Se suprapune armarea când legați masa

Suprapunerea suprapusă (ancorarea directă)

Suprapunerea armăturii este cea mai comună opțiune în construirea țării datorită ușurinței sale de execuție. Cu toate acestea, există o serie de cerințe care trebuie îndeplinite pentru a asigura funcționarea corectă a supapelor conectate.

Clauza 8.3.26 SP 52-101-2003 Structurile de beton și beton armat fără pretensionarea armăturii (Moscow, 2004) definesc toate metodele cunoscute de conectare a armăturii:
a) suprapuneri de îmbinări fără sudură:
- cu capete drepte ale barelor de profil periodic;
- cu capete drepte de tije cu sudare sau instalare de tije transversale pe lungimea suprapunerii;
- cu coturi la capete (cârlige, picioare, bucle); totuși, pentru tije netede, se folosesc numai cârlige și bucle;
b) îmbinări sudate și mecanice:
- cu fitinguri de sudare;
- folosind dispozitive mecanice speciale (îmbinări cu cuplaje presate, cuple filetate etc.).

Nu există legături de întărire cu o cruce liberă sau legată în această listă. Astfel, conectarea unei armături cu o cruce este de fapt o ruptură a armăturii.

Suprapunerea armăturii este permisă în funcție de date diferite pentru armătură cu un diametru de până la 36 mm [punctul 12.14.21.1 al ACI 318-05] sau 40 mm [punctul 8.3.27 SP 52-101-2003]. Această limitare se datorează lipsei datelor experimentale privind îmbinările suprapuse pentru întărirea diametrelor mari. Racordul armăturii nu trebuie amplasat în locuri cu sarcină concentrată și în locuri cu presiune maximă. Suprapunerea armăturii poate fi făcută cu o grămadă de tije cu sau fără fir de tricotat. Din punct de vedere al economiei (suprapunerea armăturilor se suprapune până la 27%) și siguranța clădirii (limitarea cantității de beton la îmbinări), se recomandă conectarea mecanică a unor supape cu un diametru mai mare de 25 mm (cuplaje cu șurub sau îmbinări de presiune). În cazul îmbinărilor suprapuse libere, distanța dintre barele de armare suprapuse vertical și orizontal nu trebuie să fie mai mică de 25 mm sau 1 diametru al armăturii dacă diametrul armăturii este mai mare de 25 mm pentru a asigura pătrunderea liberă a betonului. Distanța maximă de-a lungul lățimii benzii de bază dintre tijele de suprapunere liberă fixată nu trebuie să fie mai mare de 8 diametre de tije de armare [R611.7.1.4 IBC 2003].
Dacă tijele sunt conectate la conexiune prin cablu, distanța dintre ele este determinată numai de înălțimea proeminențelor profilului periodic și poate fi considerată egală cu zero.
În același timp, distanța maximă dintre barele de armare fixate nu trebuie să depășească 4 diametre ale barelor de armare [secțiunea 6.1 Orientări de proiectare pentru armarea elementelor de clădiri din beton armat monolitic (Moscova 2009)]. Distanța între pereții adiacenți de îmbinări ale barelor de armare care se suprapun (peste lățimea elementului de beton) trebuie să fie de cel puțin 2 diametre de bare de armare, dar nu mai puțin de 30 mm.

Conectarea barelor de armare cu suprapunere fără sudură

Legăturile de armare vecine trebuie să fie separate printr-o lungime astfel încât nu mai mult de 50% din armătură să fie conectată într-o singură secțiune la un moment dat. Ca o secțiune calculată a unui element considerat a determina valoarea relativă a armăturii unite într-o singură secțiune, se ia o secțiune de-a lungul armăturii unite cu o lungime de 130% din lungimea suprapunerii tijelor. Se consideră că îmbinările de armare sunt amplasate într-o singură secțiune de proiectare, dacă centrele acestor îmbinări sunt amplasate în interiorul acestei secțiuni [secțiunea 6.1. Extinderea proiectării Armarea elementelor de clădiri din beton armat monolitic (Moscova 2009)]. Conform normelor ACI 318-05, distanța minimă dintre îmbinările de armare în lungime este de 61 cm.
În ACI 318-05, se recomandă realizarea unor conexiuni libere (fără legătură) între barele de armare în structurile precomprimate. Acest lucru se explică prin faptul că, printr-o conexiune liberă, betonul acoperă toate laturile fiecărei bare de armare și fixează bara de armare mai fiabil decât cu o circumferință incompletă a tijei atunci când este legată cu un fir cu o tijă adiacentă. Lungimea suprapunerii barelor de armare trebuie să fie cel puțin nu mai mică de 20 de diametre ale armăturii asamblate și în același timp nu mai mică de 25 cm [punctul 5.38 al manualului la SP 52-101-2003]. Nu mai mult de jumătate din tijele dintr-o singură secțiune calculată a elementului benzii de bază au conexiuni. Cuplarea barelor de armare individuale și a ochiurilor sudate fără rupere este permisă atunci când se utilizează armături pentru armături structurale (nefuncționale).

Lungimea suprapunerii barelor de armare la conectare (ancorare) este determinată de condițiile în care forța care acționează în armătură trebuie să fie percepută de forțele de aderență a armăturii la beton, care acționează de-a lungul ancorajului și de forțele de rezistență ale îmbinării tijelor de armare.
Normele ACI 318-05 pentru armare care funcționează atât în ​​tensiune (rândul inferior al armăturii într-o fundație a benzii) cât și în comprimare (rândul superior al armăturii) asigură o suprapunere a tijei de cel puțin 30 cm [punctele 12.15.1 și 12.16.1]. În Codul Internațional de Construcții [clauza R611.7.1.4 IBC / IRC 2003] lungimea minimă a suprapunerii tijelor este definită ca fiind de 40 de diametre ale tijei armăturii care urmează să fie conectată. În manualul de referință Cerințele normative privind calitatea lucrărilor de construcție și instalare (St. Petersburg, 2002) din secțiunea 3.2 pentru supapele A400, suprapunerea minimă este definită ca fiind 50 de diametre ale barei de armare. Cantitatea de suprapunere depinde de clasa (clasa de beton: dacă pentru clasa de beton B15 (M200) suprapunerea minimă este 50d (diametrul armăturii), apoi folosind clasa B20 (M250), suprapunerea poate fi redusă la 40d. suprapunerea minimă este de 35 d Pentru armăturile A-I și A-II, suprapunerea minimă este de 40 d. Cel mai mic dintre diametrele barelor armăturii conectate este întotdeauna luat în considerare.
Cu toate acestea, valorile calculate de suprapunere calculate pe baza diametrului armăturii, a clasei de beton și a altor condiții pot fi semnificativ mai mari decât minimul admisibil (cu un factor de 2-3 sau mai mult). Valorile mai precise ale suprapunerii barelor de armare pentru conexiunile directe libere și conexe fără sudură pot fi găsite în tabelele următoare:

Valori de suprapunere recomandate pentru conectarea barelor de armare care funcționează la compresie în conformitate cu cerințele secțiunilor 12.3 și 12.16ACI 318-05

Conexiunile barelor de armare adiacente trebuie să fie separate de cel puțin 40 de diametre ale armăturii care trebuie conectate sau 1,5 lungimi de suprapunere a tijei, dar nu mai mici de 61 cm. În zona de suprapunere trebuie să fie instalată o armătură transversală suplimentară.
Suprapunerile în formă de încrucișare ale barelor de armare sunt legate prin sârmă venoasă recoacere, dispozitive de fixare din plastic [punctul 2.102 al SNiP 3.03.01-87] sau cleme de plastic.

Știri înrudite

Comentarii (0)

navigare

Familie și Psihologie

Vremea și elementele

Metode de supape de andocare

Suprapunerea suprapusă este cea mai ușoară și cea mai fiabilă metodă de a conecta tijele împreună. Suprapunerea asigură o funcționare pe termen lung a oricărei structuri de beton. În ciuda simplității sale, există mai multe puncte care trebuie explorate înainte de a începe munca. În SNiP există elemente separate pentru conectarea barelor de armare, astfel că în acest articol vom trece prin prevederile de bază. De asemenea, merită să atingi alte moduri de a conecta tijele, pe care trebuie să le citești.

Tipuri de andocare

Normele și regulile de conectare a barelor de armare sunt descrise în SNiP, astăzi se folosesc trei tipuri: sudare, îmbinări mecanice și suprapuneri. În cazul sudării, trebuie să fie clar că, în ceea ce privește opțiunile mecanice, în acest caz, legătura dintre tije are loc prin cuplaje comprimate sau filetate. Suntem interesați de armarea suprapusă, deci luăm în considerare trei tipuri de acest compus:

 • tije cu bucle, picioare sau cârlige - cel mai simplu mod de ao face singur;
 • fitinguri cu capete drepte prin sudare sau montare;
 • profile de profil.

Suprapunerea este utilizată dacă secțiunea transversală a tijei nu depășește 40 mm. ACI 318-05 precizează că secțiunea transversală nu trebuie să depășească 36 mm. Această gamă a fost aleasă doar pentru că nu s-au înregistrat teste cu diametre mari, respectiv nu există nici o confirmare a siguranței conexiunii în SNiP.

Principalele prevederi ale SNiP

Normele și normele de construcție interzic legarea tijelor în zonele de aplicare și în locurile în care sarcina maximă este aplicată structurii. Tijele de fixare pot fi executate cu sau fără fir de tricotat. În ceea ce privește armarea, a cărei secțiune transversală este de 25-30 milimetri, aici experții recomandă utilizarea unor conexiuni de cuplare sau comprimate.

Între tijele care se vor suprapune, trebuie să existe o distanță de cel puțin 25 milimetri și mai sus, atunci betonul va putea umple întregul cadru al viitoarei structuri. O suprapunere poate fi făcută și cu firul de tricotat, caz în care distanța dintre tije poate fi egală cu 0. Distanța cea mai mare dintre tije ar trebui aleasă astfel încât să nu depășească 4 diametre ale elementelor de armare. În ceea ce privește distanța dintre perechi de îmbinări, cu acest tip de atașament ar trebui să fie de cel puțin 30 milimetri, dar nu mai puțin de două diametre.

Metoda de conectare mecanică

Schema de armare în cazul în care sunt utilizate rigidizări. Sub numărul "1" este o plasă armată, sub numărul "2" - bare verticale.

Dacă tijele vor fi andocate folosind o conexiune mecanică, prezența unei prese hidraulice va fi o cerință. În ceea ce privește materialele, acest proces necesită tije, precum și cuplaje filetate și presate.

Tehnologia de conectare mecanică este una dintre cele mai simple și este instalată după cum urmează:

 1. Este necesar să puneți ambreiajul pe tija.
 2. Următorul este criptarea cu presa.
 3. Pentru următoarea bara de armare se repetă modelul de lucru.

După cum puteți vedea, procesul este destul de rapid. Ca alternativă la cuplaje, pot fi utilizate țevi cu pereți groși. Sunt de asemenea utilizate cuplaje cu un perete central. Conectarea mecanică este utilizată pentru tije de diferite diametre, deoarece în lucrare este implicată o presă hidraulică. Principalul avantaj al acestei metode pentru construcția privată este acela că puteți să o faceți singur cu instalarea. Nu trebuie să angajezi muncitori, deoarece chiar și un constructor de novici poate funcționa ca o presă.

Valorile suprapuse

Lungimea barelor depinde în primul rând de secțiunea armăturii, prin urmare, tabelul următor vă va ajuta să faceți alegerea corectă, în care se colectează dimensiunile principale ale SNiP:

În SNiP este de asemenea posibil să găsiți tabele unde lungimea de ancorare este indicată, în funcție de marca amestecului de beton. Lungimea poate depinde și de tipul armăturii (tracțiune sau compresiune). De exemplu, pentru marca de amestec de ciment M450 lungime este de 20 de centimetri. Lungimea betonului de M250 de calitate inferioară va fi de 158 centimetri.

Fotografia afișează andocarea, se folosește suprapunerea. Pentru a determina tipul de conexiune pentru proiectarea dvs. ar trebui să fie un profesionist, de exemplu, pentru structuri grele, este mai bine să utilizați o conexiune de cuplare.

Acum știți cât de multe diametre sunt distanța minimă și câte sunt lungimea tijei, în funcție de marca amestecului de beton. Rămâne să trecem prin mai multe puncte importante ale SNiP:

 • Dacă se folosește o suprapunere, atunci firele suplimentare trebuie să fie utilizate în ansamblu fără a fi greșite - aceasta este o cerință obligatorie a SNiP;

Suprapunerea, în cazul în care conexiunea are forma unei cruciforme, ar trebui să fie realizată folosind sârmă sau cleme recoate.

(Încă nu există rating)

Elemente de ancorare. accesorii de conectare. Benduri îndoite

Cerințele pentru ancorare și accesorii, tijele îndoite sunt setate la:

SP 52-101-2003 Structuri de beton și beton armat fără armătură de pretensionare, secțiunea 8.3.18-8.3.30

Avantajul pentru asociațiile în participațiune 52-101-2003 Avantajul pentru proiectarea structurilor din beton armat și beton armat din beton greu, fără pretensionarea armăturii, punctele 5.29-5.41 (2.02 MB;

GOST 14098-91 Conexiuni armate sudate și produse încorporate din structuri din beton armat. Tipuri, modele și dimensiuni (cel mai simplu este compusul de tip C23-Re (47,5 kB; acum 3 ani; descărcări: 4156))

Pentru comoditate, a fost elaborat un tabel în MS Excel (72,5 kB; acum 3 ani; descărcări: 3023) pentru a determina lungimile de ancorare și suprapunere relative (în diametre) și absolute (în mm) pentru diferite cazuri

Docking locations

Manual pentru proiectarea structurilor de beton și beton armat din beton greu și ușor fără pretensionarea armăturii (la SNiP 2.03.01-84):

p. 5.47 (5.37) Nu se recomandă îmbinarea miezurilor de suprapunere a armăturii de lucru în zona întinsă a elementelor de încovoiere și excentrică în locuri unde armarea este utilizată pe deplin. Astfel de îmbinări nu sunt permise în elemente liniare, a căror secțiune transversală este complet întinsă.

Benduri îndoite

Este necesar să se distingă razele minime de îndoire în funcție de condițiile de rezistență ale armăturii și de raza minimă de îndoire în funcție de condițiile de rezistență ale betonului la locul de îndoire:

Cerințele pentru raza îndoirii în termenii rezistenței armăturii sunt stabilite la punctul 5.41 din manual (2.02 MB; acum 3 ani; descărcări: 4086)

Cerințele pentru raza de îndoire pentru rezistența betonului la îndoire sunt stabilite la punctul 5.36 din manual (2.02 MB; acum 3 ani; descărcări: 4086)

Aplicarea în proiect

Toate racordurile de bare de armare individuale sunt înfășurate fără sudură. Suprafața de suprapunere a armăturii nu este mai mică de 46 de diametre ale armăturii (atunci când numărul de îmbinări de întărire a tracțiunii de lucru într-o singură secțiune de proiectare nu depășește 50%) și nu mai puțin de 76 diametre ale armăturii (atunci când se îmbină întreaga armătură de tensionare de lucru într-o singură secțiune de proiectare). Racordurile de îmbinare se încadrează într-o singură secțiune calculată, dacă există mai puțin de 60 de diametre ale îmbinărilor îmbinate între centrele lor.

Armarea inferioară a plăcilor de podea și a acoperirilor nu este permisă să se așeze în a treia parte a intervalului.
Suprafața superioară a plăcilor de podea și a acoperișurilor trebuie îmbinată în treimea mijlocie a spanului.

Armarea superioară a plăcilor de bază nu este permisă să se așeze în a treia parte a intervalului.
Armarea inferioară a plăcilor de bază trebuie fixată în a treia parte a intervalului.

Creșterea consumului de bare pentru suprapunerile de tije 2) în valoare de: 4% pentru d8, 5% pentru d12, 6% pentru d16 este luată în considerare în caietul de sarcini pentru pozițiile calculate în metri.

Diametrul minim al dornului pentru armare, în funcție de diametrul tijei:

diametrul dornului nu este mai mic de 5 diametre ale tijei cu un diametru al tijei mai mic de 20 mm;

diametrul dornului nu este mai mic de 8 diametre ale tijei cu un diametru al tijei mai mare sau egal cu 20 mm.

1) aplicabile clasei de armare A500C și clasei de beton B30

2) este determinată de formula: Lsuprapuneri / 11700 unde Lsuprapuneri - se suprapune lungimea în mm

Armin. -02-04 15:04

În ceea ce privește îmbinările cu bare de suprapunere fără sudură.
În noua literatură de reglementare (SP 52-101-2003, Manual la SP 52-101-2003, etc.) nu este menționată în mod specific, cu toate acestea, manualul vechi a fost recomandat în legătură cu locurile de andocare.

Ajutor pentru proiectarea betonului și a structurilor din beton armat din beton greu și ușor, fără pretensionarea armăturii (la SNiP 2.03.01-84)
p.5.47 (5.37).
Suprapunerea miezurilor barelor de armare de lucru nu este recomandată a fi plasată în zona întinsă a elementelor de încovoiere și excentric tensionate în locurile unde armătura este complet utilizată. Astfel de îmbinări nu sunt permise în elemente liniare, a căror secțiune transversală este complet întinsă.

În consecință, scriu în instrucțiunile generale pe lângă cele specificate (pentru plăcile de podea):
Armarea inferioară a plăcii este permisă pentru a acoperi, cu excepția zonelor din a treia mijlocie a spațiilor, cu un by-pass ____. Armatura superioară este permisă să se așeze în a treia parte a intervalului cu un bypass _____.

Pentru plăcile de bază, respectiv, invers.

Parametrii standard ai armăturii suprapuse la legare

Când vom construi casa noastră, dorim ca aceasta să servească mult timp. Cel mai important lucru de a acorda o atenție deosebită este fundația casei. Pentru ca temelia locuinței să fie puternică, ar trebui să acordați atenție și cadrului de armare, care constituie un "schelet" solid al fundației. Și în acest caz există multe nuanțe despre care vorbim acum.

Cadrul de reglementare

Potrivit SNiP 52-101-2003, există îmbinări mecanice și sudate de fitinguri de tip cap la cap și îmbinări suprapuse realizate fără sudură. Conectarea este realizată mecanic prin cuplaje filetate sau comprimate.

Dacă intenționați să folosiți o armătură suprapusă, trebuie să vă amintiți că secțiunea transversală nu trebuie să depășească patruzeci de milimetri. Conform documentului, care este ACI 318-05 (echivalentul mondial al codurilor de construcție), valoarea admisibilă a secțiunii transversale a barelor nu trebuie să depășească 36 mm.

Aceste cadre sunt explicate prin absența testelor cu un diametru mai mare în armătură.

Armatura nu trebuie conectată în acele zone unde există o tensiune și o sarcină maximă. Rezistența produsului rămâne o întrebare importantă.

Vă puteți conecta cu sau fără fir de tricotat. În prima variantă de realizare, sârma este utilizată pentru a lega armarea. Cu o tijă care are o secțiune transversală de cel mult 25 mm, este mai bine să se utilizeze îmbinări de compresie sau cuple cu șuruburi. Acest lucru sporește siguranța clădirii și, de asemenea, reduce costurile de montaj ale armăturii (lungimea suprapunerii armăturii atunci când legarea este o depășire de până la 25% din material).

Ce armare se suprapune atunci când legarea trebuie făcută?

Când urmează să conectați armarea, trebuie să vă amintiți că lungimea stocului, atât orizontal cât și vertical, trebuie să fie de cel puțin 25 mm. Dacă urmați această regulă, betonul fără obstacole va cădea chiar și în colțurile cele mai inaccesibile ale cadrului. În cazul în care armarea cu o secțiune transversală mai mare de 25 mm, atunci ar trebui să alegeți pasul tijelor în raport cu diametrul lor. Cea mai mare distanță dintre elementele de armare în lățime trebuie să fie de 8 bar diametre.

În cazul în care utilizați un fir pentru legare, distanța dintre elemente nu trebuie să depășească 4 diametre ale barei de armare

Îmbinare fără sudură

Codurile de construcție și ACI 318-05 recomandă în construcții să utilizeze conexiunile libere ale barelor fără tensiune. Cu o astfel de conexiune, mânerul de fundație devine mai puternic datorită cuplării fiabile a tuturor tijelor. Acest efect nu poate fi obținut prin turnarea unui element de armare care este conectat la tija adiacentă cu un fir de legătură. Nu uitați că alocația în lungime nu trebuie să fie mai mică de douăzeci și cinci de centimetri.

În cazul în care există o sarcină, atât la compresiune, cât și la tensiune, mărimea toleranței poate fi chiar mai mare de 30 mm. În conformitate cu standardele internaționale, care sunt folosite de constructorii din Europa, cantitatea de suprapunere a pieselor fixate pentru armare este de 40 mm. În acest caz, vorbim de fitinguri clasa A400.

Indicatorul de toleranță recomandată depinde de marca betonului utilizat în turnarea fundației sau de orice altă structură.

Raportul dintre suprapunere și diametrul tijei, vezi tabelul:

În concluzie, aș dori să menționez că în timpul construcției clădirilor, care includ fitinguri, este necesar să se respecte cu strictețe toate punctele din codurile de construcție, în special 52-101-2003 și 2.03.01-84. Apoi, clădirea dvs. va avea durabilitate și forță.

Se suprapune armarea câtor diametre

Metode de supape de andocare

Suprapunerea suprapusă este cea mai ușoară și cea mai fiabilă metodă de a conecta tijele împreună. Suprapunerea asigură o funcționare pe termen lung a oricărei structuri de beton. În ciuda simplității sale, există mai multe puncte care trebuie explorate înainte de a începe munca. În SNiP există elemente separate pentru conectarea barelor de armare, astfel că în acest articol vom trece prin prevederile de bază. De asemenea, merită să atingi alte moduri de a conecta tijele, pe care trebuie să le citești.

Tipuri de andocare

Normele și regulile de conectare a barelor de armare sunt descrise în SNiP, astăzi se folosesc trei tipuri: sudare, îmbinări mecanice și suprapuneri. În cazul sudării, trebuie să fie clar că, în ceea ce privește opțiunile mecanice, în acest caz, legătura dintre tije are loc prin cuplaje comprimate sau filetate. Suntem interesați de armarea suprapusă, deci luăm în considerare trei tipuri de acest compus:

 • tije cu bucle, picioare sau cârlige - cel mai simplu mod de ao face singur;
 • fitinguri cu capete drepte prin sudare sau montare;
 • profile de profil.

Suprapunerea este utilizată dacă secțiunea transversală a tijei nu depășește 40 mm. ACI 318-05 precizează că secțiunea transversală nu trebuie să depășească 36 mm. Această gamă a fost aleasă doar pentru că nu s-au înregistrat teste cu diametre mari, respectiv nu există nici o confirmare a siguranței conexiunii în SNiP.

Principalele prevederi ale SNiP

Normele și normele de construcție interzic legarea tijelor în zonele de aplicare și în locurile în care sarcina maximă este aplicată structurii. Tijele de fixare pot fi executate cu sau fără fir de tricotat. În ceea ce privește armarea, a cărei secțiune transversală este de 25-30 milimetri, aici experții recomandă utilizarea unor conexiuni de cuplare sau comprimate.

Între tijele care se vor suprapune, trebuie să existe o distanță de cel puțin 25 milimetri și mai sus, atunci betonul va putea umple întregul cadru al viitoarei structuri. O suprapunere poate fi făcută și cu firul de tricotat, caz în care distanța dintre tije poate fi egală cu 0. Distanța cea mai mare dintre tije ar trebui aleasă astfel încât să nu depășească 4 diametre ale elementelor de armare. În ceea ce privește distanța dintre perechi de îmbinări, cu acest tip de atașament ar trebui să fie de cel puțin 30 milimetri, dar nu mai puțin de două diametre.

Metoda de conectare mecanică

Schema de armare în cazul în care sunt utilizate rigidizări. Sub numărul "1" este o plasă armată, sub numărul "2" - bare verticale.

Dacă tijele vor fi andocate folosind o conexiune mecanică, prezența unei prese hidraulice va fi o cerință. În ceea ce privește materialele, acest proces necesită tije, precum și cuplaje filetate și presate.

Tehnologia de conectare mecanică este una dintre cele mai simple și este instalată după cum urmează:

 1. Este necesar să puneți ambreiajul pe tija.
 2. Următorul este criptarea cu presa.
 3. Pentru următoarea bara de armare se repetă modelul de lucru.

După cum puteți vedea, procesul este destul de rapid. Ca alternativă la cuplaje, pot fi utilizate țevi cu pereți groși. Sunt de asemenea utilizate cuplaje cu un perete central. Conectarea mecanică este utilizată pentru tije de diferite diametre, deoarece în lucrare este implicată o presă hidraulică. Principalul avantaj al acestei metode pentru construcția privată este acela că puteți să o faceți singur cu instalarea. Nu trebuie să angajezi muncitori, deoarece chiar și un constructor de novici poate funcționa ca o presă.

Valorile suprapuse

Lungimea barelor depinde în primul rând de secțiunea armăturii, prin urmare, tabelul următor vă va ajuta să faceți alegerea corectă, în care se colectează dimensiunile principale ale SNiP:

În SNiP este de asemenea posibil să găsiți tabele unde lungimea de ancorare este indicată, în funcție de marca amestecului de beton. Lungimea poate depinde și de tipul armăturii (tracțiune sau compresiune). De exemplu, pentru marca de amestec de ciment M450 lungime este de 20 de centimetri. Lungimea betonului de M250 de calitate inferioară va fi de 158 centimetri.

Fotografia afișează andocarea, se folosește suprapunerea. Pentru a determina tipul de conexiune pentru proiectarea dvs. ar trebui să fie un profesionist, de exemplu, pentru structuri grele, este mai bine să utilizați o conexiune de cuplare.

Acum știți cât de multe diametre sunt distanța minimă și câte sunt lungimea tijei, în funcție de marca amestecului de beton. Rămâne să trecem prin mai multe puncte importante ale SNiP:

 • Dacă se folosește o suprapunere, atunci firele suplimentare trebuie să fie utilizate în ansamblu fără a fi greșite - aceasta este o cerință obligatorie a SNiP;

Suprapunerea, în cazul în care conexiunea are forma unei cruciforme, ar trebui să fie realizată folosind sârmă sau cleme recoate.

(Încă nu există rating)

Ancorarea armăturii în beton. Tabel de ancoraj și armătură de suprapunere în beton

Ancorarea armăturii în beton. Tabel de ancoraj și armătură de suprapunere în beton

Cei mai mulți designeri care calculează structurile din beton armat se confruntă cu întrebarea: Cum se calculează lungimea ancorajului și suprapunerea armăturii în beton. Și aceasta este într-adevăr o întrebare foarte importantă, deoarece constructorii pentru acest lucru aparent mica # 8212; ancorarea armăturii în beton. adesea nu acordă atenție și, în unele cazuri, se termină dezastruos.

Să aruncăm o privire asupra acestui subiect cu dvs. și să analizăm în detaliu care este ancorarea armăturii în beton. lungimea suprapusă a armăturii. La fel ca în acest articol, puteți descărca programul și mesele de ancorare a armăturii în beton.

Ancorarea # 8212; este fixarea armăturii în beton, care se realizează prin plasarea armăturii într-o secțiune transversală de proiectare pe o lungime suficientă pentru a permite includerea cusăturii în lucrare sau prin realizarea unor măsuri de proiectare speciale. În zona de ancorare, tija întinsă funcționează pentru a scoate betonul din corp prin suprafața ambreiajului, iar într-o tijă comprimată, forțele sunt transmise prin suprafața ambreiajului către corpul de beton.

Principalele cerințe pentru ancorarea armăturii în beton sunt stabilite în:

Conform manualului către asociația în participațiune 52-101-2003, ancorarea armăturii în beton se realizează în unul din următoarele moduri sau în combinația lor:

# 8212; sub formă de capăt dreptunghiular (ancorare directă);

# 8212; cu o îndoire la capătul tijei, sub formă de cârlig, membre (picior) sau buclă;

# 8212; cu sudarea sau instalarea tijelor transversale;

# 8212; folosind dispozitive speciale de ancorare la capătul tijei.

Ancorarea armăturii de lucru în elementul de beton

Ancorarea armăturii de lucru în elementul de beton

a # 8212; adeziunea barelor drepte cu betonul; b # 8212; cârlige; în # 8212; labe; r # 8212; bucle; d # 8212; sudarea tijelor transversale

 • Ancorarea directă a armăturii și a picioarelor se aplică numai barelor de profil periodic.
 • Cârligele și buclele trebuie folosite pentru tije netede.
 • Picioarele, cârligele și buclele nu sunt recomandate pentru fitingurile de compresie.
 • Pe lungimea ancorajului, trebuie să existe un strat suficient de protecție din beton și, în unele cazuri, în special pentru tije cu un diametru de 16 mm sau mai mult, o armătură transversală.
 • Atunci când se folosește armarea îndoită (îndoirea, îndoirea capetelor tijei), diametrul minim de îndoire al unei tije individuale trebuie să fie astfel încât să se evite ruperea sau despicarea betonului în interiorul curbei barei și distrugerea ei la cot.

Măsurile speciale de asigurare a ancorării în cazul nerespectării lungimii de ancorare calculate includ:

# 8212; dispozitiv la capetele tijelor de ancore speciale sub formă de plăci, șaibe, piulițe, colțuri, capete discontinue etc.;

# 8212; îndoiți tija ancorată cu 90 ° de-a lungul unui arc de cerc cu o rază de cel puțin 10d * (1¾ lL/ lo) și nu mai puțin restricții pentru armarea îndoită (vezi mai sus), cu instalarea clemelor care împiedică tijele de îndreptare pe porțiunea îndoită.

Ancorarea tijei longitudinale folosind dispozitive speciale

1 # 8212; beton; 2 # 8212; o tijă ancorată; 3 # 8212; rotundă sau pătrată; 4 # 8212; sudare; 5 # 8212; compresie; 6 # 8212; capul a aterizat; 7 # 8212; colț de oțel; 8 # 8212; fir

Arborele de deconectare la conectare fără sudură

Arborele de deconectare la conectare fără sudură

Legăturile de armare vecine trebuie să fie separate printr-o lungime astfel încât nu mai mult de 50% din armătură să fie conectată într-o singură secțiune la un moment dat. Ca o secțiune calculată a unui element considerat a determina valoarea relativă a armăturii unite într-o singură secțiune, se ia o secțiune de-a lungul armăturii unite cu o lungime de 130% din lungimea suprapunerii tijelor. Se consideră că îmbinările de armare sunt amplasate într-o singură secțiune de proiectare, dacă centrele acestor îmbinări sunt amplasate în această secțiune [Secțiunea 6.1 a manualului de proiectare "Armarea elementelor clădirilor din beton armat monolitic" (Moscova 2009)].

Lungimea ancorării depinde de profilul și diametrul tijei, de stresul betonului din zona de ancorare (compresie / tensiune), de prezența armăturii transversale în zona de ancorare, de efortul efectiv în tijă față de valoarea maximă și de alți factori de proiectare.

Programe și tabele pentru calcularea ancorajelor și armăturilor suprapuse în beton

Vă aduc în atenție două programe pentru calcularea duratei de ancorare și suprapunere a armăturii în beton în conformitate cu societățile mixte 52-101-2003 și DSTU 3760: 2006

Ancorarea JS

Ancorarea în conformitate cu DSTU

Și pentru cei care nu au ocazia la șantierul de construcții să deschidă un program de calcul al ancorării supapelor. Propun să descarcăm tabelele de ancorare gata și armăturile suprapuse în conformitate cu proiectul joint venture 52-101-2003

Tabele de ancoraj și armătură suprapusă

Abonați-vă în 2 minute pentru a actualiza site-ul și pentru a obține materiale valoroase primul!

Înscrieți-vă pentru actualizarea site-ului

Mulțumim autorului și susținem site-ul

Calcularea și proiectarea elementelor din beton armat dintr-o clădire industrială cu o singură etapă

Exemple de calcule ale structurilor de construcție. Dinamica și stabilitatea structurilor. Calculul încărcării eoliene și a pulsației pe conductă

Suprapunerea armăturii în grilă

Grillajul este numele părții superioare a fundației, care este destinat să unească toate elementele fundației într-un monolit. Forma grilei este de două tipuri: sub forma unei benzi în jurul perimetrului clădirii, sub forma unei plăci pe toată suprafața clădirii. Grilla de armare este o condiție prealabilă, efectuată strict conform unei analize preliminare și calculării fundației clădirii viitoare.

Condiții necesare pentru suprapunerea corectă a armăturii

În mod tipic, armarea fundației constă din două curele paralele (superioare și inferioare), interconectate prin punți. Armatura trebuie așezată cu o suprapunere. Există o opinie că lungimea suprapunerii armăturii ar trebui să fie de cel puțin 60 de diametre, totuși, conform SNIP, lungimea este de 30 de diametre.

Cerințe de bază pentru suprapuneri:

 • Racordurile de îmbinare nu ar trebui să fie una peste alta, este necesar să se deplaseze suprapunerea cu 30 de diametre. Dacă în grilaj sunt folosite trei tije paralele, fiecare articulație este deplasată.
 • Accesoriile de andocare trebuie făcute în zona de momente "zero".
 • În spațiile dintre grămezi, îmbinările sunt situate aproximativ la o distanță de ¼ - ¼ span.
 • Cel mai bun loc pentru suprapunere este zona forțelor de compresie.

Principalele concepții greșite ale maeștrilor amatori:

 • Localizarea suprapunerilor la o distanță de 60 de diametre una de cealaltă. De la îmbinarea pe aceeași axă verticală, această distanță nu salvează, dar există o depășire mare a firului.
 • Localizarea suprapunerii armăturii superioare deasupra grămezii este complet analfabete, deoarece există efort maxim în zona de tracțiune.

Caracteristicile suprapunerii montajului

Deoarece scopul principal al armării este de a lucra în zonele de întindere a grilei, în zonele de compresie lungimea suprapunerii nu trebuie făcută mai mult de 20 - 30 cm. Pentru centura de armare inferioară, zonele de compresie sunt de-a lungul axei stâlpilor de susținere, iar cel superior - în centrul distanței dintre stâlpi.

Respectând toate cerințele, desigur, este nevoie de timp, dar în final vom obține o armare profesională cu un consum minim de materiale. De fapt, centura ranforsată este o plasă obișnuită țesută din armătură cu nervuri cu diametrul de aproximativ 1 cm, iar lungimea aproximativă a centurii este de 20 până la 40 cm. Armarea transversală care leagă întreaga structură nu suportă nici o greutate, astfel încât să puteți utiliza o sârmă netedă cu un diametru de 6 - 8 mm.

Compania noastră oferă o gamă largă de materiale pentru a crea fundații de orice complexitate. Gama de accesorii metalice este prezentată în diametre cuprinse între 6 și 40 mm, pe care le puteți cumpăra cu ridicata și cu amănuntul, la prețuri destul de scăzute (de exemplu, prețul armăturilor este de 25 mm pentru doar 24.000 de ruble).

Suprapunerea armăturii la legare - SNiP și cerințele de bază ale acestora

Suprapunerea armăturii în timpul legării (SNiP 52-101-2003) este cea mai simplă și în același timp veridică versiune a conexiunii armăturii, care garantează funcționarea pe termen lung a fundației sau a altei structuri de beton.

1 Armătură suprapusă pentru împerechere - SNiP și principalele prevederi ale acestora

Normele și regulile sanitare din 2003 indică toate tipurile de armături de construcție existente în prezent. Acestea includ articulații mecanice și sudate de tip cap la cap, precum și îmbinări cu role, realizate fără sudură. Cele mecanice sunt produse prin cuplaje filetate sau comprimate folosind unități speciale, sudura implică sudarea și îmbinările suprapuse pot fi de trei tipuri:

 • tije cu capete drepte cu montare sau sudare pe suprapunerea barelor (transversale);
 • profile tije periodice cu capete drepte;
 • tije cu labe, cârlige, bucle (se numesc curbe).

Se recomandă suprapunerea pentru a conecta supapa cu o secțiune transversală de cel mult 40 de milimetri. Într-un document care este analog cu SANNORM-ul care ne interesează (ACI 318-05), este permisă o secțiune transversală a barei de cel mult 36 de milimetri. Această limitare se datorează faptului că testarea fiabilității conexiunii cu un diametru mai mare de armare practic nu a fost efectuată, ceea ce înseamnă că nu există date confirmate cu privire la acest punctaj.

Armatura este interzisa sa fie conectata in locuri de tensiune maxima a tijei si a suprafetelor de aplicare (concentrata) pe ele. Este permisă efectuarea conexiunii atât fără fir cât și cu firul de tricotat. În ultimul caz, firul este utilizat pentru armarea împerecherii. Experții recomandă folosirea îmbinărilor de compresie sau a cuplajelor cu șuruburi atunci când se lucrează cu tije cu o secțiune mai mare de 25 mm. Acest lucru se datorează faptului că în acest caz:

 • nivelul de siguranță al structurii crește (la îmbinări există o limitare a volumului amestecului de beton);
 • costurile financiare pentru consolidare sunt reduse (suprapunerile, de regulă, necesită o supra-cheltuială considerabilă de consolidare - până la 20-25%).

Distanța dintre barele de armare, care sunt îmbinate printr-o suprapunere, în direcția orizontală și verticală, trebuie să fie de la 25 mm și mai sus. Respectarea acestei condiții permite pătrunderea rapidă a betonului în locurile "izolate" ale cadrului. Pentru supapele cu o secțiune transversală mai mare de 25 mm, se recomandă selectarea valorii distanței specificate, identică cu diametrul tijei. Dar distanța cea mai mare dintre elementele de armare de-a lungul lățimii benzii de fundație ar trebui să fie de până la opt secțiuni ale părților de armare.

În cazurile în care se utilizează firul de tricotat, distanța dintre tije este adesea considerată egală cu zero, deoarece în această situație depinde numai de înălțimea proeminențelor profilului. În acest caz, distanța cea mai mare dintre elementele de armare este aleasă astfel încât să nu depășească patru diametre ale barelor de armare. Distanța dintre perechi de îmbinări situate unul lângă celălalt, cu o îmbinare suprapusă, se presupune că nu este mai mică de 30 mm (nu mai puțin de două diametre de tije).

2 Caracteristicile tehnice ale realizării unei îmbinări sudate fără sudură

Este necesar să distribuiți într-o combinație conexiunile situate în vecinătate. Mai mult decât atât, în așa fel încât, în același timp, într-o singură secțiune, până la 50 (nu mai mult decât), procentul de tije să fie conectat.

Sub secțiunea (una) calculată, care trebuie determinată pentru a determina numărul de tije de legătură, înțelegeți zona cu o lungime de 130% din lungimea totală a suprapunerii (măsurată de-a lungul tijei). Este important să se înțeleagă aici: atunci când se proiectează, îmbinările de armare sunt considerate ca fiind situate în aceeași secțiune, cu condiția ca centrele lor să fie situate exact în zona specificată. Cea mai mică distanță (în lungime) dintre îmbinările SNiP trebuie să fie de 610 milimetri.

ACI 318-05 și standardele Sanorm pe care le considerăm sfătuiți să realizați conexiuni de bare separate (adică, pierdeți) în structuri care nu sunt precomprimate. Recomandarea este destul de logică, deoarece betonul cu această variantă de îmbinare umple tijele pe toate laturile, ceea ce garantează fixarea super-fiabilă a fiecărei bare, ceea ce nu poate fi obținut prin turnarea unei circumferințe incomplete a elementului de armare legat cu tija adiacentă cu un fir de tricotat. Notă - suprapunerea pe lungimea sa nu poate fi mai mică de 25 de centimetri.

O altă prevedere importantă a standardelor sanitare este că într-o singură secțiune (calculată), o îmbinare nu poate avea mai mult de 50% din tijele metalice încorporate într-o bandă de fundație. În plus, este permisă îmbinarea prin metoda descrisă a ochiurilor sudate și a elementelor individuale de armare fără o rulare obligatorie. Dar această permisiune este valabilă numai în cazul utilizării armăturii pentru armarea de tip non-funcțional (așa-numitul constructiv).

Dacă armarea funcționează atât la compresiune, cât și la tensiune, este posibilă o suprapunere de 30 de centimetri (și mai mare). În documentația de construcție a majorității țărilor străine, suprapunerea este stabilită la nivelul de 40 de diametre ale elementelor de îmbinare pentru armare. În practica internă, acest indicator este egal cu 50 de diametre (vorbim de fitinguri clasa A400).

De asemenea, indicatorul suprapunerii recomandate depinde de ce marca de beton este utilizată pentru a umple structura. De exemplu, pentru un amestec de M300 este de 35 diametre, M250 - 40 diametre, M200 - 50. Dar pentru fitingurile A-II și A-I, suprapunerea este întotdeauna selectată la o rată de 40 de diametre. Este adevărat că este important să înțelegeți că toate aceste afirmații sunt valabile pentru indicatorii calculați. În practică, indicatorii reali (și nu cei minim recomandați) de suprapunere sunt de obicei de mai multe ori mai mari.

Supapele 3 se suprapun - valori reale

Se stabilește lungimea suprapunerii barelor la efectuarea ancorării, concentrându-se asupra faptului că forța care acționează în structura de întărire este percepută de forțele de rezistență ale elementelor metalice și de forțele de aderență a betonului și a armăturii, observate de-a lungul întregii lungimi a articulației. SNiP pe armătură suprapusă atunci când legarea dă următoarele valori recomandate pentru lungimea suprapunerii (toate valorile sunt în milimetri):

 • 1090 pentru secțiunea de armare 36;
 • 960 pentru 32;
 • 860 pentru 28;
 • 760 pentru 25;
 • 680 pentru 22;
 • 580 pentru 18;
 • 480 pentru 16;
 • 380 pentru 12;
 • 300 pentru barele de 10 mm.

Standardele sanitare conțin, de asemenea, tabele cu recomandarea unei lungimi de suprapunere a ancorajului pentru diferite grade de beton pentru elementele de armare care lucrează în compresie și în tensiune. Conform acestor tabele, lungimea minimă de suprapunere pentru betonul M450 cu o secțiune transversală a tijei A400 de 6 milimetri este de 20 de centimetri. Dar pentru un amestec de beton M250 și o tijă cu o secțiune transversală de 40 mm, indicatorul de lungime este deja 158 cm.

Adăugați câteva puncte importante ale SNiP, care au fost discutate în acest articol:

 • în locul ancorării structurii cu o suprapunere, ar trebui montată armătură suplimentară transversală (această condiție este obligatorie);
 • spațiile de ancorare a barelor adiacente nu sunt permise mai puțin de 61 de centimetri;
 • suprapunerile prin cruce trebuie să fie conectate cu cleme sau cleme din materiale plastice sau din sârmă vâscoasă recoaptă.

Suprapunerea armăturii atunci când se leagă (SNiP)

În timpul întăririi fundației sau fabricării oricărui tip de centură blindată, aproape fiecare persoană are o întrebare despre ce lungime ar trebui să fie suprapunerea și cum să o execute corect. Într-adevăr, este foarte important. Asamblarea corectă a barelor de oțel face legătura de armare mai durabilă. Construcția clădirii este protejată de diferite tipuri de deformare și distrugere. Impactul asupra fundației este minimizat. Ca urmare, viața de serviciu fără probleme crește.

Acoperirea suprapusă atunci când legarea este cea mai simplă și în același timp veridică versiune a conexiunii armăturii

Tipuri de conexiuni

Codurile și regulamentele de construcție existente (SNiP) descriu în detaliu fixarea supapelor prin toate metodele existente în prezent. Până în prezent, sunt cunoscute astfel de metode de îmbinare a armăturilor, cum ar fi:

 • Articulațiile suprapuse realizate fără sudură:
 • se suprapun atunci când sunt fixate cu părți curbe (buclă, picioare, cârlige).
 • se suprapun în conexiunile barelor drepte de armare cu fixare transversală;
 • se suprapun capetele drepte ale tijei.
 • Tipuri de articulații mecanice și sudate:
 • folosind mașini de sudat;
 • cu ajutorul unităților mecanice profesionale.

Se recomandă suprapunerea pentru a conecta supapa cu o secțiune transversală de cel mult 40 de milimetri

Cerințele SNiP spun că cel puțin două cuști de armare inseparabile trebuie instalate într-o bază de beton. Acestea sunt realizate prin fixarea tijelor de armare suprapuse.
Varianta răsucirii suprapunerilor de ramuri este populară în construcțiile private. Și există o explicație pentru aceasta - o astfel de metodă este disponibilă, iar materialele necesare sunt de cost redus. Este posibilă legarea barelor de armare care se suprapun fără sudură cu ajutorul firului de tricotat.
Construcția industrială utilizează deseori cea de-a doua versiune a îmbinării tijelor de armare.
Standardele de construcție permise în timpul conectării armăturilor se suprapun utilizării tijelor din diferite secțiuni (diametre). Dar acestea nu trebuie să depășească 40 mm din cauza lipsei datelor tehnice, confirmate de cercetare. În acele locuri unde sarcina este maximă, este interzisă fixarea cu o suprapunere atât în ​​timpul împerecherii cât și în cazul sudării.

Tije de sudură

Suprapunerea armăturii cu ajutorul sudurii este permisă numai cu tije de grade А400С și А500С. Fitingurile din această clasă sunt considerate sudate. Dar costul unor astfel de tije este destul de ridicat. Cea mai comună clasă - A400. Dar utilizarea sa este inacceptabilă, ca atunci când este încălzită, puterea și rezistența la coroziune sunt reduse considerabil.
Este interzisă sudarea locurilor în care există o suprapunere a armăturii, indiferent de clasa celor din urmă. Există o probabilitate de rupere a tijelor atunci când sunt expuse la sarcini mari. Deci spun surse străine. Regulile rusești permit sudarea cu arc electric a acestor locuri, dar dimensiunea diametrelor nu trebuie să depășească 2,5 cm.

Armatura este interzisă să se conecteze în locurile de tensiune maximă a tijelor și a suprafețelor de aplicare (concentrate) pe acestea

Lungimea sudurilor și a claselor de armare sunt direct legate. Folosim electrozi cu o secțiune transversală de 4-5 mm. Lungimea suprapunerii în timpul lucrărilor de sudură este mai mică de 10 diametre ale tijelor utilizate, care îndeplinește cerințele regulamentelor GOST 14098 și 10922.

Instalarea de armoze fără sudură

La montarea îmbinărilor cu suprapunere, tijele celei mai populare mărci - A400 AIII sunt folosite pentru împerechere. Locurile în care se face suprapunerea sunt legate de firul de tricotat. SNiP au cerințe speciale atunci când aleg această metodă de pachete.
Câte opțiuni există de fixare a tijelor fără sudură?

 • suprapunerea tijelor finale;
 • tije suprapuse cu capete drepte, cu reticulare de tije transversale;
 • cu capete curbe.

Dacă tijele au un profil neted, este posibil să se utilizeze numai variantele a doua sau a treia.

Racordarea armăturii nu trebuie să fie amplasată în zone cu aplicații de sarcină concentrată și zone cu solicitări maxime.

Cerințe esențiale pentru compuși

În timpul tricotării articulațiilor prin metoda suprapunerii fără utilizarea sudurii, unii parametri sunt determinați de reguli:

 • Lungimea căptușelii.
 • Caracteristicile locației nodurilor în proiectare.
 • Localizarea suprapunerilor în raport unul cu celălalt.

Așa cum am menționat deja, este interzisă plasarea armăturii suprapuse în locurile cu sarcină maximă și tensiune maximă. Acestea ar trebui să fie amplasate în zone de produse din beton armat, unde nu există încărcătură sau este minimă. Dacă nu există o astfel de posibilitate tehnologică, dimensiunea articulației este aleasă pe baza - 90 secțiuni (diametre) ale tijelor de îmbinare.
Reglementările tehnice reglementează în mod clar care ar trebui să fie mărimea acestor compuși. Cu toate acestea, valoarea lor poate depinde nu numai de secțiunea transversală. Următoarele criterii o afectează:

 • gradul de încărcare;
 • marca de beton utilizată;
 • clasa de armare;
 • amplasarea îmbinărilor în structură;
 • locul de utilizare a produselor din beton.

În cazurile în care se utilizează sârmă de tricotat, distanța dintre tije este adesea considerată zero.

Condiția fundamentală pentru alegerea lungimii suprapunerii este diametrul armăturii.
Următorul tabel poate fi utilizat pentru a calcula în mod convenabil mărimea îmbinărilor tijelor la tricotat fără a utiliza metoda de sudare. De regulă, mărimea lor este însumată până la de 30 de ori mai mare decât secțiunea transversală a armăturii utilizate.

Suprapunerea armăturii la împerechere - normele conexiunii conform SNiP

Armarea este o parte crucială a dispozitivului tuturor structurilor monolitice, de care depinde structura durabilă și de încredere viitoare. Procesul este de a crea un cadru de tije metalice. Este așezat în cofraje și umplut cu beton. Pentru a crea acest cadru, recurg la tricotat sau la sudare. În același timp, o suprapunere corectă pentru armare joacă un rol major în legare. Dacă este insuficientă, conexiunea nu va fi suficient de puternică și aceasta afectează performanța. Prin urmare, este important să dați seama exact ce trebuie făcut atunci când se împerechează.

Tipuri de compuși

Există două metode principale de fixare a fitingurilor, în conformitate cu codurile și regulile de construcție (SNiP), și anume punctul 8.3.26 SP 52-101-2003. Se spune că conectarea barelor poate fi efectuată prin următoarele tipuri de andocare:

 1. Atingerea barelor de armare fără sudură, suprapunere.
  • se suprapun cu utilizarea de piese cu coturi la capete (bucle, cârlige, cârlige); numai buclele și cârligele sunt folosite pentru tije netede;
  • suprapuse cu capete drepte ale barelor de armare ale unui profil periodic;
  • suprapuse cu capete drepte de tije de armare cu fixare de tip transversal.
 2. Racorduri mecanice și sudate.
  • atunci când utilizați mașina de sudură;
  • cu ajutorul unei unități mecanice profesionale.


Cerințele SNiP indică faptul că baza de beton necesită instalarea a cel puțin două cadre de armare inseparabile. Ele se fac prin blocarea tijelor care se suprapun. Pentru locuințe private această metodă este utilizată cel mai des. Acest lucru se datorează faptului că este accesibil și ieftin. Chiar și un începător poate avea grijă de crearea cadrului, deoarece sunt necesare tijele și firul de tricot moale. Nu este nevoie să fii sudor și să ai echipament scump. Și în producția industrială, cea mai comună metodă de sudură.

Fiți atenți! Clauza 8.3.27 afirmă că armăturile se suprapun armăturii fără sudură, fiind folosită pentru tije a căror secțiune de lucru nu depășește 40 mm. Locurile cu sarcină maximă nu trebuie fixate cu suprapunere, vâscozitate sau sudură.

Conectarea tijelor prin sudare

Suprapunerea barelor prin metoda de sudare este utilizată exclusiv cu supapele A400C și A500C. Numai aceste mărci sunt considerate a fi sudate. Acest lucru afectează costul produselor, care este mai mare decât de obicei. Una dintre clasele comune este clasa A400. Dar produsele de îmbinare sunt inacceptabile. Când este încălzit, materialul devine mai puțin durabil și își pierde rezistența la coroziune.

În locurile în care există o suprapunere a armăturii, sudarea este interzisă, în ciuda clasei de tije. De ce? Dacă credeți că există surse străine, atunci există o probabilitate mai mare de rupere a intersecției, dacă va fi afectată de sarcini grele. În ceea ce privește normele rusești, avizul este următorul: este permisă utilizarea sudării cu arc electric pentru îmbinare dacă dimensiunea diametrelor nu depășește 25 mm.

Este important! Lungimea sudurii depinde în mod direct de clasa armăturii și diametrul său. Pentru lucrări care utilizează electrozi, a căror secțiune transversală este cuprinsă între 4 și 5 mm. Cerințele reglementate de GOST 14098 și 10922 precizează că este posibil să se suprapună prin sudare folosind o lungime mai mică de 10 diametre de bare de armare utilizate pentru lucru.

Atingerea metodei de fixare a fitingurilor

Aceasta este cea mai ușoară cale de a oferi o construcție robustă a barei. Pentru această lucrare se folosește cea mai populară clasă de tije, și anume A400 AIII. Îmbinarea suprapunerii armăturii fără sudură este efectuată de firul de legătură. Pentru a face acest lucru, două tije sunt atașate una de cealaltă și legate în jurul valorii de mai multe locuri cu fir. După cum sa menționat mai sus, în conformitate cu SNiP, există 3 opțiuni pentru fixarea barelor de armare vâscoase. Fixare cu capete drepte ale profilului periodic, fixare cu capete drepte de tip transversal, precum si cu piese cu coturi la capete.

Pentru a face ca conexiunile barelor de armare să se suprapună oricum Există o serie de cerințe pentru acești compuși, astfel încât să nu devină un punct slab al întregii structuri. Iar punctul nu este numai în lungimea suprapunerii, ci și în alte momente.

Nuante importante și cerințe pentru lipirea vâscoasă

Deși procesul de conectare a tijelor prin sârmă este mai ușor decât conectarea acestora cu o mașină de sudură, nu poate fi numită simplu. Ca orice lucrare, procesul necesită respectarea strictă a regulilor și recomandărilor. Numai atunci putem spune că armarea structurii monolitice este corectă. Fiind implicați în îmbinarea armăturii cu suprapunerea prin metoda de îmbinare, trebuie să se acorde atenție următorilor parametri:

 • lungimea tijei;
 • locația joncțiunii în structură și caracteristicile acesteia;
 • deoarece suprapunerile sunt localizate una la alta.

Am menționat că este imposibil să se amestece o articulație de armatură realizată cu o suprapunere pe secțiunea cu cel mai înalt grad de încărcare și solicitare. Aceste zone includ colțurile clădirii. Se pare că trebuie să calculați corect locurile conexiunilor. Localizarea acestora ar trebui să fie situată în zone de construcții din beton armat în care încărcătura nu este prevăzută sau este minimă. Ce se poate face dacă nu este posibil din punct de vedere tehnic să se respecte această cerință? În acest caz, dimensiunea suprapunerii tijelor depinde de numărul de diametre pe care armarea le are. Formula este după cum urmează: dimensiunea conexiunii este egală cu 90 de diametre ale tijelor utilizate. De exemplu, dacă se folosește o armătură de Ø 20 mm, dimensiunea suprapunerii pe secțiunea cu sarcină mare este de 1800 mm.

Cu toate acestea, standardele tehnice reglementează în mod clar dimensiunea acestor compuși. Suprapunerea depinde nu numai de diametrul tijei, ci și de alte criterii:

 • clasa de accesorii utilizate pentru funcționare;
 • ce marcă de beton folosită pentru turnarea betonului;
 • ce este folosit baza de beton armat;
 • gradul de încărcare.

Se suprapun în condiții diferite

Deci, ce este armarea suprapusă atunci când legați? Care sunt datele exacte? Să începem prin uitarea exemplelor. Primul factor pe care depinde suprapunerea este diametrul tijelor. Se observă următorul model: cu cât diametrul armăturii este mai mare, cu atât devine mai mare suprapunerea. De exemplu, dacă se folosește o armătură cu diametrul de 6 mm, suprapunerea recomandată este de 250 mm. Acest lucru nu înseamnă că pentru tijele cu o secțiune transversală de 10 mm va fi același. De obicei este utilizată o secțiune transversală de 30-40 de ori mai mare decât armarea.

Deci, pentru a simplifica sarcina, folosim o tabelă specială, unde se indică ce suprapunere se folosește pentru tije de diferite diametre.