Calculul pardoselilor monolitice din beton armat
pur și simplu, sprijinit de-a lungul conturului

Atunci când se creează case cu planificare individuală a locuinței, de regulă, dezvoltatorii se confruntă cu inconvenientele mari de a folosi panourile fabricii. Pe de o parte, dimensiunea și forma lor standard, pe de altă parte - o greutate impresionantă, din cauza căreia este imposibil să se facă fără atragerea de echipamente de construcție de ridicare.

Pentru casele care se suprapun, cu camere de diferite dimensiuni și configurații, inclusiv o ovală și un semicerc, plăcile monolitice din beton armat sunt soluția ideală. Faptul este că, în comparație cu cele din fabrică, acestea necesită investiții financiare mult mai mici atât pentru achiziționarea materialelor necesare, cât și pentru livrare și instalare. În plus, acestea au o capacitate de rulare semnificativ mai mare, iar suprafața fără sudură a plăcilor este foarte bună.

De ce, cu toate avantajele evidente, nu recurge toată lumea la betonarea podelelor? Este puțin probabil ca oamenii să fie speriați de munca pregătitoare mai lungă, mai ales că nici ordinea armării, nici dispozitivul de cofrare nu prezintă nici o dificultate. Problema este diferită - nu toată lumea știe cum să calculeze corect placa de podea monolit.

Avantajele dispozitivului de suprapunere monolitică ↑

Podelele din beton armat monolitic sunt clasificate drept cele mai fiabile și versatile materiale de construcție.

 • Conform acestei tehnologii, este posibil să se acopere premisele practic de orice dimensiune, indiferent de dimensiunile liniare ale structurii. Singurul lucru necesar pentru blocarea spațiilor mari este necesitatea de a instala suporturi suplimentare;
 • Ele asigură o izolare fonică ridicată. În ciuda grosimii relativ mici (140 mm), ele pot suprima complet zgomotul terților;
 • din partea inferioară, suprafața turnării monolitice este netedă, fără urme de picături, de aceea cel mai adesea astfel de plafoane sunt finisate numai cu un strat subțire de chit și vopsite;
 • turnarea solidă vă permite să construiți structuri la distanță, de exemplu, pentru a crea un balcon, care va fi o placă monolitică cu suprapunere. Apropo, un astfel de balcon este mult mai durabil.
 • Dezavantajele turnării monolitice includ necesitatea utilizării echipamentului specializat pentru turnarea betonului, de exemplu, a mixerelor de beton.

Pentru construcțiile din materiale ușoare, cum ar fi betonul, prefabricate, etajele monolitice sunt mai potrivite. Ele sunt realizate din blocuri finite, de exemplu din lut expandat, beton gazos sau alte materiale similare, apoi turnate cu beton. Se pare că, pe de o parte, construcția ușoară, iar pe de altă parte - servește ca o curea monolitică întărită pentru întreaga structură.

Potrivit tehnologiei, dispozitivele se disting:

 • plafon monolitic;
 • grinzile plate sunt una dintre cele mai comune opțiuni, costul materialelor este mai mic aici, deoarece nu este nevoie să cumpărați grinzi și plăci de podea de proces.
 • având o fixare fixă;
 • pe podele profesionale. Cel mai adesea, acest design este folosit pentru a crea terase în construcția de garaje și alte structuri similare. Tabelele profesionale joacă rolul de cofraj inflexibil pe care se toarnă betonul. Funcțiile de sprijin vor fi executate de un cadru metalic asamblat din coloane și grinzi.


Condiții obligatorii pentru obținerea unei suprapuneri monolitice de înaltă calitate și de încredere pe parchet ondulat:

 • desene, care indică dimensiunile exacte ale structurii. Eroare admisă - până la un milimetru;
 • calculul plăcii monolitice, care ia în considerare sarcina generată de aceasta.

Foi profilate vă permit să obțineți o suprapunere monolitică cu nervuri, caracterizată printr-o fiabilitate mai mare. Acest lucru reduce semnificativ costul barelor de beton și de armare.

Calcularea grinzilor plate ↑

Suprapunerea acestui tip este o placă solidă. Este susținută de coloane, care pot avea majuscule. Acestea din urmă sunt necesare atunci când, pentru a crea rigiditatea necesară, se recurge la reducerea intervalului calculat.

Calcularea plăcii monolitice sprijinită pe contur ↑

Parametrii plăcii monolitice ↑

Este clar că greutatea plăcii turnate depinde în mod direct de înălțimea acesteia. Cu toate acestea, în plus față de greutatea reală, se confruntă, de asemenea, cu o anumită sarcină de proiectare, care se formează ca urmare a greutății șapei de nivelare, a acoperirii de finisare, a mobilierului, a persoanelor din cameră și multe altele. Ar fi naiv să presupunem că cineva va putea anticipa pe deplin posibilele încărcări sau combinațiile lor, prin urmare, în calculele pe care le recurg la date statistice, pe baza teoriei probabilității. În acest fel, primiți valoarea încărcării distribuite.


Aici, sarcina totală este de 775 kg pe metru pătrat. m.

Unele dintre componente pot fi de scurtă durată, altele mai lungi. Pentru a nu complica calculele noastre, vom fi de acord să luăm o sarcină de distribuție qto temporară.

Cum se calculează cel mai mare moment de îndoire ↑

Acesta este unul dintre parametrii de definire atunci când alegeți o secțiune de armare.

Reamintim că avem de-a face cu o sobă, care este susținută la conturul, adică, va acționa ca un fascicul, nu numai în raport cu axa x, dar axa z (z), și va experimenta compresie și tensiune în ambele planuri.

După cum se știe, momentul de încovoiere în raport cu axa abscisa a fasciculului este susținut pe două pereți având o deschidere ln calculat prin formula mn = qnLn 2/8 (pentru confort, lățimea sa este de 1 m). Evident, dacă nivelele sunt egale, atunci momentele sunt egale.

Dacă luăm în considerare faptul că în cazul unei sarcini pătrate q1 și q2 egal, se poate presupune că ele reprezintă jumătate din sarcina de proiectare, notată cu q. E.

Cu alte cuvinte, se poate presupune că armătura, pus în paralel cu axa x și Z, calculat în același moment de încovoiere, care este de două ori mai mică decât același indicator pentru placa, care este ca un suport are doi pereți. Se obtine ca valoarea maxima a momentului calculat este:

În ceea ce privește amploarea momentului pentru beton, dacă considerăm că are un efect compresiv simultan în planuri perpendiculare una pe alta, valoarea sa va fi mai mare, și anume,

După cum se știe, calculele necesită o singură valoare de moment, prin urmare, media aritmetică a lui M este luată ca valoare calculată.și și Mb, care în cazul nostru este egal cu 1472.6 kgf · m:

Cum să alegeți o secțiune a supapei ↑

De exemplu, vom calcula secțiunea tijei în conformitate cu vechea metodă și amintește imediat că rezultatul final al calculului folosind orice altă metodă oferă eroarea minimă.

Oricare ar fi metoda de calcul pe care o alegeți, nu uitați că înălțimea armăturii, în funcție de locația sa față de axele x și z, va fi diferită.

Ca valoare a înălțimii, luăm mai întâi: pentru prima axă h01 = 130 mm, pentru a doua - h02 = 110 mm. Folosim formula A0n = M / bh 2 0nRb. În consecință, obținem:

 • A01 = 0,0745
 • A02 = 0,104

Din tabelul auxiliar de mai jos, găsim valorile corespunzătoare lui η și ξ și se calculează suprafața dorită folosind formula Fan = M / ηh0nRs.

 • Fa1 = 3.275 de metri pătrați cm.
 • Fa2 = 3,6 metri pătrați. cm.

De fapt, pentru armare 1 p. m. Sunt necesare 5 bare de armare pentru a fi așezate în direcție longitudinală și transversală cu o treaptă de 20 cm.

Pentru a selecta o secțiune, puteți utiliza tabelul de mai jos. De exemplu, pentru cinci tije ⌀10 mm, obținem o suprafață de secțiune de 3.93 metri pătrați. cm și pentru 1 rm. m va fi de două ori mai mult - 7,86 metri pătrați. cm.

Secțiunea armăturii așezată în partea superioară a fost luată cu o marjă adecvată, astfel încât numărul armăturii din stratul inferior poate fi redus la patru. Apoi, pentru partea de jos a zonei, conform tabelului va fi de 3.14 metri pătrați. cm.

Un exemplu de calcul al unei plăci monolitice sub forma unui dreptunghi ↑

Evident, în astfel de construcții, momentul care acționează în raport cu axa absciselor nu poate fi egal cu valoarea sa față de axa aplicată. Mai mult, cu cât este mai mare răspândirea între dimensiunile sale lineare, cu atât mai mult va arăta ca un fascicul cu suporturi articulate. Cu alte cuvinte, pornind de la un anumit moment, magnitudinea efectului armăturii transversale va deveni constantă.

În practică, dependența momentelor transversale și longitudinale de valoarea λ = l2 / l1 a fost prezentată în mod repetat:

 • la λ> 3, longitudinalul este mai mult de cinci ori transversal;
 • la λ ≤ 3, această dependență este determinată de programare.

Să presupunem că doriți să calculați o placă dreptunghiulară de 8x5 m. Având în vedere că spanele calculate sunt dimensiunile liniare ale camerei, obținem că raportul lor λ este de 1,6. În urma curbei 1 pe grafic, găsim raportul dintre momente. Va fi egal cu 0.49, de unde obținem m2 = 0,49 * m1.

Mai mult, pentru a găsi momentul total al valorii lui m1 și m2 trebuie să fie pliată. Ca rezultat, obținem că M = 1,49 * m1. Să continuăm: să calculam două momente de îndoire - pentru beton și armare, apoi cu ajutorul lor și momentul calculat.

Acum, din nou, ne întoarcem la masa auxiliară, de unde găsim valorile lui η1, η2 și ξ1, ξ2. Apoi, înlocuind valorile găsite în formula, care calculează suprafața secțiunii transversale a armăturii, obținem:

 • Fa1 = 3.845 de metri pătrați cm;
 • Fa2 = 2 metri pătrați. cm.

Ca rezultat, obținem pentru armarea 1 st. m. plăci de fag nevoie de:

Calcularea unui exemplu de placă de monolit

Constructorii privați în procesul de construire a casei lor se confruntă adesea cu întrebarea: când este necesar să se efectueze un calcul al unei plăci monolitice din beton armat așezat pe 4 pereți portanți și, prin urmare, susținută de-a lungul conturului? Deci, când se calculează o plăcuță monolitică având o formă pătrată, puteți lua în considerare următoarele date. Peretii din caramida construiti din caramida solida vor avea o grosime de 510 mm. Astfel de pereți formează un spațiu închis, dimensiunile cărora sunt egale cu 5x5 m, produsul din beton va fi susținut pe baza pereților, însă platformele suport vor avea o lățime egală cu 250 mm. Astfel, dimensiunea suprapunerii monolitice va fi egală cu 5,5x5,5 m. Spanele estimative l1 = l2 = 5 m.

Schema de suprapunere monolitică de armare.

În plus față de greutatea proprie, care depinde în mod direct de înălțimea plăcii de tip monolit, produsul trebuie să reziste și la o anumită încărcare de proiectare.

Schema de suprapunere monolitică pe podele profesionale.

Ei bine, când această încărcătură este deja cunoscută în prealabil. De exemplu, o plăcuță pe bază de ciment va fi produsă pe o placă a cărei înălțime este de 15 centimetri, grosimea șapei este de 5 centimetri, laminatul va fi așezat pe suprafața șapei, grosimea ei fiind de 8 milimetri, iar acoperirea podelei va fi ținută de-a lungul mobilierului pereți. Greutatea totală a mobilei este, în acest caz, egală cu 2000 de kilograme cu tot conținutul. Se presupune, de asemenea, că în cameră se va găti câte o masă a cărei greutate este de 200 kg (cu gustări și băuturi). Masa va găzdui 10 persoane, cu o greutate totală de 1200 kg, inclusiv scaune. Dar este extrem de dificil să se prevadă acest lucru, prin urmare, în procesul de calcul se utilizează datele statistice și teoria probabilităților. De regulă, calculul unei plăci de tip monolit al unei case rezidențiale se realizează pe o sarcină distribuită utilizând formula qîn = 400 kg / mp. Această încărcătură implică șape, mobilier, podele, oameni și așa mai departe.

Această încărcătură poate fi considerată în mod condiționat temporară, deoarece după construcție, reamenajare, reparații etc. poate fi efectuată, una dintre părțile încărcăturii fiind considerată a fi pe termen lung, iar cealaltă - pe termen scurt. Datorită faptului că raportul dintre sarcinile pe termen scurt și cele pe termen lung nu este cunoscut, pentru a simplifica procesul de calcul, întreaga încărcătură poate fi considerată temporară.

Determinarea parametrilor plăcii

Schema de dale prefabricate.

Din cauza faptului că înălțimea plăcii monolitice rămâne necunoscută, ea poate fi luată pentru h, această cifră va fi egală cu 15 cm, în acest caz sarcina din greutatea sa a plăcii de bază va fi aproximativ egală cu 375 kg / m2 = qn = 0,15x2500. Această cifră este aproximativă pentru că greutatea exactă a unui metru pătrat de plăci va depinde nu numai de diametrul și cantitatea de armare utilizată, ci și de stâncă și de dimensiunile agregatelor mici și mari care fac parte din beton. Calitatea compactării și alți factori vor fi, de asemenea, importanți. Nivelul acestei sarcini va fi constant, doar tehnologiile antigravity vor putea să-l schimbe, dar astăzi nu există astfel de tehnologii. Astfel, este posibil să se determine sarcina totală distribuită exercitată asupra plăcii. Calcul: q = qn + qîn = 375 +400 = 775 kg / m 2.

Schema plăcii monolitice.

În procesul de calcul trebuie luat în considerare faptul că betonul, care aparține clasei B20, va fi utilizat pentru placa de podea. Acest material are o rezistență compresivă calculată Rb = 11,5 MPa sau 117 kgf / cm2. Vor fi aplicate și supape aparținând clasei AIII. Rezistența sa la tracțiune calculată este Rs = 355 MPa sau 3600 kgf / cm2.

La determinarea nivelului maxim al momentului de încovoiere, trebuie avut în vedere că, dacă produsul din acest exemplu se sprijină numai pe o pereche de pereți, atunci acesta poate fi considerat ca un fascicul pe două suporturi articulate (lățimea locurilor de susținere nu este în prezent luată în considerare ), cu toate acestea, lățimea fasciculului este luată ca b = 1 m, ceea ce este necesar pentru confortul calculelor efectuate.

Calcularea momentului maxim de îndoire

Schema de calcul a suprapunerii monolitice.

În cazul descris mai sus, produsul se sprijină pe toți pereții, ceea ce înseamnă că numai o secțiune transversală a fasciculului în raport cu axa x nu va fi suficientă, deoarece puteți lua în considerare placa, care este un exemplu, la fel ca un fascicul în raport cu axa z. Astfel, tensiunile de întindere și compresiune nu vor fi într-un singur plan, normal la x, dar imediat în 2 planuri. Dacă se calculează fasciculul cu suporturi articulate cu deschidere l1 față de axa x, atunci se dovedește că un moment de încovoiere m va acționa asupra fasciculului1 = q1L1 2/8. Cu toate acestea, același moment m va acționa pe fasciculul cu span l22, deoarece intervalele pe care exemplul le afișează sunt egale. Cu toate acestea, sarcina de proiectare este aceeași: q = q1 + q2, și dacă placa de pardoseală este pătrată, atunci putem presupune că: q1 = q2 = 0,5q, apoi m1 = m2 = q1L1 2/8 = ql1 2/16 = ql2 2/16. Aceasta înseamnă că o armătură care este pusă paralel cu axa x și o armătură care este pusă paralel cu z poate fi calculată pentru un moment de îndoire identic și momentul va fi de 2 ori mai mic decât pentru placa care se bazează numai pe 2 pereți.

Schema acoperișului profilată.

Astfel, nivelul de calcul maxim al momentului de încovoiere va fi egal cu:și = 775 x 5 2/16 = 1219,94 kgf.m. Dar o astfel de valoare poate fi utilizată doar la calcularea armăturii. Datorită faptului că eforturile de compresiune în două planuri reciproc perpendiculare vor acționa pe suprafața betonului, valoarea momentului de încovoiere aplicabil pentru beton este după cum urmează: Mb = (m1 2 + m2 2) 0,5 = Mși√2 = 1219.94.1.4142 = 1725,25 kgf.m. Deoarece în procesul de calcul, care presupune acest exemplu, este necesară o valoare a momentului, putem lua în considerare valoarea medie calculată dintre momentul pentru beton și armătură: M = (Mși + Mb) / 2 = 1,207Mși = 1472,6 kgf.m. Ar trebui să se țină seama de faptul că atunci când o astfel de ipoteză este refuzată, este posibilă calcularea armăturii în funcție de momentul în care acționează asupra betonului.

Secțiune din bara

Schema de suprapunere pe foaia profesională.

Acest exemplu de calcul al plăcii monolitice implică determinarea secțiunii de armare în direcțiile longitudinale și transversale. La momentul utilizării oricărei metode, este necesar să ne amintim despre înălțimea supapei, care poate fi diferită. Deci, pentru armare, care este localizată paralel cu axa x, puteți să luați anterior h01 = 13 cm, dar armatura, situată paralel cu axa z, implică adoptarea h02 = 11 cm. Această opțiune este corectă, deoarece diametrul armăturii nu este încă cunoscut. Calculul conform metodei vechi este ilustrat în IMAGINEA 2. Dar folosirea mesei auxiliare, pe care o veți vedea în IMAGA 3, poate fi găsită în procesul de calcul: η1 = 0,961 și ξ1 = 0,077. η2 = 0,945 și ξ2 = 0,11.

Diagrama exemplului cofrajului permanent.

Tabelul prezintă datele necesare în timpul calculului elementului îndoit al secțiunii rectangulare. Elemente cu armare unică armată. Și cum se calculează suprafața necesară a armăturii, puteți vedea în imaginea 4. Dacă pentru unificare acceptăm armătură longitudinală și transversală cu un diametru de 10 mm, recalculând raportul de armare în secțiune transversală, ținând seama de h02 = 12 cm, obținem ceea ce vedeți prin vizionarea imaginii 5. Astfel, pentru armarea unui metru curent, puteți utiliza 5 tije de armare transversală și aceeași longitudinală. În final, veți obține o rețea care are celule de 200x200 mm. Fitingurile pentru un metru curent vor avea o secțiune de secțiune de 3.93x2 = 7.86 cm2. Acesta este un exemplu de selecție a secțiunii de armare, dar va fi convenabil să se facă calculul folosind IMAGE 6.

Întregul produs implică utilizarea a 50 de tije, lungimea cărora poate varia de la 5,2 până la 5,4 metri. Având în vedere că în partea superioară a secțiunii de armare există o marjă bună, puteți reduce numărul de tije la 4, care sunt situate în stratul inferior, suprafața secțiunii transversale a armăturii va fi în acest caz egală cu 3,14 cm2 sau 15,7 cm2 de-a lungul lungimii plăcii.

Parametrii de bază

Schema de calcul a betonului pe fundație.

Calculul de mai sus a fost simplu, dar pentru a reduce numărul armăturilor ar trebui să fie complicat, deoarece momentul maxim de încovoiere va acționa numai în partea centrală a plăcii. Momentul în locurile de apropiere față de pereții de sprijin tinde la zero, prin urmare, restul de metri, cu excepția celor centrale, pot fi armate folosind armătură, care are un diametru mai mic. Dar dimensiunea celulelor pentru armare, care are un diametru de 10 mm, nu ar trebui să fie mărită, deoarece sarcina distribuită pe placa de pardoseală este considerată condiționată.

Trebuie reamintit faptul că metodele existente pentru calcularea unei plăci de podea monolit, care este susținută de un contur, în condițiile structurilor panourilor, implică utilizarea unui factor suplimentar care va ține cont de lucrarea spațială a produsului, deoarece sarcina va determina îndoirea plăcii, ceea ce implică o utilizare concentrată a armăturii în partea centrală a plăcii. Utilizarea unui astfel de coeficient permite reducerea secțiunii de armare cu maximum 10%. Dar pentru plăcile din beton armat, care nu sunt realizate în pereții instalației și într-un șantier, nu este necesară utilizarea unui factor suplimentar. În primul rând, acest lucru se datorează necesității unor calcule suplimentare pentru deschiderea posibilelor fisuri, pentru deformare, la nivelul armăturii minime. Mai mult, cu cât este mai mare cantitatea de armare pe care o are placa, cu atât deviația va fi mai mică în centru și cu atât mai ușor poate fi eliminată sau mascată în timpul procesului de finisare.

Deci, dacă utilizați recomandările care implică calcularea unei plăci solide compozite de clădiri publice și rezidențiale, atunci zona secțiunii transversale a armăturii, care aparține stratului inferior, va fi aproximativ egală cu A de-a lungul lungimii plăcii01 = 9,5 cm2, care este de aproximativ 1,6 ori mai mică decât rezultatul obținut în acest calcul, dar în acest caz trebuie reținut că concentrația maximă de armare trebuie să fie în mijlocul intervalului, astfel încât să nu fie permisă împărțirea cifrei cu 5 m. Cu toate acestea, această valoare a zonei transversale face posibilă estimarea aproximativ a numărului de armături care pot fi salvate după calcule.

Calcularea plăcii dreptunghiulare

Schema de monolitic se suprapun cu mâinile lor

Acest exemplu pentru a simplifica calculele implică utilizarea tuturor parametrilor, cu excepția lățimii și lungimii camerei, la fel ca în primul exemplu. Fără îndoială, momentele care acționează pe axele x și z în plăci dreptunghiulare nu sunt egale. Și cu cât este mai mare diferența dintre lățimea și lungimea încăperii, cu atât mai mult placa va semăna cu un fascicul amplasat pe suporturi articulate și în momentul atingerii unei anumite valori, nivelul de influență al armăturii transversale va fi aproape neschimbat.

Datele experimentale existente și experiența dobândită în timpul proiectării arată că cu raportul λ = l2 / l1 > 3 indicele momentului transversal va fi de 5 ori mai mic decât cel longitudinal. Și în cazul în care λ ≤ 3, este permisă determinarea raportului dintre momente folosind un grafic empiric, care este ilustrat în IMAGINE 7, unde se poate urmări dependența momentelor pe λ. O unitate înseamnă plăci de tip monolit cu suport de articulație pentru contur, două plăci cu plăcuțe de sprijin cu articulație pe trei laturi. Graficul prezintă o linie punctată, care arată limitele inferioare admise în procesul de selectare a armăturii, iar în paranteze sunt indicate valorile lui λ, care se aplică plăcilor cu suport pe trei laturi. În același timp, λ 2/8 = 775 x 5 2/8 = 2421.875 kgf.m. Calculul suplimentar este prezentat în IMAGINE 8.

Astfel, pentru a întări un metru curent al plăcii, ar trebui folosite 5 bare de armare, diametrul armăturii va fi în acest caz de 10 mm, lungimea poate varia până la 5,4 m, iar limita inițială poate fi de 5,2 m. Suprafața secțiunii transversale a armăturii longitudinale pentru una contorul de funcționare este de 3,93 cm2. Armarea transversală permite utilizarea a 4 tije. Diametrul plăcii de armare este de 8 mm, lungimea maximă fiind de 8,4 m, cu o valoare inițială de 8,2 m. Secțiunea transversală a armăturii transversale are o suprafață de 2,01 cm2, necesară pentru un contor de funcționare.

Merită să ne amintim că calculul de mai sus al plăcii de podea poate fi considerat o versiune simplificată. Dacă doriți, reduceți secțiunea transversală a armăturii folosite și schimbând clasa de beton sau chiar înălțimea plăcii, puteți reduce încărcătura luând în considerare diferite opțiuni pentru încărcarea plăcii. Calculele vor permite să înțelegeți dacă va da un efect.

Schema de construcție a casei.

Deci, pentru simplitate, calculul plăcii de pardoseală din exemplul respectiv nu ia în considerare influența platformelor care acționează ca suporturi, dar dacă pereții încep să se aplece pe aceste zone, aducând placa mai aproape de ciupire, atunci cu o masă de perete mai mare, această încărcătură ar trebui luată în considerare acest lucru este valabil în cazul în care lățimea acestor secțiuni de sprijin va fi mai mare de 1/2 din lățimea peretelui. În cazul în care indicatorul lățimii secțiunilor de susținere va fi mai mic sau egal cu 1/2 din lățimea peretelui, atunci va fi necesar un calcul suplimentar al peretelui pentru rezistență. Dar chiar și în acest caz, probabilitatea ca sarcina din masa zidului să nu fie transmisă în zonele de susținere va fi mare.

Exemplu de variantă cu o lățime specifică a plăcii

Luăm ca bază lățimea zonelor de susținere a plăcii, egală cu 370 mm, care se aplică pereților din cărămidă având o lățime de 510 mm. Această opțiune de calcul presupune o probabilitate ridicată de a transfera sarcina din perete în zona de sprijin a plăcii. Deci, dacă placa va ține zidurile, a căror lățime este de 510 mm, iar înălțimea este de 2,8 m, iar placa următorului etaj se va sprijini pe pereți, sarcina permanentă concentrată va fi egală.

În acest caz, ar fi mai corect să țineți cont în procesul de calculare a plăcii de pardoseală ca un șurub cu console și nivelul de sarcină concentrată - ca o sarcină distribuită neuniform pe consola. În plus, cât mai aproape de margine, sarcina ar fi mai mare, dar pentru simplitate, putem presupune că această încărcătură este distribuită uniform pe console, în valoare de 3199.6 / 0.37 = 8647, 56 kg / m. Nivelul de cuplu pe rulmenții pivotului de la o astfel de încărcătură va fi egal cu 591.926 kgf.m.

 • în intervalul m1, momentul maxim va fi redus și va fi egal cu m1 = 1717.74 - 591.926 = 1126 kgf.m. Secțiunea transversală a armăturii plăcii este permisă pentru a reduce sau modifica ceilalți parametri ai plăcii;
 • momentul de sprijin al îndoirii va provoca solicitări de întindere în partea superioară a plăcii, betonul nu este proiectat pentru aceasta în zona de întindere, ceea ce înseamnă că este necesară întărirea tipului monolitic în partea superioară a plăcii sau reducerea lățimii secțiunii suport, ceea ce va reduce sarcina pe secțiunile de susținere. În cazul în care partea superioară a produsului nu este armată suplimentar, placa de pardoseală va forma fisuri, transformându-se într-o placă a tipului cu balamale fără console.

Această versiune a calculului încărcării trebuie luată în considerare împreună cu opțiunea care presupune că placa de pardoseală este deja prezentă, iar pereții nu sunt, ceea ce exclude încărcarea temporară a plăcii.