Dimensiunea optimă a zonei orb: lățime, panta, grosime

După construirea clădirii, este necesară amenajarea teritoriului în jurul perimetrului său. Este important să se asigure nu numai percepția estetică, ci și protejarea fiabilă a fundației structurii de efectele negative ale precipitațiilor. Potrivit cerințelor codurilor de construcție, se construiește un fel de trotuar de-a lungul conturului clădirii, dimensiunile cărora sunt reglementate de standard. Aceasta este lățimea zonei orb, pantă, precum și o serie de alți indicatori. Respectarea dimensiunilor recomandate asigură durabilitatea structurii de protecție.

Ce este o zonă orb?

Mulți oameni au acordat atenție pasarelei atractive care înconjoară clădirea de-a lungul conturului. Se compune din următoarele straturi:

 • extern. Este un strat special, decorativ, realizat din diverse materiale. Situat pe o pantă. Are caracteristici de izolare îmbunătățite și se potrivește strâns cu partea exterioară a subsolului sau cu fundația clădirii. Stratul exterior împiedică accesul umezelii la îmbinări și partea de fundație sub marca zero;
 • internă. Se formează într-o groapă care a fost pregătită în preajma perimetrului clădirii. Constă dintr-o pernă de piatră compactată de nisip compactă, armătură cu armătură de armare, beton și podele izolante. Toate straturile substratului sunt realizate secvențial și după întărirea finală a compoziției de beton se formează baza pentru acoperirea finală. Substratul protejează solul de umflături.

Zona orb este un element al clădirii, datorită căruia sarcina de impermeabilizare a fundației este redusă

O bandă de protecție amplasată orizontal, realizată în jurul clădirii, are următoarele caracteristici:

 • putere crescută;
 • proprietăți de izolare termică;
 • rezistent la umezeală;
 • etanseitate.

Unii consideră că o astfel de pistă este un element decorativ, dar efectuează o serie de funcții de protecție.

Ce se face conform codului clădirii

Structura de protecție este creată pentru a rezolva un complex de sarcini serioase:

 • protecția subsolului clădirii de efectele precipitațiilor;
 • asigură integritatea structurii de fundație;
 • izolarea termică suplimentară a subsolului;
 • protecția solului împotriva înghețării;
 • să protejeze baza clădirii împotriva deteriorării prin rădăcini;
 • reducerea costurilor de restaurare a fundației;
 • prevenirea umflăturii solului;
 • eliminarea eficientă a precipitațiilor.

La fel ca orice element structural, acesta are cerințe speciale care trebuie îndeplinite.

În plus, zona orb oferă următoarele funcții:

 • comoditatea de a se deplasa în jurul clădirii;
 • aspectul atractiv al clădirii.

Scopul funcțional al structurii de protecție este furnizat în funcție de mărimea acesteia.

Ce mărimi are o zonă orb produsă de SNiP

Numai o zonă orb de înaltă calitate poate proteja în mod fiabil fundația și poate asigura durabilitatea acesteia. GOST precizează dimensiunile sale principale, care sunt importante pentru a fi observate în fabricare.

Ce determină lățimea zonei orbite de către SNiP

Parametrul specificat este determinat prin calcul, luând în considerare următorii factori:

 • tipul de sol;
 • amplasarea marginii acoperișului;
 • caracteristicile clădirii.

Unul dintre parametrii care afectează lățimea platformei de protecție este gradul de slăbire a solului, determinat de laborator.

Elementul este conceput pentru a devia excesul de umiditate dincolo de perimetrul casei.

Codurile de construcție clasifică solurile în următoarele tipuri:

 • sol rezistent la deformare sub acțiunea propriei greutăți. Acestea cad sub influența forțelor externe cu nu mai mult de 50 mm;
 • soluri susceptibile la contracție datorită greutății proprii. Deformarea depășește 50 mm sub influența încărcăturilor externe.

Lățimea circuitului de protecție, în funcție de tipul de sol este:

 • mai mult de 150 cm - pentru primul grup;
 • peste 200 cm - pentru al doilea tip.

Tipul de sol este determinat pe baza surselor de referință sau prin efectuarea unei analize cuprinzătoare.

Zona orb minimă

Documentele actuale de reglementare reglementează zona orb minim admisibilă. Este de 80-100 cm. Trebuie să se observe că mărimea specificată trebuie să depășească poziția marginea acoperișului cu 20-30 cm. Respectarea acestei cerințe asigură o drenaj eficient, cu condiția să se observe panta optimă a suprafeței spre partea opusă a clădirii.

Este necesar să se țină seama de dimensiunile clădirii, precum și de distanța dintre clădirile adiacente. Tăierea prea îngustă poate perturba vizual proporțiile și exteriorul general.

Suprafața orbită a plăcilor de pavaj, pietruite sau lut se poate încadra perfect în designul grădinii sau zonei suburbane

Pasul orb

Capacitatea de scurgere a umezelii este influențată de panta zonei orb. SNiP recomandă observarea valorii acestui parametru în intervalul 2-3%. În același timp, partea frontierei adiacente fundației se poate ridica deasupra punctului zero cu 100-150 mm, iar marginea exterioară - cu 50-100 mm.

Cerințe de grosime

În funcție de tipul de beton utilizat pentru zona orb, SNiP permite o grosime diferită a zonei orb.

Grosimea totală a liniei de protecție în jurul perimetrului clădirii se determină prin însumarea următoarelor valori:

 • grosimea pernei de nisip;
 • înălțimea stratului de pietriș;
 • adâncimea substratului betonului.

Pentru a construi o zonă orb, este necesar să scoateți stratul de sol la o adâncime de aproximativ 20-30 cm și să formați o pernă de 50-150 mm grosime. Cota minimă a părții exterioare a șinei deasupra nivelului solului este de 5 cm. Grosimea platformei de protecție crește în direcția casei în conformitate cu versantul adoptat.

Aplicați dispozitivul pentru oglindă

Algoritmul de acțiuni privind construcția zonei orb prevede următoarele operațiuni:

 1. Curățarea solului de-a lungul conturului clădirii din resturi și vegetație.
 2. Demontarea solului la o adâncime predeterminată și construcția cofrajului.
 3. Umplerea pernei de nisip pietriș și compactarea acesteia.
 4. Instalarea plasei de armare și turnarea soluției de beton.

Dacă este necesar, înainte de betonare, puteți instala un strat de izolație termică.

Baza de beton poate fi decorată inițial cu materiale de finisare. La efectuarea lucrărilor, este necesar să se respecte cerințele codurilor de construcție, care asigură durabilitatea structurii și protecția fiabilă a fundației.

Care sunt cerințele pentru zona orb, conform codului clădirii?

Incep sa fac o zona orbita monolitice in jurul casei, ridicand pamantul, asa ca as vrea sa stiu care sunt cerintele pentru zona orb, in functie de SNiP, vreau sa fac totul fara vreo incalcare.

Zona orb este guvernată de multe reguli și de cerințele setului. Voi da doar câteva:

Conform SNiP 2.02.01 83, aspectele generale ale dispozitivului bazelor clădirilor sunt reglementate. În ea, principalul lucru este îndeplinirea cerințelor privind solurile. Anume, pe caracteristicile solului este zona orb.

Potrivit SNiP III-10-75, sunt reglementate cerințele generale pentru amenajarea peisajului, unde se indică modul în care zona orbită trebuie să fie adiacentă subsolului clădirii, în ce pantă (nu mai puțin de 1% și nu mai mult de 10%). Ce cerințe trebuie să corespundă betonului pentru trotuar. Care ar trebui să fie marginea exterioară a zonei orb.

Conform SNiP 3.04.01-87 și SNiP III-10-75, care sunt permise abateri pe panta pavimentului atunci când se construiește o zonă orb. La pregătirea bazei sub zona orbilor (calitatea compactării, uniformitatea).

Document important și de reglementare ca

ar trebui studiat, de asemenea, pentru că este utilizat de serviciile de control tehnic, care monitorizează calitatea producției.

Cerințele zonei orb sunt după cum urmează:

Adevăratul SNiP 2.02.01-83 (baza clădirilor și structurilor) este acum înlocuit de o societate mixtă (registrul de norme), și anume societatea în comun 22.13330.2011,

Panta zonei orb nu este mai mică decât un grad, dar nu mai mare de 10 grade (panta de la bază până la marginea zonei orb).

O astfel de "run-up" în pante depinde de acoperirea zonei orb, de exemplu, este suficient pentru o zonă orb de beton, 5 cm pe metru de lățime este suficient, zona orb de la o piatră poate fi mărită, până la 10 cm pe metru de lățime.

Lățimea zonei orb este, de asemenea, normalizată, dar nu printr-o cifră clară (determinată) și luând în considerare prelungirea acoperișului, zona orb trebuie să fie mai lată decât înălțimea, cel puțin 200 mm, mai larg posibil, nu mai este recomandată.

Prezența îmbinărilor de temperatură (de exemplu, între zona orb și plintă), lățimea lor nu este neapărat reglată, dar de obicei este 1 - n, 1,5 s.

Înălțimea stratului subțire este, de asemenea, reglată, trebuie să fie de cel puțin 20 cm (orb este o construcție cu mai multe straturi).

Acestea sunt punctele principale și generale.

Solurile sunt diferite, precum și "placinta" zonei orb, există puncte individuale care trebuie luate în considerare.

Zona orb

Regulile pentru construirea unei zone orb sunt reglementate de o serie de documente de reglementare, fiecare dintre ele conținând multe cerințe. Prin urmare, nu are sens să căutați un cod de construcție în zona orb ca fiind singurele norme: dacă doriți să faceți totul în conformitate cu cerințele, va trebui să le respectați pe toate. La un moment dat, am colectat un număr destul de mare de fragmente din cerințele pentru dispozitivul unei zone orb pentru depunerea unei instanțe pentru serviciul clientului, deoarece reprezentanții săi au încălcat în mod grav normele de pregătire a estimărilor, reflectând atât valori incorecte, cât și valori inexistente. Să ordonăm totul în mod consecvent.

Cerințe generale pentru motive (conform SNiP 2.02.01 83)

Conform SNiP 2.02.01 83, care este deseori definit ca un SNiP pe zona orb, sunt reglementate doar aspectele generale ale structurii fundațiilor clădirilor și structurilor, inclusiv calculele de deformare, efectul apelor subterane și alte astfel de lucruri. În consecință, SNiP 2.02.01 83 poate fi utilizat pentru calcule generale și pentru îndeplinirea cerințelor de bază pentru soluri etc. Cu toate acestea, acest document nu definește valori specifice și, prin urmare, nu este posibil să se recomande ca singur.

Cerințe generale pentru amenajarea teritoriului (pentru SNiP III-10-75)

"Zonele orbite din jurul perimetrului clădirilor ar trebui să se învecineze strâns cu subsolul clădirii. Panta zonei orb trebuie să fie de cel puțin 1% și nu mai mult de 10%.

În locurile inaccesibile pentru funcționarea mecanismelor, baza din zona orb este permisă să fie comprimată manual până când amprentele dispar din curbele de umplere, iar mișcarea materialului compactat se oprește.

Marginea exterioară a zonei orb din secțiunile drepte nu trebuie să aibă curburi orizontale și verticale mai mari de 10 mm. Rezistența la îngheț trebuie să îndeplinească cerințele pentru pavarea betonului. "

Conform paragrafului de mai sus, cerințele pentru betonul pentru zona orb trebuie să respecte "GOST 9128-97 *. Asfaltări, amestecuri de aerodromuri și betoane asfaltice. Condiții tehnice "și" GOST 7473-94. Amestecuri de beton. Condiții tehnice.

Cerințe privind serviciile de supraveghere tehnică (instrucțiuni pentru reglementarea construcțiilor)

Vom studia un alt document de reglementare, care se numește "Scheme de control al calității operaționale a lucrărilor de construcții, reparații și lucrări de construcție și instalare". Documentele de acest tip sunt utilizate de serviciile de supraveghere tehnică ca instrucțiuni pentru inspecția obiectelor și controlul calității muncii:

1. Cerințe tehnice: conform tabelului SNiP 3.04.01-87. 20, SNiP III-10-75 p. 3.26

2. Abaterile admise: panta acoperirii de la țintă - 0,2% din suprafața orbită; suprafața asfaltului sau trotuarului din plan, când este verificată cu o șină de 2 metri - 5 mm; suprafața preparatului de macadam din plan, când este verificată cu o șină de doi metri - 15 mm; grosimea de acoperire a zonei orb din proiect - -5% - + 10%. Zonele orb din jurul perimetrului clădirii trebuie să fie strâns adiacente la subsol. panta zonei orb din clădire trebuie să fie de cel puțin 1% și nu mai mult de 10%.

Zona orb trebuie să fie: cu soluri de lut - cel puțin 100 cm; cu soluri nisipoase - nu mai puțin de 70 cm.

3. În pavajul monolit beton nu este permis prezența crăpăturilor, găurilor și a cavităților.

Pentru a pregăti fundația (uniformitatea, calitatea compactării) în zona orb, ar trebui întocmit un certificat de inspecție pentru lucrările ascunse. Voi introduce o notă aici: dacă un reprezentant al supravegherii tehnice refuză să semneze acte, să suspende activitatea și să ceară oficialului să semneze fie un refuz scris sau motivat. Aduci totul la supravegherea tehnică în fața clientului - sunt obligați să semneze actele sau să refuze cu justificare. Nu credeți cuvintele, pentru că dacă (sau tu) te supui arbitrajului, permisiunea de a turna beton fără acte, numai în cuvinte, nu va fi dovadă. Refuzul de a semna acte (oral) pe un dictafon. Solicitați-vă propria și trimiteți-i pe toți - dacă vă stabilesc, va fi tu, și nu clientul și, cu atât mai mult, nu supravegherea tehnică care va plăti. Corect. Continuăm.

4. Cerințe privind calitatea materialelor utilizate: GOST 9128-97 *. Asfaltări, amestecuri de aerodromuri și betoane asfaltice. Condiții tehnice; GOST 7473-94. Amestecuri de beton. Condiții tehnice.

Amestecurile de beton ar trebui să fie caracterizate de următorii indicatori: clasa de rezistență; lucrabilitate; tipul și cantitatea de materii prime (lianți, umpluturi, aditivi); dimensiunea agregată.

În coordonarea cu organizația de proiectare care exercită supravegherea arhitecturală, este permis să nu se aleagă probe ale amestecului de beton la locul așezării lor într-o structură monolită, ci să se evalueze rezistența betonului în funcție de controlul fabricantului amestecului de beton. Prelucrarea amestecului de beton se determină pentru fiecare lot în cel mult 20 de minute de la livrarea amestecului către locul de instalare.

Amestecuri de beton pe locul de acceptare a ouatului pe volum. Gresia betonului trebuie livrată consumatorului prin mixere pentru camioane, mixere pentru camioane. După acordul producătorului cu consumatorul, este permisă livrarea amestecurilor de beton cu autobasculante și camioane în butelii (vase).

Amestecurile de asfalt se caracterizează prin următorii indicatori: natura amestecului, în funcție de temperatura acestuia; densitatea betonului asfaltic; cea mai mare dimensiune a amestecului agregat. Temperatura amestecurilor fierbinți la eliberarea mixerului nu trebuie să fie sub 140 ° C.

Controlul calității amestecurilor de asfalt produse pe asfalt, la fabricarea lor, precum și la montarea în carcasă. Pentru controlul calității amestecului se ia și se testează într-o singură probă din fiecare lot. Fiecare lot de amestec la livrarea către consumator trebuie să fie însoțit de un certificat de calitate. Voi insera o nota: documentele nu trebuie sa fie pentru intregul lot de beton sau asfalt, ci pentru fiecare mixer (camion). Solicită certificate pentru fiecare zbor - trebuie să le furnizeze. Trimiteți materiale de calitate înapoi, deoarece vă pot elibera un certificat pentru un lot de 100 de cuburi, iar numai 25 dintre acestea vor corespunde mai mult sau mai puțin acestui certificat. Continuăm.

Instrucțiuni privind producerea de lucrări: conform SNiP III-10-75 p. 3.26

Baza de sub trotuarul de beton asfaltic trebuie să fie compactată cu piatră zdrobită sau cu pietriș de dimensiune de 40-60 mm, fiind presată în pământ printr-o rolă sau un tamper. Amestecarea betonului monolit ar trebui aranjată pe o bază de nisip, compactată la un raport de densitate nu mai mic de 0,98.

Pardoseala din asfalt trebuie să fie confecționată dintr-un amestec fierbinte de preparate din fabrică cu o temperatură de cel puțin 120 ° C atunci când este așezată. Betonul utilizat pentru zona orb trebuie să fie conform cu betonul rutier cu rezistență la îngheț și gradul trebuie să fie cel puțin M200.

Amestecurile de asfalt pot fi puse numai în condiții de vreme uscată. Substraturile sub acoperire trebuie să fie curățate de murdărie. Temperatura aerului la pavelele de beton asfaltic din amestecurile fierbinți nu trebuie să fie mai mică de + 5 ° С în primăvară și vară și nu mai mică de + 10 ° С în toamnă. Pentru a îndepărta umezeala de la conductele de scurgere, trebuie realizate tăvi speciale de beton sau beton asfaltic cu o pantă de cel puțin 15%.

În general, aici este un citat. Fiți atenți la linii: "se interzice să se preleveze mostre dintr-un amestec de beton pe locul amplasării lor într-o structură monolit, ci să se evalueze forța betonului în conformitate cu controlul producătorului amestecului de beton". În practică, aceasta înseamnă, de obicei, că trebuie să aruncați câteva cuburi de beton și să le trimiteți la laboratorul de fabrică (fără a acorda supraveghere tehnică). Fiecare uzină de betoane are un laborator propriu, în care vor fi testate probe și vor primi certificate, care vor trebui să fie prezentate supervizorului tehnic sau clientului (dacă lucrați direct cu acesta). Cuburile în timpul turnării trebuie să fie bine umflate, altfel ele se pot desprinde. Am făcut mucegaiuri de acest gen: m-am dus la gunoi lângă supermarket, am scos în ea, am găsit aproximativ cinci cutii de fructe și o bucată de placaj. Din toate acestea, am construit forme de casă cu celule, acestea sunt:

Aceste piese trebuie să fie puse pe o suprafață tare (de exemplu, gips-carton), se toarnă betonul în ele și se tamponează bine. Apoi, formele trebuie să fie defalcate și eșantioanele luate din acestea (în fotografia de mai jos, unele probe s-au dovedit a fi de o calitate foarte slabă). Cu fiecare mixer este necesar să pregătiți 3-4 cuburi cu o latură de 15 cm. Este mai bine să înfășurați produsele finite într-o cârpă înainte de a le expedia. Luați cu strictețe eșantioanele nu trebuie să fie mai devreme decât câștigul primar (cel puțin 7 zile). În practică, laboratoarele le iau uneori într-o zi sau două de îndată ce sunt gata. Dacă lucrați direct cu clientul, nu uitați să includeți în laboratorul estimativ teste de beton și fabricarea probelor pentru ele. La ordinul de stat va trebui să faceți mostre chiar dacă acest lucru nu este reflectat în estimare.

Aceasta este în ceea ce privește "instrucțiunile". După cum se poate vedea, SNiP 2.02.01 83 în zona orb nu este menționat deloc, ceea ce confirmă comentariile pe care le-am prezentat mai sus că acest element poate fi considerat doar general, orientativ și să aplice câteva informații calculelor.

Din TSN din Moscova

"4.11.4 Pentru a asigura conductele de apă de suprafață de la clădiri și structuri de-a lungul perimetrului lor, este necesar să se asigure o zonă orb cu izolație sigură în conformitate cu SNiP III-10. Panta zonei orbilor ar trebui să fie luată cel puțin 10 de la clădire. Lățimea zonei orb pentru clădiri și structuri se recomandă să fie de 0,8-1,2 m, în condiții geologice dificile (soluri cu carst) - 1,5-3 m. În cazul unei clădiri învecinate cu comunicațiile pietonale, trotuarul cu o suprafață tare serveste ca zonă orb "

Astfel, cerințele pentru zonele orb ale clădirilor sunt reglementate de "Normele și reglementările pentru proiectarea îmbunătățirii integrate pe teritoriul orașului Moscova MGSN 1.02-02 TSN 30-307-2002". În mod surprinzător, am încercat cu grijă să găsesc un document similar la St. Petersburg, dar nu l-am putut găsi. Cu toate acestea, apelând la faptul că, în acest caz, cerințele stabilite în document nu sunt cauzate de condiții climatice speciale și de alte condiții, precum și de condițiile de construcție și / sau caracteristici ale funcționării clădirilor și structurilor dintr-o anumită regiune, aceste cifre și recomandări pot fi aplicate și pe teritoriul Petersburg.

Cerințe pentru clădirile aflate în construcție pe 384-FZ

Articolul 25. Cerințe pentru asigurarea protecției împotriva umezelii

1. Documentația de proiectare a clădirii și a structurii trebuie să conțină soluții de proiectare care să asigure:

1) drenajul de pe suprafețele exterioare ale structurilor de construcție înconjurătoare, inclusiv acoperișul, și de la structurile de construcție subterane ale clădirii și structurii;

2) impermeabilitatea acoperișului, a pereților exteriori, a tavanelor, precum și a zidurilor și podelelor subterane pe pământ;

3) pentru a preveni formarea de condens pe suprafața interioară a structurilor de construcții care se închid, cu excepția părților translucide ale ferestrelor și vitraliilor.

2. În cazul în care acest lucru este stabilit în atribuirea proiectării, documentația proiectului ar trebui să includă și măsuri de prevenire a inundării spațiilor și structurilor de construcție în caz de accidente la sistemele de alimentare cu apă.

După cum puteți vedea, spre deosebire de TSN și SNiP, 384-FZ descrie doar cerințele pentru impermeabilizare în termeni generali, fiind nu un document de reglementare, ci unul de reglementare. În consecință, clauza 2 a articolului 25 indică asigurarea etanșeității la apă pentru "pereții pardoselilor subterane și pardoselilor de pe pământ", care includ atât impermeabilizarea fundațiilor, cât și construcția de pavilioane care protejează aceste fundații.

Cerințe de grosime

După cum se presupune, grosimea straturilor (pernelor) de nisip, moloz și alte lucruri similare ar trebui, teoretic, să fie calculată pe baza materialelor din SNiP, partea II, secțiunea B "Podele. Standarde de proiectare. II-B.8-71. "De obicei, grosimea stratului de nisip nu este mai mică de 10 și până la 15 cm, piatra zdrobită nu este mai mică de 6 și până la 9., iar betonul - de la 7 la 12 cm. corpul solid, adică stratul înțepenit). Grosimea medie standard a trotuarului din beton armat pentru clădirile rezidențiale și publice (în practică) este de 10 cm, iar din betonul asfaltic este de 5 cm. Nu am găsit indicații directe ale grosimii minime a pavajei.

Cu toate acestea, în conformitate cu paragrafele. 3.1 și 3.128. "Linii directoare pentru proiectarea betonului și a structurilor din beton armat din beton greu fără pretensionare", grosimea plăcilor monolitice trebuie să fie atribuită și adoptată cel puțin 40 mm. Acesta nu este un document de reglementare, ci o recomandare. Dacă luăm în considerare zona orb ca o structură monolitică (ca o placă de fascicul), atunci, de aceea, aceste recomandări sunt de asemenea potrivite pentru aceasta.

Aceasta încheie cerințele de bază pentru construirea de beton armat și alte zone orb. După cum puteți vedea, ele includ nu numai SNiP, ci și normele TSN, precum și tot felul de alte note, calcule și recomandări stabilite în instrucțiunile și documentele consultative. În consecință, în documentația de licitație pentru 44-FZ, dacă este o comandă de stat, pot fi specificate orice cerințe suplimentare. Firește, în acest caz, dorințele suplimentare ale clientului nu trebuie să contravină normelor și regulilor stabilite, deci trebuie să fii atent înainte de a lua orice contract. Trebuie remarcat faptul că lucrările de achiziții publice de beton se disting prin costuri scăzute și dărâmături draconice, la fel de concretizate ca un material de construcție general, există un abis de toleranțe, certificate și alte birocrații.

Blind casa de snip

Zona orb previne influența agresivă a apei asupra bazei și pereților clădirii. Oferă protecție și fundație împotriva căderii. Construcția sa se realizează în etapa finală a construcției după finalizarea placării exterioare.

Dacă amânați crearea unei zone nevăzătoare imediat după construirea casei, atunci aceasta poate provoca daune grave fundației și, ulterior, zidurilor. În timp, apa subterană poate provoca o spălare neuniformă a clădirii.

Curățarea la domiciliu este deosebit de importantă dacă clădirea se află pe o suprafață înaltă. În timpul iernii, după saturarea cu apă, un astfel de teren sub influența înghețurilor se umflă inegal, creând presiune asupra structurii casei, ducând la distrugerea acesteia.

Principalele caracteristici ale zonei orb ale casei SNiP

Atunci când se creează o zonă orb, este necesar să se respecte o serie de reguli și reglementări stabilite, inclusiv dispozitivul unei zone orb, SNiP III-10, 3.04.01, precum și o serie de altele. Să le privim mai detaliat.

Reglementările stipulează că zona orb trebuie să aibă o pantă în direcția opusă pereților clădirii. Acest design permite scurgerea apei din fundație. Panta minimă este de 1,5 grade. Pentru a face acest lucru, îndepărtați stratul de sol de pe partea cea mai îndepărtată a zonei orb, cu 8 mm mai mult. Între zona orb și subsolul casei este necesar să se lase un spațiu de 1-2 cm grosime, care este umplut cu spumă de polistiren sau acoperit cu nisip. De asemenea, puteți utiliza două straturi de material de acoperiș.

Suprafața orb, în ​​conformitate cu SNiPa 2.02.01-83, în prezența solurilor de tip I ar trebui să aibă o lățime de 1,5 m și pe soluri de tip II - 2 m. În cazul în care orbul este de asemenea o zonă pietonală, este necesar să se ia în considerare și cerințele gesn 31-01-025. Această reglementare echivalează zona orb cu drumurile asfaltate și, prin urmare, cerințele relevante.

Calculul înălțimii subsolului se face pe baza materialului care va fi utilizat pentru a crea o zonă orb. Dacă alegerea se face în favoarea pietrei sau a betonului, atunci înălțimea nu trebuie să fie mai mică de 0,5 m, iar atunci când se utilizează pietriș și pietris - 0,3 m.

Lista cerințelor pentru zona orb a clădirii SNiP

Caracteristicile creează o zonă orb pe baza materialului și tehnologiei selectate. Acestea din urmă sunt prezentate mai jos într-un număr de puncte.

De-a lungul perimetrului tuturor clădirilor este necesar să se construiască o zonă orizontală impermeabilă. Atunci când creați o zonă orb, trebuie combinată cu piste și căi de acces. Alegerea unei zone orb specifice se bazează pe tipul de sol și poate varia de la 1,5 m (sol de tip I) până la 2 m sau mai mult (sol de tip II).

Atunci când se creează o zonă orb, stratul inferior trebuie să fie compactat, cu o grosime de până la 0,15 m. Înclinarea zonei orb în direcția transversală ar trebui să fie de 0,03 și mai mult. Diferența la aplicarea orbului zonei orb nu trebuie să depășească indicatorul calculat cu mai mult de 0,05 m. După ce apa intră în zona orb, ar trebui să existe o scurgere liberă în sistemul de drenaj.

În cazul în care zona orbită își combină funcțiile sale principale cu zona pietonală, atunci se aplică cerințe similare celor utilizate în raport cu suprafața drumului, precum și cele utilizate pentru conducerea unei mașini a cărei sarcină maximă pe osie nu depășește 8 tone.

Atunci când se construiește o zonă orb pentru structurile hidraulice, trebuie să se țină seama de normele SNiP 2.04.02-84. În acest caz, drenajul de suprafață asigură crearea unei zone orb cu un nivel ridicat de impermeabilizare, în conformitate cu SNiP III-10. Zona orb trebuie să aibă o pantă mai mare de 10% din structură. Lățimea acestuia ar trebui să se situeze în intervalul de 0,8-1,2 m și în prezența solurilor cu carst - 1,5-3 m. Dacă clădirea este adiacentă zonei pietonale, zona orb este înlocuită cu un trotuar cu o suprafață tare.

În cazul în care zona orb nu asigură impactul vehiculelor cu o încărcătură axială de până la 8 tone și lățimea nu depășește 2 m, atunci când este creată, este necesar să se plaseze un strat de nisip care să aibă un opritor lateral cu o grosime de 3 cm sau mai mult și un sigiliu cu un coeficient de cel puțin 0 98.

Baza suprafeței oarbe trebuie verificată cu ajutorul unui șablon sau tija de control pentru golurile care nu sunt permise. Pentru a obține o fixare strânsă a plăcilor, acestea trebuie să fie scufundate în nisip pentru cel puțin 2 mm. Lățimea îmbinărilor dintre plăcile de beton nu trebuie să depășească 15 mm, iar deplasarea verticală - nu mai mult de 2 mm.

Regulile de construcție a zonei orbesc sugerează de asemenea un punct important, precum împrăștierea pământului direct în jurul perimetrului clădirii și îndepărtarea șanțului, care împiedică compactarea suficientă și are, de asemenea, o rezistență scăzută la umiditate. Absorbste apa in cantitati mari, ceea ce afecteaza negativ peretii cladirii sub zona orbilor. Ca strat de drenaj, ar trebui să utilizați piatră zdrobită, care este cea mai bună opțiune atunci când creați un pavaj de plăci. Grosimea acestuia depinde de fracția de material utilizat pentru a fi așezată pe fundul șanțului și de tipul finisării finale a zonei orb.

Grosimea stratului de drenaj trebuie calculată ținând cont de faptul că marginea superioară a zonei orb trebuie amplasată la nivelul planificat. În acest caz, este necesar să se scadă din grosimea șanțului grosimea stratului principal și grosimea stratului inițial de așternut.

Video: Casa orbă

Grilă pentru GOST: norme admise și soluții tehnice suplimentare

Cerințele pentru instalarea tuturor siturilor de construcție, în special a zonelor orb, sunt controlate de o multitudine de documente standard, general acceptate, care indică o serie de reguli și caracteristici. Dacă intenționați să faceți totul în conformitate cu cerințele existente, atunci trebuie să vă conformați tuturor: lățimea zonei orb pentru oaspeți, înălțimea, unghiul de înclinare a structurii și multe altele.

Acest element joacă un rol destul de mare în durabilitatea și funcționarea confortabilă a clădirii însăși, împiedicând intrarea apei în structura fundației. Acesta servește ca o barieră împotriva pătrunderii inundațiilor și a apelor pluviale în apropierea casei, nu permite fundației să se scufunde, este un ornament, joacă rolul unui trotuar special în jurul perimetrului casei.

Care este acest element de construcție?

Mulți încă nu știu ce este zona orb a unei clădiri. Aceasta este o fâșie de beton, asfalt și pavaje în jurul casei. Conform normelor și regulilor de construcție, trebuie să fie aranjat în mod necesar, deoarece servește ca o barieră împotriva introducerii apei în structura subsolului, ceea ce, la rândul său, poate provoca un rău mare. Acest element este realizat din material impermeabil în jurul întregii clădiri. Lățimea acestuia trebuie să fie de cel puțin 70 cm și trebuie să fie aranjată în mod necesar din peretele casei spre exterior. În general, această dimensiune depinde de structura solului și de lungimea consolelor streașinului. În plus față de funcția principală - pentru a proteja fundația de apă, zona orb poate juca rolul unei zone pietonale.

Prezența acestui element face, de asemenea, posibilă menținerea curată a frontului clădirii. Apa care curge de pe acoperiș lovește pământul, împrăștiind astfel componentele de pe pereți. Imaginea după aceasta, desigur, este inofensivă, iar instalarea unei benzi de-a lungul perimetrului de beton, asfalt și plăci de pavaj nu permite acest lucru.

Mai multe probleme suferă dacă nu există nici o zonă orbă într-o clădire construită pe soluri înfloritoare. În timpul iernii, solul impregnat cu apă se umflă inegal, ceea ce este rău pentru fundație. În acest caz, pe site-ul din jurul perimetrului efectuați izolație. De asemenea, un rol semnificativ îl joacă această componentă, dacă casa este construită pe o fundație superficială. Deoarece talpa sa este situată aproape de suprafață, este chiar mai ușor să ajungeți la adâncimea bazei cu apă. Merită să spunem că este necesară construirea zonei orb pentru orice structură cu fundații diferite.

Cerințele SNiP

Potrivit SNiP din 2.02.01 83, este foarte des definit ca un SNiP pe zona orb, care are modificări generale privind instalarea bazei obiectelor de construcție, combinând indicatori de deformare, efectul apelor subterane și multe altele. Ghidat de SNiP de la 2.02.01 83 este de a calcula planul și respectarea anumitor reguli privind solul etc. Însă acest document nu ia în considerare anumiți indicatori, prin urmare nu merită consilierea acestuia ca principală și singură.

În conformitate cu III-10-75 SNiP, zona orb a unei clădiri trebuie să fie foarte aproape de peretele casei în jurul perimetrului. De la 1% la 10% ar trebui să se efectueze panta acestor structuri. În locurile greu accesibile pentru dispozitive, în partea de bază a acestui element de construcție, merită efectuată o etanșare manuală, astfel încât să dispară urmele de lovituri, iar materialul utilizat să înceteze să mai aibă mișcări.

Partea exterioară a acestor elemente de construcție, în limitele unor zone drepte, nu trebuie să includă secțiuni curbe mai mari de 10 mm în direcția orizontală și verticală. Este important ca betonul turnat pentru aceste structuri să îndeplinească toate cerințele materialelor utilizate pentru construcția de structuri rutiere. Normele impuse dispozitivului cu suprafață orb sunt specificate în documentele GOST 9128-97 și GOST 7473-94.

Extensii de rosturi în construcții

Acest element de construcție este împărțit în părți cu ajutorul îmbinărilor de dilatare. În perioada de iarnă, când temperatura scade sub zero, forța de întoarcere începe să funcționeze, iar structura dintr-o singură piesă se poate desprinde. Atunci când articulațiile de dilatare sunt aranjate, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Instalați-le la o distanță de fiecare 1,7-2 metri. Puteți face astfel de cusături cu ajutorul unor reguli și nivele, puteți utiliza, de asemenea, sticlă, placaj sau plăci. Amplasările de dilatație trebuie întotdeauna efectuate în colțurile acestui element de construcție.

Pentru a le completa, ar trebui să luați nivelul de construcție, să puneți unul din capete pe cofrajul aplicat, să îl luați pe cel de-al doilea la suprafața fundației și să marcați orizontul cu un creion. Și din moment ce doriți să efectuați o mică tendință și să setați nivelul cusăturii, ar trebui să adăugați 3 cm până la nivelul orizontului de fundație. Cel de-al doilea capăt trebuie plasat în apropierea colțului superior al cofrajului.

Amestecurile de dilatație în zona orb trebuie să fie realizate pe amestecul de beton. Umpleți o bandă subțire de beton în cadrul cofrajului de-a lungul marginilor, introduceți un far de-a lungul semnului de fundație. Este important ca farul să iasă din beton la o înălțime de 5 cm. Datorită utilizării materialelor de etanșare în îmbinările de dilatare, este posibilă extinderea duratei de viață a acestui element de construcție.

Extensii de rosturi în structură

Zona orb trebuie să includă și îmbinări de dilatare în două direcții. Cea mai mare eroare în instalarea acestor componente este absența lor. Sunt necesare îmbinări de dilatare când banda este creată din beton sau asfalt. În timpul fluctuațiilor de temperatură, are loc mișcarea la sol. În cazul în care elementul de construcție este conectat strâns la subsolul casei, atunci la începutul funcționării sale, după prima iarnă, apare un spațiu între acest element și peretele clădirii, ceea ce duce la apariția de probleme - apa intră în el, ceea ce duce la consecințe negative.

Pentru a preveni astfel de fenomene, este necesar să se efectueze o zonă orb împreună cu o cusătura de compensare, de aproximativ 1-2 cm, folosind bitum, material de acoperire sau material de etanșare. Dacă clădirea are deja o fundație de impermeabilizare, atunci este utilizată ca o cusătură compensatorie și ridicată la nivelul extrem al elementului de construcție. În plus, este important ca acest lucru să fie tăiat peste structura amestecului de beton în jurul perimetrului casei la fiecare 2-2,5 metri.

Este posibilă realizarea unei cusături compensatorii în zona orbilor cu ajutorul unei plăci, a cărei grosime este egală cu 10-20 mm, impregnată cu bitum tratat și cu un rezervor septic. Acesta este instalat pe marginea betonului de zăpadă.

Cum să preveniți defectele

Dacă țineți cont de lățimea consolelor de acoperiș și de structura solului în timpul construcției zonei orb, atunci în cursul funcționării sunt puțin probabil să apară defecte în viitor. Lățimea benzii de beton sau asfalt sau pavajele plăcilor trebuie să fie mai largi decât streașinile, dacă solul este normal. Dacă clădirea este construită pe soluri instabile, atunci lățimea ei ar trebui să fie mai mare de 1 m.

Dacă intenționați să construiți o clădire cu impermeabilizare, ar trebui să monitorizați în timpul funcționării eventuale deteriorări ale structurii. Pentru a evita defectele în zona orb a unei clădiri, experții recomandă îndepărtarea impermeabilizării la nivelul cerut - marginea structurii.

Desigur, construcția oricăror obiecte ar trebui să se desfășoare în conformitate cu datele documentelor de reglementare. Pentru a evita scăderea structurii, aceasta trebuie făcută impermeabilă. Dacă solul pe care se construiește casa poate fi înclinat prin proprietățile sale, atunci banda de beton, asfalt sau pavaj trebuie să fie de cel puțin 2 metri.

De asemenea, pentru a preveni apariția defectelor în timpul funcționării acestei structuri, este important să se realizeze armarea folosind o plasă metalică. În special, acest lucru joacă un rol important în construcția de structuri pe soluri de înălțare.

Standarde de proiectare pentru elemente de construcție

Există multe caracteristici care ar trebui luate în considerare în construcția de structuri de clădiri, dar printre numărul mare de cerințe vă sugerăm să evidențiați principalele. Zona orb include următoarele standarde de proiectare:

 • proiectul ar trebui să includă o pantă în exteriorul clădirii. Acest lucru face posibilă devierea apei de la fundație. Unghiul de pantă trebuie să fie de cel puțin 1,5 grade;
 • între peretele casei și zona orb trebuie să existe un spațiu de 10-20 mm, unde se toarnă nisipul sau se toarnă materialul de etanșare;
 • conform SNiP 2.02.01 83, banda acestui element de construcție ar trebui să fie pe sol de tip I având o lățime de 1,5 m, pe sol de tip II - 2 m;
 • Dacă acest element servește simultan ca teritoriu pietonal, atunci este important să țineți cont de cerințele hotelului la 31 ianuarie.025;
 • subsolul înălțimii depinde de materialul utilizat pentru construcția acestei structuri. Dacă este beton sau pavaj, atunci indicatorul ar trebui să fie mai mare de 0,5 m. Dacă se utilizează piatră zdrobită și pietriș, atunci indicatorul ar trebui să fie de 0,3 m.

De asemenea, unii se întreabă: este posibil să faceți o zonă nevăzută în timpul iernii? Experții spun că este posibil să se facă această procedură în perioada rece a anului, dar este important să se respecte anumite cerințe.

Dispozitivul blind zona în jurul casei de SNiP


Când se construiește o clădire după finalizarea tuturor lucrărilor de finisare a construcțiilor și a lucrărilor de finisare exterioară, este necesar să se facă un dispozitiv cu suprafață orb. Această acoperire de pe suprafața pământului în jurul perimetrului structurii protejează baza de eroziunea prin suprafața sedimentară și prin topirea apei care curge din acoperiș și din alte părți ale structurii. Designul, lățimea, înălțimea și panta acoperirii sunt strict reglementate de documentele de reglementare (SP, SNiP și GOST). Din articolul nostru, nu veți afla doar ce este o zonă orb, dar după ce ați citit-o, veți putea să o executați prin toate regulile, bazându-vă pe normele de coduri de construcție și SP.

Concept și caracteristici

Nu trebuie să vă gândiți că dispozitivul unei zone orb din jurul casei poartă numai funcții estetice. Aceasta este o parte structurală importantă a clădirii, care execută o acoperire continuă în jurul perimetrului întregii clădiri. Lățimea acestui produs este normalizată de SNiP cu marcajul 2.02.01-83.

Important: zona orb este făcută după ce toată casa a fost construită și lucrările de finisare exterioară au fost finalizate.

Dispozitivul pentru zona orb în funcție de asociația în comun trebuie să fie finalizat înainte de apariția vremii reci. Pentru a realiza această acoperire în jurul clădirii, puteți folosi mai multe tipuri de materiale utilizate pentru pardoselile rutiere conform GOST:

 • betonul este materialul cel mai accesibil și răspândit care este adesea utilizat în construcții individuale;
 • plăci de pavaj;
 • asfalt.

Există un alt tip de zonă orb, numită ascunsă. În acest caz, la prima vedere, se pare că acoperirea verde a gazonului sau a trotuarului este adiacentă casei. Dar, sub aceasta, la o adâncime superficială, se face un trotuar ascuns din beton, care protejează baza casei nu mai rău decât acoperirile de suprafață.

Potrivit societății mixte, principalele funcții pe care acest produs le realizează în jurul unei clădiri rezidențiale sau industriale sunt următoarele:

 1. Rolul estetic al zonei orb este indiscutabil, deoarece datorită unei benzi înguste de acoperire în jurul casei, întreaga structură pare a fi curată și completă.
 2. Rolul principal al acestei părți structurale este protector. Acesta este motivul pentru care parametrii de bază din SP, GOST și SNiP sunt atât de strict standardizați. Datorită stratului de protecție, apele dezghețate și sedimentare nu pot spăla solul sub casă și vin în contact cu structurile clădirii, distrugându-le încet. În plus, produsul protejează fundația împotriva distrugerii prin sistemul de rădăcini al copacilor.
 3. Dispozitivul pentru zona orb ajută la menținerea caldurii în subsol și în casă. Problema este că terenul din zona orb nu va fi înghețat profund și, prin urmare, căldura va rămâne în subsol, ceea ce nu va permite ca podelele de la primul etaj să fie reci.
 4. Întreprinderea mixtă stipulează funcția de protecție a zonei orb de expansiunea stâncii. Dacă solul din jurul clădirii nu se îngheață atât de adânc ca atunci, forțele de îngheț nu vor afecta structurile subterane ale fundației.

Cerințe generale

Care este zona orb, ne-am dat seama, acum să vorbim despre cerințele pentru aceasta. În fabricarea de acoperire de protecție în jurul clădirii ar trebui să fie ghidate de documente de reglementare (SP, SNiP și GOST). În ele puteți găsi cerințe generale pentru executarea zonei orb:

 1. Această acoperire continuă continuă trebuie să curgă de-a lungul perimetrului întregii structuri.
 2. Lățimea zonei orb este strict normalizată, care ar trebui să fie cu cel puțin 200 mm mai mare decât proeminența acoperișului.
 3. Prin mărirea lățimii acestui strat de acoperire, puteți crește gradul de protecție. Lățimea optimă poate fi determinată, ghidată de regulile setului de reguli (SP).
 4. Acoperirea este făcută cu o pantă din clădire pentru a asigura evacuarea apei de suprafață din clădire. Panta este normalizată de SNiP.
 5. Se face o diferență de temperatură de 2 cm între stratul de acoperire și căptușeala părții de subsol a casei, care nu va permite ca stratul de acoperire să preseze structura casei în perioada de iarnă. Deci, umiditatea nu se scurge în gol, este umplută cu etanșant.

desen

Potrivit GOST, orice zonă orbă include două straturi structurale:

 • baza care este realizată dintr-un strat de nisip și un strat de pietriș sau de moloz;
 • Tăblire din plăci de beton, beton sau asfalt.

Înălțimea stratului substrat în conformitate cu proiectul comun nu trebuie să fie mai mică de 20 cm Înălțimea stratului protector depinde de materialul folosit și poate fi de aproximativ 10-15 cm Pentru a crește protecția fundației clădirii de umezeală sub zona orbită,

Important: orice zonă orb, indiferent dacă este vorba de beton, beton asfaltic sau structură din plăci, trebuie să aibă o structură densă impermeabilă.

Lățimea de acoperire

Conform SNiP, lățimea minimă a zonei orb este de 1 m. Mai precis, acest indicator este determinat ținând cont de subsidența solului din jurul casei. Gradul de diminuare a solurilor argiloase poate fi diferit. Această valoare poate fi determinată numai în laborator. În general, conform SNiP, două tipuri de sol se disting în funcție de subsidența lor:

 • roci în care sedimentarea este complet absentă sau nu depășește 50 mm (dărâmarea solului poate să apară numai sub influențe externe);
 • în rocile de tipul al doilea, este permisă o scădere a greutății proprii (în același timp, acestea vor scădea de la încărcături externe). Retragerea pentru rocile de tipul al doilea depășește 50 mm.

Potrivit datelor despre subsidența rasei, zona orb este selectată:

 • pentru solurile de primul tip, lățimea acoperirii în jurul structurii ar trebui să fie de cel puțin 150 cm;
 • în al doilea caz, lățimea capacului nu trebuie să fie mai mică de 2 m.

Important: atunci când se construiește pe soluri cu o capacitate normală de rulare, lățimea minimă a acestui strat poate fi de 0,8-1 m. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că această valoare ar trebui să depășească înălțimea acoperișului cu 20-30 cm.

În ceea ce privește înălțimea acestui acoperiș de protecție, normele stipulează că acesta trebuie să fie ridicat nu mai puțin de 50 mm deasupra marcajului zero. Atunci când se construiește o zonă orb pietonală, se impun cerințe suplimentare asupra designului în ceea ce privește rezistența și dimensiunile generale.

prejudecată

Panta zonei orb în funcție de societatea în comun trebuie să fie de cel puțin 10 ppm față de structură. Cu alte cuvinte, panta este de 10 mm la 1 m latime. Pentru a asigura o îndepărtare eficientă a apei de suprafață din clădire, panta este mărită la 20-30 mm pe lățime de 1 m.

Panta maximă a zonei orb este de asemenea standardizată. Nu trebuie să depășească 100 mm pe metru. Pantă prea mare va provoca fluxuri scurte de apă pentru a bloca marginea exterioară a stratului de acoperire și ar cauza distrugerea treptată a acestuia.

Uneori, jgheaburile de admisie sunt așezate de-a lungul marginii exterioare a stratului de acoperire. Ele urmăresc conturul zonei orb cu o anumită pantă, care ajută la deturnarea sedimentară și topirea apei din pereții clădirii direct în sistemul de canalizare.

Tehnologia de pavare din beton

Deoarece în construcții particulare cel mai adesea stratul de protecție din jurul casei este din beton, luăm în considerare în detaliu procesul de fabricație:

 1. Mai întâi de toate, zona din jurul casei ar trebui să fie marcate și ciocănit cuie în colțurile de acoperire viitoare.
 2. Apoi, în jurul perimetrului clădirii, un strat de sol este îndepărtat cu o înălțime de 25 cm. Această adâncime este optimă pentru un pavaj de beton. Dacă utilizați alte materiale, această valoare poate fi diferită.
 3. Pentru a preveni creșterea plantelor, solul este tratat cu erbicide.
 4. Mai departe, de-a lungul marginii șanțului, instalați un cofraj de plăci sau plăci.
 5. Solul din fundul șanțului trebuie să fie bine compactat. Am pus un strat de lut pe partea de sus pentru a proteja în continuare structurile subterane de umiditate.
 6. După aceasta, facem un strat de nisip de 10 cm înălțime. Umidem nisipul cu apă și berbec.
 7. Apoi, umplerea este făcută din moloz. Înălțimea unui strat este de 60-70 mm.
 8. Pentru ca betonul să reziste încărcărilor de tensiune și compresiune, plasăm plasa de armare.
 9. În locul contactului zonei orb cu baza, echipăm decalajul de compensare. Această cusătura este necesară pentru a proteja împotriva deformării în caz de contracție a uneia sau a alteia părți a structurii. Lățimea decalajului de compensare - 10-15 mm. Pentru a preveni pătrunderea umidității în cusătura, se plasează o mastic, un bitum sau mai multe straturi de material de acoperiș.
 10. Acum treceți la turnarea betonului. Nivelarea suprafeței. Pentru a preveni crăparea betonului în timpul frigului, este necesar să realizați îmbinări de dilatare. În acest scop, cu o treaptă de 2-3 m, lițurile de lemn sunt instalate în același nivel cu suprafața betonului. În acest caz, șinele sunt montate cu panta necesară din pereții clădirii. Astfel, vă permit să controlați turnarea betonului cu panta dorită.
 11. În prima săptămână în timpul procesului de întărire, suprafața de beton trebuie umezită cu apă pentru a preveni uscarea acesteia.

De asemenea, în documentele de reglementare reglementat marca de rezistență la îngheț de beton. Pentru realizarea acestor lucrări este posibilă utilizarea betonului sub 200 de puncte. Pentru a controla panta orbului în procesul de fabricație este să folosiți un nivel sau un nivel.

Pe lângă metoda descrisă mai sus, panta dorită a zonei orb poate fi dată după cum urmează:

 • Creați panta dorită la umplerea primului substrat de nisip și moloz. Pentru aceasta, mai mult material este turnat lângă pereții clădirii.
 • La început, este turnat mai mult beton lichid, acesta este egalat într-un plan orizontal. După ce se întărește, se pregătește o compoziție mai groasă de beton, care este așezată pe partea superioară a primului strat cu o pantă peste lamelele de lemn instalate. Reiki atașat la cofraje.

Zona orb SNiP: cerințe generale

Posibilitățile oferite de industria modernă a construcțiilor sunt pur și simplu colosale. În ultimii ani, dezvoltarea acestui domeniu a fost într-un ritm uimitor. Datorită acestui fapt, astăzi am reușit să transpunem în realitate orice idei arhitecturale și de proiectare fără a compromite fiabilitatea și durabilitatea clădirilor. Cu toate acestea, ca și în orice altă sferă, anumite documente de reglementare funcționează și în industria construcțiilor, a căror utilizare pe scară largă contribuie la unificarea cerințelor proceselor tehnologice și a rezultatului final. Documentele de reglementare sunt destinate diferitelor tipuri de structuri.

De exemplu, atunci când construiți o zonă orb, SNiP 2.02.01-83 vă va ajuta să determinați caracteristicile de proiectare și specificul fluxului de lucru. Cu toate acestea, există alte standarde care clarifică diferiți parametri ai zonei orb, și anume: unghiul de înclinare, lățimea și, în consecință, înălțimea.

Zona orb oferă clădirii un aspect finit.

Ce este o zonă orb și care sunt caracteristicile acesteia?

Zona orb este o soluție constructivă care este destul de populară printre specialiștii locali, care este întruchipată vizual ca o acoperire continuă de-a lungul perimetrului clădirii. Scopul funcțional al zonei orb este departe de a da doar aspectul final exteriorului structurii. Rolul său în primul rând este de a împiedica pătrunderea umezelii direct la fundația structurii. În plus, desigur, este, de asemenea, folosit ca un trotuar. Designul este realizat sub forma unei benzi dintr-o mare varietate de materiale de constructii. Cele mai populare în acest caz sunt:


În mod tradițional, o zonă orb este așezată de-a lungul întregului perimetru al clădirii, unul, mulți experți locali neglijează necesitatea construcției sale, considerând că scurgerea poate fi organizată fără ea. Între timp, această opinie nu este absolut în concordanță cu realitățile vieții. Pentru a vă asigura acest lucru, este suficient să vă referiți la documentația de reglementare care reglementează industria construcțiilor. Afirmă că zona orb este un element obligatoriu al oricărei case.

Dale de pavaj

Obiectivul funcțional

Specialiștii din industria construcțiilor alocă o gamă largă de funcții care sunt tipice pentru zona orb:

 • Estetică. O zonă nevăzută va fi întotdeauna un element final demn de aspectul întregii clădiri.
 • Conservarea căldurii. Caracteristicile de proiectare ale zonei orb va permite evitarea intrării căldurii din subsolul clădirii. Acest lucru este asigurat de faptul că solul de dedesubt nu îngheață și, prin urmare, reduce pierderile de căldură în subsoluri, pivnițe și chiar pe primele etaje ale clădirilor.
 • De protecție. Zona orb este capabilă să protejeze rasa de umflături. În plus, pământul din zona orb nu îngheață destul de adânc, scăderea temperaturii în mediul înconjurător nu este afectată de componentele subsolului situate subteran.
Pavement ideal

Funcția principală a acestui design, fără îndoială, este îndepărtarea precipitațiilor din subsol. Acoperirea densă și de înaltă calitate a zonei orb nu permite apelor sedimentare să smulgă solul sub baza obiectului arhitectural. În plus, apa nu are ocazia să intre în contact cu structurile subterane, ceea ce afectează în mod pozitiv viața clădirii. În plus, zona orb păstrează, de asemenea, clădirea din impactul subteran al sistemului de rădăcini lângă copacii localizați.

Umplerea zonei orb cu pantă pre-creată

Care sunt cerințele generale pentru acest design?

Nevoia unei zone orb, organizată într-o formă sau alta, este evidentă, deoarece ea poate proteja în mod fiabil fundația și, prin urmare, poate prelungi durata de viață a întregii clădiri. În cadrul SNiP, specialiștii au subliniat principalele cerințe care se aplică acestei structuri, indiferent de parametrii individuali ai acesteia. Deci, regulamentele de construcție au următorul text:

 • vectorul înclinat al structurii trebuie direcționat de la baza clădirii spre exterior;
 • o distanță de 20 mm trebuie lăsată între structură și partea superioară a bazei clădirii;
 • zona orb trebuie să fie continuă.


Respectarea celor trei reguli enumerate mai sus este obligatorie. Dacă decideți să ignorați cel puțin una dintre ele, această parte structurală esențială a clădirii își va pierde funcția.

Schema cea mai comună a zonei orb

Nevoia de eliberare se manifestă în sezoanele reci, când se datorează unei scăderi a temperaturii în mediu sub zero. Este datorită decalajului că banda, indiferent de materialul cu care este fabricată, nu exercită o presiune distructivă asupra subsolului clădirii. Pentru ca acest gol să nu diminueze proprietățile estetice ale clădirii, îl puteți umple cu nisip sau compoziție ermetică.

Există cerințe generale direct la construirea zonei orb. Ele reglementează componentele sale: baza și podeaua principală. Asemenea materiale de construcție, cum ar fi piatră zdrobită, nisip și pietriș pot fi folosite ca bază. Materialele pentru implementarea stratului principal, pe care le-am apelat deja, însă s-au menționat doar cele mai comune soluții. Oricum, atunci când selectați un material pentru acoperirea principală, este important să vă gândiți dacă zona orb rezultată va fi capabilă să-și îndeplinească funcția principală.

Indiferent de tipul de material de construcție pe care îl decideți să îl utilizați pentru construcția structurii (asfalt, plăci de beton, beton sau altceva), structura sa ar trebui să fie cât mai densă și mai rezistentă la apă.

Pentru a preveni crăparea betonului în timpul frigului, este necesar să realizați îmbinări de dilatare

Mai întâi definim lățimea

Desigur, decidând să se angajeze în construcția zonei orb, orice persoană are o întrebare despre ce ar trebui să fie lățimea acestei structuri. În mod tradițional, se presupune că cu cât este mai mare zona orb, cu atât mai bine pentru casă. Între timp, regulamentele ne dau numere și instrucțiuni specifice. Astfel, lățimea structurii ar trebui să fie de cel puțin șaptezeci de centimetri. Cu toate acestea, lățimea minimă este relevantă doar într-un număr redus de cazuri. Cel mai adesea, lățimea optimă este cea care atinge un metru sau chiar un metru și jumătate. Pentru a determina indicatorul de lățime necesar într-un anumit caz, trebuie să luați în considerare următorii parametri:

 • structura suprafeței subterane (sol);
 • lungimea stufurilor de streașină.


Practica arată că aproape întregul teritoriu al statului nostru se caracterizează prin prezența unui sol cu ​​o bună capacitate de rulare. Între timp, în anumite regiuni, solul poate fi destul de grav deteriorat și deformat. În acest caz, este necesar să se facă o zonă orb mai largă - cam doi metri. Cu o structură normală și o capacitate de transport a solului, ar fi rezonabil să economisim puțin prin construirea unei structuri mai înguste. În ceea ce privește streașina, este necesar să extindeți zona orb astfel încât să acopere streașina streașină cu cel puțin douăzeci de centimetri. În caz contrar se poate întâmpla ca apa care se va scurge de pe streașină să cadă sub zona orbilor.

Suprafața orbită aproximativă

Este important să alegeți unghiul drept și înălțimea structurii.

Zona orb nu este singurul parametru de proiectare care trebuie determinat înainte de începerea construcției. Un alt punct important este unghiul pantei sale. Acest parametru este clar reglementat de documentele de reglementare:

 • de la 5 la 10% din lățimea structurii - unghiul de înclinare a zonei orb din materiale de construcție, cum ar fi piatră zdrobită sau pietruită;
 • de la 3 la 5% este un indicator standard pentru structurile din beton sau asfalturi.

Astfel, pentru un trotuar de pietriș, unghiul optim va fi în intervalul de la 5 până la 10 centimetri.

Un mod sau altul, cu siguranta nu merita sa faci un design plat, pentru ca este un unghi bun de inclinare care va permite suprafetei orbilor sa evacueze in mod eficient excesul de apa din fundatie si, in consecinta, sa pastreze cladirea in conditii optime de functionare.

Structura structurii Este important să alegeți panta corectă a zonei orb.

După determinarea lățimii și a unghiului structurii, este necesar să se înceapă calcularea înălțimii acesteia. Documentația de reglementare prevede că, indiferent de lățimea zonei orb în înălțime față de sol, ar trebui să fie de cel puțin 5 centimetri. În funcție de unghiul care a fost determinat pentru zona orb, înălțimea sa din partea laterală a bazei va fi în mod corespunzător mai mare. În anumite condiții, puteți salva puțin și nu ridicați structura atât de sus deasupra solului. Între timp, experții recomandă încă să facă bandă în jurul clădirii mai mare. În orice caz, este important să înțelegem că o încercare de a salva organizarea unei zone orb în viitor ar putea fi extrem de neprofitabilă pentru a afecta caracteristicile funcționale ale structurii. Amintiți-vă că trebuie mai întâi să deviați eficient apa de la baza clădirii și numai atunci să fie economică și estetică.

Panta și grosimea zonei orb sunt legate

Ultimul parametru important este grosimea.

După toate calculele preliminare, rămâne doar să se determine care va fi lățimea structurii. Dacă vă referiți la documentația de reglementare, se pare că pentru a instala o zonă orb va trebui să săpați un șanț în jurul perimetrului clădirii cu o înălțime de cel puțin 40 de centimetri. În plus, trebuie mai întâi să îndepărtați de pe stratul de vegetație. Astfel, construcția zonei orb implică efectuarea lucrărilor preliminare de excavare. Sub zona orb trebuie să umpleți perna de nisip, care se potrivește numai pe un strat solid de lut sau var.

În procesul de amenajare a construcției, este necesar să se lase rosturi de dilatare. Ei trebuie să fie prezenți în colțurile zonei orb. În conformitate cu documentația de reglementare, aranjamentul cusăturilor de deformare se realizează în pași de la 1,7 până la 2 metri. Dacă neglijăm necesitatea de aranjare a îmbinărilor de dilatare, la prima îngheț se va prăbuși rapid banda cu zone orb.

Zona orb poate fi încadrată în orice stil.

Tehnologie de asamblare

Pentru auto-aranjarea acestei părți structurale a clădirii, puteți utiliza diferite tehnologii, cu toate acestea, cea mai simplă dintre ele este de a construi o zonă orb orizontală. Înainte de a începe lucrările de construcție, este necesar să se pregătească un loc pentru zona orbilor și să se elimine toți factorii care ar putea duce mai târziu la deformarea suprafeței benzii. Aceasta înseamnă că este necesar nu numai să se efectueze lucrările de terasament, ci și să se completeze amenajarea acoperișului, să se instaleze vizierele și balustradele. Tehnologia de construcție a zonei orb implică implementarea unui număr de astfel de operațiuni:

Construcția de beton în secțiuni

 • instalarea unui cuier, care va servi ca punct de reper, pe marginea exterioară a zonei orb viitoare;
 • săpat groapa;
 • aranjarea bazei;
 • compactarea zilei groapei;
 • distribuție de groapa de gunoi echipată.

La marginea zonei orb, stratul de moloz ar trebui să fie de aproximativ 10 centimetri, iar la bază - 15 centimetri.

După implementarea planului de lucru descris mai sus, puteți trece la instalarea stratului principal. În acest caz, este necesar să se aleagă o tehnologie potrivită pentru materialul de construcție cu care se presupune că funcționează. Cel mai adesea, gropile sunt pur și simplu turnate cu beton. Există adesea cazuri în care placa de pavaj este așezată pe stratul de picior, care are o grosime de 3 cm, ca strat principal.

Zonă orb simplă

Pentru a prelungi durata de viață a zonei orb, trebuie să ridicați betonul cu o rezistență adecvată la îngheț. Optimal va fi alegerea în favoarea mărcii 200 și mai sus. Dacă utilizați divizarea betonului în clase, alegeți dintre B15 și mai sus.

Ce să faci cu fisurile?

Se întâmplă că tehnologia de umplere a zonei orb este ruptă dintr-un motiv sau altul. În acest sens, cât mai curând posibil suprafața va da fisuri. Este imposibil, în orice caz, să ignorați apariția unor astfel de defecte. Pentru a face față fisurilor mici, trebuie să pregătiți o soluție de beton proporțional cu apa de la 1 la 1. Dacă se întâmplă că au avut loc fisuri mari, acestea trebuie rupte și curățate până la fundație și umpleți cu mastic pre-pregătit, care se face în proporții 10 / 15/70 din aceste componente:

Pentru cele mai mari fisuri, este adecvată tăierea și turnarea betonului.

Barele pot fi, de asemenea, baza bazei orb.

Nu uitați scurgerile

Cel mai bine, zona orb va scurge apa, cu condiția ca lățimea să depășească indicatorul de 3 metri. Cel mai adesea, în apropierea casei de țară nu sunt instalate astfel de zone orbite largi, deși acest lucru poate crește semnificativ nivelul eficienței designului. Există măsuri suplimentare de protecție pentru fundație, a căror utilizare este adesea recunoscută de proprietarii de case în localitățile suburbane. Acestea sunt canale de drenaj și canale de scurgere. Practica arată că, pentru a maximiza eficiența structurii, este suficient să se sapă un canal de adâncime de-a lungul marginii exterioare a zonei orb. Dacă doriți să prelungiți durata de viață a zonei orb, trebuie să așezați canelura rezultată cu o țeavă din plastic.

Procesul de amenajare a zonei orbelor Instalarea scurgerilor și formarea unei pante a zonei orb pe stratul de nivelare al molozului

Deci, în acest articol, ne-am dat seama care ar fi parametrii zonei orb, cum ar fi lățimea, grosimea, înălțimea și pantă. În ciuda experienței dvs. personale în construcția unor astfel de structuri, nu puteți ignora documentația de reglementare. Aceasta se referă atât la alegerea materialelor de construcție, cât și la proiectarea zonei orb și la implementarea tehnologiei aranjamentului acesteia.