Tipuri de cofraje și aplicarea lor.

Cofrajul este un gard care este instalat în jurul unui element structural sau a unui bloc de betonare pentru a da o formă dată proiectului, pentru a menține amestecul de beton în timpul aplicării și întăririi, protejat de răcirea excesivă. Forma formată corespunde configurației și dimensiunii structurilor de beton.

Cofrajul este clasificat în funcție de următoarele caracteristici:

- scop funcțional - pentru betonarea suprafețelor verticale, inclusiv în plan și în înălțime; pentru betonarea suprafețelor orizontale și înclinate, inclusiv podele; pentru betonarea simultană a pereților și pardoselilor de camere, apartamente, precum și întreaga parte a clădirilor;

- caracteristici constructive: la scară mică și la scară largă. pliere, reglare și ridicare, alunecare, alunecare, rulare și tunel etc.

- modul de funcționare: alunecare reglabilă, alunecare și orizontală;

- la materiale: placaj metalic, lemn, placaj, plastic, combinat, din materiale speciale.

Pentru lucrările individuale se utilizează cofraje permanente, care servesc drept impermeabilizare, căptușeală, izolație etc., precum și pentru a conferi betonului puterea dorită și proprietățile dorite.

Cofraje de clasificare

Cofrajele monolitice sunt împărțite prin:

materiale care formează elemente;

pentru a asigura precizia parametrilor geometrici;

aplicabilitatea la temperaturi exterioare diferite și natura efectelor sale asupra betonului.

Clasificarea cofrajului în funcție de caracteristicile de proiectare:

demolate-plutitoare mici cofraje; cofraj retractabil-retractabil cu panouri mari; alpinism cofraje; bloc de cofrare; volumul cofraj; gips-carton; orizontal-mobil (cofraj, tunel) cofraj; cofraje pneumatice; cofraj fix.

Clasificarea cofrajului după funcție:

Cofrarea este clasificată după funcție, în funcție de tipul de structură de beton. În aceste cazuri, cofrajele se disting:

pentru recepționarea suprafețelor verticale (o zidire a pereților, o înfrățire a coloanelor);

pentru suprafețele orizontale și înclinate; pentru formarea de suprafețe curbe (de exemplu pneumatice);

pentru betonarea simultană a pereților și pardoselilor, încăperilor și apartamentelor întregi.

Clasificarea cofrajelor pentru elemente de formare a materialelor: metal; lemn; placaj; din plastic; fix (polistiren expandat, fibrolit, etc.).

Clasificarea cofrajului în funcție de aplicabilitate la diferite temperaturi exterioare și natura efectelor sale asupra betonului: neîncălzită; izolate; încălzire (termoactiv). din plastic; fix (polistiren expandat, fibrolit, etc.).

Cofrajele peretilor sunt de tip: placi mici si placi mari; ridicare și deplasare; forme bloc; bloc; Mutarea.

Plăcile cu plăci mici constau, de obicei, dintr-un set de elemente de dimensiuni mici, care cântăresc până la 50 kg, ceea ce vă permite să le instalați și să le dezasamblați manual. Părțile cofrajului sunt scuturi de până la 1 m2, elemente de susținere (contracții, elemente de rigidizare), elemente de susținere a cofrajului suprafețelor orizontale și înclinate, elemente de fixare și de îmbinare. Este posibilă asamblarea unor panouri și blocuri mari din elemente de cofraj pentru panouri mici montate și demontate de macaraua fără a se dezasambla elementele.

Cofrajele de mari dimensiuni sunt formate din scuturi mari, elemente de îmbinare și fixare. Panourile de cofraj percep încărcările procesului fără a instala suporturi suplimentare sau elemente de susținere. Aceste scuturi includ puntea, rigidizatoarele și elementele portante; ele sunt echipate cu schele de beton, suporturi pentru instalare și stabilitate, cricuri de ajustare și ajustare. Cofrajele grosiere sunt utilizate pentru betonarea pereților extinși, a tunelurilor, a pardoselilor (de exemplu, în structurile de cadru, de unde este posibilă extragerea cofrajului după betonare).

Lifting-reglabil cofraje este montat de scuturi, mount-uri speciale și echipamente de ridicare. Cofrajul este utilizat pentru construcția de structuri din beton armat cu grosime variabilă a pereților, cum ar fi coșuri de fum, turnuri de răcire etc.

Cofragerea mobilă orizontală (rulantă) constă dintr-un cadru (cadru) și panouri de cofraj atașate la acesta, mai ales nemișcate. Rama este montată pe cărucioare sau alte dispozitive și se mișcă de-a lungul construcției care este ridicată. Se utilizează pentru betonarea structurilor lungi, drepte sau curbe, inclusiv a unor forme închise, cum ar fi pereții de reținere, tunelurile, colectoarele, conductele ridicate în mod deschis.

Formele de bloc sunt blocuri spațioase închise, dintr-o bucată și rigide (făcute într-un con) sau detașabile și alunecoase. Ele sunt utilizate pentru betonarea unor structuri închise cu un volum relativ mic, cum ar fi grilele, fundațiile în trepte etc.

Cofrajele de cofraj pentru cofraj sunt formate din secțiuni în formă de U, care, atunci când sunt conectate în lungime, formează tunele. Un sistem de tuneluri instalat în paralel, perpendicular unul pe altul etc., în conformitate cu planul de proiectare, formează un cofraj pentru betonarea pereților și a pardoselilor. La dezasamblare, secțiunile sunt deplasate (strânse) spre interior și scoase la deschidere pentru a fi îndepărtate cu ajutorul unei macarale. Utilizat pentru betonare, în principal, pereți portanți transversali și pardoseli monolitice ale clădirilor rezidențiale și civile.

Cofrajul de bloc este montat din blocurile secțiunii închise. Când se demontează, acestea sunt deplasate spre interior și rearanjate cu ajutorul macaralei sau prin intermediul cricurilor. Se utilizează pentru betonarea structurilor sau a celulelor închise cum ar fi arborii ascensorului, scările etc.

Grinzile culisante constau din scuturi atașate la cadrele de cric, podeaua de lucru, cricurile, stațiile de antrenare și alte elemente. Întregul sistem este în mod periodic încastrat ca betonare. Se utilizează pentru betonarea elementelor verticale ale clădirilor și structurilor din beton armat cu altitudine relativ mare.

Cofrajele pneumatice au forma unei cochilii etanșe flexibile, tăiate în funcție de tipul de structură. Montați-o într-o poziție de lucru și umpleți-o cu beton după crearea unei suprapresiuni de aer sau gaz în interior și ridicați-o într-o poziție de lucru după betonare. Cilindrii pneumatici sunt de asemenea utilizați pentru a susține elementele de susținere a cofrajului. Acest cofraj este utilizat pentru betonarea structurilor cu un volum relativ mic de contururi curbilinii.

Termoizolare (încălzire) - orice sistem de cofrare cu elemente de încălzire instalate pe acesta pentru încălzirea betonului.

Cofraje fixe. Elementele rămân în urma betonării în structură și, în unele cazuri, îndeplinesc funcțiile de impermeabilizare, placare și izolare. Pentru fabricarea diferitelor materiale sunt folosite: plasă țesută, metal, plastic, ciment, ciment din sticlă, beton armat, spumă de polistiren, fibră de sticlă, DSP etc.

Cofrajele de tunel utilizate pentru betonarea căptușelii tunelului monolit construite într-o manieră închisă includ secțiunile de formare și de susținere. Se mișcă prin mecanisme cu un mecanism mecanic sau hidraulic. Amestecul de beton este alimentat în secțiunea de formare și compactat prin presare utilizând un mecanism de presare. Cofrajul se mișcă, sprijinindu-se de betonul întărit. Secțiunile de susținere, pentru a reduce distrugerea betonului necalificat, sunt realizate și conectate la secțiunea de formare rigidă.

Cofrajele speciale sunt utilizate pentru betonarea unor structuri nestandardizate sau complexe cu volum redus repetabil, cu o suprafață specială și relief, de exemplu scări, cornișe, mici forme arhitecturale, decorațiuni interioare.

Tipul cofrajului este ales având în vedere tipul de structuri betonate, precum și metoda de executare a lucrărilor. O analiză economică cuprinzătoare este necesară pentru selecție, luând în considerare timpul de construcție, rata de fluaj a cofrajului, repetabilitatea structurilor și prezența mecanismelor.

10. Tipuri de cofraje și domeniul lor de aplicare.

Cofrajul este o contraformă rigidă a unei geometrii date, calculată pe percepția încărcăturii din betonul proaspăt. Manufacturabilitatea cofrajului implică asamblarea rapidă a acestuia în locul elementelor pre-pregătite, dezmembrarea după utilizare cu pierderi minime și pregătirea pentru reutilizare.

1. numărul de utilizări: staționare (disponibil) și investiții (reutilizabile);

2. mobil și nemișcat;

3. Conform materialelor: din lemn, placaj, plastic, metal, ciment, metal-plastic, tesatura, beton, pungi pneumatice (pentru cupole si bolti)

4. prin design și caracteristicile tehnologice:

- pliabilă - este cea mai versatilă. Utilizat pentru betonarea pereților, coloanelor, podelelor, fundațiilor etc. După ce un set de beton cu o anumită forță este dezasamblat, curățat și folosit din nou

-lifting-shifting - pentru betonarea rotundă turnuri - utilizat în construcția de structuri de mare altitudine cu secțiune variabilă.

-glisante - structuri cu o secțiune orizontală constantă (plan). (Constructii de case, hoteluri, miezuri dure).

-tunel - utilizat pentru construcția de clădiri extinse în ceea ce privește clădirile din

ca arcade, tuneluri, precum și clădiri cu mai multe etaje, cu pereți transportați.

-auto-ridicare - proiectat pentru clădiri înalte cu o formă arbitrară a planului;

-gonflabil - cofraj este folosit în principal pentru cochilii de curbură dublă, adică forme, a căror fabricare din elemente plate este extrem de costisitoare și consumă mult timp.

- nedemontabile - rămân în proiect și servesc ca o căptușeală. Ele sunt realizate din plăci din beton armat, ciment armat, plastic sau ciment de azbest. de exemplu fundația

- agățat - pentru grinzi de beton

11. Cofraje reglabile și care pot fi ajustate la înălțime.

Ansambluri dezasamblate și reglabile din elemente gata făcute: plăci, cutii, rafturi de inventar. După ce un set de beton cu o anumită forță este dezasamblat, curățat și folosit din nou.

-Mobilier din lemn pliat-mobil. utilizate în betonarea partițiilor, grinzi, fundații, coloane, plăci de podea.

Proiectarea cofrajului metalic a fost folosită pe scară largă în construcții. TsNIIOM TPPiz scuturi unificate. Tablă de 10 tipuri, dimensiuni realizate din unghiuri metalice, canale și tablă din oțel cu o grosime de 2 mm.

-Lifting-shifting - utilizat în construcția de clădiri de înălțime mai mare, cu o secțiune variabilă. Partea exterioară a acestui cofraj este asamblată din panouri de formă dreptunghiulară și trapezoidală, iar partea interioară a scuturilor dreptunghiulare cu instalarea tijelor de distanțare care asigură rigiditatea cofrajului intern. Cu ajutorul unor dispozitive speciale, cofrajul, pe măsură ce este betonat, este ridicat, securizat și apoi arborele liftului este mărit.

12. Cofrajele de glisare și tuneluri.

Construcții glisante Construcții de case, hoteluri, miezuri dure, etc.

Are o carcasă interioară și exterioară h = 1,2 m, Alpha este fixată în jurul perimetrului cu cadre rigide. Pardoseala este atașată la cadre, care este un loc de lucru pentru betonare și cricuri de acționare hidraulică, pneumatică sau electrică pentru ridicarea cofrajului.

Spre deosebire de alte tipuri de cofraje culisante nu se detașează de suprafața betonului, iar betonarea și întărirea betonului cu ajutorul cricurilor se face în sus.

Cofrajele de tunel sunt utilizate pentru construirea unor structuri extinse în formă de arcuri, tuneluri. Cofrajele constau dintr-una sau mai multe forme bloc volumetrice care formează o buclă închisă pentru betonarea unei singure apucături, care după încheierea ciclului de pe prima apucă nu este dezasamblată în scuturi separate, dar este separată în întregime de betonul finit și se deplasează pe un nou graifer.

Clasificarea și amploarea cofrajului

Tipuri de cofrare: scut de mici dimensiuni reglabil și de dimensiuni mari, reglabil cu ridicare, reglabil în funcție de volum, bloc, culisant, mobil orizontal, tunel, pneumatic, nedemontabil

Copertele reglabile de ridicare constau din scuturi, elemente de susținere, de susținere și fixare, podeaua de lucru și accesoriile pentru ridicarea acestora. La deplasarea cofrajului în următorul nivel, scuturile sunt separate de structura de beton. Cofrajul este utilizat pentru betonarea structurilor și a structurilor cu secțiune variabilă, cum ar fi coșurile de fum, turnurile de răcire, puțurile, punțile de pod

Cofrajele de cofraj de cofraj sunt formate din blocuri-secțiuni în formă de U care se pot deplasa spre interior.

Cuierul glisant este un sistem alcătuit din scuturi, podeaua de lucru, cricuri, schele, tije de ridicare fixate pe cadre de ridicare și stații de conducere. Se utilizează pentru construcția de structuri verticale ale clădirilor și structurilor, cum ar fi coloane, pereți, coșuri de fum, silozuri, turnuri de răcire.

Cofrajul mutat orizontal este un cadru rigid pe căruțe cu două panouri de cofrare atașate acestuia, o podea de lucru cu gard și un buncăr. Se utilizează pentru turnarea continuă continuă a pereților structurilor extinse, cum ar fi pereții de reținere, canalele, colectorii, rezervoarele.

| Cofrajele permanente constau din plăci și foi de cofrare, care, după betonare, rămân în corpul structurii, precum și elemente de susținere și armare a inventarului. Este utilizat pentru betonarea structurilor în condiții dificile și înghesuite. Poate fi folosit pentru a îmbunătăți protecția hidro și termică, structurile de placare.

Cofrajele pneumatice constau dintr-o carcasă flexibilă de formare etanșă, realizată în conformitate cu tipul de structură sau structură construit, elemente de sprijin și de susținere. În poziția de lucru este susținută de presiunea excesivă a aerului și servește la betonarea structurilor cu pereți subțiri și a structurilor curbiliniere.
forma.

Înainte de instalarea cofrajului, axele structurilor sunt marcate, provocând riscuri de vopsea. Pentru a asambla cofrajul fundațiilor, acestea sunt pre-flush cu baza de-a lungul conturului farurilor de expunere f-tov, pe care sunt riscuri.

Instalarea plăcilor de perete începe cu montarea panourilor de colț și apoi a plăcilor de-a lungul lungimii peretelui, bazându-se pe plafon și pe bolțurile de cuplare care trec prin balizele de beton. Între scuturi sunt conectate încuietori. Pentru stabilitatea cofrajului, scuturile individuale sunt atașate la suprapunere prin barele reglabile sau tijele de legătură. Scuturile verticale sunt aliniate cu mufele cu șuruburi. Ecranele straturilor superioare sunt montate pe platforme de montare sau pe console fixate pe perete.

Atunci când se formează forme de tavan, plăcile pot fi susținute atât pe un cadru din suporturi telescopice cât și pe suporturi reglabile ale rolelor fixate în perete.

Lifting-floating cofrage constă din două cochilii conice. Carcasa exterioară, împreună cu schela, este suspendată de grinzile radiale ale platformei de lucru, care este o diafragmă rigidă atașată la capul de ridicare, care este montat și urcă de-a lungul ridicării arborelui. O fantă inelară este prevăzută în podeaua platformei de lucru pentru producerea armăturii și plasarea amestecului de beton în cofraje. Betonarea în cofrajele de alpinism se realizează ciclic.

Tipuri de cofraje pentru fundație și domeniul lor de aplicare


Atunci când se construiește o clădire, este adesea necesar să se formeze o structură de beton verticală, orizontală sau înclinată. Pentru a face acest lucru, amestecul de beton este turnat într-un cadru special care vă permite să dați materialului forma dorită. În limba constructorilor, un astfel de cadru se numește cofrare. Există diferite tipuri de cofraj, fiecare dintre acestea fiind utilizat într-o anumită situație, deci, înainte de a începe să lucrați, trebuie să alegeți corect opțiunea cea mai potrivită.

Tipuri de cadre de cofraj

Alegerea cofrajului este determinată de tipul de element betonat, așadar înainte de a trăi pe un anumit tip de cadru, trebuie să determinați caracteristicile structurii viitoare, precum și să evaluați mărimea, metodele de lucru și condițiile climatice în care vor fi realizate aceste lucrări.

Cadrele de cofrare sunt clasificate în funcție de scopul lor funcțional:

 • Melkoshchitovoy - utilizat la fabricarea elementelor monolitice orizontale, verticale și înclinate;
 • Krupnoshchitovoy - utilizat pentru betonarea structurilor solide de dimensiuni mari;
 • Bloc - se efectuează pentru dispozitivul de elemente monolitice închise;
 • Volumetric reglabil - este construit în cazurile în care este necesar să se efectueze turnarea simultană a pereților și a podelelor;
 • Alunecare - utilizată la fabricarea elementelor verticale foarte înalte, caracterizată printr-o secțiune transversală constantă;
 • Lifting-reversibil - utilizat pentru a realiza structuri verticale deosebit de înalte, diferite în secțiune transversală variabilă;
 • Pneumatic - creat pentru concretizarea elementelor spațiale solide (există diferite tipuri de cofraje curbate de lucru din beton, dar cel mai adesea folosit un astfel de cadru).
 • Horizontal relocatable - realizat pentru umplerea broșelor de structuri orizontale, precum și elemente închise cu un perimetru impresionant.
 • Nu se demontează - nu se demontează după curele de beton, ci face parte din structura finită.

În funcție de materialul din care se face cofrarea, cadrul poate fi:

 • din lemn;
 • metal;
 • Lemn metalic;
 • Ciment armat;
 • Beton armat.

Cofrajele din lemn sunt deosebit de populare printre dezvoltatori, deoarece punerea lor în aplicare nu necesită costuri semnificative de timp, fizice și financiare. Foarte relevante și cadre din aluminiu. Principalul avantaj al unui astfel de cofraj - o masă mică, datorită căreia transportul și instalarea acestor structuri nu creează dificultăți.

Există, de asemenea, mai puține tipuri de cofraje, care sunt realizate din țesături sintetice și cauciucate. Polistirenul este utilizat pe scară largă pentru a crea cadre fixe.

Este necesar să se ia în considerare în detaliu tipurile de cofraj care sunt utilizate cel mai des.

Melkoshchitovoy cadru (dezasamblat-reglabil)

Această opțiune este o placă mică (suprafața maximă poate ajunge la 3 m²), din care sunt asamblate panouri și blocuri de dimensiuni considerabile. Cadrul implică asamblarea manuală și dezasamblarea, astfel încât nu este necesar să se angajeze echipament special.

Cofrajele au o schemă standardizată, pot fi utilizate pentru toate tipurile de structuri monolitice. În acest caz, caracteristicile dimensionale ale cadrului pot fi constante, repetitive și variabile. Cel mai adesea cofrajul este utilizat pentru betonarea elementelor de volum mic.

Cadru mare


După cum am menționat mai devreme, există diferite tipuri de cofraj pentru construcția monolit. Una dintre ele este versiunea cu ecran mare.

Cofrajele de acest tip sunt realizate din scuturi mari și o varietate de elemente de legătură. Scuturile sunt capabile să reziste încărcărilor semnificative, astfel încât comandantul să poată refuza "sprijinul" suplimentar (de exemplu, suporturile). Caracteristicile dimensionale ale plăcilor sunt similare cu dimensiunile structurii de beton.

De obicei, cofrajul cu panouri mari este utilizat în situațiile în care se varsă căptușeala, tunelurile sau podelele. În cazul turnării structurilor cu secțiune transversală variabilă, se folosește un tip de pliere-mobil.

Opțiunea de blocare


Cofrajele bloc sunt blocuri volumetrice închise. Astfel de blocuri pot fi fie solide, fie realizate din scuturi separate conectate prin blocarea pieselor (șuruburi, cadre, funii și altele).

În principiu, cadrul este folosit pentru a umple elemente foarte voluminoase închise - pereți, arbori ascensori, baze detașate.

Principalul avantaj al cadrului de tip bloc este posibilitatea utilizării multiple. Principalul dezavantaj al acestui tip de cofraj - dificultatea dezmembrării. Pentru a scoate cadrul va trebui să angajeze un echipament special de ridicare.

Cofraje de volum


Atunci când se analizează tipurile de cofraj și domeniile lor de aplicare, trebuie acordată atenția cuvenită cadrului de distanțare.

Cofrajele constau din secțiuni bloc, care în secțiune transversală formează un cadru în formă de U (după instalare). Fiecare unitate are caracteristici dimensionale impresionante.

Această opțiune implică betonarea simultană a pereților și a pardoselilor. Când se demontează, secțiunile se deplasează spre interior, se rostogolesc în deschidere și apoi se scot cu ajutorul unei macarale. Cofrajele sunt utilizate pentru betonarea pereților transportați și portanți, podele solide ale clădirilor rezidențiale și civile.

Avantajele acestui cadru:

 • Abilitatea de a executa pereți și pardoseli într-un singur ciclu tehnologic;
 • Calitatea ridicată a clădirilor finite, în special în ceea ce privește izolarea fonică și fonică, precum și în poziția exactă a elementelor structurale.

Principalul dezavantaj este că munca trebuie efectuată de specialiști calificați.

Tip glisant


Având în vedere tipurile de cofraj și scopul acestora, este dificil să nu mai menționăm cadrul glisant. Vă permite să umpleți suprafețele verticale. Această opțiune este utilizată exclusiv pentru clădiri înalte, înălțimea căreia depășește 40 m.

Principalele elemente structurale ale cofrajului sunt scuturile, podeaua de lucru, cricurile montate pe cadre speciale și alte detalii.

Pe măsură ce este turnat, cadrul este ridicat cu ajutorul cricurilor, ceea ce face posibilă construirea unor suprafețe verticale cu o înălțime impresionantă.

Cofraje pneumatice


Structurile pneumatice sunt cochilii elastice, etanșe la dimensiunile structurilor proiectate. Principiul de lucru cu astfel de cadre este simplu: presiunea înaltă a aerului este creată în interiorul cofrajului, după care se realizează betonarea. Cel mai adesea, această opțiune este utilizată pentru fabricarea de mici elemente de formă curbilinie.

În construcția modernă au fost utilizate diferite tipuri de cofraje pentru fundație și alte elemente. Alegerea opțiunii potrivite depinde de anumiți factori. Trebuie amintit faptul că procesul de creare a unor tipuri de cadre este destul de laborios, prin urmare, nu va fi posibil să lucrați fără abilități speciale. Cel mai bine este să încredințați această sarcină profesioniștilor.

Tipuri de cofraje și domeniul de aplicare

Potrivit cofrajei de construcție sunt împărțite în amovibile și nedemontabile.

Materialul poate fi oțel, aluminiu, placaj laminat din lemn și plăci și blocuri din polistiren.

Copertele detașabile sunt scut (mici și mari), reglabile în spațiu (tunel) și alunecare.

Cofrajele fixe sunt foi metalice (profilate), plăci de beton din lemn, carcase și plăci din beton armat, precum și panouri și blocuri de spumă de polistiren.

Cifra de afaceri a cofrajului metalic este de -150-200 rotații, iar placajul laminat - până la 80 de rotații.

Fig. 4.1. Vedere generală a pereților de cofraj detașabili:

Figura 4.2. Scheme de instalare a cofrajelor detașabile pentru diferite tipuri de pereți

Pe lângă cerințele generale, anumite tipuri de cofraje trebuie să îndeplinească cerințe speciale. Deci, în unele cazuri, cofrajul este utilizat pentru a realiza imprimări embosate pentru suprafețele de fațadă ale pereților monoliți. În acest scop se utilizează cofraje speciale sau garnituri. Cofrajele fixe sunt uneori folosite ca o hidroizolare a structurilor subterane. Plăcile de asemenea cofraje, printre altele, trebuie să fie impermeabile.

Fig. 4.4. Dulap detașabil pentru panouri mici

Figura 4.5. Colier detașabil de coloană cu dimensiune transversală reglabilă până la 60x60cm

Figura 4.6. Dulap detașabil pentru podea

Fig. 4.7. Foaie de cofrare pentru pereți și podele detașabile. etajele 1-punte, pereți punte 2, montant 3, cu 4- Roată față, volanul 5, 6-opritor 7 partea interioară a cofrajului, 8- porțiune de capăt de punte se suprapune peste 9 schele 10 proemoobrazovateli.

Utilizarea crescândă în construcții se găsește printr-o fixare fixă ​​din polistiren expandat. Principalul avantaj al utilizării cofrajului cu spumă de polistiren este posibilitatea de a construi o structură de perete multistrat cu rezistența necesară la transferul de căldură, adică peretele se stinge imediat "cald" și nu necesită izolare suplimentară. Structura de închidere rezultată este un "sandwich", adică beton armat, acoperit pe ambele părți cu straturi de izolație termică.

Se folosesc două tipuri de structuri de polistiren spumă: blocuri și panouri (fig.4.8)

a, b - de la blocuri, c, d - de la

Spațiul interior al blocurilor și panourilor din polistiren este umplut cu beton, care după solidificare formează un perete monolit. Tijele verticale și orizontale sunt utilizate ca elemente de armare în beton. Un exemplu de construcție a clădirilor monolitice din blocuri de spumă de polistiren este prezentat în Fig.4.9.

Fig.4.9. Constructii de cladiri monolitice din blocuri de polistiren spuma.

Pentru a crește cifra de afaceri a cofrajului, sa creat structura sa de trei straturi (Fig.4.10).

Fig.4.10.Un cofraje cu trei straturi "Alcus". 1 strat de suprafață din material plastic, material 2-metal sau fibros, partea 3 din mijloc a spumei.

Cofrajul "Alcus" nu absoarbe apa, adică nu se umflă și cifra de afaceri este de până la 350 rpm.

Alegerea cofrajei

Pe șantierele de construcții moderne, este folosit ca un cofraj de import :. "Meva", "Doc", "Hyunebek", "Utinord", "Pilozi", etc și cofrarea interne "TSNIIOMTP", "Starooskolskaya cofrajele", "Glavmosmontazhspetsstroy", „Cofraje Rusă "," Izod "și alții, făcute, de regulă, în întreprinderi specializate. Dar, site-urile de construcții furnizează cofraje sub formă de seturi, care includ un set de scuturi, dispozitive de fixare, suport și dispozitive auxiliare. Kitul de cofrare trebuie să asigure montarea clădirilor la un moment dat. Pentru fiecare set de cofraje, producătorul emite un pașaport tehnic, care reflectă scopul cofrajului, caracteristicile sale principale și o specificare a principalelor elemente.

Cofrajele sunt alese în funcție de tipul și dimensiunea structurii de beton, metodele și condițiile pentru producerea armăturilor și a lucrărilor de beton, eficiența tehnică și economică.

Costurile muncii pentru efectuarea lucrărilor de cofrare reprezintă 15-20% din volumul total al construcțiilor.

Reducerea complexității și a costului cofrajului conectat direct cu caracteristici de proiectare cofraje selectate: numărul de dimensiuni ale elementelor de bază ale greutatea lor, metoda de aderare și tipul de fixare, suprafața panourilor individuale și modul.

Evaluarea tehnică și economică a cofrajului și compararea variantelor sale se realizează în funcție de următorii indicatori (caracteristici): masa redusă, cifra de afaceri, costul inițial specific, costul specific, ținând seama de cifra de afaceri, instalarea și demontarea intensivă a forței de muncă.

Masa redusă este masa tuturor elementelor incluse în setul de cofraj (plăci, dispozitive de fixare, dispozitive de susținere și auxiliare), raportat la 1 m2 suprafață fixată; unitate de măsură - kg / m 2.

Rularea proiectului este numărul de cicluri (gripperi) de utilizare a cofrajului până când este complet uzat; unitatea este un ciclu.

Costul inițial specific este costul de fabricație (prețul de vânzare) al setului de cofraj, raportat la 1 m 2 din suprafața care urmează să fie acoperită; unitate de măsură - frecare / m 2..

Intensitatea forței de muncă a instalației este costul forței de muncă pentru instalarea cofrajului în poziția de proiectare și fixarea acestuia, raportat la 1 m 2 din suprafața care trebuie fixată; unitate de măsură - ore om / m 2.

Intensitatea specifică a forței de muncă de dezmembrare este costul forței de muncă pentru demolare, raportat la 1 m de suprafață care urmează a fi distrusă; unitatea de măsură este persoana-h / m 2.

Cofrajele cu panouri mari au anumite avantaje față de scutul mic (o calitate mai bună a suprafețelor din beton, o intensitate mai redusă a forței de muncă etc.) și se utilizează pe scară largă în construcția de locuințe monolitice. De regulă, dimensiunile plăcilor mari corespund dimensiunilor pereților și plafoanelor clădirilor betonate, minus lățimea elementelor de colț.

Cofrajele cu blocuri de tip bloc sunt utilizate pe scară largă în construcții monolitice și reprezintă o combinație mecanică de scuturi individuale cu păstrarea principiului muncii lor pe tehnologia cu panouri mari, adică atunci când scuturile pentru percepția de împrăștiere a betonului pus sunt interconectate prin aspirații, iar separarea scuturilor de beton se realizează prin mijloace mecanice. Această unitate vă permite să utilizați mai bine robinetele, aveți o stabilitate bună și puteți forma un volum închis. Blocul poate fi dezmembrat în astfel de cazuri folosind o macara sau un fel de sistem de acționare. O astfel de unitate de cofrare este cea mai convenabilă în funcționare și implică un minim de costuri. Cu ajutorul cofrajului cu panouri bloc, se pot realiza pereți de diferite înălțimi, inclusiv celule cum ar fi arborii de ridicare

Cofrajele reglabile în funcție de volum (tunel) sunt diferite de forma mare a scutului, care, pe lângă scuturile verticale pentru pereții de beton, au scuturi orizontale pentru betonarea podelelor. Designul cofrajului tunelului este diferit, de regulă, constă în secțiuni diferite în formă de L sau U, fixate împreună și recuperate pe fațadă orizontal sau în deschiderea de montare. Înainte de a detașa panourile de beton, înainte de a scoate cofrajele, se utilizează diverse elemente și mecanisme de strângere sau distanțare pentru a facilita procesul de înlăturare a cofrajului și reducerea dimensiunilor unităților vrac.

Utilizarea cofrajului reglabil în funcție de volum face posibilă pereții și podelele din beton într-un singur cofraj, aceasta este tocmai, potrivit experților, principalul avantaj al acestui cofraj în comparație cu panoul mare.

Când dispozitivul dale monolitice, în comparație cu pereți din beton armat, crește în mod semnificativ complexitatea și numărul de procese manuale, betonul trebuie să se alinieze sapa, adăpost de căldură și de precipitații, pentru că este necesar să se îngrijească și, în plus, trebuie să aștepte o anumită perioadă, atunci când placa de beton atinge rezistența necesară decalcificare (cel puțin 70% din proiect).

Între timp, în conformitate cu tehnologia existentă, cofrajul este inactiv pentru o lungă perioadă de timp fără a aștepta betonarea podelelor și un set de pardoseli de beton de o rezistență suficientă. Firește, este mult mai util să se folosească cofrajele de perete pe altă apucă tot timpul. Aceasta este o cale potențială de economisire semnificativă a metalelor utilizate pentru realizarea cofrajului.

Dacă luăm în considerare problema reducerii costurilor forței de muncă la șantier și reducerea timpului de construcție, atunci folosirea suprapunerilor în forma de asamblare are avantaje.

Cofrajul culisant recent a fost utilizat în principal pentru construcția de clădiri și structuri industriale monolitice monolitice și prefabricate. De fapt, numai structurile verticale ale clădirilor sunt betonate în cofrajele glisante. Dezavantajele includ calitatea insuficient de ridicată a suprafețelor pereților, care este asociată cu conicul tehnologic necesar al plăcilor glisante și defecțiunile frecvente ale betonului, care apar în cazul în care forța laterală de frecare a betonului proaspăt așezat pe suprafața plăcilor de alunecare depășește masa. Tijele de tijă rămân adesea în beton datorită dificultăților de extracție a acestora, ceea ce duce la un consum suplimentar de oțel. Un dezavantaj semnificativ al metodei în ceea ce privește clădirile cu mai multe etaje este complexitatea planșeelor ​​dispozitivului. Numeroasele opțiuni tehnologice pentru dispozitiv, atât podele prefabricate, cât și cele monolitice, sunt ocupate și laborioase.

. Cel mai potrivit cofraj poate fi utilizat pentru instalarea rigidității la bază (arbori ascensori, scări, sonde de comunicare etc.), unde dezavantajele menționate mai sus nu joacă un rol semnificativ.

Data adaugarii: 2015-12-16; Vizualizări: 1217; ORDINEAZĂ ÎNTREPRINDEREA

Conceptul și tipurile de cofraje

Cofrarea este o structură al cărei scop este de a forma o fundație monolit. Se utilizează atât în ​​construcția de clădiri cu mai multe etaje și în clădiri industriale, cât și în construcții private. Tipurile de cofraje sunt determinate de mulți factori legați de caracteristicile structurale ale structurii, de condițiile climatice și de tipul de sol.

Care este cofrajele

La întrebarea care este cofrajele, răspunsul este destul de simplu, aceasta este o formă pentru turnarea betonului, care este o structură auxiliară. Poate avea diverse forme și poate fi făcut din diverse materiale, de la metal la material ieftin pentru acoperișuri.

Un exemplu clasic de cofraj pentru o fundație de turnare; în interior sunt utilizate fitinguri metalice.

În toate cazurile, cofrarea este un element auxiliar. În construcția sa pot fi utilizate grămezi, stâlpi, supape și alte elemente. În funcție de tipul de structură viitoare și de caracteristicile de proiectare, se utilizează unul sau altul. De asemenea, luată în considerare este tipul de sol pe care va fi construit obiectul.

Cofrajul este, de asemenea, necesar pentru a conferi dimensiunile necesare o poziție în spațiul de fundare a betonului și a altor materiale utilizate pentru a da o rezistență suplimentară fundației.

Pentru a obține rezistența maximă și durabilitatea fundației, este necesar să se studieze principalele tipuri de cofraj, precum și caracteristicile lor de proiectare și de funcționare.

Tipuri de cofraje

Utilizarea acestui tip de fortificații și-a început începutul de la construirea piramidelor egiptene. Odată cu apariția de noi materiale și tehnologii, caracteristicile organizației lor s-au schimbat semnificativ, au apărut noi tipuri de structuri, separate de următorii parametri:

 • materiale;
 • metoda de utilizare (detașabilă, cofraj fix);
 • scop;
 • tipul de construcție.

Cofrajele ar trebui determinate în stadiul inițial al proiectării obiectului, ceea ce va evita multe greșeli comune în viitor.

Separarea tipurilor de cofraje după materialul utilizat

Rezistența, durabilitatea și eficacitatea cofrajului depind în mare măsură de materialul ales. Cele mai frecvente opțiuni includ:

 1. Copac. Cu ajutorul elementelor din matricea naturală, puteți crea atât structuri complexe, cât și cele mai simple opțiuni de cofrare. Materialul diferă la un preț rezonabil și universal. În plus față de panouri și scânduri, puteți utiliza și derivați din industria prelucrării lemnului: placaj, OSB, PAL și alte materiale, ceea ce reduce și mai mult costurile de construcție. Dezavantajele includ un mic indicator de rezistență și acuratețe, deoarece, cu sarcini semnificative, arborele își poate pierde forma originală. Prin urmare, este cel mai des folosit în construcția de obiecte mici.
 2. Aliajele de aluminiu sunt adesea folosite în construcția de fundații de dale și benzi. Utilizarea acestui material crește semnificativ costul construcției, deoarece produsele din aluminiu sunt adesea folosite în construcția unei fundații amovibile. Același lucru poate fi atribuit scuturilor din oțel.
 3. Spumă de polistiren extrudat este un material de nouă generație folosit pentru a umple fundațiile nedemontabile. În plus față de funcția sa principală, joacă rolul unui încălzitor. De obicei, polistirenul expandat este utilizat în construcții private și în regiuni reci ale țării.
Cofraje folosind spumă de polistiren

La construcția tipului fix al utilizării de bază a produselor metalice este admisibilă. De regulă, acestea sunt foi profilate, ale căror costuri nu pot afecta în mod semnificativ costul construirii fundației. Materialul similar este utilizat la turnarea piloților.

Tipuri de cofraje prin utilizare

Există două tipuri principale de cofrare și modul de utilizare a acestora:

Deseori în construcții au fost folosite cofraje detașabile. Sunt produse speciale din aliaj de metal sau aluminiu, ele sunt numite și scuturi. Aceste scuturi sunt interconectate de tije, care mai târziu pot fi scoase din fundația monolitică sau lăsate în interior. Din nou, depinde de tipul de produse. În orice caz, ele pot fi utilizate în mod repetat.

Utilizarea cofrajului detașabil este recomandabilă în cazul în care construcția planificată a unui număr mare de obiecte sau umplerea unei suprafețe mari a fundației. Serviciul de leasing de asemenea cofraje este foarte popular, ceea ce economisește fonduri semnificative pentru cumpărarea lor.

Permanentul cofraj este utilizat în cazurile în care dezmembrarea acestuia nu este adecvată sau materialul său îndeplinește o funcție suplimentară utilă. De regulă, sunt folosite materiale ieftine, cum ar fi pâslă de acoperiș, țevi ieftine, tablă ieftină. Adesea, materialul de cofrare este lăsat în structura însăși.

Utilizarea scuturilor detașabile în construcția cofrajului

Cuierul culisant este un tip distinct de construcție utilizat pentru construcția monolitică a unor fundații, dar și a pereților. După ce stratul inferior al structurii sa uscat, cofrajul se mișcă în sus, apoi se umple nivelul următor. Adesea, această metodă este utilizată în construcția de clădiri înalte ale altor structuri, care se bazează pe principiul construcției monolitice a pereților.

Aplicarea cofrajului în suporturi nemonolitice

Utilizarea cofrajului se găsește adesea în construcția unei fundații de piatră: designul, ca și în cazul unui suport monolitic, servește pentru a păstra forma podului de balast. Dar din ce în ce mai mult, bazele de cofrare sunt utilizate în construcția de structuri prefabricate din beton.

În construcția structurilor prefabricate din beton, este adesea necesar să existe o bază solidă sub formă de curele de întărire care să consolideze structura până la un gol. În acest caz, este utilizat cofrarea.

Există, de asemenea, cazuri în care caracteristicile de proiectare ale bazei nu permit să se întindă complet suportul din blocurile de fundație. În aceste cazuri, îmbinările trebuie turnate cu mortar, unde se utilizează cofrajele tradiționale.

Cofraje pentru fundație pilon

Cofrajul este, de asemenea, adesea folosit pentru a crea o fundație plictisită. Pe măsură ce sunt utilizate materialele, țevile ruberoide sau din material plastic cu un indice de rezistență redus. Atunci când amestecul de beton este turnat în ele și sunt îndeplinite toate condițiile de solidificare, se formează stâlpi cilindrici.

Grătare cofraj

Acest design poate fi de asemenea utilizat atunci când se instalează suporturi gata în cazul în care este necesar să se utilizeze bandă de beton sub formă de cofraj. Ce este? Aceasta este fundația care leagă piloții de sol.

Acesta poate fi situat deasupra nivelului solului sau poate intra într-un fel. Acest factor depinde de gravitatea structurii ridicate, de caracteristicile solului și de distanța dintre grămezi. În orice caz, baza plăcilor de lemn sau a oricărui alt material ar trebui să fie amplasată nu numai pe laturile fundației monolitice pentru ao forma, ci și în partea inferioară. Acesta va purta greutatea betonului brut până când nu este complet vindecat.

Instalarea și caracteristicile sale

Înainte de a începe construcția, este necesar să se decidă dacă cofrarea va menține numai forma mortarului, sau va acționa în plus ca încălzitor.

În al doilea caz, trebuie luată în considerare pierderea de căldură ulterioară, ceea ce va ajuta la calcularea grosimii cofrajului. În acest caz, nu va fi amovibil. Din aceasta va depinde alegerea materialelor.

Apoi este necesar să se calculeze următorii parametri:

 • dimensiunile fundației, luând în considerare profunzimea, înălțimea deasupra solului și a lățimii;
 • suprafața întregului cofraj;
 • cantitatea de material, inclusiv - suporturile, barele, tijele, elementele interne, care rămân ulterior în interiorul structurii.
Una dintre cele mai importante etape ale construcției fundației este construcția cofrajului

Următoarea etapă este lucrările de excavare, după care se asamblează structura auxiliară.

Calculele și asamblarea cofrajului trebuie realizate luând în considerare posibilitatea deformării pereților săi sub presiunea din masa betonului brut. Dacă este necesar, ar trebui folosite elemente adiționale pentru a le conferi rezistență, de exemplu, coaste de rigidizare sau tije interne care leagă pereții.

Ca urmare a deformării zidurilor, se pot face greșeli grave, în urma cărora se pot face greșeli serioase în timpul etapelor ulterioare de construcție.

Sfaturi pentru cofraje

Pentru a înțelege ce cofraje este, uita-te la fotografiile de mai jos. La prima vedere, totul este foarte simplu. Dar pentru a preveni greșelile grave, trebuie să urmați următoarele reguli și sfaturi de la experți:

 • utilizarea, ceea ce reduce semnificativ costul construcției. pentru a efectua lucrări cu cofraje detașabile, pereții lor interiori trebuie acoperite sau tratate cu materiale hidrofobe, cum ar fi pânză de ulei, impregnare specială etc.;
 • atunci când se construiește o structură, trebuie să se aibă grijă să nu existe goluri sau găuri în pereții și substratul, în caz contrar se va scurge umezeala, provocând uscarea prematură a betonului și pierderea caracteristicilor de rezistență declarate;
 • elementele de cofraj detașabile sunt achiziționate în ceea ce privește reutilizarea acestora, ceea ce reduce semnificativ costul construcției.


Construcția cofrajului este o parte integrantă a construcției oricărei fundații de fundație. Desenele pot varia în funcție de scopul, modul de utilizare și caracteristicile viitoarei structuri. Materialele moderne permit construcția unor sisteme multifuncționale care nu servesc doar pentru a modela fundația, ci și pentru ao izola și pentru a le oferi o rezistență suplimentară.

Tipuri de cofraje pentru dispozitivul structurilor monolitice și domeniul lor de aplicare

Cofrajele sunt clasificate în funcție de scopul lor funcțional, în funcție de tipul de structuri betonate și, în general, sunt împărțite în:

- pentru suprafețe verticale, inclusiv pereți;

- pentru suprafețele orizontale și înclinate, inclusiv podele;

- pentru betonarea simultană a pereților și a podelelor;

- pentru suprafețe curbe.

1. cofraj demontabil, reglabil, cu panouri mici, de mici scuturi de până la 2 m 2, din care este posibilă asamblarea cofrajului pentru betonarea oricărei structuri, atât orizontale cât și verticale, inclusiv mase, fundații, pereți, pereți despărțitori, coloane, grinzi, acoperiri.

2. Cofraje Krupnoshchitovaya scuturi de dimensiuni mari, echipate cu elemente de susținere sau de susținere, struts, reglarea și reglarea cricuri, schele pentru betonare. Este destinat construcției de structuri de dimensiuni mari și masive, inclusiv ziduri extinse sau repetitive, podele de clădiri și structuri în diverse scopuri.

3. Cofrajele cu fascicul, care pot consta din panouri separate de cofraj, combinate în structuri spațiale cu dispozitive de fixare. Cofrajele pot fi utilizate pentru a forma suprafețele interioare ale scărilor, arborilor de ridicare.

4. Cofraje ajustabile pentru ridicare, constând din scuturi, suport, elemente de fixare a sarcinii, pardoseli de lucru și elemente de fixare pentru ridicarea sistemului de cofrare. Cofrajele sunt utilizate pentru construirea de structuri înalte în înălțime, cu geometrie constantă și variabilă a secțiunii transversale a țevilor, gradientelor, suporturilor de poduri.

5. Cofrajul reglabil în funcție de volum, folosit pentru construcția simultană a pereților și plafoanelor clădirii. Cofrajele constau din blocuri, secțiuni de formă G și U, proiectarea permite secțiunilor să se deplaseze spre interior. Secțiunile de cofrare sunt interconectate de-a lungul lungimii, formând simultan mai multe rânduri paralele cu distanțe între blocuri egale cu grosimea pereților. Aceasta permite betonarea pereților și a secțiunilor adiacente ale pardoselilor.

6. Cofraje culisante utilizate în construcția de structuri verticale de clădiri și structuri de înălțime mare. Utilizat pentru construcția pereților exteriori și interiori ai clădirilor rezidențiale.

7. Cofrajul mobil orizontal este un cadru rigid pe cărucioare cu panouri de cofraj atașate acestuia, o podea de lucru cu un gard și un mecanism pentru deplasarea cofrajului atât vertical cât și orizontal. Cofrajele sunt utilizate pentru betonarea continuă a structurii de-a lungul lungimii cofrajului asamblat. Cofrajul este utilizat pentru construirea de canale, colectoare, rezervoare, tuneluri.

8. Cofraje mobile mobile, concepute pentru a construi structuri (turn) sau părți ale acestora (arbore de ridicare).

9. Cofraje tunel, constând din secțiuni închise de-a lungul perimetrului tunelului cu elemente de susținere și formare. Cofrajele sunt destinate construirii unei bucșe închise de tuneluri construite într-un mod închis.

10. Cofraje fixe, utilizate în construcția de structuri fără decalcificare, cu dispozitivul în același timp hidroizolare, placare, izolație etc. în timpul lucrării. Cofrajele specifice sunt că, după așezarea cofrajului din beton, cofrajele rămân în corpul structurii, făcând cu ea un întreg. Pentru cofraje, puteți utiliza plase metalice, plăci de spumă, plăci de azbociment.

Pentru betonarea podelelor se utilizează un cofraj cu plăci mici, cu elemente de susținere și un scut mare, în care suprafețele de cofraj și elementele de susținere constituie o singură unitate de cofrare, rearanjată în întregime de o macara.

Transportul și montarea betonului pe șantier

În general, procesul de transport implică acceptarea amestecului de beton din recipientul de distribuție al instalației de amestecare a betonului, mutarea acestuia prin diferite mijloace de transport către obiectul de beton, alimentarea ulterioară a amestecului în locul de instalare sau suprasarcina acestuia la alte vehicule sau dispozitive cu care amestecul este livrat către unitatea de betonare. Unitatea de betonare este numită structură pregătită pentru montarea amestecului de beton sau a părții sale cu cofrajul instalat și armarea montată.

În practică, procesul de livrare a amestecului de beton la unitatea de beton se realizează în conformitate cu două scheme.

- de la locul de pregătire până la deversarea imediată în unitatea de beton;

- de la locul de pregătire până la locul de descărcare la obiectul din beton, cu alimentarea ulterioară a betonului către unitatea de beton. Această schemă asigură o supraîncărcare intermediară a amestecului de beton.

Transportul și așezarea amestecului de beton trebuie realizate prin mijloace specializate care să asigure conservarea proprietăților specificate ale amestecului de beton. Este interzisă adăugarea de apă la locul de amplasare a amestecului pentru a crește mobilitatea acestuia.

Betonul este transportat de la locul de preparare la locul de descărcare sau direct în unitatea de beton, în principal pe șosele, iar transportul de la locul de descărcare la unitatea de beton este transportat în găleți cu macarale, ascensoare, transportoare, pavaje de beton și alimentatoare vibratoare, carucioare, pompe de beton și pneumocompresoare.

Metoda de transport a amestecului de beton la locul de instalare este aleasă în funcție de natura structurii, volumul total al amestecului plasat, nevoia zilnică, distanța de transport și înălțimea urcării. Cu orice mijloc de transport, amestecul de beton trebuie protejat de influența razelor solare, precipitații, separarea în părțile componente ale acestuia și scurgerile de lapte de ciment sau mortar pentru a asigura mobilitatea necesară pentru ouă. În plus, în condiții de iarnă, amestecul de beton este protejat de răcirea și înghețarea rapidă.

Transport de camioane din beton. Amestecarea betonului cu obiectul de betonare este livrată în camioane, autobasculante, mixere pentru camioane, în containere de tuburi, instalate în caroseria mașinilor de la bord. Durata transportului, adică timpul de la prepararea amestecului de beton până la fixarea și compactarea acestuia nu trebuie să depășească 1 oră. Când se mișcă, betonul trebuie protejat de agitarea excesivă pentru a evita delaminarea.

Pe drumuri bune la o distanță de 15 km, amestecul de beton poate fi transportat în camioane deschise, camioane basculante sau în cuiburi instalate în spatele mașinilor. Din autobasculante, amestecul de beton poate fi descărcat în buncăr. La betonarea masivelor sub nivelul solului, amestecul de beton poate fi livrat direct de la autobasculante fără a supraîncărca structura din rafturi sau poduri mobile.

Pentru transportul amestecului de beton în medii urbane, precum și pe distanțe lungi (în termen de 100 km), este recomandabil să se utilizeze mixere de beton cu tobe de amestecare de diferite capacități. Un amestec de beton uscat este încărcat în tamburul de amestec la o instalație de beton, care este cu 5... 8 minute înainte de a ajunge la locul de așezare amestecul de beton este amestecat cu apa introdusă în tambur sau apa este alimentată direct pe obiect. Amestecul finit este descărcat prin rotirea tamburului de amestecare în direcția opusă. Prezența unui jgheab de descărcare cu balamale permite descărcarea lotului, precum și alimentarea directă a amestecului direct în structura betonată. Utilizarea mixerelor de camioane crește în mod semnificativ distanța permisă pentru transportul amestecurilor de beton fără a reduce calitatea acestora. Amestecul de beton livrat către obiect este descărcat direct în structură sau transferat buncărelor receptoare (rezervoare intermediare) pentru transferul ulterior la blocurile de betonare. Debitul amestecului fără supraîncărcare este folosit pentru betonarea structurilor situate la nivelul solului sau superficial. Aceasta este metoda cea mai simplă, care nu necesită dispozitive sau dispozitive suplimentare.

Alimentați amestecul cu alimentatoare vibratoare și daltă vibro. Pentru alimentarea amestecului pe distanțe scurte sau coborâre la adâncimi mari (înălțimea scăderii libere a amestecului de beton nu trebuie să depășească 3 m), se utilizează vibropiliți și caneluri vibrante, principiul căruia se bazează pe deplasarea amestecului de beton sub influența vibrațiilor gravitationale. Ventilatoarele vibratoare și jgheaburile vibratoare sunt utilizate la înălțimile de coborâre a amestecului de beton până la 10 m, vibro-brațele sunt folosite cu o adâncime mai mare.

Conducta de transport a amestecului de beton. Mijloacele tehnice de transport al conductelor sunt mașinile pentru pomparea amestecului de beton din recipientul de recepție la locul pompelor de beton, pistoale pneumatice de presiune, diferite conducte și echipamente pentru alimentarea amestecului de beton la locul de muncă. Transportul amestecului de beton în cadrul instalației poate fi realizat cu ajutorul pompelor de beton și al pneumocompresorilor. Acest tip de mecanizare este utilizat pentru volume mari de betonare și pentru betonarea structurilor înalte, cum ar fi bolți, clădiri din beton monolit, turnuri etc.

În prezent, cel mai des întâlnit atunci când se montează amestec de beton are o pompă de beton, care este o pompă de beton cu un braț de distribuție cu cerc complet montat pe un cadru, montat pe șasiul mașinii. Pompele de beton sunt proiectate pentru a alimenta amestecul de beton la locul de așezare atât vertical cât și orizontal. Pe săgeata, formată din trei părți articulate, trece conducta de beton cu inserții de balamale în articulațiile brațului, terminând cu o bucșă de distribuție flexibilă. Pompele sunt echipate cu un buncăr de încărcare, pompă și braț de distribuție. Amestecul de beton este livrat în direcții orizontale (până la 80m) și orizontale (până la 360m).

Cu consistențe tari și semi-rigide, se adaugă plastifianți, cel mai adesea sulfat-alcool bard, amestecând amestecul de beton pentru a menține mobilitatea. Ca urmare, mobilitatea amestecului crește de 2... 2,5 ori, consumul de ciment este redus cu 7... 10%. După finalizarea betonării sau la spargerea mai mult de 1 oră cu amestecuri de beton cu plastifianți, conductele de beton trebuie spălate cu apă sub presiune. În timpul pauzelor de betonare de până la 1 oră, este recomandabil să comutați pompa de beton la câteva rotații ale pistonului la fiecare 10... 15 min, ceea ce va împiedica amestecul de beton să se prindă pe pereții conductei de beton.

Modalități de montare a amestecului de beton. Ambalarea unor astfel de metode concrete ar trebui să fie efectuate pentru a fi furnizate de beton monolit laid, inginerie parametrii și uniformitatea betonului fizico-mecanice, implicarea corespunzătoare cu armătură și ipotecare detaliile și complet (fără goluri) umplerea spațiului cu structura de beton ridicat zaopalublennogo.

Amestecarea betonului se face prin trei metode: consolidare, turnare (amestecuri de beton cu superplastifianți) și presare prin presare. Cu fiecare metodă de stabilire a regulii de bază trebuie respectată - o nouă parte a amestecului de beton trebuie să fie așezată înainte ca cimentul să înceapă să se fixeze în stratul anterior așezat. Acest lucru elimină nevoia de amenajare a îmbinărilor de beton de lucru de-a lungul înălțimii structurii. De regulă, așezarea în construcții mici (coloane, grinzi, pereți cu pereți subțiri, pereți despărțitori etc.) conduc imediat la întreaga înălțime fără întrerupere pentru a exclude îmbinările de lucru. În ceea ce privește construcția (de exemplu, plăci de fundație masive), amestecul de beton este așezat în straturi orizontale și, de regulă, de-a lungul întregii zone. Straturile trebuie să aibă aceeași grosime fără pauze, cu o direcție consecventă de așezare într-o direcție în toate straturile.

Când amestecul de beton este introdus în cofraje printr-o pompă de beton, trebuie realizată o betonare sub presiune, la care capătul conductei de beton trebuie îngropat constant în amestecul de beton care urmează a fi așezat. Amestecul de beton provenit din fundul cofrajului prin conducta de beton, care se ridică în sus, va umple succesiv întreaga cavitate de beton sub presiune. Amestecul superplastic din beton turnat cu o cavitate de 14... 16 cm cu aditivi speciali, în special superplastifianți, permite amestecului să se autocompactă fără a vibra.

Pe suprafețe mari, este uneori imposibil să se blocheze stratul anterior de beton înainte ca cimentul să înceapă să se fixeze în acesta. În acest caz, utilizați o metodă pas cu pas cu o așezare simultană a două sau trei straturi. Când se așează în pași, nu este nevoie să se suprapună straturile pe întreaga suprafață a matricei. Pentru confortul muncii, lungimea "treptei" nu durează mai mult de 3 metri.

Înainte de a începe lucrările de montare a betonului în cofrajele pereților și podelelor, este necesar să finalizați instalarea armăturii și cofrajului în interiorul dispozitivului de prindere și asigurați alimentarea neîntreruptă a amestecului de beton la locul de instalare.

Amestecul livrat de mixerele de beton trebuie să fie furnizat de o macara în buncăr sau cada până la locul de instalare, este recomandabil să se utilizeze pompe de beton cu un braț de distribuție.

Înainte de a pune amestecul de beton în cofraje, este necesar să verificați calitatea instalării și fixarea cofrajului, precum și toate structurile și elementele care sunt închise în timpul procesului de betonare (armătură, piese încorporate etc.).

Amestecul de beton este plasat într-o structură de beton cu straturi orizontale de aproximativ aceeași grosime, fără goluri în lungime și cu o direcție consecventă de așezare într-o direcție în toate straturile. La compactarea amestecului de beton, vibratoarele nu sunt susținute pe fitinguri, piese încorporate, șuruburi și alte elemente de cofrare. Adâncimea de imersiune a vibratorului intern în amestecul de beton trebuie să asigure adâncirea acestuia în stratul anterior așezat cu 5... 10 cm. Etapa de permutare a vibratoarelor de imersiune nu trebuie să depășească o jumătate de rază a acțiunii lor. Montarea următorului strat de beton se va face înainte ca betonul să înceapă să se fixeze în stratul anterior.

Durata vibrațiilor trebuie să asigure o compactare suficientă, principalele caracteristici ale cărora sunt:

- încetarea depunerii amestecului de beton pus;

- apariția laptelui de ciment pe suprafața acestuia;

- încetarea evacuării pe suprafața bulelor de aer.

În procesul de producere a lucrărilor de beton, este necesar să se monitorizeze în permanență starea cofrajului și piesele încorporate.

Înainte de a monta amestecul de beton în structură, aceștia efectuează un set de operațiuni pentru pregătirea cofrajului, a armăturii, a suprafețelor de beton și fundație. Amplasarea amestecului se face pe bază naturală sau sub formă de cofraj. Înainte de a monta amestecul de beton, trebuie întocmite acțiuni pentru lucrări ascunse, inclusiv pregătirea fundației, impermeabilizarea, cofrarea, armarea și instalarea pieselor încorporate.

Supapele pentru o adeziune fiabilă la un amestec de beton proaspăt așezat sunt curățate de murdărie, rugină decojită și piese de mortar aderente cu o piesă de sablare și perii de sârmă.

Pentru o conexiune solidă a structurilor monolitice din beton întărit anterior și a elementelor prefabricate din structuri monolitice prefabricate cu beton nou, suprafețele orizontale ale betonului monolit întărit și ale elementelor prefabricate sunt curățate de resturi, murdărie și, cel mai important, de peliculă de ciment înainte de a pune amestecul de beton.

Înainte de a pune amestecul de beton pe pământ pregătiți baza. Plantele, turba și alte straturi de origine organică sunt îndepărtate din acesta, iar solul umed, necoeziv este umezit. Suprafața solului este umplută cu nisip și compactată. Pregătirea bazei pentru montarea amestecului de beton se face printr-un act.

Data adaugarii: 2018-02-15; Vizualizări: 46; ORDINEAZĂ MUNCĂ