Un vărsat de blocuri de spumă cu mâinile lor: scule și materiale

Odată cu construirea hambarului începe amenajarea propriului sit.

Structura va oferi condiții minime confortabile.

Acolo vom stoca instrumente pentru grădină, alte echipamente și materiale necesare.

Este posibil, bineînțeles, construirea de evenimente pentru a ajuta profesioniștii.

Dar va fi mult mai economic să construiți un bloc de spumă vărsat cu propriile mâini.

Motivele pentru alegerea blocurilor de spumă

Bloc de blocuri de spumă

Înainte de a începe construcția vagonului de blocuri de spumă, acordați atenție caracteristicilor materialelor de construcție:

 • Izolare termică. Gradul de importanță pentru hambar depinde de scopul camerei în sine.
 • Simplitatea în construcția de facilități. Mai jos luăm în considerare acest punct în special cu atenție.
 • Preț relativ scăzut

Materiale și instrumente

Pentru construcții alegem un bloc de 200 × 300 × 600 mm. Este mai bine să se calculeze volumul de material pe baza suprafeței pereților. Pe un metru pătrat, ca de obicei, este nevoie de aproximativ cinci module standard. Când lucrați nu se poate face fără următoarele instrumente:
mașini de șlefuit, mașini de găurit

 • nivel
 • ciocanele
 • pieptene
 • lopată
 • accesorii
 • cuie de construcții și ciocan
 • găleți, rezervoare pentru soluție

Produsele din blocul de beton spumos oferă posibilitatea de a construi clădiri de orice lungime și lățime. Formatul hambarului este mai bine să alegeți dreptunghiular, iar interiorul camerei este permis pentru a oferi partiții. Pentru a calcula cantitatea necesară de materiale pentru construcția unei clădiri, trebuie doar să cunoașteți dimensiunile blocurilor și să faceți un plan pentru șopron.

Cea mai obișnuită dimensiune a blocului este de 200 de 300 cu 600 de milimetri. Aici, cel mai mic număr este grosimea, care nu este utilă pentru calcule. Având în vedere lungimea peretelui camerei și lungimea produsului bloc (600 mm), este posibil să se calculeze pur și simplu câte bucăți sunt necesare pe rând. În același mod, determinăm numărul dorit de rânduri. De exemplu, pentru un perete cu trei metri veți avea nevoie de cinci blocuri, iar la o înălțime de 2,5 metri se vor lua 8,3 rânduri, rotunjind această cifră în sus, obținem 9.

Deci, pentru un perete al hambarului, va trebui să achiziționați 45 de blocuri de spumă. În plus față de acestea, barele de lemn vor fi necesare și pentru legăturile inferioare. Vom efectua această procedură în cazul utilizării unei fundații de coloană, care nu sunt necesare pentru o bandă și bază solidă.

In plus, avem nevoie de panouri si placi pentru podele, lag, si pentru instalarea canelurilor de acoperis. Colțul metalic va servi ca o fixare, împreună cu șuruburile și cuiele.

Pentru izolație, puteți utiliza o varietate de materiale:

 • Spuma de plastic.
 • Vată minerală.
 • Plăcile de plută.

În zonele cu temperaturi scăzute și perioade lungi de iarnă, poate fi necesară încălzirea suplimentară a pereților, plafoanelor și a pardoselilor din interiorul magaziei. Pentru proiectarea fatadei este permisă aplicarea tencuielii, a vopselei, a terasei sau a sidingului.

Construim fundația și zidurile

Înainte de a construi o vărsat de blocuri de spumă, aveți nevoie pentru a construi o fundație, este de obicei făcut tip Lenochny.

Strat de bază pentru blocul de spumă

După ce am făcut toate calculele și am achiziționat materialele și instrumentele necesare, vom proceda la lucrări de construcție. Pentru început, aranjăm fundația blocurilor de spumă. Cel mai bun design va fi banda. Împărțim lucrarea în următoarele etape:

 • Ne aliniem teritoriul pentru construcții viitoare. Apoi vom face marcajul în funcție de dimensiunile alese ale clădirii. În aceste scopuri, folosim mizele și corzile.
 • Sapa un șanț în jurul perimetrului structurii viitoare. Cel mai bine este să alegeți adâncimea, situată sub nivelul de îngheț. Ca de obicei, este suficient de jumătate de metru adâncime, dar uneori în soluri (de exemplu, conținut de argilă) este necesar să se sapă șanțuri de până la un metru adâncime. În același timp, lățimea șanțului ar trebui să corespundă cu treizeci de centimetri.
 • Turnați nisip într-o șanț și tampați bine, uniformizând stratul până la uniformitate. Grosimea ei ar trebui să fie de aproximativ zece centimetri. Turnați mai mult moloz pe perna pregătită, în același strat de zece centimetri. Apoi, în groapa de pe această pernă se află stratul de impermeabilizare. Acest lucru este necesar pentru ca soluția de beton lichid să nu scurgă în straturile inferioare. Trebuie remarcat faptul că impermeabilizarea trebuie să fie poziționată astfel încât să acopere molozul și nisipul, precum și solul de pe marginea carierei.
 • Înainte de realizarea aranjamentului bazei pentru șopron, este necesar să se facă un cofraj, acesta va fi utilizat pentru umplerea compoziției de beton. Pentru acest design este recomandabil să folosiți fitinguri din metal și plăci din lemn. Înălțimea trebuie să fie deasupra nivelului solului - să ajungă la nivelul subsolului viitoarei structuri. Pentru rezistența cofrajului, vom aplica fixarea cu cleme și stâlpi. Deasupra este necesar să se fixeze și cu elemente de recuzită pentru o mai mare fiabilitate. Instalam un cadru metalic pentru impermeabilizare sau folosire a plasei de armare. Grosimea barelor ar trebui să fie de aproximativ o jumătate de centimetru.
 • Armatura este mai bine să turnați compoziția de beton. Pentru aceasta trebuie să folosiți marca M 200-250. De-a lungul întregului perimetru al pieței vărsăm soluția dintr-o dată. Nu se recomandă menținerea acestor evenimente în căldură sau în ploaie, în caz contrar, baza se va sparge. În condiții meteorologice normale, durează aproximativ o lună pentru a stabili beton.
 • Când betonul este setat complet, suprafața trebuie să fie pregătită pentru lucrări ulterioare. Trebuie să fie curățat de praf și murdărie, pentru a elimina proeminențele și alte defecte. După construirea structurii de fundație, procedăm la construirea de pereți. Pentru aceasta trebuie să acoperiți suprafața bazei de beton cu un material cu caracteristici de impermeabilizare. În aceste scopuri este posibil să se folosească materialul de acoperire.
 • Apoi, pregătiți o soluție pentru pereți. Vom folosi cimentul (trei părți) cu nisip (o parte). După pregătirea compoziției, procedați la instalarea primului rând de blocuri. Începeți sfatul din colțul clădirii, apoi continuați în jurul perimetrului camerei. Cusătura trebuie să corespundă grosimii - nu mai mult de trei centimetri.

După ce am pus primul rând, facem un control aprofundat al uniformității zidăriei. Pentru rezistența specială a pereților se recomandă utilizarea barelor de armare. Diametrul tijelor ar trebui să fie de opt milimetri. Acestea vor fi așezate după fiecare al patrulea rând.

Lucrări de acoperire și finisare

Pentru aranjarea podelelor din lemn vom folosi o placă de patruzeci de milimetri grosime.
Pentru structurile economice, se utilizează adesea cele mai simple hale din blocuri cu un acoperiș slab. Ele se bazează pe șine de ghidare de 100/150 milimetri, între ele se montează traverse. Pasul dintre bare este de un metru. În centrul rafturilor se instalează rafturi pe verticală. Acoperiți încăperile de magazie, adesea simple, ardezie.

Construcția acoperișului

Începem să așezăm colile din partea de jos, plasându-le suprapuse și fixându-le cu șuruburi sau cuie.
Structura halei nu necesită finisaje complicate. Cel mai important lucru este să instalați ușa și ferestrele, precum și să amplasați podelele. Dacă pereții sunt construiți din blocuri de silicat de gaze, atunci este permis să se lipească cu amestecuri gata preparate. Acest tratament va îmbunătăți numai caracteristicile blocurilor, extindând astfel durata de viață a structurii.

Podelele sunt ușor de instalat. Turnați nisipul pe întreaga suprafață a magaziei, apoi așezați bustenii din raza de lemn și așezați plăcile sau alte materiale. Pentru a instala ușa, instalăm inițial cadrul ușii. Ulterior, vom decide problema ce va fi stocată în clădirea nouă. Dacă aceasta este doar cea mai comună unealtă pentru grădină, atunci este permisă instalarea unei canapele din lemn.

Dacă intenționați să păstrați inventarul aici la un preț mai mare, puteți atașa de asemenea o cană din foaie de fier cu un șurub de auto-fixare într-o cutie bună.

Este posibil să construim un hambar din blocuri în doar câteva zile, dacă abordăm problema cu mâini cu îndemânare și profităm de materiale de înaltă calitate. Urmând toate regulile de instalare, avem posibilitatea de a achiziționa o clădire care va servi mai mult de un deceniu.

Pentru a păstra căldura în hambar și o atmosferă internă stabilă, aceasta trebuie construită dintr-un material adecvat. Și pentru această clădire este recomandat să recurge la utilizarea de fragmente de spumă de beton.

Avantajele și dezavantajele utilizării

Produsele din blocul de beton spumos au toate caracteristicile necesare pentru construirea de clădiri joase și au avantaje deosebite:

 • Utilizarea lor oferă o cameră cu caracteristici excelente de izolare termică. Produsele din spumă de beton au aceeași conductivitate termică ca și lemnul. Comparativ cu cărămizi ceramice sau silicate, acest material pierde căldura de aproape trei ori mai lent. Acest efect se datorează structurii poroase a blocului. În cea mai mare parte, blocurile de spumă constau din mici cavități închise. Astfel de camere de aer sunt perfect izolate unele de altele. Ca rezultat, se înregistrează o schimbare lentă a temperaturii. Structura realizată din acest material este înzestrată cu caracteristicile unui termos.
 • Acest material are rezistență excelentă la îngheț. Porozitatea produsului permite ca umezeala să dispară atunci când este înghețată. Acesta este motivul pentru care blocurile de spumă sunt capabile să-și mențină structura.
 • În plus, prezența cavităților mici în interiorul blocurilor le conferă o izolare excelentă a sunetului.
 • Proprietățile higroscopice ale materialelor mari favorizează schimbul de aer bun. Acest plus oferă posibilitatea de a îndepărta evaporarea apei și a preveni apariția de umezeală și mucegai în șopron.
 • Blocul de spumă nu este combustibil și nu este capabil să suporte focul. Materialul timp de opt ore este capabil să reziste la flacără, fără să se prăbușească în același timp.
 • Ușor de lucru. Spațiile de beton spumos sunt mult mai mari decât cărămizile obișnuite. Dimensiunile lor: 200 x 300 x 600 milimetri. Construcția acestui material va fi mult mai rapidă și mai convenabilă.
 • Avantajul evident este masa blocului. În medie, cântărește aproximativ unsprezece kilograme. Aceasta înseamnă că fundația și pereții vor fi o sarcină mică.
 • La un cost total, acest material este mult mai ieftin pentru a construi un hambar decât să cumpărați o cărămidă.
 • Blocul de spumă este un material ecologic, deoarece constă din ciment, nisip și un agent de suflare. Baza proteică este utilizată ca substanță.
 • Produsele poroase sunt maleabile la tăiere.

Dezavantajele materialului de spumare includ următorii parametri:

 • Puterea insuficientă împiedică construirea de clădiri de peste zece metri.
 • Același minus se aplică transportului acestui material de construcție.
 • Blocurile exterioare deosebit de atractive nu implică confruntarea. Acesta este un element de cost suplimentar care afectează valoarea clădirii.
 • Fără protecție suplimentară, la temperaturi scăzute, fragmentele de beton spumă se prăbușesc.

Producem blocuri de beton din spumă pe teritoriul nostru

Pentru fabricarea de produse din beton spumă necesită echipamente speciale pentru producția lor. Este necesar să se studieze cu atenție tehnologia întregii operații. Trebuie avut în vedere că nu toate componentele ar trebui create independent. De exemplu, este posibil să cumpărați sau să închiriați rezervoare de turnare pentru beton spumos.

Efectuarea blocurilor de spumă acasă

În plus, pentru tehnologia de origine crearea de produse din beton spumă sunt forme adecvate și utilizate. Ele sunt mult mai ieftine decât cele noi. Acum există trei tehnologii pentru producerea de blocuri din beton spumos:

 • Tehnologia clasică implică un amestec de nisip și ciment, la care se adaugă spumă din generatorul de abur. Blocurile de spumă sunt întărite de hidrolizatele de proteine.
 • Tehnologia de mineralizare uscată implică furnizarea de generator de spumă cu pori specifici în amestecul de beton.
 • Următoarea tehnologie este reprezentată de fabricarea spumei sub presiune. Toate componentele substanței de beton spumos sunt încărcate în mixer. Apoi, oxigenul este injectat în el cu un compresor special.

Pentru a realiza personal procesul, este posibil să se utilizeze toate cele trei tehnologii. Cei care sunt cu adevărat interesați de întrebarea cum să creeze produse din beton spumos pe cont propriu cu densitatea și forța necesară sunt sfătuiți să afle că, în primul rând, multe experimente vor trebui făcute cu o întreagă listă de parametri. Și anume:

 • Cantitatea de componente necesare.
 • Durata frământării.
 • Timpul necesar este amestecul de beton în vasul de formă.
 • Timpul și ordinea uscării.

Spațiu de blocare a garajului - pe video:

Ați observat o greșeală? Selectați-l și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a ne spune.

Expansiune de lut

Vărsat în țară - clădirea cea mai necesară. Un participant la Casa și Forumul Dacha vorbește despre construirea unui hambar cu o pivniță

Desigur, viața de dacha a multor proprietari de terenuri a început cu construcția hambarului: acolo puteți să vă luați în adăpost de vreme, în timp ce locuința permanentă nu este încă pregătită, și să păstrați instrumentele, conservarea și tot felul de lucruri după aceea. Povestea membrilor forumului Serghei îi va ajuta pe mulți care au început să construiască această structură pe cont propriu.

fundație

Membru al forumului a creat, în același timp, o bază pentru o baie de cadă cu dimensiunile de 5x8, căptușită cu cărămidă și sub o adăpost de blocuri de beton expandat de 4,8x4 și 2,4 m înălțime - a fost construită pe locul structurii vechi demolate.

Serghei50 intenționa să sapă un șanț cu o adâncime de 0,6 m și o lățime de 0,3 m, care este umplut cu 0,2 m de nisip, 0,4 m cu beton uzat de marca M200, cu o înălțime mai mare de 0,1 m și o înălțime totală de beton 0, 5 m. Se presupune că se folosește colivia de armare D12 cu o înălțime de 40, lungimea de deschidere - 40, lățimea - 20.

În hambarul vechi era o pivniță și o suprapunere: șinele, pe care se așezase plăcuța de azbest-ciment (ACEID) în bucăți rupte, iar peste proprietar era turnat un strat de lut de 10-15 cm grosime. 10 cm înălțime, folosind mortar, cărămidă roșie spartă și plasă.

Când totul a fost calculat și gândit, Serghei50 a marcat și a săpat șanțuri, a stropit nisip și a vărsat apă. Apoi a legat o armătură de suprafață și a pus-o într-o șanț. Am asamblat cofrajul, am făcut un pat, folosind geam pentru a proteja cofrajul, după care am folosit un nivel hidro pentru a trage șirul "sub zero".

Mergând la podea, am decis să o fac diferit: puneți ACEID pe șine, umpleți cusăturile cu bitum, acoperiți stratul de material de acoperiș și izolație, din nou material de acoperire și strat de beton de 10 cm, apoi puneți două conducte pentru ventilație, deoarece nu era prevăzut în clădirea veche. O conductă - 50 cm de la podea, cealaltă - același lucru din tavan. Au fost utilizate conducte din plastic de canalizare d = 110 mm. Pentru a nu strica acoperișul, a doua canal de conducere a condus în perete. Toate lucrările au fost finalizate cu succes, betonul a fost turnat și cofrajul a fost dezmembrat.

Constructia de constructii

Următoarele materiale au fost utilizate pentru construirea vagonului: blocuri de argilă-beton expandat, capriori - de la 100x100 cherestea, la cutia de carton 150x25 cm, carton ondulat. Sergei50 a umplut șapa cu o soluție de 1: 3, acoperită cu Kuzbasslak. Din moment ce urma să facă podeaua din lemn, pe baza fundației, nu încerca să facă șapa "sub zero".

Serghei la invitat pe un specialist pentru așezarea blocurilor, lucrarea a fost făcută în trei zile. În timp ce așteptau ca deșeurile, ordonate după dimensiune, să fie aduse din fabrică, proprietarul nu și-a pierdut timpul pentru nimic: a săpat o șanț de la sursa centrală de alimentare cu apă pentru o alimentare cu apă de iarnă în viitoarea baie. Au pus podele profesionale, au acoperi acoperișul și au pus ușa, după care Serghei a verificat sistemul de ventilație și sa asigurat că nu sa format condens pe tavanul cramei.

Cea mai mare parte a magazinului a adormit cu nisip, a pus busteni și a așteptat ca pardoselile să fie așezate, pentru că unele dintre plăci erau ude.

După ce a cusut cutia și grinzile acoperișului, Serghei a pus grilele de ventilație și a pregătit o pernă de nisip și un cofraj pentru a face o platformă pentru scări.

În timp ce nu exista nici o zonă orb, el a întărit fundul pereților exteriori ai magaziei cu bitum și a zugrăvit Kuzbasslak pentru a proteja fundația și pereții de umiditate. Gazda a părăsit restul lucrării în anul următor: a venit frigul și temperatura aerului nu mai permite să lucreze cu beton.

Potrivit materialelor participanților la forum "Casa și cabana"

Beton bloc de beton

Nici un complot nu se desfasoara fara scopuri economice. Acoperișurile pentru cabană încep să fie adesea ridicate înainte de construirea clădirii principale de locuit. Eficace este utilizarea materialelor de bloc fabricate pe baza de beton ușor.

Materiale și instrumente

Pentru construcții este suficient să alegeți un bloc de 200 * 300 * 600 mm. Se recomandă calcularea cantității de material, pe baza suprafeței pereților. Pentru 1 m² există de obicei 5-6 module standard.

Pentru desfășurarea activității vor fi necesare:

 • măști, ferăstrău;
 • nivel;
 • ciocan de lemn;
 • pieptene de 4 cm mai îngust decât blocul utilizat;
 • lopata;
 • accesorii;
 • cuie si ciocan;
 • găleți, recipiente pentru frământarea soluției.

De ce este profitabil să construiți un hambar de blocuri

Blocurile, din beton ușor, se disting prin caracteristicile tehnice optime, combinând proprietățile lemnului și cărămizilor.

Prin manipularea unui astfel de material, puteți obține aceste avantaje:

 • pe fundalul unor dimensiuni impresionante, produsul are o greutate acceptabilă, care nu necesită implicarea dispozitivelor tehnice, facilitează transportul;
 • dimensiunile blocurilor permit construcția unei structuri la viteză mare;
 • toate tipurile de materiale bloc sunt termoizolante bune, izolatoare de vapori;
 • ușurința procesării;
 • protecția mediului, expunerea scăzută la arsuri.

Alegerea finală ar trebui să se bazeze pe disponibilitatea materialului, posibilitatea realizării finisajului exterior după finalizarea lucrării, a componentei economice, a condițiilor de teren.

Schema schematică

Inițial, constructorul trebuie să determine scopul funcțional al clădirii. O adăpost este adesea folosită pentru stocarea diverselor echipamente de uz casnic, a creaturilor vii sau a aranjării mini-atelierelor. Pe această bază, este posibil să se deseneze un desen în care sunt indicate dimensiunile structurii, prezența pereților despărțitori, ferestrelor și ușilor. Pentru linia de bază, puteți lua o înălțime de 2-2,4 m, o suprafață de 6-9 m², acestea fiind parametrii standard.

Pe baza desenului, este foarte ușor să se calculeze numărul de module care vor fi utilizate în lucrare. În continuare - selectați locul de construcție. De regulă, clădirea este situată în spatele casei sau pe laterală, la o mică distanță.

Cu toate acestea, aceste recomandări ar trebui luate în considerare:

 • pentru a respecta toate standardele pentru alegerea locației obiectului, se recomandă să vă familiarizați cu SNiP 30.02.97;
 • dacă toaleta este echipată ca o completare, o pasăre / bovine va fi păstrată în cameră, distanța minimă față de pereții apartamentului este de 12 m, la marginea secțiunii adiacente - 4 m;
 • atunci când aranjarea vagonului, combinat cu duș, distanța de la casă ar trebui să fie de cel puțin 8 m, 1 m - la site-ul învecinat.

Când se calculează volumul necesar de material și se află pe amplasament, puteți trece la lucrările de fundație. În acest caz, este eficient să se introducă o bază de suport pentru bandă sau coloană.

Dispozitivul de fundație al vagonului din blocuri de beton spumos

Datorită zonei mici a obiectului, maestrul așteaptă o cantitate moderată de lucrări de terasament, care poate fi realizată cu ajutorul unei lopate cu mâinile sale.

Secvența acțiunilor este următoarea:

 • Un strat de sol fertil este îndepărtat pe o zonă selectată, curățată anterior;
 • în funcție de modul în care proiectul este realizat dintr-o sită de blocuri, o teanc de 30 cm lățime și 40-50 cm adâncime este scos din marcaje. Aceasta este de obicei o crestătură dreptunghiulară;
 • partea inferioară este aliniată orizontal;
 • așezați nisip și pietriș de 10-15 cm;
 • tamping este implementat;
 • este expus cofraje suplimentare (20 cm deasupra nivelului solului), colivia de armare a unei tije cu profil periodic d 8-10 mm. Dacă se utilizează sudura, este convenabil să se realizeze lângă construcția viitoare, împerecherea se face direct în șanț;
 • În partea inferioară și laterală a cadrului sunt așezate pietricele, bucăți de spumă, cărămidă sau beton, de 5 cm. Acest lucru este necesar pentru a crea un strat protector de beton care protejează oțelul împotriva coroziunii.

Soluția de lucru (1 parte de ciment, 4 - nisip, 4 - pietriș) este așezată în cofraje și baionetă, pentru care se utilizează bare de armare sau un baston adecvat - astfel că betonul va umple toate golurile. După 5-6 zile este permisă construirea unui hambar de blocuri.

Gama de lucrări prezentată se referă la fundația de benzi, care este relevantă pentru clădirile de capital în scopuri casnice. Dacă doriți să construiți o cameră pentru stocarea de mici inventar și bunuri, puteți obține de bază coloana.

Posturile pot fi făcute din blocuri, conform recomandărilor prezentate:

 • în jurul perimetrului, găurile sunt săpate 50 * 50 cm, adâncime de 40 cm;
 • pentru o clădire de 2 * 2,5 m, sunt suficiente opt găuri;
 • 15 cm de nisip se toarnă în fundul golurilor și se compactează;
 • Structurally, stâlpul va consta din două module care sunt stivuite unul peste celălalt și fixate de un șapă din beton.

Lucrați cu materiale bloc

Chiar și o astfel de structură simplă, ca un magazin, necesită respectarea tehnologiei zidăriei. Stăpânul trebuie să respecte verticalitatea zidurilor și poziția orizontală a acestora, aplicând o plumb și un nivel. Înainte de a începe lucrul, se aplică o mastică pe baza de lagăr, iar impermeabilizarea se face pe baza plăcii de acoperire.

Materialul poate fi un bloc de spumă, gazoblok, bloc zgură, argilă expandată, bloc opilkobeton - adică, materialul care este disponibil la maxim la master. Rândurile trebuie legate de ipoteci metalice, în ciuda faptului că este un hambar, trebuie să aibă pereți solizi.

Aplicarea blocurilor este implementată după cum urmează:

 • sunt afișate colțurile, cablul de ancorare este tensionat între ele;
 • în timpul lucrărilor este permisă utilizarea mortarului de ciment-nisip;
 • peste fiecare conectare a două module, un bloc întreg ar trebui să fie plasat în rândul următor (se face bandaj);
 • din exterior și din interior, soluția care a ieșit este îndepărtată cu grijă;
 • când se instalează modulul, acesta este prevăzut cu un ciocan din cauciuc.

Acoperiș acoperit

În cazul în care proiectul prevede amenajarea unui acoperiș cu un singur pas, peretele frontal al structurii ar trebui să fie mai mare decât cel din spate, ceea ce va contribui la respectarea pantei acoperișului. Constructorii experimentați recomandă construirea de acoperișuri pe două fețe, atunci va exista spațiu suplimentar la mansardă, care este convenabil în gospodărie și mai cald pentru spațiul interior al hambarului propriu-zis. Asemenea desene arata mai estetic.

Secvența generală a acțiunilor este următoarea:

 • Pentru a expune rafturile de pe partea superioară a structurilor de perete prevăzute de Mauerlat. Această rază de lemn - suport pentru grinzi;
 • fixarea se realizează cu ajutorul ancorelor sau șuruburilor;
 • Secțiunea Mauerlat este menținută în limitele a 200 * 200 mm, 150 * 150 mm;
 • se recomandă așezarea unui strat de ruberoid suprapus sub lemn;
 • bare transversale suprapuse sunt așezate pe mauerlat;
 • picioarele rafter (ca un triunghi) se adună pe pământ, se ridică în sus și sunt montate alternativ în fantele pregătite, cu fixare cu cusături și stâlpi. Pentru grinzi utilizate lemn de 100 * 50 mm;
 • partea superioară este conectată printr-o placă de creastă;
 • este construită lățimea, caracteristicile cărora depind de tipul de material de acoperiș. De obicei, plăci suficient de tivite 30 mm. Se recomandă așezarea unei cutii continue sub acoperișul moale;
 • Lemnul este tratat cu retardanți de flacără și antiseptice pentru a preveni aprinderea accidentală și dezintegrarea.

La sfârșit se pune materialul de acoperiș, se introduc uși și ferestre, iar fațada este terminată. Lucrările se desfășoară în conformitate cu tehnologia tradițională și nu ar trebui să cauzeze dificultăți. Costul total de construcție este destul de acceptabil, prețul pentru blocul de spumă vărsat va fi de aproximativ 180 tr.

Cu condiția ca garajul să fie gata, în câteva zile se poate construi un magazin de blocuri. O clădire economică poate fi atașată la zidul gol al unei clădiri rezidențiale. Ei bine, dacă se află în partea de nord-est, nord-vest sau nord.

Cum se construiește un șopron de blocuri de spumă și ce preț va fi prezentat în videoclip:

Cărți pe această temă:

Baza științifică și tehnică pentru producerea și utilizarea betonului celular silicat - Alexander Fedin - 911 rub - link pentru recenzie de carte

Amestecuri de beton. Ghid de prescripție pentru constructorii și producătorii de materiale de construcție - P. Maiorov - 166 de ruble. - legătură într-o revizuire a cărții.

Pardoseala dispozitivului. Materiale și tehnologii - Lyudmila Zarubina - 127 ruble - Link la revizuirea cărții.

Cartea de referință a designerului modern - Dmitry Mailyan - 194 ruble - link către revizuirea cărții

Burete de lut sticlă face-l singur

Argila extinsă este un material de construcție, care include nisip, ciment și argilă expandată. Utilizarea blocurilor agregate ușoare va asigura construcția unui material ecologic care nu necesită costuri semnificative. Se utilizează pentru construirea de pereți despărțitori, pereți portanți și pentru deschideri de montaj în construcții monolitice. Blocurile de ceramică sunt excelente pentru lucrările de finisare ulterioare și au proprietăți izolatoare, rezistente la îngheț. Ușurința de instalare a blocului de agregate ușoare vă permite să construiți clădiri și structuri cu propriile mâini. De exemplu, puteți construi cu ușurință un hambar.

Recomandări generale

Blocul de argilă poate fi făcut manual, pentru că aveți nevoie de nisip, ciment și argilă. Cu ajutorul mașinilor vibratoare pentru presare și aburire, produsele finite sunt potrivite pentru diverse case. Utilizarea reală a blocului de argilă pentru construcția de clădiri agricole, ancadramente, și anume magazia.

Datorită lutului spumat și ars în compoziția argilei expandate, este asigurată ușurința și rezistența blocurilor realizate din această soluție. Claydite are proprietăți de izolare termică și este recomandat pentru construcția de clădiri în zone cu climă caldă și rece.

În timpul construcției de hale din acest material merită să ne amintim de porozitatea sa ridicată, în acest scop pereții sunt acoperiți cu un strat de impermeabilizare. Datorită luminozității și dimensiunilor mari ale blocurilor de lut expandat, instalarea pereților în magazie nu necesită mult timp și efort.

Se recomandă construirea de pereți în 2 blocuri, într-o singură partiție de montare.

Pregătirea instrumentelor și materialelor

Când lucrați cu blocuri de argilă, veți avea nevoie de următoarele instrumente:

 • măsuri de bandă;
 • mixer;
 • nivelul clădirii;
 • dezlega;
 • mistrie;
 • ciocan de cauciuc;
 • pătrat;
 • plasă de întărire;
 • mașină de măcinat;
 • ferestrău electric;
 • o găleată;
 • capacitatea de fabricare a amestecului de lucru;
 • ciment;
 • nisip;
 • lut expandat;
 • apă;
 • material de acoperire pentru impermeabilizare.
Înapoi la cuprins

Tehnologie construită

Un șanț de elemente agregate ușoare începe cu marcarea terenului și săparea unui șanț la o adâncime de 50 cm. Apoi continuați cu turnarea fundației. Pentru a asigura un hambar cald, în afară de turnarea betonului, se plasează materiale de izolare termică. Soluția de beton este permisă să se întărească și să obțină caracteristici maxime de rezistență. După aceea, încep să pună elemente de beton cilindric.

Pentru păstrarea căldurii în încăpere, constructorii cu experiență recomandă așezarea în mai mult de un bloc. Soluția se prepară din calcul: trei părți de nisip și o parte din ciment. Tehnologia de construcție a halei include instalarea de ventilație pentru schimbul de aer proaspăt și natural.

Pentru a construi un hambar cu mâinile tale, trebuie să ai anumite cunoștințe și abilități. La construirea unei case de mână va dura aproximativ o săptămână. La sfârșitul construcției sunt instalate ferestre, uși și podele. Verificați circulația aerului.

Definirea și marcarea site-ului

Construcția de anexe începe cu determinarea locației optime. Pentru confort, halele se află în apropierea casei sau în spatele ei, dar într-un loc pentru a nu prinde ochiul. După alegerea teritoriului, continuați cu aspectul acestuia, setând peții în întreaga zonă a site-ului. Apoi, elimina stratul de sol cu ​​o adâncime de 0,3 m, în care rădăcinile de plante.

fundație

Înainte de a începe instalarea fundației, stabiliți scopul hambarului. Pentru depozitarea de obiecte mici a ridicat o fundație coloană, banda utilizate în cazul de stocare viitoare în hambar mare inventar. Cu o fundație coloană realizați coloane din beton gazos în jurul perimetrului amplasamentului. Pentru a face acest lucru, săpați găuri, iar mijlocul lor adormă cu nisip și berbec. Pentru instalarea fundației de bandă se săpără un șanț și se acoperă fundul cu nisip. Centura tip centura necesită instalarea cofrajului și a armăturii. Șanțul este turnat cu beton și rămâne uscat timp de o săptămână.

Pereți și acoperiș

Plasarea primului rând de pereți începe cu un colț. Al doilea rând este efectuat în mijlocul blocului anterior cu privire la rândul de jos. Al treilea rând se potrivește ca primul. Înainte de a începe construcția peretelui, este important să aveți grijă de deschiderile viitoare pentru ferestre și uși. Deschiderile sunt legate cu amestec adeziv sau soluție de beton. Este necesar să se țină seama de nivelul de așezare, profitând de nivelul de construcție.

Acoperișurile pentru structurile economice sunt adecvate pentru o singură înclinare. Pregătiți-vă pentru baza acoperișului a barelor cu o grosime de un centimetru sau unu și jumătate. Barele sunt montate alternativ cu bare transversale. Când instalați plăcile pentru bază, păstrați distanța dintre ele, ceea ce corespunde unui metru. Acoperișurile halelor sunt acoperite cu ardezie, respectând procesul tehnologic, și anume:

 • foile sunt așezate în partea de jos;
 • foile de ardezie se suprapun reciproc;
 • șuruburile sau cuiele sunt folosite ca elemente de fixare.
Înapoi la cuprins

decorare

Ca toate clădirile și structurile, hambarul necesită finisare. Cu toate acestea, nu există dificultăți în acest caz. Este important să instalați ușile, ferestrele și să alegeți materialul pentru așezarea podelei. Zidurile tencuielii vărsate, care permit creșterea duratei de viață a clădirii. Pentru construirea podelei trebuie să-l umpleți cu nisip, să puneți blocuri de lemn și să puneți materialul selectat. Pentru a instala ușile, acestea montează mai întâi cadrul ușii, fixează ușile și fixează blocajul la fiabilitatea necesară.

Exteriorul tencuit al clădirii este vopsit sau acoperit cu țiglă sau piatră decorativă. De asemenea, este posibilă utilizarea panourilor din plastic pe un cadru din lemn. Decorațiuni interioare constă din mai multe opțiuni. Aceasta poate fi o acoperire de perete cu plăci USB și colorare.

concluzie

Blocurile agregate ușoare au multe avantaje, și anume ușurința de instalare datorită mărimii mari a blocurilor. Dacă aveți abilități minime de construcție și cu o mare dorință, puteți să vă construiți un spațiu comercial cu propriile mâini.

Pentru structurile durabile este important să se utilizeze materiale de calitate și să se respecte regulile procesului.

Construirea vagonului de blocuri de spumă: caracteristici, subtilități

Dintre ansambluri, un loc important este ocupat de hambar. Această structură poate fi adaptată oricăror nevoi. Pentru a economisi timp și bani atunci când este construit, este mai bine să alegeți opțiunea de a construi blocuri de spumă. Acest material are multe avantaje. Shed-ul de pe ea va dura mulți ani, va fi cald și sigur.

Caracteristicile materialelor

Blocurile de spumă sunt utilizate pentru construcția de clădiri mici. Potrivit pentru construirea bugetului. Materialul este ieftin, cu excepția faptului că puteți salva în mod semnificativ pe muncă. Punerea este foarte simplă, astfel încât să puteți construi un hambar cu propriile mâini.

Avantajele clădirilor din blocuri de spumă:

 • Datorită structurii poroase, materialul asigură o izolare termică de înaltă calitate, iar vărsarea acesteia poate fi folosită nu numai pentru depozitarea obiectelor, ci și pentru păstrarea animalelor;
 • Blocurile de spumă nu ard și nu emit substanțe toxice atunci când sunt încălzite;
 • Pereții acestui material de construcție "respirați";
 • Greutatea blocului de spumă cu o dimensiune impresionantă de numai 11 kg, astfel încât structura nu este grea, ceea ce înseamnă că puteți utiliza tipuri de fundație ușoare;
 • Blocurile pot avea o altă formă și dimensiune - sunt ușor de tăiat.

Proiectarea și calcularea cantității de material

Blocurile de spumă vă permit să construiți clădiri de orice lungime și lățime. Forma de hambar este mai bine să alegeți dreptunghiular, iar camera din interior poate fi echipată cu partiții.

Pentru a calcula cantitatea necesară de material pentru construcția unei clădiri economice, este necesar doar să cunoaștem dimensiunile blocurilor și să schițăm planul șarpelui.

Dimensiunea cea mai comună a blocurilor de spumă este de 200x300x600 mm. Cea mai mică cifră este grosimea, nu este necesară pentru calcule. Cunoscând lungimea zidului hambarului și lungimea blocului (600 mm), este ușor de calculat câte bucăți vor merge într-un singur rând, numărul de rânduri necesar este, de asemenea, determinat. De exemplu, pentru un perete de 3 metri veți avea nevoie de 5 blocuri de spumă și la o înălțime de 2,5 metri aveți nevoie de 8,3 rânduri, rotunjind valoarea în sus - ajungem la 9. Astfel, ar trebui să fie achiziționate 45 de blocuri de spumă pentru un perete al unui magazin.

În plus față de materialul de bază, vor fi necesare bare din lemn pentru cureaua inferioară. Dar acesta este cazul în cazul în care se folosește o fundație coloană, acestea nu sunt necesare pentru una continuă și continuă. De asemenea, sunt necesare plăci și plăci de podea, jgheaburi și aranjamente ale sistemului de bare de acoperiș, colțuri metalice care servesc ca elemente de fixare, șuruburi și cuie.

Diferite tipuri de materiale pot fi utilizate ca izolație:

 • Vată minerală;
 • Penoplex;
 • Spuma de plastic;
 • Plăci plută;
 • Penofol.

În regiunile cu temperaturi scăzute și ierni lungi, poate fi necesară izolarea pereților interiori ai magaziei, tavanului și podelei.

Pentru proiectarea fatadei, puteți utiliza tencuiala, vopseaua, foaia sau siding.

Amenajarea fundației

Tipul bazei este selectat ținând cont de caracteristicile solului. Pe teren de nisip sau mlaștină se recomandă echiparea fundației plăcii. Stolbchaty - să spunem pe solul cu un conținut ridicat de pietriș. Opțiunea universală - bandă, este folosită cel mai adesea.

Baza benzii trebuie să fie adâncită sub punctul de îngheț al solului. În zonele climatice diferite, acesta poate ajunge de la 30 la 100 cm. Sub fundația de ciment trebuie să dați o pernă de nisip compactat cu un strat de 10 cm și să îl acoperiți cu aceeași cantitate de moloz.

La instalarea cofrajului, este important să se considere că fundația trebuie să se ridice la aproximativ 40 cm deasupra solului. Pentru ca fundația să fie puternică, trebuie să construiți un cadru de armare cu tije metalice și să îl instalați în cofraje.

Se recomandă umplerea șanțului cu beton la un moment dat, în condiții meteo uscate și calde. Poate dura câteva zile până la 2-3 săptămâni pentru ca compoziția să atingă puterea brandului, în funcție de temperatura și umiditatea aerului.

Construcții de pereți

După ce a fost eliberat fundația de cofrajul temporar, betonul este acoperit cu un strat de acoperire pentru impermeabilizare. După aceasta, puteți trece la așezarea blocurilor de spumă. Soluția adezivă este preparată din nisip, ciment și apă. Primul rând de blocuri este așezat din colțuri, care se deplasează spre laturile de-a lungul perimetrului.

În locurile în care este planificat să se deschidă ferestrele și ușile, nu este nevoie de ouat, acestea rămân imediat libere. Când deschiderea atinge înălțimea dorită, o placă groasă este așezată pe blocurile laterale și este acoperită cu material de acoperire sau cu colțuri metalice speciale. Unele blocuri de spumă din rândul următor sunt tăiate în înălțime pentru a fi monolitic.

Fiecare al patrulea rând de zidărie este întărit cu tije de armare, care asigură o rezistență structurală mai mare.

Instalarea acoperișului și podelei

Acoperișul vestibulului poate fi un pat dublu sau dublu. Alegerea depinde de dorința de a utiliza spațiul mansardă, dimensiunea clădirii și încărcarea zăpezii. Un hambar mare și o mulțime de ploi necesită montarea unui acoperiș arcuit. Pentru o cameră cu o lățime de cel mult 3 metri, este potrivit și un acoperiș ușor.

 1. Pe ultimul rând de blocuri de spumă se pun materiale de impermeabilizare. Fac un mauerlat dintr-un bar. Fixați-l cu știfturi pentru a spuma blocuri cu găuri pre-forate.
 2. Strângeți și instalați exploatații extreme. Ele pot avea forme diferite, în funcție de dimensiunea și configurația acoperișului. Numărul de ferme depinde, de asemenea, de lungimea acoperișului (acestea ar trebui instalate câte unul pe metru).
 3. Crate montat de la placi. Etapa dintre ele este determinată de caracteristicile materialului de acoperiș. Pentru ca ruberoidul să fie solid. Pentru plăcile de ardezie, se acceptă trepte de metale ondulate și plăci metalice de până la 60 cm.
 4. În etapa finală, sunt instalate acoperișuri decorative, iar căptușelile și geamurile sunt izolate.

Pentru amenajarea podelei trebuie să construiți coloane de zidărie și să le așezați pe ele. Dacă lățimea magaziei nu este mai mare de 2 metri, atunci grinzile de sprijin ar putea fi instalate la etapa de așezare 1-2 rânduri de blocuri de spumă.

Pentru plăcile de podea de 40-50 mm sau OSB. Ele sunt fixate cu șuruburi sau cuie la grinzi, fără a lăsa goluri.

Instalarea de ferestre si usi

Deschiderile în clădirea blocurilor de spumă nu pot fi ajustate după construcție, astfel încât ferestrele și ușile sunt mai bine de făcut la comandă după dimensiunile totale. Acestea vor necesita cutii complete și tăiate, mai ales dacă hambarul este "cald" și este planificat să fie folosit pentru păstrarea șeptelului.

Puteți instala singuri ferestrele și ușile în deschideri. Pentru a face acest lucru, în ramele și pe pantele peretelui face găuri pentru șuruburi lungi: pe o singură ușă - 10 buc. (3 pe fiecare parte și 2 pe partea superioară și inferioară), pe fereastră - 6 buc. Cusătura este sigilată cu spumă. După finisarea tapițeriei exterioare și a izolației, este realizată carcasa.

Izolarea și finisarea

În regiunile cu ierni grave, încălzirea pereților exteriori este pur și simplu necesară, altfel blocurile se vor prăbuși rapid sub influența umidității și temperaturilor scăzute. Într-un climat temperat, se poate face numai cu tencuiala pereților și pictură ulterioară.

De asemenea, sub hambar puteți aranja o pivniță pe care o puteți face cu propriile mâini.

Pereții acoperit cu orice izolație, doriți să închideți ornamente decorative, sub formă de foi de siding sau profilate. Textura și umbra materialului trebuie selectate în funcție de exteriorul clădirilor adiacente.

Blocurile de spumă sunt unul dintre cele mai populare materiale pentru construirea de extensii economice, după lemn. Dar, în multe privințe, acestea depășesc în mod semnificativ caracteristicile acestora din urmă. Blocurile de spumă au îmbunătățit proprietățile de izolare termică și fonică, nu putrezesc, la fel cum lemnul asigură schimbul de aer și un microclimat confortabil în cameră. Construit conform tuturor standardelor, construcția blocurilor de spumă poate avea o durată de viață de peste 100 de ani.

Cum se face o spărtură de copaci poate fi citită aici, și din beton polistiren aici.

În cele din urmă, un videoclip inspirat, care demonstrează cu un exemplu clar că toate lucrările de construire a unui bloc de spumă se pot face cu mâinile tale:

Facem o vărsare de blocuri agregate ușoare

Lucrările de grădinărit și de grădinărit implică un număr mare de diverse unelte și accesorii. Timp de mult au ocupat un loc în garaj și, împreună cu prezența lor în garaj, era o mulțime de murdărie - era imposibil să se curețe complet lopețile, greblele, mașinile și alte lucruri utile pentru grădinar. Apoi într-o zi, într-o zi frumoasă de vară, sa decis să se construiască o mică magazie pentru depozitare.

Primul lucru a fost turnat banda de fundație, care va servi ca bază pentru zidurile noastre baldachin. După întărirea betonului, puteți începe zidurile.
Pentru a efectua lucrările vor fi necesare următoarele instrumente și accesorii:

 • mistrie;
 • nivelul clădirii;
 • cordon din nylon;
 • clădirea falconului;
 • lopata;
 • îmbinare pentru cusături.

Din materiale vor fi utilizate blocuri ceramsite și mortar de ciment-nisip.

Pregătirile s-au încheiat, este timpul să începem munca. Primul pas este marcarea locației de instalare a primei unități. Din modul în care va fi instalat, va depinde de geometria întregii structuri viitoare. Imediat este necesar să se calculeze centrul axial al pereților adiacenți. Pentru aceasta, măsuram grosimea unuia și a celorlalți pereți, împărțim în două și punem urme pe beton. Șerifurile pot fi făcute cu orice obiect ascuțit sau doar cu o mistrie.

După ce se află centrul, aducem fundației dimensiunea totală a blocului de zidărie. Desigur, nu puteți face acest lucru, dar în timpul montării puteți muta blocul înainte și înapoi cu ajutorul unei rulete, dar nu este întotdeauna convenabil pentru o soluție proaspăt așezată și nu este foarte ușor să realizați un astfel de proces;

Apoi, suntem implicați în pregătirea mortarului de ciment-nisip.

Marca și, prin urmare, puterea soluției va depinde de proporția nisipului de ciment. Cel mai bun raport va fi 1: 3, care va fi aproximativ egal cu marcajul 150.

Am livrat soluția la locul de instalare al primului bloc și l-am împrăștiat uniform sub primul bloc. Vreau să observ că blocul are două cavități în mijloc, deci nu este necesar să se facă un "pat" sub întregul bloc, este suficient să se pună soluția numai sub rigidizări.

Montați unitatea în poziția de proiectare. Nu îl apăsăm puternic la bază, ne concentrăm asupra marcajelor și verificăm dacă instalația este dreaptă la nivelul clădirii. Pentru primul bloc, puteți utiliza un nivel de orice lungime, chiar și 30 cm va fi de ajuns.

Verificați poziția orizontală și verticală a unității instalate. Există un nivel.

Pregătim un "pat" pentru următorul bloc. Apoi treceți la pregătirea unității în sine.

Părțile blocului, precum și caramida, au propriul nume. O parte plană alungită este numită pat. Partea laterală alungită este lingurița, iar partea îngustă laterală este o pată.

Aplicarea noastră este lingura, pentru că este lingura care arată. Blocurile sunt conectate unul cu celălalt printr-o coadă, în care sunt realizate caneluri speciale, pentru a le umple cu o soluție pentru a se adera mai bine una la cealaltă. În mod liber le-a bătut cu o soluție. Supraviețuiți pentru că soluția suplimentară nu merită, în timpul procesului de instalare, aceasta va cădea de la sine.

Instalăm cel de-al doilea bloc aproape de primul, apăsați și apăsați-l pentru a-și lua locul și a verifica orizontul. În cazul în care blocul este un pic în sus, puteți podstuchat și planta cu o mistrie sau un ciocan de lemn.

În plus, aceleași operații sunt efectuate pentru a finaliza primul rând de ambreiaj.

Următorul pas crucial este de a instala blocul de colț al celui de-al doilea rând. Acesta este instalat cu o ligare față de primul rând astfel încât să acopere jumătate din primul bloc în direcția perpendiculară. Prin același principiu, blocurile de colț din toate rândurile ulterioare de zidărie sunt stivuite.

Pentru a în mod constant nu se aplică la fiecare nivel de rânduri de blocuri, puteți seta două extreme și trageți între cablul de nailon, care va arăta blocurile de nivel superior.

Frumusețea estetică este un moment important în construcții. Problema nu este chiar în arhitectură, ci în a conferi precizia și exhaustivitatea celor mai simple structuri de construcție. Pentru zidărie, o astfel de măsură este îmbinarea. Luăm o mistrie specială și, cu mișcări ușoare, conducem pe cusături proaspete.

După cum puteți vedea că nu este nimic complicat, principalul lucru nu este să vă grăbiți și totul va funcționa!

Construcția independentă a unui bloc de spumă vărsat de la zero

Într-o gospodărie privată, sunt întotdeauna necesare anexe. Depozitați numeroase unelte, unelte de grădină, materiale de construcție și lucruri vechi, dar necesare, convenabil în hambar. În această clădire locuiți adesea un atelier sau o folosiți ca o casă pentru animale de companie. Pentru ca vaporul să mențină o atmosferă internă caldă și stabilă, este necesar să se construiască dintr-un material adecvat. Pentru această clădire comercială este mai bine să utilizați blocuri de spumă.

Avantajele și dezavantajele utilizării

Blocurile de spumă au toate calitățile necesare pentru construirea structurilor mici și au avantaje semnificative:

 1. Utilizarea lor va asigura construcția unei performanțe excelente de izolare termică. Blocul de spumă are aceeași conductivitate termică ca și lemn natural. În comparație cu o cărămidă ceramică sau silicat, acesta pierde căldura de aproape trei ori mai puțin. Acest efect se realizează datorită structurii poroase a blocului de spumă. La blocul de spumă 4/5 se compun mici cavități închise. Aceste buzunare sunt bine izolate unele de altele. Ca rezultat, se înregistrează o schimbare lentă a temperaturii. Construcția unui astfel de material dobândește proprietățile unui termos.
 2. Acest material are rezistență bună la îngheț. Compoziția poroasă a blocului face posibilă migrarea apei în timpul înghețării. Datorită acestui fapt, blocul de spumă își păstrează structura și integritatea.
 3. Prezența cavităților mici în interiorul aparatului asigură o izolare excelentă a sunetului.
 4. Posesia proprietăților higroscopice ridicate promovează circulația normală a aerului. Acest avantaj face posibilă îndepărtarea vaporilor de apă și prevenirea apariției umidității și a mucegaiului în cameră.
 5. Blocurile de spumă nu ard și nu susțin flacăra. Acest material poate rezista focului deschis timp de 8 ore și nu se prăbușește.
 6. Ușor de lucru. Blocul de spumă este mult mai mare decât cărămizile obișnuite. Dimensiunile sale sunt de 200x300x600 mm. Este convenabil să se construiască astfel de blocuri, deoarece construcția pereților este mai rapidă.
 7. Un avantaj clar îl reprezintă greutatea blocului de spumă. În medie, este de aproximativ 11 kg. Acest lucru oferă mai puțină stres pe fundație și pe pereți.
 8. Costul total al acestui material este mult mai mic decât achiziționarea de cărămizi pentru o astfel de structură.
 9. Blocurile de spumă sunt materiale ecologice, deoarece constau din ciment, nisip și agent de spumare. Baza proteică este utilizată ca spumant.
 10. Baza poroasă a blocurilor este maleabilă pentru tăiere.

Dezavantajele blocurilor de spumă includ următoarele criterii:

 1. Forța limitată nu permite construirea de clădiri de peste zece metri.
 2. Același deficiență afectează transportul blocurilor de spumă.
 3. Un aspect inadecvat al blocurilor necesită căptușeală suplimentară, care afectează în mod semnificativ costul clădirii.
 4. Fără protecție suplimentară, la temperaturi scăzute, blocurile de spumă sunt distruse.

Pregătire: proiectele, desenele, dimensiunile aproximative

În etapa pregătitoare de construcție a vărsării de blocuri de spumă, trebuie să alegeți un loc pentru construcția sa. Un punct important este amplasarea sa convenabilă pe site-ul proprietății de acasă. De regulă, două intrări sunt făcute în șopron, dintre care una trebuie să fie largă și nu închisă. Este convenabil în timpul transportului de mobilier și articole de dimensiuni mari, de exemplu, în repararea casei. În funcție de scopul funcțional al hambarului este plasat chiar lângă o casă rezidențială sau construit departe de ochii curios. Este necesar să se acorde o atenție deosebită aspectului magaziei, dimensiunii generale și spațiilor sale funcționale. Cu un design bun, în viitor nu va mai fi nevoie de construirea unor extensii adiționale la acesta. Cel mai convenabil pentru nevoile gospodăriei, are dimensiuni de 6x3 m (împărțit în două camere de 2x3 m și 4x3 m). Un astfel de proiect de construcție economică va permite utilizarea acestuia în scopuri diferite. Acest aspect al magazinului vă va permite să plasați nu numai un atelier, ci și o casă pentru animale de companie.

Prezența a două zone funcționale ale hambarului creează confort atunci când se utilizează. Dimensiunea optimă a clădirii

Sistemul de acoperiș al acoperișului arboric formează o podea, care este echipată convenabil pentru depozitarea fructelor sau a cerealelor. Înălțimea acoperișului este selectată în funcție de scopul utilizării. Dacă este necesar, puteți construi un sistem de bare cu unghiuri de înclinare a acoperișului, ceea ce va permite amenajarea celui de-al doilea etaj. În cazul nostru, acoperișul a fost utilizat cu un unghi de înclinare de 53º.

Dependența ariei utile a podului de unghiul acoperișului

Calculul materialului. Alegerea subsolului și a izolației

Calculați numărul de blocuri de spumă necesare pentru construirea hambarului, este posibil fără implicarea estimatorilor. Prin calcule matematice simple, puteți obține informații exacte cu privire la cantitatea de material necesar. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoașteți parametrii blocului de spumă utilizat, înălțimea și perimetrul viitorului vărsat. În cazul nostru, magazia va fi construită din blocuri de spumă de 200x300x600 mm. Cu o lungime a clădirii de 6 m, o înălțime de 2,5 m, este necesar (6 + 3); 2 = 18 / 0,6 = 30 bucăți de blocuri de spumă, unde 18 este perimetrul magaziei și 0,6 este lungimea unui bloc de spumă. Ca rezultat, un rând va conține 30 de blocuri. Acum trebuie să știți cât de multe dungi sunt necesare. Pentru aceasta, înălțimea clădirii este împărțită la înălțimea blocului 2.5 · 0.30 = 8.3 rânduri. În total, pentru construirea magaziei necesită 8.3 benzi, 30 blocuri de spumă în fiecare rând. Pentru a calcula câte blocuri va fi necesar, aveți nevoie de 8,3 · 30 = 249 blocuri de spumă.

În unele cazuri, se folosește o altă metodă de așezare, în care înălțimea blocului va fi de 20 cm și o lățime de 30 cm. În acest caz, construcția pereților nu necesită 8.3 benzi, dar 12.5. Această valoare se obține după cum urmează: 2.5: 0.20 = 12.5, unde 2.5 este înălțimea peretelui, 0.20 este înălțimea blocului. Prin urmare, numărul total de blocuri de spumă pentru montarea pereților în acest fel va fi de 12,5 · 30 = 375 blocuri de spumă.

La calcularea numărului de blocuri de spumă, trebuie să luați în considerare deschiderile ușii și ferestrelor. Pentru a face acest lucru, trebuie să scăpați cât mai multe blocuri din totalul ferestrelor și ușilor. Calculul se face prin montarea la o înălțime a blocului de 30 cm. În conformitate cu desenul nostru, există două ferestre identice cu dimensiunile de 50x50 cm și o pereche de uși (una dintre ele fiind dublă), cu dimensiuni de 0,6x2,0 m și 1,2x2,0 m. deschiderea ferestrei va avea nevoie de (0,5 · 2): 0,6 = 1,6 blocuri în lungime și (0,5,2): 0,3 = 3,3 blocuri în înălțime.

Deoarece avem două ferestre, adăugăm dimensiunile rezultante ale lungimii și înălțimii blocurilor de blocuri de 1.6 + 3.3 = 4.9. Acum știm cât de mult este necesar să scăpăm din numărul total de blocuri de spumă pentru a găzdui două ferestre. Este necesar să rotunjim numărul de blocuri de spumă de 4,9 până la 5.

În același mod, blocurile de spumă sunt calculate pentru uși. Pentru a deschide o ușă (mai mică), aveți nevoie de 0.6: 0.6 = 1 bloc de spumă în lungime și 2.0: 0.3 = 6.66 sau 2.0: 0.2 = 10 în înălțime. Pentru a doua (ușă dublă) 1,2: 0,6 = 2 blocuri de spumă în lungime și 2,0: 0,3 = 6,66 sau 2,0: 0,2 = 10 în înălțime sunt necesare.

Total 1 · 6.66 = 6.66 și 1.10 = 10 blocuri, precum și 2 · 6.66 = 13.32 și 2.10 = 20 blocuri de spumă, 6.66 + 10 + 13.32 + 20 = 49, 98 blocuri, rotunjite până la 50 de blocuri de spumă.

Apoi, trebuie să calculați câte blocuri vor avea deschideri ale ușilor și ferestrelor. Pentru aceasta, 50 + 5 = 55 blocuri. Acum trebuie să scăpați excesul de numărul total de blocuri. Pentru aceasta sunt necesare 249-55 = 194 blocuri de spumă pentru a construi un hambar cu ușile și ferestrele.

Acum trebuie să determinați cantitatea de material pentru acoperiș. Acest lucru necesită panouri și plăci din lemn pentru sistemul de bare de acoperiș de acoperiș, precum și materialul de acoperiș. Deoarece materialul va fi folosit țiglă de metal roșu.

Lungimea prelungirilor față, spate și laterale trebuie făcută cu 50 cm mai mult decât lățimea și lungimea bazei. Acest lucru este necesar pentru a evita intrarea zăpezii și umidității pe pereții magaziei. Pentru construirea unui acoperiș gable va trebui:

 1. Bare de lemn (pentru fabricarea căpriorilor) secțiune de 100x50 mm lungime de 300 cm în cantitate de 20 de piese. Unghiul de înclinare al acoperișului cu această lungime de bare de rafturi va fi de 53 de grade.
 2. Plăci (pentru lăcuit) cu o secțiune de 100x25 mm, cu o lungime de 6 metri, în cantitate de 17 bucăți.
 3. Bare (pentru grinzi de tavan) 100x50 mm, lungime 400 cm - 20 bucăți.
 4. Secțiunea Mauerlat (bar) de 150x50 mm 700 cm lungime - 2 bucăți.
 5. Tablă (pentru cherestea), secțiune de 100x25 mm, lungime 300 cm - 1 bucată.
 6. Material izolant în cantitate de 3 role.
 7. Colțuri metalice pentru prinderea grinzilor la grinzile de podea.
 8. Cuie si suruburi.

În funcție de materialul din care se va construi șopronul, se selectează tipul de fundație. Pentru această clădire sunt utilizate următoarele tipuri de fundații:

 1. Columnar. Utilizarea acestei fundații ajută la economisirea materialelor de construcție și la viteza de instalare. Acesta este, de obicei, utilizat pentru clădiri ușoare cu cadru de protecție.
 2. Șurub și placă. Aceste specii sunt indispensabile pe soluri moi, în soluri și în mlaștini, precum și pe nisip. Baza de suruburi poate fi stabilita in toate anotimpurile anului.
 3. Bandă monolită. Această vedere este ideală pentru clădirile din blocuri de cărămidă, piatră și beton.
 4. Block. Această fundație combină virtuțile bazelor altor specii.

Un punct important va fi studiul caracteristicilor solului, deoarece acestea pot cauza anumite probleme în construcții:

 1. Solul, în care există o cantitate mare de nisip, se poate schimba după topirea zăpezii sau ploii abundente. Atunci când se construiește pe un astfel de pământ, se recomandă instalarea plăcuțelor, grămezilor sau fundațiilor de benzi.
 2. Conținutul unei cantități mari de lut și nisipos de nisip contribuie la înghețarea profundă a solului și formarea de nisipuri rapide, cauzând instabilitatea solului.
 3. Pământul format din pietriș nu îngheață până la o adâncime considerabilă și nu se schimbă sub influența umidității. Acest sol este foarte potrivit pentru construirea unei vărsări pe o fundație coloană.
 4. Solul din piatră sau din sol solid este adecvat pentru instalarea oricărei fundații (cu excepția șanțurilor cu șurub).
Determinarea vizuală a calității straturilor

Un șanț de blocuri de spumă are capacitatea de a menține o temperatură interioară constantă, dar are încă nevoie de lucrări de izolare suplimentare. Acest lucru va elimina posibilitatea de a îngheța pereții și distrugerea blocurilor de spumă. În cazurile de temperaturi scăzute pentru o lungă perioadă de timp, există un sentiment de încălzire nu numai exterior, dar și pereții interiori, podele și tavanul hambarului. Până în prezent, există mai multe moduri de a încălzi pereții:

 1. Vată minerală.
 2. Spumă sau spumă din polistiren.
 3. Plăci din plută.
 4. Penofolom.
 5. Spumă poliuretanică.
 6. Argila extinsă (pentru podea).

Izolarea pereților exteriori ai vestibulului cu vată minerală este o metodă relativ ieftină, cu proprietăți bune de izolare termică. Datorită permeabilității sale la vapori, acest material ventilează perfect nu numai blocurile, ci și interiorul magaziei. Vata minerală este rezistentă la foc și durabilă pentru utilizare.

Există dezavantaje ale utilizării vatei minerale:

 • proprietățile acestui material se păstrează numai în cazul izolării sale de umezeală, altfel înmuiate cu apă, vata de bumbac va reduce semnificativ proprietățile de izolare termică;
 • lucrul cu acest material trebuie efectuat în aparate respiratorii;
 • dacă este instalată necorespunzător, vata minerală va crea o contracție suplimentară, care poate afecta și izolarea termică.
Vată minerală - una dintre căile de izolare a pereților

Încălzirea pereților exteriori de spumă sau spumă de polistiren este foarte convenabilă pentru instalare. Destul de des, aceste materiale se numesc o singură spumă. De fapt, aceste materiale au o bază comună, dar diferă semnificativ în ceea ce privește caracteristicile lor.

 • densitatea spumei este mult mai mică (10 kg / m³) decât cifra polistirenului expandat (40 kg / m³);
 • spre deosebire de polistiren din polistiren spumos nu absoarbe umezeala si abur;
 • în aparență, aceste materiale sunt semnificativ diferite. Penoplastul are granule interne, iar spuma de polistiren are o structură mai omogenă;
 • prețurile pentru plasticul din spumă sunt mai mici, ceea ce este convenabil atunci când se achiziționează în cantități mari pentru izolarea pereților exteriori;
 • Stoarfoanul are o rezistență relativă la deteriorarea mecanică.

Spre deosebire de vata minerala, acest material este mai ieftin, are rezistenta excelenta la inghet si este capabil sa izoleze sunetele bine. Ca izolație termică, performanța polistirenului expandat este semnificativ mai mare decât cea a vatei minerale.

Sporabilă și mai ieftină - spumă din polistiren izolant

Izolarea pereților interiori cu plută are mai multe avantaje:

 • acest material păstrează perfect un strat de lipici;
 • structura de plută are proprietăți foarte bune de izolare termică;
 • zidurile acoperite cu material de plută perfect izolate de sunete;
 • nu necesită finisare suplimentară, este adesea folosit ca strat de finisare.

Pentru încălzirea cu material din plută nu este necesar să se lipească ușor pereții.

Materialul este ușor de instalat.

Stratul termoizolant din polietilenă spumată (penofol) spumă permite păstrarea căldurii în interior cu 97%. Acest material este folosit pentru a izola pereții interiori ai magaziei. Când sunt montate pe un perete de blocuri de spumă, sunt fixate bare de secțiune mică (10x10 mm). Plăcile Penofol sunt așezate între bare. Racordurile sunt sigilate cu bandă de aluminiu.

Materialul are rezistență la apă

Încălzirea spumă poliuretanică este utilizată pentru acoperișuri, pereți exteriori și pentru decorațiuni interioare. Tehnologia de aplicare a pulverizării spumei poliuretanice facilitează foarte mult lucrările de încălzire a pereților hambarului. Datorită acestei proprietăți, nu este nevoie să se aplice soluții adezive. Spuma poliuretanică spartă este fixată rigid pe suprafața peretelui și se întărește imediat. Acest material și-a găsit aplicația largă datorită avantajelor sale:

 • când se pulverizează un strat termoizolant fără cusături;
 • Acest material are o conductivitate termică scăzută;
 • datorită greutății sale reduse, poate fi aplicată fără lagăre și bariere;
 • structura celulară a spumei poliuretanice creează compresie de rezistență la întindere;
 • materialul are durabilitate (până la 50 de ani de funcționare, cu condiția ca suprafața să nu fie afectată mecanic);
 • rezistența relativă la foc deschis;
 • poliuretanul are o structură etanșă și densă, datorită căruia nu este nevoie să se instaleze un strat de barieră de vapori;
 • izolează bine împotriva vântului;
 • materialul nu putrezeste, nu este acoperit de ciuperci de mucegai si nu este potrivit pentru viata rozatoarelor si insectelor;
 • are un grad scăzut de absorbție a umezelii;
 • izolează fiabil de zgomotele și de sunetele străine;
 • are un grad înalt de protecție a mediului atunci când este utilizat, deoarece nu există substanțe toxice în material;
 • material relativ ieftin.

Dacă comparați proprietățile izolante ale spumei poliuretanice cu alte materiale populare, stratul său de 50 mm are calități similare cu un strat de spumă de 80 mm sau vată minerală de 150 mm. Rezistența la foc spumă poliuretanică depășește toate materialele menționate anterior. Se aprinde numai în contact strâns cu foc deschis, iar materialul nu se aprinde.

Materialul este aplicat rapid pe suprafață.

Încălzirea podelei magaziei cu lut expandat oferă un bun strat izolator. Pentru a utiliza acest material, este necesară o pardoseală din beton, pe care este instalată o cutie de bare din lemn cu o secțiune de 15x10 cm cu un pas de 40 până la 60 cm.. Între bare, granulele de acoperire sunt acoperite cu granit. Apoi, granulele de lut expandat sunt egalizate astfel încât să nu se ridice deasupra structurii din lemn a blatului. O barieră de vapori este așezată pe partea superioară, acoperită cu o podea dură din placaj sau plăci OSB.

Acest material protejează podelele.

Instrumente necesare

Pentru a construi o grămadă de blocuri de spumă, veți avea nevoie de:

 1. Instrumente de măsurare - măsurarea benzii, nivel de construcție, pătrat și riglă.
 2. Unelte pentru fabricarea mortarului - un malaxor de beton sau un burghiu cu un amestecător special de duze, un container pentru mortar de ciment, lopate cu baionetă pentru săparea de șanțuri și lopate pentru alimentarea mortarului.
 3. Udarea mare poate pentru apă.
 4. Pompă și soluție flexibilă de alimentare cu furtun.
 5. Scările.
 6. Ciocan.
 7. Spatulă.
 8. Șuruburi și unghii.

Instrucțiuni pas cu pas pentru a face un hambar fă-o singur

Când toate uneltele sunt gata și materialele necesare sunt achiziționate, puteți continua construcția directă. Pentru vărsarea blocurilor de spumă aleasă fundație benzi. Pentru a le instala, aveți nevoie de:

 1. Mai întâi de toate, trebuie să aliniați locul pentru construcții viitoare. Când situl va avea o suprafață plană, trebuie să faceți un marcaj în funcție de dimensiunile viitorului magazin. Acest lucru se face cu ajutorul unui cordon și a cuielor. Este mai convenabil să faceți acest lucru cu un cablu.
 2. Săturați un șanț în jurul perimetrului viitorului vărsat. Este de dorit ca adâncimea sa să fie sub punctul de îngheț. De obicei este de la 30 la 50 cm, iar în unele soluri (de exemplu, cu un conținut ridicat de argilă) până la 100 cm. Lățimea canalului ar trebui să fie de 30 cm.
 3. Apoi se toarnă nisip în acesta, care trebuie compactat pentru a forma un strat uniform, de 10 cm grosime. Puneți un strat de piatră zdrobită de 10 cm grosime pe perna de nisip și puneți stratul de impermeabilizare pe stratul de nisip cu moloz. Acest lucru este necesar pentru a preveni absorbția betonului lichid în straturile inferioare. Hidroizolarea trebuie să acopere nu numai partea superioară a molozului, ci și zidurile de pământ ale șanțului. Nisip umed nisip acoperit cu moloz
 4. Faceți un cofraj pentru turnarea betonului. De obicei este făcut din scânduri din lemn sau din metal. Înălțimea cofrajului trebuie să fie deasupra solului și să ajungă la înălțimea subsolului viitorului vărsat. Pentru a crea un design cofraj puternic, acesta este fixat cu coliere și cleme, iar partea superioară este fixată cu elemente de recuzită. Așezați cadrul metalic sau armătura în jurul perimetrului șanțului pe stratul de impermeabilizare. Acest lucru necesită tije de metal cu o grosime de 10 până la 12 mm. Armăturile fixează puternic firul
 5. Cadrul armăturii se toarnă marca M200-250. Întregul perimetru trebuie turnat la un moment dat. Pentru a evita crăparea betonului, nu este recomandat să-l turnați în vreme ploioasă sau în căldură. Betonul se întărește în condiții normale timp de aproximativ 4 săptămâni. Acesta este momentul în care poate rezista sarcinii calculate. Aceste perioade de setare sunt numite controale. Construcția fundației monolitic va fi un sprijin fiabil pentru construcție
 6. Atunci când baza de beton este înghețată, este necesară pregătirea suprafeței pentru o construcție ulterioară. Betonul trebuie curățat de murdărie și praf. Dacă există defecte ale bazei (cuspuri), acestea trebuie prelucrate. Înainte de a pune primul rând de blocuri de spumă, este necesar să acoperiți partea superioară a bazei de beton cu material de impermeabilizare. Deoarece se utilizează hidroizol sau material de acoperiș.
 7. Pentru blocurile de spumă pentru a prepara soluția adezivă de nisip și ciment într-un raport de 1: 3.
 8. Începeți să așezați primul rând de blocuri de spumă. Trebuie să fie făcut din colțurile viitoarei construcții și să continue în jurul perimetrului. Grosimea cusăturii la fixarea blocurilor de spumă nu depășește 30 mm. După ce așezați primul rând, verificați peretele pentru uniformitate. Pentru rezistența pereților sunt utilizate bare de armare cu un diametru de 0,8 cm, care sunt așezate în partea de sus a fiecărui al patrulea rând de blocuri de spumă. Armarea va conferi zidurilor o rezistență suplimentară
 9. Când pereții sunt ridicați și mortarul adeziv al îmbinărilor se întărește, treceți la instalarea acoperișului. Atașați la rândul de sus al zidului de zidărie, pe știfturi metalice, bare cu o secțiune de 50x150 mm, care va servi drept mauerlat. Distanța dintre bolțuri nu trebuie să depășească 120 cm. Un strat de impermeabilizare trebuie așezat sub mauerlat, pentru care să se folosească, laminat în două straturi, material acoperiș sau impermeabilizare. Stratul de impermeabilizare va proteja lemnul și blocurile de distrugere.
 10. Instalați ferme extreme care formează gabioane. Acestea pot fi ajustate și întărite cu opriri temporare. Structurile de ferme extreme trebuie să fie întărite temporar, cu o placă atașată la peretele casei. Acest lucru se face cu condiția ca peretele să fie perfect plat. Pentru confort, trebuie să faceți un șablon cu toate tăieturile și unghiurile. Este mai bine să asamblați toate grătarele de pe sol și apoi să le ridicați pentru instalare. Între fermele stabilite, la nivelul planșei de creastă și din două laturi (în locul capătului picioarelor de creastă), șirul este întins. Cablul este necesar pentru o instalare precisă.
 11. Fermele expuse sunt fixate la mauerlat. Următoarele bare sunt configurate în funcție de șirul tensionat. Pentru confort, trebuie să faceți etichete pe Mauerlate și numai apoi să efectuați ridicarea și instalarea lor. Pentru o mai bună rigiditate a punctelor de fixare, este mai bine să utilizați elemente de fixare metalice și onlaye. În timp, părțile din lemn se vor sparge, iar unghiile nu vor asigura rigiditatea dorită a elementelor de fixare. Suporturile metalice vor crea rigiditate suplimentară
 12. Sistemul de acoperiș instalat este acoperit cu un strat de membrană de impermeabilizare, peste care este instalată o cutie. Sub plăcile metalice este mai bine să se facă un singur strat de bare cu o secțiune de 50x60 mm. Instalați materialul de acoperiș. Greutatea redusă a acestui material nu creează o sarcină semnificativă asupra sistemului de acoperiș.
 13. Treceți la încălzirea pereților exteriori ai hambarului. În cazul nostru, spuma este selectată ca încălzitor. Curățați suprafața peretelui de praf și murdărie. Dacă peretele are defecte sub formă de particule proeminente, este necesar să se ajusteze suprafața.
 14. Aplicați un primer în perete (de exemplu, polimina-AC5).
 15. Atașați plăcile de bază folosind ancore și dibluri, care vor susține primul rând de plăci și suport pentru colțuri. Placa de aluminiu va consolida placa de spumă
 16. Pregătiți masa adezivă pentru plăcile de spumă (de exemplu, polimina-P22). Se toarnă numai apă rece și se amestecă cu un burghiu cu mixer mixer. Lăsați soluția timp de 5 minute.
 17. Aplicați adezivul în jurul perimetrului pe plăcile de spumă, la o distanță de 3 cm de margine. Asigurați-vă că ați făcut goluri în adeziv pentru a elibera aerul. În mijlocul plăcii, aplicați adezivul cu nituri cu un diametru de aproximativ 10 cm. Pentru ca peretele să "respire", este necesar să se lase goluri în clei
 18. Atașați placa la perete și apăsați strâns. Nu permiteți adezivului să intre în articulațiile cap la cap. Fixați plăcile pe perete cu dibluri din plastic cu elemente de expansiune speciale. Extinderea pe diblu va fixa suplimentar placa pe perete
 19. Pantele ușilor și ferestrelor sunt întărite cu patrate din aluminiu perforate.
 20. Acoperiți întreaga suprafață a plăcii de spumă cu un strat de masă adezivă de 3 până la 4 mm. De sus, cu o mistrie largă, distribuiți plasa de armare. Este necesar să se înece uniform în adezivul aplicat pe perete. Lăsați câteva zile să se usuce. Aplicarea sa va ridica suprafața peretelui pentru finisare
 21. Acoperiți suprafața cu tencuială sau vopsea.
Cu un perete pictat și o țiglă metalică, șantierul pare mai atractiv.

Video: Cum se construiește un bloc de spumă vărsat

Din toate acestea, putem concluziona că construcția vărsării blocurilor de spumă nu este un lucru atât de dificil. Trebuie doar să puteți folosi instrumentele, aveți o dorință deosebită de a crea și de a avea abilități de construire. Eforturile tale vor fi recompensate. Ca rezultat, veți construi o construcție de înaltă calitate și necesară, care va dura mai mult de un an. Va fi de două ori plăcut să vă dați seama că ați făcut această lucrare și nu ați cheltuit bani în plus pentru planificatori, estimatori, constructori și alți specialiști. Mai mult, acum aveți o experiență minunată care probabil va veni la îndemână în viitor și vă va oferi posibilitatea de a împărtăși acest lucru celor dragi.