Caracteristicile izolației subsolului și zonei orb

Fluctuațiile sezoniere ale temperaturii ambiante, care sunt specifice climatului nostru, împreună cu o schimbare regulată a umidității solului, au un efect foarte negativ asupra fundației, chiar dacă se face un încălzitor pentru siding.

Încălzirea orbului cu polistiren spumos

Acest articol va analiza particularitățile izolației subsolului și a zonei orb: veți primi un răspuns exhaustiv la întrebarea cum să încălziți fundația unei case, unde și cum se procedează cel mai bine, vor fi luate în considerare materialele de izolare termică cele mai potrivite și va fi considerată tehnologia corectă pentru efectuarea lucrărilor de izolare pe fundul benzii de mâini.

1 De ce să încălzi fundația?

Temperatura limită din Rusia pe tot parcursul anului variază de la -25 la +30 grade. Efectele unei astfel de temperaturi asupra fundației neprotejate a casei, oricare ar fi ea, banda sau placa, conduc la aceleași consecințe, și anume distrugerea accelerată a bazei. Faptul este că înghețarea este principala cauză a crăpării subsolului și a deformării sale ulterioare.

Dacă vorbim despre impactul apelor subterane, merită menționat faptul că în majoritatea regiunilor, a căror puritate ecologică este departe de a fi ideală, astfel de ape sunt saturate cu un număr suficient de mare de diferite elemente chimice, ceea ce determină efectul foarte agresiv asupra fundației, chiar dacă se realizează izolarea exterioară a fundației din lemn.

Rezultatul este o scurgere a cimentului din cusăturile fundației benzii sau distrugerea treptată a bazei de beton monolit.

Materialele de izolare de înaltă calitate oferă, de regulă, un anumit nivel de protecție împotriva apei subterane, în plus, izolarea completă asigură întotdeauna instalarea unui strat suplimentar de impermeabilizare.

Pe baza acestui fapt, se poate argumenta că izolarea fundației casei elimină toți principalii factori negativi care afectează fundația și extinde în mod semnificativ durata de viață a fundației. Deci, răspunsul la întrebarea: "Este necesar să se încălzească fundația?" Este lipsită de ambiguitate - "Este necesar și fără eșec!"

Izolarea zonei orb este necesară din același motiv ca fundația însăși, în plus, în cazul unei zone orb, această problemă este și mai acută.

Acest lucru se explică prin faptul că fundația, deși se confruntă cu un impact negativ constant al mediului, este încă o structură monolită puternică, cu o marjă de siguranță enormă, în timp ce zona orb nu este atât de robustă, iar efectul înghețării și a apei subterane asupra integrității sale este mult mai puternic.

Încălzirea fundației se face cel mai bine la etapa de construire a unei case.

Izolarea suprafeței orb și a barierului de vapori Izospan B se realizează, de regulă, în combinație cu izolația exterioară a fundației, numai în acest caz efectul zonei blindate încălzite va fi foarte ridicat. Veți primi o protecție suplimentară a bazei de pe suprafața apei și o reducere semnificativă a adâncimii înghețării solului, care este extrem de importantă pentru condițiile normale de funcționare ale fundației.

În general, se poate concluziona că izolarea fundației din exterior și izolarea suprafeței orb, pe lângă protejarea și extinderea duratei de viață a acestor elemente la domiciliu, au un efect pozitiv asupra economiilor de energie termică (aproximativ 25%) necesare pentru menținerea temperaturii în interiorul casei la un nivel ridicat.
la meniul ↑

1.1 Unde ar trebui să fac asta?

După cum înțelegeți, perimetrele fundației sunt două - interne și externe. Acesta este motivul pentru o altă întrebare rezonabilă - "Cu ce ​​contur este mai bine să realizați izolarea fundațiilor de benzi?"

În general, toți experții sunt înclinați să creadă că este mai bine să încălzi fundația de-a lungul unui contur exterior. Această izolație asigură în totalitate toate proprietățile izolate și umezești necesare, ceea ce nu se poate spune despre izolația bazei de-a lungul conturului interior, care, de fapt, este izolarea uzuală a camerei de subsol sau a subsolului cu adăugarea de sticlă spumă granulată.
la meniul ↑

1.2 Beneficiile izolației în afara fundației

Faceți o listă cu avantajele cheie:

 • Izolația exterioară "corectă", folosind izolația calității fundației, pe care o vom discuta în detaliu în secțiunea următoare a articolului, garantează o protecție completă a bazei de fluctuațiile de temperatură sezoniere, ca rezultat al expansiunii termice și contracției fundației, care este cauza principală a crăpării și deformării accelerând ritmul distrugerii sale;

Izolarea subsolului prin plăci din polistiren extrudat

 • Izolația exterioară a fundației îl protejează de îngheț, ceea ce este extrem de important pentru fundațiile situate în soluri cu un nivel ridicat de apă subterană. Solurile umede sunt, în general, un mediu extrem de agresiv pentru orice bază, deoarece apa care pătrunde în microfracturile fundației, când temperatura ambiantă scade sub zero grade, îngheață, se extinde, crește mărimea fisurilor și deformează betonul, pur și simplu rupându-l;
 • Izolația de înaltă calitate pentru fundație are proprietăți hidrofobe (hidrofobe), care le permite să acționeze ca un strat suplimentar de protecție externă a bazei de apă subterană.

În ceea ce privește izolația fundației din interior, se poate spune că această tehnologie este aplicabilă numai ca izolație termică suplimentară pentru subsol, dar nu ca o singură variantă de izolare termică a fundației.

Pentru subsol sau subsol, izolația internă va da cu siguranță o serie de schimbări pozitive, cum ar fi îmbunătățirea microclimatului din cameră, creșterea temperaturii medii a încăperii datorită unei izolații termice mai bune și prevenirea formării mucegaiului și a peretelui datorită umidității și acumulării condensului.

Cu toate acestea, încălzirea de-a lungul conturului intern direct pentru fundație însăși nu aduce beneficii speciale - baza nu este protejată de îngheț, de căderi de temperatură și de apele subterane.

Dacă vorbim despre izolarea termică a zonei orb și izolarea soclului cu spumă de polistiren, tehnologia pentru realizarea acestei lucrări necesită ca lățimea zonei orb încălzită să fie egală cu adâncimea înghețării solului în cea mai rece perioadă a anului, care în zona climatică este de 90-120 centimetri.

Izolarea internă a subsolului

1.3 Materiale pentru izolație

Pentru izolarea zonei orb este cel mai bine să se utilizeze materiale termoizolante pe bază de spumă de polistiren extrudat sau spumă de spumă. Prima opțiune este mai bună în ceea ce privește eficiența, dar costă puțin mai mult.

În general, dacă nu sunteți constrânși în mijloace, este mai bine să acordați prioritate spumă de polistiren. Produsele fabricate din acest material posedă nu numai o conductivitate termică minimă, ci și o hidrofobie, care va asigura o protecție suplimentară a zonei orb față de apă. În majoritatea cazurilor, plăcile cu o grosime de 5 centimetri vor fi destul de suficiente. Pentru a izola rosturile plăcilor de izolație, este recomandabil să folosiți polietilenă impermeabilă.

Materiale pentru încălzirea fundațiilor pe piața construcțiilor sunt vaste: acestea sunt aceleași produse din polistiren, plăci de cauciuc sintetic, spumă plastică, spumă poliuretanică lichidă, care este pulverizată pe pereții exteriori ai fundației.

De asemenea, pentru izolarea și izolarea zonei nevăzute cu spumă de polistiren este practicată utilizarea unui material ca argila expandată, din care este turnat un strat protector de 20-30 cm grosime, însă această tehnologie este mult mai costisitoare decât utilizarea izolației clasice a plăcii.

Vă recomandăm să efectuați izolarea fundației cu propriile mâini cu plăci de spumă de polistiren, deoarece acest material are raportul optim dintre proprietățile de cost și izolație termică și este, de asemenea, mai ușor să lucrați cu acesta. Producătorul principal de izolație din spumă de polistiren pe piața internă este Penoplex.

Încălzirea bazei coloanei este realizată de același penoplex, totuși tehnologia performanței de lucru diferă puțin de izolarea termică a benzii de bază.

Placi din polistiren pentru izolarea subsolului

2 Tehnologia performanței muncii

Algoritmul de efectuare a lucrărilor privind încălzirea fundației benzii cu orice material din plăci este același. Pentru aceasta aveți nevoie de următoarele materiale:

 • izolație;
 • Stratul de impermeabilizare (puteți utiliza pâslă de acoperiș obișnuită);
 • Bitum masiv;
 • Spumă lichidă pentru izolarea fundației pe șanțuri;
 • Nisip și pietriș mic (pentru așternut).

Pentru a face munca în grabă, fără să se gândească cum să încălzească în mod corespunzător fundația, este plină de absența efectului adecvat al izolației termice, deoarece chiar și erorile minime în aranjamentul izolației termice afectează în mod negativ proprietățile sale operaționale. Izolația trebuie să fie monolită, iar toate cusăturile să fie etanșate cu etanșant.

Schemă subsol de izolare bine echipate

 1. Expuneți fundația. În jurul perimetrului clădirii vom săpa o șanț de 70-80 centimetri lățime, pentru toată adâncimea fundației.
 2. Curățăm baza de la sol, dacă există fisuri care apar întotdeauna în timpul funcționării fundației, le lipim cu mortar de ciment.
 3. Am pus stratul de impermeabilizare: fundația este acoperită uniform cu mastic bitum, după care este acoperită cu un strat de material de acoperire. Materialul de acoperire se suprapune cu 10-15 centimetri, îmbinările sunt sigilate cu spumă lichidă.
 4. Plăcile de bază izolate sunt montate. Le poți pune pe unghii lichide sau să cauți lipici. Articulațiile plăcilor sunt, de asemenea, acoperite cu spumă lichidă.
 5. În partea de jos a șanțului este pus un strat de nisip de 10 cm grosime, și același strat de pietriș.
 6. Șanțul este acoperit de pământ.

În plus, pentru o izolare completă, se recomandă aranjarea zonei blind blind izolate. Cel mai bine este să dai preferință unei structuri monolitice din beton, care, deși nu are atractivitatea plăcii orb, este mult mai bună în ceea ce privește calitățile sale funcționale.

Tehnologia de aranjare a construcției termoizolante nu se deosebește de construcția unei zone orb convenționale, cu excepția faptului că pe partea superioară a patului de etanșare sunt așezate plăci de material termoizolant și se toarnă betonul peste ele.
la meniul ↑

Tortul corect este zona cu căldură orb. Facem împreună cu utilizatorii forumului.

O zonă cu căldură orb în jurul casei este gătită ca mâncare: ingredientele potrivite sunt luate și amestecate în proporția potrivită. Și cum vor fi utilizatorii noștri.

Mulți dezvoltatori începători cred că scopul principal al zonei orb este de a proteja fundația de precipitații, iar mersul pe jos este mai ușor și mai ușor. Dar, după cum arată experiența utilizatorilor forumhouse.ru, o zonă orb corect realizată și izolată, împreună cu un sistem de drenare, poate rezolva o gamă mult mai largă de sarcini - de la reducerea forțelor de îngheț, acțiunea distructivă asupra fundației, drenajul apelor subterane și protejarea subsolului.

Izolarea zonei orb în jurul casei

Acesta este motivul pentru care zona orb, precum și grămada izolate, nu pot fi văzute altfel decât un sistem complex, dar pentru a face totul bine trebuie să ascultați sfatul membrilor forumului.

Indicativ este situația făcută de membrul forumului cu porecla Felo:

- Am început să construiesc o casă cu șapte ani în urmă, iar stoarcerea fundației sa produs numai în ultimii doi ani. Fundația casetei mele. Banda neimprimată este de 40x20 cm, stâlpii sunt de 1,6 m. Acum înțeleg de ce sa întâmplat acest lucru: zona orb și drenajul nu s-au făcut la timp. Zonă orb cu izolație

Utilizatorul cu pseudonimul al185 în acest caz sfătuiește să încălzească baza și zona orb. De asemenea, este important să se efectueze un drenaj de suprafață competent.

Pentru a preveni extinderea fundației în viitor, trebuie mai întâi să:

- În această vară am o zonă orb cu izolație în jurul casei și pentru a scădea nivelul apei subterane vreau să dizolvă țevile de drenaj în șanț.

Citiți articolul despre cum să abordați alegerea fundației.

Pentru a reduce nivelul apei subterane, a fost imposibil să se lase două țevi rupte care leagă șanțurile de la marginea drumului și participantul nostru a decis să le înlocuiască.

Apa a mers în siguranță spre pădure, iar nivelul apei a scăzut cu 20 cm.

Apoi, au fost făcute o zonă cu orb cald, drenaj al fundației și canale de scurgere. Și așa cum a arătat sezonul, toate măsurile de mai sus ne-au permis să evităm înfundarea în continuare a fundației.

Dispozitivul din zona orbilor încălzite

Zona orb încălzită este formată din foi de spumă de polistiren extrudat sau din material plastic spongios care sunt așezate orizontal sau orizontal cu un unghi ușor în jurul părții subterane a fundației. Foi de izolare sunt stivuite la o adâncime de 30-40 cm de la nivelul solului la un mic unghi de la fundație, care asigură curgerea apei. Datorită încălzirii, solul din jurul fundației nu îngheață și, prin urmare, forța înghețului este redusă semnificativ.

Pentru ca zona orbelor izolate să-și demonstreze la maximum toate proprietățile sale pozitive, aceasta trebuie montată corect și, pentru aceasta, procesul de erecție trebuie împărțit în etape succesive.

Valentina Penza:

- Am coborât perimetrul casei într-o baionetă cu lopată de 1,3 m de perete. La cel de-al patrulea perete se îndepărtează numai stratul vegetativ. Sa dovedit aproximativ 20 de cuburi de pamant.

A doua etapă a constat în umplerea primului strat al CGS cu o grosime de 10 cm, netezirea acestuia, umflarea acestuia și așezarea pe el a unui EPSI cu o grosime de 10 cm.

Valentina Penza:

- Am târât 14 metri cubi de PGS în zona orb. Pentru a asigura o fixare strânsă a colilor EPS la pământ, am așezat spatele la faruri, mi-am înțepenit picioarele cu un bar, apoi l-am acoperit cu nisip umed (am udat mult dintr-un furtun) și l-am așezat cu o regulă. Datorită unui strat subțire de nisip deasupra CBC, a fost obținută o suprafață netedă cu o pantă de 3 cm pe metru din perete.

Citiți despre modul de alegere a izolației. Vă sugerăm, de asemenea, să citiți articolul nostru, de unde veți afla dacă este permisă folosirea lutului expandat în zona orb.

Dar suprafața a fost cu adevărat netedă și puternică numai după umplerea de trei ori cu o placă vibratoare.

Valentina Penza:

- După aceea am părăsit șantierul pentru o lună, iar când am ajuns, suprafața era încă simțită ca betonul. Numai stratul superior subțire de nisip a fost parțial spălat de ploaie. Dar spuma rămânea perfect. Fără pauze și fisuri.

Epps forumchanin noastre a pus o latură lungă a peretelui, t. la 1,2 m

Valentina Penza:

- Am acoperit foile de plastic spongios cu cel mai gros polietilenă, care este doar în vânzare.

Apoi, membrul forumului a început să izoleze o parte din fundație deasupra spumei până la nivelul în care se va termina betonul. Și pentru a separa trotuarul din perete, Valentin Penza, după tăierea Epps-ului de 5 cm gros, lipi aceste foi pe perete cu adeziv special.

Valentina Penza:

- Sa dovedit ca o parte continuă a cofrajului. Și am înfășurat polietilenă sub aceste benzi.

Apoi, un alt strat de acoperire cu nisip și pietriș de aproximativ 12 cm a fost așezat pe partea superioară a peliculei. Materialul a fost așezat la balizele cu o țeavă de metal și umplut cu o placă vibratoare. Apoi a venit rândul cofrajului.

Valentina Penza:

- Am pus o placă de 10 k pe marginea unui berbec perfect plat, la o distanță de 1,1 m de perete. A fixat-o în felul acesta: în afara banda agățată, PGS a ciocnit cuiburi în pământ și a legat cofrajul cu plăcile cu panouri scurte și cu ajutorul șuruburilor.

Au fost turnate 6 metri cubi de beton, iar procesul de turnare a durat 1,5 ore. După finalizarea suprafeței, Valentin Penza a acoperit zona orb cu un film și a udat betonul timp de trei zile până când sa întărit. Rezultatul acestei lucrări se poate vedea în fotografia de mai jos.

Valentina Penza:

- Zona orbilor a ieșit plată și netedă. Și cel mai important, a fost de mare - a fost posibil să ridice suprafața în locuri chiar și cu 35 cm și acum casa se ridică pe un deal, iar toată apa curge din casă. Acest lucru este verificat în timpul unei furtuni.

Dar există o altă vedere asupra dispozitivului pentru zona orb. Vladimir Tallin recomandă să nu se concretizeze zona orb pentru a evita ruperea structurii, ci pur și simplu pentru a izola și a pune piatra de pavaj pe partea de sus. Iată de ce: sarcina principală a zonei orb izolate este totuși încălzirea; conservarea căldurii în zona din jurul subsolului.

Vedeți subiectul nostru "zonă orb, este aceeași cale de moloz".

Anatoli L, Moscova:

- Am o grosime de strat de izolație pe zona orbului de 100 mm, iar pe fundație doar 50 mm. Aici toată lumea decide și se gândește singur, dar există anumite criterii care nu pot fi ignorate. Aceasta este căldura pământului, care trebuie păstrată pe o suprafață cât mai mare posibil în jurul casei și care nu va permite ca frigul să pătrundă adânc în fundație.

De asemenea, utilizatorul nostru a decis să monteze o țeavă de drenaj cu un diametru de 110 mm în jurul perimetrului zonei orb, învelit de ¾ în membrana de impermeabilizare, datorită căruia toată apa superioară și precipitațiile atmosferice sunt îndepărtate din fundație.

Anatoly L:

- În cazul meu, sarcina principală a fost aceea de a strânge stratul superior, din zona orb și partea din exterior a filmului. Deși țeava este înfășurată într-o membrană, ea se află la o adâncime de aproximativ 30 cm, de aceea colectează apa superioară și dincolo de limita ei. În plus, utilizarea foliei și geofabricatului nu permite ca filtrul de țeavă să se înmoaie.

La construirea drenajului, este foarte important să se reziste pantei necesare, în medie este de 1 cm pe metru liniar al conductei de drenaj, dar chiar și aici nu există valori clar definite.

Anatoly L:

"Am rezistat înclinării de aproximativ 2-3 cm cu un p / m, iar țevile converg într-un singur punct de descărcare. Înainte de a așeza conducta de scurgere, am vărsat suprafața viitoarei zone orb. Asigurând că apa merge acolo unde trebuie să plec, am pus pipa, l-am învelit în geotextile, l-am înfășurat într-o membrană de impermeabilizare, l-am stropit cu nisip și l-am îngropat.

Utilizarea nisipului într-o zonă orb similară poate fi semnificativ redusă, deoarece în principiu, este necesar doar pentru a alinia site-ul pentru a pune izolație. Și este mai bine să folosiți un amestec de nisip cu argilă - atunci acesta va fi compactat și va deveni, într-o anumită măsură, rezistent la apă.

Din articolul nostru veți învăța cum să faceți în mod independent MZFL. Citiți un alt articol din articolele noastre pentru a vedea dacă merită să decideți asupra izolației zonei orb cu argilă expandată.

Ca rezultat al activităților de mai sus, limita înghețării se îndepărtează de fundație. Încălzirea unei zone orbeste reduce și chiar exclude mișcările de sol, țiglă, zona orb din beton la bază.

Anatoly L:

- După ce am încălzit zona orb, am măsurat temperatura la stradă - 30-35 ° C timp de o săptămână sau două într-o casă neîncălzită fără o zonă orb și cu o zonă orb. În timpul iernii, într-o casă neîncălzită, a devenit evident mai caldă atât în ​​subsol cât și pe podea - în medie, cu șase grade. Și aceasta nu este o dovadă a eficienței trotuarului izolat!

Utilizatorii FORUMHOUSE pot învăța cum să facă în mod independent o zonă orb și o scurgere încălzită și ce să facă dacă forțele de îngheț au ridicat colțul casei. Din videoclipul nostru veți afla cum și de ce să faceți drenajul site-ului. Și într-un alt videoclip, este clar descris modul în care să se întărească în mod corespunzător cofrajele fundațiilor de bandă puțin adâncă.

Încălzirea zonei orb și fundației cu propriile mâini

Fiecare proprietar al unei case particulare știe ce este o zonă orb, deoarece fără ea fundația, subsolul și pereții sunt repede îmbibate cu umiditate capilară și încep să se prăbușească de îngheț, ciupercă și eflorescență. Dar nu este suficient să construiți o zonă orb - trebuie să o mențineți într-o stare funcțională și aceasta nu este doar o îngrijire externă, ci și încălzirea fundației și zonei orb cu propriile mâini plus impermeabilizarea. Pentru cei care nu au făcut zona orb, este necesar să se clarifice ce este și de ce este nevoie. Zona orb face parte din protecția casei, care este aproape adiacentă subsolului din jurul perimetrului clădirii.

Cum să faci o zonă orb

Materiale pentru încălzirea zonei orb și a fundației

Scopul zonei orb nu este de a permite ploaia, zăpada și condensul (roua, ceața) să pătrundă în pereții unei case particulare. În plus față de această funcție, zona orb este adesea construită pentru:

 1. Protecția bazei casei de apă și umiditate atmosferică;
 2. Respectarea curățeniei în jurul bazei;
 3. Crearea unei zone pietonale sub forma unui trotuar;
 4. Protejați solul de îngheț.
Pasul orb

Lucrările de construcție a zonei orb necesită respectarea unor reguli, cerințe și parametri:

 1. Materialul din zona orb trebuie să fie rezistent la apă și durabil pentru uzură, deci cel mai adesea alegeți dale de pavaj de configurație arbitrară, asfaltare sau betonare a suprafeței;
 2. Zona orb - parametrul nu este arbitrar. Banda trebuie să fie mai lată de 15-20 cm lățime de streașină pe pământ solid și de 100 cm mai larg - pe pământ contractil;
 3. Zona orbică din piatră sau pietriș (piatră sfărâmată) este realizată cu o pantă de ≥ 5 ° de perete, banda de beton trebuie să aibă o pantă de ≥ 3 0;

Suprafața orb nu poate fi făcută pentru clădiri pe o fundație coloană, dar în acest caz ar trebui să funcționeze un sistem de canalizare, de deturnare a apei de la pereți cu mai mult de 1,5 metri, iar în locuri unde apa poate fi colectată de pe acoperiș, trebuie să se acopere un strat impermeabil.

Fundația este, de asemenea, izolată din exterior pentru a fi protejată de efectele temperaturilor scăzute, care transformă apa în gheață, ceea ce distruge materialul de construcție din zona orb. În primăvară, gheața dezghetată poate contribui la deformarea și deplasarea solului.

Schema zonei orb încălzită

Penoplex ocupă un loc de frunte printre încălzitoare atunci când construiește o casă din cauza eficienței ridicate a economisirii de căldură și a mediului înconjurător. Conform principiului de aplicare, izolarea subsolului și a suprafeței orb cu penoplex este o simplă așezare a foilor de izolație în unul sau mai multe straturi, în funcție de cerințele și de structura construcției. Placile standard sunt de 100 mm grosime.

 1. Absorbție scăzută a umidității;
 2. Proprietăți de izolare termică ridicată;
 3. Durabilitate și durabilitate datorită densității mari a materialului;
 4. Stabilitate de temperatură într-o gamă largă;
 5. Pasivitatea la substanțe chimice și infecții fungice;
 6. Instalare ușoară și ușurința de prelucrare.
 1. Pericol de incendiu;
 2. fragilitate;
 3. Cost ridicat;
 4. Suprafață impermeabilă suplimentară.
Încălzirea unei zone nevăzute

Cum se efectuează izolarea și impermeabilizarea fundației cu spumă poliuretanică, care se aplică pe suprafață prin pulverizare? Aceasta va necesita echipamente speciale și echipament individual de protecție. Metoda este costisitoare, dar eficientă, deoarece, atunci când este pulverizată sub presiune, PPU pătrunde în toate fantele, îmbinările, umple orice suprafețe geometrice complexe, crestături și forme. În plus, spuma poliuretanică este capabilă să funcționeze într-o gamă largă de temperatură, ceea ce înseamnă că nu se teme de îngheț sau de incendii. Completați avantajele caracteristicilor materialelor, cum ar fi aplicarea cu viteză mare la suprafață, izolarea fonică bună, conductivitatea termică scăzută, pasivitatea chimică și biologică, precum și durata de funcționare.

Există puține dezavantaje, dar acestea sunt:

 1. Nevoia de a proteja părțile deschise și părțile corpului, protejează suprafețele adiacente de spumă;
 2. Calitatea stratului aplicat de spumă poliuretanică depinde de utilizarea corectă a echipamentului și a duzelor pentru pulverizare;
 3. La cost, spuma poliuretanica este comparabila cu penoplexul, intensiv, este mult mai scump.

85% din spumă este făcută din aer, deci ca încălzitor, este un material foarte bun. Dar din punct de vedere al rezistenței, este foarte fragil, ceea ce nu împiedică utilizarea acestuia în izolarea zonei orb și fundație, protejându-l de deteriorarea mecanică. Costul de spumă - una dintre cele mai scăzute din linia de izolare a clădirilor.

 1. Rezistență ridicată la umiditate;
 2. Rezistența la schimbări de temperatură;
 3. Instalare ușoară, prelucrare ușoară;
 4. Nu necesită utilizarea impermeabilizării pentru a proteja zonele izolate de umiditate;
 5. Prețul scăzut

Dezavantaj: stratul de izolație din spumă trebuie întărit pentru a proteja împotriva deteriorării mecanice și a deformării.

Încălzirea unei zone nevăzute

Încălzirea se face pentru a se asigura că solul din jurul casei nu îngheață și nu se umflă atunci când se dezghetează. Pentru instalarea izolației exterioare vor fi necesare următoarele materiale de construcție:

 1. Foaie penoplex;
 2. Ciment Portland, piatră zdrobită (pietriș), nisip;
 3. Lamele din lemn și filmul din plastic;
 4. Bitum și mastic, spumă de construcție;
 5. Tevi pentru aranjare de drenaj;
 6. Materiale de asamblare a cofrajelor;
 7. Shantsevy și sculptura.
Schema de izolare a zonei de orb penoplex

 1. Se efectuează lucrări pregătitoare externe - curățarea zonei din jurul casei în jurul perimetrului, saparea unei șanțuri cu o adâncime de ≈ 30 cm și mâncarea șanțului la lățimea zonei orb;
 2. Amenajarea unei perne de nisip în partea de jos a unei șanțuri de 12-15 cm grosime, umezirea și umplerea nisipului;
 3. Amenajarea unei perne de dărâmături cu un strat de 8-10 cm, amortizare;
 4. Izolația termică este așezată pe dărâmăturile - plăci de izolație în 2-3 straturi cu foi suprapuse, se montează cadrul armat. Îmbinările și spațiul dintre pereții de șanț și panourile de spumă;
 5. Instalarea cofrajului, care trebuie să fie de 10-15 cm deasupra nivelului solului;
 6. Un strat de asfalt, beton asfaltic, beton sau plăci de trotuar este așezat pe un încălzitor cu o pantă de 10 0. Se toarnă orice soluție, este necesar să se facă fante în stratul amestecului de lucru după 2 metri. Acest lucru se realizează prin așezarea șuruburilor din lemn în soluție. Reiki după îndepărtarea soluției sunt îndepărtate, cusăturile sunt umplute cu bitum fierbinte, gudron sau mastic bitum. O astfel de instalare a zonei orbeste asigură integritatea suprafeței și a straturilor interioare ale protecției de bază în timpul înghețării și dezghețării zonei orbite a fundației, deoarece materialul se poate deforma atunci când temperatura scade și provoacă fisuri;
 7. Drenajul este aranjat de-a lungul marginii zonei orb. Pentru aceasta pot fi utilizate țevi de beton semi-canale sau țevi de azbociment.
Scurgerea zonei orb

 1. Pregătirea fundației pentru îmbunătățirea zonei orb: curățarea resturilor, uleiului, ruginei. Leveling-ul suprafeței cu un mortar, etanșarea crăpăturilor și canelurilor;
 2. Hidroizolarea pereților exteriori ai fundației cu bitum, bitum sau gudron;
 3. Plăcile Penoplex sunt lipite pe pereții subsolului cu o compoziție adezivă - neapărat într-un model de tablă de șah.

În cazul în care casa se află pe o fundație de bandă, izolația este atașată puțin diferit. Foi de izolație sunt așezate pe bandă, iar un strat de polietilenă este lipit de acestea. Cofrajul este montat pe partea de sus, armat și umplut cu beton. După ce betonul sa întărit și cofrajul a fost demontat, baza este izolată din nou pe laturi și din nou este turnată cu o soluție de beton. Stratul superior al mortarului este egalat, iar pentru decorarea zonei orb poate fi amenajat cu gresie, piatra artificiala sau alte materiale.

Zona orb pentru fundații de benzi

Avantajele izolației zonei orb de fundație constau în proprietățile sale de izolare termică ridicată, datorită cărora fundația casei poate fi construită puțin adânc. Protejarea fundației cu o zonă de orb caldă nu îi va permite să înghețe și să se prăbușească în timpul dezghețării, ceea ce înseamnă că banda sau monolitul pot fi așezate la o adâncime mult mai mică. De asemenea, zona de orb încălzită va proteja în mod fiabil o soclu de căldură și îngheț, ploaie, zăpadă, rouă și vânt, având prelungirea duratei de funcționare. Chiar economisirea resurselor energetice cheltuite pentru încălzirea clădirii are un efect pozitiv asupra zonei blind blind.

Cum să încălzi zona orb din jurul casei

Izolarea zonei orb în jurul casei

Unul dintre elementele obligatorii ale casei pe o bază de beton este o zonă orb, care este o pistă de casă cu o lățime de până la o jumătate de metru. Acest proiect execută o serie de sarcini, principalele dintre acestea fiind:

 • îndepărtarea umidității de la baza clădirii;
 • asigurând un pasaj convenabil de-a lungul pereților;
 • reducerea pierderilor de căldură prin subsol și subterane.

Astăzi, vom trăi mai mult de ce este necesar să încălzim zona orb în jurul casei și cum să o facem corect.

Zonă generală orb în jurul casei

Pentru rezolvarea sarcinilor operaționale și decorative, o pasarelă de-a lungul fundației unei case poate fi acoperită cu un număr mare de materiale diferite. Cele mai utilizate pe scară largă includ următoarele:

 1. asfalt,
 2. beton,
 3. trotuare,
 4. piatră naturală.

Suprafața operată a zonei orb nu este componenta principală a acesteia. O importanță deosebită este ceea ce este ascuns de vedere. Pieptul zonei orb cu încălzire sau fără aceasta este destinat, nu mai puțin, pentru a spori semnificativ durata de viață a întregii case. Pentru așezarea straturilor principale, se execută o șanț în jurul întregului perimetru al clădirii în care sunt instalate. Mai multe scheme de izolare a subsolului și a suprafeței orb din penoplex și alte tipuri de izolație vor fi discutate mai jos.

Tehnologia de fabricație a casei este foarte complexă și complexă. Unii constructori nu consideră că este necesar să producă o zonă orbită încălzită, considerând aceasta ca o cheltuială inutilă a materialelor și a forței. Se crede că reducerea pierderilor de căldură ale subsolului este facilitată de finisarea fundației cu izolație de un fel sau altul. Luați în considerare această problemă în detaliu.

Când lipiți suprafața exterioară a fundației, solul înconjurător îngheață complet în timpul iernii. Astfel, temperaturile negative se apropie direct de baza casei, crescând în mod semnificativ pierderea de căldură din interior. În cazul instalării unei pardoseli izolate în jurul casei, solul din jurul subsolului nu îngheață, ceea ce reduce costurile de încălzire, care au devenit din ce în ce mai relevante în ultimii ani.

Pe baza celor de mai sus, putem spune cu certitudine că tehnologia de izolare a zonei orb este mult mai benefică în reducerea pierderilor de căldură ale structurii. Mai jos va fi discutată în detaliu secvența de lucru. După ce ați citit recenzia noastră, veți învăța cum să încălziți în mod corespunzător fundația și să faceți pavaj, petrecând minimum de materiale, timp și efort.

Materiale utilizate pentru zona cu role calde

Pentru a reduce pierderile de căldură și producerea zonei blind blind izolate, se aplică un număr de materiale, la care sunt îndeplinite următoarele cerințe:

 • ele trebuie să fie foarte rezistente la umiditate, microorganisme biologice, animale și insecte;
 • trebuie să își păstreze proprietățile izolate pentru o perioadă lungă de timp.

Nu multe încălzitoare moderne se conformează pe deplin parametrilor enumerați mai sus. Printre cele mai răspândite sunt următoarele materiale:

 1. lut expandat;
 2. spuma de plastic;
 3. spumă poliuretanică;
 4. polistiren spumă.

Luați în considerare principalele avantaje și dezavantaje ale fiecăreia dintre aceste opțiuni.

Zona orb cu argilă expandată

Disponibil la cost este implementarea zonei orb izolate în jurul casei dintr-un material cum ar fi argila expandată. Este o granule din argilă sinterizată rotunjită, având o masă mică și proprietăți de izolare termică ridicată. Pentru a obține rezultatul dorit, grosimea recomandată a stratului de lut expandat este de cel puțin 500 mm. Dezavantajul materialului este capacitatea sa ridicată de apă, care necesită implementarea de impermeabilizare suplimentară de înaltă calitate.

Achiziționarea de lut expandat în cantitățile necesare nu este dificilă. Este vândut în întreaga țară și este eliberat atât în ​​saci, cât și în vrac. Acest material este livrat pe șantierul de construcții prin transport de marfă și este utilizat nu numai pentru izolarea termică a zonei orb, ci și pentru alte elemente de construcție.

Izolație termică

Penoplastul face parte, de asemenea, din opțiunile ieftine ale materialelor termoizolante aplicate într-un caz în care o zonă nevăzută din jurul casei se face cu încălzirea bazei pe mâini. Acest lucru se datorează disponibilității acestui material. Cu toate acestea, majoritatea constructorilor profesioniști au o atitudine negativă față de acest încălzitor, în special atunci când sunt instalați în pământ. Acest lucru se datorează următoarelor caracteristici ale spumei:

 1. este capabil să se prăbușească sub influența umidității și a temperaturilor negative;
 2. rozătoare îl iubesc, care își construiesc de bună voie cuiburile înăuntru;
 3. Spuma este higroscopică, adică absoarbe și este saturată cu apă.

Pe baza caracteristicilor de mai sus, izolarea bazei subsolului și a trotuarului cu spumă de polistiren extrudat (spumă) poate fi recomandată numai în condițiile producerii hidroizolației de înaltă calitate.

Spumă poliuretanică în zona orb

În ultimii ani, o zonă cu orb cald a fost făcută cu propriile mâini folosind un material precum spuma poliuretanică. Caracteristica sa este pulverizarea pe orice suprafață, astfel încât această izolație poate fi utilizată pentru toate elementele clădirii clădirilor - pardoseli, pereți, acoperișuri, plinte etc.

Încălzirea spumei poliuretanice din zona orb

Multe calități pozitive ale PPU sunt compensate de necesitatea utilizării unui echipament specializat și a unei toxicități ridicate a uneia dintre componentele amestecului, care necesită utilizarea echipamentelor de protecție și duce la o creștere semnificativă a costului întregii tehnologii.

Penoplex - cea mai bună alegere

Cea mai potrivită opțiune pentru construirea de pavaj izolat în jurul casei este considerată a fi utilizarea unui astfel de material de bord, cum ar fi spumă de polistiren. Înainte de competitori, se distinge prin următorul set de avantaje:

 • rezistență ridicată la umiditate;
 • durată lungă de viață mai mare de 20 de ani;
 • grad scăzut de compresie, care permite rezistența la sarcini mecanice;
 • masa relativ scăzută a plăcilor;
 • rezistența la temperaturi negative;
 • protecția mediului și stabilitatea termică.

Dispozitivul unei zone cu orb cald cu penoplex în jurul casei este disponibil chiar și pentru constructorii neprofesioniști. Plăcile au un sistem de andocare special, care le permite să fie așezate cât mai strâns posibil. Mai multe detalii despre cum să faceți zona orbilor încălzite în jurul casei în următoarea parte a acestui articol.

Tehnologia zonei orbelor calde

Instruirea pas cu pas a dispozitivului zonei orb izolate din jurul casei nu este complicată de mâini și este disponibilă pentru fiecare maestru al gospodăriei. Înainte de a începe lucrul, vă recomandăm să pregătiți următoarele instrumente:

 • lopata și lopata;
 • placă vibratoare sau dispozitiv de stingere manuală;
 • mixer electric de uz casnic;
 • cordon marcat cu un set de cui;
 • un ciocan;
 • foraj;
 • șurubelniță.

Secvența generală a lucrărilor este următoarea:

 1. Efectuați marcarea viitoarei zone orb. Pre-determinați lățimea benzii viitoare. Pentru a face acest lucru, coborâm perpendicularul de la marginea muchiei acoperișului până la sol și retragem spre exterior cel puțin 0,5-0,6 metri. Apoi, la distanța necesară, instalați cablul, trăgându-l între cârligele ciocănită în pământ.
 2. Lucrările de excavare sunt etapa cea mai laborioasă. Cu ajutorul instrumentelor de înfrumusețare accesibile, îndepărtăm întregul pământ de la fundație la cordon la o adâncime de cel puțin 500 mm pentru materiale din plăci și spumă PU. În cazul utilizării ca izolație de argilă, această valoare poate fi mărită la 1 metru.
 3. În partea de jos a șanțului este necesară realizarea unei blocări hidraulice. Argila este în mod tradițional considerată a fi cel mai bun material natural în acest scop. Un strat de aproximativ 10-15 cm grosime se toarnă pe fund și se strânge bine. În prezența solurilor argiloase și argiloase din zona de construcție, puteți compacta partea inferioară a șanțului.
 4. Pe partea de sus a stratului de argilă, asigurați-vă că așezați un material nețesut, numit geotextil. Aceasta va preveni amestecarea straturilor ulterioare și germinarea vegetației astfel încât zona orb izolată să nu devină gazon. Pe partea de sus a geotextile se toarnă nisipul cu un strat de 20 cm, care este înclinat cu o pantă din casă, umezit și presat în 2-3 treceri pe întreaga suprafață. Dacă este necesar, prizele de apă și scurgerile de apă furtună sunt montate în stratul de nisip.
 5. Următoarea etapă este realizarea tipului de izolație selectat. Sub tipuri de plăci, baza trebuie să aibă o planeitate perfectă. Când se detectează o deformare, este necesar să scoateți plăcile și să turnați nisipul artificial curat. După calcularea în prealabil a grosimii stratului necesar, în funcție de condițiile climatice, nu cumpărați plăci cu o grosime dată. Constructorii recomandă așezarea a două straturi de foi subțiri care se suprapun reciproc articulațiilor rândului anterior. Această tehnică va asigura o izolare termică mai bună.
 6. Pe partea de sus a plăcii izolarea este instalarea unei șape de beton. Pentru ao restrânge pe perimetrul zonei orb, este instalat un cofraj solid de pe o placă de 150x50. Betonul este turnat și netezit, după ce a pus rosturile de dilatare a lemnului tăiat de 25 mm grosime, poziționându-l perpendicular pe bandă. Această tehnică simplă va împiedica ruperea șapei de pe pardoseala izolată situată în jurul casei.
 7. Dupa fixarea betonului, este posibil sa se stabileasca tipul de acoperire ales, oferind suprafetei un look decorativ final. Prezentarea pas cu pas a unui dispozitiv cu suprafață orb cu izolație și impermeabilizare cu propriile mâini vă va permite să efectuați lucrări fără recrutarea forței de muncă angajate, reducând în mod semnificativ costurile.

Astfel, izolarea și impermeabilizarea fundației și a zonei orb sunt destul de accesibile, chiar și în absența experienței în construcții. Condiția principală este respectarea strictă a succesiunii etapelor și implementarea lor calitativă. Alegerea finală a modului în care și cu ce să se încălzească zona orb din jurul casei depinde de condițiile specifice din zona de construcție.

Cum să faci o zonă nevăzută în jurul casei: izolație și dispozitivul "do-it-yourself"

25 iunie 2015. Citiți 17191 de ori

Zona orb este cel mai important element constructiv în construcția unei case particulare, a cărei importanță nu este întotdeauna apreciată. Dar prezența zonei orb nu poate fi neglijată. Acesta este un element foarte util. Din prezența și starea sa depinde de calitatea caracteristicilor operaționale ale casei. Ajută la conservarea și protejarea structurilor părții subterane în starea dorită și previne deteriorarea și deteriorarea calităților acestora. În acest articol vom analiza detaliile instalării, instalării și izolației zonei orb din jurul casei. Și toate acestea cu mâinile tale.

Funcțiile realizate de zona orb:

Luați în considerare aspectele legate de funcția principală a zonei orb - protejarea subsolului și a pereților subsolului și a subsolului de efectele nocive care pot provoca saturarea solului cu apă.

 1. Distrugerea și slăbirea structurii. Apa în sol, după îngheț, duce la umflarea solului. La rândul său, aceasta conduce la presiuni excesive și inegale asupra structurilor subterane. Și acest lucru duce la deformarea, schimbările, crăpările, care slăbește structura și îi încalcă protecția față de factorii adversi: apa, căderea în crăpături începe să distrugă betonul și căptușind în interior poate contribui la dezvoltarea coroziunii armăturii. Uneori, cu soluri foarte ridicate, presiunea solului poate duce la distrugerea directă a fundației.
 2. Încălcarea proprietăților de impermeabilizare și umiditatea crescută în subsol / subteran, închiderea pereților subsolului și a subsolului. Aceasta duce la o deteriorare a performanței structurii.

Prin urmare, imediat după finalizarea construcției casei, este necesar să se creeze o zonă orb, chiar dacă casa nu este complet finisată, este recomandabil să se ia măsuri înainte de iarnă pentru a proteja subsolul și locul de-a lungul peretelui în jurul perimetrului clădirii. Acest lucru poate proteja structurile încă incoerente ale zonei orbite de schimbările cauzate de leșiere și dărâmăturile solului.

În ce cazuri este necesar să se încălzească zona orb

Recent, izolarea zonei orb a devenit populară. Acest lucru se datorează faptului că există materiale disponibile care pot fi ușor realizate. În al doilea rând, izolarea zonei orb poate rezolva mai multe probleme importante.

Există trei domenii principale pentru aplicarea izolației zonei orb.

Îmbunătățirea performanței și reducerea pierderilor de căldură

Puteți deveni proprietar al casei dvs. nu numai prin construirea ei înșivă, ci și prin achiziționarea unei locuințe deja terminate. De multe ori, noul proprietar începe să-l remanecă pentru ei înșiși, în conformitate cu noile cerințe privind calitatea locuințelor sau pur și simplu prin reamenajarea la domiciliu. Astfel, un subsol sau subsol neîncălzit anterior se poate transforma într-o încăpere încălzită.

Și proprietarii de case vechi, care au servit timp de mulți ani periodic, revizuiesc locuințele lor, deoarece se produce uzura naturala a structurilor. Și locuri deosebit de vulnerabile sunt planurile fundațiilor și subsolului, deoarece în timp, impermeabilizarea s-ar putea deteriora și, în unele cazuri, s-ar putea face greșeli în timpul construcției și lipsește.

Încălzirea unei soclu și trotuar într-o casă din lemn

Este foarte important ca, prin aplicarea izolației zonei orb, este posibilă reducerea pierderilor de căldură prin pereții subsolului încălzit, reducând costurile de încălzire și extinderea duratei de viață a pereților subsolului și a fundației.

Astfel, prin aplicarea izolației zonei orb, puteți rezolva astfel de probleme:

 • reducerea pierderilor de căldură și, în consecință, a costului încălzirii subsolului;
 • pentru a încălzi pereții și podelele subsolului și parterului;
 • să îmbunătățească conținutul de umiditate al întreținerii structurilor subsolului și subsolului, prelungind astfel durata lor de viață.

Un efect pozitiv datorat utilizării zonei orb izolate poate fi considerat că, atunci când se revizuiesc și se corectează defectele din subsol și subsol, este posibil să se facă fără ruperea solului de-a lungul pereților subsolului la adâncimea completă. De asemenea, poate să nu permită aranjarea impermeabilizării și a izolației pereților subsolului, ceea ce reprezintă un punct serios în economisirea finanțelor. Întrebările referitoare la hidroizolare și izolare sunt luate în considerare individual și deciziile se iau în funcție de caracteristicile existente și de starea clădirii.

Încălzirea zonelor orb în clădiri cu fundații de plăci și subsol încălzit

Este necesar sau foarte dorit să se încălzească zona orb în următoarele cazuri:

 • fundație de plăci;
 • încălzit subsolul.

Fundația plăcii este o structură rigidă, care, în cazul proceselor de deformare în pământ, care sunt adesea cauzate de înghețarea ei sub placă, poate fie să se încline sau chiar să se crape. În consecință, va cauza deformări ale întregii case.

Dacă există o încăpere încălzită la subsol, atunci pentru a crea indicatoarele optime de temperatură și umiditate, este necesar să faceți izolarea zonei orb. Acest lucru va crește temperatura în cameră și podea, ceea ce este important pentru confortul de a trăi.

Reducerea adâncimii fundațiilor

Utilizarea izolației zonei orbite permite reducerea adâncimii de așezare a fundațiilor de benzi și coloane. Adâncimea fundației este determinată de două valori: designul calculat, care depinde de sarcina percepută și de adâncimea înghețării solului.

În conformitate cu codurile de construcție, adâncimea fundației nu trebuie să fie mai mică decât adâncimea de înghețare a solurilor, pentru a evita eventualele deformări pe care le pot suporta în timpul dezghețării. Dar, dacă s-ar aplica măsuri speciale de încălzire pentru a exclude înghețarea solului sub fundație, atunci nu este necesar să se ia în considerare profunzimea înghețării solului, iar adâncimea fundației fundației poate fi determinată numai prin calcule constructive, în funcție de sarcina din clădire. În acest caz, izolarea zonei orb este un element care vă permite să reduceți adâncimea fundațiilor.

Reducerea zonei de înghețare a solului cu ajutorul izolației zonei orb

De multe ori, pentru a justifica necesitatea de a face o fundație profundă, faceți imediat podeaua de la subsol. Acest lucru face posibilă obținerea unui spațiu suplimentar. Dar construirea unui subsol este, de asemenea, un proces consumator de timp și costisitor. Uneori, subsolul dispozitivului nu este justificat, deoarece protecția sa de umezeală din cauza apei subterane devine prea costisitoare sau pur și simplu nu este eficientă, iar subsolul trebuie abandonat.

Această metodă poate ajuta la evitarea costurilor financiare inutile. Prin reducerea pierderii de timp în lucrările subterane, este posibil să se efectueze lucrarea principală de construire a unei case într-un singur sezon de vară. Cu toate acestea, o astfel de decizie necesită o dezvoltare și o consultare atentă cu specialiștii.

Compoziția solurilor de pe amplasament este foarte importantă și, prin urmare, este imperativ să se efectueze sondaje geologice, ca într-adevăr, în orice construcție.

Aparatul este încălzit de trotuar din beton

Schema de încălzire a zonei orb

Este posibil să se încălzească o zonă orbă prin plasarea unui încălzitor direct sub înveliș sau pe o nișă.

Schema dispozitivului de izolare termică în zona orb

Încălzirea zonei orb: spumă, spumă de polistiren extrudat

Pentru izolarea zonei orb este cel mai convenabil și eficient să se folosească foi de spumă de polistiren extrudat. Acest material este foarte potrivit pentru aceste scopuri și are următoarele calități:

 • bune proprietăți de izolare termică cu o grosime mică;
 • absorbția scăzută a apei și capilaritatea, adică nu absoarbe și nu trece umiditate;
 • ușor și convenabil la locul de muncă;
 • rezistent la mucegai, nu putrezeste;
 • durabilitate;
 • protecția mediului înconjurător.

Spuma polistirenă extrudată este utilizată pe scară largă pentru încălzirea zonei orb și plinului

Pentru izolarea zonei orb, se folosesc foi de 10 cm grosime sau două foi de câte 5 cm fiecare. Pentru izolarea bazei este posibil să se folosească foi de grosime de 5 cm (în funcție de materiale și de designul bazei).

De asemenea, pentru izolație se utilizează pulverizarea poliuretanică sau umplerea argilei expandate. Dar cea mai aplicabilă izolație din foi de polistiren.

Cum să faci o zonă orb în jurul casei cu mâinile tale

Înainte de a începe o conversație despre cum să faceți o zonă orb cu propriile dvs. mâini, trebuie să clarificați câteva puncte. Lățimea zonei orb este importantă. Lățimea minimă este de 60 cm. Trebuie luată în considerare lățimea consolei pantei acoperișului - lățimea zonei orb trebuie să fie cu 20 cm mai mare decât proiecția marginii acoperișului. Pentru o eficiență mai mare, zona orb este mărită, cu lățimea de până la 80-100 centimetri.

Zona orb este aranjată în mod continuu în jurul perimetrului casei.

Zona orb trebuie să aibă neapărat o pantă de la peretele clădirii către gazon. Panta depinde de stratul superior de acoperire. Pentru pardoselile din asfalt și beton, pantă poate fi de 2,5-5%, pentru materialele cu pardoseală - 5-7%.

Înălțimea construcției (tort) din zona orbilor încălzite este de 30-45 cm.

De-a lungul perimetrului clădirii este un șanț de adâncime dorită. Pământul este bine zdrobit. Se recomandă așezarea geotextilelor pe solul umplut pe un pat de nisip (pentru alinierea suprafeței). Înainte este o pernă de nisip. Înălțimea pernei de nisip este de 10-15 cm. Nisipul este compactat cu atenție cu un vibrator. Când amortizarea necesită nisip turnați apă.

Important: este necesar să se pregătească cu atenție suprafața de nisip pentru polistiren, deoarece depinde de această condiție ca foile să nu fie deformate. Plasați polistirenul strâns unul câte unul. Pe partea de sus a foilor se pune o impermeabilizare a filmului. În general, sub o suprafață solidă rezistentă la apă (beton, asfalt) nu este necesară impermeabilizarea.

Dar umezeala în șapă poate cădea de la capăt, de la gazon și se scurge între rosturile foilor. Prin urmare, se recomandă impermeabilizarea și sub suprafața betonului. Deși este posibil să se prevadă măsuri de izolare a capetelor (de frontieră, de orientare).

Apoi, o plasă de armare este așezată pe film. Plasa este utilizată cu o celulă de 10x10 cm sau tricotată din tije. Plasa trebuie să fie suficient de puternică pentru a preveni deformarea plăcii de beton și a nu zdrobi polistirenul.

Este necesar să se pună garnituri sub ochiuri pentru a crea un strat de protecție din armătură.

Sub grilă, trebuie să puneți căptușeala cu o înălțime de 1,5-2,5 cm, pentru a crea un strat de protecție de armare.

Cofrajul pentru beton este realizat din plăci. Pentru a preveni modificările de deformare în beton, este necesar să se aranjeze îmbinările de dilatare.

De obicei, sunt mulțumiți de ajutorul plăcilor din lemn de 2 cm grosime așezate pe margine la o distanță de 2-3 m una de cealaltă. Aceste plăci servesc de asemenea ca ghidaje pentru montarea amestecului de beton, deoarece acestea trebuie așezate imediat cu panta dorită. În practică, acestea sunt adesea lăsate în beton sau se recomandă să le îndepărtați după întărirea betonului și umplerea îmbinărilor cu soluție de mortar.

Dacă suprafața betonului rămâne ca fața, atunci este necesar să faceți călcarea.

Zona orb călduroasă face instrucțiuni pas cu pas

Zona orb călduroasă în jurul casei - prelungim viața fundației

Dacă proprietarul casei dorește să protejeze fundația clădirii de umiditate excesivă, în timp ce înnobilează aspectul casei sale, ar trebui să aibă grijă de crearea unei zone orb. Realizând fabricarea acestui element, mulți maeștri neglijează izolarea termică, care afectează în mod negativ caracteristicile calității structurii finite. Nu trebuie să faceți o astfel de greșeală, deoarece pardoseala bine izolată în jurul casei este o garanție a durabilității designului de bază.

Care este nevoia de weatherization

Atunci când zidurile clădirii încep să fie acoperite cu crăpături mici, a căror mărime crește cu o viteză extraordinară, proprietarul începe să caute cauza a ceea ce se întâmplă. Este simplu: topirea și apa sedimentară, care intră în pământ și în contact cu baza, pătrunde în beton. Scăderea temperaturii aerului pe timp de noapte duce la înghețarea lichidului, prin urmare se formează spații microscopice în structura de bază, în care se scade și mai mult apa. În cazul în care există o zonă orb în jurul clădirii, efectul apei asupra fundației este redus. Dar de ce încălzi zona orb?

Având în vedere că lichidul este îndepărtat de la bază, el se întinde încă de-a lungul locului și intră în sol, acționând asupra bazei. Pentru a fixa baza, este necesar să se reducă fluctuațiile temperaturii zilnice, menținând temperatura temeliei la un anumit punct. Izolația termică este utilizată în acest scop: o izolație de înaltă clasă ajută la menținerea caldității, diminuând influența aerului rece de la stradă la bază. Căldura care emană din sol și care vine de la pereții clădirii este păstrată, astfel încât baza să nu înghețe.

De asemenea, răspunsul la întrebarea "Este necesar să se încălzească zona orb?" Pot servi drept avantajele structurii termoizolante. Zona orb izolată vă permite:

 • Reduceți costul încălzirii clădirii;
 • Diminuarea progresului zonei orb în raport cu subsolul clădirii;
 • Pentru a crește rezistența la apă a structurii.

Merită menționat faptul că există situații în care este posibilă refuzarea izolației termice a acestui element structural. Nu este nevoie să încălzi zona orb din jurul casei atunci când:

 • Structura este situată pe un teren cu un sol stabil, care nu este caracteristic umflăturilor sezoniere;
 • Baza casei se referă la tipul superficial (așezat deasupra nivelului înghețării pământului).

Firește, ultimul cuvânt rămâne pentru proprietarul site-ului. Cu toate acestea, înainte de izolarea zonei orb pe o fundație superficială sau pe un teritoriu cu pământ dens, este necesar să ne gândim din nou dacă merită să cheltuiți bani dacă nu este nevoie de ea.

Schema de izolare termică

Pentru a efectua corect izolarea zonei orb, este necesar să se studieze structura structurii în sine. Principala sa caracteristică distinctivă este multistratul.

Primul strat din zona orb este geotextile, a cărui funcție principală este de a forma structura. Primul strat este urmat de un strat de nisip, a cărui grosime trebuie să fie de 10-15 cm. După perna nisipoasă există un strat de izolație termică. Următorul strat este o altă pernă de nisip cu o grosime de 10-15 cm. Apoi, din nou, geotextile. Stratul penultim este piatra zdrobită a fracțiunii fine, iar stratul final este un material decorativ (de exemplu, țiglă).

Structura neobișnuită a elementului a fost numită "tortul zonei blindate încălzite".

Izolarea termică a zonei orb cu foi de polistiren expandat

O soluție excelentă este izolarea zonei orb cu spumă de polistiren. Cel mai adesea, acest material este utilizat în situațiile în care alte încălzitoare nu sunt capabile să facă față funcțiilor care le sunt atribuite. De exemplu, în locuri cu umiditate excesivă.

Polistirenul extrudat are multe avantaje, printre care:

 • Rezistență specială la sarcini compresive;
 • Incapacitatea de a absorbi lichidul;
 • Durată lungă de viață;
 • Greutate redusă;
 • Rezistență la îngheț;
 • Inflamabilitate insuficientă.

Un avantaj incontestabil - polistirenul expandat este un material ecologic.

Cum sa faci o jaluzea incalzita folosind spuma de polistiren? Foi de 5 cm grosime sunt montate în două straturi, plăci a căror grosime este egală cu 10 cm - într-un singur strat. Îmbinările plăcilor sunt protejate de un strat de plastic deosebit de dens, care este așezat pe partea superioară a materialului izolant.

Izolație termică din poliuretan

Acest încălzitor a câștigat popularitate datorită proprietății unice - materialul poate fi aplicat chiar și pe suprafețe "capricioase". PPU este foarte des folosit în construcția de locuințe, principalele sale avantaje:

 • Conductivitate termică scăzută;
 • Insensibilitatea la efectele biologice;
 • Materialul nu se descompune;
 • Poate fi folosit la orice temperatură;
 • PPU nu se aprinde;
 • Spuma poliuretanică absoarbe puțin apa;
 • Materialul aplicat are integritate, fără rupere.

Cu toate acestea, dacă se utilizează o spumă poliuretanică este efectuată cu o zonă orb încălzită în jurul casei cu propriile mâini, este necesar să vă amintiți măsurile de precauție: una dintre componentele care alcătuiesc PUF este toxică.

Încălzirea prin lut expandat

Argila expandată este adesea folosită pentru izolare, deoarece este deosebit de eficientă și nu se teme de temperaturi ridicate și scăzute. Există mai multe tipuri de argilă:

Este ultima opțiune care este utilizată ca izolație. Principalul său avantaj față de nisip și pietriș este rezistența impresionantă la îngheț. În plus, materialul este complet inofensiv. Practic, argila expandată protejează subsolurile, subsolurile, garajele și zonele orb. Dispozitivul de izolare a zonei orb în jurul casei nu ia mult timp și efort, dacă opriți alegerea pe acest material.

Dispozitiv independent al zonei orb cu izolație termică

Zona orb izolată este necesară atunci când se construiește o casă pe soluri umede predispuse la scântei. Odată cu venirea sezonului rece, pământul îmbibat cu lichid poate începe să se miște, să se ridice și să distrugă baza. Când vine încălzirea, procesul va merge în direcția opusă - solul se va depune, ceea ce va afecta negativ fundația. Scopul principal al izolației termice este de a preveni aceste procese.

Deci, cum se face zona de orb încălzită cu mâinile tale? Instrucțiunile pas cu pas care descriu metoda bugetară de construire a unui dispozitiv vor permite chiar și unui novice să facă față lucrărilor.

Pasul 1. Lucrări de terasament

În primul rând, locul din zona orb este eliminat: stratul superior al solului fertil este scos din teritoriu. După aceasta, se realizează un șanț, adâncimea căruia este determinată de dimensiunile straturilor de izolație. Este foarte important să determinați corect această valoare, deoarece afectează performanța termică a zonei orb viitoare.

Etapa 2. Umplerea pietrișului

Pietrișul este turnat pe terenul curat ca strat de drenaj. Stratul de pietriș se calculează după cum urmează: grosimea materialului de finisare și a stratului de nisip sunt îndepărtate de la înălțimea zonei orb.

Pasul 3. Efectuarea cofrajului

Rama finisată este dispusă în jurul perimetrului șanțului.

Etapa 4. Strat rezistent la apă

Cum să încălzi fundația și să faci o zonă orb astfel încât umiditatea să nu distrugă aceste elemente ale structurii? Cea mai bună barieră pentru penetrarea fluidelor este lutul. Ar trebui să fie distribuită uniform pe șanț și compactată. Grosimea stratului înțepenit trebuie să fie de 25 cm.

Pasul 5. Umplerea pernei de nisip

Se umple un strat de nisip, care este umezit cu apă și compactat.

Pasul 6. Montarea izolației

Cel mai bine este să folosiți spumă de polistiren extrudat, dar puteți rămâne pe orice altă izolație.

Pasul 7. Se confruntă

Materialul de finisare este pus pe izolația termică.

După finalizarea căptușelii, pardoseala izolată a plăcilor de trotuar poate fi considerată finalizată.

Încălzirea subsolului și a trotuarului din jurul casei: alegerea materialului, diagrama dispozitivului

Zona orb este o bandă protectoare în jurul fundației casei. Protejează subsolul de deteriorarea umidității și nu permite aprinderea apei în sol. În ceea ce privește funcționalitatea, o zonă orbită încălzită este cel mai bun design, deoarece protejează și baza casei de îngheț.

Caracteristicile aranjamentului suprafeței orbi încălzite

Înainte de a începe să efectuați izolarea zonei orb, trebuie să determinați corect dimensiunea acesteia. Construcția îngustă în jurul casei nu va da rezultate pozitive. În plus față de izolarea fundației, zona orb este destinată îndeplinirii rolului său principal, drenajul apei de la baza casei. Pe această bază, lățimea sa este determinată de proiecția acoperișului din spatele pereților clădirii. Zona orb trebuie să fie mai mare de 200 mm decât proeminența. Puteți face mai mult, dar aceasta este o parte estetică, în funcție de dorințele proprietarului.

Tipuri de structuri izolate

Podea din beton dură din beton construită cu mâinile tale trebuie să fie întărită. Numai în acest fel va deveni rezistent la mișcarea de la sol. Nu este nevoie de turnarea betonului în jurul casei la un moment dat pentru a crea o structură monolitică. Formarea întreruperilor, în special la colțurile clădirii, amenință formarea golurilor. Pe lângă crearea unor punți reci, umiditatea se va acumula în interiorul golurilor. Cu înghețuri severe, apa va îngheța, ceea ce amenință să spargă șapa de beton.

Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este o zonă orb moale. Se aseamănă cu un strat de tort de diferite materiale de construcție. Ca încălzire, poate fi umplut cu lut expandat sau acoperit cu spumă de polistiren extrudat. Atunci când se aranjează fundația, o zonă orb moale este cea mai bună alegere pentru un teren cu un grund mobil. În timpul vibrațiilor, straturile moi nu se vor sparge ca o șapă din beton. În plus, este mult mai ușor să o faci singur, din cauza lipsei de muncă grea pentru betonare.

Dacă speranțele sunt plasate în zona orbilor nu numai ca o structură care absoarbe apa de la fundație, dar joacă și rolul de izolare suplimentară, atunci va fi mai eficientă realizarea unei izolații articulate a subsolului și a zonei orb din clădire. Acest lucru este valabil mai ales pentru subsolul sau subsolul casei.

Ce și cum să se încălzească?

Piața modernă oferă multe materiale izolante diferite. Dar pentru a face o epuizare eficientă, trebuie să o alegeți corect:

 • cea mai simplă zonă orb moale este izolată cu argilă expandată. Acest material este rezistent la foc, rezistent la umiditate și sarcini grele. Este posibil, desigur, să se izoleze o zonă tare orb cu lut expandat, chiar să se adauge la beton atunci când se toarnă în jurul fundației;
 • Puteți realiza izolarea oricărei spumă din polistiren extrudat din zona orb. Plăcile tolerează bine sarcina, se disting prin permeabilitate scăzută la umezeală, iar în ceea ce privește siguranța la foc, atunci, fiind în interiorul zonei orb, nu se tem de foc;
 • spuma poliuretanică este foarte eficientă. Ele pot face simultan izolarea oricărei zone orb și fundația casei. Spuma aplicată prin pulverizare umple toate golurile, formând un strat solid după solidificare. Dar dezavantajul său este costul prea mare și nevoia de echipamente speciale, ceea ce elimină posibilitatea de a face munca cu mâinile tale;
 • Izolarea pereților subsolului poate fi realizată din materiale spumante sau din spumă. Acestea sunt izolații aproape identice, ușor diferite în ceea ce privește caracteristicile lor. Dar folosirea lor în zona orb este nedorită. În comparație cu spuma de polistiren, aceste materiale tolerează mai puțin stres și prezența umidității. Apropo, aceeași spumă de polistiren extrudat poate izola baza.

Dacă în stadiul inițial de construcție cu propriile mâini pentru a face alegerea corectă a izolației, fundația casei va fi protejat de îngheț.

Efectuarea zonei orb

Pentru a înțelege dispozitivul zonei blind blind izolate, trebuie să aflați ce constă și cum să faceți acest lucru singur. În primul rând, să vedem cum arată construcția generală a unei zone orb și moi și apoi vom analiza instalarea fiecărui încălzitor. Instrucțiunea pas cu pas arată astfel:

 1. Piciorușele sunt conduse în jurul casei și un cablu este introdus între ele pentru a marca locul viitoarei zone orb. Pe un cablu săpați un șanț. Definiția lățimii sale a fost considerată mai sus, dar adâncimea depinde de sol. Dacă solul este lut, este suficientă adâncimea de 450 mm. Pe solul liber, adâncimea trebuie să fie mărită la 600 mm pentru lăcuirea zgurii.
 2. Cofrajul în jurul șanțului și începeți să așezați straturile. Dacă vrei să faci un castel de lut, se face primul strat. Argila este turnată cu o grosime de 100-250 mm, care este selectată individual în funcție de starea solului. Strat stratul, strâns strâns pentru a obține o panta ușoară de la fundație.
 3. Următorul strat este nisip, gros de 50-100 mm.
 4. Pe nisip este plasat filmul de impermeabilizare, care îl înfășoară pe bază.
 5. În acest stadiu, este timpul să puneți un încălzitor cu propriile mâini. Materialul selectat este așezat strâns pe partea superioară a impermeabilizării. Dacă se decide să se încălzească subsolul, atunci acest lucru se face și în această etapă.
 6. De sus, izolația este acoperită cu un alt strat de impermeabilizare și umplută din nou cu un strat de nisip de o grosime similară.
 7. Geotextilul este așezat pe nisip. Acesta va împiedica amestecarea de fracțiuni de două straturi, iar în cazul unei zone orb moale va juca rolul de filtru de apă. Un strat de piatră zdrobită de 100 mm, de o fracție medie, se toarnă pe geotextile.
 8. Dacă se alege opțiunea pentru o zonă moale orb, atunci 50 mm de nisip se toarnă în partea superioară a dărâmăturii și trotuarul este așezat sau pur și simplu acoperit cu o piatră decorativă.
 9. Pentru a realiza o zonă orb în beton cu mâinile proprii, o plasă de armare cu celule de 100x100 mm trebuie așezată pe dărâmături. La fiecare 3-6 m, la colțuri și coturi se plasează muchia. Ele sunt necesare pentru a crea rosturi de dilatare pentru a proteja șapa de crăpături. În plus, înălțimea corectă a plăcilor va servi ca balize atunci când se toarnă șapa.
 10. Soluția de beton este turnată într-o singură zi. Atunci când șapa se întărește, dar va fi încă umedă, cimentul uscat se freacă de acesta și se acoperă cu film. Astfel de călcare va conferi rezistență betonului și va reduce permeabilitatea apei.
 11. Pe partea superioară a șapei întărite pe deplin, faceți o finisare fină. Poate fi pavaj, asfalt, piatră sau orice alt material la discreția gazdei.

Deci, aceasta a fost considerată o schemă generală a șapei. Acum vom afla cum arată instrucțiunile de instalare pas cu pas pentru fiecare tip de izolație termică. Apropo, pentru a pregăti în mod corespunzător betonul pentru șapă, proporțiile necesare pot fi găsite în tabel:

Izolarea termică a zonei orb

Punerea izolației în zona orb este simplă, dar trebuie să o luăm în serios. În majoritatea cazurilor, acesta este exact ceea ce a început construcția. Deși, dacă vorbim despre complexitate, spumă de polistiren sau lut expandat poate fi izolată cu propriile mâini, iar pentru pulverizarea spumei poliuretanice va trebui să se adreseze experților.

Izolație termică spumă de polistiren extrudat

Izolația cu polistiren expandat este făcută în foi cu grosimea de 100 mm. Dacă sunt folosite foi de grosime de 50 mm, acestea sunt așezate în două straturi. În plus, plăcile de pe rândul superior trebuie să se suprapună articulațiilor rândului inferior. Toate golurile rezultate înfundă bucățile de izolație sau explodează cu spumă. Izolația așezată în jurul casei ar trebui să arate ca o acoperire monolitică.

O condiție importantă este separarea impermeabilizării spumei din polistiren de alte straturi ale zonei orb. Adică impermeabilizarea este plasată sub foi și pe partea de sus. Acest lucru se datorează faptului că încălzitorul în sine nu se teme de umiditate, dar apa care cade sub el îngheață plăcile când îngheață.

Schema de stabilire a propriilor mâini pentru o zonă orb și moale este puțin diferită:

 • într-o zonă moale orb, plăcile sunt plasate între două straturi de nisip. Își protejează și impermeabilizează de daunele cauzate de moloz;
 • Izolarea unei zone blind blind poate fi realizată în două moduri, care diferă prin turnarea betonului. În primul caz, încălzitorul este plasat în mod similar între două straturi de nisip, iar în partea de sus este piatră zdrobită, plasă de armare și șapă de beton. În cea de-a doua metodă, șapa de beton poate fi turnată direct pe izolație. Este, de asemenea, acoperită cu impermeabilizare, fiind perpendiculară pe tijele de bază ale armăturii așezate în trepte de 600 mm de sus. Ei au pus o plasă de armare și au turnat tot betonul.

Unii proprietari fac izolarea zonei orb cu spumă, în ciuda caracteristicilor sale mai slabe comparativ cu spuma de polistiren. Instrucțiunile de instalare pas cu pas rămân neschimbate, deoarece toate aceste plăci sunt fabricate din material înrudit. Numai o zonă orb cu spumă sau spumă va dura mai puțin decât cu polistiren expandat.

Izolarea eficientă, dar costisitoare a zonei orb este obținută prin spumă poliuretanică. Se aplică sub presiune înaltă, astfel încât un strat de moloz este mai întâi așezat pe nisip înainte de pulverizare, în caz contrar, nisipul se va stinge. Spuma se aplică pe piatră zdrobită cu o grosime de 70 mm. După 15 minute, se va întări complet și va fi gata pentru așezarea rețelei de armare cu turnarea ulterioară a șapei de beton.

Durata de viață a spumei poliuretanice este de aproximativ 40 de ani, dar acest material dă un efect de 100% prin izolarea articulară a zonei orb și fundația casei.

Cea mai simplă izolare a zonei orb poate fi realizată cu lut expandat. Diagrama plăcilor este formată din următoarele straturi:

 1. Partea de jos a șanțului este echipată cu un castel de lut, acoperit cu un strat de impermeabilizare.
 2. Următorul este un strat de nisip acoperit cu un dronit. Acest material va proteja structura de căderea.
 3. Materialul este umplut cu argilă expandată, din nou acoperit cu dronit, iar un strat de nisip este turnat pe partea de sus.

Acesta este cel mai simplu dispozitiv pentru încălzirea cu lut expandat, realizat manual. Pe partea de sus a nisipului din jurul casei puteți turna pietriș decorativ sau puteți face altă acoperire la discreția proprietarului.

Soclu termoizolant

Încălzirea fundației are loc în stadiul de izolare în zona orb. Izolația cea mai eficientă este spuma poliuretanică pulverizată. A fost luată în considerare mai sus, așa că procedăm imediat la materialele tradiționale.

Plintul poate fi finisat cu materiale spumante, spumă sau spumă de polistiren. Procesul de instalare este același. Plăcile sunt lipite pe perete cu adeziv, strâns strâns una de cealaltă. Numai opțiunea cu spumă de polistiren prevede stabilirea între el și peretele de impermeabilizare. În colțuri și în centru pentru fiabilitatea plăcii este fixată cu dibluri din plastic, umbrele. Apoi, terminați munca. De obicei, o placă este aplicată pe plăci, măcinată și acoperită cu tencuială decorativă.

Acestea sunt toate instrucțiunile care indică modul de a vă face izolarea zonei orb și fundația din jurul casei.

Instrucțiuni pentru încălzirea zonei orb din jurul casei

Pavementul bine izolat este o structură compusă din mai multe straturi: un material de impermeabilizare, izolație, drenaj. Izolarea zonei orb previne distrugerea fundației și a pereților casei, leșierea solului, precum și construirea unei clădiri pe soluri de pompare contribuie la evitarea efectului distructiv al înghețării solului.

Schema de încălzire a zonei orb

 1. Stratul inferior este geotextile. Acesta este stratul care formează întreaga structură.
 2. Următorul strat de 10-15 cm este nisip.
 3. Un strat de izolație este plasat pe partea superioară a digului de nisip.
 4. Următorul strat este din nou nisip de 15 cm.
 5. Geotextile din nou.
 6. Un strat de moloz fin.
 7. Placi decorative (sau alte materiale).

Care este încălzirea zonei orb din jurul casei

Încălzirea zonei orb este necesară pentru ao proteja de distrugerea prematură din cauza căderii solului în perioada de iarnă.

Acest eveniment are și alte funcții importante:

 • Reducerea costului încălzirii la domiciliu;
 • Reducerea petelor orb în raport cu subsolul clădirii.
 • Îmbunătățirea impermeabilizării zonei orb;
 • Abilitatea de a reduce adâncimea fundației.

În ceea ce privește pătrunderea solurilor, adâncimea penetrării înghețului este de o importanță decisivă pentru determinarea așezării fundației, chiar dacă cerințele tehnice permit o mai mică adâncime.

Și, invers: pe soluri slab înclinate, adâncimea de așezare a fundației nu depinde de cantitatea de îngheț a solului. Adâncimea apariției sale este dictată de caracteristicile de proiectare ale casei.

Caracteristicile încălzirii zonei orb cu propriile mâini

Prin izolarea suprafeței oarbe a unei fundații adânci a unei case, este posibil să nu se ia în considerare înghețarea solului. Astfel, chiar și atunci când se cheltuiesc pe dispozitivul zonei blind blind izolate, economiile vor fi foarte substanțiale.

Izolarea este o întreprindere costisitoare, dar economiile nerezonabile pot duce la inutilitatea tuturor eforturilor. Lucrările vor fi semnificative numai cu încălzirea paralelă a zonei orb, soclu și fundație cu propriile mâini.

Lățimea izolației zonei orb nu trebuie să fie mai mică decât valoarea înghețării solului.

Încălzirea unei soclu și a unei zone de pavaj din spumă de polistiren (plăci penoplex)

Cea mai bună opțiune ar fi încălzirea zonei orb cu spumă de polistiren extrudat. Încălzitorii de încălzire produc în locuri unde nu este posibilă utilizarea altor încălzitoare. De exemplu, în condiții de umiditate excesivă.

În plus, are și alte avantaje:

 • rezistență mare la compresiune;
 • zero absorbție de apă și permeabilitate la vapori;
 • durabilitate;
 • usurinta;
 • rezistență la îngheț;
 • inflamabilitate scăzută;
 • protecția mediului înconjurător.

Pentru a încălzi penoplexul cu propriile mâini, trebuie să aplicați foi de 50 mm în două straturi sau 100 de coli într-un singur strat. Îmbinările plăcilor de spumă de polistiren vor proteja polietilena de înaltă densitate. Pentru a face acest lucru, acesta este plasat pe partea superioară a unui strat de plăci din polistiren spumant.

Spuma poliuretanică poate fi aplicată pe orice suprafață complexă și, prin urmare, în construcția de locuințe este utilizată aproape oriunde.

Proprietăți pozitive ale PPU:

 • Are conductivitate termică scăzută;
 • Rezistență biologică;
 • Rezistent la descompunere;
 • Se utilizează atât la temperaturi scăzute, cât și la temperaturi ridicate;
 • Este nevoie de 2-3 ore pentru a finaliza toată munca;
 • Rezistent la aprindere;
 • Are o absorbție scăzută a apei;
 • Stratul de acoperire are integritate, fără goluri.

Dezavantajul este toxicitatea uneia dintre componentele materialului, care necesită măsuri de protecție atunci când mijloacele de pulverizare.

Acesta este unul dintre cele mai comune materiale pentru auto-încălzirea diferitelor părți ale casei. Este eficient și rezistent la foc. Diferă în dimensiunea granulelor (de la 2 la 40 mm): pietriș, piatră sfărâmată și nisip. Argila expandată este utilizată ca agent de umplere pentru soluțiile din beton. Pietrișul din lut expandat este mai rezistent la îngheț și rezistent la apă decât nisipul și molozul. Se utilizează în principal pentru încălzirea subsolurilor, a garajelor, precum și a subsolului și zonei orb.

Încălzirea unei zone orbite cu lut expandat nu necesită cheltuieli mari și cunoștințe speciale. Un strat de argilă și impermeabilizare este așezat în locașul excavat pentru zona orbilor, pe partea de sus a nisipului și a zgomotului, ca protecție împotriva zăpezii. Apoi lutul și din nou un strat de dronit și nisip. Pietris de sus pentru proiectarea teritoriului.

Argila extinsă este complet inofensivă și protejează fundația împotriva pătrunderii umidității. În plus, este foarte ieftin.

O etapă importantă de încălzire este dispozitivul de drenare. Nivelul apei subterane în zonele umede este de aproximativ 1 metru. Când este umed, argilele își pierd majoritatea proprietăților de izolare, din acest motiv apa trebuie să fie drenată din casă.

La o distanță de la baza casei ei săpa un șanț, pun geotextile, un strat de moloz și țevi în ea. Conductele de drenaj sunt acoperite cu un strat de moloz, marginile geotextilelor și acoperite cu nisip.

Dispozitivul pentru zona orb face-l singur

Zona orb izolată este importantă pentru construcția de case pe soluri umede. Umiditatea solului cu debutul înghețurilor severe poate începe să se schimbe, să crească și să distrugă fundația. Cu încălzirea, procesul de inversare începe - solul se stabilește, ceea ce afectează negativ fundamentul clădirii.

Scopul principal al izolației - pentru a preveni aceste procese. Dacă știți schema de așezare a straturilor și etapele principale de lucru, atunci chiar și un începător poate face izolarea. Izolația penoplex este simplă în funcționare și protejează efectiv elementele inferioare ale clădirii de frig.

Procesul de lucru include următorii pași:

 1. Dispozitivul plasează pentru manipulări ulterioare. Locul este curățat, rădăcinile sunt îndepărtate, bilele superioare ale pământului sunt îndepărtate cu vegetație până la adâncimea straturilor de izolație. Este necesar să calculați corect această valoare, depinde de performanța termică. A îndepărtat cu grijă toată vegetația, pentru că în viitor va distruge sistemul rădăcină orb și structura cu sistemul său rădăcină.
 2. Pe locul curățat, dărâmăturile sunt așezate ca strat de drenaj. Este necesar să se calculeze stratul său prin scăderea grosimii plăcii de fațadă și a pernei de nisip de la înălțimea stratului de sapă.
 3. Sapa sa adancit in jurul perimetrului cofrajului. Protecția împotriva pătrunderii umezelii trebuie să fie făcută din lut, care este distribuită pe șanț și înfășurată într-un strat de 25 cm.
 4. Următorul strat de nisip se toarnă, pentru a asigura contracția, se toarnă cu apă.
 5. Spuma polistirenică extrudată este așezată pe stratul de nisip.
 6. Dale de pavaj sau alt material sunt plasate pe polistiren.

Pentru a lucra la aranjarea izolației zonei orb cu propriile mâini, trebuie să pregătiți cu atenție și să decideți alegerea materialului de izolare termică. Posibilitatea utilizării unui anumit material este decisă individual în fiecare caz particular. Dacă totul se face calitativ și corect din punct de vedere tehnologic, rezultatul lucrării se va bucura de mulți ani.

Încălzirea casei în jurul perimetrului și zonei orb cu propriile mâini, instrucțiuni pas cu pas

Departe de problemele de construcție, oamenii consideră adesea zona orb ca o cale convenabilă în jurul casei. Prietenul meu știe că nimic nu se face așa. El completează construcția unei case de țară și este interesat în zona orb cu propriile sale mâini, instrucțiuni pas cu pas despre cum să procedeze corect. Întrebare: de ce este necesar acest lucru, mă întreabă în mod constant.

Zona orb realizată în jurul clădirii protejează fundația

Am terminat cu Vadik finisarea bazei casei sale. Înainte de debutul toamnei ploioase, trebuie să faceți restul lucrărilor în aer liber cu propriile mâini. Prima întrebare pe care a pus-o a fost: ce este o zonă orb și care sunt funcțiile ei?

Când am marcat lățimea șanțului viitor în jurul casei, i-am explicat instrucțiunile pas cu pas și scopul zonei orb:

 • zona orb protejeaza fundatia de umiditate si distrugere;
 • serveste ca o incalzire suplimentara a cladirii de-a lungul perimetrului;
 • apa de ploaie curge departe de ea și topirea zăpezii se scurge din ea;
 • Deoarece este necesar, este folosit de arhitecți ca element de design exterior.

Suprafața orb protejează fundația de umiditate și distrugere

Restaurarea unei clădiri vechi începe cu finisarea fundației și a zonei orb. Fără acest lucru, este imposibil să se scape de umiditate, nu numai în subsol, dar nu la parter. Izolarea stratului superior al solului de-a lungul perimetrului reduce înghețarea solului în apropierea fundației. O plimbare de calitate în jurul casei economisește energie pentru încălzire, menținând clădirea caldă. Lucrarea nu este complicată și se poate face manual.

Instrucțiuni pas cu pas pentru crearea unei zone orb cu propriile mâini, ca element de design exterior

Zonă orb în jurul casei

Designerii folosesc o zonă orb ca element de compoziție. Ea accentuează linia casei, separându-l de peluze și de curte. Construit din același material cu decorarea bazei, calea vizuală face clădirea mai înaltă. Fațada devine completată. Structura pare masivă. Există instrucțiuni pas cu pas despre cum să faceți totul singur, fără să plătiți pentru munca specialiștilor.

Pentru a crea un singur ansamblu al casei și peisajul înconjurător, utilizați aceeași acoperire a căilor în curte și zona orb. Materialul și culoarea sunt alese în conformitate cu stilul arhitectural al clădirii. Placa poate fi masivă dintr-o piatră naturală, artificială. Pentru clădirile din lemn alegeți o acoperire aproape de nisip, tonuri naturale. Avangarda este subliniată cu tonuri strălucitoare și forme non-standard. Tehnologia se potrivește cu finisaje lucioase stricte și colțuri ascuțite.

Dimensiuni și panta pistei din jurul casei, faceți-o singură

Am mers cu Vadik în jurul casei, notând linia acoperișului care se întinde pe pământ. Acoperișul are o configurație complexă și o dimensiune diferită a pantei și a consolei. Au ales cea mai mare dimensiune, au adăugat 20 de centimetri. Marcat lățimea viitoarei zone orb, pe care o vom face cu mâinile noastre. Din pereții clădirii din colțuri se așază aceeași dimensiune perpendiculară pe planul subsolului. Cu ajutorul unui cordon au fost așezate linii, continuându-le în colțuri până la intersecția nodului.

Zona orb trebuie să fie de cel puțin 60 de centimetri. În același timp, mărimea este verificată prin console de streașină. Apa de pe acoperiș nu trebuie să cadă la sol și să curgă pe pistă. De la marginea fluxului ar trebui să se retragă în afară 20 - 25 centimetri. Valoarea rezultată este măsurată de la fundație. Am identificat cea mai mare dimensiune și l-am marcat în jurul perimetrului. Diferite zone orb sunt posibile. Dar arată mai rău. La urma urmei, designul casei noastre este important pentru noi.

Apa nu trebuie să cadă pe joncțiunea pistei și fundației. Prin urmare, este o abatere de la bază. Marginea trebuie să fie deasupra solului.

Designul zonei orb

Adâncimea șanțului sub zona orbită este considerată a fi înălțimea straturilor care vor adormi în el:

 • 10 cm - lut pentru compactarea și nivelarea bazei;
 • 15 cm cu nisip ambalat;
 • Piatră zdrobită de 20 cm;
 • Nisip de 10 cm sub placă.

Acum, asistentul meu a primit instrucțiuni pas cu pas și a început să sapă o șanț de-a lungul fundației din jurul casei la o adâncime de 55 de centimetri. Până la margini nu sa prăbușit, el a instalat imediat cofraje - bătut panouri. Marginea scutului trebuie să se ridice la câțiva centimetri deasupra suprafeței solului dacă orbul urmează să fie turnat.

Placă de plafon de fixare

Lucrări pregătitoare, izolare perimetrală: instrucțiuni pas cu pas

Pe solurile care sunt normale în conținutul de umiditate, lutul poate fi lăsat afară, iar stratul de pietriș poate fi micșorat. În cazul nostru, casa se află într-o câmpie, lângă râu și necesită impermeabilizare armată. Joncțiunea zonei orb la baza casei ar trebui să fie strânsă. Pentru aceasta, suprafața fundației este complet curățată.

Au turnat lut pe fund cu mâinile lor și, cu ajutorul unui pătrat, l-au șters imediat cu o pantă din clădire. Diferența de înălțime a fost de 2 - 3 cm lățime. Top impermeabilizare, respectând instrucțiunile pas cu pas. Puteți folosi filmul obișnuit. Vadik a decis să o joace în siguranță, să o facă pentru totdeauna. Banda de material de acoperire a fost tăiată cu 20 de centimetri mai mult și îndoită de-a lungul liniei și prinsă cu fundația.

Încălzirea și impermeabilizarea zonei orb

Acum, clădirea noastră are o protecție fiabilă împotriva daunelor provocate de apă. Orice umiditate care se scurge din sol, se va scurge pe versantul impermeabilizării.

Nisipul se toarnă într-un strat uniform și se tamponează, menținând unghiul de înclinare. O placă de prindere atașată la baza casei era un nod de ruberoid pe lut și geotextilul așezat peste nisip. Țesătura poroasă va permite umiditatea să pătrundă și să rețină pietrișul, împiedicând-o să zdrobească nisipul. În mod similar, cel de-al doilea strat de materie așezat pe moloz. Dacă se dă pavaj de beton, atunci grosimea stratului de moloz este mai mare, până la partea superioară a șanțului. Pentru o bună contracție, au turnat apă peste tot și au așteptat câteva zile.

Izolarea pereților din folie

Umpleți zona de orb pentru schele face-o singură, instrucțiuni pas cu pas

În zonele cu înghețuri adânci ale solului pe moloz, puteți pune un încălzitor pe cont propriu. Va fi lână minerală sau spumă, depinde de proprietar. Materialul higroscopic necesită protecție împotriva umezelii. Acesta este acoperit cu un film și o plasă de metal este plasat pe partea de sus. De-a lungul liniei de jonctiune impermeabilizarea este atașată la suprafața fundației. Unghiul de înclinare trebuie menținut pe toate materialele pernei. Aceasta este protecția bazei de distrugere.

Umplerea zonei orb cu mortar de ciment

Umplerea zonei orb se face pe balize. Cordurile tensionate de-a lungul fundației și de-a lungul marginii pistei la nivelul suprafeței. După fiecare metru, este instalată o placă impregnată cu bitum, care este fixată cu fața superioară la nivelul marcajului. Pe ea soluția este turnată, panta este determinată. Aceste benzi rămân în beton și servesc drept compensatoare pentru dilatarea liniară a șapei de la diferența de temperatură. În locurile în care există un șantier de conducte de apă și de canalizare, în prealabil este necesar să se facă coturi sub pista.

Este dificil să faci o mulțime de lucruri pe betonarea zonei orb. Folosesc benzi de despicare și completez un metru între ele. Apoi, lasă-o după ce toată lucrarea este finalizată și o freez cu ciment uscat - fier. Joncțiunea dintre bază și zona orb este acoperită cu un strat de culoare în culoarea finisajului. Acest lucru previne distrugerea și îmbunătățește designul fundației.

Instrucțiuni pas cu pas pentru zidărie DIY

Dale de pavaj

Prietenul meu nu este limitat în mijloace și își face propriile mâini lucrările de construcție pentru a proteja clădirea pentru a-și crește nivelul. Prin urmare, aspectul curții este important pentru el. El a proiectat proiectul fațadei, transformând clădirea într-un castel. Partea proeminentă a fundației și a subsolului este căptușită cu piatră naturală. Pentru zona orb, au fost achiziționate plăci din același material.

Pe cel de-al doilea strat de geotextil am turnat nisip, l-am strans. Apoi am început să așez gresie. Vadik umezit cu apă, a acoperit golurile. Pentru a lucra cu plăci de pavaj trebuie să ai abilitate. Muncitorul meu auxiliar era frică să strică totul și tocmai ma ajutat. Când a fost pus totul, am fixat abruptul, protejând joncțiunea.

Zona orb cu mâinile sale - instrucțiuni pas cu pas

Valoarea zonei orb

Dacă fundația este considerată fundația oricărei structuri și fără ea este practic imposibil să se construiască ceva, atunci semnificația zonei orb este că ea joacă rolul unui scut care protejează nu numai casa, ci și fundația, pridvorul și tot ceea ce se învecinează cu clădirea.

Efectuează o gamă largă de funcții:

 1. Decorativ, înnobilează aspectul întregii clădiri și conferă soliditate și perfecțiune.
 2. Protecție, reprezentând o barieră care împiedică inundarea fundației și, prin urmare, casa cu apă topită. Datorită acestui fapt, nu există nici un contact direct între structura de bază sub forma unei fundații și umiditatea de la topirea zăpezii, a ploii sau a inundațiilor mici, ceea ce înseamnă că riscul de distrugere a fundației și viteza de deformare a acesteia de-a lungul duratei de viață sunt mult reduse. Sistemul de pavaj este construit astfel încât, datorită pantei suprafeței sale, orice deșeuri și alte tipuri de apă curg rapid în sistemul de canalizare, fără a stagna în apropierea clădirii.
 3. Izolarea termică, deoarece reduce foarte mult gradul de înghețare a solului și, prin urmare, fundația și casa pe ea.
 4. Împiedică pătrunderea solului, reducând posibilitatea de mișcare sub structură, ceea ce ar putea afecta integritatea acestuia.

Structurally, un astfel de sistem constă din două straturi: partea inferioară și superioară care stau la baza:

 1. Primul efectuează funcția unei baze dense pentru stratul superior. Acest strat poate fi realizat cu sau fără panta. Este turnat din moloz, pietriș și nisip. Grosimea optimă este de aproximativ 2 cm.
 2. Al doilea este de fapt un târg de protecție care acoperă protejarea bazei de apă și oferă în același timp o viziune mai estetică asupra întregii structuri și a zonei înconjurătoare. Grosimea sa este de aproximativ 100 mm. Este fabricat din materiale diferite: asfalt, pavaje, beton etc.

Pentru a îndeplini eficient toate sarcinile atribuite structurii, trebuie să fie construită imediat cu caracteristici optime:

 1. În lățimea zonei orb, trebuie să existe în mod necesar o consolă de acoperiș, datorită căruia apa din acoperiș va picura pe ea și se va scurge rapid spre scurgere. În caz contrar, apa va cădea imediat pe terenul gol și, fiind absorbită în ea foarte aproape de casă, va crea condiții de umiditate crescută pentru fundația și pereții clădirii. Atunci când este instalat pe sol nisipos, rezerva în raport cu acoperișul trebuie să fie între 25 și 30 cm, care, în totalitate cu partea rămasă, dă o bandă de cel puțin 60 - 80 cm, dar atunci când aranjează o casă pe terenul de salubritate, este de dorit ca această valoare să fie de 100 cm Un companion esențial care înconjoară perimetrul din jurul său trebuie să fie o scurgere de furtună, care este o canelură nu prea adâncă, de-a lungul căreia apa este drenată din zona orb în sine. Acest lucru va ajuta la prevenirea distrugerii sale premature.
 2. Este făcută neapărat cu o părtinire în direcția de la pereții clădirii. Parametrul exact al pantei în grade, în funcție de caracteristicile stratului superior, va fi diferit. De exemplu, în cazul betonării, această valoare variază de la 3 la 10 grade. Panta minimă necesară, indiferent de tipul de material de finisare a zonei orb, este de 1,5 grade.
 3. Suprafața de protecție trebuie să fie integrată de-a lungul întregului perimetru al clădirii, adică cu o bandă continuă, care o prăvălește până la treptele de pe verandă. Orice intervale sunt extrem de nedorite, deoarece reduc semnificativ calitatea generală și durata de viață a structurii.
 4. O astfel de structură de protecție nu poate fi conectată "cu fermitate" la fundația clădirii datorită faptului că ele diferă semnificativ în ceea ce privește gradul de precipitare și, prin urmare, între o casă care se odihnește din ce în ce mai repede și o zonă orb, în ​​orice caz va apărea o fisură de-a lungul întregului perimetru al fundației. În procesul de formare și de fundație și de acoperire de protecție vor fi cauzate daune suplimentare. Prin urmare, trebuie să se asigure o cusătura de compensare între baza peretelui de susținere al structurii și banda care o înconjoară, adică un spațiu de 1 până la 1,2 cm. în ultimă instanță, nisip.

Principalele etape ale construcției

 1. Etapa pregătitoare este alegerea materialelor optime, de înaltă calitate, a uneltelor necesare și curățarea șantierului. În primul rând, este determinată lățimea zonei orb, deoarece acest parametru determină cantitatea de materiale necesare pentru comandă. Nu trebuie să vă salvați, așa că trebuie să respectați întotdeauna o creastă minimă - 25-30 cm în spatele liniei de acoperiș a clădirii. Apoi, calculați unghiul viitoarei structuri, care, în cel mai bun mod, va asigura un flux eficient de apă din acesta cât mai mult posibil de structura în sine. Acest lucru se face pe baza mărimii sale, de exemplu, unghiul de înclinare de 1,5 grade va fi atins atunci când diferența de laturi este de 5 până la 10 cm, în funcție de lățimea stratului de acoperire. Uneltele sunt în general standard: lopată, nivel, sită, mașină etc. Materiale standard: argilă, piatră zdrobită, nisip și specific pentru alegere: ciment, fitinguri, izolație și altele.
 2. Stadiul de marcare - coloanele sunt deplasate de-a lungul întregului perimetru al construcției viitoare și o frânghie destul de groasă și puternică este trasă peste ele. Obiectivul principal al acestei operații este atingerea acelorași marcări de lățime de-a lungul întregului perimetru al fundației clădirii. În cazul unei compoziții din beton, trebuie să fie frământată, pentru care cea mai bună opțiune este marca de ciment M400. Pentru a face acest lucru, este amestecat cu nisip și pietriș într-un raport de 1: 2: 4. De asemenea, trebuie să săpați un șanț până la adâncimea unui baionetă de 25 cm de-a lungul liniilor de marcare, după care trebuie să decideți să faceți izolarea în jurul casei sau să începeți imediat să așezați trotuarul orb.
 3. Stadiul de izolare termică este o condiție necesară în cazul solului care arde, ceea ce va ajuta la evitarea presiunii lor inegale asupra structurii structurii ca rezultat al înghețării solului. Pentru această operație, se aplică o spumă de polistiren extrudat, pe suprafața căreia se plasează un strat de asfalt, ciment sau placi. În plus, se întărește consolidarea întregii structuri.
 4. Etapa de armare. Această procedură se realizează prin așezarea barelor de oțel cu șase milimetri, cu o grilă cu un pas de aproximativ 100 mm, care acoperă zona marcată cu cofraj și turnând soluția de beton în ea. Într-un rând întărește întreaga structură pentru o lungă perioadă de timp, împiedicând-o să curețe. La intersecția structurii de protecție cu subsolul clădirii însăși, este prevăzută o cusătura compensatoare, care nu depășește 15 mm. Protejează structura de șocul de sol. Cusătura este sigilată cu amestecuri de bitum, pietriș și nisip.
 5. Etapa de stabilire a finisajului de top. În cazul betonului, este cât mai dens posibil, nivelare periodică, distribuită în limitele cofrajului. Pentru rezistența maximă și rezistența la umiditate, este de dorit să se efectueze o călcare uscată a stratului proaspăt. Pentru a face acest lucru, în timp ce este încă umed, se toarnă un strat de 2 mm de ciment uscat curat. O sită obișnuită vă va ajuta să faceți acest lucru în mod egal. Apoi este bătut cu mâna și lăsat să se usuce timp de cel puțin 3-4 zile. Pentru a asigura uniformitatea uscării, construcția este acoperită cu o cârpă, presărind-o periodic cu apă. Solidificarea solidă a structurii poate dura aproximativ o săptămână, după care poate fi imprimată, de exemplu, cu plăci sau cărămizi rezistente la acizi.

Caracteristicile de construcție a diferitelor opțiuni zonă orb

Deși acum există o gamă foarte largă de materiale și opțiuni pentru construirea zonei orb, majoritatea proprietarilor de case preferă construcția de beton. Astfel de sisteme sunt plasate pe stratul inferior de lut cu o grosime de 150 mm. În cazul unui tip de pământ înclinat, se adaugă un strat de nisip de 80 mm în partea inferioară.

Acoperirea finală a betonului nu diferă în ceea ce privește durabilitatea și plăcile sale se prăbușesc rapid dacă nu există rosturi de dilatare la fiecare 3 metri între ele în timpul instalării. Ele sunt umplute cu lamele de lemn, tencuite anterior cu bitum. După instalarea unei perechi de astfel de benzi pe margine, betonul este turnat între ele. O altă modalitate de a organiza cusăturile este de a utiliza o plasă de armătură plasată cu suprapuneri mari.

În cazul aranjării zonei orb cu propriile mâini, atunci când proiectați-o, este posibil să se prevină posibilitatea de a absorbi apa prin turnarea cimentului. Apoi, acoperirea proaspătă este acoperită cu o cârpă umedă și conservată timp de 10 zile. Din când în când, structura de solidificare trebuie umezită cu apă, astfel încât procesul de solidificare să se desfășoare mai încet și cu atenție, evitându-se astfel crăparea.

În cazul oscilației între diferitele tipuri de zone orb, nu se recomandă să se facă o alegere în favoarea betonului, deoarece nu are cele mai bune caracteristici, ceea ce se exprimă în primul rând în consumul extrem de mare al materialului, în special cu volum mare de muncă.

De asemenea, lucrul cu el necesită costuri impresionante ale forței de muncă, care necesită, dacă nu brigada muncitorilor, cel puțin un asistent în propria sa muncă. Poate că singurul său avantaj semnificativ este că va fi posibil să se miște înconjurător confortabil pe o astfel de suprafață.

Pernița de bază pentru pardoseli ar trebui să aibă un strat suplimentar deasupra pietrișului, sub forma unei plăci de nisip, de la 8 până la 10 cm grosime. Placa este întotdeauna așezată din colț, îndepărtându-se de ea însăși.

Elementele sunt poziționate conform metodei zidăriei, adică prin deplasarea cusăturilor din rândurile adiacente. Folosind un nivel, verificați uniformitatea de așezare a tuturor elementelor și unghiul total al suprafeței oarbe formate de ele.

Acoperirea de beton este compatibilă numai cu solurile care nu se încinge, iar pentru astfel de soluri mobile este mai bine să se utilizeze o zonă orb moale. Tehnologia instalării sale include: răspândirea unui strat de lut în jurul perimetrului fundației la un anumit unghi, furnizarea unui flux de apă, peste care se sprijină o acoperire de impermeabilizare sub formă de film sau stekloizola.

Argila este din nou turnată pe impermeabilizare, acum cu un al doilea strat de 10-100 mm, deasupra căruia este pietriș fin.

Structurile monolitice, cum ar fi asfaltul, sunt durabile, deci cu o instalație de înaltă calitate, ele nu servesc nici mai puțin timp decât clădirea în sine. Principalul dezavantaj al acestor sisteme este creșterea costurilor de muncă și materiale ale construcției lor.

Încălzirea este posibilă numai pentru tipurile grele de zone orb, cu o suprafață de beton sau asfalt, iar pentru tipurile sale moi și semi-rigide nu va fi absolut eficientă. Versiunea izolată este necesară pentru clădirile cu subsol sau pivniță.

În acest scop se utilizează materiale speciale de izolare termică: penoplex, spumă de polistiren sau sticlă spumă. Acestea trebuie să fie așezate în zona orb, astfel încât sub ea să se formeze un strat de aer de până la 15 cm grosime. În rolul acoperirilor de impermeabilizare se utilizează de obicei materialul de acoperiș sau filmul din PVC.

Alte opțiuni populare sunt:

 1. Utilizarea rubemasta pentru impermeabilizare. O pernă mică de nisip este acoperită cu această acoperire, cu o îndoire a excesului său de la baza clădirii. Containerul rezultat este umplut cu pardoseala PGS cu cofrajul, după care trotuarul este așezat ca un strat de protecție finisaj, pe care este posibil să se miște.
 2. Cu geotextil, care are capacitatea de a trece apa prin ea însăși, dar nu permite buruienilor să crească în structură, distrugând integritatea sa.
 3. Există, de asemenea, variante ale zonei orb, utilizând țevi ondulate pentru a scurge apa direct în sistemul de canalizare și sticlele de sticlă ca izolație ieftină și eficientă.

Repararea zonei orb

Reparațiile se efectuează de obicei în primăvară sau toamnă, deoarece, în primul rând, în aceste perioade lățimea crăpăturilor în stratul de acoperire este maximă și, în al doilea rând, când sunt încorporate, materialul proaspăt nu trebuie expus la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate, altfel contactul cu vechiul Acoperirea nu va fi durabilă și fiabilă.

Tehnologia și materialele pentru reparații diferă în funcție de tipul de defecte și de acoperirea în sine.

De exemplu, în cazul unei deteriorări minore a stratului superior, pur și simplu închid fisurile și gropile cu o soluție de ciment, bitum sau o compoziție specială, iar în caz de rupere totală a benzii lângă casă și fisuri adânci, se recomandă schimbarea zonelor deteriorate ale întregului strat până la baza primului strat.

Lucrările de demontare se realizează cu ajutorul unui daltă și a unui ciocan, prin tăierea unor secțiuni întregi între rosturile de dilatare. Cavitățile lăsate după îndepărtarea bucăților de beton deformate sunt umplute cu moloz, presate cu acestea și turnate deasupra cu o soluție nouă de beton sau asfalt.

Repararea suprafeței orbelor de țiglă este implementată cel mai simplu - indiferent de complexitatea și amploarea daunelor din acesta, de regulă, este suficient să înlocuiți elementele defecte.

În cazul unei suprafețe orb moale, lucrările de reparații, în general, pot fi realizate prin turnarea cu o lopată de lut, nisip și pietriș, unde acestea se spală sau se scufundă în raport cu nivelul general al terasamentului.