuri gata făcute pentru a îndeplini o sarcină specifică.

Dezavantajul acestor amestecuri este costul ridicat și necesitatea de a cheltui pe deplin toată capacitatea achiziționată. Acesta din urmă este asociat cu o viteză crescută de solidificare a amestecului după intrarea aerului în el.

Utilizarea componentelor separate este mult mai ieftină, astfel că pregătirea manuală a soluțiilor este mai frecventă, mai ales că există un număr mare de moduri de utilizare a soluțiilor.

Cu o mică lucrare frontală în construcția casei va fi nevoie de un set de instrumente și materiale:

 • Cupă folosită numai pentru lucrările de construcție. Toxicitatea silicatelor este scăzută, dar depozitarea alimentelor cu ele nu va fi cea mai bună soluție.
 • Găuriți cu o duză de șurub destinată amestecării soluțiilor groase.
 • Pensule sau spray (dacă este necesar).
 • Ciment (destul de obișnuit ciment portland).
 • Nisip fin (cernut).
 • A alerga apa sau bine.
 • Spatulă.
 • Salopete.

Amestecarea sticlei de apă cu apă și alte componente este necesară în proporțiile recomandate pentru tipul particular de lucru. Dacă caracteristicile suprafeței conduc la o aderență redusă a soluției, puteți reduce conținutul de apă sau puteți crește conținutul de ciment.

Apa rece este folosită pentru diluarea sticlei lichide. Pentru a controla cantitatea și pentru a nu adăuga accidental mai mult decât este necesar, trebuie să fie depozitate cu recipiente de măsurare cu un volum suficient.

Proporțiile componentelor la utilizarea sticlei lichide

Compoziția de silicat disponibilă în comerț conține o cantitate mică de apă, suficientă pentru a menține o soluție lichidă saturată. Cu auto-pregătirea amestecurilor de clădiri, produsul comercial și alte componente sunt amestecate, ajustând consistența prin adăugarea de apă. Pentru construcții și reparații, se pregătesc un număr de compoziții care conțin ciment, nisip și alți aditivi.

Tehnologia de pregătire a unei soluții de hidroizolare a do-it-yourself

Atunci când creați un strat impermeabil folosind un amestec de sticlă lichidă și mortar de ciment sau beton într-un raport de volum de 1: 10. Lucrul cu sticla lichidă este destul de simplu.

Dacă recomandările pentru preparare indică proporțiile componentelor luate în greutate, trebuie să utilizați valorile densității (volumul este raportul dintre masă și densitate):

 1. sticlă lichidă - 1,5 kg / l;
 2. ciment mortar de nisip (1: 4) - 2,6-2,7 kg / l;
 3. soluție de beton - 2,2-2,5 kg / l (pentru betonul greu cel mai comun);
 4. cuarț nisip - 1,5-1,7 kg / l (1,7 - pentru nisip ambalat, 1,5 - pentru nisipul liber).

Amestecul rezultat este folosit pentru a umple podeaua și a îmbunătăți proprietățile de impermeabilizare a pereților. Pentru a crește rezistența la apă a podelelor și a crește proprietățile lor de rezistență, puteți umple suprafața exterioară cu un strat suplimentar de sticlă lichidă. Grosimea stratului de silicat trebuie să fie de aproximativ 3 mm și să fie aplicată la un moment dat - aceasta va asigura o rezistență maximă.

Când hidroizolați pereții fântânilor folosind o soluție de sticlă lichidă cu ciment și nisip fin, luate în aceleași proporții. Amestecul rezultat se aplică pe pereții prețiuiți cu silicat diluați ai puțului.

Sticlă lichidă cu ciment pentru impermeabilizare

Cum se utilizează sticlă lichidă pentru impermeabilizarea betonului?

Sticla lichidă, cunoscută de consumatorul larg ca adeziv de hârtie (silicat), este una dintre cele mai eficiente și relativ ieftine materiale capabile să furnizeze structuri din beton cu permeabilitate la zero și absorbție de apă zero. Deci, cum puteți folosi sticlă lichidă pentru impermeabilizarea betonului?

Opțiuni pentru utilizarea sticlei lichide pentru impermeabilizarea betonului

Un amestec de săruri de silicat de potasiu și sodiu alcalin cu adeziv apă - silicat a fost sintetizat cu aproape 200 de ani în urmă (în 1818) de chimistul german Jan Nepomuk von Fuchs.

Aceste soluții translucide au proprietatea unică de a forma pe suprafața unui substrat un film subțire și foarte puternic, impermeabil la moleculele de apă și umiditate.

În același timp, filmul uscat nu se teme de apă deschisă, este elastic, inert la acizi și sigur pentru mediul înconjurător pentru alții. Aceste proprietăți unice au dus la utilizarea pe scară largă a sticlei lichide, inclusiv pentru impermeabilizarea eficientă a structurilor de beton în diverse scopuri.

Sticlă lichidă pentru impermeabilizarea betonului - opțiuni pentru tehnologii de utilizare:

 • În formă de impermeabilizare penetrantă în "pur". Sticla lichida, diluata cu apa intr-un raport de 1:10, este capabila sa pătrundă în pori și să-și piardă suprafața de beton la o adâncime de 2-5 milimetri. Mai mult, trei straturi de material creează un strat aproape impermeabil pentru filmul de apă. După uscare, sărurile de potasiu sau sodiu incluse în baza de sticlă lichidă formează o masă monocristalină și blochează în mod fiabil defectele de suprafață ale betonului. În același timp, folia impermeabilă permite aplicarea altor compuși de impermeabilizare: bitum și masticuri;
 • Adăugați soluție de sticlă lichidă la soluția de mestecat. Tehnologia de preparare a unei astfel de soluții este după cum urmează. În proporția necesară de ciment amestecat și umplutură. Apoi, se adaugă o soluție de sticlă lichidă cu apă (1:10) și se amestecă. Materialul rezultat are o adeziune foarte rapidă, prin urmare, necesită o utilizare rapidă atunci când se realizează impermeabilizarea rosturilor, suprafața pereților de beton, îmbinările structurilor, inclusiv utilizarea unui pistol special de "mortar". În plus, betoanele preparate pe baza de sticlă lichidă sunt utilizate pentru a ridica boluri de bazin, fundații care lucrează în condiții de umiditate ridicată, pereți de subsol și cavități, precum și alte structuri din beton impermeabil.

Avantajele folosirii sticlei lichide pentru impermeabilizarea betonului

 • Capacitate mare de aderență. Silicatele care alcătuiesc sticla lichidă au capacitatea de a "lipi" chiar și pe suprafețele oglinzilor;
 • Formează structuri moleculare impenetrabile la umiditate și aer;
 • 100% prietenie cu mediul și siguranță pentru oameni și animale. Excepție - evitați contactul cu ochii și membranele mucoase. Eliminat prin spălare rapidă cu apă curgătoare;
 • Ușurința în utilizare;
 • Costul redus și consumul redus fac din sticla lichidă cel mai economic material de impermeabilizare, cu toate celelalte condiții egale.

Dezavantajele sticlei lichide

 • Procesarea suprafețelor accesibile omului este permisă;
 • Filmul de impermeabilizare este distrus de efectele mecanice - necesită o protecție suplimentară prin izolarea rolei, bitum, mastic etc.

Dispune de utilizarea tehnologiei

 • Atunci când cumpărați sticlă lichidă, trebuie să vă asigurați de calitatea produselor. Ambalarea cu materialul trebuie sigilată, vânzătorul trebuie să aibă un pachet de documentație relevantă, lichidul din ambalaj trebuie să fie gelos, translucid, fără bucăți. Sticla lichidă "a supraviețuit" mai multor cicluri de "îngheț-dezgheț", pierde complet și irevocabil proprietățile consumatorilor;
 • Înainte de aplicare, suprafața substratului este curățată de picături și alte proeminențe. După prelucrarea cu o piatră de șlefuit sau cu o bucată de cărămidă silicică, se va îndepărta praful;
 • Prepararea soluției de grund - concentrat de sticlă lichidă diluată este diluat cu apă curată într-un raport de 1 litru de material la 2,5 litri de apă;
 • Aplicarea soluției este permisă în mai multe opțiuni: o perie de vopsea, o rolă de vopsea sau un pistol de pulverizare. Reaplicarea este permisă după 0,5 ore în condiții normale: temperatura ambiantă de 20 grade Celsius și umiditatea normală;
 • Prepararea soluției de acoperire: apă, sticlă lichidă și ciment într-un raport de 1: 1: 1. Datorită faptului că timpul de fixare al soluției nu este mai mare de 15 minute, este necesar să se lucreze foarte rapid, netezind soluția cu un strat uniform cu o mistrie sau o spatulă;
 • Lucrul suplimentar cu suprafața betonului (instalarea impermeabilizării rolei, finisarea plăcilor sau a izolației) este posibilă a doua zi după aplicarea soluției de acoperire.

Sticla lichida pentru impermeabilizare

Se știe că diferite materiale de impermeabilizare sunt folosite pentru a proteja împotriva factorilor naturali dăunători: precipitații, umiditate. Sticla lichidă are multe avantaje față de alte compoziții, dintre care una este versatilitatea în utilizare.

Ce este sticla lichidă

Substanța este compusă din silicați de potasiu și sodiu. Sticla lichidă este similară cu adezivul de birou, cu diferența în detaliile minore (impermeabilizarea conține modificatori care îmbunătățesc anumite caracteristici ale substanței). Impermeabilizarea lichidelor pentru beton este un modificator care îmbunătățește caracteristicile sale de rezistență, previne absorbția apei. În construcția modernă, substanța este utilizată pentru:

 • protecția împotriva suprafețelor tencuite cu umiditate cu o soluție de ciment (în timp ce sticla se aplică în mai multe straturi și umple porii betonului);
 • prepararea mortarului de ciment pentru tratarea bazinelor, protejarea de umiditate a diferitelor îmbinări (amestecul obține proprietăți de impermeabilizare și seturi mai rapide);
 • modificări ale diferitelor tipuri de beton (după uscare, un astfel de material devine foarte durabil și are proprietăți excelente de impermeabilizare).

Compoziția și proprietățile sticlei lichide

În producția de substanțe care utilizează aceleași elemente ca și pentru crearea de sticlă obișnuită: silicați de sodiu și potasiu. Pe lângă o compoziție similară, materialele presupun aproximativ același proces de fabricație. În acest caz, există două modalități de a crea sticlă lichidă pentru impermeabilizare:

 1. Topirea nisipului și a sodei de copt sub acțiunea temperaturilor ridicate.
 2. Expunerea la potasiu, litiu și sodiu a materialelor care conțin silice. În acest caz, substanța este supusă unei încălziri constante.

Cum se realizează impermeabilizarea cu sticlă lichidă?

Înainte de efectuarea oricărei lucrări de impermeabilizare, este necesară pregătirea de înaltă calitate a suprafeței pentru aplicarea unui material de protecție. Orice murdărie sau praf nu va permite ca substanța să adere la suprafața care trebuie tratată. Apoi, impermeabilizarea are loc în următoarea ordine:

 1. Prin intermediul unei role / perii, impregnarea se aplică pe suprafața structurii.
 2. A doua oară pentru procesarea materialului ar trebui să fie de o jumătate de oră după prima procedură. Este extrem de important să nu faceți decalaje atunci când aplicați impermeabilizarea. Ar trebui să încercați să acoperiți cimentul sau lemnul cât mai uniform posibil.
 3. După ce trebuie să pregătiți un strat de protecție. În acest scop, merită realizat mortarul de ciment obișnuit pentru tencuit și apoi diluarea cu sticlă lichidă în proporții egale. Deoarece acest amestec se usucă rapid, se diluează și apoi se aplică trebuie să fie foarte rapid și în porții mici. Aplicați tencuiala pe perete sau pe podea cu o spatulă.
 4. Ultima etapă este încălzirea. În acest scop, utilizați orice material disponibil: spumă, vată de bazalt etc.

Cum se utilizează sticla lichidă pentru impermeabilizare

În ciuda apariției unei varietăți de materiale moderne de impermeabilizare, sticla lichidă este încă utilizată în mod activ pentru a proteja puțurile, piscinele, șemineele, sobele, pereții, podelele, structurile din lemn. Instrucțiunile pentru lucrul cu acest material sunt foarte simple, dar trebuie să știți cum să preparați și să aplicați în siguranță soluția. Sticla lichidă pentru impermeabilizare poate fi utilizată în moduri diferite, în funcție de tipul de lucru.

Fundație de impermeabilizare lichidă

O metodă ieftină și simplă de protejare a fundației de umiditate este folosirea sticlei lichide. Această substanță se obține prin amestecarea unei soluții de apă sărată cu nisip sare și cuarț. Soluția este calcinată pentru a forma cristale solubile în apă de silicat de calciu și de sodiu. Materialul brut rezultat este solubil în apă, este important să se ia în considerare proporțiile pentru obținerea grosimii dorite.

Sticla lichidă pentru o podea și baza se aplică atunci când utilizarea altor soluții este inadecvată. Stratul de silicat de sodiu nu poate acționa ca un hidroizolant independent, dar atunci când interacționează cu cimentul, umple porii unui material puternic și formează un strat subțire de protecție rezistent la umiditate și apă. De multe ori a folosit o astfel de soluție pentru șapă podea. Cum se lucrează cu sticlă lichidă:

 • suprafața care necesită impermeabilizare, curățată de pete de grăsime, murdărie;
 • beton ușor brushed, deschiderea porilor de material;
 • structura este acoperită cu o compoziție gata făcută în straturi, folosind o perie largă (în total sunt necesare 3 straturi, intervalul fiind aplicat pe o jumătate de oră sau mai mult);
 • suprafata fundatiei este uscata, dupa care puteti incepe impermeabilizarea rola / lipire.

Acoperirea cu subsol de sticlă lichidă și mansardă

Prelucrarea sticlei lichide a spațiilor, cum ar fi subsolurile sau pivnițele, este similară procesului de silicatizare a structurilor de beton. Deoarece acest material are un grad ridicat de protecție împotriva apei, acesta poate fi utilizat atât în ​​interiorul clădirii cât și de pe stradă. În același timp, chiar și un consum semnificativ de sticlă va fi ieftin, deoarece materialul are un preț relativ scăzut. Lucrările de impermeabilizare sunt rapide, iar durata de funcționare a stratului protector este foarte lungă.

Sticla lichida pentru lemn si beton asigura tratarea suprafetei cu proprietati excelente de impermeabilizare si, datorita structurii cristaline a compozitiei, ramane rezistenta la vapori pentru o perioada lunga de timp. La efectuarea lucrărilor interne se adaugă sticlă la soluția de ciment. Pentru a prepara un astfel de amestec, aveți nevoie de până la 10 litri de compoziție de ciment și numai 1 litru de hidroizolant. Lucrările externe necesită pregătirea unui alt material: sticla de nisip, ciment și apă sunt luate în proporție de 3: 3: 8. În acest caz, apa nu trebuie să depășească 25% din masa totală a soluției.

Tratarea bazinelor sau a puțurilor de sticlă lichide

Hidroizolarea pentru puțuri și piscine - o măsură obligatorie. De regulă, astfel de structuri sunt construite folosind elemente concrete. În plus, îmbinările lor fără tratament adecvat se vor prăbuși treptat sub acțiunea fluctuațiilor de apă sau de temperatură. Ca urmare, piscina / gura va începe să curgă. Sticla lichidă pentru impermeabilizare poate proteja în mod fiabil structura de distrugere și poate prelungi semnificativ durata de viață a acesteia. Cum să tratați o piscină sau un puț cu o impermeabilizare:

 • curățați suprafața structurii din orice strat;
 • frământați soluția prin amestecarea sticlei lichide cu ciment și nisip fin (8: 3: 3);
 • Scoateți cusăturile cu amestecul pregătit utilizând o spatulă sau utilizați o frânghie îmbibată cu acest compus (trebuie doar să o ciocănați în sloturi cu un ciocan);
 • acoperiți construcția cu o soluție utilizând o perie de vopsea.

Cum sa alegi un geam lichid pentru impermeabilizare

În ciuda numărului mare de producători care oferă sticlă lichidă, nu există nicio diferență în ceea ce privește compoziția, astfel încât alegerea unui anumit brand este o chestiune personală a fiecărui client. Nu credeți că, cu cât materialul este mai scump, cu atât este mai bine, deoarece toate amestecurile propuse pentru impermeabilizare au caracteristici similare. Deci, alegerea trebuie să se bazeze exclusiv pe tipul de sticlă, care este potasiu și sodiu. În plus, fiecare tip are anumite argumente pro și contra echivalente. Când să alegeți acest lucru sau asta înseamnă:

 • compoziția de sodiu este ideală pentru prelucrarea obiectelor de construcție;
 • amestecul de potasiu este utilizat pentru fundație și podea, deoarece este mai vâscos.

Preturi pentru servicii de hidroizolare a sticlei lichide

Costul muncii efectuate variază în funcție de materialele utilizate, de complexitatea / cantitatea de muncă angajată de echipă. Prețul minim pentru serviciu este de 200-300 ruble pe 1 mp m suprafață tratată. Compoziția de hidroizolare poate fi achiziționată în magazinul online, comandând livrarea la domiciliu. În plus, puteți contacta în acest scop în orice magazin de hardware.

Care este proporția corectă de ciment cu sticlă lichidă?

Amestecurile pe bază de ciment și sticlă lichidă sunt utilizate în mod obișnuit atât în ​​construcții, cât și în reparații interioare. În același timp, în ciuda condițiilor speciale de preparare și aplicare, proprietățile antiseptice, hidrofobe, rezistente la acizi și ignifuge ale structurilor astfel obținute predomină asupra dificultăților și dezavantajelor. Pentru tehnologiile de construcție și reparare se aplică mai multe tipuri de compoziții, constând din ciment, nisip cernut și sticlă lichidă, amestecate în anumite proporții.

Mortar hidroizolant

Pentru aranjarea stratului impermeabil folosind o soluție constând din sticlă lichidă și ciment luată într-un raport de 1:10.

Dacă instrucțiunile de preparare conțin proporții de componente "în greutate", trebuie utilizate următoarele valori:

 • Sticlă lichidă: 1,5 kg / l:
 • O parte din ciment amestecat cu 4 părți nisip: 2,5-2,7 kg / l;

Amestecul rezultat este utilizat pentru construirea de podele autonivelante și pentru îmbunătățirea calităților de impermeabilizare a pereților clădirilor și structurilor.

Mortar exterior

Tencuiala impermeabilă (hidrofobă) este utilizată pentru a proteja materialul de bază al pereților clădirilor și structurilor de efectele dăunătoare ale apei și de umiditate ridicată.

Este deosebit de important să se folosească un strat protector hidrofob în regiunile nordice ale Rusiei - înghețarea și dezghețarea obișnuită a umidității în interiorul pereților duce, de obicei, la apariția fisurilor și distrugerea ulterioară a structurii.

Pentru auto-pregătirea tencuielilor hidrofobe se recomandă următoarele proporții de sticlă lichidă, ciment și nisip cernut: 1: 2: 5.

Soluție de amorsare

În construcția și repararea locuinței este uneori necesar să acoperiți șapa de beton cu solul. Pentru aceste scopuri, se prepară o soluție de sticlă lichidă și ciment, amestecată într-un raport de 1: 1.

Proporție de mortar pentru lucrări de reparații

Soluția preparată din sticlă lichidă și ciment poate fi utilizată pentru a crăpa crăpături, goluri și fisuri. Materialul este preparat din sticlă lichidă, ciment Portland și nisip cernut amestecat în proporții: 1: 1: 3.

Soluția preparată în acest mod are o consistență groasă, datorită căreia se menține bine în defectele de suprafață, iar conținutul ridicat de sticlă lichidă contribuie la "fixarea" și întărirea rapidă a acesteia.

Hidroizolarea cu sticlă lichidă

Expresia "sticlă lichidă" este încurcată pentru mulți. Dar nu este nimic ciudat în acest lucru, doar acest material lichid după întărire formează o acoperire similară proprietăților cu sticla. Aceasta este, va fi transparent, nu lasa apa, destul de puternica, dar in acelasi timp fragila.

Cel mai interesant lucru este că acest material de construcție a fost cunoscut de foarte mult timp, dar a câștigat popularitate atunci când un astfel de eveniment a început să fie utilizat pe scară largă ca hidroizolarea fundației cu sticlă lichidă. De asemenea, este folosită pentru a proteja pereții unui puț, podeaua și pereții unei piscine și betonul pe podea în subsoluri, în depozite și în fabricile industriale.

Compoziția sticlei lichide și vânzarea

Din punct de vedere chimic, sticla lichidă este pur și simplu o soluție de silicat de sodiu și silicat de potasiu, cu adăugarea de plastifianți și modificatori, care dau compoziției proprietățile de performanță dorite. Și pe componentele principale - acesta este adezivul obișnuit de silicat, care își mai amintește ce este. Acest adeziv devine, de asemenea, translucid și fragil după uscare. Dar adăugarea de modificatori conferă compoziției calități deosebite, în special, creșterea rezistenței, capacitatea de a penetra în grosimea betonului tratat, ceea ce îl face impermeabil și rezistent la deteriorări. Și din moment ce costul de sticlă lichidă este semnificativ mai mic decât alte materiale pentru impermeabilizare, prin urmare, este mai profitabil să-l utilizați pentru a proteja podeaua, fundul și pereții bazinului, bine, fundație. Tehnologia de aplicare este atât de simplă încât este ușor să faceți acest lucru cu propriile mâini.

În aparență, sticla lichidă este un lichid vâscos alb, gri sau gălbui, este oferit spre vânzare în recipiente de plastic de diferite mărimi - de la 0,5 la 10 litri (15 kg) sau în butoaie de la 20 la 200 de litri. Pe recipient este scris întotdeauna "sticlă lichidă" și producător specificat. Producția, transportul și depozitarea se fac în conformitate cu GOST 13078-81.

Există, de asemenea, sticlă lichidă în pulbere și granule. Acest material se numește Monasil, disponibil în saci de 12 kg. Acesta este adus în starea dorită prin adăugarea de apă în proporția indicată pe ambalaj.

Domenii de aplicare

Utilizarea sticlei lichide este în trei direcții:

 1. 1. Hidroizolarea pardoselilor și a pereților structurilor subterane: bine, piscină, subsol etc.
 2. 2. Ca aditiv în pregătirea tencuielilor pentru fațade și camere cu umiditate ridicată, cum ar fi o piscină sau un puț. Dar trebuie avut în vedere că o astfel de soluție îngheață foarte repede și trebuie dezvoltată imediat. Dar astfel de pereți nu necesită impermeabilizare suplimentară.
 3. 3. Sticla lichidă poate fi de asemenea utilizată ca un aditiv pentru modificarea betonului, după care devine un monolit greu cu caracteristici hidrofugătoare. În acest caz, este necesar să respectați cu strictețe proporțiile (în funcție de marca de ciment), altfel puteți schimba calitatea betonului în așa fel încât să devină fragilă ca sticla.

Utilizați cu beton

Cât de mult poate fi adăugat sticlă lichidă în beton și cum se poate face corect?

Compoziția de sticlă de beton și lichid poate fi folosită nu numai pentru construcția unui puț sau a unei bazine de înot, ci și pentru amplasarea unui șemineu, aragaz, dispozitiv de șapă sub o podea încălzită. Faptul este că adăugarea de sticlă lichidă ridică rezistența la căldură a betonului la 900-1000 de grade față de 200 - în compoziția obișnuită. Soluția bine amestecată are nu numai proprietăți hidrofugătoare, ci servește și ca un izolator termic excelent. Aplica sticla lichida ca aditiv numai pentru betonul M300 si M400.

Proporția de sticlă lichidă de silicat în soluție nu trebuie să depășească 10% - aceasta este valoarea maximă admisibilă. Cea mai bună opțiune este 7%, care este de 70-72 litri de sticlă lichidă pe 1 metru cub de beton gata preparat. În același timp, este necesar să rețineți astfel de valori ale compoziției (la o temperatură de 16-20 grade):

 • 1. Cu 2% din cantitatea de sticlă, setarea inițială va avea loc în interval de 40-45 de minute, finala ar trebui să fie de 22-24 ore.
 • 2. La 5%, indicatorii vor fi după cum urmează: 25-30 minute și 12-14 ore.
 • 3. La 7-8%, soluția se va fixa în 10 minute și se va întări în final în 8 ore.

Realizarea finală a maturității unui astfel de beton are loc în 28 de zile.

În timpul construcției cuptoarelor și a cuptoarelor de podea, procentul de sticlă lichidă poate fi mărit la 25-35%, dar o astfel de soluție se solidifică în decurs de 1-3 minute. Dar rezistența la căldură va ajunge la 1400 de grade Celsius.

Este la fel de important ca tehnologia de preparare a unui astfel de beton să fie corect realizată. Categoric, este imposibil să adăugați sticlă lichidă în soluția gata!

Iar acest lucru ar trebui făcut corect în felul următor: mai întâi, sticla lichidă trebuie diluată cu apă cel puțin de două ori și apoi cimentul uscat trebuie amestecat în acest lichid. Amestecul semi-lichid poate fi deja turnat în mixer. Dar trebuie să rezolvați întreaga soluție cu propriile mâini foarte repede - în 10-12 minute, altfel nu va fi potrivit. Și mixerul trebuie spălat imediat.

Meritele sticlei lichide

De ce acest material, chiar și cu astfel de calități problematice în ceea ce privește munca și fragilitatea acoperirii, este atât de utilizat pe scară largă în construcții? Dar faptul este că are multe calități foarte necesare pe care alte materiale nu le pot oferi și prețuri mult mai scumpe.

 • 1. Proprietăți excelente de adeziune. Materialul pătrunde adânc în beton, lemn, piatră și asigură un nivel ridicat de aderență a stratului de impermeabilizare la pereții bazinului, ale puțurilor sau fundației.
 • 2. Indiferent de metoda de aplicare, datorită fluidității și, în același timp, a vâscozității materialului, acesta formează o acoperire solidă uniformă. Este de dorit ca toate lucrările să se realizeze la un moment dat, fără lacune temporară.
 • 3. Consumul redus de sticlă lichidă - pentru a acoperi suprafața unei zone, este nevoie de două ori mai puțin decât, de exemplu, cauciuc lichid.
 • 4. Prețul scăzut. Lichid de sticlă - cel mai ieftin material de impermeabilizare din toate cele existente.

Consul de sticlă lichidă

În primul rând, acoperirile pure de sticlă lichidă - foarte fragile și chiar o mică lovitură sau deformare, de exemplu, pereții unei piscine sau a unui puț, o distrug. Prin urmare, materialul se găsește cel mai adesea ca aditiv în beton.

În al doilea rând, sticla de apă este compatibilă numai cu beton, ipsos și lemn. Ei nu pot acoperi caramida, deoarece se prăbușește rapid.

În al treilea rând, este un material destul de dificil de a lucra cu - este necesar să lucrați cu propriile mâini într-un ritm accelerat și cu atenție, deoarece setarea are loc rapid.

Cel de-al patrulea dezavantaj este că este imposibil să se aplice un strat de acoperire pe beton și tencuială prin includerea sa, este imposibil să se aplice o acoperire de ultimă oră, adică vopsea sau lac.

Aplicarea sticlei lichide - cum se face

Tehnologia este similară cu cea a altor materiale. Dar trebuie acordată o importanță deosebită preparării suprafeței - îndepărtați murdăria, praful, grăsimile și petele de ulei. De exemplu, impermeabilizarea pereților și podelei bazinului se face după cum urmează:

 • 1. Pentru muncă, puteți folosi o rolă sau o perie-maklovitsu. Primul strat este aplicat rapid - uniform și fără goluri.
 • 2. Lăsați filmul să se prindă timp de 30 de minute și apoi aplicați un al doilea strat.
 • 3. Următoarea etapă - aplicarea unui strat de protecție. Este necesar să se facă un mortar standard de tencuială, se amestecă cu sticlă lichidă în raport de unul la unu și se acoperă rapid întreaga suprafață cu un strat de aproximativ 1 cm.
 • 4. Apoi, trebuie să așteptați câteva zile până când tencuiala se solidifică.
 • 5. După ce puteți continua lucrările de finisare.

concluzie

Ca material pentru lucrările de hidroizolare, sticla lichidă este o opțiune acceptabilă, în special în lumina costului său accesibil. Un astfel de dezavantaj ca o setare rapidă poate fi egalizat cu ajutorul lucrărilor pe etape. Dar cu ajutorul unei astfel de acoperiri puteți face cu mâinile dvs. o impermeabilizare de înaltă calitate a podelei, fundației, fundului, piscinei, terasei, subsolului și a altor clădiri.