Cum sa faci un sistem de drenaj fiabil pe site cu mainile tale

Site-ul joasă este capabil să creeze multe probleme pentru proprietarii săi. În solul suprasolicitat, temelia casei se prăbușește rapid, iar rădăcinile plantelor putrezesc din cauza lipsei de aer. Solul fertil se transformă într-un timp scurt în lut nepotrivit pentru agricultură, deoarece humusul mai ușor se spală în apă. Astfel de probleme sunt rezolvate de zona de drenaj a dispozitivului.

Instalarea unui astfel de sistem ameliorator este simplă, dar toată munca este destul de laborioasă, așa că trebuie să vă asigurați mai întâi că problema se găsește tocmai în nivelul ridicat al fluxului de apă subterană și nu în alte greșeli ale ingineriei agricole.

Cum se determină nivelul apei subterane

Sistemul de drenare va fi necesar în următoarele cazuri:

 1. Site-ul este situat pe panta. Apa topită sau furtunoasă va eroda solul, luând cu ele un strat de humus. Problema este rezolvată prin saparea șanțurilor transversale de drenaj.
 2. Site-ul este situat în nizinka. În acest caz, umiditatea se acumulează direct pe ea. Cu ploi prelungite sau dezghețarea prietenoasă a zăpezii, solul va fi înfundat și acru, iar structurile se vor prăbuși din mucegai. În acest caz, este necesar să se instaleze canale de scurgere de-a lungul întregului perimetru al amplasamentului și în jurul fundației.
 3. Pe site nu există nici o diferență evidentă de elevație, dar în timpul inundațiilor și a vremii ploioase există încă apă pe ea. Nu are unde să se scurgă, astfel încât umiditatea să fie absorbită lent și uneori să apară pe suprafață sub formă de bălți care nu se usucă mult timp.

Acesta din urmă este tipic pentru zonele joase cu o rețea extinsă de râuri mari și mici. El este bine cunoscut proprietarilor de terenuri în luncile râurilor.

În cazul în care semnele evidente de mai sus sunt absente, dar plantațiile și clădirile încă suferă de umiditate ridicată, trebuie să fiți atenți la starea gazonului și a copacilor. În cazul în care peluza se scurge periodic, iar copacii adulți mor fără motiv aparent, problema se află cel mai probabil în apele înalte.

Săpați o groapă de 0,5-0,7 m adâncime și, după un timp, verificați dacă există apă în ea. Dacă ați văzut apa, nivelul apariției acesteia este mai mic de 1 metru, iar drenajul zonei suburbane va fi cu siguranță necesar.

Tipuri de drenaj

Drenajul este un sistem de șanțuri puțin adânci pentru îndepărtarea apelor subterane. Sistemul de drenare instalat conform tuturor regulilor poate să-și reducă semnificativ nivelul. După dispozitivul ei, problemele legate de putrezirea rădăcinilor de copaci, mucegaiul din subcâmp și apa din pivniță dispar.

Există două tipuri de sisteme de drenare - suprafață și adâncime.

Prima opțiune este cea mai ușoară cale de a elimina precipitațiile. Este un complex de tranșee interconectate săpate în jurul perimetrului terenului sub un panta. Acestea pot fi folosite relativ repede, cu costuri minime și deviază în mod eficient decongelat și ploaie scurgere într-un colector de apă special, care este aranjat în cel mai de jos loc al site-ului. Scurgerile din bazinul hidrografic sunt redirecționate către canalele de scurgere sau utilizate pentru irigare. Volumele mici de lichid se evaporă repede.

Instalarea sistemului de adâncime este mai complicată, dar depășește suprafața în următoarele cazuri:

 • apele subterane se ridică peste o jumătate de metru de la suprafață;
 • parcela este pe o pantă;
 • solul este predominant argilos.

Drenarea în adâncime diferă de drenajul de suprafață prin prezența scurgerilor - țevi cu deschideri frecvente prin care se colectează apă, precum și fântâni, capcane de nisip și alte elemente tehnologice.

Drenarea profundă a terenului este complet ascunsă sub pământ și nu strică peisajul.

Instalarea unui sistem de drenaj de tip adânc

Nu este dificil să se efectueze independent sistemul de drenaj al apei, însă este necesar să se planifice instalarea acestuia înainte de a se construi fundația și a pune grădina. În primul rând, efectuați lucrările pregătitoare. Pregătiți proiectul și notați în el:

 • diferențele de înălțime pe site;
 • locația punctului cel mai de jos;
 • canale de drenaj;
 • locuri pentru puțuri;
 • adâncimea de montare a conducte

Este necesar să se calculeze cu atenție înălțimea țevilor orizontale.

Pentru lucrări de drenaj eficiente, panta minimă trebuie să fie de cel puțin un centimetru pe metru liniar de țeavă.

La finalizarea lucrărilor pregătitoare trebuie să se pregătească toate instrumentele necesare, materialele și să se calculeze numărul acestora. Setul standard include:

 • țevi perforate de dimensiuni adecvate;
 • stații de drenaj;
 • accesorii pentru conectarea scurgerilor - diverse cuplaje și accesorii;
 • geotextil;
 • nisip și moloz.

La vânzare se găsesc conducte de scurgere pe site cu propriile mâini. Azbest-ciment potrivit, clorură de polivinil, ceramică. Popular din materiale moderne poroase - plastic, keramzitoglas. Apa curge prin pori și particule solide mici nu trec, adică nu înfundă sistemul.

Pregătiți și instrumentele în prealabil: lopate și lopate, mașini pentru sol, un ferăstrău pentru tăierea țevilor, un nivel de construcție.

Apoi marchează locația tuturor elementelor de pe teren. Apoi, în locurile marcate săpat tranșee cu o adâncime de nu mai puțin de 0,7 m și aproximativ jumătate de metru lățime. Când toate canalele sunt săpate, ar trebui să vă asigurați că au părtinirea necesară pe tot parcursul. Locurile unde vor fi localizate puțurile, îngropate mai mult.

Când toate șanțurile sunt pregătite, fundul canelurilor și al puțurilor sunt zdrobite, acoperite cu un strat de nisip și compacte din nou. Apoi, acestea sunt plasate geotextile astfel încât să o înfășoare în jurul țeava cu o marjă.

Pe geotextile turnați moloz și puneți țeavă astfel încât găurile să fie la partea inferioară. Întregul sistem este conectat, verificat încă o dată panta și în cele din urmă acoperită cu moloz. Trebuie să acopere complet conductele. Apoi, muchiile libere ale materialului sunt înfășurate în interior. Rezultatul trebuie să fie un fel de rolă cu o țeavă în centru.

Straturile de pânză, nisip și moloz împiedică întărirea sistemului, extindându-și semnificativ durata de viață.

Jgheaburile de drenaj (inspecție) sunt instalate la îmbinările conductelor. Acestea sunt concepute pentru a monitoriza starea și curățarea. Montat puțin sub nivelul conductei. În partea de sus pentru ușurința de întreținere aveți un capac detașabil.

După asamblarea țevilor și a puțurilor, un puț de colectare este instalat într-un singur complex în partea de jos a site-ului. Este principalul colector de deșeuri. Cel mai adesea, colectorii sunt realizați din inele din beton armat, dar, dacă se dorește, achiziționează și instalează plastic realizat. Din colector, este necesar să se prevadă scurgerea în canale sau rezervoare de furtună.

Cum să ascundeți drenajul sub pământ și, în același timp, să decorați complotul

Aceste lucrări de instalare pentru evacuarea dispozitivelor din țară cu propriile mâini pot fi considerate complete. Acum, întregul sistem ar trebui să adoarmă să o ascundă complet subteran. Trenurile sunt acoperite cu gazon. Ulterior, în acest loc sunt plantate flori sau culturi de legume cu sisteme radiculare superficiale. Este interesant să se arate caneluri, acoperite cu chipsuri mari de marmură. Astfel de elemente de design peisagistic vor decora situl și nu vă vor lăsa să uitați locația conductelor în cazul lucrărilor de reparații.

Sistemul de drenare a apei este de obicei combinat cu canalele de scurgere. Pentru a face acest lucru, montați jgheabul care leagă scurgerea cu cel mai apropiat puț sau puneți un orificiu de admisie a apei.

Un dispozitiv de drenaj de tip închis la dacha nu este cel mai simplu, dar cel mai eficient mod de a reduce nivelul apei subterane. Unele acțiuni pot părea prea consumatoare de timp sau laborioase, dar rezultatul sub forma unei fundații uscate și a unei grădini sănătoase va mulțumi mulți ani.

Cum să efectuați cu competență o scurgere a zonei grădinii cu propriile mâini: dezasamblați tehnologia corectă de aranjament

Nu toți proprietarii de parcele de țară sunt "norocoși" cu condiții hidrogeologice perfecte. Adesea, numai în cursul procesului de cultivare a terenurilor sau a construcțiilor înțelege că apa subterană este ridicată, că există bălți lungi în perioada inundațiilor. Nu trebuie să vă faceți griji, această problemă va fi eliminată prin drenaj. Sunt de acord, pentru a construi este mult mai ușor decât să caute un site perfect.

Sistemul de drenare va elimina stratul de sol și vegetație de la umiditate excesivă, ceea ce va asigura o creștere normală a spațiilor verzi cultivate. Acesta va scurge apa subterană din subsol în cazul contactului, va proteja subsolul și cariera de inspecție a garajului de inundații.

Cei care doresc să aranjeze drenarea grădinii cu mâinile sau eforturile brigăzii muncitorilor peisagisti, vom găsi răspunsuri detaliate la tot felul de întrebări. Autorul articolului descrie în detaliu opțiunile pentru sistemele de evacuare a apelor subterane și metodele de construcție a acestora.

Cerințe preliminare pentru construcția drenajului

Un sistem de drenare care colectează și evacuează excesul de apă subterană este necesar în următoarele cazuri:

 1. Plotul este plat, adică nu există condiții pentru mișcarea spontană a apei pe o pantă.
 2. Apele subterane sunt marcate la un nivel apropiat de suprafața pământului.
 3. Site-ul este situat într-o vale, o vale de râu sau într-o zonă drenată cu mlaștină.
 4. Stratul de sol și vegetație se dezvoltă pe soluri de argilă cu proprietăți scăzute de filtrare.
 5. Cabana este construită pe o pantă, nu departe de picior, motiv pentru care apa se acumulează și stagnează în timpul precipitațiilor în și în jurul locului.

Instalarea drenajului este aproape întotdeauna necesară în zonele cu soluri de argilă: lut de nisip, lut. În timpul perioadei de precipitații abundente, topirea zăpezii, acest tip de rocă trece prea încet apa prin grosimea sa sau nu-i permite să treacă.

Stagnarea apei la nivelul dezvoltării solului este asociată cu procesul de procesare a apei. Într-un mediu umed, ciupercile reproduc activ, se manifestă infecții, dăunători (melci, melci etc.), ceea ce duce la bolile culturilor legumicole, putrezirea rădăcinilor de arbuști, flori perene și copaci.

Dacă nu rezolvați problema cu supraaglomerarea solului, atunci cu timpul se poate produce eroziunea pământului. În timpul înghețat, straturile de bază care conțin apă se vor umfla, ceea ce ar putea deteriora fundația, căile pavate și alte facilități pentru îmbunătățirea sitului.

Pentru a verifica dacă este nevoie de drenaj, trebuie să cunoașteți capacitatea de încărcare a straturilor de sol din amplasament. Pentru a face acest lucru, sapa un gaura mica de 60 cm adanc si se toarna apa in ea la limita.

Dacă apa este absorbită pe zi, atunci solul care stă la baza are proprietăți de filtrare acceptabile. În acest caz, nu este nevoie de drenaj. Dacă după două zile apa nu se îndepărtează, înseamnă că rocile argiloase se află sub stratul de sol și există riscul de supraaglomerare.

Dacă sistemul de drenare nu este introdus în timp util, următoarele probleme amenință teritoriile țării:

 • inundații de pivnițe, subsoluri, clădiri suplimentare situate sub nivelul solului - aceasta duce ulterior la deteriorarea materialelor de perete, formarea mucegaiului și ciupercilor, mobilierul putrezitor, scările și alte structuri din lemn;
 • îmbogățirea solului datorită satirii sale cu umiditate, ceea ce duce la randamente scăzute, putrezirea rădăcinilor culturilor vegetale, plantelor, moartea copacilor și a altor plantații;
 • Pe amplasament se pot forma scufundări, depresiuni, gropi, ca urmare a distrugerii căilor pietruite și a dalelor - toate acestea afectează negativ peisajul teritoriului gospodăriei.

În timpul perioadei de iarnă, în timpul înghețării IRS-ului și a solurilor de înălțare care stau deasupra nivelului de congelare sezonieră, apa care se află în porii pământului se va extinde. Creșterea volumului de sol amenință cu distrugerea structurilor îngropate în el și odihnă pe pământ.

Luați în considerare tipurile de sisteme de drenare și caracteristicile acestora.

Principalele tipuri de sisteme de drenare a solului

Înainte de a începe să dezvoltați un plan de lucru, achiziționați echipamente și materiale, trebuie să determinați ce sistem trebuie implementat astfel încât să funcționeze cât mai eficient posibil.

Există trei tipuri de sisteme de drenaj:

 • suprafață (deschisă) - este un șanț de pe suprafața pământului, folosit pentru a elimina excesul de umiditate, format din cauza ploii private sau zăpezii topite;
 • adânc (închis) - apa este evacuată printr-un sistem de țevi, puțuri; sistemul este utilizat în caz de risc de inundare a grădinii cu precipitații și / sau a apelor subterane;
 • umplutura - principiul construcției sale este același cu adâncimea, doar materialul de drenaj fără țevi este folosit; adecvată pentru scurgerea siturilor cu precipitații.

Fiecare dintre tehnologiile de mai sus are avantajele și dezavantajele sale.

Rețeaua de drenaj de suprafață este adesea combinată cu canale de scurgere care colectează și elimină precipitațiile. Supapa de drenaj este echipată cu două tipuri de colectoare de apă: punct și liniar.

Torrential ca un supliment eficient

Furtun de canalizare - un set de țevi de scurgere cu un puț pentru acumularea de umiditate, prin care este transferat la admisie. Înainte ca apa să pătrundă în fântână, există o partiție specială de sifon (grătar), creată pentru a curăța lichidul care intră din resturi, ca urmare a faptului că sistemul nu se înfundă și nu există miros neplăcut în el.

Sistemul de canalizare cu colectori de apă de tip liniar este o serie de tăvi situate sub o înclinație spre locul de colectare a umidității. Rezervoarele sunt instalate în șanțuri cu un strat de pietriș pe fund. Tehnologia este utilizată atunci când panta suprafeței de zi a sitului nu depășește 30 de grade față de orizont.

Principala diferență dintre un sistem de puncte și un sistem liniar este că sistemul de puncte utilizează un sistem de țevi localizat subteran. Colectarea apei are loc prin așa-numitele "puncte" - precipitații speciale, echipate cu o rețea permeabilă. Această soluție face proiectarea aproape invizibilă în zonă.

Uneori sistemele de același tip nu sunt suficiente pentru un teritoriu, astfel încât acestea să poată fi combinate pentru a menține un nivel optim de umiditate.

Este necesar să selectați tipul de sistem individual, ținând cont de peisaj, caracteristici geologice. De exemplu, dacă casa este situată departe de rezervor, atunci ne putem limita la drenarea deschisă. În cazul în care conacul este situat pe o pantă alunecătoare în valea râului, atunci este mai bine să utilizați mai multe sisteme în același timp.

Dispozitiv de drenaj închis

Sistemul tip închis este o rețea de șanțuri în care sunt așezate conducte și materiale de drenaj. Canalizare poate fi pusă în întreaga zonă și într-o anumită zonă care are nevoie de drenaj.

Sistemul de drenare profundă constă din următoarele elemente:

 • conducte de drenaj;
 • bine (sistem de drenaj);
 • pompă pentru pomparea apei.

Pentru implementarea sistemului, este necesar să se sapă șanțuri, să se instaleze conducte, să se construiască sisteme de drenare.

Pentru amenajarea aprovizionării cu apă în șanț va fi nevoie de:

Sistemul este utilizat în mod eficient în cazul inundării sitului cu ape subterane.

Realizarea structurii elementelor

Înainte de efectuarea lucrărilor este necesar să se elaboreze un plan al sitului, notând obiectele de locuit, de uz casnic și de uz casnic, precum și arbuști, arbori, paturi de flori.

Apoi, trebuie să determinați locul fântânii, ținând cont de amplasarea sistemului de drenaj. Sistemul de drenaj poate fi un sistem de canalizare, un puț sau orice altă sursă naturală de apă.

Apoi trebuie să faceți un plan de șanț. Există 4 tipuri principale de scheme:

 • locația șarpelui;
 • dispozitiv paralel;
 • stabilirea unei herbace;
 • trapezul.

Schema poate fi aleasă independent, dar cel mai adesea este folosită marcarea "herringbone".

Șanțurile pot fi poziționate în jurul perimetrului teritoriului și de-a lungul conturului casei. Pe site-ul unde culturile de legume și flori vor crește, o rețea este construită luând în considerare cerințele, care vor fi discutate mai jos.

Specificații de instalare

La construirea unui șanț, trebuie luate în considerare următoarele cerințe:

 • adâncimea ar trebui să fie de 1-1,2 m, iar lățimea - 35-40 cm;
 • în apropierea copacilor, un șanț este săpat la o adâncime de 1,2-1,5 m, în apropierea plantațiilor forestiere - cu 70-90 cm, în apropierea paturilor de flori - cu 60-80 cm;
 • dacă prevalează la nivelul IRS a terenului de turbă, atunci, dat fiind că se reglează rapid, adâncimea șanțului nu trebuie să fie mai mică de un metru;
 • dacă zona este gravată, atunci adâncimea poate atinge un metru, dacă este ușor înclinată sau cu o panta ușoară, apoi săpătați un șanț cu o adâncime mai mică de 1,5 m este ineficient;
 • pe soluri de lut: spumă nisipoasă, spărturi, șanțuri sunt săpate la o distanță de 7-10 m una de alta, pe nisipuri bine drenate, pietriș și sedimente de pietriș - cu 15-20 m;
 • sistemul de drenaj trebuie să fie situat la mai mult de 1 metru de la fundația casei, iar distanța minimă admisă la gard este de 50 cm.

Pentru construirea unui sistem de drenaj deschis ar trebui să se ia o țeavă specială cu o rețea. Diametrul lor poate varia de la 0,15 până la 0,5 cm. Este mai bine să refuzați utilizarea azbocimentului sau a canalelor ceramice, deoarece acestea sunt impracticabile, necesită pregătire preliminară, spălare frecventă și aglomerație rapidă.

Pentru dispozitivul de ramificații de drenaj închis se recomandă să se acorde prioritate țevilor perforate din materiale polimerice sau compozite. Unele modificări sunt echipate cu o teacă de filtru specială (geotextilă), care împiedică înfundarea sistemului.

Diametrul colectorului trebuie să fie mai mare decât diametrul țevii. Dacă suprafața sitului dezvoltat este mai mare de 0,5 hectare, atunci diametrele pot fi egale.

Panta sistemului în direcția colectorului trebuie să fie de 2-3 mm pe metru de conductă cu un diametru de 5-10 cm. Dacă este planificată utilizarea unei conducte de diametru mai mare, atunci panta ar trebui să fie mai mică.

Proprietarii de terenuri în zonele joase sau pe o pantă abruptă se confruntă cu o problemă atunci când apa stagnează în punctul cel mai de jos, când ca aport de apă poate fi localizată mai sus. În acest caz, în partea de jos a teritoriului, este necesar să se construiască un depozit, în care este necesară introducerea unei pompe de drenaj. Cu aceasta, există o pompare de apă în sus cu descărcarea într-un șanț, râpă sau alt receptor de apă.

Progresele înregistrate în construcția sistemului

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a săpa un șanț este să construiești un fund de drenaj. Adâncimea lui ar trebui să fie de 2-3 m, iar diametrul - până la 1 metru.

Cel mai fiabil și mai bine beton. Cu toate acestea, instalarea inelelor de beton de mână nu este întotdeauna posibilă, deci trebuie să recurgeți la utilizarea echipamentului de ridicare. În plus, costurile ridicate și fragilitatea sunt dezavantajele structurilor de beton.

Plastic bine - un design special din polietilenă, polipropilenă sau clorură de polivinil, este practic și de înaltă calitate, rezistă efectiv presiunii solului. Avantajul sondei rezervorului este acela că acesta asigură curbarea țevilor, iar în configurație sunt manșete de cauciuc care asigură etanșeitatea conexiunilor.

Puteți, de asemenea, să vă pregătiți propriile fântâni de cărămidă, să realizați designul de cauciuc și alte materiale uzate.

O pompă de drenaj este instalată ulterior în puț, care pompează apa în sistemul de drenaj - canalizare, fântână sau alt rezervor natural de admisie.

Apoi, puteți începe saparea tranșelor conform schemei cu cerințele tehnice.

Pentru a preveni înfundarea țevilor de plastic convenționale, se folosesc așa-numitele filtre "externe" din paie, turbă de fibre și deșeuri de țesut.

După săparea trenurilor, efectuați următorii pași.

 1. Șanțul este acoperit cu nisip cu 10 cm, după care se așează stratul de geotextil astfel încât marginile pânzei să fie deasupra canelurii.
 2. Geotextile sunt umplute cu 20 cm de moloz.
 3. Stații de scurgere.
 4. Țevile sunt acoperite cu pietriș sau pietriș de roci sedimentare la o înălțime de 30-40 cm, apoi - cu nisip gros sau pietriș cu 30 cm.
 5. Geotextile se prăbușesc - se vor menține particule mici și se va permite ca sistemul să fie înfundat.
 6. Geotextile sunt stropite pe partea superioară a unui strat fertil de pământ - sol.
 7. Conductele sunt conectate la fântână.

Tehnologia de proiectare a sistemului de drenare se compară cu cea profundă prin faptul că nu include țevi. Trenurile sunt umplute cu dărâmături mari sau cărămizi sparte, acoperite cu piatră sau pietriș mic.

Punerea în aplicare a versiunii deschise

Pentru a crea sisteme de suprafață, se utilizează aceleași reguli de construcție a șanțurilor ca și pentru realizarea unei șanțuri profunde.

Pentru un sistem deschis, este suficient să se construiască șanțuri cu o adâncime de 0,7 m și o grosime de 0,5 m. Pereții sunt făcuți cu o pantă, unghiul de înclinare este de 30 de grade. Șanțul este dus la un canal, care este comun pentru parcele sau pentru orice altă apă receptoare.

Pereții șanțurilor de drenaj deschise sunt compactați, uneori întăriți cu piatră de piatră sau pietriș, așezate cu plăci de beton.

Extindeți durata de drenare

Sistemul de drenaj al tipului de încărcare este capabil să funcționeze eficient timp de 5-7 ani, în timp ce structurile de drenaj adânci și deschise cu țevi de înaltă calitate fac posibilă uitarea problemei de aglomerare a apei timp de 50 de ani. Dar acest lucru este posibil sub rezerva întreținerii periodice a rețelei.

Există 4 reguli pentru îngrijirea sistemului.

 1. Pe locul unde se află conductele, nu ar trebui să existe un echipament de dimensiuni mari care să treacă - drumul pentru acesta ar trebui să fie așezat separat.
 2. Degradarea regulată a pământului va îmbunătăți permeabilitatea apei, ceea ce va asigura o bună performanță a sistemului.
 3. Odată la fiecare 2-3 ani, conductele trebuie spălate cu o presiune puternică de apă, curățându-le de particule de argilă și rugina.
 4. Lucrările de amenajare a teritoriului trebuie efectuate pe pământ umed.

Urmând sfaturi simple, puteți prelungi durata de viață a echipamentului și puteți evita reparațiile.

Video utile despre acest subiect

Videoclipul spune despre toate nuanțele sistemului de drenaj privat:

Instalarea drenajului în pământ salvează proprietarii de terenuri de multe probleme. După instalarea unui sistem de drenare, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la starea culturilor, aspectul general al sitului cu umiditate crescândă.

Drenaj pe amplasament - o instrucțiune privind aranjarea sistemului de drenaj al apei cu propriile mâini (115 fotografii)

Odată ce ați cumpărat un teren pentru o casă de țară, nu trebuie să planificați imediat așezarea fundației, construcția clădirii și amenajarea grădinii. În mod similar, nu vă grăbiți să vă bucurați după cumpărarea unei case. La urma urmei, există un punct important pe care mulți îl pierd - crearea și modernizarea sistemului de drenaj.

Aceste lucrări sunt destul de complexe, necesită abilități și abilități speciale. Dar poți să te descurci singur cu ei. În plus, serviciile specialiștilor sunt foarte scumpe. Cum să dota zona de drenaj cu propriile mâini, vom vorbi în acest articol.

Rezumatul articolului:

Care este scopul infrastructurii de drenare?

Drenajul este un complex de comunicații de inginerie, datorită căruia solul, precum și umiditatea de topire și ploaie nu rămâne pe amplasament, ceea ce reduce riscul de contaminare a zonei. Se va muta în mod natural de la fundații, ceea ce va împiedica mișcarea solului și stoarcerea clădirii din cauza înghețului.

De asemenea, sistemul de drenare va proteja subsolurile și subsolurile de umezeală, va elimina posibilitatea stoarcerii rezervorului septic datorită acțiunii apei subterane, va limita procesul de hidratare, va spăla stratul superior și va reduce fertilitatea acestuia.

Decizia de a crea aceste comunicări trebuie luată de către dezvoltator însuși, ținând seama de capacitățile sale financiare. Dar prezența unui astfel de sistem va crește semnificativ confortul vieții. În unele cazuri, scurgerea este pur și simplu necesară:

 • Dacă locuința dvs. este sau va fi construită pe un nivel înalt. În acest caz, lichidul va stagna în mod natural.
 • Când casa va sta în partea inferioară a teritoriului. Apoi, umiditatea se va scurge din locurile înalte și se va acumula.
 • Înclinările sunt, de asemenea, expuse fluxurilor de apă. Se va spăla pur și simplu capacul fertil al solului.
 • În locurile cu soluri argiloase sau argiloase, procesul de absorbție a umezelii este dificil. După ce se topeste zăpada, va rămâne aici pentru o lungă perioadă de timp.
 • Dacă apa subterană este prea mare sau fundația este prea adâncă.

Ce sisteme de drenare există

Tipurile de comunicații de drenare pot fi foarte diverse. Acestea depind de caracteristicile teritoriului - terenul, tipul de sol, climatul și capacitatea financiară a proprietarului casei.

Drenarea de suprafață

Acesta este un simplu sistem de drenaj. Acesta vă va potrivi când intenționați să deviați apa formată după topirea ploii sau a zăpezii, precum și după curățarea mașinii și a proceselor tehnologice similare. Comunicările relevante se situează în jurul clădirilor și structurilor.

Drenarea punctuală sau locală vă permite să transferați apă din anumite zone. Este instalat, de exemplu, sub jgheaburi de acoperiș, în zona de instalare a macaralelor pentru udarea sau spălarea mașinii.

Designul liniar se concentrează pe îndepărtarea umidității din zonele mari ale zonei locale. În acest caz, se folosesc diferite tăvi și canale, completate cu capcane de nisip, grilaje de protecție etc.

Construcție profundă

O modalitate mai eficientă de a scurge situl și de ao proteja de acumularea de exces de umiditate va fi instalarea unui complex de țevi de evacuare. Ele sunt așezate cu o pantă către puț sau colector.

Instalarea țevilor poate fi făcută la o adâncime de 1,5 m, adică va fi sub fundul fundației. Deci, puteți oferi drenare de înaltă calitate a apelor subterane. Prin urmare, acestea sunt așezate nu numai în jurul perimetrului clădirilor, ci și în mijlocul terenului cu un pom de Crăciun spre puț în intervale de 10-20 m.

În cazul în care casa este situată pe o pantă, atunci un astfel de sistem este mai ușor de dotat în comparație cu situația în care clădirea este situată pe teren. În acest caz, este necesar să se modifice adâncimea șanțurilor, creând o pantă de 10-30 mm pe 1 m de conductă.

Dar pentru scurgerile lungi există o diferență mare de înălțime, care încalcă în mod semnificativ designul. În acest caz, se recomandă utilizarea mai multor godeuri:

 • Pivotant - este instalat la îmbinările țevilor și servește pentru curățarea întregului sistem.
 • Apa de apă - folosită pentru a colecta umiditatea, urmată de pompare forțată.
 • Absorbție - cu o adâncime de peste 2 m, cu posibilitatea deversării excesului de apă prin fund în sol nisipos sau nisipos. La baza unui astfel de fantă este creat un strat filtrant de nisip, pietriș, moloz.

Puteți observa specificul și diferențele dintre cele două tehnologii propuse în fotografia sistemului de drenare care se construiește în zonele suburbane.

Drenarea de suprafață

În ciuda faptului că această opțiune nu necesită calcule complexe de inginerie, schema de drenare pentru site ar trebui să fie în continuare. Această opțiune este universală atunci când se scurge zone mici. Se recomandă pregătirea piesei, construită de "herringbone". Distanța dintre scurgere depinde de caracteristicile solului. De exemplu, pentru solurile de argilă este mai puțin, pentru cele cu nisip este mai mult.

În procesul de lucru, canelura este săpată până la o adâncime de 350 mm. Dacă comunicațiile sunt plasate în sol nisipos, lățimea șanțului va fi aceeași. Pentru solurile și lădirile argiloase este necesară o bază mai largă - până la 450 mm. Este necesar să dotați o conductă centrală, unde să trimiteți toate conductele laterale.

Priza de apă trebuie instalată în partea inferioară a locului. Dimensiunile gropii de sub godeu sunt determinate de mărimea rezervorului. Dacă instalarea este planificată pe sol nisipos, atunci o opțiune cu un filtru de bine va face.

Pentru a evacua apa din amplasament a fost cea mai eficientă, este necesar să se respecte cu strictețe pantă. Pentru a verifica prin șanț să treacă o presiune bună a apei. Dacă trece rapid și fără întârzieri în blocurile de conectare ale conductelor de scurgere, atunci structura este construită corect. În caz de întârzieri, este necesar să corectați canelurile pantei.

Șanțul sau sistemul lor trebuie acoperite cu folie sau prelata. Geotextilele folosite, de exemplu, ar trebui să acopere nu numai fundul, ci și să meargă pe pante. Materialul izolator trebuie să fie fixat în siguranță cu cuie și armat cu pereți cu distanțiere.

Partea inferioară a șanțului trebuie umplută cu un strat de așchii în 100 mm și apoi cu pietriș, dărâmături sau pământ îndepărtat anterior. Canalul poate fi betonat, dar această metodă este mai laborioasă și mai costisitoare. Instalarea conductelor de scurgere și a apelor pluviale va îmbunătăți calitatea întregului sistem de drenaj.

Construcție profundă de drenare

Dacă doriți să aflați cum să faceți o scurgere pe site, cât mai mult posibil, protejând casa dvs. de la inundații, atunci trebuie să studiați în detaliu tehnologia de amenajare a structurii adânci. Este necesar în special în zonele cu un nivel ridicat de apă subterană. Tehnologia considerată va ajuta la golirea perfectă a terenului, menținând în același timp prezentarea externă a peisajului.

La etapa inițială, se creează un plan cu linii de trasare a plasării țevilor. Direcția de deturnare este din panta. Adâncimea de așezare a țevilor este determinată de tipul de sol - pentru un tip de nisip, șanțul este săpat pentru 1 m, iar pentru solul dens este suficient 0,5 m.

Luați în considerare temperatura ambiantă în timpul iernii. La urma urmei, în vremea înghețată, există riscul ca o țeavă să se spargă cu apa rămasă, iar mișcările de pe pământ le pot zdrobi cu ușurință.

Drenajul unui sit cu un nivel ridicat al apei subterane va deveni mai fiabil și durabil dacă se vor folosi țevi din plastic perforat. În plus, acestea trebuie acoperite cu textile pentru o izolare mai bună.

Lățimea șanțului - mai mult de 300 mm. Toate conductele sunt reduse la un sistem comun care asigură evacuarea umidității într-un singur punct. Este necesar să se asigure o pantă de 20-40 mm pe 1 m de conductă.

În punctul inferior al teritoriului se construiește un puț de recepție. Dacă zona de aranjare este mică, se aplică tipuri de receptoare pentru stocare și filtrare. Zonele întinse cu soluri și lădiri argiloase sunt echipate cu puțuri de depozitare de până la 1000 litri în volum.

Partea inferioară a șanțului este acoperită cu pietriș fin, iar pe partea de sus este o geofabrică. Este important să se asigure că materialul se suprapune peste pante și fixează știfturile. De sus este necesar să se umple piatra zdrobită, medie pe fracțiune. Și numai atunci ar trebui să instalați conducta. Diametrul său trebuie să fie de cel puțin 110 mm.

În cazul în care se evacuează scurgerea, este necesar să se instaleze puțuri de inspecție, ale căror dimensiuni depind de volumul estimat al apei în mișcare. Țeava este conectată la orificiul de montare prin intermediul unei cuple cu pre-tratare cu agent de etanșare.

Această tehnologie este utilizată și atunci când atașați canalul de scurgere la țeavă. Numai în acest fel veți fi capabili să faceți o scurgere bună la dacha. Nu uitați să testați sistemul!

Pe straturile de conductă puse sunt prevăzute:

 • pietriș mic;
 • geotextile;
 • nisip de carieră;
 • sol.

Acumularea excesivă de apă în solul din țară poate strica toate impresiile celorlalte. Prin urmare, proprietarii de case ar trebui să fie extrem de atenți la instalarea unui sistem de drenare, care să permită descărcarea completă și în timp util a apelor sedimentare și subterane.

Acest lucru nu este prea ușor, dar necesar. Așa că protejați fundația casei și solul fertil din grădină.

Cum de a face un site de drenaj cu propriile mâini

Principala problemă cu care se pot confrunta proprietarii de terenuri este legată de acumularea de apă pe teren. Principalul simptom al proceselor stagnante sunt bazinele care nu se usucă mult timp. Această problemă trebuie rezolvată fără probleme, deoarece umiditatea excesivă va duce la liniștirea plantei, distrugerea clădirilor. Soluția este - instalarea de drenaj. Puteți să o faceți singur.

Care este sistemul de drenare de pe site?

Drenaj - devierea forțată a apei. De obicei, această procedură se efectuează înainte de construirea clădirilor pentru a se scurge. Drenajul este o combinație de ieșiri, puțuri, care permit evacuarea excesului de apă din zona locală.

Înainte de a construi o casă pe amplasament, trebuie să fie atent inspectată. Acest lucru vă va ajuta să determinați dacă este nevoie de drenaj și, de asemenea, care este cel mai bine instalat sistemul. Trebuie mai întâi să colectați următoarele informații:

 • compoziția solului;
 • caracteristicile de teren ale sitului (informații privind prezența siturilor din zonele joase, unde se va acumula umezeala, vor fi valoroase);
 • caracteristicile climatice, în special precipitațiile;
 • nivelul apei subterane;
 • posibilitatea de a devia o cantitate mare de apă în primăvară.
Dacă apa stagnează la amplasament, este necesar un sistem de drenaj.

După colectarea acestor informații, puteți determina necesitatea amenajării sistemului de drenaj. Este necesar ca:

 • apele subterane sunt la mai puțin de 1 m de pământ;
 • soluri argiloase sau argiloase.

Necesitatea drenajului poate fi, de asemenea, determinată de plantele care se dezvoltă pe acesta. Semnele de umiditate crescuta sunt rahitism, rogoz si alte plante iubitoare de umiditate, in timp ce copacii cultivati ​​nu se dezvolta bine, de obicei pur si simplu devin furiosi.

Sedge - un indicator al suprafeței cu umiditate ridicată

Avantajele sistemului de drenaj

Avantajele drenajului sunt evidente:

 • crearea unui microclimat optim pentru locuirea umană (probabilitatea de înmulțire a ciupercii pe fundație și, prin urmare, pereții clădirilor) va fi exclusă;
 • oferind condiții favorabile pentru cultivarea plantelor;
 • prevenirea formării de bălți care pot duce la formarea murdăriei permanente;
 • reducerea numărului de insecte (de exemplu, țânțarii sunt foarte apreciați de zonele umede).

Dacă neglijăm sistemul de drenaj, consecințele pot fi destul de neplăcute. Acesta poate fi un miros neplăcut persistent, apa se poate acumula în subsol, ceea ce va duce la o boală fungică la domiciliu și la distrugerea acesteia.

Sistemul de drenare asigură microclimatul optim pentru viața umană.

Sistemul de drenare al terenului constă din:

 • aportul de apă (poate fi absolut orice corp de apă și chiar un șanț de-a lungul drumului);
 • rețea de conducere;
 • rețea de reglementare (rețeaua de șanțuri pe tot teritoriul site-ului);
 • rețeaua de reținere.

Drenarea verticală interioară cea mai frecvent utilizată, care constă dintr-un sistem de canal cu o înălțime de câțiva metri. Conducte de drenaj sunt instalate în partea de jos a acestor șanțuri, sau fundul este pur și simplu umplut cu moloz, cărămizi sparte, și apoi cu pământ. Acest lucru va permite colectarea umezelii în acest loc și nu să se răspândească pe întregul amplasament.

Sistemul de drenaj închis ocupă mult mai puțin spațiu

Metode de amenajare a sistemului de drenare pe uscat

Există modalități diferite de amenajare a drenajului într-o zonă privată a oricărei zone. Alegerea depinde de caracteristicile terenului și ale solului. Oricare dintre ele se poate face manual.

suprafață

Deschiderea deschisă este un sistem de caneluri. Potrivit pentru zonele care suferă de ploi abundente.

Drenarea de suprafață complică procesul de cultivare a culturilor

Secvența acțiunilor este următoarea:

 1. Pentru a inspecta site-ul. Executați schema amplasării viitoare a tranșelor. Se recomandă amplasarea șanțurilor principale de-a lungul perimetrului, iar în zonele în care se acumulează cel mai mult apă, pot fi făcute șanțuri suplimentare. Lungimea tranșelor este de cel puțin 50 cm, adâncimea - 70 cm. De asemenea, trebuie determinat unghiul de înclinare a pereților. Pentru drenajul deschis ar trebui să fie în jur de 30 de grade.
 2. Se toarnă un strat de nisip de 10 cm în canelurile excavate. Trebuie să fie tamponată cu atenție în jos.
 3. Așezați tăvile selectate pe nisip fără a se deteriora, apoi acoperiți-le cu nisip și dispozitive de captare a deșeurilor, precum și grătare.

Este posibilă dotarea sistemului fără tăvi. În acest caz, șanțul este necesar pentru a umple cu moloz o fracțiune mare de 2/3 din înălțimea canelurii, apoi un strat de piatră zdrobită a fracției mici, ultimul strat - gazon. Este posibil să se îmbunătățească funcționarea unui astfel de sistem de drenare cu ajutorul geotextilelor.

Drenarea de suprafață se poate face foarte repede.

Video: sistem de drenaj deschis pentru fier

adâncime

Atunci când se aranjează, este necesar să se respecte regula principală - amplasarea conductelor sistemului sub nivelul apei subterane.

Există anumite norme pentru adâncimea șanțurilor în sistemul de drenare profundă:

 • pe soluri minerale - 60-150 cm;
 • turbă - nu mai puțin de 1 m;
 • lângă pomi fructiferi - 120-150 cm;
 • lângă arbori de pădure - 90 cm;
 • langa paturi de flori si paturi - 60-80 cm.

Lățimea optimă a canalului este de 40 cm.

Este necesar să se utilizeze țevi speciale perforate. Diametrul lor ar trebui să fie de aproximativ 15-50 mm.

În nici un caz nu este posibil să se utilizeze țevi vechi vechi pentru amenajarea drenajului adânc al amplasamentului. Nu veți salva în acest fel, deoarece un astfel de sistem nu își va îndeplini funcțiile cu exactitate și va trebui să repetați totul.

Drenarea profundă este foarte lungă

Ordinea de execuție a lucrărilor de amenajare a drenajului adânc:

 1. Să tăiați tranșee de dimensiunea potrivită. Umpleți fundul cu nisip (strat de până la 10 cm), care trebuie să fie bine umflat.
 2. Acoperiți tranșele cu geotextile astfel încât marginile materialului să fie ușor în afara canelurii.
 3. Acum canelura poate fi umplută cu un strat de piatră zdrobită cu o fracțiune mare (strat de până la 20 cm).
 4. Puneți țevile pe dărâmăturile care trebuie acoperite cu moloz.
 5. Acoperiți sistemul cu marginile geotextilului. Este necesară pentru a trece apa în sistemul de drenare, dar pentru a păstra toate gunoiul.
 6. Cavitatea rămasă este acoperită de pământ.
 7. Acum trebuie să dotați puțurile în părțile inferioare ale site-ului. Ele sunt necesare pentru a colecta toată apa care va proveni de la șanțurile de drenaj. Apa din aceste sonde poate fi scoasă în orice corp de apă sau râpă.

Avantajul sistemului de drenare profundă este că numai tu vei ști despre existența lui, deoarece este imposibil să vezi întregul sistem de șanțuri cu ochiul liber.

Soft drenaj

Geotextilele și tectoanele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a instala o scurgere moale pe amplasament. Aceste materiale au multe avantaje:

 • absorbi umezeala, dar nu-l lasa inapoi;
 • țineți gunoiul.
Nu este nevoie de drenaj moale

Pentru a aranja drenarea moale pe o parcelă privată, este necesar să se sapă un șanț, în timp ce fundul trebuie să fie sub un unghi. Partea inferioară a carierei trebuie acoperită cu tecton și apoi cu geotextil. Acestea din urmă trebuie să treacă în mod necesar dincolo de canale cu cel puțin 40 cm. Această parte a materialului va fi ulterior utilizată pentru suprapunere. Acum acest material trebuie să fie umplut cu moloz, astfel încât stratul să atingă jumătate din înălțimea șanțului. Acum geotextilul poate fi acoperit cu moloz, punându-l suprapus. Acum, întreaga structură poate fi acoperită cu nisip și aruncată cu atenție.

Acest tip de sistem de drenare este cel mai preferat deoarece nu conduce doar scurgerea apei de la amplasament, ci și filtrează.

Sistem de drenaj pe o pantă

Chiar dacă situl se află pe o pantă, este de asemenea necesar să scoatem apă din acesta, atât de pe suprafața pământului, cât și de adâncime. Acest lucru este necesar pentru a preveni alunecările de teren din primăvară, când se topeste zăpada. Un sistem care combină drenajul deschis și cel închis va fi eficient.

Aranjamentul sistemului de drenare pe un sit cu o pantă mare nu este mult diferit de sistemul orizontal, dar totuși există anumite caracteristici care trebuie luate în considerare. În primul rând se referă la puțuri. Acestea trebuie să fie situate la pragul pantei, adică în cel mai jos punct al locației. Trunchiurile de trunchi sapa in jurul perimetrului site-ului si incercati sa le localizati cat mai aproape de gard. Șanțurile auxiliare trebuie poziționate în raport cu cea principală la un unghi, în acest caz trebuie luat în considerare și unghiul de înclinare al locului, deoarece nu este întotdeauna suficient pentru drenajul normal al apei. Panta totală trebuie să fie de 2-4 cm pe 1 m din sistemul echipat.

De sus, sistemul seamănă cu un râu.

În cazul în care situl este destul de mare, atunci acesta poate fi împărțit în mai multe părți ale șanțului transversal de drenare.

Amintiți-vă că instalarea sistemului de drenaj în zona locală cu o pantă necesită o pregătire mai atentă și mai amănunțită, acuratețea acțiunilor, caracterul rezonabil al fiecărui pas, precum și investițiile financiare mai mari.

Drenajul sitului cu un nivel ridicat de apă subterană

Pentru a combate nivelul ridicat de apă subterană fără drenaj nu se poate face în nici un fel. Este posibilă echiparea sistemului de drenaj deschis și închis. Deschisul este prezența șanțurilor în jurul perimetrului și între paturi. Trunchiurile de trunchi trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 40 cm, o adâncime de 15 cm. Dezavantajul unui astfel de sistem îl constituie reducerea suprafeței utile a sitului, precum și apariția unor dificultăți în culturile de grădinărit.

Un sistem mai complex, dar și mai eficient, este un sistem închis care constă din canale subterane și puțuri care primesc apă.

Efectuați această lucrare este necesară în primăvară, când apele subterane sunt cele mai înalte. Este necesar să începeți saparea șanțurilor dintr-o parte inferioară a locației. Acest lucru este de a asigura că apa subterană nu interferează cu instalarea țevilor. Adâncimea șanțurilor sistemului depinde de dimensiunea canalului de drenaj.

În plus, este necesar să se reducă nivelul apei subterane. Acest lucru se poate face folosind un filtru cu ace. Este o țeavă cu ace la capete, acestea sunt conectate la o pompă și un convector vid (este plasat pe suprafața plotului).

Există sisteme mai complexe care pot reduce nivelul apei subterane cu 20 m. Acestea constau în pompe centrifuge și lifturi de apă de injecție.

Video: drenaj al sitului cu locație înaltă a apelor subterane

Drenaj pe soluri de lut

Particularitatea solurilor argiloase este că ele sunt mai grele, nu lasă umezeala deloc și, prin urmare, se usucă mult mai mult. Prin urmare, amenajarea sistemului de drenare în acest domeniu este obligatorie.

Pământul din apropierea țevii de drenaj trebuie să fie slăbit.

Există anumite reguli pentru amenajarea drenajului pe soluri de lut, care nu pot fi ignorate în orice caz, altfel eficiența sistemului va scădea:

 • este imposibilă dotarea sistemului în locul în care vor fi parcate autoturismele, deoarece autoturismele vor tampona repede solul, iar șanțurile de drenaj nu vor mai funcționa;
 • în procesul de amenajare a șanțului de drenare, terenul din jurul acestuia trebuie să fie slăbit.

După instalarea sistemului, este imperativ să se efectueze testarea, deoarece pământul argilos este destul de dificil de procesat. Testul este considerat trecut numai dacă fluxul trece prin sistem de la început până la capăt, fără a întâmpina obstacole în cale.

Argila solului este foarte dificil de manevrat

Cost redus simplu de drenare

Nu credeți că sistemul de drenare necesită investiția unei cantități mari de bani. Țevi pot fi făcute cu mâinile tale din sticle de plastic obișnuite. Puteți face acest lucru după cum urmează:

 1. Săturați canelurile de 50 cm adâncime de-a lungul perimetrului parcelei. Cu toate acestea, parametrul nu este un șablon, deoarece totul depinde de caracteristicile solului din teren. Trenurile trebuie săpe în jurul perimetrului amplasamentului
 2. Pentru a face țevi din sticle de plastic. Pentru aceasta, tăiați partea de jos a fiecăruia și introduceți-le una în alta. Împachetează îmbinarea cu bandă adezivă. Efectuarea țevilor din sticle de plastic este foarte ușoară.
 3. Acoperiți șanțurile cu nisip, care trebuie strâns bine. De sus, să se așeze țevi din sticle de plastic care vor crea spațiu aerian. Este mai bine să le așezi în mai multe rânduri. De deasupra, se recomandă ca țevile de casă să se umple cu rumeguș sau cu gazon pentru izolarea sistemului. Dacă este posibilă acoperirea sistemului cu geotextile, atunci este mai bine să folosiți acest material. Sticlele trebuie să adoarmă cu nisipul care trebuie împrăștiat.
 4. Șanțul trebuie să fie conectat la fântână (dacă nu puteți echipa fântâna, puteți face un mic iaz cu margini zimțate). Tuburile din plastic sunt durabile

Într-o zonă mlaștină, sistemul de drenaj reamintește structural un râu, adică există în mod necesar un canal și afluenți.

Sistemul de sticle de plastic are anumite avantaje:

 • durată de viață îndelungată;
 • disponibilitatea materialelor;
 • siguranță, ecologic;
 • ușurința de instalare;
 • nu dă naștere la putrezire.

Video: drenaj canal din plastic

Cum de a face un drenaj cu propriile mâini: instrucțiuni pas cu pas

Puteți face instalarea pe site-ul cu propriile mâini, și va fi destul de rapid. Principalul lucru este să calculați corect sistemul, luând în considerare toate particularitățile solului și topografia sitului.

Reguli de calcul

La calcularea sistemului, trebuie luați în considerare următorii parametri ai site-ului:

 • nivelul apei subterane;
 • caracteristicile compoziției solului, structura acestuia;
 • cantitatea de precipitații, cantitatea sezonieră de apă care se acumulează pe amplasament.

Este mai bine să solicitați date de la specialiști, deoarece este aproape imposibil să-l obțineți singur.

Mai des, întregul sistem de drenare este echipat cu un principiu de inel. Pentru calculul său principalul factor este înălțimea bazei casei. Indiferent ce material va fi folosit pentru izolarea șanțului, adâncimea canelurii ar trebui să fie cu 30-50 cm mai mult de fundul fundației casei, unghiul de înclinare ar trebui să fie de 1 cm pe 1 m lungime. Prin urmare, este necesar să se noteze mai întâi punctul cel mai de jos al sitului, aici va fi amplasat admisia de apă (bine). Pentru a calcula adâncimea șanțului superior, este necesar să se măsoare distanța dintre cele două puncte extreme ale sistemului, apoi să i se dea panta necesară de 1%.

Drenajul poate fi amplasat în imediata apropiere a fundației.

Un exemplu de calcul al sistemului de drenare, care vă va ajuta să faceți acest lucru pentru site-ul dvs. Să presupunem că la punctul de sus există un colector de 30 cm deasupra solului și la 10 m distanță de fundația casei. Lungimea șanțului situat pe perimetrul casei este de 6 și 9 m. La această valoare trebuie să adăugați 10 m de șanț de la casă la puț. Lungimea totală este de 25 m.

Acum puteți calcula panta necesară. Pentru a face acest lucru, este necesar să se calculeze 1% din valoarea obținută, adică diferența admisibilă între punctele extreme este de 25 cm. Dacă această valoare este mai mare, atunci pompele trebuie introduse în sistem.

Pompa ajută la mișcarea apei

În plus, trebuie să vă amintiți să respectați o anumită distanță între fundație și tranșee. Trebuie să fie egală cu 3 m și mai mult.

Nisipul și piatra zdrobită ar trebui să fie umplută la o asemenea adâncime încât să poată împiedica umflarea solului atunci când apa se îngheață lângă fundație.

În plus, o zonă orb de beton trebuie să fie echipată la o distanță de 1 m de casă.

Video: cum să alegeți o țeavă de scurgere

diagrame

Pentru a elabora o schemă, este mai întâi necesar să examinăm cu atenție zona, după care să se întocmească un așa-numit proiect, care ar trebui să indice panta și diametrul țevilor pentru drenaj (dacă este folosit). În plus, schema trebuie să conțină următoarele informații:

 • locația șanțului;
 • grosimea canalului;
 • distanța dintre ele;
 • locație bine amplasată;
 • localizarea gurii.

Sistemul de drenare constă în:

 • aportul de apă (orice rezervor);
 • canalul principal sau principal;
 • conducte de drenaj (șanțuri suplimentare);
 • o gură de vizitare (situată la cel mai de jos punct al amplasamentului);
 • canal montan;
 • canal pentru a primi apă curgătoare.

Modelul de drenaj poate fi liniar și punctual. Prima schemă este mai complicată. Este un sistem de șanțuri de mică adâncime, care se află la un anumit unghi. Acestea sunt realizate în jurul perimetrului amplasamentului și în locurile de acumulare a apei.

Drenarea drenajului este instalată pe întregul amplasament.

Sistemul de drenaj al punctului este un aport de apă, instalat în zone izolate, care sunt cele mai problematice.

Punctul de drenaj este instalat în zonele cele mai problematice.

Dispozitiv bine

Există mai multe tipuri de sonde pentru sistemul de drenaj:

 1. Se afișează. Acest tip de godeu este necesar pentru a verifica periodic eficiența sistemului de drenaj. Diametrul unui astfel de fantă trebuie să fie de cel puțin 1 m, deoarece pentru a verifica o persoană va trebui să coboare în ea. Inspectarea bine trebuie să fie mare
 2. Pivotant. Acesta este montat în cazul în care pompele au fost introduse în sistemul de drenaj. Ele nu sunt folosite întotdeauna, ci numai în scopul curățării acestor pompe. Fântâna rotativă servește la curățarea pompelor.
 3. Absorbție sau filtrare. Este instalat pe acele zone unde nu este posibilă devierea apei, cu toate acestea, este necesară deshidratarea. Adâncimea de instalare - nu mai mică de 2 m. Gura de absorbție servește la filtrarea apei.
 4. Colector. Cu alte cuvinte - rezervorul de admisie a apei. Acest puț de colector este punctul final al mișcării apei prin sistemul de drenaj. Gura de distribuție este un aport de apă

Gropile pot fi din beton și plastic.

Video: recenzie de drenare bine

Metode de amenajare a sistemului de drenaj

Sistemele de drenare diferite sunt foarte asemănătoare. De obicei diferă numai în cazul materialelor care sunt utilizate în timpul instalării. Poate fi:

 • obișnuit adormit de nisip și moloz;
 • utilizarea tăvilor speciale;
 • montarea conductelor perforate de drenaj;
 • utilizarea unor covorașe de drenaj speciale (realizate dintr-un material polimer cu trei straturi care nu își pierde proprietățile de funcționare chiar și în condițiile unei presiuni crescute a solului, temperatură scăzută).

Avantajele și dezavantajele fiecărei metode de aranjare a sistemului. În primul caz, simplitatea și viteza câștigă, dar periodic sistemul va trebui să fie actualizat. Dacă combinați mai multe metode simultan, puteți crește în mod semnificativ durata de viață a sistemului de mai multe ori.

Video: cum să aranjați un sistem de drenare cu propriile mâini

Dacă decideți că site-ul dvs. are nevoie de sistemul de drenare, amintiți-vă că îl puteți face singur. Principalul lucru este să determinați în mod corect tipul de sistem, să elaborați schema acestuia și să urmați lucrările secvențial.