Distanța de la armătură la marginea betonului

Protecția elementelor de construcție din beton armat este un strat de beton, grosimea căreia este egală cu distanța de la marginea cadrului de armare la suprafața monolitului. Valoarea sa minimă este determinată de documentele de reglementare și ar trebui să asigure protecția fiabilă a metalului împotriva coroziunii în eventualitatea unei posibile deteriorări mecanice la margine.

Sistemele de plasă sau armăturile fixate incorect implică o reducere a grosimii protecției și a influenței active a coroziunii chimice și electrochimice. În cazurile cele mai dificile, prezența armăturii goale din oțel poate atrage o încălcare a integrității structurilor din beton armat și distrugerea lor ulterioară.

Compatibilitatea exactă cu tehnologia de instalare a elementelor de armare vă permite:

 • pentru a asigura fixarea fiabilă a barelor de oțel în corpul betonului;
 • pentru distribuirea uniformă a sarcinilor primite pe tot parcursul designului monolit;
 • proteja metalul de factorii externi adversi.

Prin urmare, instalarea corectă a armăturii este una dintre cele mai importante aspecte în fabricarea produselor din beton și monolit de turnare pe șantier.

Indicatori de dimensionare

Grosimea standard a stratului protector de beton pentru armare este dată în SNiP 52-01-2003. În acest document, se determină pe baza următoarelor date inițiale:

 • marca și diametrul calculat al tijei;
 • tipul de produse din beton armat;
 • sarcini mecanice calculate;
 • dimensiuni geometrice ale elementelor F / B;
 • condițiile de funcționare preconizate.

De asemenea, se spune că stratul de acoperire trebuie să respecte valoarea standard optimă. Subțire nu va fi în măsură să asigure siguranța, iar prea gros va duce la creșterea costurilor și pierderea puterii necesare.

Indicatori de reglementare

Normele și regulile de construcție (SNiP) definesc următoarele condiții pentru instalarea unui strat protector de beton pentru armare în fundație, care va asigura:

 • lucrări comune de oțel și materiale de beton cu o distribuție uniformă a sarcinilor;
 • asamblarea elementelor de armare fără a reduce grosimea stratului de acoperire;
 • posibilitatea ancorării pieselor;
 • o protecție fiabilă împotriva tuturor tipurilor de coroziune;
 • rezistență la temperaturi ridicate.

Grosimea stratului de protecție din beton se face luând în considerare tipul de elemente, marca și diametrul armăturii, rolul tehnic al materialului de ranforsare.

În orice situație, grosimea stratului de acoperire nu trebuie să fie mai mică de 10 mm. În cazurile în care o mare parte din moloz nu permite decupaje de 10-20 mm, este permisă o creștere a mărimii la dimensiunea necesară.

Pentru sistemele fără pretensionare, stratul minim de acoperire, în funcție de condițiile de funcționare și de mediu, este prezentat în tabel:

 1. în spații uscate interioare - 20 mm;
 2. în interiorul cu umiditate ridicată - 25 mm;
 3. în aer liber - 30 mm;
 4. în sol și pe suprafața sa - 40 mm.

Pentru elementele prefabricate de beton fabricate în fabrică, aceste dimensiuni sunt permise să facă mai puțin cu 5 mm. Totuși, în toate cazurile, grosimea nu trebuie să fie mai mică decât diametrul armăturii.

Orientările tehnice pentru proiectarea produselor din beton sunt condiții suplimentare:

 • pentru produsele din beton greu M250 și peste, grosimea stratului poate fi cu 5 mm mai mică decât diametrul tijei metalice;
 • același lucru se aplică tuturor structurilor prefabricate din beton;
 • pentru armarea pretensionată, stratul maxim de protecție a betonului nu depășește 50 mm.

În acest caz, pasul tijei de armare transversală nu trebuie să depășească înălțimea secțiunii monolitului de beton finit, iar pentru longitudinal - cel puțin 0,1 F, unde F este suprafața elementului.

În funcție de tipul de produs din construcții, grosimea minimă a betonului este după cum urmează:

 • plăci și pereți de până la 100 mm grosime - 10 mm, restul - 15 mm;
 • grinzi, grinzi și muchii de placă până la 250 mm - 15 mm, pentru cele mai groase - 20 mm;
 • coloane și rafturi - 20 mm;
 • beton prefabricat pentru fundații - 30 mm;
 • fundația monolit, în prezența preparării betonului, este de 35 mm, fără pregătire, 70 mm.

Elementele de distribuție transversale ale tuturor tipurilor de produse sunt acoperite cu o protecție de 10-15 mm. Condițiile de fabricare a monoliților din beton care funcționează în medii agresive sunt determinate de SP și SNiP II-A.5-73.

Controlul stratului minim de protecție din beton pentru armare este realizat prin metode nedistructive folosind echipamente magnetice speciale.

Utilizarea pieselor de fixare prefabricate

Pentru instalarea rapidă și precisă a armăturilor în interiorul cofrajului, producătorii de materiale de construcție produc niște dispozitive de prindere din material plastic ieftin. Puteți vedea mai multe tipuri de astfel de produse. Dar, de fapt, există doar două - piloni verticali (suporturi, "scaune") și rotunde ("stele"). Toate celelalte modele sunt derivate din aceste două tipuri.

Rafturile verticale sunt utilizate pentru a instala o plasă de armare sau o structură spațială ridicată deasupra poziției de susținere. Înălțimea lor și canelura de sprijin pot fi diferite în funcție de diametrul armăturii și de înălțimea de proiectare a instalației.

Rotundele "stele" sunt îmbrăcate cu o încuietoare specială pe randurile orizontale superioare și pe verticală. Raza calculată împiedică prăjini să se apropie de cofraje și asigură grosimea necesară a stratului protector. Disponibile în diverse diametre interioare și exterioare.

Utilizarea clemelor de plastic pentru montarea armăturii din oțel vă permite:

 • asigură o precizie ridicată a grosimii stratului de protecție;
 • reducerea timpului de execuție a lucrărilor, asigurând în același timp calitatea ridicată a structurilor;
 • reducerea costurilor de fabricare a elementelor din beton armat din clădiri și structuri.

Factorul determinant al utilizării este proiectarea simplă a blocurilor și costul lor scăzut.

Repararea în caz de avarie

În timpul funcționării elementelor din beton armat, pe suprafața lor pot apărea crăpături, așchii și alte defecte, încălcând integritatea stratului protector. Motivele acestor formațiuni pot servi:

 • sarcini pe structuri care depășesc valoarea calculată;
 • folosirea nerezonabilă a echipamentelor de construcție speciale;
 • construcția unor etaje suplimentare fără modificarea designului fundației;
 • presiunea solurilor mobile și mobile.

Încălcarea regulilor și a tehnologiei de construcție duce aproape întotdeauna la daune. Este posibilă restaurarea integrității protecției, dar va necesita costuri suplimentare.

O gamă completă de reparații ar trebui să includă:

 • consolidarea structurii betonului;
 • instalarea elementelor transversale suplimentare;
 • sigilarea tuturor fisurilor existente;
 • restaurarea zonelor rupte și rupte.

Lucrările sunt realizate folosind amestecuri de beton și mortar de ciment de înaltă calitate. Pentru armare, se instalează cofrajele și se adaugă beton armat cu ancore din oțel pre-conducând în structura veche.

Recuperarea nu ar trebui să se facă mai mult de 2-3 ori. În aceste cazuri, nu este necesară repararea elementelor individuale, ci este necesară restaurarea completă a clădirii.

Concluzii scurte

Prezența unui strat protector din beton armat este un moment tehnologic important care asigură durabilitatea structurii și integritatea acesteia. Acest lucru este deosebit de important în timpul construcției fundațiilor de benzi și plăci. Asigurarea protecției necesare nu este dificilă, dar asigurați-vă că ați rezistat grosimii necesare. Pentru a face acest lucru, pur și simplu respectați cerințele de reglementare și luați în considerare condițiile de funcționare.

Cum de a proteja armarea în fundația clădirii?

Angajamentul unei clădiri puternice și de înaltă calitate este considerată fundația ei - fundația.

Erori facute in constructia fundatiei, este dificil de reparat, si uneori imposibil.

Dacă se respectă toate recomandările și recomandările tehnologice, se construiește o fundație puternică care să reziste forței de forță care acționează asupra ei de mulți ani.

Forțele subterane - înghețarea, când umiditatea din straturile superioare ale solului se extinde și acționează ca o forță de împingere, iar exteriorul - forța de gravitație a pereților și a acoperișului și toate forțele asociate cu acești factori: sarcina de zăpadă, sarcina care acționează asupra pereți (decorațiuni și interior).

Cel mai adesea, în beton turnat în fundații, există consolidare. Pentru toată forța sa, betonul este foarte fragil. Sub acțiunea forțelor externe, compresia și întinderea apar în diferite locuri și pot fi deformate. În locurile cu cel mai mare decalaj, este de asemenea predispus la rupere - se creează fisuri care afectează negativ funcționarea ulterioară.

Pentru a compensa efectul factorilor externi, se utilizează armarea - o bară metalică având o suprafață cu nervuri pentru o mai bună aderență la beton. Dintre aceste bare de metal merge cadru, care ia toată presiunea.

La materialul de asamblare de diferite grosimi se utilizează:

 • pentru cadrul principal - de la 32 mm la 16-10 mm;
 • Suportul cu un diametru mai mic - 6-8 mm - poate fi de asemenea utilizat ca bandă transversală, deoarece practic nu are o presiune pe fundație cu o lățime de 400 mm;
 • Pentru suporturi verticale și suport pot fi utilizate resturi de diferite diametre, deoarece servesc la fixarea temporară a cadrului asamblat.

Tehnologia de poziționare a armăturii

Cadrul asamblat servește drept armare principală a fundației, dar numai dacă respectați anumite sfaturi. Pentru ca rama să servească mult timp, este necesar să se elimine interacțiunea dintre metal și sol și apă, deoarece când apa intră în metal, coroziunea începe să se dezvolte și este imposibil să se oprească. Prin urmare, atunci când armarea filelor respectă aceste reguli:

 • cureaua superioară a armăturii ar trebui să fie la 3-5 cm sub stratul de beton. Inginerii consideră și practică dovedește că această distanță de protecție este suficientă pentru a împiedica pătrunderea umezelii în metal;
 • coarda inferioară nu trebuie să se afle, de asemenea, aproape de fundul șanțului. Este fixat fie pe suporturi verticale pe care este asamblat întregul cadru, fie este utilizat în fragmente mici de cărămizi, ridicându-l deasupra pernei de nisip;
 • În colțuri trebuie să se respecte aceleași reguli: elementele de colț vertical ar trebui să fie îndoite pe pereții adiacenți, ținând seama de faptul că vor exista distanțe libere de cel puțin 5 cm de marginea exterioară a tijei la cofraje.

Astfel, stratul protector din beton servește pentru armare:

 • protecție împotriva coroziunii;
 • protecția împotriva influențelor atmosferice probabile;
 • Indicatorul corect al cadrului metalic și a betonului.

Conceptul de strat protector de beton este păstrat chiar și în mod legal: este un strat de beton care separă suprafața bazei de beton de stratul superior de armătură care este imersat în acesta.

Consolidarea legislativă a normelor de întărire a betonului

Diametrele nominale minime admise ale armăturii longitudinale și transversale la întărirea fundației.

Conform standardelor tehnice dezvoltate, indicatorii stratului protector de beton au fost consolidați în codurile de construcție - SNiPs. De exemplu, SNiP "Structuri din beton armat și beton armat" 52-01-2003 oferă o imagine clară a ceea ce servește la protecția betonului:

 • pentru a asigura o funcționare comună de înaltă calitate a armăturii și a betonului;
 • posibilitatea de conectare de înaltă calitate a tuturor elementelor din cadrul metalic;
 • siguranța cadrului metalic de efectele agresive ale mediului extern;
 • în condiții de siguranță de la expunerea la foc.

Paragraful următor al acestor reguli oferă o imagine a dimensiunii acestui strat protector. Se calculează pe baza căreia armarea este în beton: lucrătoare sau constructivă, în ce scop este construită această structură: suporturi, plăci, grinzi rulante sau elemente de fundație sau perete.

Regulile de construcție 52-101-2003, denumite "Codul de proiectare și reguli de construcție. Structuri de beton și beton armat fără pretensionarea armăturii ", indică direct grosimea unui astfel de strat protector de beton, luând în considerare armarea utilizată și rolul acesteia în cadru, diametrul acesteia. Poate fi de lucru longitudinal, transversal, distributiv, constructiv.

Pentru a calcula grosimea minimă este un extras din societatea în comun:

 1. Grosimea stratului protector nu poate fi mai mică de 20 mm, în cazul în care proiectul este utilizat în spații închise la niveluri normale sau cu umiditate scăzută;
 2. Un strat de 25 mm este pus în timpul funcționării structurii asamblate în încăperi umede, fără măsuri suplimentare de protecție;
 3. 30 mm - acesta ar trebui să fie un strat protector pentru structurile amplasate în aer liber (de exemplu, fundații, pereți purtători);
 4. Pentru elementele scufundate în sol trebuie să existe un nivel de 40 mm (în fundație cu dispozitivul de pregătire suplimentară a betonului).

În ceea ce privește structurile prefabricate, sunt permise unele deviații: este posibil să se reducă grosimea stratului protector cu 5 mm.

Caracteristicile comparative între armarea oțelului și armarea din fibră de sticlă.

În același mod, este posibil să se reducă stratul de protecție atunci când se folosește armarea structurală. În toate cazurile de utilizare a unui strat protector, se adoptă următoarea regulă: grosimea stratului protector nu trebuie să fie mai mică decât diametrul armăturii. Dacă reunim toate datele, putem concluziona că auto-asamblarea structurilor din beton armat ar trebui să fie ghidată de următoarele figuri:

 • un strat de protecție de 20 mm este adecvat pentru interior, o zonă mică realizată prin metoda monolit; pentru fabricarea plăcilor de pavaj;
 • la asamblarea cadrului într-o fundație monolitară, este necesar să se retragă 50-70 mm de marginea betonului;
 • în timpul montării suprafeței orb din beton, linia minimă de la marginea de turnare a betonului trebuie să fie de cel puțin 50 mm.

Toate elementele următoare au nevoie de o formă mai joasă de armare la o înălțime de cel mult 150 mm:

 • curea consolidată la finalizarea pereților;
 • parcele de beton turnat cu beton;
 • zona orb în jurul clădirilor și fundațiilor;
 • partea din beton a podelei.

În cazul armării betonului peste 200 mm, armarea are loc cu structuri spațiale. Pentru a ridica cadrul asamblat, utilizați suporturi de metal sau plastic. Sunt instalate convenabil, economisesc o mulțime de timp de lucru în timpul montării și alinierea uniformă a cadrului. Astfel de cleme cât mai precise posibil vă permit să fixați tijele metalice și să le eliminați uniform de pe suprafața betonului.

Unelte și materiale necesare pentru asamblarea cadrului metalic

Schemă de tipuri de cuști de armare pentru fundație

La efectuarea lucrărilor de beton veți avea nevoie de un astfel de instrument și material:

 • bulgara, cu ajutorul acestuia, dimensiunile fitingurilor sunt rapid si la fel de convenabil ajustate;
 • ruleta rutiera;
 • nivelul apei, care permite expunerea cât mai corectă a cadrului metalic și turnarea betonului;
 • fire și clește de tricotat sau sudare cu electrozi;
 • suporturi sau cleme pentru fixarea uniformă și rapidă a cuștii de armare.

La construcția betonului, atenția trebuie acordată nu numai calității sale, ci și unei distribuții uniforme și corecte pe suprafața cadrului metalic. Un strat de protecție metalic uniform va oferi o structură de beton armat rezistent la flacără și rezistente la coroziune.