lot

Un teren cu o ușurare ușoară este considerat de mulți proprietari drept pedeapsă. Dar orice defect poate fi ușor transformat într-o virtute. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să apelați elevatorul pentru nivelare. Competitor bătut diferența de înălțimi va demonstra farmecul unui peisaj non-standard. Desigur, construcția pe un teren de relief, precum și amenajarea sa, vor fi pline de dificultăți. Dar rezultatul final va da satisfacție muncii și va invidia vecinii. Articolul va discuta dispunerea corectă a sitului cu o pantă.

Cuprins:

Legarea acasă la un teren cu o pantă

Există două modalități de a conecta structura la site-ul de sub panta - fără a schimba și modifica peisajul existent. Un proiect tipic este dezvoltat pe baza ipotezei că construcția va fi realizată pe o platformă de nivel.

Casa în construcție pe teren cu condiții naturale necesită prelucrarea părților subterane și subsolului. Astfel, carcasa va avea caracteristicile caracteristice care corespund site-ului.

Parcelele sunt împărțite în:

 • pe câmpie, unde pantă este de până la 3%;
 • cu o mică tendință (până la 8%);
 • cu o tendință medie (până la 20%);
 • abrupte (peste 20%).

Pe pante, nu numai construcția de clădiri este dificilă, ci și construcția de drumuri de acces. Pereții de retenție, digurile și alte structuri de armare sunt instalate pe pante cu o diferență de înălțime de 1: 2.

Proiect de site cu panta

Poziție verticală cu panta

Lucrările de amenajare a teritoriului cu un "caracter" complex includ:

 • cea mai mare nivelare posibilă a reliefului, prin îndepărtarea solului într-un singur loc și așezarea acestuia în altul;
 • organizarea scurgerilor de furtuni, care pot fi ascunse și deschise;
 • determinarea locației optime a casei principale, foișor, duș de vară, grădină de legume, copaci de grădină;
 • corectarea neregularităților mici, folosind metoda terasării, cu supratensiuni abrupte - amenajarea pereților de reținere.
 • Această abordare va ajuta nu numai să divizăm inteligent teritoriul în zone funcționale, ci și să oferim o oportunitate de ao desena într-un mod original.

Sistem de drenaj pe o pantă

 • Trebuie să se acorde atenția cuvenită organizării sistemului de drenaj. Drenajul va permite reglarea balanței de apă, drenarea rapidă a apei formate după precipitarea sau topirea zăpezii.
 • Ploaia și apele topite formează ravene. Și cu cât este mai mare diferența de înălțime, cu atât este mai mare probabilitatea de distrugere a pantei. Deoarece chiar și curenții mici sunt capabili să creeze râuri mari, să ducă la alunecări de teren ale maselor terestre.
 • După finalizarea tuturor lucrărilor de terasament majore și de stabilire a comunicațiilor, se începe construcția scurgerilor. Cunoscând cel puțin locația aproximativă a clădirilor principale, aterizările verzi vor ajuta la întinderea corectă a scurgerii.
 • Metoda de așezare poate fi deschisă sau închisă. Principalul avantaj al sistemului de eliminare ascunsă este economisirea spațiului. Deoarece canalele sunt subterane, în partea de sus puteți organiza drumurile de acces, piste.
 • Trenurile sapă de-a lungul pantei întregului amplasament la colectorul de primire. Eficiența este o fâșie de drenare diferită sub formă de "herringbone", în cazul în care îndoiri suplimentare sunt atașate la autostrada principală la un unghi ascuțit. Cu această metodă, șanțul central trebuie amplasat chiar sub canalele auxiliare.
 • Adâncimea tranșelor poate varia de la 30 cm până la 1 metru. Panta nu trebuie să fie mai mică de 2 mm pe metru liniar de lungime. Acest parametru este important chiar și în zonele cu pantă, deoarece o parte a sistemului poate trece și de-a lungul unei secțiuni plate.
 • În partea inferioară a șanțului, se toarnă și se rupe un strat de nisip de 10 cm. Peste aceasta se potrivesc geotextile, marginile cărora trebuie să acopere pereții canalului cu o marjă. Apoi se toarnă piatra zdrobită, cu o grosime a stratului de 10-20 cm.
 • Țevile de polimeri cu perforare sunt stivuite pe un strat de pietriș, sunt conectate. Țevile sunt acoperite cu un strat de moloz, iar sistemul finit este acoperit cu geotextil. Întregul "tort" este acoperit de nisip și pământ.

Site de proiectare cu panta

Stăpânirea unui peisaj complex este asociată cu anumite dificultăți. Dar acest lucru nu ar trebui să fie un obstacol. O abordare competentă în ceea ce privește munca peisagistică va duce la un rezultat fermecător.

Plot cu fotografie înclinată

 • Diferențele de înălțime fac posibilă întruchiparea celor mai îndrăznețe idei originale. Designul alpin este cel mai potrivit pentru acest scop. Punctul culminant al acestui stil este utilizarea de pietre cioplite și un număr mare de culori delicate și strălucitoare. Cu ajutorul acestor două elemente, se rezolvă maximul sarcinilor stabilite:
  • zonarea este efectuată;
  • bolovani și plantele servesc ca armătură în pantă;
  • contribuie la retenția zăpezii;
  • frumos decora tot spațiul.
 • Plantarea spațiului verde ar trebui să se realizeze pe baza regulii - cu cât este mai mic punctul, cu atât plantele sunt mai mari. Adică, în partea superioară a pârâului sunt plantate soiuri cu creștere redusă, în zonele joase există arbuști și arbori. Această plasare va ajuta la alinierea vizuală a terenului.
 • Întregul teritoriu al sitului ar trebui plantat. Între paturi și pomi fructiferi, plantele de gazon sau de acoperire a solului (iedera, afine, gutui japonez) sunt plantate pe parcele goale. În plus față de componenta estetică, ele vor proteja solul de leșiere.
 • În terenul deluros, este imposibil să se facă fără căi și scări. Acestea ar trebui să fie cât se poate de confortabile, deoarece va dura mai mult de o singură dată pentru a se deplasa prin ele în timpul zilei. Lățimea căilor și înălțimea treptelor scărilor pe întregul teritoriu este recomandată a fi aceeași, această abordare va ajuta la evitarea rănilor.
 • Șinele sunt așezate pe o suprafață relativ plată. Pentru a netezi vizual diferența în înălțime, ei îi fac să se rătăcească.
 • Scări, trepte sunt necesare pe pante abrupte. Dacă panta este foarte mare, atunci cel puțin pe o parte a balustradelor se așează în jos. Lățimea optimă a benzii de rulare este de 25-30 cm, înălțimea stâlpului este de 15 cm. Panta întregii structuri nu trebuie să depășească 45 °.
 • Dacă zborul scărilor este mare, atunci sunt construite zone de odihnă, din care este posibilă schimbarea direcției ascensiunii. Prezența a peste 10 etape sugerează o bază de beton care să asigure stabilitatea și să împiedice "alunecarea" întregii scări.
 • Aranjarea corectă a unui sit cu pante va ajuta terasele. Mărimea și forma terenurilor se bazează pe scopul lor, de exemplu, o lățime este necesară pentru o grădină de legume, iar alta pentru un grătar de grătar.
 • Zonarea site-ului se bazează pe amplasarea acestuia în raport cu punctele cardinale. Umbrirea este de asemenea luată în considerare. Plantele care iubesc umbrele sunt plantate în astfel de locuri, puteți instala o bancă pentru citire.
 • Când se planifică, trebuie amintit că cu cât mai multe terase organizate pe teritoriu, cu atât mai mică este înălțimea zidurilor fortificației. În consecință, construcția lor este mai ușoară. Fiecare terasă ar trebui în mod ideal să fie echipată cu propriul sistem de drenaj.

Consolidarea versanților

Prevenirea masei în vrac a rocilor se desfășoară prin realizarea diferitelor fortificații. Metoda de fixare a solului depinde de abrupta reliefului.

 • Fortificația naturală. Pentru pante relativ blânde (până la 30 °), se folosesc plante târâtoare, formând o acoperire decorativă. Rădăcinile răsturnate vor crea un cadru natural. În salcâni plantate salcie, liliac, trandafir sălbatic. De-a lungul timpului, rădăcinile în dezvoltare ale arbuștilor vor ține de asemenea solul în siguranță.
 • Geomaterial. O soluție excelentă este un geotextil sau geo-rețea. Materialul este răspândit pe teren și acoperit cu sol. După un timp, solul se mișcă și se ecologizează. O asemenea întărire nu implică o schimbare a reliefului. Stratul de protecție care acoperă materialul este rezistent la condiții meteorologice nefavorabile și la influențe chimice. Durata de viață a produsului este de 50 de ani.
 • Mound. Măsurile constructive pot fi realizate prin dig. Dar, în implementarea lor, trebuie amintit că mormântul ocupă o suprafață utilizabilă, prin urmare, este rațional să o folosiți în spații spațioase. Un alt dezavantaj este turnarea regulată, adică după o anumită perioadă de timp, solul este selectat la nivelul tălpii și presat pe partea de sus a pantei.
 • Pereți de susținere. Pereții din materiale naturale (piatră, lemn) arată avantajos și practic. Fortificația va proteja pârâul de distrugere și va delimita spațiul datorat terasării. Acestea pot fi instalate pe terenuri deluroase, cu orice schimbare de înălțime.
 • Zidurile joase (până la 80 cm), care joacă un rol mai decorativ decât unul funcțional, se stabilesc singure. Construcția unei structuri masive destinată prevenirii mai multor alunecări de terenuri masive ar trebui să fie încredințată profesioniștilor.
 • Gabioane. Modelele modulare sunt utilizate pe scară largă de către designerii de peisaj. Gabionii sunt ușor de instalat, sunt umpluți cu pietricele, dărâmături de o fracțiune mare, pietriș. În golurile dintre material puteți pune pământul, iar apoi în primăvară, o plasă inestetică cu pietre va dispărea în spatele creșterii verzi. Modulele sunt achiziționate de la producător sau făcute din fire independent. Pereții din piatră, cu germeni piercing, dau teritoriului un aspect nobil, vizual în vârstă.

Sfaturi utile pentru aranjarea site-ului cu o pantă

 • La proiectarea structurilor de armare se calculează forțele care acționează asupra bascării și deplasării. Rezistența și durabilitatea pereților sunt date prin intermediul fundației, grosimea și adâncimea acesteia depinzând de înălțimea peretelui de sprijin, de scopul acestuia și de tipul de sol.
 • Partea de susținere a peretelui se opune încărcărilor verticale. Prezența unui sistem de drenaj în timpul construcției pereților este obligatorie. Aceasta va împiedica subminarea fundului peretelui cu ploaie și apă topită.
 • Materialul folosit pentru construirea pereților este de multe ori piatră. Plăcuțele artificiale sau naturale sunt stivuite atât pe mortar cât și fără el. Prin metoda "uscată" de așezare în goluri se află solul, semănat cu semințe. Din nefericire, lipsa unei soluții face ca peretele să nu aibă un design deosebit de robust în timpul ploilor prelungite și în timpul inundațiilor de primăvară.
 • Mai ales populare este caramida. Clădirile din zidărie pot fi descărcate sau surd. Materialul vă permite să construiți pereți de orice configurație, forme sinuoase și zig-zag.
 • Elementele din lemn se potrivesc armonios cu peisajul înconjurător, dar datorită caracteristicilor speciale ale utilizării lor ca o fortificare nu este recomandabil. Desigur, tratamentul cu preparate speciale va prelungi durata de viață a lemnului, dar din nou, aceasta este doar o protecție temporară. Acest proiect necesită o întreținere regulată.
 • Dacă în timpul construcției de pereți de piatră și cărămidă înălțimea structurii nu trebuie să depășească 70 cm, atunci utilizarea betonului permite o cifră similară de 3 m. Aici puteți utiliza plăci de beton fabricate în fabrică sau turnați amestecul de beton în cofrajele pregătite.

În concluzie, aș dori să rezumăm câteva rezultate:

 • un teren cu o ușurare complexă va fi mai ieftin, dar în același timp costurile aranjamentului său vor fi semnificativ mai mari decât o suprafață plană. Concluzie: nu există economii;
 • lucrările voluminoase privind legarea unei case de locuit în relief, localizarea zonelor de agrement și a paturilor sunt compensate pe deplin de aspectul general al locației. Concluzie: diferența de înălțime oferă mai multe oportunități pentru implementarea ideilor non-standard decât terenul plat.

Plot pe versant - caracteristici ale designului peisajului și reguli pentru construirea pereților de reținere (100 fotografii)

Locațiile cu pantă nu pot fi considerate cele mai reușite pentru construcția de locuințe sezoniere suburbane. Pentru aranjamentul său va dura mult timp și efort, dar rezultatul este întotdeauna în valoare de resursele cheltuite. Este pe site-ul cu pantă puteți oferi gratuit imaginea dvs. și pe deplin exprimă-te ca un designer de peisaj.

Rezumatul articolului:

Lucrări pregătitoare pe teren cu panta

Este important să se realizeze în mod corespunzător toate etapele lucrărilor pregătitoare în zona suburbană. Pentru a crea o cabană de vară confortabilă și frumoasă, va trebui să întăriți pantele, să creați terase, să vă gândiți la sistemul de irigare și drenare.

Atunci când se dezvoltă un design peisagistic al unui sit pe o pantă, este necesar să se ia în considerare natura solului, unghiul de înclinare și locația acestuia. Cel mai favorabil este panta sudică. Acest aranjament vă permite să cultivați în mod liber legume și fructe, să vă amenajați chioșcuri și locuri de recreere.

Pantele nordice sunt mult mai rău în ceea ce privește crearea unui frumos, scufundat în verdeață și flori ale site-ului. Pe tot parcursul zilei, situl rămâne în umbră, ceea ce reduce în mod semnificativ atractivitatea acestuia. În plus, din cauza lipsei de soare, solul devine rece și umed, ceea ce poate afecta negativ terasele deja echipate.

terasarea

Cea mai convenabilă și frecventă modalitate de a ascunde diferențele puternice în înălțimea sitului este crearea de terase și zone. Înainte de a începe să creați nivele pe un teren pe o pantă, este necesar să lucrați la planificarea și crearea zonelor. Este important să se prioritizeze și să se calculeze corect spațiul necesar pentru muncă, odihnă, spații verzi.

Fiecare terasă trebuie conectată la următoarea. Pot fi atât scări, cât și căi. Când organizați ascensoarele, ar trebui să le faceți cât mai planete posibil, astfel încât ascensiunea să nu fie plictisitoare și dificilă.

Este de dorit ca înălțimea treptelor să nu depășească 10 cm. Este mai bine să faceți pași mai adânci. Materialul scării depinde în întregime de preferințele gustului: lemn, piatră, țiglă.

După întocmirea unui plan pentru amplasarea teraselor, determinarea numărului acestora și marcarea pe pământ, acestea încep să întărească versanții.

Ameliorarea solului

Un pas important în proiectarea amplasamentului pe versant va fi consolidarea solului și crearea zidurilor de susținere a teraselor. Aceasta va păstra peisajul creat pentru o lungă perioadă de timp, va împiedica distrugerea acestuia de către apele subterane și de la furtună și va prelungi durata de viață a clădirilor.

Înainte de a consolida pantele de pe site, trebuie să înecați câteva puncte importante simultan:

 • înălțimea apei subterane;
 • parcela de complot;
 • tipul de sol;
 • distanța până la cel mai apropiat rezervor;
 • presiunea la sol.

Un teren cu o ușoară părtinire poate fi ușor întărit prin plantarea vegetației cu un sistem de rădăcină dezvoltat. În acest fel, solul uscat poate fi consolidat, dar va necesita un sistem avansat de irigare.

Cu panta mare, pot fi necesare pereti de sprijin. Astfel de structuri vă permit reducerea presiunii solului pe pantă și prevenirea scurgerii și eroziunii solului. Astfel de structuri de susținere pot fi construite din piatră, cărămidă, plăci și tratate cu impregnarea de lemn respingătoare.

Atunci când alegeți un material pentru peretele de susținere, trebuie să țineți cont de rezistența și durabilitatea acestuia, de înălțimea necesară a zidurilor care trebuie construite și de specificul designului ales.

Pereții din piatră se numără printre cele mai durabile și durabile. Tehnologia de a construi piatră pentru astfel de pereți a apărut cu mult timp în urmă. Aceste ziduri sunt lungi și arata foarte frumos, dar procesul de creație durează mult și necesită o anumită gândire creativă. Pietrele stivuite unul peste altul fără a fixa soluția. Acestea ar trebui să fie selectate în concordanță una cu cealaltă.

Puteți utiliza piatra cu mortar sau pre-turnând baza de beton. Această metodă este mult mai ușoară decât cea anterioară și este mai durabilă.

Pentru fabricarea de terase mari sau diferențe mari folosind cărămizi sau blocuri de construcție. Cu toate acestea, înainte de a ridica astfel de pereți este necesar să se pună o fundație solidă de bandă.

Pereții de sprijin din lemn impregnați cu amestecuri hidrofuge pot fi făcuți din bușteni cu un diametru de până la 15 cm și plăci dense. Astfel de pereți nu sunt la fel de puternici și nu trebuie să depășească 30-40 cm. Pentru a crea un suport din lemn, vor fi necesari piloni adiționali sau o bază de beton, precum și o peliculă impermeabilă din partea solului.

În plus, pentru a consolida solul de pe site-ul puteți geotextile sau geomats. Astfel de materiale au o rezistență suficient de mare la umiditate, protejează solul de razele ultraviolete și îngheț, sunt ușor de instalat și foarte ecologice, pot fi utilizate pe un sit cu orice pantă.

Sisteme de irigare și drenare

Atunci când terasamentele de umplere trebuie să asigure imediat prezența drenajului și drenajului. Dacă este necesar, aveți posibilitatea să instalați mai multe canale de scurgere și tăvi pentru a descărca apa furtună acumulată.

Primul cuvânt de pe terasă îndeplinește întotdeauna funcția de drenaj. Este făcut din nisip și pietriș. După ce un strat de pământ este așezat, iar în partea de sus este sol fertil. După câteva zile, se umple un strat de sol fertil, deoarece se produce o contracție naturală a solului. Numai după aceea puteți începe cu încredere să îmbunătățiți site-ul.

Soluții de proiectare pe teren cu panta

Frumusețea și funcționalitatea - este necesar pentru fiecare proprietar al unui site al țării. Zonele pre-planificate și prezența unei idei de ceva definitiv simplifică foarte mult sarcina în aranjarea unui mediu confortabil.

Este necesar să se determine imediat scopul cabanei de vară - odihniți-vă cu familia și prietenii, creând o grădină de legume și legume și fructe în creștere, sau toate odată. După ce vă puteți alege stilul preferat, uitați la mai multe opțiuni pentru aranjarea fotografiilor site-ului pe pantă.

Pe zonele reliefate puteți face aproape orice decizie de proiectare. Aceasta poate fi o grădină mică în stil japonez, un parc francez, o grădină comunală, o grădină modernă sau o grădină de țară. Utilizați picăturile de pe terase pentru a crea cascade și un iaz, fără a uita să le întăriți cu blocuri de beton, alpiniști de plante, înfășurați-le în jurul foișoarelor și pereților clădirilor.

Nu există restricții, cu excepția fanteziei și a dorinței. Nu este necesar să angajați un designer de peisaj, principalul lucru este să vă investiți sufletul și întregul potențial creativ, iar rezultatul nu va dezamăgi.

Design peisagistic al unui sit pe o pantă

Proprietarii unui sit pe o pantă sunt într-o poziție ambiguă. Tehnicile standard pentru plasarea paturilor sunt inacceptabile aici, iar amenajarea unui astfel de amplasament implică costuri materiale semnificative. Cu toate acestea, după studierea abordărilor existente la proiectare, proprietarul ajunge adesea la concluzia cu privire la avantajele acestei situații. Site-ul de amenajare a teritoriului pe panta va ajuta la dezvoltarea si traducerea in realitate a specialistilor. Ideile prezentate sunt capabile să transforme teritoriul, făcându-l unic, cufundat în frumusețea peisajelor montane.

Consolidarea pantelor din zonă cu propriile mâini

Îmbunătățirea începe cu lucrările de consolidare a pantelor de pe site. Acest lucru va preveni alte procese distructive care pot deteriora clădirile și amenajarea peisagistică decorată.

Acțiuni pregătitoare

Atunci când întăriți versanții folosind diferite metode și structuri. Amenajarea teritoriului permite utilizarea pietrelor și blocurilor de beton, a biomatelor și a gabioanelor, a buștenilor și a grilelor de gazon la pregătirea terenului. Pentru a întări în mod corespunzător pantele, este necesar să se studieze și să se calculeze următoarele puncte:

 • cât de aproape este apele subterane;
 • sub ce pantă este panta;
 • caracteristicile geologice ale solului;
 • dacă există pericolul spălării parcelei dacă rezervorul este în imediata apropiere;
 • să țină cont de presiunea solului pe pantă;
 • determină materialul pentru întărire;
 • marchează zona care are nevoie de întărire.

Cu o pantă mică, designul peisajului permite rezolvarea problemei consolidării solului prin plantarea arborilor și arbuștilor cu un sistem de rădăcini dezvoltat. Cu o înclinație semnificativă, va fi necesară terasarea sau utilizarea geotextilelor.

Modalități de întărire a pantelor

Opțiunea cea mai simplă și cea mai ieftină de proiectare peisagistică pentru întărirea pantei pe amplasament este plantarea plantelor cu un sistem de rădăcini dezvoltat. Această soluție este acceptabilă cu condiția ca panta să fie mică și zona să fie mică. Plantele sunt plantate în celule, care joacă rolul de consolidare a structurii. În plus, sistemul de rădăcini dezvoltat este interconectat cu dispozitive de fixare și nu permite apariția alunecărilor de teren sau a eroziunii solului. Ienuprul conduce în acest fel de consolidare a solului, de asemenea, este recomandat să planteze negru, liliac și păducel chinezesc.

Pantele din cabana de vară sunt adesea armate cu garduri din plăci de beton, gresie, cărămidă sau calcar. Avantajul acestei metode de design peisagistic este după cum urmează:

nivelul ridicat de opoziție față de factorii distructivi externi;

 • nu necesită îngrijire semnificativă;
 • nu interferează cu creșterea spațiilor verzi;
 • durabilitatea structurii.

Construiesc astfel de garduri în conformitate cu anumite condiții:

 • se pune o fundație solidă;
 • înălțimea minimă a gardului - 1 m;
 • grosimea gardului este de 1/3 din înălțime;
 • echipamentul obligatoriu al sistemului de drenaj (apa care curge pe o pantă nu trebuie să clătească structura)
 • gardurile sunt construite de jos în sus;
 • se recomandă construirea unei structuri cascade;
 • este necesar să se prevadă o ușoară tendință spre panta.

Amenajarea peisagistică a terenului oferă o oportunitate de amenajare a unei construcții similare de paturi de flori, scări decorative, felinare.

O altă opțiune de a consolida pantă pe site-ul este utilizarea de pietre și busteni. Acestea sunt conduse în pământ, după ce au studiat anterior tipul de sol și starea suprafeței. În același timp, nu ar trebui să uitați de aspectul estetic al parcelei și să aveți grijă de prezența drenajului. Un astfel de mod ieftin de amenajare a teritoriului este acceptabil atât pe pantele mici cât și pe cele mari.

Dezvoltările moderne ale designului peisajului oferă în amenajarea sitului pe pantă folosirea geotextilelor. Acest produs în rulouri, constând din fibre de poliester și polipropilenă, are următoarele avantaje:

 • etanșeitatea la apă;
 • protejarea solului împotriva înghețării;
 • la coborârea apei interferează cu amestecarea straturilor de sol;
 • plasticitate;
 • are o rezistență ridicată la deteriorare;
 • simplitate în stabilirea pe sol.

O altă opțiune acceptabilă atunci când se dezvoltă un design peisagistic pe o pantă este așezarea de geomați. Acest material rezistent la apă este o grătar din polipropilenă, suprapus între ele și conectat ca rezultat al expunerii la temperaturi ridicate. Geomats au următoarele caracteristici:

 • nu conțin substanțe toxice;
 • Rezistenta UV;
 • menținerea frumuseții naturale a peisajului;
 • nu se tem de substanțe agresive;
 • rezistente la temperaturi scăzute și ridicate;
 • ușor de instalat.

Metodele prezentate de proiectarea peisajului, în timp ce întărește panta, se pot face manual sau pot recurge la ajutorul profesioniștilor. Alegerea acestora depinde de preferințele proprietarului și de planurile viitoare pentru amenajarea sitului.

Opțiuni de proiectare

Designul peisagistic al sitului pe versant deschide perspective largi pentru implementarea unor fantezii vii și idei îndrăznețe. Având în vedere necesitatea investițiilor financiare grave în îmbunătățire, abordarea planificării unui sit pe o pantă necesită o atenție specială și o preocupare deosebită. Dezvoltarea lucrărilor de proiectare a designului peisajului precede în mod necesar studiul indicatorilor tehnici de alimentare cu apă și caracteristicile solului. Localizarea viitoarelor clădiri de odihnă și zone de agrement merită o atenție specială. Deja începând de la locația lor, planifică să construiască terase viitoare, scări, pereți de reținere și alte elemente de design peisagistic. La amenajarea unui sit pe o pantă, este necesar să se țină cont de locația sa în raport cu punctele cardinale.

terasarea

După ce ați decis să aplicați terasarea în designul peisajului pe o pantă, aruncați pereții de reținere excesiv de lungi în linie dreaptă. Acest design va da impresia unei scari uriase. Specialiștii în proiectarea peisajelor recomandă ca terasele să fie aranjate haotic cu margini sau cascade. Aceasta va crea o imagine ilustrativă a aspectului general.

Există căi de rulare sau căi între terase, iar câțiva pași sunt proiectați pe urcări abrupte. Pereții de întreținere sunt realizați din materiale diverse: piatră naturală și cărămidă, lemn și beton. Înălțimea de ridicare este mai bine echipată cu pereți de reținere folosind mortar de ciment, pe un loc ușor va fi suficient zidărie uscată.

Idei originale în proiectarea pereților de reținere de pe site-ul sunt binevenite. Renunțați la linii drepte, forme rotunjite vor oferi tranziții ușoare ale reliefului și le vor face vizual mai puțin vizibile. Terasele cu scopuri funcționale diferite vor permite îndepărtarea de abordările standard. Designul peisajului vă permite să aranjați în zone separate paturi de flori, paturi de legume și arbuști plantații. Combinarea lor cu căile de înfășurare creează vizual o singură imagine a lucrurilor incompatibile.

Localizarea terasei pe teren umed sugerează prezența drenului de dărâmături din moloz. Se situează între perete și lățimea solului de 10-15 cm. Se recomandă suplimentarea așezării cu resturi de țevi care să permită ieșirea umezelii și împiedicarea acumulării acesteia în spatele peretelui de reținere. Absența unor astfel de măsuri de protecție provoacă o distrugere rapidă a structurii.

Aranjarea liniilor și a scărilor

Un atribut esențial al designului peisajelor sunt căi înguste care ajută la realizarea unei legături organice între terase. Pentru a asigura compatibilitatea, este mai bine să le realizați din materiale similare.

Forma de lichidare a pistei ascunde panta pantei, iar serpentina situata, dimpotriva, subliniaza aceasta. În conformitate cu regulile de proiectare peisagistică a unui sit pe o pantă, este mai bine să subliniem curburile căilor cu arbori mici, arbuști sau veșminte.

Scările pe o panta abrupta a site-ului vor trebui sa fie sigure. În lățime, poate corespunde căii care o continuă sau este puțin mai îngustă, dar nu mai mică de 60 cm. Dacă scara are mai mulți pași, este mai bine să le separați prin platforme. Se recomandă echiparea lor în locuri de schimbare a direcției. Cu o dimensiune suficientă, terenul de joacă este decorat cu o bancă, o statuie elegantă sau o ghiveci originală. Experții de proiectare peisagistică recomandă o scară situată într-un loc umbros, pentru a face o nuanță mai deschisă a materialelor de construcție.

Designul sofisticat de peisaj va oferi confort pentru plimbări de seară cu ajutorul iluminatului competent. Există multe modalități de a fi proiectate, și va fi ușor să alegeți o opțiune care să corespundă stilului general.

Plot floristica

Alegerea conceptului de floristică, cea mai bună opțiune pentru designul peisajului va fi stilul terenului montan. Acest lucru ia în considerare în mod necesar locația teritoriului în raport cu punctele cardinale. În acest aspect, terenul de pe versantul nordic are avantajele sale, datorită posibilității de a se aranja cu plante care iubesc umezeala, care sunt obișnuiți cu aranjamentul umbrei. Pentru partea de sud iarbă și flori mai potrivite, care pot rezista la temperaturi ridicate și secetă.

Amenajarea peisagistică este proiectată astfel încât plantele plantate să aibă o perioadă de înflorire diferită. Lalele, zambilele și crocusurile vor fi primii care vor încânta proprietarii la începutul primăverii. Acestea pot fi înlocuite cu arcuri decorative, macuri californiene și gălbenele, iar toamna vă va încânta cu culori strălucitoare de astrițe și crizanteme. Plantarea plantelor perene va facilita grădinăritul.

Copacii de pe un teren cu pantă în conformitate cu regulile de design peisaj sunt plantate într-un mod special. În cazul în care casa este în partea de sus, lângă ea au plantații înalte sub formă de thuja, molid sau plop piramidale. Ciurul sau liliacul va ajuta la crearea unei compoziții interesante.

Plantele inferioare sunt mai mici pe panta. Tufele verzi și grădinile de flori colorate sunt capabile să ofere noblețe și rafinament. Aici, ienupăr, magnolie, cherestea va fi potrivită. Și regiunea în care este amplasat site-ul joacă un rol. Prin urmare, atunci când alegeți verdeață, luați în considerare condițiile climatice speciale din zona dvs.

Principalele reguli de proiectare peisagistică a sitului de pe pantă sunt următoarele:

 • organizarea corectă a diviziunii în zone;
 • construiți pereți puternici de reținere;
 • protejarea sitului de eroziunea solului folosind un sistem de drenare competent;
 • atunci când aranjarea locurilor de relaxare ia în considerare vântul a crescut.

Respectând recomandările profesioniștilor în designul peisajului, odihna pe acest site va aduce armonie și pace.

Cum să planificați un complot. Experiență și exemple de implementare

Facem o analiză a posesiunilor noastre, dispunem de obiecte în conformitate cu SNiP, observăm distanțele și facem din dezavantajele demnității.

Începutul unor asemenea povestiri este întotdeauna bun: proprietarul unui teren este la granița cu posesiunile sale și visează ce paradis el va crea aici. În același timp, parcela poate fi dreptunghiulară sau în formă de L sau îngustă sau rotunjită sau nu este deloc clar cum - proprietarul nu are nicio îndoială că va exista ceva frumos aici. Și dacă este bine să gândim lucrurile prin "măsurarea de șapte ori" și apoi să construim și să planificăm, atunci va fi așa. În acest articol ne vom uita la cum să planificăm în mod corespunzător site-ul și să ne ocupăm de următoarele puncte:

 • Cum se face o analiză a site-ului.
 • Care procent din suprafața totală a sitului ar trebui să ocupe: casa, grădina, clădirea fermei și zona de agrement.
 • Care ar trebui să fie distanța dintre obiectele din zonă.
 • În cazul în care ar trebui să stea casa, cum să plasați clădirile.


Cum se face o analiză a site-ului

Iată câteva opțiuni pentru planificarea zonelor de diferite forme, realizate de membrul FORUMHOUSE, designerul de peisaj Alexander Zhukov. Așa cum am menționat deja, puteți face o "bomboană" de la orice.

De asemenea, este foarte important să alegeți timpul de proiectare. În sezonul mai-octombrie, lucrătorii peisagisti au o mulțime de lucruri, astfel încât timpul al proiectului crește de mai multe ori. Perioada cea mai optimă este noiembrie-martie. Într-o atmosferă relaxată, încet, gândindu-ne, facem un proiect.

Dar veți planifica singur site-ul sau veți invita specialiști, primul pas către viitorul plan de amplasament este: scalarea formei site-ului pe o foaie de hârtie de grafic și marcarea schematică a împrejurimilor acestuia: "pădure", "vecini", "drum" etc..

Primul lucru pe care trebuie să-l cunoaștem limitele site-ului și să-l vedem pe o foaie de hârtie - de preferință pe hârtie de grafic cu o scală reală. Ca să puteți desena un complot cu un creion și un conducător, activați fantezia.

Vom putea începe să lucrăm mai mult la plan atunci când cunoaștem site-ul ca pe partea din spate a mâinii noastre. După ce am făcut analiza site-ului, nu putem să facem greșeli rănite și să aranjăm toate obiectele în locurile cele mai potrivite pentru ei.

De obicei, proprietarii noului site sunt recomandați să studieze intenționat imaginile prin satelit și să petreacă mai multe zile pe noul site pentru a înțelege unde se află soarele și unde se află soarele, de unde suflă vântul de obicei, cum se află casa vecinilor, dacă există un loc pe care l-ați ales ca zonă de agrement. este situat chiar sub ferestrele lor, umbra clădirilor vecine se află pe grădina viitoare etc.

De asemenea, pentru o analiză completă a site-ului, va trebui să:

Veți avea nevoie de informații despre direcția și dimensiunea pantei site-ului și, în cele mai multe cazuri, va fi posibil să se facă fără tehnologii înalte și recurs la specialiști. Nivelul pantei poate fi determinat utilizând un trepied de cameră și un laser cu laser. Subiectul pe FORUMHOUSE se ocupă în detaliu de tehnologia topografică a site-ului cu propriile mâini și instrumente improvizate.

Cu ajutorul membrilor forumului, împreună cu sotul ei, au măsurat stupid parcela cu o bandă. În ceea ce privește diferențele de înălțime, am înțeles imediat unde era partea de sus și unde era fundul. Panta era blândă. Măsurat pe ochi cu un indicator laser, a tras o linie în plan.

Site-ul cu o pantă de sud este un adevărat cadou pentru un grădinar amator, iar cea mai sudică pârtie este cel mai bun loc pentru a crește cele mai multe fructe și culturi ornamentale. Pârtiile nordice încălzesc cel mai rău, de obicei un astfel de parcel este terasat, având terase cu pantă de la vest la est. Dacă există o nevoie de drenaj, șanțurile laterale deschise sunt făcute de-a lungul teraselor, unde apa poate fi îndreptată.

Este mai bine să plasați casa în partea superioară a versantului și ca umbra să nu cadă pe grădina sau grădina viitoare.

Absolut plat, ca o masă, un complot, mai degrabă un minus decât un plus.

Prin urmare, pe o întindere uniformă, cel mai adesea este creată o reliefă artificială cu o pantă de sud, est sau vest. Panta este realizata folosind sol din gropi de fundatie, gropi pentru un iaz, piscina, fântâna etc. Amplasarea verticală a sitului elimină apa excesivă din fundațiile clădirilor și, în același timp, nu privează grădina și grădina de umiditate.

2. Determinați nivelul apei subterane.

Dacă nu există nici o dorință / oportunitate de a comanda geologie, atunci luați un aruncător de grădină (de preferință un metru cu doi) și forați la locul potrivit. Alegeți solul și vedeți unde este apa (poate nu mergeți imediat). Ei bine, într-o felie, poți să faci meserii să stabilești ce ai pentru pământ.

FORUMHOUSE discută în detaliu metodele de determinare a GWL.

În primăvară, informațiile despre GWL obținute prin aceste metode nu vor fi fiabile, este mai bine să se facă lucrări de foraj în lunile iulie și august. Dacă distanța de la suprafața solului la nivelul apei este mai mică de un metru, veți avea nevoie de măsuri pentru a scurge situl. Deoarece una dintre cele mai bune metode de optimizare a apei din zonă este de a construi un rezervor artificial, aplicați-l planului amplasamentului indicând dimensiunile aproximative.

3. Determinarea compoziției solului.

V-am spus cum să faceți teste simple la domiciliu, care vă vor oferi informații destul de corecte despre compoziția mecanică și aciditatea solului din zona dumneavoastră. Aceste informații vă vor fi necesare atunci când planificați aterizări.

4. Dacă există copaci și arbuști pe parcelă, indicați în plan care dintre dvs. veți pleca.

Pomii mari din partea de nord nu aruncă o umbră pe plantele cultivate și nu protejează site-ul de vânt. Curățarea acestora nu este recomandată.

5. Studiați modul în care site-ul dvs. este iluminat de soare - acest lucru vă va ajuta să poziționați corect clădirile și să selectați plantele.

Distanțe și mărimi

Una dintre cele mai frecvente greșeli când planificați un teren este o zonă prea mare a unei case. Ce zonă ar trebui să ocupe casa și alte clădiri și zone, veți învăța din tabelul de mai jos.

Potrivit actualului SNiP 30-02-97, distanța dintre clădirile principale de pe site-ul dvs. (precum și ale dvs. și vecinii) și locația acestora ar trebui să fie după cum urmează:

Distanța dintre casele în linie dreaptă:

 • între cărămizi - 6 metri;
 • între casele cu cadru metalic și gropi de lemn - 8 metri;
 • între casele de lemn - 15 metri;
 • din parcela vecinilor casa ta ar trebui să fie la cel puțin trei metri distanță;
 • de la "linia roșie" - cel puțin 5 metri;
 • din copaci care nu sunt supuși demolării - cel puțin 2,5 metri;
 • de la liniile de transmisie de energie - de la 10 m (pentru o linie de 20 kV) la 40 m (pentru o linie de 750 kV).

Distanța de la casă până la ansamblurile de clădiri (acestea sunt recomandări în natură și permit erori minore, care sunt încă mai bine să nu se permită pentru a nu complica vânzarea viitoare a casei).

Calculate în linie dreaptă de la peretele exterior al casei:

 • la toaleta în aer liber -12-15 metri;
 • la baie sau la duș - 8 metri;
 • la coopul de pui, iepure și alte spații pentru păstrarea animalelor de casă - 12-15 metri;
 • la groapa de compost - 8 metri sau mai mult;
 • distanța minimă de la casă la oricare alt hozpostroek este de 4 metri.

Distanța dintre obiecte:

 • este interzis să se sapă bine lângă gard;
 • distanța recomandată de fântână până la groapa de compost și toaletă este de 20 de metri; SNIP-urile nu se reglementează, dar pentru siguranța dvs. este mai bine să respectați aceleași standarde pentru un fântâni arteziene.

Vecinătatea distanței:

 • o vărsat cu animale - 4 metri;
 • baie, duș, toaletă - 2,5-3,5 metri;
 • garaj, camera de depozitare cu echipament - cel puțin 1 metru.

În același timp, o distanță de 3 metri este considerată optimă de la clădirile dvs. până la parcela vecinului. Deci, nu ascundeți complotul vecinului, apa uzată nu va ajunge la vecinii voștri, vor exista mai puține motive pentru conflicte.

Tufișuri și copaci

Reglementate și distanța de la gard la aterizările de pe site:

 • bucșe - 1 m de gard;
 • copaci ardoare - 2 metri;
 • copaci înalți - 4 metri.

Cum să aranjați obiecte pe site

Casa este cel mai important obiect de pe teren, și mai întâi de toate alegem un loc pentru el pe teren. În afară de respectarea tuturor distanțelor stipulate de SNiPs, este necesar să alegeți o parte a secțiunii cu un nivel suficient de scăzut al solului (în interiorul zonei poate fi diferit) pentru a proteja fundația împotriva acumulării de căldură.

O altă regulă care vă va permite să alegeți un loc bun pentru o casă se numește "regula de margine": cu cât este mai mică parcela, cu atât mai aproape de graniță ar trebui să stea casa. Un complot mic - am pus casa cât mai aproape de una din frontierele sale, pe măsură ce SNiP-urile permit, și să utilizeze eficient restul zonei.

Trebuie să încercăm să avem o casă de-a lungul granițelor site-ului. Motivul este incertitudinea. Ce se întâmplă dacă doriți să vă așezați sau să puneți o seară lângă el sau, în sfârșit, un vehicul să treacă în timpul construcției?

În același timp, nu ar trebui să uitați de busolă: dacă vom pune o casă în regiunea nord-vestică, soarele va lumina locul în cea mai mare parte a zilei. În cazul în care nord-est - site-ul va primi lumina soarelui după-amiază. În ceea ce privește orientarea spre punctele cardinale, acestea sunt opțiunile cele mai de succes, în alte cazuri umbra casei va cădea pe teren.

Diagrama de mai jos vă va ajuta să aflați cum trebuie localizate camerele în casă în raport cu punctele cardinale (recomandări pentru nord și centrul Rusiei).

Dacă prezența soarelui în camere nu este atât de importantă, atunci puteți construi fără să vă uitați la el, dar, de obicei, nu fac asta, în casă doriți confort, lumină.

De asemenea, la locația casei ar trebui să fie luate în considerare: vântul a crescut (pentru a proteja site-ul de vânt cât mai mult posibil), locația planificată a rezervorului septic și fântână.

Cum să plasați alte clădiri

Mulți experți FORUMHOUSE au subliniat diferența principală și decisivă dintre a trăi într-o casă de țară și a trăi într-un apartament: într-o casă de țară pe care o trăim nu numai în casă, trăim pe site în ansamblu. Poate, chiar mai mult timp decât în ​​casă, petrecem în grădină, în baie, în atelier, îngrijindu-ne plantele din seră și prăjind carnea în zona de grătar. Toate aceste clădiri trebuie amplasate funcțional și corect! La urma urmei, dacă se dovedește că garajul se topește în fiecare primăvară, iar seara se află la umbra copacilor mari, terasa saunei este vizibilă trecătorilor de pe stradă, calitatea vieții va fi redusă.

Se recomandă să se respecte următoarele reguli la elaborarea unui plan de sit:

 • garajul este plasat, de obicei, fie sub același acoperiș cu casa, fie, în măsura permisă de documentele de reglementare, aproape de marginea amplasamentului, care se află lângă drum;
 • zonă pentru grătar, de vară bucătărie-sufragerie, cu o terasă deschisă și alte clădiri asociate cu mâncarea, face în colțurile cele mai izolate ale parcelei;
 • toate clădirile de fermă sunt situate cât mai departe de casă și, dacă este posibil, nu sunt în linie de vedere;
 • o baie și o piscină sunt făcute mai aproape de granița site-ului, dar pentru a nu confunda vecinii și trecătorii de pe stradă.

Participantul portalului nostru cu porecla Irina7 sa confruntat cu o astfel de problemă, aici este o fotografie a secțiunii ei în formă de L din balconul vecinilor.

La început, ea a fost de gând să fie îngrădite de la vecini de patru thuja smarald, plantate în cele din urmă de „grindă lungă“.

Dar apoi am decis să nu aștept până când ar crește copacii de doi metri și să adauge intimitatea în zona de recreere cu un ecran de piscină.

Profesorii sunt evideni. Voi bloca revizuirea, va aduce confort și intimitate în loc.

După ce ați decis asupra viitoarelor structuri și a răsadurilor și cauza acestor obiecte la planul dvs., nu fi leneș și pentru a face aspectul site-ului cu clădiri realizate din hârtie. Deci toate defectele vor fi imediat vizibile.

Am făcut proiectul noi, la început doar pe hârtie, apoi o machetă de hârtie la scară. Și trebuia să redesenăm, pentru că sa dovedit că aspectul arată mai clar unde se interferează peretele, unde este mai bine să faci o fereastră etc.

Cum să planificați o grădină

Grădina și grădina ar trebui să primească cel mai însorit loc pe site. Lumină și iubesc călduros aproape toate plantele. Atunci când se planifică spațiu pentru o gradina de legume, cu efect de seră și livadă, este important să se calculeze în mod corect timpul și energia pe care suntem dispuși să-și petreacă pe îngrijirea plantelor. Este posibil ca opțiunea - un gazon, un măr și două paturi decorative cu roșii.

Dacă doriți o grădină cu drepturi depline, este necesar să ne amintim că îngrijirea pentru paturile traditionale late mai greu decat inalt si ingust (70 cm).

De asemenea, are sens să se planifice imediat liniile, a căror lățime ar trebui să permită transportul căruciorului de grădină. Între paturi vor fi suficiente căi de 30-60 cm lățime.

Plan și implementare

Vă invităm să vedeți care zone au crescut din planuri bine dezvoltate.

Plot pe panta: planificarea, întărirea pantei și organizarea drenajului (85 fotografii)

Destul de des, proprietarii parcelelor de pe pantă se confruntă cu dificultăți în aranjarea lor. Principala întrebare este cum să organizați în mod corespunzător construcția și designul peisajului în posesia lor, astfel încât să fie fiabilă, funcțională și, bineînțeles, frumoasă. Acest articol va oferi cele mai bune opțiuni pentru rezolvarea problemei.

schemă

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să faceți un plan de construcție. La elaborarea unui proiect, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

 • parcela de complot;
 • amplasarea de clădiri;
 • zona de agrement;
 • plantații;
 • găsirea scurgerilor de furtună.

Următorul punct al aranjamentului va fi nivelarea maximă admisibilă a pantei. Cel mai potrivit pentru aceasta ar fi o metodă de terasare, a cărei utilizare implică înlăturarea solului într-un singur loc și transferul acestuia în altul. Pe pante deosebit de abrupte este posibil să aveți nevoie de ziduri încăpățânate.

Consolidarea versanților

O condiție importantă pentru acest tip de parcele este consolidarea versanților. Pentru a preveni alunecarea solului, se folosesc câteva tipuri de fortificații:

Fortificația naturală. Cresterea arbuștilor, sistemul radicular, care va crea un cadru natural, sunt plantate de-a lungul întregii versanți. Cele mai populare plante sunt trandafirul sălbatic, salcia și liliacul.

Geomaterial. Materialul acoperit cu un strat de protecție special nu este supus unor influențe externe dăunătoare. Se potrivește sub stratul de sol fertil.

Mound. Potrivit numai pentru zone cu o suprafață mare, deoarece ascunde în mod semnificativ spațiul. Unul dintre principalele neajunsuri este împământarea periodică.

Pereți de susținere. Soluția ideală dacă intenționați să faceți proiectarea site-ului sub formă de terasament. Puteți folosi materiale naturale - piatră sau lemn.

Gabioane. Proiectele modulare sunt umplute cu piatră mare zdrobită, cu piatră sau cu pietriș.

Organizarea sistemului de drenaj

Pentru a preveni alunecările de teren, lacunele și distrugerea pantei, este foarte important să se ia în considerare amplasarea sistemului de drenaj.

Instalarea sistemului de drenaj se face deja după localizarea tuturor clădirilor de pe amplasament, au fost efectuate toate lucrările de excavare necesare, au fost instalate pereții de susținere și a fost instalat sistemul de alimentare cu apă.

Reguli de bază pentru instalarea unui sistem de drenaj:

 • șanțurile sunt așezate de-a lungul pantei de-a lungul întregului amplasament la galeria de primire;
 • la fundul șanțului, cu o adâncime de 30 cm până la un metru, este așezat un strat de nisip (aproximativ 10 cm);
 • geotextile răspândite peste nisipul care acoperă pereții canalului cu o marjă;
 • următorul pas este pietrișul (aproximativ 20 cm);
 • apoi instalați și conectați conductele;
 • un alt strat de pietriș;
 • acoperite cu geotextil;
 • este umplut cu sol fertil;
 • potrivi sol fertil.

Pornind de la proiectare

Realizarea site-ului pe pantă este probabil unul dintre momentele cele mai plăcute pentru proprietar. Puteți folosi serviciile unui specialist sau doar imaginația ta. Mai jos vă vor fi oferite mai multe opțiuni de design pentru fiecare gust.

Puntea

Platforma de deasupra pantei, sub forma unei punți, va fi zona perfectă de ședere, cu o priveliște frumoasă. Pe acesta puteți instala șezlonguri, puteți organiza o zonă de luat masa și o zonă de grătar.

Alpine Hill

Acest tip de compoziție de paturi de flori, căptușită cu piatră naturală neșolată. Plantele de pe deal sunt plantate pe principiu, cu atât mai mic este cu atât mai mare. Condiția principală - acestea trebuie să fie adecvate pentru creșterea pe suprafețe înclinate.

terasarea

Acest tip de proiectare necesită o armare obligatorie a pereților de susținere. Numărul și dimensiunea site-urilor depind de afilierea funcțională a fiecăruia dintre ele.

În ciuda faptului că pereții de susținere cu astfel de recepție de proiectare ocupă mult spațiu, este foarte convenabil dacă doriți să separați în mod clar limitele site-ului dvs. Între terase pot fi combinate trasee sau trepte.

Cascada și pârâul

Soluția perfectă ar fi organizarea rezervoarelor artificiale. Cascada poate decora peretele de sprijin, iar cu alegerea corectă a plantelor care vor fi situate de-a lungul cursului, veți obține impresia unei surse naturale.

Gradina verticala

Pe cel mai vizibil perete al site-ului dvs., puteți organiza o compoziție a plantelor din plantele și florile dvs. preferate din grădină. Pentru fundalul principal sunt de obicei folosite plante de alpinism, un accent luminos pe care vor fi diferite flori plantate în ghivece și situate pe perete la gustul dumneavoastră.

Benă cu bancă

Pe unul din straturile superioare ale site-ului, puteți organiza o platformă de vizualizare. O frumoasă zonă de confidențialitate unde vă puteți relaxa și relaxa, bucurându-vă de vederea grădinii înflorite. Ca o opțiune - un foișor deschis, înfășurat cu iederă.

Grădină decorativă

Chiar și spațiile înguste dintre zidurile de susținere nu sunt rele pentru a fi utilizate funcțional, dispunând în ele mici crestături pentru legume, verdeață și condimente. Trebuie să fie suficient de înalte și să fie umplută cu pământ fertil.

Pantă "sălbatică"

Dacă sunteți un fan al naturii "sălbatice", este destul de acceptabil să aranjați site-ul în acest stil. Va fi suficient să dota ascensiunea-coborâre sub formă de scări, căi sau trepte, de-a lungul cărora să planteze plante care nu necesită o îngrijire specială.

Alegeți plantele de acoperire a solului care nu numai că vor oferi o plăcere estetică aspectului dvs., dar și vor consolida solul.

Efectuarea deciziei finale asupra modului în care site-ul dvs. va arăta va ajuta la vizualizarea diferitelor fotografii ale designului site-ului pe panta.

În concluzie, trebuie remarcat faptul că amenajarea sitului pe o pantă necesită mari costuri materiale și fizice. Dar acest tip de ușurare va face posibilă transformarea sa într-un loc diferit de cel în care doriți să vă întoarceți și să primiți rudele și prietenii să îi vizitați.

Avantaje remarcabile și posibile dezavantaje ale unui teren cu pantă

Recunoaștem sincer că majoritatea dintre noi nu ar vrea să aibă un teren cu o barieră mare. Acest lucru este de înțeles - suspansul sperie. Să "descompunem" totul împreună și apoi să tragem concluzii.

Oportunități și dezavantaje ale pantei

Mai întâi, luați în considerare posibilele probleme:

 • alegerea locației atât a casei cât și a clădirilor este considerabil limitată;
 • există probleme legate de irigare, deoarece apa din sol va rămâne o perioadă scurtă de timp;
 • mișcarea pe teritoriu este complicată, în special în condiții de gheață;
 • este dificil să se organizeze spațiu suficient pentru jocuri și divertisment;
 • necesitatea de a combate alunecările de teren și eroziunea solului;
 • panta abrupta - o sursa de pericol sporit pentru copii;
 • orientarea nereușită a pantei zonei în raport cu soarele poate duce fie la o iluminare excesivă, fie la o insuflare suficientă a suprafeței pământului;
 • mișcarea maselor de aer de-a lungul unei pârtii poate duce la uscarea solului deasupra și înghețurile din partea inferioară a pantei;
 • îmbunătățirea sitului cu o pantă mare necesită costuri mai mari;
 • dificultățile întâmpinate de drumurile de acces sunt probabile
 • Furnizarea apei poate fi o provocare.
Teren vacant pentru construirea unei case

Acum, despre aspectele pozitive ale plasării unei case pe o pantă:

 • veți obține terenul pentru construcții la un preț mai mic și puteți compensa parțial costurile suplimentare pentru construcția sa cu propria creație;
 • problemele de eliminare a apei pot fi rezolvate cu ușurință: curtea va fi uscată, va fi posibilă dotarea subsolului în casă sau în pivniță;
 • problemele de apă subterană pe aceste terenuri sunt rare;
 • dealul întotdeauna protejează casa de vânt dintr-o direcție;
 • costul construcției subsolului clădirii este redus semnificativ, deoarece întreaga cantitate de teren excesivă este ușor utilizată pentru alinierea parțială a reliefului;
 • din ferestrele unei case aflate la o înălțime a unei deschideri largi;
 • atunci când plasați un sit pe partea sudică a versantului, poate fi îmbunătățită izolarea gospodăriei, dimpotrivă, dacă situl este situat pe partea de nord, activitatea solară va fi slăbită;
 • situl situat pe panta est sau vest va avea o iluminare medie;
 • Se pare că cel mai important lucru: utilizarea unei game uriașe de tehnici de proiectare peisagistică (pereți de reținere, terase pe pantă ale sitului, tobogane alpine, trasee de curgere, rezervor, pârâu uscat, plante ornamentale speciale etc.) vor asigura un design natural, organic și unic al alocării terenurilor.

După cum puteți vedea, contele și profesioniștii trec treptat în gusturi și preferințe. Următorul videoclip discută unele caracteristici ale aspectului site-ului cu panta.

Caracteristicile amplasării clădirilor pe pantă

În primul rând, trebuie remarcat faptul că partea subterană și subsol a casei pe un teren cu panta va avea în mod inevitabil caracteristici caracteristice. Alte cladiri se aplica de asemenea. De obicei, casa este situată în cel mai înalt și mai uscat loc. Astfel, rezolvarea problemei eliminării apei de la obiectul principal. Toaletă, groapă de compost, cabină de duș ar trebui să fie situată sub casă și nu mai aproape de 15-20m. Zonă de recreere - foișor, grătar, etc. mai bine de făcut în paralel cu casa. Clădirile, între care se presupune cea mai frecventă mișcare, sunt mai bine amplasate pe diferite părți ale locației. În acest caz, lungimea liniilor crește, dar gradientul este redus. În versiunea idealistă a clădirii sunt plasate într-un model de șah. Garajul este convenabil pentru a determina partea inferioară a alocării. În acest caz, clădirea garajului poate fi utilizată ca mijloc de compensare a pantei abrupte.

Consolidarea teraselor pe parcela cu panta

Există două metode fundamentale diferite de planificare neuniformă a aspectului: fără a schimba peisajul sau cu o nivelare maximă a suprafeței solului. În opinia mea, ar trebui să utilizați o versiune de compromis a tuturor metodelor posibile de nivelare a teritoriului, precum și de mascare a fluctuațiilor la nivelul solului.

Cea de-a doua, cea mai comună metodă - terasarea, adică crearea de platforme plate situate la diferite înălțimi. Cele mai multe terase, cu atât mai puțin înălțimea lor și, prin urmare, aranjarea mai ușoară a pantei. Cu o înălțime a terasei de până la 70 cm, este posibil să se creeze pereți de susținere. Cel mai bun material este piatra naturala. Pentru acest design este necesar să se facă un substrat de înălțime de pietriș de 10-20cm. Cu o înălțime mică a terasei piatra poate fi așezată fără un material de liant. Cu toate acestea, într-o astfel de situație există pericolul spălării solului cu apă în timpul ploii sau udării. Este mai sigur să așezați peretele de reținere pe mortarul de ciment. Utilizarea cărămizilor pentru a crea terase este considerată nepractică, deoarece expunerea repetată la umiditate și la temperaturi scăzute conduc la o distrugere destul de rapidă.

Cu o înălțime a terasei de până la 2 metri, structurile din beton armat sunt potrivite: blocuri de fundație, plăci și beton solid. Deseori, este indicat să se creeze pereți de reținere din beton cu o pantă mică, cu așteptarea efectului de extrudare al solului. În situații dificile, nu puteți face fără o bază fiabilă și completă. Nu are sens să finalizați pereții de reținere cu plăci sau pietre decorative pe bază de lipici sau ciment. Gheața și apa vă vor distruge rapid munca.

Beton de perete de reținere

Structurally, fațadele ventilate sunt potrivite aici. Cu toate acestea, într-un sens decorativ, o astfel de abordare este greu de adecvat. Este mult mai ușor și mai eficient să se așeze o suprafață ondulată cu un model special în cofrajul de beton. Ulterior, betonul poate fi decorat cu vopsele durabile pe bază de apă.

Este foarte eficient să utilizați invenția franceză - gabioane pentru a întări terasele. Gabiunile sunt structuri rectangulare ale ochiurilor de plasă, umplute cu piatră naturală. Modulele realizate din sârmă durabilă specială pot fi achiziționate sau realizate. Gabiunile nu se tem de eroziunea solului, deoarece nu posedă rigiditate absolută. Ele sunt, de asemenea, rezistente la apă, deoarece nu o rețin în sine. Atunci când gabioanele sunt umplute cu pietre și moloz, puteți adăuga o anumită cantitate de pământ, în acest caz verdele va crește în curând, ceea ce va deghiza firele și va da peretelui de reținere un aspect natural și natural.
Cea mai ușoară metodă de întărire a pantei - mound înclinat. Este mai bine să întăriți digul de la cădere cu o plasă de plastic și o geogrid. Fiind plantată cu gazon, iarbă și tufișuri speciale, această suprafață a digului va fi destul de fiabilă și estetică.

Drenaj - două fețe ale monedei

Este bine ca pe teritoriul cu panta apa sa fuga repede atat in ploaie, cat si in potop: se va usca sub picioarele voastre. Cu toate acestea, plecarea rapidă a apei poate lua cu ea o parte considerabilă a solului și poate distruge ceva. Concluzia este neechivocă: trebuie să vă gândiți cum să evacuați în mod corespunzător zona cu o pantă.
Schema optimă pare să fie atunci când apa este colectată din diferite zone prin canale individuale care se extind în afara curții. În plus, fiecare terasă ar trebui în mod ideal să fie echipată cu un sistem de drenare.

Cea mai simplă soluție este de a pune tăvi de beton deschise. Tăvile sunt așezate pe o bază pregătită anterior: un strat de piatră zdrobită este de aproximativ 10 cm, amestecul de ciment-nisip (în raport de 1 până la 10) este de aproximativ 5 cm. Tăvițele se taie cu ușurință și se fixează unul cu celălalt, folosind polizoare unghiulare. Tăvile relativ ieftine au dezavantaje: ele interferează pe treceri și secțiunea transversală nu este suficientă atunci când este pusă pe canale de scurgere obișnuite în partea de jos a site-ului. Ultimul obstacol poate fi depășit prin realizarea canalelor de drenaj independent de beton. Pentru formarea canalelor, puteți utiliza bucăți de țevi de diametru adecvat. Există, de asemenea, opțiuni pentru canalele de scurgere de tip închis, produse de industrie. Partea superioară a acestor canale este închisă cu grătare speciale pentru a lua apă. Astfel de modele arata plăcut din punct de vedere estetic, nu creează obstacole în calea mișcării oamenilor. Cu toate acestea, acestea sunt considerabil mai scumpe și mai greu de instalat. În plus, problema secțiunii insuficiente din partea inferioară a secțiunii abrupte rămâne relevantă.

O altă opțiune de drenaj este canalul de drenaj. Sistemul este închis și economisește spațiu. Pentru a organiza drenajul, șanțurile cu o adâncime de 0,3-1 m sunt rupte. Fundul șanțului este turnat cu nisip, un strat de 10 cm este suficient, trebuie să fie înfipt. Nisipul este acoperit cu geofabrică peste care este umplut pietrișul de dimensiuni medii. Grosimea stratului de moloz - până la 20 cm. Dacă se presupune un mic curent de apă în acest loc, atunci este suficient să se acopere resturile cu geotextil și apoi să se umple succesiv cu nisip și pământ. Cu un debit mare de apă în canal, conducta din plastic perforată este în plus stivuită. Regulile pentru instalarea țevilor sunt aceleași ca și pentru construcția de canalizare: panta nu este mai mică de 3%; mai puține răsuciri și scăderi accentuate ale nivelului pentru a preveni acumularea de resturi în zonele problematice; conectare sigură a conductei.

Poteci și scări - zona de decorare

Evident, mișcarea în jurul unui teritoriu neregulat poate fi dificilă și chiar periculoasă. Prin urmare, cerințele - de a aborda amenajarea tuturor căilor de circulație a persoanelor cu grijă deosebită. Rețineți că chiar și o pistă relativ plată, cu o pantă de ordinul a 5%, poate deveni un obstacol insurmontabil în timpul gheții. Deci, acoperirea tuturor pistelor și scărilor ar trebui să fie cât se poate de aspră și nervoasă. Treptele scărilor trebuie să corespundă cât mai mult posibil dimensiunilor optime: lățimea benzii de rulare 29 cm, înălțimea șinei 17 cm. Panta scării nu poate depăși mai mult de 45%. Este mai bine să se evite extinderea a peste 18 pași și să se ofere spații pentru recreere.

Scări de piatră

Este foarte convenabil dacă înălțimea treptelor tuturor scărilor va fi aceeași. Este destul de real. De exemplu, atunci când am construit propria noastră casă cu mâinile noastre, am reușit să asigurăm aceiași parametri ai pașilor de pe ambele etaje ale casei, inclusiv subsolul, precum și pe verandă și în garaj. Amenajarea balustradelor pe urcușuri abrupte este absolut necesară, iar chiar și pe secțiunile complet plane, balustradele vor fi pe deplin justificate.
Materialele pentru aranjarea liniilor și scărilor pot fi foarte diferite: pietriș, piatră, beton, lemn, acoperire artificială și grile de plastic. Scări, etape separate, căi de înfășurare - toate aceste atribute ar trebui considerate elemente de decorare și individualizare a teritoriului curții. În același timp, consider că este necesar să reamintesc cerințele generale: rutele de călătorie nu ar trebui să devină alunecoase și periculoase în condiții meteorologice nefavorabile. Este posibil să trebuiască să oferiți balustrade speciale pentru copii.

Minunat peisagistică și oportunități de amenajare a teritoriului

Designul peisajului alpin pe un teren cu panta poate fi numit o necesitate placuta. Se bazează pe pietre naturale, flori și alte plante. Toate acestea, în agregate și în diverse aplicații, servesc la contracararea eroziunii terenurilor pe o pantă și, în același timp, reprezintă un ornament. Deoarece apa nu rămâne pe pantă greu, plantele ar putea avea nevoie de udare frecventă. Astfel, pentru grădinile de grădină și pomii fructiferi este necesar să selectați cele mai bune zone: bine luminate, protejate de vânt. Paturile situate pe un teren înclinat aflat la baza unei pantă pot fi expuse la aer rece.

Consolidarea pantei cu plante

În mod ideal, întreaga zonă ar trebui plantată cu diverse plante. Pe versanții se folosesc plante insorite care nu necesită multă umiditate și au un sistem rădăcină ramificată. În diferite zone climatice pot fi preferințele lor. În ceea ce privește Rusia centrală, este indicat să folosiți arbuști: iedera, dulce, liliac, gutui japonez, bătrân, derena și altele. Plantele de conifere, cum ar fi ienupăr, molid, cedru, pin, vor decora minunat situl. Arborii de foioase sunt foarte potriviți: mesteacăn, căpșună, salcie (în locuri umede). Pentru aranjarea ariilor de rock, zhivuchki, stonecrop, silverweed, clopote, garoafa alpina, sedum, etc sunt potrivite. Aranjamentul zonelor de gazon este destul de potrivit.

Pentru alinierea vizuală a terenului, plantele înalte sunt plantate în partea inferioară a pantei. Uneori este necesar să închideți clădirile aflate în partea de sus a pantei din revizuire și apoi să se schimbe strategia de localizare a soiurilor de creștere înalte și scurte.
Un gard mic de-a lungul peretelui de reținere va acoperi suprafețele urâte și va decora peisajul. Este extrem de potrivit să creați un parcel cu o pantă de arii de rock. În acest scop, pe pantă sunt prevăzute pietre de diferite mărimi și în ordine arbitrară. Utilizarea interesantă a pietrelor de diferite compoziții și texturi. Zonele gratuite sunt umplute cu moloz, așchii de marmură etc. Lacunele dintre pietre sunt plantate cu plantele descrise mai sus. Astfel, cu propriile mâini puteți crea cele mai neobișnuite și uimitoare compoziții creative. Desigur, plantele vor crește doar pe un sol adecvat pentru acest lucru.
Este posibil să decorați o grădină montană cu figuri făcute cu mâinile tale sau cumpărate într-un magazin pentru rezidenții de vară.

Compoziția peisajului "fluxul uscat" a fost inventată în Japonia aproape în special pentru suprafețele cu o pantă. Ideea este să imităm apa cu pietre mici și (sau plante). La locul viitorului canal este necesar să se sapă un șanț puțin adânc de forma planificată a fluxului. Partea inferioară a canalului este acoperită cu geotextil pentru a proteja împotriva buruienilor. Apoi, drenajul este pus în formă de piatră zdrobită și patul este umplut cu sol de sus. Streamul este plantat cu flori albastre și albastre sau este turnat în orice moloz, de preferință albastru. Apoi de-a lungul "coastei" puteți planta flori. Un "curent uscat" poate exista de la sine sau poate proveni dintr-o cana de argilă parțial îngropată în pământ. Este interesant dacă pista de trecere "aruncă" un mic pod peste "flux".

Pe un teren cu pantă este foarte interesant să folosiți următoarea tehnică: un canal de deviere a apei este tras în formă de "pârâu uscat" din pietre. În timpul ploii, pârâul va fi umplut cu apă, care va cădea într-un mic iaz în partea de jos a pantei. Este destul de funcțional și frumos!
Arcurile pe secțiunea cu panta vor fi foarte funcționale în combinație cu podul și scara. Desigur, arcul ar trebui să fie decorat cu plante de alpinism.
După ce ați citit materialul de mai sus, probabil că deja ați înțeles: posibilitățile de decorare a site-ului pe o pantă sunt excelente! Într-unul dintre articole vom vorbi despre un exemplu specific. Vă dorim succesul creativ în implementarea planurilor noastre. Poate că următorul videoclip vă va ajuta.