Blind noduri dwg. >>> Dwg noduri orb

Zona orb este numită o pistă de protecție cu un strat de vopsea dur sau în vrac, aranjat cu un perete adiacent în jurul întregului perimetru al clădirii. Scopul său principal este de a scurge ploaia și de a topi apa de pe acoperișul de lângă subsol și de a contribui la distrugerea sa prematură.

În plus, este folosit ca o pasarelă pietonală convenabilă și un design decorativ pentru îmbunătățirea teritoriului adiacent casei. Utilizarea izolatoarelor dense sau în vrac atunci când se construiește o zonă orbită permite protejarea fundației de efectele temperaturilor scăzute și reducerea pierderilor de căldură prin plicul clădirii.

Un dispozitiv destul de simplu al unui astfel de strat de protecție rezolvă simultan câteva sarcini importante legate de protecție și îmbunătățire, fără a necesita investiții financiare mari. În acest caz, puteți să vă faceți singur, fără a invita acești constructori profesioniști.

Dispozitivul este orb în jurul casei imediat după finisarea pereților exteriori ai clădirii, dar înainte de finisarea subsolului. Acest lucru se datorează necesității de a întrerupe cusătura de compensare dintre perete și acoperirea podelei de la intrarea apei de ploaie din cauza muchiei suprafeței proeminente a subsolului.

Prezența zonei orb nu este obligatorie pentru fundații adânci, coloane și șuruburi profunde, dar este adesea făcută ca un element de amenajare a teritoriului și ca o cale convenabilă de mers pe jos.

Construcția zonei orb

Șanțarea trebuie făcută în jurul perimetrului casei, deoarece este necesar să se asigure protecția întregii mase de bază. Cerințele de bază privind modul în care să faceți în mod corespunzător o zonă orb în jurul casei cu propriile mâini sunt prezentate în SNiP 2.02.01-83, unde se spune că pe solurile normale, lățimea sa trebuie să fie de cel puțin 600 mm, iar pe subțiere - cel puțin un metru. În general, lățimea stratului de acoperire trebuie să se extindă la cel puțin 200 mm dincolo de secțiunea proeminentă a acoperișului. Lățimea maximă nu este reglementată.

Desen general pentru zona orb.

Învelișul dur trebuie așezat pe o fundație densă cu o grosime minimă de 15 cm. Panta zonei orb din clădire nu este mai mică de 0,03%, cu marginea inferioară deasupra marcajului de nivel care depășește 5 cm.

O zonă orb izolată bine realizată ar trebui să fie formată din trei straturi principale:

 • suprafață impermeabilă;
 • pietriș substrat sau amestec de moloz și nisip;
 • încălzirea spumă de polistiren.

Ca strat suplimentar pot fi utilizate geotextile, care vor fi destul de fiabile de impermeabilizare a apelor subterane în creștere în primăvară, precum și prevenirea germinării posibile a buruienilor.

Materiale pentru acoperirea stratului superior

Materialele utilizate pentru stratul superior atunci când se construiește zona orb sunt destul de diverse și au propriile caracteristici distinctive. Cel mai simplu și mai ieftin este lutul obișnuit. Cu ajutorul acestuia, puteți crea o încuietoare hidraulică destul de fiabilă. O astfel de protecție se regăsește adesea în zonele rurale. Cu toate acestea, dezvoltatorii moderni au abandonat mult timp astfel de materiale primitive și folosesc tehnologii mai eficiente.

Cea mai obișnuită opțiune este cum să faceți o zonă orb - dispozitivul de pavaj din beton. Poate fi ușor și rapid montat independent, fără a investi fonduri mari. În același timp, betonul se distinge prin înaltă rezistență și durabilitate și permite, de asemenea, acoperirea ulterioară cu plăci de trotuar pentru a-și îmbunătăți aspectul.

Finisarea trotuarului cu o placă de pavaj se face pe un amestec de ciment-nisip sau mortar. Cel mai adesea este folosit pentru a crea un singur ansamblu color cu decorarea clădirii sau a elementelor sale decorative. Este, de asemenea, ușor de a se potrivi și suficient de durabil.

Piatra de piatră poate fi așezată pe un berbec nisipos. Are un aspect frumos, dar plăci mai scumpe și oarecum mai greu de stabilit. Atunci când se utilizează pietre de pavaj, este necesar să se asigure o etanșare de înaltă calitate a îmbinărilor pentru etanșarea completă a stratului superior.

Schema zonei orb de beton din secțiune.

Dispozitivul unei zone orb din piatră naturală arată foarte frumos și va servi fără reparație de mai mulți ani. Cu toate acestea, costul ridicat al materialului reduce posibilitatea utilizării pe scară largă a acestuia.

Asfaltul datorat mirosului neplăcut pe vreme caldă este rar folosit. În plus, un astfel de material de casă nu are rezistență ridicată, iar achiziționarea unui cost din fabrică este mult mai scumpă decât un dispozitiv de șapă din beton.

Pe perimetrul exterior al zonei orb, se recomandă așezarea tăvilor de ceramică sau azbociment pentru evacuarea organizată a apei din zona de amplasare a clădirii. De asemenea, un sistem foarte important de drenare joacă un rol foarte important.

Faceți o zonă orb beton cu propriile mâini

Pentru a realiza o acoperire protectoare de beton, aveți nevoie de următoarele materiale:

 • ciment marca PTs400 sau PTs500;
 • râu sau nisip spălat;
 • pietriș sau piatră zdrobită până la 40 mm;
 • plăci de izolare din spumă de polistiren;
 • carton și bitum pentru prelucrarea sa din putrezire;
 • plasă de întărire cu o celulă de 100x100 mm;
 • argila sau geotextile.

De la unelte și echipamente de construcție trebuie să pregătiți:

 • mixer de beton;
 • placă vibratoare sau dispozitiv de acționare manuală;
 • baioneta și lopate;
 • tub de beton;
 • nivelul clădirii;
 • regula de tencuit;
 • murdarie muritor;
 • ferăstrău și ciocan.

Lucrul începe cu marcarea viitoarei acoperire. Despre dimensiunea sa a fost menționat mai sus. După marcarea finală pe lățimea pistei, stratul superior al solului trebuie îndepărtat la o adâncime de 25-30 cm, iar partea inferioară compactată.

Apoi, trebuie să extindeți o pânză de geotextilă pe fundul șanțului sau să aranjați o blocare hidraulică de 5-7 cm grosime de lut compactat. Se toarnă un strat de nisip de 4-5 cm pe geotextil sau lut și se amestecă și el. Nisipul este necesar pentru a se asigura că marginile ascuțite ale molozului nu dăunează integrității stratului de impermeabilizare.

Acum, din plăci sau alte materiale de tablă, trebuie să asamblați și să instalați un cofraj detașabil pe marginea șanțului. Înălțimea sa trebuie să fie de 5 cm deasupra punctului de planificare al teritoriului adiacent. După aceea, este necesar să se acopere și să se freacă stratul de pietriș cu pietriș de 7-8 cm grosime și se presară cu nisip puțin. Acest strat de nisip este necesar pentru ca, atunci când amestecul de beton să fie turnat, mortarul de ciment nu intră în golurile lăsate între pietre.

Atunci când se construiește un trotuar din beton, este necesar să se asigure instalarea îmbinărilor de dilatare cu o lățime de 1-2 cm, care să compenseze dilatarea termică a stratului de beton în condiții de temperatură ridicată și să prevină ruperea acestuia în timpul răcirii puternice. Pentru a face acest lucru, de-a lungul peretelui casei în jurul perimetrului bazei cu bitum, trebuie să lipiți un strat de material de acoperiș sau o impermeabilizare cu grosimea de 1-2 cm. În locul materialelor laminate puteți folosi o frânghie poroasă din polietilenă spumată.

În plus, la fiecare 2-3 metri, precum și la toate colțurile clădirii de-a lungul trotuarului, trebuie instalate pe secțiunile de margine ale plăcilor cu o grosime de 2-3 cm, care, după turnarea betonului, vor compensa posibilele prelungiri.

Înainte de a instala lemnul trebuie tratat cu o compoziție de bitum pentru a proteja împotriva umidității și putregaiului. Este necesar să se instaleze benzi de dilatare transversală astfel încât muchia lor superioară să corespundă suprafeței viitoare a betonului.

Brand de beton și turnarea în cofraje

Pentru a crește rezistența stratului de beton, se recomandă să-l întăriți cu o plasă de metal cu o dimensiune a ochiurilor de plasă de 10x10 cm. Dacă aveți o bară sau un fir vechi cu diametrul de 5-8 mm, puteți utiliza acest material, dar toate elementele individuale trebuie să fie interconectate.

Dupa instalarea cofrajului, placa de armare este asezata si straturile vrac sunt compactate, puteti continua pregatirea amestecului de beton si turnarea acestuia. O acoperire durabilă și durabilă permite utilizarea unor clase de beton M200-250.

Poate fi cumpărat gata cu livrare la instalație sau fabricat de dvs., amestecând 1 parte de ciment, 2,5 părți nisip și 4 părți pietriș într-un malaxor de beton. Apa din mixer este turnată ultima și adăugată treptat până la obținerea unei mase omogene de densitate medie.

Amestecul de beton finit este plasat în interiorul cofrajului peste plasa de armare, astfel încât marginea sa ușor se ridică deasupra nivelului solului, iar panta zonei orb este de cel puțin 3% față de clădire, adică la 1 metru lățime ar trebui să fie de 3 cm crește nivelul.

Pentru compactarea betonului, se recomandă utilizarea unui vibrator, iar în caz de absență - utilizarea unui baionetă. O astfel de procesare este necesară pentru a forța toate bulele de aer din soluție și pentru a compacta amestecul cât mai mult posibil.

Alinierea suprafeței trebuie făcută cu ajutorul unor reguli de tencuială și a unei mistrii. Este necesar să verificați prezența pantei tot timpul folosind nivelul clădirii.

Proporțiile amestecului de beton.

O suprafață mai durabilă poate fi obținută prin utilizarea călcatului. Pentru a face acest lucru, suprafața betonului umed care nu a fost încă stabilită trebuie pulverizată cu ciment uscat și, folosind o mistrie largă, se freacă în soluție. Dacă o astfel de finisare a zonei oarbe din apropierea casei apare datorită cernei prin sită, nu va fi necesar să se frece, ci va fi uniform distribuită într-un strat uniform.

Atunci când vremea este caldă și uscată, se recomandă acoperirea stratului de beton cu o cârpă umedă și udarea periodică a acestuia pentru a asigura fixarea și nu uscarea materialului. Timpul inițial de fixare a amestecului de beton este de 72-96 ore. După aceasta, puteți sta pe el fără a deteriora suprafața.

Dale de pavaj

Deoarece stratul de acoperire a pardoselii nu este la fel de puternic ca un monolit de beton, fundația pentru pavajul său este mai densă, având un strat gros de lut compacționat ca bază de fund și pe partea superioară a amestecului de ciment-nisip pe care este așezată placa.

Adâncimea șanțurilor pentru fabricarea zonei orb este în acest caz săpată mai adânc decât pentru zona orb de beton. Pentru a face ca straturile de durere să fie mai stabile, este necesară o șanț de 40-45 cm adâncime.

Un strat de argilă de 20-30 cm grosime, care va proteja fundația de pătrunderea apei subterane în primăvară, este așezat și înfipt în fund. O bordură este așezată pe stratul de lut de pe marginea șanțului, a cărui margine superioară nu va depăși nivelul de așezare a plăcilor pe marginea zonei orb.

După aceea, se toarnă un strat de piatră zdrobită sau pietriș de 10-15 cm grosime și se strânge bine. Stratul superior de pietriș ar trebui să fie aproximativ la nivelul solului. Un strat de geotextil este răspândit pe piatră, ca o protecție împotriva germinării plantelor de buruieni, iar deja pe aceasta, plăcile de pavaj sunt așezate pe un strat de amestec de ciment-nisip.

Trotuar de trotuar

Diferă de plăcile de trotuar cu o grosime mai mare și o stabilitate mai bună, pietrele de pavaj pot fi așezate pur și simplu pe o pernă densă de nisip. Pentru a face acest lucru, este suficient să săpați un șanț cu o adâncime de 15 cm, să extindeți geotextilele în partea de jos, să instalați o bordură și să umpleți un strat de nisip care nu ajunge în partea superioară a șanțului. După aceea, trebuie să faci pavele, dacă este necesar, turnând nisip.

Pentru a asigura etanșeitatea stratului superior, toate cusăturile dintre pietre trebuie sigilate cu atenție cu amestec de ciment-nisip sau mortar de ciment. Bordajul nu trebuie să depășească nivelul maxim de acoperire.

Zonă orb moale

Acoperirile moi includ pietre de pavaj din piatră zdrobită și alte acoperiri multistrat care au ca strat de căprioară pietriș, pietriș, pietriș și alte materiale în vrac, sub care există un strat de lut sau nisip acoperit cu folie de plastic. Este cel mai ieftin tip de acoperire și se face foarte simplu, dar o astfel de zonă orbită de moloz este folosită timp de cel mult 5 ani. După aceasta, este necesar să se rezolve problema protecției fundației din nou.

Un punct foarte important atunci când se construiește o structură moale este prezența unei pante a unui strat de impermeabilizare din polietilenă sau argilă. Acest lucru este necesar deoarece, în acest sistem, apa nu este îndepărtată de stratul de suprafață care trece, ci de stratul de impermeabilizare.

Dispozitivul sistemului încălzit

Zona orb izolată protejează structurile clădirii fundației de efectele temperaturilor scăzute și reduce în mod semnificativ pierderile de căldură din clădire. Ca material de încălzire cu o densitate suficientă, trebuie utilizată rezistența, hidrofobă și nu este supusă putregaiului. În cel mai bun mod aceste condiții sunt îndeplinite de spumă și spumă de polistiren.

Fotografia corect izolată zona orb a casei.

Procesul de încălzire constă din trei etape, care sunt incluse în sfera generală de lucru pe zona orb din jurul clădirii. Mai întâi, un strat de impermeabilizare sub formă de material de acoperiș sau de impermeabilizare este căptușit pe o pernă de nisip subțire sau pe lut maroniu, cu o parte a materialului plasat pe pereții laterali.

Apoi peretele vertical al subsolului este izolat prin fixarea foilor de izolație termică pe acesta. În timpul instalării verticale a foilor, este necesar să se asigure o conexiune între ele într-o canelură proeminentă. În cazurile în care acest lucru nu este posibil, cusăturile trebuie sigilate cu spumă.

Stratul orizontal de izolație este așezat pe stratul inferior al bazei de lut sau nisip. Pentru a reduce costul de cumpărare a materialelor, ca încălzitor, puteți folosi primul strat de spumă și puneți pe acesta un polistiren de spumă mai durabil. Este necesar să se asigure că cusăturile dintre foile individuale nu coincid vertical.

Ordinea ulterioară a modului în care trebuie făcută în mod corespunzător o zonă orb nu este diferită de cea descrisă mai sus.

Există o opinie că încălzirea unei astfel de structuri poate fi asigurată prin adormirea în ea în loc de moloz a unui strat de argilă expandată. Această viziune nu este în întregime adevărată. În stratul de argilă expandată, rămân goluri de aer, în care se acumulează umiditatea în timp, iar proprietățile izolatoare ale acestui strat se vor micșora considerabil. Dacă folosim lut expandat, atunci grosimea necesară a stratului va fi foarte mare și toate economiile vor dispărea.

Operarea și repararea zonei orb

În timp, suprafața trotuarului de beton poate forma fisuri sau alte deteriorări. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea ca urmare a scăderii solului, a lățimii incorecte ale îmbinărilor de dilatare, a utilizării materialelor de calitate inferioară și din alte motive. Repararea unor astfel de deteriorări poate fi efectuată utilizând un amestec de grunduri bituminoase, azbest și nisip.

Valoarea de piață a serviciilor pe zona nevăzută.

Inițial, crackul se extinde și se elimină cu ajutorul unui jet de apă din resturi și murdărie. Apoi trebuie să lăsați să se usuce și să toarne amestecul preparat.

Prea multă deteriorare ar trebui extinsă la dimensiunea dorită, umezită cu apă și reparată prin turnarea unui beton nou. Dacă este necesar, valoarea daunelor este întărită cu sârmă de oțel sau cu bară. După întărirea amestecului de beton, locurile restaurate trebuie tratate cu un grund.