Cartea "Fundația Shibou Ribbon" Pagina 31

pagina 31

Conținutul minim de armare în fundația benzii
Clauza 7.3.5 din SNiP 52-01-2003 "Structurile din beton armat si beton armat" determina continutul minim relativ al armaturii longitudinale de lucru intr-un element din beton armat nu este mai mic de 0,1% din suprafata sectiunii de lucru a acestui element de beton.

Suprafața calculată a tijei transversale, mm 2, atunci când numărul de tije

Greutate teoretică 1 m lungime de armare, kg

4

6

113

170

201

302

314

471

452

679

616

923

804

1206

1018

1527

1256

1885

1520

2281

1963

2945

2463

3685

3217

4826

* Masa este adaptată cu simplificări din Manual pentru proiectarea structurilor din beton armat și beton armat din beton greu fără pretensionarea armăturii la SP 52-101-2003 (Moscova, 2005). Anexa №1.

Vom întări o fundație tipică pentru o casă de țară din mansardă din beton gazos cu o încărcare liniară calculată pe fundație (conform metodei britanice) de 30 kN / m. Înălțimea fundației benzii este de 90 cm (45 cm subteran și 45 cm suprafata). În pământul dens nisipos, lățimea recomandată a fundației este de 60 cm.

Determinați aria secțiunii transversale a fundației 900 mm x 600 mm = 540 000 mm2. Secțiunea minimă suficientă a tuturor barelor de armare dintr-o fundație cu o astfel de secțiune transversală este de 0,1% din suprafața secțiunii transversale: 540,000 / 100 x 0,1 = 540 mm2

Căutăm în tabelul nr. 33 cea mai apropiată valoare a suprafeței secțiunii transversale a armăturii în coloane cu 4 sau 6 bare de armare. Se stabilește că valoarea cea mai apropiată a suprafeței secțiunii transversale în direcția creșterii corespunde suprafeței a 4 bare de armare cu un diametru de 14 mm sau suprafața a 6 bare de armare cu un diametru de 12 mm.

Deoarece lățimea fundației benzii este de 600 mm, valoarea maximă a stratului protector din beton este de 50 mm (40 mm optime) pe fiecare parte, distanța când armarea benzii cu 4 tije este convențional de 500 mm. Cu toate acestea, această distanță contravine cerințelor SP 52-101-2003, unde se determină distanța maximă dintre barele armăturii longitudinale din același rând ca 400 mm.

Prin urmare, trebuie să alegem armarea cu 6 bare. În cazul nostru, este adecvată armarea cu 6 tije (3 în rândul inferior și 3 în rândul superior) de armare cu diametrul de 12 mm. Este posibil să se folosească 6 bare de armare de 14 mm, dar nu este nevoie de acest lucru. Armarea transversală trebuie să aibă un diametru de cel puțin ¼ din diametrul armăturii și cel puțin 6 mm: 12 mm / 4 = 3

Suprafața ariei secțiunii transversale calculate și masa armăturii

Estimarea forței Ndistracție = 1650,15 kN

Convențional (cu excepția zonei de construcție și a categoriei de sol) adâncimea de așezare Hf= 1,5 m

Rezistența estimată a solului (la atribuire) Rg = 0,31 MPa

Greutatea medie pe unitatea de volum a subsolului de beton și a solului pe marginile salem = 20 kN / m3

Fundația este proiectată ca monolit, în mai multe etaje de beton greu de clasa B20 (γb1 = 0,9) Rbt = 0,81 MPa

Amenajarea fundației trebuie realizată cu armătură de clasă A400 (Rs = 355 MPa)

Determinarea dimensiunilor geometrice ale fundației

Dimensiunea părții unice pătrate:

Alocați a = 2,3 m, apoi presiunea de sub baza fundației sub acțiunea încărcării calculate:

Înălțimea de lucru a fundației condițiilor de rezistență pentru spargere:

Prin condiția terminării coloanei în fundație:

În funcție de condițiile de ancorare a armăturii comprimate (armătură pe coloană) cu un diametru de  25 А400 în clasa de beton B20:

Având în vedere satisfacerea tuturor cerințelor, acceptăm fundația finală în două etape:

Verificați conformitatea înălțimii de lucru a treptei inferioare h01:

și anume este asigurată rezistența treptelor inferioare în secțiunea oblică.

Lățimea celei de-a doua etape șiF1 = 1100 mm.

Verificați rezistența fundației pentru împingerea suprafeței piramidei:

spargerea este îndeplinită.

Determinarea zonei de armare de lucru

Momente de îndoire în secțiunile calculate ale fundației:

Suprafața necesară a secțiunii transversale a armăturii pentru fiecare direcție pe întreaga lățime a fundației este determinată ca cea mai mare dintre următoarele două valori:

Acceptăm o plasă nestandardă cu aceleași în ambele direcții armarea de lucru 15 Ø 12 А400 (As = 1696,5 mm2) și în incremente de 150 mm.

Verificăm suficiența armării adoptate a fundației:

Referințe

SNiP 52-01-2003 Structuri din beton si beton armat. Principalele prevederi. M: GUP "NIIZhB, FSUE TSPP, 2004.

SP 52-101-2003 Structuri din beton si beton armat fara armatura de pretensionare. M: GUP "NIIZhB, FSUE TSPP, 2004.

Manual pentru proiectarea structurilor din beton și beton armat realizate din beton greu, fără pretensionarea armăturii (pentru asociația în comun 52-101-2003). TSNIIPromzdany, NIIZHB.- M.: OJSC TSNIIpromzdaniye, 2005.-214 p.

SNiP 2.01.07-85 * Încărcări și Impacturi. Gosstroy din Rusia. - M: GP CPP 2003.

Manual pentru proiectarea structurilor din beton și beton armat din beton greu și ușor, fără pretensionarea armăturii (la SNiP 2.03.01-84). - M.: TsITP, 1986.

Manual pentru proiectarea structurilor din beton precomprimat din beton greu și ușor (la SNiP 2.03.01-84). Partea 1. - M.: TsITP, 1986.

Manual pentru proiectarea structurilor din beton precomprimat din beton greu și ușor (la SNiP 2.03.01-84). Partea 2. - M.: TsITP, 1986.

Cum se determină zona de armare?

Până în prezent, supapa este utilizată în aproape orice șantier. Fără ea, construcția de baraje, centre comerciale uriașe, depozite mari și fundații pentru case de vară sau băi nu face. Deoarece este prezentată într-o gamă imensă, o persoană departe de construcție, nu este întotdeauna ușor să găsiți materialul potrivit. De unde să încep alegerea? Mai întâi de toate, trebuie să cunoașteți zona de armare - acesta este cel mai important factor pe care poate rezista ceea ce se poate încărca și, în consecință, cât va crește rezistența betonului după întărire.

Cum să găsiți zona secțiunii transversale?

După cum sa menționat mai sus, secțiunea transversală a barelor de armare este cel mai important factor care afectează puterea lor. Prin urmare, alegerea abordării ar trebui să fie foarte responsabilă - cu cât este mai mare sarcina pe care o va rezista structura, cu atât mai mare trebuie să fie secțiunea.

De obicei, nu este dificil să determinați acest parametru - când cumpărați materiale într-un magazin, puteți să verificați cu vânzătorul sau să consultați pașaportul, care este însoțit de accesorii. Din păcate, nu este întotdeauna posibil. De exemplu, dacă cumpărați materiale de construcție de pe piață sau utilizați tije de metal vechi care au fost laminate de mult timp în țară, va trebui să faceți singuri toate calculele.

Este extrem de important să nu faceți o greșeală atunci când efectuați măsurători. Mai intai trebuie sa stii diametrul. Aveți nevoie de o unealtă destul de precisă - de preferință un etrier. Utilizați-l, măsurați grosimea barelor. Indicatorul poate fluctua în mod semnificativ - armarea se produce de la 3 până la 40 de milimetri grosime - și aceasta este doar pentru construcția standard. Când măsurarea sa dovedit a fi atât de rundă rezultat, dar cu numere după punct zecimal? Într-un astfel de caz, numărul trebuie rotunjit la cel mai apropiat număr întreg. Nu trebuie să vă faceți griji sau să vă fie teamă că ați primit materialul defect. Diametrul și, în consecință, suprafața se pot schimba ușor - acest lucru este prevăzut de standardul GOST care standardizează armarea. Deci, rezultatele măsurătorilor ale aceleiași tije pot varia în funcție de zecimi de milimetru. Pentru precizie, puteți face o serie de măsurători - pentru a determina diametrul la începutul, sfârșitul și mijlocul tijei. Apoi veți ști exact numărul potrivit.

Dacă cunoașteți deja grosimea armăturii, tabelul cu secțiune transversală vă permite să aflați instantaneu valoarea dorită.

Tabelul nu este la îndemână? Apoi, unele calcule simple vă vor ajuta. Mai intai trebuie sa stiti raza - este usor, doar impartiti diametrul cu doua. Acum ne amintim cursul de școală al geometriei - aria cercului este egală cu numărul Pi multiplicat cu pătratul razei. Pentru claritate, ia în considerare un exemplu:

  1. Lucrăm cu un etrier și obținem un diametru de 6 milimetri.
  2. Împărțiți-vă cu două și obțineți o rază de 3 milimetri.
  3. Pătrundem-o - 9 milimetri pătrați.
  4. Înmulțiți cu 3.14 sutimi = 28.26 milimetri pătrați sau 0.2826 centimetri pătrați.

Cu toate acestea, această tehnică este de obicei potrivită atunci când lucrați cu o tijă netedă. Dacă sunteți interesat de zona secțiunii transversale a armăturii cu o suprafață cu nervuri, atunci calculele sunt puțin mai complicate.

Lucrăm cu fitinguri ondulate

Tijele metalice ondulate au o suprafață mare și, în consecință, o aderență mai bună la beton. Prin urmare, ele sunt utilizate ca baza de lucru a corpului pentru armarea betonului. Determinați diametrul lor puțin mai dificil. Dar, înarmați cu un caliper și un calculator sau o foaie și stilou, puteți face față cu ușurință acestor calcule.

Măsurătorile vor fi de două ori. Mai întâi măsurați diametrul la un capăt în partea largă (pe muchie), apoi în partea îngustă (în locaș). Adăugați cele două numere între ele și împărțiți suma în jumătate. Pentru a fi siguri de rezultatele măsurătorilor, se recomandă repetarea măsurătorilor de 2-3 ori în diferite părți ale tijei. Acum că ați stabilit grosimea, puteți determina cu ușurință zona secțiunii transversale a armăturii prin metoda dată mai sus sau mai degrabă prin formula S = π r2.

Cu toate acestea, capacitatea de a calcula diametrul tijelor metalice poate fi utilă nu numai în cazurile în care este necesar să se calculeze suprafața secțiunii transversale a armăturii. Dacă trebuie să știți ce greutate de material trebuie să achiziționați pentru un anumit loc de muncă, acest lucru poate fi de asemenea util. Știind ce lungime a tijei pentru obiect și diametrul lor, puteți să calculați cu ușurință cât greutate trebuie să câștigați. În definitiv, supapele sunt vândute de producătorii mari, nu de piesă, ci de tone. Prin urmare, capacitatea de a face astfel de calcule poate fi foarte utilă. Pentru a demonstra, vom calcula câte kilograme de material trebuie să cumpărați, dacă lungimea totală pentru consolidarea fundației unei case mici este de 100 de metri, iar cea mai bună alegere este o tijă cu un diametru de 8 milimetri. În tabel găsim materialul necesar - 1 metru va cântări 0.395 kilograme. Înmulțim acest lucru cu 100 de metri și, ca rezultat, ajungem la 39,5 kilograme. Având un astfel de număr exact, puteți merge în siguranță la magazinul de hardware pentru cumpărături.

PROIECTAREA DOMENIILOR CROSS-SECTIUNE SI GREUTATEA ARMATURILOR; VARIETATEA ARMATURII ARMATURA DE ARBITRĂ COMBINATĂ A UNUI PROFIL PERIODIC, ORDINAR

Tabelul pentru calculul elementelor flexibile de secțiune transversală rectangulară, armat cu armătură unică

PROIECTAREA REZISTENȚEI BETONULUI, MPa

MODEL INIȚIAL DE ELASTICITATE A BETONULUI EB CU COMPRESIE ȘI STRETCHARE, MPa

Notă: Datele din tabel, atunci când sunt utilizate, trebuie înmulțite cu 10 3.

Raportul dintre diametrul de BEȚIȘOARE sudate și distanța minimă între tijele din plasa sudata si rama, sunt realizate prin sudare

RESPONSABILITATE NORMATIVĂ ȘI DESIGNĂ,

MODUL DE ELASTICITATE A ARMATURII PANELULUI

* În ramele sudate pentru cleme din clasa de armare A-III, al căror diametru este mai mic de 1/3 din diametrul tijelor longitudinale, valoarea Rsw egală cu 255 MPa.

RESISTANȚĂ NORMATIVĂ ȘI DESIGN, MODEL ELASTIC

ARMATURĂ ȘI ROPE DE SĂNĂTATE

Tabele din zona secțiunii transversale și domeniul de armare.

Atunci când se construiește o cușcă de armare pentru fundația unei clădiri, este necesar să se calculeze sarcina pe cadru, pe baza acestei sarcini, selectați armarea corectă pentru construcție. Mai jos sunt tabelele suprafeței secțiunii transversale a armăturii, sortimentul de armare cu bare de fier laminat la cald a unui profil periodic, sârmă de armare obișnuită și de înaltă rezistență etc. Pentru a calcula fundația, puteți utiliza calculatorul fundației.

Tabelul suprafeței secțiunii transversale a armăturii.

diametru,

mm

Suprafața secțiunii transversale calculate

cm 2, cu numărul de tije.

Tavă din tablă

Compania "Block Metal" desfășoară distribuția în St. Petersburg și în alte localități din regiunea Nord-Vest a diferitelor tipuri de supape.

Caracteristicile valvelor

Ne străduim să facem tot posibilul pentru a simplifica selecția produselor, oferind mese de clienți, reflectând principalele proprietăți ale supapelor.

În primul rând, trebuie să acordați atenție valorilor care afectează calitatea aderenței produselor cu beton, prezentate mai jos:

Reinforcing Wire

Corzi de armare

Este necesar să avem o idee a documentelor care definesc caracteristicile supapei:

Legendă: + diametrele și calitățile oțelului de ranforsare recomandat pentru utilizare, - - diametrele și calitățile oțelului de armare excluse din ecartament; 0 - interval.

Note: 1. Diametrele armăturii se iau în conformitate cu sortimentul conform GOST sau TU, ținând seama de liniile directoare pentru domeniul de aplicare a diverselor clase de oțel; diametrele și calitățile oțelului de armare excluse din ecartament; 0 - ecartament oțel - conform paragrafelor. 2,18-2-25 SNiP P-21-75. 2. Este permisă utilizarea oțelului din clasa A-IIIb cu diametrul mai mare de 20 mm, întărită cu ajutorul unui extractor la întreprinderile din industria construcțiilor, ca armătură de pretensionare în absența oțelului de armare din clasele superioare. 3. La fabricarea structurilor este permisă înlocuirea clasei de sârmă Bp-I pe clasa B-1 a firului disponibil.

Este important să se cunoască greutatea reală a armării unui anumit diametru:

Suprafața și masa armăturii calculate; mix de produse

laminarea la cald a barelor de profile periodice;

Sârme de armare ordinare și cu rezistență ridicată

Apendicele 9

Gama de armături laminate la cald și armături

Notă. Semnul "X" marchează diametrele laminate ale armăturii.

Apendicele 10

Tabel pentru calculul elementelor flexibile ale unui dreptunghiular

Secțiuni armate cu armătură unică

Apendicele 11

Valori pentru elementele de beton grele

Continuarea anexei 11

Organizarea scurgerilor de apă de suprafață: cea mai mare cantitate de umiditate din lume se evaporă de pe suprafața mărilor și a oceanelor (88).

Modelele papiliare ale degetelor sunt un marker al abilităților atletice: semnele dermatoglifice se formează la 3-5 luni de sarcină, nu se schimbă în timpul vieții.

Menținerea mecanică a maselor de pământ: exploatația mecanică a masei de pământ pe o pantă oferă structuri de contra-forță de diferite modele.

Profile transversale ale digurilor și a benzilor de coastă: În zonele urbane, protecția bancilor este concepută pentru a satisface cerințele tehnice și economice, dar esteticele au o importanță deosebită.

6.1.3. Determinarea suprafeței secțiunii transversale a plăcii de armare

Suprafața secțiunii transversale a armăturii de lucru As în ambele direcții se determină pe baza îndoirii proeminenței cantileverului părții plăcii subsolului în secțiuni de pe marginea coloanei (subcoloană) și de-a lungul marginilor treptelor de la acțiunea presiunii de la sol.

Suprafața secțiunii transversale a armăturii pe întreaga lățime a fundației este determinată de formula

unde este meu - momentul de încovoiere din secțiunea examinată a proeminenței consolei (pe fața coloanei sau pe fețele treptelor); heu - înălțimea de lucru a secțiunii considerate de la vârful treptei până la centrul armăturii; Rs - rezistența la proiectare a armăturii.

Momente de încovoiere Meu în secțiunile transversale calculate sunt determinate de presiunea solului p, calculată din valorile calculate ale forței normale M aplicate de marginea subsolului și de momentul de îndoire M la nivelul tălpii care acționează în planul momentului determinat Meu [6].

Momentul de încovoiere Meu în secțiunea i, definită în direcția l (talpă mai mare)

și în direcția b (talpă mai mică)

unde ceu - lungimea consolei de la marginea fundației până la secțiunea de proiectare (figura 6.8); pmax - presiunea limită maximă pe sol determinată de formula (6.9); reu - presiunea pe sol în secțiunea de proiectare:

6.1.4. Calcularea părții plăcii la momentul "invers"

fundație rămâne incompletă unic la sol (vezi. Ch. 5) este necesară pentru a verifica rezistența porțiunii plăcii de îndoire în direcția opusă, în secțiunile transversale (de-a lungul marginilor trepte) situate în zona acțiunii unic solului greutate de locuri de muncă pe traversele de fundație și a sarcinilor pe podea de mai sus fundație, care provoacă așa-numitul moment invers.

Momentul invers trebuie să fie perceput de secțiunea de beton a piesei plăcii (fără a fixa armătura orizontală în secțiunea întinsă). Valoarea limită a momentului invers Mir trebuie să satisfacă condiția

unde este mir - momentul îndoit de îndoire în secțiunea i considerată a proeminenței consolei (pe fața coloanei sau pe fețele treptelor): Weu - moment de rezistență pentru fața întinsă a secțiunii i-a din beton.

Momentul de îndoire inversir este definită ca suma momentelor de încovoiere din secțiunea examinată datorită acțiunii încărcării pe suprafață și greutății fundației cu solul de mai sus (figura 6.9):

unde q este sarcina pe podea, kN / m 2;

aici este greutatea specifică medie a solului și a fundației kN / m 3; d - adâncimea fundației.

Momentul de rezistență al secțiunilor de beton este determinat de formula

6.1.5. Calcularea rezistenței secțiunilor transversale ale coloanei inferioare

Calculul armăturii longitudinale se face pe podkolonnika beton compresiune excentrică în două secțiuni în înălțime (Figura 6.10.): Secțiunea dreptunghiulară, la nivelul pieselor de plăci (secțiunea II) și porțiunea de sticlă cutie secțiune la capătul coloanei încorporat (secțiunea transversală II-II).

La calculul secțiunilor dreptunghiulare I-I, forțele calculate sunt luate: forța normală N pe marginea fundației și momentele de încovoiere la nivelul secțiunii în cauză.

Pentru secțiunea III-III sau III'-III "în formă de cutie a părții de sticlă a subcâlnei, suprafața secțiunii transversale a armăturii transversale (fig.6.11) poate fi determinată prin acțiunea momentelor de îndoire condiționate Mkx și Mky în raport cu axa care trece prin punctul k (k '), fără a lua în considerare forța normală:

în planul x (de-a lungul laturii l)

în planul y (de-a lungul laturii b)

unde N, Mx, My, Qx, Qy - Forța normală, momentele de îndoire și forțele orizontale la nivelul bazei.

Pereții sticlei sunt armate cu ochiuri orizontale sudate, a căror zonă de armare transversală în secțiunile III-III sau III'-III' (vezi figura 6.11) este determinată din ecuațiile:

unde aeu - zona tuturor barelor de aceeași direcție din rețea; zeu - distanța de la planul grilei la fundul coloanei: Rs - rezistența la proiectare a armăturii.

Cu aceleași diametre de armare transversală și aceeași calitate a oțelului, suprafața secțiunii transversale a armăturii transversale de lucru a fiecărei ochiuri sudate va fi:

Armarea transversală a coloanei inferioare sub acțiunea unei forțe normale din interiorul secțiunii (de ex0 ≤ hcu / 6) este numit constructiv. Dacă este necesar prin calcul, se permite mărirea diametrului tijelor celor două grătare superioare în comparație cu diametrul tijelor celorlalte grile, care este atribuit în conformitate cu calculul.

Când adâncire partea ceașcă de pluta fundație în zona secțiunii transversale a plasei de armare de lucru este, de asemenea, determinată prin formulele (6.48), (6.49) și transversal de armare ochiurilor instalate în podkolonnika.

Pereții sticlei nu pot fi întăriți în următoarele condiții: cu grosimea lor superioară mai mare de 200 mm și mai mare de 0,75, înălțimea treptei superioare (cu adâncimea geamului mai mare decât înălțimea coloanei); atunci când grosimea lor peste mai mult de 200 mm și o adâncime de 0,75 cești (adâncimea ceașcă la mai puțin decât podkolonnika înălțime) Verificarea vasului interior podkolonnika calcul al rezistenței se face pe lagărul local de la capătul coloanei.

În cazul subpachetelor excentric comprimate și al unei plăci îndoite, lățimea deschiderii fisurilor se calculează după cum urmează: dacă MT / Ms ≥ 2/3 - deschiderea fisurilor pe termen lung este verificată, de la acțiunea momentului Meu, dacă MT / Ms

Sorochan E.A. Fundații, fundații și structuri subterane

Gama de tabele de accesorii

Legendă: + diametrele și calitățile oțelului de ranforsare recomandat pentru utilizare, - - diametrele și calitățile oțelului de armare excluse din ecartament; 0 - interval.

Note: 1. Diametrele armăturii se iau în conformitate cu sortimentul conform GOST sau TU, ținând seama de liniile directoare pentru domeniul de aplicare a diverselor clase de oțel; diametrele și calitățile oțelului de armare excluse din ecartament; 0 - ecartament oțel - conform paragrafelor. 2,18-2-25 SNiP P-21-75. 2. Este permisă utilizarea oțelului din clasa A-IIIb cu diametrul mai mare de 20 mm, întărită cu ajutorul unui extractor la întreprinderile din industria construcțiilor, ca armătură de pretensionare în absența oțelului de armare din clasele superioare. 3. La fabricarea structurilor este permisă înlocuirea clasei de sârmă Bp-I pe clasa B-1 a firului disponibil.

Oțelul utilizat pentru armare nu trebuie să aibă murdărie sau rugină pe suprafață.

buildingbook.ru

Clădirea clădirilor de informare a construcțiilor

  • acasă
  • /
  • Structuri din beton armat
  • /
  • Reguli de selectare a barei

Reguli de selectare a barei

Betonul armat este acum foarte solicitat pentru că are mai multe avantaje comparativ cu alte tehnologii (am considerat comparatia structurilor din beton armat si otel in articolul "Compararea betonului armat si a cadrului metalic"):

- Cost redus în comparație cu cadrul metalic în majoritatea cazurilor;

- Rezistență mare la foc a structurii;

- rezistență ridicată la coroziune asigurată de protecția armăturii cu beton;

- Asamblare de mare viteză pentru beton prefabricat;

- Gamă largă de produse finite din beton armat;

- Au fost dezvoltate o mulțime de serii standard pentru clădiri și tehnologia de instalare a fost bine dezvoltată.

Conform prognozelor, betonul armat va fi în viitor unul dintre principalele materiale de construcție.

În acest articol vom examina regulile de bază pentru selectarea supapelor, cerințele de proiectare.

definiție

Betonul armat este un material compozit din beton și oțel, nu sunt 2 materiale diferite: beton și oțel, ci un material nou în care oțelul și betonul lucrează împreună, completându-se reciproc.

Betonul, ca orice altă piatră artificială, funcționează bine în comprimare, dar este slab rezistent la îndoire și întindere. Folosirea armăturii și a betonului împreună vă permite să utilizați avantajele ambelor tipuri de beton (funcționează bine pentru compresie și are o bună rezistență la foc) și armătură (are proprietăți bune de tracțiune).

Betonul, datorită densității și impermeabilității, protejează foarte bine armarea din oțel împotriva coroziunii. În plus, betonul are o bună capacitate termică și o conductivitate termică relativ scăzută, astfel încât să protejeze armătura în caz de incendiu.

Această tehnologie a fost patentată în 1867 de către francezul J. Monier, dar înaintea lui au existat cazuri cunoscute de utilizare a betonului armat în Rusia și Anglia.

Cum se utilizează betonul armat

Scopul armării este ușor de arătat pe o grindă din beton armat.

Atunci când îndoiți raza, fibrele superioare se contractă și betonul funcționează bine aici. Fibrele inferioare se întind atunci când sunt îndoite și apoi apar fisuri. Când se întărește partea inferioară a fasciculului, armarea va fi percepută ca întindere.

Acest lucru vă permite să utilizați toate avantajele betonului ca o piatră artificială și armătură din oțel, bine lucrat în tensiune.

Armatura nu poate fi neapărat oțel, principala fiind că materialul funcționează bine în tensiune. De exemplu, armatura din fibră de sticlă este utilizată acum, care are caracteristici bune de tracțiune și cântărește mai ușor decât armarea oțelului (fibra de sticlă nu este încă utilizată pentru construcția clădirilor, dar în viitor este posibilă). Pentru armare sunt de asemenea utilizate pe scară largă cabluri și chiar bambus.

Cerințe generale pentru structurile din beton armat

Structurile de beton și beton armat de toate tipurile trebuie să îndeplinească cerințele:

- privind adecvarea operațională;

- precum și cerințele suplimentare specificate în atribuirea de proiectare.

Cerințe concrete

Cerințele pentru beton, puteți citi în articolul "Alegerea betonului pentru structurile de construcție"

Clasa de beton pentru structurile de susținere din interiorul clădirii este acceptată prin calcul, dar nu mai mică de B15. Pentru fundații, criteriul mai important este rezistența la îngheț și rezistența la apă, dar clasa de beton, rezistența la îngheț și rezistența la apă sunt interdependente. De exemplu, dacă avem nevoie de beton din clasa B15, dar cu rezistență la îngheț F200, atunci clasa de beton va fi cel puțin B22.5. acești parametri sunt interdependenți.

Clasificarea armăturii metalice

Pentru armarea structurilor pot fi utilizate:

Și - fitinguri laminate la cald;

At - armatura termo - mecanică armată;

B, BP - armătură formată la rece;

K - corzi de armare.

Tabel pentru calcularea greutății armăturii tijei

Rezistența estimată a armăturii

Valorile estimate ale rezistenței armăturii la tensiunea Rs dată pentru stările limită ale primului grup din tabelul 6.14 SP 63.13330.2012, al doilea grup - în tabelul 6.13 SP 63.13330.2012. Valorile lui Rs, n pentru ca stările limitative ale primului grup să fie egale cu cele mai mici valori monitorizate conform standardelor relevante.

Tabelul 6.13 (SP 63.13330.2012)

Valorile rezistenței de proiectare a armăturii la compresia Rsc ia egal cu valorile calculate ale rezistenței de tracțiune R de întărires, dar nu mai mult decât valorile corespunzătoare deformărilor de scurtare a betonului care înconjoară armarea comprimată: cu o acțiune de încărcare pe termen scurt - nu mai mult de 400 MPa, cu efect de încărcare pe termen lung - nu mai mult de 500 MPa.

Pentru clasele de armare B500 și A600, valorile limită ale rezistenței la comprimare sunt acceptate cu un coeficient descrescător de condiții de lucru. R calculatesc sunt prezentate în tabelul 6.14 (SP 63.13330.2012).

Tabelul 6.14 ((SP 63.13330.2012))

Standarde de producție în spate

Cel mai comun GOST pentru armarea oțelului. Conform acestui standard, sunt fabricate fitingurile A-I (A240), A-II (A300), A-III (A400), A-IV (A600), A-V (A800), A-VI. Numărul din paranteze după litera A indică valoarea standard a rezistenței la tracțiune în MPa. Armatura din clasa A1 este produsă neted, restul profilului periodic.

Un exemplu de desemnare a simbolurilor fitingurilor conform GOST 5781-82

Armătură din oțel cu diametrul de 20 mm, clasa A-III: 20-A-III GOST 5781-82

Dar, în afară de aceasta, recomand să arătați, de asemenea, rezistența la tracțiune în paranteze, de exemplu, 20-A-III (A400) GOST 5781-82

Acest standard GOST se aplică supapelor A500C și B500C. Figura după litera A semnifică rezistența la încovoiere a oțelului în MPa.

Un exemplu de simbol al supapelor conform GOST R 52544-2006

Bara de armare este fabricată cu un diametru nominal:

până la 6 mm - în bobine;

de la 6 la 12 mm inclusiv - în bobine sau tije;

14 mm și mai sus - în bare.

Armătură de închiriere în bobine cu un diametru nominal de 8 mm, clasa B500C:

Cordul 8-B500C GOST R 52544-2006

Bare de armare în bare, diametru nominal 12 mm, clasa A500C, lungime măsurare (MD) 11.700 mm:

Bar 12 '11700 - А500С GOST R 52544-2006

Dacă lungimea nu este indicată, va fi astfel:

Bar 12-A500S GOST R 52544-2006

Acest standard se aplică armăturilor consolidate termomecanic ale următoarelor clase: At400C, At500C, At600, At600C, At600K, At800, At800K, At1000, At1000K și At1200. Numarul dupa literele "At" inseamna si rezistenta la alunecare a otelului in MPa.

Desemnarea oțelului de armare trebuie să conțină:

- diametrul nominal (numărul profilului), mm;

- desemnarea clasei de rezistență;

- desemnarea caracteristicilor sale de performanță - sudabilitate (index C), rezistență la fisurările la coroziune (indexul K).

Exemple de legende

Armătură din oțel cu diametrul de 20 mm, clasa de rezistență At800:

20Ат800 GOST 10884-94

Același lucru, cu un diametru de 10 mm, clasa de rezistență AT400, sudabil (C):

10At400S GOST 10884-94

Același, cu un diametru de 16 mm, clasa de rezistență At600, rezistent la fisurarea la coroziune (K):

16Ат600К ГОСТ 10884-94

Standard pentru sârmă trasă la rece cu un diametru de 3, 4 și 5 mm. Utilizat în rețele, de exemplu, în conformitate cu GOST 23279-2012.

Un exemplu de simbol de fir cu un diametru nominal de 3,0 mm:

Sârmă 3 Bp1 GOST 6727-80.

GOST 13840-68 "Cabluri din oțel de armare 1x7"

Un cablu din 7 bare pentru armarea structurilor din beton armat. Utilizate ca structuri de beton precomprimat de armare precomprimată.

Exemple de legendă:

Cablu de șapte fire cu diametrul nominal de 6,0 mm, o rezistență convențională la curgere de 1500 N / mm2 (153 kgf / mm2), cu eliberare:

6K7-1500 GOST 13840-68

Cablu de 7 fire cu diametrul nominal de 12,0 mm, rezistență convențională la curgere de 1500 N / mm2 (153 kgf / mm2), cu eliberare sub tensiune:

12K7-1500-S GOST 13840-68.

Un alt GOST pe frânghii (mulțumesc pentru legătura cu Alexander). Utilizate ca structuri de beton precomprimat de armare precomprimată.

Exemple de legendă:

Cablu de armare semi-sârmă, diametru nominal 15,2 mm, din sârmă rotundă netedă, cu rezistență temporară (clasa de rezistență) 1860 N / mm²:

K7-15,2-1860 GOST R 53772-2010

Același lucru, dintr-un fir de profil periodic:

K7T-15.2-1860 GOST R 53772-2010

Același lucru, din sârmă rotundă netedă, a fost presat plastic:

K7O-15.2-1860 GOST R 53772-2010

Acesta este un material relativ tânăr pentru consolidarea structurilor care pot fi realizate din fibră de sticlă, fibre de bazalt, fibră de carbon etc. În acest stadiu se utilizează mai experimental, dar în viitor poate înlocui complet armarea tradițională, deoarece cu aceeași rezistență, această armare cântărește mai puțin și în viitor poate deveni mai ieftină decât oțelul.

Simbolul AKP ar trebui să includă: simbolul pentru tipul de produs în funcție de tipul fibrei de armare, diametrul nominal, valoarea rezistenței la tracțiune, modulul de elasticitate în tensiune și denumirea acestui standard.

Exemple de simboluri:

- armătură compozită din sticlă cu un diametru de 12 mm, rezistență la tracțiune de 1000 MPa, modul de tracțiune de 50 GPa:

- combinație compozit de armare care cuprinde atât armare din fibre de sticlă și din fibre de bazalt de umplutură continue (umplutură din fibre de sticlă de armare este de bază, din fibre de bazalt opțional), un diametru de 10 mm, o rezistență la tracțiune de 1300 MPa, modulul de tracțiune 90 GPa:

Acoperire de beton

Armatura situată în interiorul secțiunii structurii trebuie să aibă un strat protector de beton (distanța de la suprafața armăturii la fața corespunzătoare a structurii) pentru a asigura:
- lucrări comune de armare cu beton;
- ancorarea armăturii în beton și posibilitatea realizării îmbinărilor elementelor de armare;
- siguranța armăturii datorită influențelor mediului (inclusiv în prezența efectelor agresive);
- rezistența la foc și protecția împotriva incendiilor.

Stratul de protecție din beton - grosimea stratului de beton de pe fața elementului până la cea mai apropiată suprafață a barei.

Grosimea minimă a stratului protector din beton este atribuită în conformitate cu clauza 8.3.2 din SP 52-101-2003 sau în conformitate cu Tabelul 5.1 din indemnizația pentru SP 52-101-2003.

Grosimea minimă a stratului protector de armare a betonului trebuie luată din tabel. 5.1 Beneficii acordate societății mixte 52-101-2003.

Tabelul 5.1: Cote pentru SP 52-101-2003

Pentru elementele prefabricate, valorile minime ale grosimii stratului protector al armăturii de lucru din beton sunt prezentate în tabel. 5.1, scade cu 5 mm.

Pentru plăcile din beton armat din clasa B20 și cele de mai sus, fabricate în fabrici în matrițe metalice și protejate deasupra cu preparate din beton sau șapă, grosimea stratului protector pentru armarea superioară este permisă să fie de 5 mm.

Pentru armarea structurală, valorile minime ale grosimii stratului protector din beton sunt cu 5 mm mai mici comparativ cu cele necesare pentru armarea de lucru.

În toate cazurile, grosimea stratului protector din beton ar trebui să fie luată, de asemenea, nu mai mică decât diametrul barei de armare.

Îndoite, întinse și excentric comprimate (cu ML/ NL > 0.3h) elemente, cu excepția fundațiilor, grosimea stratului protector pentru armarea de lucru întinsă, de regulă, nu trebuie să depășească 50 mm. Armăturile structurale sub formă de grătare ar trebui instalate în stratul protector de peste 50 mm grosime. În acest caz, zona secțiunii transversale a armăturii longitudinale a rețelelor trebuie să fie de cel puțin 0,05As, pasul de armare transversală nu trebuie să depășească înălțimea secțiunii și să respecte instrucțiunile din clauza 5.18. (p.5.8 din Ghidul SP 52-101-2003)

Distanța minimă și maximă între armare

Distanța dintre armătură trebuie să asigure trecerea betonului agregat și, dacă este necesar, un vibrator pentru compactarea amestecului de beton.

8.3.3 SP 52-101-2003 Distanțele minime între barele de armare trebuie luate astfel încât să asigure lucrările de îmbinare ale armăturii cu beton și construcția de înaltă calitate a structurilor asociate cu așezarea și compactarea amestecului de beton, dar nu mai puțin de diametrul cel mai mare al tijei și nu mai puțin:

25 mm - poziția orizontală sau înclinată a barelor în timpul betonării pentru armarea inferioară situată în una sau două rânduri;

30 mm - aceeași pentru armarea superioară;

50 mm - la fel, cu poziția armăturii inferioare în mai mult de două rânduri (cu excepția tijelor celor două rânduri inferioare), precum și cu poziția verticală a barelor în timpul betonării.

În condiții constrânse este permisă aranjarea barelor în grupuri - pachete (fără un spațiu între ele). În acest caz, distanțele clare dintre grinzi nu trebuie să fie mai mici decât diametrul redus al tijei, echivalent în zona secțiunii transversale a fasciculului de întărire, considerat a fi:

unde dsi - diametrul unei tije din pachet;

n este numărul de tije din pachet.

În plus, cu o saturație ridicată cu armătură, locurile separate trebuie să fie prevăzute cu o distanță între barele de armare de 60 mm pentru trecerea dintre barele de armare ale vârfurilor vibratoarelor de imersie, care compactează amestecul de beton. Distanțele dintre aceste locuri nu trebuie să depășească 500 mm.

Distanța maximă de armare este limitată de următoarele cerințe:

Secțiunea 8.3.6 SP 52-101-2003 În structurile liniare și plăcile din beton armat, cele mai mari distanțe dintre axele barelor de armătură longitudinale asigură o implicare eficientă a betonului în muncă, distribuția uniformă a solicitărilor și deformărilor, precum și limitarea lățimii deschiderii fisurilor între barele de armare, nu mai mult:

în grinzi și plăci din beton armat:

200 mm - cu o înălțime de secțiune transversală h 150 mm;

1,5h și 400 mm - cu o înălțime a secțiunii transversale h> 150 mm;

în coloanele din beton armat:

400 mm - în direcția perpendiculară pe planul curbei;

500 mm - în direcția planului de încovoiere.

La pereții din beton armat distanțele dintre tijele armăturii verticale nu depășesc 2 t și 400 mm (t este grosimea peretelui), iar cea orizontală - nu mai mult de 400 mm.

În cele mai multe cazuri, pasul armăturii este prescris 200-250 mm și se selectează diametrul necesar al armăturii conform calculului.

Procentul de armare

Există un astfel de lucru ca procentul minim și maxim de armare.

Procentul de armare este determinat de următoarea formulă:

Pentru ca construcția să fie considerată beton armat, este necesar ca procentul de armare să fie mai mare decât minimul, în caz contrar construcția nu este considerată beton armat, iar metodele de calculare a betonului armat nu se aplică la această construcție.

Secțiunea 8.3.4 SP 52-101-2003 În cazul elementelor din beton armat, suprafața secțiunii transversale a armăturii longitudinale tensionate, precum și comprimat, dacă este cerută prin calcul, în procente din suprafața secțiunii transversale a betonului, egală cu produsul dintre lățimea unei secțiuni rectangulare sau lățimea unei secțiuni transversale înălțimea de lucru a secțiunii, ar trebui să luați cel puțin:

0,1% - în elemente flexurate, excentric extinse și elemente compresate excentric cu flexibilitate l0/ i ≤ 17 (pentru secțiunile dreptunghiulare l0/ h ≤ 5);

pentru valorile intermediare ale flexibilității elementelor, valoarea lui ms determinată prin interpolare.

La elementele cu armătură longitudinală amplasate uniform pe conturul secțiunii, precum și în elemente întinse central, zona minimă a secțiunii transversale a întregii armături longitudinale trebuie luată de două ori mai mare decât valorile de mai sus și se referă la suprafața totală a secțiunii transversale a betonului.

Procentajul maxim (marginal) al armăturii în norme nu a fost luat în considerare, însă există un astfel de termen, deși este mai bine să se numească procentul optim de armare. Cu o creștere a armăturii la un moment dat, factorul critic nu este forța armăturii, ci forța betonului din zona comprimată. Ie atunci, cu consolidarea în creștere, eficiența acestuia scade și este necesară fie creșterea înălțimii căilor ferate. (creșterea zonei zonei comprimate) sau introduceți armarea în zona comprimată.

În cartea Bondarenko V.M. Suvorkin D.G. "Structuri din beton armat și piatră" este dat un tabel cu armare maximă%:

Notă. Numerotatorul arată procentul de armare pentru betonul greu și fin, în numitor - pentru betonul ușor.

Alte manuale furnizează alte date, dar, în general, procentul de armare nu trebuie să depășească 3-5%.

Armătură longitudinală

Armatura longitudinală este utilizată pentru elemente compacte și flexibile excentric. Armarea longitudinală este necesară pentru percepția unei sarcini de tracțiune și, prin urmare, este localizată în zona de întindere a structurii din beton armat. Luați în considerare cerințele care fac ca standardele de construcție pentru armarea longitudinală să fie adăugate celor menționate mai sus:

p.8.3.5 SP 52-101-2003 În structurile din beton ar trebui să se asigure o armare constructivă:

- în locurile de schimbări bruște ale dimensiunilor secțiunii transversale a elementelor;

- în pereți de beton sub și deasupra deschiderilor;

- în elemente compresate excentric, calculate pe baza rezistenței fără a ține seama de activitatea betonului de tracțiune, pe marginile unde se produc tensiuni de tracțiune; în timp ce raportul de armare ms ia cel puțin 0,025%.

p.8.3.7 SP 52-101-2003 În grinzi și nervuri cu lățimea mai mare de 150 mm, numărul tijelor longitudinale tensionate de lucru în secțiunea transversală trebuie să fie de cel puțin două. Cu o lățime de element de 150 mm și mai puțin, este permisă instalarea unei bare longitudinale în secțiune transversală.

p.8.3.8 SP 52-101-2003 Fasciculele trebuie aduse la tijele de susținere ale armăturii longitudinale cu o secțiune de lucru de cel puțin 1/2 din suprafața secțiunii transversale în pasajul de tije și cel puțin două tije.

Plăcile trebuie să fie aduse pentru a sprijini tijele longitudinale ale plăcii de armare de lucru 1 m lățime suprafața secțiunii transversale nu mai puțin de 1/3 din suprafața secțiunii tijelor de 1 m lățime a plăcii, în interval.

Armatura încrucișată

Armatura transversală trebuie instalată pe baza percepției efortului, precum și pentru a limita dezvoltarea fisurilor, pentru a ține tijele longitudinale în poziția de proiectare și a le fixa de flambajul lateral în orice direcție.

Armatura transversală este instalată pe toate suprafețele elementelor din beton armat, lângă care este amplasată armătura longitudinală.

Cerințe de bază pentru armarea transversală:

Punctul 8.3.10 SP 52-101-2003 Diametrul armăturii transversale (cleme) din cadrul tricotat al elementelor comprimate excentric preia cel puțin 0,25 din cel mai mare diametru al armăturii longitudinale și cel puțin 6 mm.

Diametrul armăturii transversale din cadrul tricotat al elementelor îndoite durează cel puțin 6 mm.

În cadrele sudate, diametrul armăturii transversale nu este mai mic decât diametrul stabilit din condițiile de sudare cu cel mai mare diametru al armăturii longitudinale.

3.11 SP 52-101-2003 în elementele din beton armat, în care forța laterală asupra calculului nu poate fi perceput doar concret, aceasta ar trebui să includă instalarea de armătură transversală în trepte de cel mult 0,5h0 și nu mai mult de 300 mm.

Plăcile solide precum și înălțimea plăcilor chastorebristyh mai mică de 300 mm, iar înălțimea grinzilor (coaste) mai mică de 150 mm în locul celulei unde forța de forfecare este percepută numai calculul betonului, armătură transversală poate fi omisă.

În grinzi și coaste cu o înălțime mai mare sau egală cu 150 mm, precum și în plăci deseori nervurate cu o înălțime de cel puțin 300 mm, în secțiuni ale elementului în care forța de forfecare este percepută numai prin beton, instalarea armăturii forfecare trebuie prevăzută cu o treaptă de cel mult 0,75 ore0 și nu mai mult de 500 mm.

Punctul 8.3.12 SP 52-101-2003 În cazul elementelor liniare comprimate excentric, precum și în elementele flexibile, dacă armarea longitudinală comprimată necesară pentru calcul este utilizată pentru a preveni flambarea armăturii longitudinale, armarea transversală ar trebui instalată cu o treaptă de cel mult 15 d și nu mai mare de 500 mm (d - diametrul armăturii longitudinale comprimate).

Dacă suprafața secțiunii transversale a armăturii longitudinale comprimate instalată pe una dintre fețele elementului este mai mare de 1,5%, armarea transversală trebuie instalată în trepte de cel mult 10d și nu mai mult de 300 mm.

Punctul 8.3.13 al asociației în participațiune 52-101-2003 Proiectarea clemelor (tije transversale) în elemente liniare excentric comprimate trebuie să fie astfel încât tijele longitudinale (cel puțin una) să fie amplasate în locurile de îndoire, iar aceste curbe sunt la o distanță de cel mult 400 lățime mm a marginii. Cu o lățime a feței de cel mult 400 mm și numărul de tije longitudinale cu această față nu mai mult de patru, este permisă acoperirea tuturor barelor longitudinale cu un singur guler.

p.8.3.15 SP 52-101-2003 armătură transversală în plăcile din zona stantare într-o direcție perpendiculară pe laturile circuitului de calcul este în trepte, de nu mai mult de 1/3 h0 și nu mai mult de 300 mm. Tijele cele mai apropiate de conturul zonei de marfă nu au mai mult de h0/ 3 și nu mai mult de h0/ 2 din acest contur. Lățimea zonei de reglare a armăturii transversale (din conturul zonei de încărcare) trebuie să fie de cel puțin 1 / 5h0.

Distanțele dintre tijele de armare transversală în direcția paralelă cu laturile conturului de proiectare nu depășesc 1/4 din lungimea părții corespunzătoare a conturului de proiectare.

Ancorarea armăturii în beton

Ancorarea cu bare este realizată prin una din următoarele metode sau combinația lor:

- în formă de capăt dreptunghiular (ancorare directă);

- cu o îndoire la capătul tijei, sub formă de cârlig, membre (buclă) sau buclă;

- prin sudarea sau instalarea tijelor transversale;

- utilizarea unor dispozitive speciale de ancorare la capătul tijei.

Ancorarea și ancorarea directă cu picioarele pot fi utilizate numai pentru întărirea profilului periodic. Pentru tijele netede, cârlige, bucle, tije transversale sudate sau dispozitive speciale de ancorare ar trebui prevăzute.

Picioarele, cârligele și buclele nu sunt recomandate pentru ancorarea armăturii comprimate, cu excepția armăturii netede, care poate fi supusă tensiunii sub unele combinații posibile de încărcare.

Atunci când se calculează lungimea de ancorare a armăturii, trebuie luată în considerare metoda de ancorare, clasa de armare și profilul acesteia, diametrul de întărire, rezistența betonului și starea de stres în zona de ancorare, proiectarea structurală a elementului în zona de ancorare (prezența armăturii transversale, poziția barelor în secțiunea elementului etc.).

Punctul 8.3.21 al asociației în participațiune 52-101-2003 Lungimea de bază (principală) a ancorajului, necesară pentru transferul efortului în armătură cu valoarea de proiectare completă a rezistenței Rs pe beton, determinată de formula

unde as și us - respectiv, aria secțiunii transversale a barei de armare ancorată și perimetrul secțiunii transversale a acesteia, determinată de diametrul nominal al tijei;

Rlegătură - rezistența la proiectare a aderenței armăturii la beton, luată uniform pe lungimea ancorajului și determinată de formula

aici rbt - proiectarea rezistenței betonului la tensiunea axială;

h1 - coeficientul care ia în considerare efectul aspectului suprafeței armăturii, considerat a fi:

1,5 - pentru armare netedă;

2 - pentru armarea la rece a unui profil periodic;

2.5 - pentru armarea la cald și armat termomecanic a unui profil periodic;

h2 - coeficientul care ia în considerare influența mărimii diametrului armăturii, considerată egală cu:

1.0 - când diametrul valvei ds ≤ 32 mm;

0,9 - cu diametre de armare de 36 și 40 mm.

Punctul 8.3.22 al asociației în participațiune 52-101-2003 Lungimea calculată necesară a ancorării armăturii, luând în considerare soluția structurală a elementului din zona de ancorare, este determinată de formula

unde l0, an - lungimea de bază a ancorajului, definită prin formula (8.1);

As cal, As, ef - suprafața secțiunii transversale a armăturii, respectiv, cerută prin calcul și stabilită efectiv;

a - coeficient care ia în considerare efectul asupra lungimii de ancorare a stării de beton și a armăturii și soluția structurală a elementului în zona de ancorare.

Când barele de ancorare a unui profil periodic cu capete drepte (ancorarea directă) sau armarea netedă cu cârlige sau bucle fără dispozitive de ancorare suplimentare pentru tijele întinse iau a = 1,0, iar pentru compresie - a = 0,75.

Se permite reducerea lungimii ancorajului în funcție de numărul și diametrul armăturii transversale, tipul de dispozitive de ancorare (sudarea armăturii transversale, îndoirea capetelor tijelor unui profil periodic) și cantitatea de compresie laterală a betonului în zona de ancorare (de exemplu, dintr-o reacție de sprijin), dar nu mai mult de 30%.

În orice caz, lungimea reală de ancorare nu este mai mică de 0,3 l.0, an, și nu mai puțin de 15 ds și 200 mm.

În cazul în care grosimea elementului este mai mică decât grosimea necesară a ancorajului, atunci armatura este îndoită. În orice caz, îndoiți îndoiala de armare.

Pentru comoditatea calculului, am făcut un program pentru calcularea lungimii ancorării în Excel.

Conectarea conexiunii

Punctul 8.3.26 SP 52-101-2003 Pentru îmbinarea armăturii se acceptă unul dintre următoarele tipuri de îmbinări:

a) suprapuneri de îmbinări fără sudură:

- cu capete drepte de tije de profil periodic;

- cu capete drepte de tije cu sudare sau instalare de tije transversale pe lungimea suprapunerii;

- cu coturi la capete (cârlige, picioare, bucle); totuși, pentru tije netede, se folosesc numai cârlige și bucle;

b) îmbinări sudate și mecanice:

- cu fitinguri de sudare;

- utilizarea unor dispozitive mecanice speciale (îmbinări cu cuplaje comprimate, cuplaje cu filet etc.).

p.8.3.27 SP 52-101-2003 Se aplică suprapuneri de flanșe (fără sudură) la îmbinarea tijelor cu un diametru de armare de lucru care nu depășește 40 mm.

Instrucțiunile 8.3.19 SP 52-101-2003 se aplică la conexiunile de armătură suprapuse.

Îmbinările armăturii tensionate sau comprimate trebuie să aibă o lungime de ocolire (suprapunere) nu mai mică de lungimea lL, definite de formula

unde l0, an - lungimea de bază a ancorajului, definită prin formula (8.1);

a - coeficient care ia în considerare efectul stării armate a armăturii, soluția structurală a elementului în zona de conectare a tijei, numărul armăturii unite într-o singură secțiune față de numărul total de armături din această secțiune, distanța dintre tijele unite.

Atunci când se îmbină armarea unui profil periodic cu capete drepte, precum și tije netede cu cârlige sau bucle fără dispozitive de ancorare suplimentare, se consideră că coeficientul a pentru armarea întinsă este 1,2, iar pentru armarea comprimată - 0,9. Trebuie îndeplinite următoarele condiții:

- cantitatea relativă a unui profil periodic îmbinată într-o singură secțiune de proiectare a unui element de întărire la întindere nu trebuie să depășească 50%, armarea netedă (cu cârlige sau bucle) - nu mai mult de 25%;

- forța percepută de toată armătura transversală furnizată în interiorul articulației trebuie să fie cel puțin jumătate din forța percepută de armătura de lucru întinsă, îmbinată într-o singură secțiune de proiectare a elementului;

- distanța dintre tijele de lucru unite de armare nu trebuie să depășească 4 ds;

- distanța dintre îmbinările suprapuse adiacente (peste lățimea elementului din beton armat) trebuie să fie de cel puțin 2 ds și cel puțin 30 mm.

Ca o secțiune calculată a elementului considerat a determina valoarea relativă a armăturii unite într-o singură secțiune, luați secțiunea elementului de-a lungul armăturii unite cu o lungime de 1,3 lL. Se consideră că îmbinările de armare sunt situate într-o singură secțiune de proiectare, dacă centrele acestor îmbinări se află în lungul acestei secțiuni.

Este permisă creșterea cantității relative a armăturii de întindere de lucru îmbinate într-o singură secțiune calculată a elementului armăturii de lucru întinse, luând valoarea coeficientului a la 2,0. Când valoarea relativă a armăturii unui profil periodic de peste 50% și armarea netedă a mai mult de 25% sunt legate într-o singură secțiune de proiectare, valoarea coeficientului a este determinată prin interpolare liniară.

Dacă există dispozitive suplimentare de ancorare la capetele tijelor de legătură (sudarea armăturii transversale, îndoirea capetelor tijelor de legătură ale unui profil periodic etc.), lungimea de by-pass a barelor de legătură poate fi redusă, dar nu cu mai mult de 30%.

În orice caz, lungimea reală a bypass-ului trebuie să fie de cel puțin 0,4al0, an, nu mai puțin de 20 ds și nu mai puțin de 250 mm.

Punctul 8.3.28 SP 52-101-2003 La conectarea armăturilor prin sudură, alegerea tipurilor de îmbinări sudate și a metodelor de sudură se efectuează ținând cont de condițiile de funcționare a structurii, de sudabilitatea oțelului și de cerințele tehnologiei de fabricație în conformitate cu reglementările aplicabile (GOST 14098).

Punctul 8.3.29 al asociației în participațiune 52-101-2003 Atunci când se utilizează dispozitive mecanice sub formă de cuplaje (cuplaje pe filet, cuplaje presate, etc.) pentru îmbinările armăturii, capacitatea portantă a racordului de cuplare trebuie să fie aceeași cu cea a barelor stretching sau compresie). Capetele barelor unite trebuie să fie înfășurate la lungimea necesară în cuplare, determinată prin calcul sau prin experiment.

Atunci când se utilizează cuplaje pe filete, trebuie asigurată strângerea necesară a cuplajelor pentru a elimina jocul în fire.

Armatura de îndoire

Punctul 8.3.30 SP 52-101-2003 Atunci când se utilizează armături îndoite (coturi, coturi de capete), diametrul minim al îndoirii unei tije individuale trebuie să fie astfel încât să se evite ruperea sau despicarea betonului în interiorul curbei barei și distrugerea acesteia la locul de încovoiere.

Diametrul minim al dornului dpe pentru armare acceptați în funcție de diametrul tijei ds nu mai putin: