Zonă orb în jurul casei

În construcții nu există nimic secundar. Toate elementele structurale ale clădirilor și structurilor trebuie să fie abordate în mod responsabil.

Unul dintre tipurile finale de lucru pe un șantier de construcții este un dispozitiv pentru zona orb. Se efectuează la sfârșitul construcției casei, în paralel cu construcția scării exterioare sau a intrării în garaj, dar după ce fațada clădirii sau cel puțin subsolul a fost terminată.

Zona orb este o fâșie cu o lățime de 0,6-1,2 m, adiacentă fundației sau subsolului unei clădiri cu panta, care coboară din ea. Panta zonei orb trebuie să fie de cel puțin 1% (1 cm pe 1 m) și nu mai mult de 10% (10 cm pe 1 m).

Este nevoie de o zonă orb?

Sarcina principală a zonei orb este de a distrage apele de ploaie și de topire de pe pereți și fundația casei. Zona orb previne penetrarea apei de suprafață la baza fundației și este, de asemenea, un element decorativ al îmbunătățirii externe, formând un trotuar în jurul casei.

În plus, zona orb nu permite gazonului sau plantelor să crească aproape de pereții casei, împiedicând umiditatea excesivă a structurilor sale și deteriorarea fundației de către rădăcinile arborilor și arbuștilor.

Construcția zonei orb

Zona orb tradițională este formată din două straturi principale - un strat decorativ și stratul de bază.

Stratul de bază

Stratul inferior este utilizat pentru a crea o bază compactă și plată pentru a pune în continuare suprafața de pavaj. Ca strat subiacent, aplicați nisip, piatră zdrobită, lut. Alegerea materialului depinde de stratul superior al zonei orb.

Acoperire decorativă

Învelișul zonei orb trebuie să fie în primul rând rezistent la apă și dificil de erodat cu apă.

În otmostku bătrânesc din lut: șanț puțin adânc săpat în jurul perimetrului casei și a umplut cu argilă sale, care a lovit înclinat departe de casă și umidificat, creând un strat impermeabil pe suprafața pe care se scurge apa de ploaie și apa provenită din topirea.

Astăzi, lutul din zona orb este înlocuit cu beton - vă permite să obțineți o suprafață monolitică fără goluri, ceea ce este deosebit de important atunci când nu există nici o încredere în prezența impermeabilizării fundației. În cazul în care fundația este izolată în mod corespunzător, atunci pentru dispozitivul zonei orb, puteți utiliza materiale de bucătărie - dale de pavaj (pietre prețioase), piatră zdrobită, plăci.

Dispozitiv pentru zona orb

Blind nivel

Înălțimea capacului depinde de tipul materialului din care este realizată zona orb. Dacă este pietriș sau piatră zdrobită, este suficient să ridicați baza la o înălțime de 30 cm. Dacă este o suprafață tare și plată (de exemplu, plăci de beton sau de pavaj), înălțimea bazei ar trebui să crească la 50 cm.

Zona orb

Lățimea zonei orb este stabilită în funcție de tipul de sol și de îndepărtarea streașinului acoperișului. Pe solurile convenționale, lățimea este luată cu 20 cm mai mare decât cornișa (dar nu mai mică de 60 cm), astfel încât apa care curge din acoperiș nu erodează solul și nu stagnează sub casă. Pe soluri diminuate de 20-30 cm dincolo de pantele de tranșee sau gropi, rupte sub fundație, dar nu mai puțin de 90 cm.

Pasul orb

Pentru pavajurile pietruite și pietrele de piatră zdrobită, panta încrucișată din axa casei este luată în intervalul 5-10% (5-10 cm la 1 m lățime). Pentru beton și asfalt 3-5%. În acest caz, cu cât este mai abruptă panta, cu atât mai bine este evacuată apa și cu atât mai puțin inconvenient este ca zona orbită să devină o potecă în jurul casei.

Decalajul dintre perete și zona orbilor

Construind zona orb, trebuie să vă amintiți despre decalajul dintre acesta și perete. Scopul său este de a proteja împotriva deteriorării și distrugerii impermeabilizării pereților subsolului. Dacă nu există nici un spațiu, atunci din pietre sau plăci de pavaj, sub acțiunea înghețului, se va exercita presiune asupra peretelui și, ca urmare a mersului pe acesta, se va așeza și se va deteriora izolația de pe suprafața exterioară a peretelui fundației. Materialul de acoperire poate fi, de asemenea, afectat, de exemplu, țiglă se prăbușește pe bază.

Pentru a preveni acest lucru, este necesar să lăsați o cusătura de compensare de 1-2 cm grosime și să o umpleți cu nisip, spumă de polistiren extrudat sau material de etanșare.

Scurgerea în jurul zonei orb

Doar o zonă orb de 3 metri sau mai mult de lățime poate garanta drenarea completă a apei din fundație și "regimul uscat", ceea ce, bineînțeles, nu este întotdeauna realist, de aceea ar trebui să se folosească o protecție suplimentară - un dispozitiv de drenare și drenaj.

Pentru suprafețele orb rigide, cum ar fi betonul și plăcile, este adecvat drenajul de suprafață - un canal de scurgere sau canal de-a lungul liniei exterioare a unei zone orb din piatră, beton, plastic sau azbest-ciment, tăiate în două lungimi. Și nu uitați de prejudecățile lor!

Elementele de drenare pregătite, completate cu grătare de protecție superioare (din material plastic sau din polimeri) sunt bune. Tăvi de drenare pregătiți cu o țeavă de scurgere și o grătare superioară adaptată pentru montarea în planul pregătit al zonei orb a fundației.

Dale de pavaj
(Pavaj)

Una dintre cele mai utilizate materiale pentru trotuar este pavajul din beton. Este rezistent la îngheț și schimbări de temperatură. Pietrele de piatră de diferite culori și forme sunt disponibile în comerț: un dreptunghi, un pătrat, un hexagon, valuri etc. Mărimile pietrelor de pavaj pot fi uniforme sau cu fațetă, ceea ce reduce semnificativ riscul de rupere a marginilor. Pasajul are grosimea de 4-10 cm, lățimea de 6-20 cm și lungimea de 10-28 cm. Pentru zona orbită, cele mai des folosite elemente cu grosimea de 4-6 cm.

Piatra de piatră este un material natural și în comparație cu betonul nu are o varietate de forme. Acesta este de obicei un cub sau un paralelipiped de granit gri, rosu sau galben, precum și de bazalt negru. Desigur, este mult mai scump decât analogii concreți.

Bloc de pavaj

Înainte de a începe lucrul pe zona orb din jurul clădirii, trebuie să fie completate toate lucrările care pot cauza deteriorarea zonei orb, și anume:

 • acoperișurile, stâlpii și vârfurile de intrare sunt aranjate;
 • placute de ferestre placate cu prune;
 • sunt instalate toate suporturile de scurgere și evacuările de incendiu.

În colțurile clădirii se înțepesc cuiburi, pe care se marchează înălțimea joncțiunii zonei orb la bază și, conform acestor semne, se fixează cordonul de-a lungul întregului perimetru al clădirii. Pe marginea exterioară a zonei orb, stabiliți oa doua linie de picioare. Acestea marchează înălțimea marginii exterioare a următorului trotuar din zona orb.

Pentru evacuarea apei de ploaie, zona orb este făcută cu o pantă (la soclu, grosimea stratului este de 15 cm, iar la marginea opusă, 10 cm). Panta încrucișată a bazei clădirii este de 5% (5 cm lățime de 1,0 m).

Primul pas este acela de a determina lățimea zonei orb, care depinde nu numai de dorințele clienților. Acest parametru este în mare măsură determinat de tipul de sol și de lățimea îndepărtării streașilor acoperișului. La solurile obișnuite, zona orb trebuie să fie cu 20 cm mai mare decât streașina (lățimea minimă este de 60 cm). În cazul în care o clădire este construită pe pământuri subțiri, zona orb trebuie să fie de cel puțin 90 cm. Uneori este făcută cu o lățime de 1,0 m și mai mult - în acest caz zona orb, de regulă, servește ca o pasarelă în jurul casei.

Construcția zonei orbice începe cu eliminarea vegetației în jurul casei și îndepărtarea stratului de plante la o adâncime de 15 cm. Îndepărtați cu atenție resturile rădăcinilor, astfel încât în ​​viitor germenii germinați să nu distrugă podeaua.

De-a lungul firului întins, care denotă linia longitudinală a marginilor zonei orb, rupeți manual o șanț de secțiune transversală dreptunghiulară pentru dispozitivul bazei sub zona orbului. Partea inferioară a jgheabului este compactată.

Pe fundul pregătit al jgheabului, mărcile de piatră zdrobită ale mărcii M400 sunt acoperite cu un strat de 15 cm la bază și 10 cm la marginea opusă, nivelat pentru a conferi stratului o pantă de design de 5%. Grosimea stratului de moloz din corpul liber ar trebui să depășească proiectul prin coeficientul de slăbire. Suprafața de macadam preparată este considerată atunci când mobilitatea particulelor individuale nu este simțită.

Pe baza pietrișului pregătit, aranjați manual un strat de nivelare (instalare) din amestec uscat de nisip-ciment cu o grosime de 3 cm. Montajul de acoperire prefabricat a zonei orb este realizat pe stratul de nivelare. O fixare strânsă a plăcilor pe bază este realizată prin depunerea acestora în timpul depunerii și scufundării plăcilor în stratul de asamblare a amestecului de nisip-ciment uscat pentru fixarea finală a plăcilor la o înălțime predeterminată.

Amplasarea plăcilor de trotuar trebuie să fie executată de pe orice linie condiționată: marginea subsolului, paralelă cu cusăturile sau verșurile seriei, așezată perpendicular pe bază, în ambele direcții sau una dintre ele. Alinierea marginilor plăcilor produse de firul sau cordonul tensionat amplasat de-a lungul teancului de rânduri. Placarea plăcilor duce în rânduri transversale de la margine la margine spre panta.

Pentru a respecta panta și uniformitatea stratului de acoperire atunci când se montează plăci de trotuar în acoperirea zonei orb, este necesar:

 • aranjați o linie de mers de-a lungul sau perpendicular pe bază;
 • Plăcile de așezare încep de la marginea zonei orb și conduc spre o pantă către bază;
 • pentru a alinia plăcile așezate prin atingerea ușoară cu un ciocan din cauciuc (lemn) pe banda de lemn așezată pe țiglă.

Alinierea plăcilor așezate se efectuează prin tăierea ușoară cu rame din lemn. Perdelele din cusăturile plăcilor adiacente nu trebuie să depășească 2 mm. Formată la marginea plăcilor rolei de amestec de nisip și ciment este tăiată cu un șablon de mână.

Lățimea cusăturii dintre plăci trebuie să fie de 3-5 mm. Cusăturile dintre plăci sunt umplute cu amestec de ciment-nisip în raport de 1: 3.

Zonă orb din beton

Pavementul din beton este una dintre cele mai ieftine și mai simple soluții. Acest material permite asigurarea etanșeității la apă a zonei orb.

Zona orb trebuie să aibă o grosime de cel puțin 5 cm (recomandată 7-10 cm). Betonul utilizat pentru zona orb trebuie să fie conform cu betonul rutier cu rezistență la îngheț și gradul trebuie să fie cel puțin M200.

Amestecarea betonului monolit ar trebui aranjată pe o bază de nisip, compactată la un raport de densitate nu mai mic de 0,98. Grosimea minimă a preparatului în acest caz este de 10 cm.

Articulații de expansiune

Este necesar nu numai să se separe zona de beton din beton cu o cusătura compensatoare din perete, ci și să se separe cu îmbinări de dilatare la fiecare 6 m lungime. Practica arată că o umplutură solidă crăpănește în prima iarnă. Pentru cusături, o placă cu grosimea de 15-20 mm, care este aspirată sau tratată cu un antiseptic, așezată pe o margine, va fi potrivită.

Suprafața superioară a lamelelor de lemn este situată la nivelul suprafeței de beton, ținând cont de panta ușoară a zonei orb din casă. După aceea, betonul este așezat, iar lamelele servesc drept așa-numitele balize, de-a lungul cărora suprafața de beton este nivelarea.

Armarea zonei orb

Pentru a spori durata de viață a zonei de beton, mai ales în cazul solului, se recomandă să-l întăriți. Acest lucru este necesar pentru ca zona orb să funcționeze atât în ​​compresie, cât și în tensiune. Betonul lucrează la comprimare și armarea pe tensiune.

Armarea se realizează cu o rețea metalică cu celule de 100x100 mm sau bare de fier suprapuse.

Piatra de pavaj

În etapa finală de fabricare a trotuarului de beton (aproximativ 1-2 ore după turnarea secțiunii următoare), pentru a întări suprafața, trebuie să fie călită. Proaspăt turnat beton este presărat cu ciment, creând un strat de 3-7 mm grosime, și frecat cu o mistrie. Ca urmare, materialul este protejat de precipitații atmosferice de un strat superior foarte rezistent și rezistent, care are o nuanță de oțel caracteristică de culoare albastru închis.

Pentru ca betonul în timpul uscării rapide să nu se prăbușească, suprafața sa trebuie acoperită (timp de 2-3 zile) cu un sac de umplere sau o folie de plastic.

După întărirea betonului, este necesar să se sigileze îmbinarea dintre zona orbului și peretele casei, pentru care este adecvat bitumul sau materialul de etanșare.

Zona orb funcționează în cele mai nefavorabile condiții de beton, prin urmare este bine și corect să se utilizeze numai ciment sau beton de înaltă calitate, la care este de dorit să se adauge un plastifiant pentru a proteja împotriva penetrării înghețului.

Zonă orb din asfalt

Baza de sub trotuarul de beton asfalt trebuie să fie compactată cu dărâmături (15 cm) sau pietriș de dimensiune de 40-60 mm, cu cilindrul său presat în pământ sau presare. O suprafață de asfalt (3 cm) este așezată pe partea superioară.

Dispozitivul de pavaj al betonului asfaltic este destul de dificil și acest material nu poate fi numit popular în construcții private. În timpul verii, cu căldură puternică, asfaltul poate înmuia și produce un miros neplăcut.

Zona orbilor de moloz

Zona orb de moloz - cea mai ieftină versiune a stratului de acoperire. Este o soluție ideală pentru nivelurile ridicate ale apei subterane și în cazul drenajului în jurul clădirii, deoarece molarul contribuie la pătrunderea apei de suprafață. În loc de moloz, puteți utiliza pietriș, pietricele, lut expandat. Fracțiunea de moloz este recomandată să utilizeze 8-32 mm.

Un material geotextil special este așezat pe pământul continental amortizat, piatra zdrobită este împrăștiată în partea de sus a acestuia - fără umplutura de nisip. Geotextilele împiedică amestecarea granulelor grosiere cu germinarea solului și a buruienilor. Grosimea stratului de moloz este de aproximativ 10 cm.

Cu toate acestea, cu o scurgere neorganizată de pe acoperiș (adică, atunci când apa nu curge în jos pe jgheaburi, ci direct de pe întreaga pantă), acoperirea va trebui reparate în mod regulat.

Trebuie remarcat faptul că peletele de aceeași dimensiune nu pot fi strânse strâns, prin urmare, va fi inconfortabil să meargă pe ele.

Zona orb

Regulile pentru construirea unei zone orb sunt reglementate de o serie de documente de reglementare, fiecare dintre ele conținând multe cerințe. Prin urmare, nu are sens să căutați un cod de construcție în zona orb ca fiind singurele norme: dacă doriți să faceți totul în conformitate cu cerințele, va trebui să le respectați pe toate. La un moment dat, am colectat un număr destul de mare de fragmente din cerințele pentru dispozitivul unei zone orb pentru depunerea unei instanțe pentru serviciul clientului, deoarece reprezentanții săi au încălcat în mod grav normele de pregătire a estimărilor, reflectând atât valori incorecte, cât și valori inexistente. Să ordonăm totul în mod consecvent.

Cerințe generale pentru motive (conform SNiP 2.02.01 83)

Conform SNiP 2.02.01 83, care este deseori definit ca un SNiP pe zona orb, sunt reglementate doar aspectele generale ale structurii fundațiilor clădirilor și structurilor, inclusiv calculele de deformare, efectul apelor subterane și alte astfel de lucruri. În consecință, SNiP 2.02.01 83 poate fi utilizat pentru calcule generale și pentru îndeplinirea cerințelor de bază pentru soluri etc. Cu toate acestea, acest document nu definește valori specifice și, prin urmare, nu este posibil să se recomande ca singur.

Cerințe generale pentru amenajarea teritoriului (pentru SNiP III-10-75)

"Zonele orbite din jurul perimetrului clădirilor ar trebui să se învecineze strâns cu subsolul clădirii. Panta zonei orb trebuie să fie de cel puțin 1% și nu mai mult de 10%.

În locurile inaccesibile pentru funcționarea mecanismelor, baza din zona orb este permisă să fie comprimată manual până când amprentele dispar din curbele de umplere, iar mișcarea materialului compactat se oprește.

Marginea exterioară a zonei orb din secțiunile drepte nu trebuie să aibă curburi orizontale și verticale mai mari de 10 mm. Rezistența la îngheț trebuie să îndeplinească cerințele pentru pavarea betonului. "

Conform paragrafului de mai sus, cerințele pentru betonul pentru zona orb trebuie să respecte "GOST 9128-97 *. Asfaltări, amestecuri de aerodromuri și betoane asfaltice. Condiții tehnice "și" GOST 7473-94. Amestecuri de beton. Condiții tehnice.

Cerințe privind serviciile de supraveghere tehnică (instrucțiuni pentru reglementarea construcțiilor)

Vom studia un alt document de reglementare, care se numește "Scheme de control al calității operaționale a lucrărilor de construcții, reparații și lucrări de construcție și instalare". Documentele de acest tip sunt utilizate de serviciile de supraveghere tehnică ca instrucțiuni pentru inspecția obiectelor și controlul calității muncii:

1. Cerințe tehnice: conform tabelului SNiP 3.04.01-87. 20, SNiP III-10-75 p. 3.26

2. Abaterile admise: panta acoperirii de la țintă - 0,2% din suprafața orbită; suprafața asfaltului sau trotuarului din plan, când este verificată cu o șină de 2 metri - 5 mm; suprafața preparatului de macadam din plan, când este verificată cu o șină de doi metri - 15 mm; grosimea de acoperire a zonei orb din proiect - -5% - + 10%. Zonele orb din jurul perimetrului clădirii trebuie să fie strâns adiacente la subsol. panta zonei orb din clădire trebuie să fie de cel puțin 1% și nu mai mult de 10%.

Zona orb trebuie să fie: cu soluri de lut - cel puțin 100 cm; cu soluri nisipoase - nu mai puțin de 70 cm.

3. În pavajul monolit beton nu este permis prezența crăpăturilor, găurilor și a cavităților.

Pentru a pregăti fundația (uniformitatea, calitatea compactării) în zona orb, ar trebui întocmit un certificat de inspecție pentru lucrările ascunse. Voi introduce o notă aici: dacă un reprezentant al supravegherii tehnice refuză să semneze acte, să suspende activitatea și să ceară oficialului să semneze fie un refuz scris sau motivat. Aduci totul la supravegherea tehnică în fața clientului - sunt obligați să semneze actele sau să refuze cu justificare. Nu credeți cuvintele, pentru că dacă (sau tu) te supui arbitrajului, permisiunea de a turna beton fără acte, numai în cuvinte, nu va fi dovadă. Refuzul de a semna acte (oral) pe un dictafon. Solicitați-vă propria și trimiteți-i pe toți - dacă vă stabilesc, va fi tu, și nu clientul și, cu atât mai mult, nu supravegherea tehnică care va plăti. Corect. Continuăm.

4. Cerințe privind calitatea materialelor utilizate: GOST 9128-97 *. Asfaltări, amestecuri de aerodromuri și betoane asfaltice. Condiții tehnice; GOST 7473-94. Amestecuri de beton. Condiții tehnice.

Amestecurile de beton ar trebui să fie caracterizate de următorii indicatori: clasa de rezistență; lucrabilitate; tipul și cantitatea de materii prime (lianți, umpluturi, aditivi); dimensiunea agregată.

În coordonarea cu organizația de proiectare care exercită supravegherea arhitecturală, este permis să nu se aleagă probe ale amestecului de beton la locul așezării lor într-o structură monolită, ci să se evalueze rezistența betonului în funcție de controlul fabricantului amestecului de beton. Prelucrarea amestecului de beton se determină pentru fiecare lot în cel mult 20 de minute de la livrarea amestecului către locul de instalare.

Amestecuri de beton pe locul de acceptare a ouatului pe volum. Gresia betonului trebuie livrată consumatorului prin mixere pentru camioane, mixere pentru camioane. După acordul producătorului cu consumatorul, este permisă livrarea amestecurilor de beton cu autobasculante și camioane în butelii (vase).

Amestecurile de asfalt se caracterizează prin următorii indicatori: natura amestecului, în funcție de temperatura acestuia; densitatea betonului asfaltic; cea mai mare dimensiune a amestecului agregat. Temperatura amestecurilor fierbinți la eliberarea mixerului nu trebuie să fie sub 140 ° C.

Controlul calității amestecurilor de asfalt produse pe asfalt, la fabricarea lor, precum și la montarea în carcasă. Pentru controlul calității amestecului se ia și se testează într-o singură probă din fiecare lot. Fiecare lot de amestec la livrarea către consumator trebuie să fie însoțit de un certificat de calitate. Voi insera o nota: documentele nu trebuie sa fie pentru intregul lot de beton sau asfalt, ci pentru fiecare mixer (camion). Solicită certificate pentru fiecare zbor - trebuie să le furnizeze. Trimiteți materiale de calitate înapoi, deoarece vă pot elibera un certificat pentru un lot de 100 de cuburi, iar numai 25 dintre acestea vor corespunde mai mult sau mai puțin acestui certificat. Continuăm.

Instrucțiuni privind producerea de lucrări: conform SNiP III-10-75 p. 3.26

Baza de sub trotuarul de beton asfaltic trebuie să fie compactată cu piatră zdrobită sau cu pietriș de dimensiune de 40-60 mm, fiind presată în pământ printr-o rolă sau un tamper. Amestecarea betonului monolit ar trebui aranjată pe o bază de nisip, compactată la un raport de densitate nu mai mic de 0,98.

Pardoseala din asfalt trebuie să fie confecționată dintr-un amestec fierbinte de preparate din fabrică cu o temperatură de cel puțin 120 ° C atunci când este așezată. Betonul utilizat pentru zona orb trebuie să fie conform cu betonul rutier cu rezistență la îngheț și gradul trebuie să fie cel puțin M200.

Amestecurile de asfalt pot fi puse numai în condiții de vreme uscată. Substraturile sub acoperire trebuie să fie curățate de murdărie. Temperatura aerului la pavelele de beton asfaltic din amestecurile fierbinți nu trebuie să fie mai mică de + 5 ° С în primăvară și vară și nu mai mică de + 10 ° С în toamnă. Pentru a îndepărta umezeala de la conductele de scurgere, trebuie realizate tăvi speciale de beton sau beton asfaltic cu o pantă de cel puțin 15%.

În general, aici este un citat. Fiți atenți la linii: "se interzice să se preleveze mostre dintr-un amestec de beton pe locul amplasării lor într-o structură monolit, ci să se evalueze forța betonului în conformitate cu controlul producătorului amestecului de beton". În practică, aceasta înseamnă, de obicei, că trebuie să aruncați câteva cuburi de beton și să le trimiteți la laboratorul de fabrică (fără a acorda supraveghere tehnică). Fiecare uzină de betoane are un laborator propriu, în care vor fi testate probe și vor primi certificate, care vor trebui să fie prezentate supervizorului tehnic sau clientului (dacă lucrați direct cu acesta). Cuburile în timpul turnării trebuie să fie bine umflate, altfel ele se pot desprinde. Am făcut mucegaiuri de acest gen: m-am dus la gunoi lângă supermarket, am scos în ea, am găsit aproximativ cinci cutii de fructe și o bucată de placaj. Din toate acestea, am construit forme de casă cu celule, acestea sunt:

Aceste piese trebuie să fie puse pe o suprafață tare (de exemplu, gips-carton), se toarnă betonul în ele și se tamponează bine. Apoi, formele trebuie să fie defalcate și eșantioanele luate din acestea (în fotografia de mai jos, unele probe s-au dovedit a fi de o calitate foarte slabă). Cu fiecare mixer este necesar să pregătiți 3-4 cuburi cu o latură de 15 cm. Este mai bine să înfășurați produsele finite într-o cârpă înainte de a le expedia. Luați cu strictețe eșantioanele nu trebuie să fie mai devreme decât câștigul primar (cel puțin 7 zile). În practică, laboratoarele le iau uneori într-o zi sau două de îndată ce sunt gata. Dacă lucrați direct cu clientul, nu uitați să includeți în laboratorul estimativ teste de beton și fabricarea probelor pentru ele. La ordinul de stat va trebui să faceți mostre chiar dacă acest lucru nu este reflectat în estimare.

Aceasta este în ceea ce privește "instrucțiunile". După cum se poate vedea, SNiP 2.02.01 83 în zona orb nu este menționat deloc, ceea ce confirmă comentariile pe care le-am prezentat mai sus că acest element poate fi considerat doar general, orientativ și să aplice câteva informații calculelor.

Din TSN din Moscova

"4.11.4 Pentru a asigura conductele de apă de suprafață de la clădiri și structuri de-a lungul perimetrului lor, este necesar să se asigure o zonă orb cu izolație sigură în conformitate cu SNiP III-10. Panta zonei orbilor ar trebui să fie luată cel puțin 10 de la clădire. Lățimea zonei orb pentru clădiri și structuri se recomandă să fie de 0,8-1,2 m, în condiții geologice dificile (soluri cu carst) - 1,5-3 m. În cazul unei clădiri învecinate cu comunicațiile pietonale, trotuarul cu o suprafață tare serveste ca zonă orb "

Astfel, cerințele pentru zonele orb ale clădirilor sunt reglementate de "Normele și reglementările pentru proiectarea îmbunătățirii integrate pe teritoriul orașului Moscova MGSN 1.02-02 TSN 30-307-2002". În mod surprinzător, am încercat cu grijă să găsesc un document similar la St. Petersburg, dar nu l-am putut găsi. Cu toate acestea, apelând la faptul că, în acest caz, cerințele stabilite în document nu sunt cauzate de condiții climatice speciale și de alte condiții, precum și de condițiile de construcție și / sau caracteristici ale funcționării clădirilor și structurilor dintr-o anumită regiune, aceste cifre și recomandări pot fi aplicate și pe teritoriul Petersburg.

Cerințe pentru clădirile aflate în construcție pe 384-FZ

Articolul 25. Cerințe pentru asigurarea protecției împotriva umezelii

1. Documentația de proiectare a clădirii și a structurii trebuie să conțină soluții de proiectare care să asigure:

1) drenajul de pe suprafețele exterioare ale structurilor de construcție înconjurătoare, inclusiv acoperișul, și de la structurile de construcție subterane ale clădirii și structurii;

2) impermeabilitatea acoperișului, a pereților exteriori, a tavanelor, precum și a zidurilor și podelelor subterane pe pământ;

3) pentru a preveni formarea de condens pe suprafața interioară a structurilor de construcții care se închid, cu excepția părților translucide ale ferestrelor și vitraliilor.

2. În cazul în care acest lucru este stabilit în atribuirea proiectării, documentația proiectului ar trebui să includă și măsuri de prevenire a inundării spațiilor și structurilor de construcție în caz de accidente la sistemele de alimentare cu apă.

După cum puteți vedea, spre deosebire de TSN și SNiP, 384-FZ descrie doar cerințele pentru impermeabilizare în termeni generali, fiind nu un document de reglementare, ci unul de reglementare. În consecință, clauza 2 a articolului 25 indică asigurarea etanșeității la apă pentru "pereții pardoselilor subterane și pardoselilor de pe pământ", care includ atât impermeabilizarea fundațiilor, cât și construcția de pavilioane care protejează aceste fundații.

Cerințe de grosime

După cum se presupune, grosimea straturilor (pernelor) de nisip, moloz și alte lucruri similare ar trebui, teoretic, să fie calculată pe baza materialelor din SNiP, partea II, secțiunea B "Podele. Standarde de proiectare. II-B.8-71. "De obicei, grosimea stratului de nisip nu este mai mică de 10 și până la 15 cm, piatra zdrobită nu este mai mică de 6 și până la 9., iar betonul - de la 7 la 12 cm. corpul solid, adică stratul înțepenit). Grosimea medie standard a trotuarului din beton armat pentru clădirile rezidențiale și publice (în practică) este de 10 cm, iar din betonul asfaltic este de 5 cm. Nu am găsit indicații directe ale grosimii minime a pavajei.

Cu toate acestea, în conformitate cu paragrafele. 3.1 și 3.128. "Linii directoare pentru proiectarea betonului și a structurilor din beton armat din beton greu fără pretensionare", grosimea plăcilor monolitice trebuie să fie atribuită și adoptată cel puțin 40 mm. Acesta nu este un document de reglementare, ci o recomandare. Dacă luăm în considerare zona orb ca o structură monolitică (ca o placă de fascicul), atunci, de aceea, aceste recomandări sunt de asemenea potrivite pentru aceasta.

Aceasta încheie cerințele de bază pentru construirea de beton armat și alte zone orb. După cum puteți vedea, ele includ nu numai SNiP, ci și normele TSN, precum și tot felul de alte note, calcule și recomandări stabilite în instrucțiunile și documentele consultative. În consecință, în documentația de licitație pentru 44-FZ, dacă este o comandă de stat, pot fi specificate orice cerințe suplimentare. Firește, în acest caz, dorințele suplimentare ale clientului nu trebuie să contravină normelor și regulilor stabilite, deci trebuie să fii atent înainte de a lua orice contract. Trebuie remarcat faptul că lucrările de achiziții publice de beton se disting prin costuri scăzute și dărâmături draconice, la fel de concretizate ca un material de construcție general, există un abis de toleranțe, certificate și alte birocrații.

Alegerea dimensiunii zonei orb: lățimea, grosimea și panta

Zona orb este un element al clădirii, datorită căruia sarcina de impermeabilizare a fundației este redusă. Distruge apa dincolo de perimetrul clădirii, ceea ce salvează părțile de susținere ale casei de a fi inundate de ploaie sau apă topită în perioade de primăvară și de toamnă deosebit de periculoase. La fel ca orice element structural, acesta are cerințe speciale care trebuie îndeplinite. Este deosebit de importantă lățimea zonei orb, dar trebuie să acordați atenție altor dimensiuni geometrice. Luați în considerare ce ar trebui să fie zona orb din jurul casei.

Materiale pentru fabricarea și scopul zonei orb

Elementul este conceput pentru a devia excesul de umiditate dincolo de perimetrul casei. Acest lucru vă permite să reduceți cantitatea de apă din vecinătatea fundației și să preveniți eșecul prematur al impermeabilizării. Repararea sau consolidarea fundației este o sarcină dificilă care va necesita costuri de răbdare și financiare, deci este important să acordați o atenție deosebită prevenirii eșecului structural.

Pe lângă funcția principală, zona orb din jurul casei poate deveni o cale convenabilă care permite mișcarea în jurul locului și un element decorativ al casei. Totul depinde de materialele din care sunt fabricate:

 • beton;
 • asfalt;
 • plăci de pavaj;
 • ; galeți
 • lut cu un strat de protecție pe partea de sus.
Tipuri de zone orb

O altă opțiune ar putea fi membranele PVP moderne. Dar este important să ne amintim aici că nu va exista o cale în jurul casei, în plus, elementul nu va efectua o funcție decorativă. În acest caz, membrana este plasată la o anumită distanță de pământ, iar gazonul este adus direct pe pereții clădirii.

Zona orb a plăcilor de pavaj, a pietruitelor sau a lutului se poate potrivi perfect în designul grădinii sau zonei suburbane. Construcția de beton sau asfalt este mult mai dificil de făcut, deoarece aspectul lor lasă mult de dorit. Pe de altă parte, betonul sau asfaltul nu vor necesita cheltuieli financiare mari și sunt destul de simple de fabricat.

Proprietarul casei are dreptul să decidă pentru sine tipul de orb pe care ar trebui să-l aleagă, dar pentru oricare dintre ele este important să respectăm anumite reguli.

Aceste cerințe vor asigura fiabilitatea impermeabilizării și vor asigura scurgerea normală a apei din perimetrul casei.

Lățimea de construcție

Unul dintre cele mai importante criterii. Într-un mod mare aici dimensiunea nu este limitată. Trebuie doar să țineți cont de dorințele estetice, de exemplu, dacă proprietarul casei a decis că trebuie să facă o zonă pietonală largă în jurul clădirii. Este mai bine să alegeți un material pentru fabricare, care să ofere un aspect atractiv.

Linia minimă din proiecția streașină

Lățimea nu depinde de material, valoarea minimă a acestuia trebuie determinată pe baza caracteristicilor solului de fundație și a ejecției șanțurilor de pe acoperiș. Cornierul este luat în considerare astfel încât umiditatea din acoperiș să cadă pe zona orb și să fie descărcată de acesta. Conform standardelor, zona orb trebuie să fie astfel încât, atunci când se construiește proiecția streașinului pe suprafața pământului, ar trebui să fie de cel puțin 200 mm mai largă. Această dimensiune va asigura funcționarea fiabilă a structurii și va împiedica inundarea. Zona orb, care coincide cu proeminența acoperișului sau care are o lățime mai mică decât proiecția, nu este permisă, deoarece un astfel de element nu va putea absorbi complet umezeala care intră în suprafața pământului.

Apoi, trebuie să decideți asupra tipurilor de sol. Dacă baza de sub casă are o rezistență suficientă și este reprezentată în principal de soluri cu granulație grosieră sau nisipuri de fracțiuni medii și mari, atunci poate fi luată în proiect cu o dimensiune minimă de 80 cm.

Dacă solul din zonă este slab, predispus la îngheț și saturat cu apă, 80 cm poate să nu fie suficient. Aici, valoarea minimă este de 90-100 cm. Cel mai adesea în construcție folosiți o lățime universală a zonei orb din jurul casei - 1 metru. Acest lucru ajută la prevenirea umidității excesive a solului în imediata apropiere a fundațiilor.

Astfel, este necesar să ne amintim două figuri: 80 cm pentru solurile stabile, 90 cm pentru bazele slabe. Lățimea maximă, așa cum am menționat mai devreme, nu este limitată. În acest caz, cu cât este mai largă zona orb, cu atât mai sigur veți proteja fundațiile. Dar este important să nu exagerați. Fâșia prea lată în jurul perimetrului clădirii va părea ridicolă (mai ales dacă locuința este mică) și va necesita mai multe costuri.

Este important ca elementul să completeze armonios fațada, ținând cont de lățimea minimă.

Alte dimensiuni geometrice

În plus față de lățimea structurii, este important să se asigure respectarea altor parametri. Acestea includ:

Drumul cu dale de pavaj

 • prejudecată;
 • grosimea zonei orb.

grosime

Când lucrați cu materiale pentru fabricare, totul este foarte simplu. Grosimea include toate straturile structurii, este important să se ia în considerare:

 • așternutul nisipului mediu sau grosier, a cărui grosime depinde în mare măsură de tipul de bază, dar 300 mm poate fi considerată ca valoare medie;
 • pânză de piatră zdrobită, a cărei grosime este, de asemenea, luată în medie la 300 mm;
 • grosimea așternutului pe care este așezat materialul piesei este de aproximativ 70-100 mm;
 • grosimea materialului din zona orb.

Valoarea din urmă depinde de tipul de acoperire ales. De exemplu, atunci când se utilizează un pietruite, este dificil să se dea o valoare exactă, deoarece pietrele pot avea forme și dimensiuni diferite. Când se folosesc plăci de trotuar, totul este mai simplu - înălțimea este indicată de producător.

Pentru dispozitivul unei căi de rulare nu este nevoie să utilizați elemente prea groase. Sarcina pe acoperire este mică, astfel încât vor exista suficiente plăci cu o grosime de 25-30 mm. Cu posibilitatea de a conduce pe calea transportului rutier, este mai bine să măriți această dimensiune la 40 mm. Utilizarea unei grosimi mai mari pentru site-ul propriu nu este justificată din punct de vedere economic.

Înălțimea zonei orb din lut este de aproximativ 150-200 mm. De asemenea, lutul este adesea realizat într-o încuietoare atunci când se utilizează bucăți de materiale, grosimea acestei încuietori este de asemenea important de luat în considerare. Când utilizați asfalt sau beton, trebuie să vă concentrați pe grosimea de 100 mm în cea mai subțire parte. Pentru a asigura panta grosimii zonei orbite variază. Aceasta este o diferență importantă, de exemplu, din plăcile de trotuar, atunci când se utilizează o înălțime necesară pentru înălțimea prevăzută de o pantă de așternut nisipos. Atunci când se utilizează o zonă orb din beton, dimensiunea la marginea exterioară se presupune a fi de 100 mm (cu o sarcină mică asupra structurii), iar grosimea pereților clădirii se calculează în funcție de pantă adoptată.

Unghiul de înclinare

O caracteristică extrem de importantă. Depinde de funcționarea normală a elementului. În cazul în care panta zonei orb este insuficientă, apa va rămâne pe suprafața orbului și va putea să se strecoare prin ea, distrugând atât zona orb și fundația casei. Valoarea minimă a pantei este luată în funcție de tipul de material.

Dispozitiv și dimensiuni ale diferitelor zone orb

 • un element de lut, beton, asfalt - 3-5%;
 • pietris, dale de pavaj - 5%.

Așa cum se poate observa din cele de mai sus, este suficient să ne amintim o valoare - 5%, pentru a nu fi greșită în niciun caz. Panta de mai sus - valoarea minimă, pentru a accepta un permis mare. Cu cât este mai mare zona orbilor de materiale din beton sau bucăți, cu atât mai repede se va scurge apa și cu atât mai puține șanse se vor scurge către fundație.

Este important să înțelegeți ce înseamnă valoarea de mai sus. De exemplu, o pantă de trotuar pentru o structură de beton de 5% înseamnă că pentru fiecare metru de lățime există o schimbare de 5 cm în înălțime. Trebuie să vă amintiți despre grosimea minimă a stratului de beton, deci pentru o structură de beton puteți aduce următoarele valori optime:

 • lățime - 100 cm;
 • panta - 5%;
 • grosime pe marginea exterioară - 100 mm;
 • grosime la pereții casei (luând în considerare panta) - 150 cm.

De asemenea, este important să asigurați articulația de expansiune - distanța de la zona orb din jurul casei până la pereții acesteia. Acest lucru este necesar pentru ca structura sa nu crape datorita diferentelor de viteza de contractie a elementelor cu diferite greutati.

În fabricarea de barieră de impermeabilizare în jurul casei de beton, lut sau materiale de bucătărie, este important să ne amintim cerințele de geometrie de mai sus, atunci zona orb va dura o lungă perioadă de timp și va oferi protecție fiabilă pentru structurile de susținere ale clădirii.

Cum se face panta zonei orb ale clădirii?

Pentru a proteja fundația unei structuri de apa care pătrunde de sus, de regulă ei efectuează măsuri de inginerie și construcție pentru organizarea unei zone orbite, o parte esențială a căreia este marginea orb expusă a orbilor.

Schema zonei orb de beton.

O zonă orb este un teren impermeabil la apă ce acoperă o clădire.

Poate fi o cale de beton sau de asfalt, care curge de-a lungul perimetrului clădirii și adiacentă pereților exteriori, cu o părtinire obligatorie în direcția zidurilor clădirii. Proprietățile de protecție ale acestei linii sunt determinate de designul și materialul de acoperire de sus, precum și de panta zonei orb și lățimea acesteia.

Când este necesar un punct mort?

Caracteristicile unor soluri

Este necesară o zonă orb în cazul construirii unei clădiri pe baza unei fundații de benzi sau a unei plăci de beton armat pe un tampon potrivit. În cazul în care în construcția clădirii a fost folosită o fundație, zona orb nu poate fi folosită. Acesta poate fi limitat doar la organizarea evacuării apelor pluviale de pe acoperiș, astfel încât să nu cadă în pământ, la structurile de grămadă.
Înlocuirea dispozitivului zonei orb și adăugarea acestuia poate fi considerat sistemul de drenaj al fundației.

Dispozitivele tehnologice zone cu orb moale.

Dacă nu există o zonă orb, atunci ploaia și apa topită de sus, fără interferențe, pot pătrunde în fundație și în solul adiacent acesteia, ceea ce, la rândul său, poate duce la contracția inegală a structurii. Acest proces este foarte periculos: datorită mișcării neuniforme a fundației, elementele structurale ale structurii pot fi deteriorate. Clădirea în acest caz poate veni într-o stare de urgență. Nu mai puțin consecințe neplăcute pot rezulta din lipsa unei protecții adecvate pentru o clădire situată pe solurile de înălțare. Solul slab este caracterizat prin faptul că, atunci când este expus la temperaturi negative, este capabil să-și mărească volumul datorită transformării apei conținute în sol în gheață (supusă așa-numitei "înghețări").

Prin scufundare se includ toate solurile pe bază de lut. Argila, spre deosebire de nisip, conține multe pori în care umiditatea se poate acumula în cantități destul de mari. Același pericol pentru fundații este, de asemenea, reprezentat de "dărâmarea" solurilor, care, atunci când sunt înmuiate, măresc subsidența. Aceste soluri sunt clasificate loess și loess loam.

Pentru a proteja astfel de situri, se elaborează măsuri pentru o planificare adecvată a teritoriului prin devierea excesului de apă în sistemul de drenaj deschis sau închis al sitului. Setul de măsuri de protecție standard include organizarea planificată a îndepărtării apei de pe acoperișurile clădirilor. Pentru a proteja împotriva pătrunderii umidității direct pe suprafața pământului către fundație, de-a lungul pereților clădirilor este necesar să se creeze o zonă orb. O zonă orb organizată a clădirilor ar trebui să aibă o anumită pantă, iar apa din ea ar trebui să fie deviată în canalele furnizate și apoi redirecționată către sistemul de drenare al terenului.

Atunci când se construiește o zonă orb, este necesar să se planifice structura sa, determinând dimensiunile optime și panta exactă necesară. În caz contrar, beneficiile acesteia vor fi mici.

Dimensiunile necesare și construcția zonei orb sunt dictate de parametrii clădirii care se ridică și de caracteristicile solului. Suprafața orb întotdeauna depinde de tipul de sol și de dimensiunile părților acoperișului (consola acoperișului) care iese în afara pereților clădirii. Una dintre condițiile principale pentru performanțele sale este stabilirea unei pante suficiente a acoperirii de protecție a zonei orb.

Nodul dispozitivului de podea și trotuar.

O alunecare serioasă în dispozitiv a unei astfel de protecții a elementelor structurale ale structurii este dorința de a fixa cu fermitate zona orb la pereții clădirii. Este necesar să se ia în considerare faptul că mișcările verticale și orizontale (contracția) sezoniere pot fi foarte diferite. Prin urmare, îmbinarea rigidă specificată duce ulterior la încălcarea integrității conexiunii specificate. Practica arată că îmbinarea pereților exteriori și a structurilor de protecție din jurul lor nu ar trebui să fie rigidă, ci alunecoasă.

Zona orb poate fi unul dintre elementele constitutive ale unui singur sistem de drenaj integrat de protecție a casei și a terenului din curte împreună cu drenarea și ape pluviale. În plus față de componenta de protecție a zonei orb, în ​​proiectarea sa pot purta elemente ale dispozitivului pentru acces rapid la comunicațiile de inginerie, elemente de drenaj sau de furtună.

La dispozitivul unei zone orb, luând în considerare calitatea și durata serviciului, pot fi aplicate diverse materiale. Acoperirile selectate pe baza deciziei de proiectare, luând în considerare toate aspectele aplicației, contribuie în mod clar la aspectul elegant al clădirii.

Astfel, principala sarcină inițială a zonei orb este de a proteja fundația împotriva umezelii: îndepărtarea apei de decongelare și de ploaie din partea subterană a casei și minimizarea penetrării fundației. O funcție suplimentară a zonei orb poate fi aceea de a asigura izolarea perimetrului clădirii.

Din punct de vedere calitativ și corect, o astfel de protecție nu numai că împiedică apa de suprafață să pătrundă în elementele structurale ale fundației, care inițiază dărâmăturile și distrugerile, ci și un element decorativ exterior deosebit de interesant al clădirii, fiind un fel de trotuar mic în jurul casei.

Cu toate acestea, mulți nu sunt conștienți de importanța acestui design și transferă timpul dispozitivului său într-o perioadă ulterioară. Uneori aceste lucrări sunt efectuate la 1-2 ani de la finalizarea construcției principale.

În ceea ce privește calendarul regiunii orb, există două recomandări diferite:

Schema de pavaj a plăcilor de trotuar.

 • asigurați-vă că faceți acest lucru în procesul de construcție a clădirii, legând începutul lucrului până la sfârșitul peretelui exterior;
 • Este recomandabil să mutați zona orb pentru un an sau doi după finalizarea construcției clădirii.

Opiniile cu privire la oportunitatea amânării termenelor limită pentru zona orb pentru perioada post-construcție se bazează pe faptul că, după înființarea fundației, este de așteptat contracția ei, precum și contracția solului acoperit înapoi în sinusurile fundației. Cu toate acestea, pe baza faptului că principala funcție a zonei orb este de a proteja fundația și terenul de lângă ea de efectele nocive ale umidității care cade de sus, transferul dispozitivului său la o dată ulterioară nu este logic sau corect. În ceea ce privește problemele cu posibila contracție a solului în zona de construcție completă, aceasta poate fi evitată sau minimizată prin consolidarea temeinică a solului în timpul procesului de umplere.

Deci, zona orb este mai bine de făcut în timpul construcției clădirii. În plus, este de dorit să se conecteze dispozitivul cu aspectul șantierului, șinele de pe șantier, stabilirea pantei pentru a devia apa din topirea zăpezii și a apei de ploaie din casă.

Regulile domeniului orb, parametrii acestuia

Perna sub zona orbilor.

Zona orb este situată la nivelul solului. Lățimea sa, în funcție de scopul clădirii și de condițiile de la sol, poate fi de la 0,6 la 2 m, dar în mod necesar mai mare decât proiecția orizontală a părții proeminente a acoperișului cu 200 mm. Acest lucru se face astfel încât apa care cade din acoperiș nu erodează solul neprotejat și nu stagnează sub clădire.

Zona orb trebuie să fie făcută cu o pantă transversală (de la pereții exteriori ai casei sau structurii). Acesta poate fi realizat cu o panta longitudinala, tinand cont de terenul complex al terenului. În acest caz, zona orb poate consta în trepte și / sau terase și trebuie să se încheie cu o bordură.

Pe margine merită organizat un canal de drenaj. Cu această construcție, apa va curge de-a lungul clădirii și va merge la canalul de scurgere sau furtună.

Suprafața nevăzută a unei clădiri sau a unei structuri, indiferent de stratul superior selectat (asfalt, beton de umplere, plăci de beton, pietre prețioase) poate fi așezat pe o pernă. Baza pernei poate fi un sol compactat local sau o lut moale compactat. Grosimea acestui strat nu trebuie să fie mai mică de 150 mm. Perna în sine poate fi formată din nisip și moloz.

Grosimea totală a zonei orb poate ajunge la 250 - 300 mm. La această adâncime, pentru a-și pregăti așezarea de-a lungul pereților exteriori ai structurii, se selectează un sol. Grosimea straturilor de pernă este determinată de materialul selectat al stratului de protecție. De exemplu, se știe că grosimea recomandată a pavajei de beton trebuie să fie de cel puțin 100 mm, pentru asfalt este de 30 mm, pentru un strat de pietruită este de aproximativ 40-80 mm. Aceste date ne permit să determinăm grosimea substratului sub zona orb. În medie, grosimea pernei poate ajunge la 200 mm.

Panta zonei orb este o caracteristică foarte importantă, care determină materialitatea protecției fundației clădirii. Demonstrația necesară și suficientă îi permite să funcționeze în mod normal. O înclinație mică sau o lipsă poate duce la faptul că ploaia și apa de inundație nu vor fi deviate complet sau prost din fundație. Prin urmare, pentru a asigura părtinirea optimă - aceasta înseamnă, pe de o parte, să oferim eficienței maxime de apărare și, pe de altă parte, să reducem costul creării acestei protecții.

Panta încrucișată este stabilită de normă: cel puțin 1,5-2% din lățimea sa, care în unități de lungime este de 15-20 mm pentru fiecare m de lățime a pistei de protecție. Puteți să o organizați utilizând următoarele metode:

 • în timpul compactării pernei, să creeze un unghi adecvat de înclinare a păturii sale;
 • prin aplicarea unui strat de strat de acoperire, se creează o pantă datorită aplicării neuniforme a stratului de acoperire: mai mult la peretele exterior al clădirii și mai puțin la marginea opusă.

Materiale pentru zona orb

Zona orb a clădirii poate fi creată din materiale diferite, iar în funcție de materialul utilizat, panta și grosimea zonei orb nu vor coincide. Suprafața orb este direct dependentă de caracteristicile solului și de mărimea streașinului acoperișului. Pentru clădirile amplasate pe soluri "subțiri", zona orb nu poate fi mai mică de 1 m, iar pentru cele mai favorabile - de la 600 mm. Cu toate acestea, ea, după cum sa remarcat, ar trebui să compenseze dimensiunile streelor ​​acoperișului.

Pentru o zonă orb din beton, un gradient de 3-5% va fi suficient. Grosimea stratului subteran de dărâmături poate fi de aproximativ 250 mm, iar stratul de beton în sine este de 150 mm grosime.

Pentru pavimentele din piatră sau așezate din plăci de trotuar, se recomandă grosimea pernei multistrat:

 • strat de piatră zdrobită - 200 mm;
 • strat de nisip - 50 mm.

O pantă pentru o astfel de zonă orb este recomandată la 5%.

Pentru trotuar de asfalt, precum și pentru beton, destul de panta de ordinul de 3-5%.

Grosimea stratului de asfalt poate fi de la 30 la 50 mm. Perna este recomandată dintr-un strat de moloz, de aproximativ 250 mm grosime.

Astfel, folosind recomandările propuse privind construirea zonei orb, puteți trece direct la activitățile de construcție. Protecția adecvată a fundației unei clădiri este o garanție a existenței sale îndelungate.

Dispozitivul pentru zona orb: lățimea, înălțimea, înclinația în funcție de SNiP

Acest articol prezintă cerințele generale și justifică necesitatea de a construi o zonă orb pentru orice clădire. Sunt luate în considerare dimensiunile zonelor orb de diferite modele. Sunt date cerințele SNiP pentru materialele pentru fabricarea zonei orb, precum și dimensiunile și panta zonei orb din jurul casei.

Zona orb din jurul casei. Nevoia și principalele sale tipuri

Zona orb este o bandă orizontală de protecție, de 1-2 metri lățime, puternică și impermeabilă, adesea izolată, care se desfășoară de-a lungul perimetrului întregii clădiri. Este obligatoriu ca zona orbită să se alăture strâns pereților verticali ai fundației sau plinthului și să nu lase apa în zona de contact. Trebuie reținut faptul că acest rol al zonei orb este principalul, nu valoarea sa estetică.

O zonă orb, într-o formă sau alta, este de asemenea necesară pentru a proteja casa (în primul rând de precipitații), ca acoperișul acesteia. Cerințele SNiP 2.02.01-83 sunt fără echivoc: "... în jurul fiecărei clădiri ar trebui amenajat un trotuar orizontal impermeabil".

Diferitele construcții orb utilizează o mare varietate de materiale pentru construcția lor. Cerințele generale funcționale pentru toate tipurile de zone orb sunt aceleași - rezistență, impermeabilizare, izolare.

Cerințele SNiP pentru dimensiunea zonei orb în plan și grosimea sa

Lățimea zonei orb din jurul casei este determinată în funcție de tipul de subsidență a solului. Toate solurile de argilă (loess) sunt substituibile în grade diferite. Este posibil să se determine tipul de sol în laborator. SNiP 2.02.01-83 revendică două tipuri de sol:

"Tipul I - condițiile de sol în care lipsesc greutățile proprii ale solului sau nu depășesc 5 cm; retragerea este posibilă în principal din sarcina externă.

Tipul II - condițiile de sol în care, pe lângă devalorizarea solurilor dintr-o încărcătură externă, este posibilă scăderea lor din greutatea proprie și valoarea sa depășește 5 cm. "

Același document definește lățimea zonei orb pentru oaspeți. Pentru solurile de primul tip, acesta nu trebuie să fie mai mic de 1,5 m, iar pentru solurile de tipul al doilea, zona orb nu trebuie să fie mai mică de 2 m.

Atunci când se construiește pe soluri dăunătoare, este necesar să se ia toate măsurile pentru trecerea fundației stratului de subsidență, plus utilizarea unor tehnologii speciale de construcție.

În cazul solurilor normale, documentele normative definesc o zonă minimă orb de 0,8-1,0 m. În același timp, lățimea sa trebuie să depășească neapărat înălțimea acoperișului cu 20-30 cm deasupra pereților.

Grosimea (înălțimea) zonei orb este într-o măsură mai mică normalizată de SNiP. Conform documentelor de reglementare, după prelevarea probei solului și a stratului de plante pe întreaga lățime a zonei orb, fundația este realizată din lut, nisip sau piatră zdrobită, cu o grosime de cel puțin 15 cm.

Înălțimea zonei orb din jurul casei (marcați partea superioară a stratului protector pe marginea exterioară a zonei orb) trebuie să se ridice deasupra marcajului "0" de cel puțin 5 cm.

Dacă zona orb este pietonală în conformitate cu planul, atunci cerințele pentru aceasta din partea documentelor normative cresc, în lățime și putere.

Cerința SNiP pentru pantele orb

Panta zonei orb ale clădirii, conform SNiP, trebuie să fie la cel puțin 10 ppm distanță de clădire. Aceasta înseamnă că panta pe 1 m din zona orb trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 1 cm. De obicei, zona orb este efectuată în 2-3 cm pe 1 metru de zonă orb. Pantă maximă, conform SNiP, nu trebuie să depășească 10 cm pe 1 m de zonă orb. Suprafața orbilor prea abrupte va determina accelerarea fluxurilor de apă și distrugerea treptată a marginii exterioare a zonei orb, la granița cu solul.

În unele cazuri, pe marginea exterioară a zonei orb, sunt construite ștuțurile de admisie a apei, care au o pantă longitudinală. Pe aceste jgheaburi, apa de ploaie părăsește clădirea la o distanță considerabilă.

Tehnologia simplă auto-umple zona orb cu crearea de pante

Umpleți zona orb cu o pantă în mai multe moduri. Cea mai ușoară cale este să construiți și să umpleți o zonă orizontală orb. După construirea carierei pentru zona orb, stratul de nivelare este turnat și înfipt. Apoi este instalat impermeabilizarea joncțiunii și a întregii zone orb, se efectuează pardoseli sau o izolare. Mai mult, plasa de armare este așezată și stratul principal (80%) de beton este turnat. Betonul în timpul nivelelor și a tamponării va fi așezat orizontal în jurul perimetrului casei. După întărirea stratului de bază, este posibilă realizarea unei marcări a pantei transversale cu ajutorul unor șine speciale atașate la cofraje.

Construcția de beton în secțiuni

Partea rămasă a betonului este făcută mai groasă și este așezată în secțiuni ale zonei orb, cu nivelare pe lamele.

Este posibil să faci un pas orb în jurul casei într-un alt mod - să o fixezi când scutură și tamponează primul strat de nivelare. Mai aproape de pereții fundației (subsol) trebuie să toarne mai mult material.

Instalarea scurgerilor și formarea pantei orbului pe stratul de nivelare al molozului

Slope este cel mai bine controlat prin nivelare sau nivelare. După instalarea straturilor de impermeabilizare și termoizolantă, va fi menținută panta zonei orb a clădirii. Umplerea este necesară pentru obținerea unui strat uniform în grosime. Când se întărește betonul, este necesar ca finisarea suprafeței să fie o regulă și să se controleze panta transversală rezultată.

Umplerea zonei orb cu pantă pre-creată

SNiP reglementează calitatea betonului pentru construcția zonei orb. Pentru rezistența la îngheț, pentru aceste lucrări se utilizează beton rutier. În același timp, gradul de beton pentru dispozitivul pentru zona orb nu trebuie să fie mai mic decât M 200.

constatări

Descrie cerințele generale ale SNiP privind necesitatea de a construi o zonă orb pentru orice casă. Dimensiunile zonei orb în conformitate cu SNiP pentru diferite soluri subiacente sunt luate în considerare pe scurt. Având în vedere cerințele de bază ale SNiP pentru materialele pentru fabricarea zonei orb și panta zonei orb din jurul casei. Sunt date recomandările pentru turnarea zonei orb cu crearea de pante.