Cofrajele din ardezie: fabricarea și instalarea

Decizia de a folosi ardezia plat ca un cofraj presupune o mulțime de întrebări - cum se fac scuturi, cum să le stabilești, dacă există trăsături particulare ale șanțurilor etc.

Care sunt avantajele acestui tip de cofrare în fundațiile dispozitivului?

Datorită numeroaselor calități pozitive, plăcile plate de azbest și ciment sunt utilizate pe scară largă în diverse domenii.

Avantajele acestui tip de cofraj

O opțiune bună este să utilizați ardezie în loc de cofraj din lemn.

Avantajele cofrajului sunt după cum urmează:

 • Rezistența materialului;
 • Nu putrezeste, nu inmoaie;
 • Rezistă la dezghețarea și dezghețarea de 50 de ori;
 • Permite perfect fixarea la barele din lemn, plăcile;
 • Cost relativ scăzut;
 • Suprafețele sunt aproape perfect plane, netede;
 • Îndepărtarea nu este necesară, ceea ce economisește timp și forță de muncă.

Placile de ardezie sunt adesea folosite pentru aranjarea gardurilor si peretilor de compartimentare a peretilor, ceea ce confirma un alt avantaj: foile functioneaza perfect atunci cand sunt instalate pe verticala: aceasta este pozitia care va fi data la ardezie atunci cand este utilizata ca un cofraj.

Un plus important este eliberarea ardeiului plat de următoarele dimensiuni:

Panourile de cofrare de la ieșire nu sunt de dimensiuni mici și cu un minim de îmbinări.

Dar acest material nu trebuie considerat indispensabil, ardeiul are nu numai avantaje, ci și dezavantaje, dintre care cele mai importante:

 • Masă mare;
 • Rezistență redusă la îndoire;
 • Fragilitatea.

Sfat! Sub unghiile și sârmă, găurile din foi trebuie să fie forate cu un burghiu electric, apoi distrugerea unei ardei care nu este deosebit de tare este exclusă.

luare

Fabricarea cofrajului permanent de ardezie se realizează pe același principiu ca și scândura.

În primul rând, trebuie să se măsoare perimetrul tuturor benzilor de fundație, să se adauge dimensiunile rezultate și să se înmulțească cu 2 (2 fețe), adică lungimea totală a ardei. Împărțiți această cifră după lungimea foii, care este selectată pentru cofraje, obțineți numărul de coli. Cumpara nevoie de cateva bucati mai mult.

Înălțimea cofrajului este determinată de proiect, iar în absența sa se calculează prin însumarea unor astfel de valori:

 • Grosimea înghețării solului (să presupunem că 1,2 m pentru o zonă climatică medie);
 • Înălțimea subsolului (de obicei 300-500 mm).

Valoarea totală este de 1,2 + 0,5 = 1,7 m, din care trebuie să se scadă grosimea pansamentului de nisip (piatră zdrobită) și a preparatului de beton de 100 mm și apoi vor rămâne 1,5 m.

În acest caz, foile de tăiere nu sunt necesare, cu excepția unui set de-a lungul laturii laturilor fundației. Tăierea tablei de azbest este necesară pentru realizarea unui ferăstrău circular, cunoscut sub numele de "bulgară", cu protecția organelor respiratorii cu o "petală".

În locurile unde sunt lipite foile, și anume în zona lor superioară (până la înălțimea bazei), este necesar să se găsească găuri cu un pas de 150-200 mm și, de asemenea, să se pregătească bare cu o secțiune de 60 × 40 mm prin numărul de articulații + 4 buc. în colțuri.

Barele trebuie montate pe locul de instalare, deja în șanț, plasându-le pe partea exterioară a fundației. De asemenea, este necesar să se pregătească o secțiune de lemn. 50 × 50 mm, pentru a se poziționa orizontal în jurul perimetrului, partea de jos și partea superioară a exterioară a cofrajului, care iese în afară de sol, acest lucru va face ca foile să nu se umfle sub masa de beton.

Este, de asemenea, necesar să se pregătească spărturile dintr-un canal îndoit nr. 6-8 sau dintr-un colț 40 și o conductă îndoită pătrată, lățimea strutului este egală cu lățimea spațiului interior dintre foile de ardezie.

Dispozitivele de distanțare trebuie așezate după aproximativ 1 m (astfel încât foile să fie ținute vertical înainte ca cofrajele să fie umplute cu beton).

Crăpăturile săpat

Este posibil să se sapă un șanț cu un excavator și dacă există posibilitatea de a săpa manual, atunci este mai lungă, dar mai curată și mai precisă: lățimea șanțului trebuie să corespundă strict cu grosimea fundației, deoarece betonarea se face "în cazul".

Dacă se utilizează un mecanism, lățimea canalului este egală cu lățimea găleții. În cazul în care solul de bază este slăbit, este necesar să se sapă cu pante.

Important de știut! Concretizarea betonului oferă un beneficiu semnificativ pentru lucrările de excavare în timp și la costul forței de muncă, nu numai în trecere, ci și în procesul de umplere a betonului: pur și simplu nu trebuie făcut.

Proiectare instalare

Partea inferioară a șanțului trebuie făcută cu lenjeria de pat. 100 mm de nisip sau moloz, și deja pe stratul de nivelare se toarnă preparat pentru fundația betonului M-100 de grosimi. 100 mm. O zi mai târziu, vă puteți angaja în instalarea cofrajului.

Datorită greutății considerabile a foilor, nu este posibilă instalarea singură a structurii, echipajul fiind format din 3 persoane.

Foi de pregătire (cu găuri forate) trebuie aduse și coborâte în șanț. Apoi, trebuie să efectuați următoarele acțiuni:

 • În partea superioară a ardei la îmbinările cu șuruburi autoportante atașate la bare, închizând spațiile articulațiilor din exterior cu bare;
 • Mai jos, pentru a instala distanțierele, care nu permit ca foile să se miște;
 • Fixați cherestea orizontal pe suprafața solului și pe partea superioară a subsolului cofrajului (se pare în 2 rânduri);
 • Instalați cuștile de armare dacă planificați armarea.

Barele verticale de-a lungul fundației din partea de sus sunt conectate orizontal printr-o scândurie sau o grindă, creând o structură stabilă, puternică și rigidă. Întreaga cherestea poate fi dezmembrată atunci când betonul se prăbușește (3-5 zile după ce betonul a fost așezat).

Fundatia de turnare

Betonul poate fi turnat ca fierbinte într-un mixer de beton în mod independent sau dintr-un mixer, numai în al doilea caz nu se poate face fără o tavă.

Prima opțiune este preferabilă: porțiunile de beton sunt mici, betonul este proaspăt pregătit, așezarea amestecului poate fi efectuată mai precis prin monitorizarea stării cofrajului.

Chiar dacă amestecul este turnat, cu o tijă înaltă a conului, atunci compactarea este încă necesară. Cel mai bine este să folosiți o vibratorie adâncă, în absența unui pol. Betonul umple cofrajul 100%, spălat cu partea superioară.

Sfaturi suplimentare

Înainte de instalarea cofrajului există un motiv pentru a efectua tratarea suprafețelor, care apoi vin în contact cu solul, compusul de impermeabilizare. Ca o hidroizolare se potrivesc cu mastic bitumic cald și rece. Există mijloace moderne de impermeabilizare.

După pregătirea pregătirii betonului, trebuie să verificați orizontul planului pe care este instalat cofrajul: o aliniere necorespunzătoare poate duce la deformare și chiar distrugerea ardezului. De asemenea, este important să știți că este imposibil să ciocniți cu unghiile și să strângeți șuruburile în capac, ceea ce va duce la formarea fisurilor.

Vă recomandăm să vizionați videoclipul suplimentar:

Cofrajele permanente de ardezie reprezintă o opțiune bună pentru a reduce timpul de excavare și de lucru din beton. Avantajele acestei metode sunt masă, una dintre ele fiind suprafața netedă a bazei, care este importantă. Cei care intenționează să construiască o clădire cu o singură etapă ar trebui să adopte această metodă.

Spune prietenilor tăi despre acest articol în social. rețele!

Cum se face un cofraj de ardezie

Pardoseala este cheia unei fundații bune, fără rupere și crăpare.

Pentru a împiedica amestecul de beton să fie zdrobit de foi de ardezie, este necesar să se facă un cadru bun, durabil pentru el.

Scopul principal al acestui design este acela de a conferi rezistență viitoare clădirii.

Orice cofrare trebuie să îndeplinească următoarele sarcini:

 • conservarea formei stabilite la crearea bazei pentru tăiere;
 • montare ușoară și simplă;
 • asigurând izolarea ermetică de la sol.

Puteți face propriile mâini cofraj de ardezie, oțel, scânduri și alte materiale resturi. În funcție de alegerea făcută, constructorii recomandă utilizarea unor instrumente diferite.

Construcție fixă

Astfel de cofraj este avantajos prin instalarea simplă și viteza de construcție. După turnarea betonului, aceasta rămâne o parte integrantă a bazei. O structură similară se construiește din materialul la îndemână. Această alegere depinde de tipul de bază care urmează a fi construită: plăci aglomerate, plăci din fibre, rame metalice, spumă de polistiren. Este posibil să se construiască o structură de acest tip din ardezie plană. Conducte de azbest și metal sunt utilizate pentru fundația coloanelor de țevi, diametrul acestora variind între 150-200 mm.

Avantajele acestui expert în design includ:

Schema de cofrare fixă ​​din ardezie plană.

 • posibila consolidare a fundatiei cu materialul utilizat;
 • instalare simplă;
 • lucrări funciare minime;
 • nu este nevoie să se aranjeze suporturi suplimentare;
 • în timpul montării nu se utilizează dispozitive de împrăștiere;
 • costul scăzut al instalării.

Cofrajele cu lambriuri au dezavantaje:

 • Atunci când se utilizează diferite materiale, procesul de asamblare este complex;
 • Nu există posibilitatea de a construi un corp durabil și înalt.

La amenajarea acestui design este necesar să se ia în considerare faptul că fundația va fi dificil de încălzit și rezistent la apă (folosind ardezie de relief). În cazul plăcilor plate, construcția nu va fi inferioară rezistenței sale față de un produs similar realizat din plăci.

Caracteristici cheie

Ardezie plat este o placă unică de construcție fabricată folosind o tehnologie specială. Un astfel de material este bine folosit în aranjarea cofrajului, placării și fabricării diferitelor structuri de construcție, care sunt utilizate în diverse scopuri. Acest material este potrivit pentru decorarea exterioară a clădirilor, în proiectarea cabinelor tehnice, a parapeturilor și a altor structuri. Indiferent de istoria utilizării ardeiului plat, acest material a câștigat o mare popularitate în rândul constructorilor cu experiență.

La cumpărare se recomandă să se ia în considerare:

 • foile au o formă dreptunghiulară;
 • este permisă eroarea unei abateri de la un unghi drept în limita a 5 mm;
 • pentru ardezia extrudată, această cifră nu trebuie să depășească 4 mm (pentru materiale ne-extrudate - 8 mm).

Schema de instalare a cofrajului permanent de ardezie în șanț.

În orice caz, acest material este fabricat dintr-un amestec de ciment Portland, apă și azbest. Datorită intercalării fibrelor ultimei componente, se formează o plasă de armare. Rezistența și stabilitatea ardei depind de lungimea și calitatea fibrelor.

Cea mai renumită metodă de creștere a primului indicator este considerată colorare. Se recomandă utilizarea vopselelor silicate speciale pentru acest lucru. Acestea vă permit să creați un strat de protecție, caracterizat prin rezistența maximă la temperaturi extreme și precipitații. În același timp, durata de viață a ardei crește.

Lucrări treptate

Ardezie plat se aplică:

 • la efectuarea lucrărilor de acoperire;
 • pentru construirea de vase, cabine de dus si mansarde;
 • pentru acoperirea casei.

Schema de fixare a ardezului la suportul coloanei cu șuruburi.

Utilizarea pe scară largă a acestui material este asociată cu prețul său scăzut și greutatea redusă. Dacă este necesar, este ușor de văzut și fixat. Această ultimă procedură se realizează pe un profil metalic sau pe o cutie, care constă din bare din lemn, solid. Pentru aceasta se montează ardezie cu șuruburi speciale. Permiteți să utilizați șuruburi cu vârf întărit și cap încrucișat. În ceea ce privește articulațiile foilor, ele sunt terminate cu ajutorul unor elemente de susținere diferite. Pentru o suprafață complet netedă, spațiul dintre panouri este umplut cu un chit elastic.

Lucrări similare se efectuează în amenajarea cofrajului. Această procedură se realizează folosind următoarele materiale: ardezie, etanșare, prelata, cuie, suporturi din lemn, material de acoperire și altele. Din uneltele de care ai nevoie: un ciocan, o șurubelniță, un nivel, o lopată.

Există o anumită ordine de lucru în ceea ce privește amenajarea cofrajului din așchii plane (și nu numai):

 • treierare și nivelare;
 • non-ardezie tăiate. Dacă este necesar, marginile sunt tăiate. Găurile existente sunt sigilate cu material de etanșare și protejate cu acoperiș;
 • în fiecare segment este atașat un suport sub forma unui baston. Ardeaua se va baza pe aceasta ulterior. Este fixat cu un cui. La efectuarea acestei lucrări, este necesar să se țină seama de faptul că unghiul nu trebuie adâncit la capac, deoarece ardeaua poate exploda;
 • instalarea cofrajului în șanț. Cusăturile sunt protejate cu o prelată sau tencuite cu un material de etanșare;
 • verificarea înclinării structurii;
 • cofrajul este fix.

Metode de calcul de bază

Cofrajele de ardezie sunt construite după calcule. Pentru a face acest lucru, va trebui să măsurați perimetrul acestuia folosind o bandă, un detector de distanță sau o roată de măsurare. Mai mult, se determină înălțimea bazei viitoare. Se adaugă încă 20 cm. Decorurile ar trebui să fie mai mari decât cele ale fundației care urmează a fi turnată. Constructorii recomandă utilizarea m ca unitate de măsură, apoi se măsoară grosimea ardei folosite.

A doua metodă implică înmulțirea perimetrului cu 2 și împărțirea pe lungimea ardei. Lungimea estimată a cofrajului este împărțită la lățimea acestui material. Rezultatele obținute se înmulțesc împreună. Deoarece structura ridicată este dispusă pe ambele părți ale șanțului, lungimea fundației va trebui dublată. Numărul rezultat este înmulțit cu înălțimea, luând în considerare alocația. Rezultatul este înmulțit cu grosimea de 1 m. Se obține cantitatea de ardezie necesară pentru construcția cofrajului.

Cofraje fixe pentru fundația ardezie

Tehnologia clasică de construire a cofrajului pentru fundație nu poate fi numită un proces ieftin și simplu, în primul rând datorită necesității de a utiliza un număr mare de plăci tăiate. Odată cu creșterea prețurilor pentru bușteni și lemn comercial, în mod voit, trebuie să căutați forme mai ieftine și mai convenabile de cofrare. Ca opțiune, pentru amenajarea fundației, puteți utiliza un cofraj permanent, nu este necesar să cumpărați spumă sau spumă de polistiren scump.

Cele mai populare și accesibile tipuri de cofraje permanente

Printre numeroasele materiale noi care sunt potrivite pentru caracteristicile și prețul, cele mai atractive sunt plăcile pe bază de ciment cu diverse materiale de umplutură de origine organică și minerală. Astăzi, lista celor mai interesante materiale de construcție a foilor potrivite pentru fabricarea cofrajului permanent include:

 • Diferite modificări de ardezie;
 • Materiale din tablă de arbolită și fibră de ciment;
 • Plăci presate pe bază de deșeuri din lemn.

Codurile clădirilor nu recomandă utilizarea lemnului sau a materialelor pe bază de lemn pentru structurile care au fost în sol umed pentru o lungă perioadă de timp. În primul rând, structura poroasă a lemnului se umflă și devine un mediu convenabil pentru dezintegrare și dezvoltarea microflorei patogene. În al doilea rând, distrugerea lemnului reduce semnificativ eficiența impermeabilizării fundației. Prin urmare, în practică, nu se utilizează cofrajele fixe din lemn.

Utilizarea materialului de ardezie pentru fundație

Dacă aveți nevoie de un cofraj permanent de material ușor și ușor de tratat, utilizați placaj impermeabil sau OSB. Ca și ardezia, astfel de materiale au o bună rezistență la umiditate și, în unele cazuri, este destul de simplu să se facă un singur cadru nedemontabil. Greutatea unui metru pătrat de placaj este de trei ori mai mică decât greutatea tablei de ardezie cu o grosime similară, dar costul acesteia este de aproximativ jumătate din costul plăcilor de OSB presate sau placaj. Aparent, acesta este motivul pentru care o foaie de ardezie plană este aleasă ca material pentru cofraj permanent mult mai des decât lemnul presat.

Cofraje pentru fundație pe bază de azbest-ciment ardezie

Placa de azbest-ciment are cea mai mare rezistență la materialele existente pe bază de ciment. Tehnologia de fabricație nu include utilizarea lemnului sau a materialelor organice, respectiv, ardezia poate fi în pământ pentru o perioadă nelimitată de timp fără a-și schimba proprietățile. Inițial, ardezia a fost destinată utilizării ca material de acoperire care este rezistent la intemperii și la temperaturi extreme. Este perfect pentru acoperiș, dar are o anumită limitare pentru utilizarea în structurile încărcate.

Dintre toate soiurile de ardezie pentru cofraje fixe, ardeiul plat cu o grosime de cel puțin 10 mm este cel mai potrivit. Lipsa undelor și dimensiunile geometrice corecte simplifică utilizarea ardezului ca un cofraj permanent. Folosirea ca umplutură a fibrelor de azbest și a unei baze de ciment asigură o adeziune bună a materialului de cofrare permanentă la masa betonată a fundației

Pe lângă aceste avantaje, ardezia de azbest are dezavantajele sale care împiedică utilizarea pe scară largă ca material pentru cofraj fix:

 1. Placa de azbest-ciment are o flexibilitate foarte slabă, este capabilă să explodeze sub sarcină, chiar și fără niciun motiv aparent. Cel mai adesea, acest comportament se datorează calității slabe sau încălcării tehnologiei în producția sa;
 2. Utilizarea fibrelor chrysotile conduce la faptul că azbest-ciment arde este în măsură să absoarbă în mod semnificativ de umiditate, dar nu se prăbușește și, în același timp, nu își pierde capacitatea de transport. Această caracteristică afectează foarte mult impermeabilizarea suprafeței de beton a fundației;
 3. Materialul este foarte incomod și greu, de exemplu, greutatea unei foi de ardezie de cea mai populară dimensiune de 1,5 x 3 m este de aproape 90 kg.

Tehnicile de fabricație a unui lemn fixat cu utilizarea ardei plat în multe privințe coincide cu procesul de construcție a unei forme de lemn sub umplerea bazei. În prima etapă, este necesar să se sapă și să se maximizeze pereții canalului. Pentru a preveni presarea foii de ardezie sub presiunea betonului, peretele de la sol ar trebui să fie cât se poate de plat și să aibă o poziție aproape verticală. Partea inferioară a carierei este compactată cu grijă, umplută cu un strat de nisip și pietriș. Dacă este posibil, partea de jos a cofrajului este închisă cu un strat de beton de 5-7 cm grosime.

Cea mai mare problemă în utilizarea ardei este complexitatea atașamentului său și conexiunea fiabilă cu alte foi și elemente ale cadrului de cofraj permanent. Pentru a simplifica instalarea, barele de lemn cu dimensiunea de 30x30 mm sunt fixate cu șuruburi autoportante de-a lungul marginilor orizontale superioare și inferioare ale foii de ardezie. Pentru a instala foi de ardezie într-un șanț, este necesar să se ciocănească de-a lungul stâlpilor verticali din lemn cu o grosime de cel puțin 50 mm, în creșteri egale cu lungimea foii, de-a lungul pereților șanțului.

După așezarea foilor pe pereții pregătiți, ardeaua este fixată pe rafturi utilizând șuruburi cu auto-filetare și fir moale. În marginea superioară, foile sunt fixate cu scânduri de lemn astfel încât ardeaua să nu cadă și să nu se miște până la finalizarea ansamblului de cofrare. Apoi, cușca de armare este așezată, iar barele de susținere sunt instalate între ele. Pentru a conferi întreaga structură a cofrajului permanent o rigiditate suplimentară, foile paralele sunt fixate cu o cravată moale.

Sinusurile, tranșele trebuie umplute cu grijă de un amestec de nisip și lut, astfel încât foile de ardezie să nu se miște din poziția lor inițială. În procesul de turnare a betonului în cofraje de ardezie trebuie să fie depuse în porțiuni mici, în același timp, tamping umplutură cu tampers mână. Întreaga masă de beton trebuie să fie aliniată de-a lungul lungimii fundației cu ajutorul lopatelor și a burlanelor.

Materiale fără azbest pentru cofrajele permanente

Placa de azbest nu este singurul material posibil pentru fabricarea cofrajului permanent pentru piese turnate din beton. Rezistența mecanică scăzută a ardei crizotilă face necesară refuzarea utilizării sale în favoarea unei utilizări mai convenabile în prelucrarea compozițiilor de ciment și ciment. În plus, dacă se dorește, cofrajul poate fi realizat din beton din lemn, șlefuire din polimeri sau fibră de ciment din fibre. Costul acestor materiale este puțin mai mare decât ardezia de azbest, dar în unele cazuri utilizarea lor justifică investiția.

Popularitatea crescândă este câștigată de o fixare fixă ​​de la TSSP - o placă de ciment struzhechny. Rezistența ridicată la umezeală, bună lucrabilitate și rezistența materialului la un cost relativ redus îl fac un înlocuitor eficient pentru toate tipurile de ardezie pentru aranjarea structurilor de cofraj fixe.

La fel ca așchii de azbest, presarea plăcilor din lemn de ciment are o aderență ridicată la amestecurile de beton, ceea ce permite reducerea proceselor de contracție la turnarea betonului în matriță din DSP. Principala diferență a plăcilor aglomerate de ciment constă în structura și tehnologia producției sale. Un amestec de așchii de conifere tăiate fin și liant de ciment este presat sub presiune ridicată, rezultând o structură puternică cu o duritate mare a suprafeței.

Dacă în loc de chips-uri pentru a utiliza fibre de celuloză, obțineți FTP sau fibra de ciment placi. Ambele compoziții sunt excelente ca material pentru cofrajul fix de perete. În plus, decuparea decorativă a zonei orb a subsolului și a suprafețelor subsolului pereților este efectuată de USP.

Când se utilizează DSP, viteza de instalare a cofrajului este aproximativ dublată comparativ cu ardezia de azbest. În plus, rezistența excelentă la îngheț și rezistența la umiditate a materialului permit utilizarea plăcilor aglomerate din ciment în decorarea suprafețelor subsolului și pereților subsolului. Placa de ciment conține până la 20% din cimenturile modificate de ciment, prin urmare materialul este ușor de perforat și fixat cu șuruburi și șuruburi, ceea ce facilitează foarte mult căptușirea și asamblarea oricărei suprafețe. Placa de ciment este adesea folosită ca parte a unei opțiuni de cofrare detașabilă. Costul unui DSP cu o grosime de 10 mm este de aproximativ 2,5 USD pe 1 m 2.

concluzie

Spre deosebire de spuma polistiren spumata, materialele enumerate mai sus sunt practic inofensive pentru oameni si mediul inconjurator, deci pot fi utilizate cu succes nu numai pentru cofrajul permanent, ci si pentru placarea peretilor interiori si suprafetelor spatiilor rezidentiale.

Acoperiș de fundație din ardezie

Ardezie cofraj

Tehnologia de construire a unei case presupune ridicarea treptată a elementelor de bază precum fundația, rama și acoperișul. Fiecare dintre ele este extrem de important în designul general. Cea mai importantă este fundația casei - fundația.

În ceea ce privește tipurile de lucruri pe care le vorbea foarte mult, ar trebui acordată mai multă atenție tehnologiei construcțiilor. Distribuția maximă pe teritoriul țării noastre a beneficiat de o fundație de bandă. Acest lucru se datorează anumitor condiții solului și climatului, precum și posibilității producerii sale independente.

O parte importantă a instalării fundațiilor de benzi este cofrarea, care este concepută pentru a rezolva următoarele sarcini:

 • Dați benzii o formă geometrică regulată în tăietură;
 • Pentru a preveni scurgerea spontană de beton în procesul de întărire;
 • Creați o bandă de suprafață plană pentru confortul viitoarei decorațiuni de bază.

Diferite tipuri de cofrare

Pentru fabricarea cofrajului folosind o varietate de materiale diferite cu aceste sau alte calități. Cele mai frecvente sunt:

 1. Plăci tăiate cu grosimea de 20-25 mm, îmbinate în plăci;
 2. Foi de căptușire sau plăci aglomerate;
 3. Placi de placaj cu grosimea de 10-16 mm;
 4. Foi GSP;
 5. Ardezie plană.

Materiale mai utilizate cu o suprafață plană. Astăzi vom spune despre modul în care cofrajele pentru fundație sunt făcute din ardezie.

Familiarizați-vă cu materialul

Din punct de vedere structural, ardezia plană este o foaie plată suficient de netedă, a cărei grosime poate fi cuprinsă între 6 și 10 mm. Dimensiunile pieselor variază de la 1,2x2,5 până la 1,5x3,6 metri, ceea ce permite extinderea semnificativă a domeniilor lor de aplicare. Foliile sunt fabricate dintr-un amestec de ciment și fibră de azbest, care întărește în plus țesătura.

Apariția ardei în forma sa actuală datează de la începutul secolului trecut - până în 1901. De atunci, producția sa este în continuă creștere. Acest lucru se întâmplă din cauza abundenței proprietăților foii pozitive:

Plăci plate ca material pentru cofraje

 1. Rezistență ridicată la umiditate și, prin urmare, o durată de viață ridicată;
 2. Rezistența la temperaturi extreme. Materialul poate rezista la mai mult de 50 de cicluri de îngheț-dezgheț;
 3. Siguranță la foc și electricitate;
 4. Rezistență ridicată la diferite medii corozive;
 5. Grad ridicat de izolare fonică;
 6. Costul relativ scăzut al materialului, ceea ce face ca decorarea fundației cu o ardezie plană să fie mai puțin costisitoare.
 7. Ușor de instalat.

Nu există materiale fără defecte. Există și foi de ardezie. Cele mai semnificative includ următoarele:

 1. O masă suficient de mare de material care impune o amprentă asupra caracteristicilor de instalare și de transport;
 2. Rezistență redusă la îndoire;
 3. Micșorare a mediului înconjurător, în special datorită produselor din Europa;
 4. Rezistență scăzută la răspândirea pe suprafața celei mai simple vegetații sub formă de mușchi și licheni, ceea ce reduce proprietățile decorative ale materialului după instalare.
la conținutul ↑

Tehnologia cofrajelor

Producția de cofraje din ardezie plată are mai multe avantaje față de utilizarea altor materiale. Singura dificultate este nevoia de a lucra împreună, datorită greutății relativ ridicate a foilor și posibilității distrugerii lor în timpul îndoirii excesive.

Fabricarea de cofraje din ardezie plata

Acoperișul din ardezie este alcătuit din doi pereți paraleli, distanța dintre care este egală cu lățimea de proiectare a benzii de fundație. Foitele sunt puse în pământ la o adâncime egală cu sau mai mare decât nivelul de îngheț. Deasupra solului, muchiile cofrajului trebuie să se ridice la înălțimea calculată a subsolului.

Tipuri de cofraje ardezie

Atunci când se utilizează ardezie plană, sunt posibile două forme de organizare a cofrajului - detașabile și nedemontabile. În primul caz, foile, după turnarea și solidificarea bazei de beton, trebuie îndepărtate, după care se efectuează impermeabilizarea și izolarea fundației, urmată de umplerea șanțului cu nisip curat.

În cel de-al doilea caz, foile de ardezie plană sunt strâns legate de beton și rămân pe el după solidificare. Acest lucru se datorează conținutului de ciment din foi. În acest caz, nu este nevoie să demontați și să protejați în continuare baza benzii casei. Hidroizolarea și izolarea vor purta foi de ardezie.

Tipuri de cofraje ardezie

Din punct de vedere tehnologic, pentru îndepărtarea ardeiului plat în fabricarea cofrajelor detașabile este necesară prelucrarea suplimentară a foilor. Pentru a face acest lucru, acestea sunt acoperite din planul interior cu o mastic special care împiedică cimentul să se lege de beton.

Tranzacționare

Înainte de a începe lucrul, este necesar să se sapă în mod corespunzător un șanț pentru viitoarea fundație. Pre-rulați marcajul. Pentru a face acest lucru, în colțurile viitoarei benzi în pământ a condus într-o pereche de pini de la armătură, cu o distanță între ele egală cu lățimea șanțului viitor. Se determină pe baza caracteristicilor de rezistență necesare ale bazei.

Apoi, tijele din jurul perimetrului sunt legate cu un cablu de nailon puternic și verificați pătrunderea marcajului. Pentru aceasta, măsurați și comparați diagonala. Acum, solul din interiorul marcajului poate fi îndepărtat la suprafață cu ajutorul unor lopeți sau echipamente speciale de construcție.

Montarea cofrajului

Instalarea plăcilor de ardezie se realizează pe orice bază. Rolul său este cel mai adesea realizat de barele de lemn, la care sunt fixate. Pentru a atașa o placă plană în ea prin pre-marcare sau găuri la locul de găurit sunt efectuate. În acest scop, se folosesc burghie cu carbura. Pentru a evita despicarea pieselor, nu este permisă efectuarea forajului cu mecanismul cu ciocanul inclus.

Au tăiat ardezia plană pentru fundație în părți separate folosind polizoare unghiulare - bulgari. Pentru tăierea plăcilor de ciment, este necesar să instalați discuri speciale de tăiere pe pietre sau diamantate. O atenție deosebită în procesul de tăiere ar trebui acordată protecției ochilor și organelor respiratorii, deoarece praful generat în acest proces este dăunător pentru oameni.

Instalarea cofrajului de ardezie

Pre-foi pregătite din ardezie plană înmuiată într-o șanț. Șuruburile cu șuruburi automate sunt inserate în găuri și înșurubate în blocuri de lemn, poziționându-le în afara fundației viitoare. Este mai bine să folosiți părți de lemn de lungă durată, care le vor permite să se alăture mai multor foi, aranjându-le strâns una de cealaltă. Forța suplimentară a cadrului pentru fundație va fi dată de desenul repetat al curelei de lemn, amplasat la o adâncime de 20-50 cm. Se efectuează conform metodei descrise mai sus.

Sistemul de opriri externe sub formă de ferme triunghiulare, din care un colț se sprijină în pământ, cel de-al doilea reazem barele de prindere din ardezie pentru a asigura paralelismul și distanța egală între pereții cofrajului. În plus, barele trageți de-a lungul laturilor în trepte de 1 metru. Vă recomandăm să le instalați după instalarea ramei de armare din bare de oțel.

Finalizarea bazei fundației finisate

Datorită proprietăților sale tehnologice și fizice speciale, ardeiul plat a ocupat ferm o altă nișă de construcție. Este utilizat pe scară largă la finisarea subsolului de fundații finisate. Tehnologia funcționează destul de simplu. În acest caz, mulți oameni nu știu cum să înveli fundația cu ardezie plată cu propriile mâini.

Decorarea subsolului ardezie apartament casa

Instalarea foilor se poate realiza pe două tipuri principale de bază - bandă și grămadă. În primul caz, o bază plat arde vă permite să faceți o privire decentă la baza veche a casei, care este predispusă la colaps sau crăpare parțială. În al doilea rând, să dăm structura completă.

Ribbon Fundația Finish

Pe baza banda finisată este așezată adezivul plat, combinând acest proces cu izolarea benzii. Tehnologia procesului este după cum urmează:

Banda de acoperire cu fundul plat de ardezie

 1. Este necesar să curățați temeinic suprafețele, să îndepărtați mușchiul și liile de pe acestea;
 2. Apoi, instalați bastonul, care poate fi făcut din bare de lemn cu o secțiune transversală de 50x50 mm sau ghidaje de metal folosite pentru cadrul pentru gips carton.
 3. Următoarea etapă - punerea izolației. În această calitate sunt utilizate diverse plăci minerale sau materiale rulante. O condiție importantă care trebuie să răspundă materialului - rezistența la intemperii și umiditate.
 4. Pentru a păstra izolația pentru o perioadă lungă de timp sub fundația ardezie, trebuie să instalați un strat de membrană pentru bariera de vapori.
 5. Montarea de ardezie plană pe tavă prin găuri pre-găurite.
 6. Pentru a proteja suprafața ardezului de răspândirea mușchiului și a lichenului, trebuie să fie atent vopsit în două straturi cu orice coloranți rezistent la intemperii. În plus, o suprafață perfect plată, care primește mortare care conțin ciment, este perfect potrivită pentru montarea unei pietre artificiale sau a unui calcar natural. În caz contrar, pentru a reduce costurile de construcție, puteți utiliza siding ieftin subsol de plastic.
la conținutul ↑

Finisarea fundației pilonului

Un dezavantaj clar al fundației pilonului, indiferent de tipul suporturilor și de modul de instalare a acestora, este absența părții inferioare inferioare a pereților. Aceasta, la rândul său, conduce la necesitatea de a instala un strat mai gros de izolație pe etajele primului etaj, care uneori încă nu salvează situația. Pentru a reduce acest dezavantaj, aplicați ornamentul tălpii cu capac plat.

Pentru comoditatea instalării ulterioare a plăcilor de azbest-ciment, este necesar ca șoferii să execute legături de înaltă calitate și adecvate pentru suporturile metalice. Ca și cele din urmă, pilele cu șuruburi sunt din ce în ce mai folosite în aceste zile. Pentru legarea cu ajutorul unui colț de oțel cu o lățime a flanșei de 50 mm sau a țevilor de profil metalic 50x25 sau 60x30.

Pentru confortul procesului de finisare și asigurarea rezistenței maxime a fundației viitoare, legăturile trebuie să fie sudate între grămezi de-a lungul axelor. Acest lucru necesită o potrivire calitativă a broșelor, de aceea, de multe ori, svayshchiki efectuează o muncă inutilă, trăgând profilul de oțel între piloți din interior, sudându-l suprapus. Clienții - cetățenii obișnuiți ar trebui să știe această caracteristică și să controleze procesul de legare.

Pentru a instala foi de ardezie pe fundație, trebuie să efectuați următoarele etape de lucru:

 1. Pe elementele legate de găurire, pre-găurite în ele, trebuie să fixați barele de lemn. Grosimea lor este aleasă individual, astfel încât suprafața lor să fie la nivelul planului pereților sau ușor (cu 5-10 cm) care iese dincolo de ele;
 2. Placile de ardezie sunt tăiate în dimensiunea necesară, în funcție de înălțimea așteptată a bazei;
 3. Ardezia este pregătită preliminar în marcajul cu găuri în trepte de 20 cm. Diametrul canelurilor trebuie să fie mai mare decât diametrul șuruburilor cu auto-filetare pentru fixarea foilor cu 0,5 - 1 mm. Din partea din față a gaurii, este de dorit să rezenzkovat rezinkkovat sau overdrill cu un burghiu cu diametru mai mare.
 4. Șuruburile de lemn cu o lungime minimă de 50 mm sunt folosite pentru fixarea foilor la cutia de lemn.
 5. După finalizarea instalării, capetele șuruburilor cu auto-filetare încastrate în ardezie sunt umezite cu un chit rezistent la umiditate pentru lucrări în exterior sau cu un mortar simplu de nisip și ciment.
 6. Pe baza pregătită, puteți instala orice tip de ornament de bază decorativ.

Astfel, în cadrul articolului, am luat în considerare mai multe opțiuni de bază pentru utilizarea plăcii plate în fabricarea sau finisarea de fundații finisate de diferite tipuri. Multe avantaje ale materialului contribuie la distribuirea largă a acestuia pentru rezolvarea diferitelor probleme de construcție.

Material optim pentru cofraje

Recomandați-vă că puteți folosi ca un cofraj pentru a obține cel mai bun rezultat.
introductivă:

 1. Cofraje pentru fundație sub casă (secțiunea de aproximativ 40x100 cm)
 2. Durata minimă și costurile de instalare fizică
 3. Smoale pereți
 4. Momentul cel mai critic este prețul.

O opțiune bună este placajul laminat de 18 mm, profesioniștii sunt pliați, rezistenți, reutilizabili. dar foarte scump - aprox. 2 tr. pentru foaia standard de 1220x2440.
Ei au oferit DSP - dar întrebarea de rezistență, nedemontabilă, adică costul său poate fi adăugat în siguranță la costul betonului și cât de mult este suficient în pământ. Pentru preț - nu mult mai ieftin decât placaj laminat, dar pe 40 de foi va fi un câștig, desigur.

Împărtășiți-vă experiența, care a folosit ce?

În mod ideal, ai putea să închiriezi un cofraj de construcție, dar unde să-l găsești.

Dacă este o șanț, aranjați materialul de acoperire / polietilenă și se toarnă. Mai ieftin decât vă puteți imagina.

2bond1973
Acesta nu este un șanț, este o groapă.

Acum am examinat cu atenție prețurile - DSP 1250x3200 costă aproximativ 1200 p.
Pe baza diferenței de preț - de mai mult de 1,5 ori - am tendința de a opta "cu o singură dată" cu DSP-uri, deoarece în viitor un astfel de număr de foi de cofrare nu va mai fi nevoie de oriunde. Vindem - opțiunea nu este cea mai probabilă. Asta este, o singură dată costurile vor fi semnificativ mai puțin, ceea ce este bun.

Și dacă într-adevăr doriți să păstrați DSP, puteți teoretic impune polietilena în interior.

Dar cât de puternic este un DSP, poate un DSP de 16 mm să stea într-o masă de beton?

Există o tehnologie de construcție cu cofraj permanent. Karkasniki astfel construi, de exemplu. Chiar și gips-carton face. Și puteți arde flat - este mai ieftin.

Cofraje fixe - nu vreau să împing spumă de polistiren în casă (acolo va fi un parter) - apoi respirați acest murdărie.

Un ardezie plat - de asemenea, a gândit la asta, dar este subțire și aceeași problemă de putere. Aceasta este, poate fi folosit, dar atunci va fi necesar să se pună foarte des recuzită, ceea ce va reduce labilitatea la nimic, așa cum mi se pare

G3N a scris:
Acesta nu este un șanț, este o groapă.

Probabil că este zadarnic ca groapa de fundație, la început o șanț largă, să fie acolo unde suporturile vor fi susținute astfel încât cofrajul să nu se disperseze.
Atunci când fundația este turnată și îndepărtată cofraj, apoi face groapa, scoateți solul în plus.
Sau m-am înșelat?

G3N a scris:
Aceasta este, poate fi folosit, dar atunci va fi necesar să se pună foarte des recuzită, ceea ce va reduce labilitatea la nimic, așa cum mi se pare

Oricum trebuie să pună o copie de rezervă. Ele pot fi realizate din plăci utilizate. Am, de exemplu, o astfel de bunătate este completă și liberă. În plus, recuzele pot fi apoi dezasamblate și utilizate în altă parte.

2Chepik
Probabil că e corect. Ar fi mai convenabil din toate punctele de vedere. Dar a săpat cu un excavator și, dacă ar fi dus la fundație, ar sparge toate zidurile. și sapa manual o groapă - va fi mai scumpă și mult mai mult.

2bond1973 Nu am numărul necesar de panouri, trebuie să cumpăr

G3N a scris:
Nu am numărul necesar de panouri, va trebui să cumpăr

Nu vă mai sunt de folos? Și ce ai plănuit să repari cofrajul?

bond1973 Aici este în cantitate. Plăcile (și mai mult, probabil - bare) vor fi cu siguranță necesare. Dar cu cât peretele de cofraj este mai subțire, cu atât vor fi necesare mai multe bare și scânduri astfel încât să nu se rupă sub greutatea betonului. Bordul, desigur, va fi necesar în viitor (dacă este rasfatat cu betonul dacă este manipulat fără griji atunci când este aruncat), dar nu în curând. Iar banii la maxim pe care vreau să le salvez acum, pentru că.

2G3N Dacă intenționați să izolați plinta, faceți apoi partea exterioară a cofrajului plăcii neatezite și instalați imediat plăcile EPSP. În interior este posibil și din nețesute și foi de PFL pentru netezime.

G3N a scris:
Dar cu cât peretele de cofraj este mai subțire, cu atât vor fi necesare mai multe bare și scânduri astfel încât să nu se rupă sub greutatea betonului.

Ideea nu este că nu se rupe, ci că nu se deșurubează și se scurge din beton. Întărirea va avea o conștiință.

G3N a scris:
Iar banii la maxim pe care vreau să le salvez acum, pentru că.

Dar asta e rău. Pe fundație nu se poate salva în niciun caz. Greseala făcută în acest stadiu poate îngropa întregul proiect. Nu cheamă la risipă, dar fundației trebuie să i se acorde tot ceea ce este sincer.

G3N a scris:
Bordul, desigur, va fi necesar în viitor (dacă este răsfățat cu beton atunci când se manipulează neatenționat în timpul turnării),

Faceți cofrajul bordului. Înăuntru, plasați-l cu folie de plastic și împachetați filmul în afară. Există o șansă ca plăcile să nu se murdărească deloc. În Rusbani, am citit un raport despre modul în care o persoană a încărcat cu succes grilă. Toate panourile au intrat apoi în acțiune.

2NikolaBY Mulțumesc, consider această opțiune prea.

2bond1973 Nu, în nici un caz nu este vorba despre salvarea pe fundație. Vorbim despre salvarea pe cofraj

2Imorsh Mulțumesc. De asemenea, consider această opțiune.

Tablouri decât nu-mi place - complexitatea și costul relativ ridicat, în același timp. În consecință, costul de instalare a acestor cofraje va fi mai mare.

bond1973 a scris:
Dar asta e rău. Pe fundație nu se poate salva în niciun caz. Greseala făcută în acest stadiu poate îngropa întregul proiect. Nu cheamă la risipă, dar fundației trebuie să i se acorde tot ceea ce este sincer.

Un pic offtopic, dar odată ce am început să vorbesc, atunci voi întreba în acest subiect. Aici vorbim despre salvarea pe fundație (în măsura în care acest lucru poate fi considerat economie).

Ce credeți că, dacă înălțimea carierei până la nivelul solului la cel mai de jos punct al reliefului este de aproximativ 1,5 metri și la cel mai înalt punct

2 metri, este posibilă turnarea fundației la o înălțime de 1 metru, restul ar trebui să fie scos cu blocuri de beton la nivelul suprafeței și mai departe - parter și o parte a primului etaj până la marginea inferioară a ferestrelor. Între subsol și primul etaj va fi o curea armată și grinzi metalice ca podea. Casa însăși va fi din lemn - o casă de busteni. Dimensiunile sunt de aproximativ 8x8m.

Șapă de cofraje - soluție accesibilă și eficientă

Instrumente și materiale necesare

Ardezie plat este utilizat atunci când instalați panouri sandwich de perete, construcția de case private și clădiri industriale, pavilioane și garaje. De asemenea, cofrajul este adesea realizat din ardezie pentru fundație, ceea ce reduce timpul de construcție a structurii și economisește bani.

Are ardezie plană - materiale de construcție confortabile

Plăcile plate sunt fabricate din trei componente: ciment Portland, apă și fibră de azbest. În acest caz, fibra este distribuită uniform pe întreaga suprafață a foii viitoare, creând o bază de armare. Pentru a vă îndrepta spre subsol cu ​​ardezie plană, puteți utiliza foaia presată și ne-presată. Materialul este prezentat sub formă de foi dreptunghiulare, fabricate în condiții industriale cu dimensiuni standard:

 • 2500x1200 mm cu o grosime de 6-10 mm;
 • 3000x1500 mm cu o grosime de 8-10 mm;
 • 3600x1500 mm cu o grosime de 8-10 mm.

Trebuie remarcat faptul că foaia de ardezie ne-presată are un nivel de rezistență mai scăzut decât cel presat, precum și mai puține cicluri de îngheț-dezgheț - dacă așchii presate pot rezista până la 50 de cicluri, apoi nu sunt presate doar 25 de cicluri. Cu toate acestea, costul unui astfel de material este mult mai mic. Pentru ceilalți parametri, aceste materiale de construcție sunt aproape la fel.

Finisarea subsolului plat ardezie are mai multe avantaje destul de semnificative:

 • la prețuri rezonabile;
 • durata de viață lungă, deoarece nu este supusă procesului de putrezire și coroziune;
 • capabile să asigure un nivel ridicat de izolare fonică;
 • tolerează ușor fluctuațiile de temperatură și nu se prăbușește sub influența directă a luminii solare;
 • are un grad ridicat de siguranță la foc și este un bun dielectric;
 • are rezistență bună față de mediile agresive (impurități chimice, acizi), prin urmare nu se descompune în sol și nu-l dăunează;
 • posibilitatea de a lucra în orice moment al anului;
 • instalare ușoară

În ciuda tuturor avantajelor de ardezie plat, atunci când se aplică pentru auto-finisare a fundației, trebuie să ia în considerare câteva puncte. Deci, acest material de construcție, cu toată puterea sa, este destul de fragil, deci trebuie să fii mai atent când îl transporti și instalezi. În plus, ardezia are o masă mare, deci trebuie să lucrați cu ea doar cu un asistent. Încărcarea pe foi trebuie distribuită uniform pentru a evita crăparea.

Dacă achiziționați foi gri clasic, se recomandă acoperirea suprafeței lor cu antiseptice sau compoziții de colorare pentru a evita apariția mușchilor. În procesul de tăiere, nu uitați să protejați organele respiratorii cu un aparat respirator - praful eliberat este destul de dăunător. În același timp, datorită tehnologiei simple de instalare a ardei plate, care nu necesită abilități speciale, puteți economisi bani pentru a atrage specialiști, iar viteza de instalare economisește timp în construcții.

Acoperiș de fundație din ardezie

Fundația este baza oricărei construcții, așa că dispozitivul său trebuie luat în considerare cu atenție. În prezent există multe opțiuni, în timp ce ele pot fi implementate folosind diverse materiale. Acoperirea cu ardezie este una dintre cele mai accesibile modalități de a crea structuri de acest fel. Munca se poate face în mai multe etape.

Cum se face un cofraj pentru fundamentarea schemei de ardezie - pas cu pas

Pasul 1: Realizarea trenului

Mai întâi trebuie să sapi un șanț sub pereții exteriori ai construcției viitoare. În acele locuri unde este de așteptat plasarea ușilor, nu puteți săturați un șanț. În continuare, partea de jos a groapă ar trebui să fie acoperită cu un strat de nisip, apoi cu atenție tamped. Fitingurile sudate care necesită placare cu azbest-ciment sunt coborâte în șanț.

Pasul 2: Placare

Pentru a fixa foile la dispozitivul de fixare în mai multe locuri, trebuie să găuriți găurile și să le atașați la scândurile din lemn cu șuruburi autofiletante. Lamele trebuie plasate pe interiorul foilor. Aici este de asemenea necesar să ne amintim că este imposibil să presați ardezia sub o presiune puternică, deoarece se poate rupe.

Pasul 3: Completați

Pâlnia este turnată în spațiul gol dintre pereții ardezie, apoi este turnat cu beton. După ce se usucă betonul, se construiește un subsol, iar construcția este acoperită cu acoperiș, pentru ao proteja de influența atmosferică exterioară. Astfel, designul este, de asemenea, păstrat pentru perioada de iarnă.

Lambriuri fixe

Acest tip de cofrare este foarte benefic, chiar și mai simplu de instalare și viteză de construcție. După turnarea betonului, acesta rămâne o parte integrantă a fundației. Avantajele designului fix sunt multe, de exemplu:

 • materialul folosit dă o rezistență suplimentară fundației;
 • volumul lucrărilor funciare este redus;
 • nu este nevoie de echiparea suporților și a corzilor suplimentare;
 • tehnologia de construcție este foarte simplă;
 • reducerea costurilor financiare.

Cu toate acestea, cofrajul fix are 2 dezavantaje - atunci când folosiți acest material procesul de asamblare este un pic mai complicat și, în plus, nu puteți face un caz înalt și durabil. Dacă folosiți arderea reliefului atunci când puneți fundația, atunci lucrările privind izolarea și impermeabilizarea fundației vor fi mai complexe. Dacă se utilizează plăci plate, structura nu va fi inferioară cofrajului din scânduri.

Cum de a decora ardezie plat podea?

Pentru a vă îndrepta spre bază, este necesar să construiți o cutie de lemn la care vor fi lipite plăcile de ardezie. Dacă este necesar, puteți izola structura plasând materialul izolator între suporturile ramei. Puteți utiliza șuruburi sau unghii și machete de fixare pentru a atașa ardeaua la cadru, dar nu puteți să conduceți cuiele direct în ardezie, deoarece se poate sparge. Pentru a împiedica despicarea plăcilor în părți, este necesar să prefabricați găuri, cu un diametru puțin mai mare decât cuiul însuși (cu 1-1,5 mm).

În prima etapă se efectuează tratarea subsolului: se curăță de murdărie, se usucă și se aplică un strat de amestec hidrofug, de exemplu Bitumast. Din panouri sau cherestea este construită. Marginea superioară trebuie să fie la înălțimea atasamentului ardezie, distanța dintre coloane ar trebui să fie de aproximativ 0,6 m (lățimea foii). Între rafturile cadrului se poate pune izolație, de exemplu, vată minerală. Trebuie reținut faptul că ar trebui să existe un spațiu între ardezie și izolație, astfel încât să nu se formeze condens. Apoi instalați foile de ardezie. Trebuie să începeți de la colțul casei.

Înainte de a monta cu un ferăstrău electric, mai multe guri de aer trebuie tăiate din mai multe foi.

Mai mult, cu ajutorul șuruburilor, foile sunt atașate la cutie. Procesarea colțurilor. Pentru a face acest lucru, se taie țagla de oțel galvanizat în lungime, care corespunde înălțimii foii. Îndoiți marginile într-un unghi drept de 15 mm pe fiecare parte și fixați colțurile rezultate cu șuruburi autoportante. În etapa finală, ardezia este tratată cu vopsea acrilică, care va crea un film de protecție pe suprafața foii. Datorită folosirii ardeiului plat, puteți crea o fundație fiabilă pentru propria dvs. casă foarte rapid și ieftin, dând o soclu și un aspect estetic bazei.

Fundația de cofrare: încercați să o faceți singur

După ce ați decis să faceți ceva, vă întreb cum să implementați corect cofrajele pentru fundație cu propriile dvs. mâini? La urma urmei, doar fundația pentru o casă din lemn va deveni baza unei case în construcție. Ei bine, ce fel de cofrare există și cum să selectăm în mod corespunzător opțiunea potrivită și mai corectă pentru noi?

Principalele tipuri de structuri de cofrare

Scopul principal al cofrajului este de a da durabilitatea clădirii viitoare și tipul său structural. Sarcini cu care cofrajul este de dorit pentru a gestiona sunt destul de obișnuite.

 • Trebuie să reziste la presiunea soluției de beton pe bază.
 • Nu trebuie să schimbați formularul specificat în faza pregătirii fundației pentru o casă de busteni.
 • Este obligată să fie ridicată ușor și ușor; trebuie să fie etanșate ermetic de la sol (nu se scurge amestecul de beton).

Materialul din care este construit cofrajul deseori selectează un cadru din lemn sau metal diferit, de exemplu, reutilizabil, precum și o construcție de unică folosință care mărește stabilitatea generală a fundației, fiind baza sa (o fundație coloană de țevi de oțel este considerată un exemplu evident de cofraj fix).

Proiectarea cofrajului tipic.

Următoarele descriu principalele tipuri de cofraj și caracteristici în construcția lor.

Cofraje fixe

Opțiunea de cofrare descrisă este avantajoasă pentru ușurința instalării și vitezei de construcție, iar după turnarea cu beton rămâne partea principală a fundației. Pentru cofrajele fixe, de regulă, se folosește materialul de mână și, în funcție de tipul de fundație care trebuie montată, aceasta ar putea fi placa fibrolemnoasă, PAL, cadru de fier sau polistiren expandat. O altă opțiune populară este considerată o fundație coloană tubulară, în cadrul căreia se folosesc ca cofraje țevi (azbest, fier) ​​cu un diametru de 150-200 mm.

Instalarea unei așezări fixe a bazei.

Un avantaj natural al unui astfel de cofraj este capacitatea de a fixa fundația cu materialul folosit (în special pentru fundația coloanei și în situația introducerii plăcilor din beton armat).

Element de cofraj permanent din spumă de polistiren.

Acest tip de cofraj este mai simplu de instalat și necesită cu siguranță mai puțină muncă la sol (pentru că nu mai trebuie să îl eliminați mai târziu). Suporturile și suporturile auxiliare nu vor fi necesare atunci când asamblați elementele.

Principalele tipuri de cofrare fixă

De metal

Cofrajele din tablă de fier cu o grosime de 1 până la 2 mm sunt considerate cele mai scumpe, dar destul de universale. Avantaje cheie:

 • cofrajul similar fără probleme dobândește o formă adecvată a fundației datorită capacității de a îndoi o foaie de metal la unghiul de care aveți nevoie;
 • buna hidroizolare a fundației;
 • pentru cofraje de fier, o fundație monolit și o bandă va fi o metodă perfectă (cadrul de armare poate fi sudat direct la cofraj);
 • într-o situație în cazul în care fundația va crește substanțial deasupra nivelului solului, ușurința de prelucrare a exterioară.

Minus - costul și costul din nou.

Elemente de lemn fixat din metal (colțuri metalice cu miezuri armate).

Din beton armat

Opțiune relativ costisitoare. Avantaje: în funcție de grosimea plăcilor de beton poate reduce semnificativ consumul de beton, fără a-și pierde durabilitatea.

Cofraje din structuri din beton armat.

Contra: severitatea plăcilor; când plăcile nu sunt monolitice și înălțimea unei plăci nu este suficientă, vor fi necesare cornișe auxiliare.

Polistiren expandat

Această opțiune este una dintre cele mai convenabile. Cofrajele sunt formate din blocuri separate care sunt fixate corespunzător între ele. avantaje:

 • ușurința de instalare;
 • capacitatea de a aduce forma dorită (rotunjire, unghi);
 • impermeabilizarea și izolarea.

Spumă de polistiren de cofraje foto.

Dezavantajele sunt ușor de atribuit dificultății de a alege anumite componente (aceleași unghiuri și rotunjire) și nu cel mai mic cost.

Din lemn

Acest lucru ar putea fi atât placi de bord și placaj.

Un exemplu de cofraj din lemn pentru construcții monolitice.

 • Avantaje: costul și disponibilitatea materialului, ușurința instalării și nu este nevoie să cumpărați accesorii pentru instalare.
 • Minusuri: poate datorită diferitelor dimensiuni ale materialului utilizat, elemente auxiliare ale îmbinării și armăturii de cofraj sunt necesare.

Materiale utile

Acest lucru ar putea fi ardezie, foaie profilate, tevi (pentru fundația coloanei) sau orice material adecvat care să garanteze o formă adecvată și să prevină scurgerea cimentului din cofraje.

Cofraj pentru cariera de inspecție a ardei plat.

Cofraje metalice pentru instalarea țevilor de furtună.

 • Avantaje: principalul și probabil singurul avantaj este disponibilitatea construcției.
 • Contra: dificultatea de asamblare, mai ales dacă se utilizează material diferit.

Scurgeri de beton

O capacitate de transport foarte slabă, este puțin probabil ca cineva să proiecteze o clădire foarte înaltă și robustă pentru cofraje și, prin urmare, merită limitată doar la clădirile mici. Ele pot fi, de asemenea, la îndemână cu suporturi auxiliare și stubs.

Turnarea amestecului de beton în cofraje din lemn.

Cum se pregătește în mod corespunzător cofrajele pentru fundație? Cofrajul fixat independent este construit în mai multe etape ulterioare.

2 etape principale ale construcției cofrajului

Etapa 1. Lucrări funciare

După ce am calculat (despre acest pas vom scrie în detaliu mai târziu) puterea necesară a cofrajului fiind creată, se pregătește un șanț (nu uitați să țineți cont de grosimea cofrajului).

Recomandare: nu este dificil să lăsați o rezervă de 1-2,5 cm între cofraje și pământ (acest lucru va face instalarea mai ușoară și după îndepărtarea cofrajului, acest loc este acoperit cu pământ).

Lucrări preliminare pentru amenajarea cofrajelor.

În continuare, fundul șanțului excavat este închis cu moloz sau nisip și se folosește preparatul compactat sau beton (șapă de fundație). Acest lucru este implementat pentru a reduce costul betonului ca urmare a turnării fundației. Într-o situație, în cazul în care fundația este protejată de bare armate, acestea trebuie să fie conduse în pământ doar la acest pas.

Etapa 2. Construcția elementelor de cofrare

Pentru cofraje fixe, totul se reduce la montarea componentelor sale, iar construcția este construită în conformitate cu materialul ales. În această etapă, este pregătit un cadru de armătură (când este necesar).

Pregătirea cuștii de armare.

La sfârșitul tuturor etapelor pregătitoare, cofrajul este turnat cu beton, iar dacă calculele sunt corecte, atunci după 25-30 de zile puteți trece la construcția ulterioară.

Cofraje de lemn detașabile

Studiem unul dintre tipurile simple și convenabile de cofrare. Copertele de lemn detașabile au o întreagă listă de avantaje și, deși este posibil să se găsească materiale mai moderne, este doar lemnul pe care majoritatea oamenilor preferă.

Cofraje de lemn detașabile.

Motive pentru a alege

Deși prețul materialului este uneori ridicat, reutilizarea cofrajului, precum și capacitatea de a folosi bordul, de exemplu, pentru a pune pardoseala și alte structuri din lemn absolut plătește pentru el. Pentru a economisi bani de acest tip de cofrare este ușor de închiriat și apoi reveniți.

 • Dacă se creează un cofraj, se folosește material din lemn de tipul 1 (doar bord, placaj etc.), este ușor de montat (este întotdeauna ușor de tăiat ceea ce nu este necesar).
 • Simplitatea în construcții (probabil că aveți toate instrumentele necesare sau vecinii). De fapt, în versiunea cea mai obișnuită, se poate face numai cu ajutorul unui ciocan și a unui ferăstrău.

contra

 • Dificultăți în construirea rotunjirii.
 • Cu o cantitate semnificativă de soluție adăugată, cofrajul va trebui să fie protejat cu șanțuri.
 • Pot exista dificultăți în a face cofrajele o poziție strict verticală (de exemplu, dacă tabla nu a fost bătută exact).

Ei bine, cum să pregătiți corect cofrajele pentru fundație numai cu propriile mâini, fără a face greșeli și greșeli?

După marcarea și pregătirea șantierului de construcție, barele de lemn sunt bătute în colțurile cofrajului care urmează a fi construite (se va monta o structură), astfel încât în ​​timpul construcției cofrajele să rămână pe partea exterioară. Apoi, în funcție de măsurătorile făcute, scuturile din lemn sunt pregătite și lent, folosind șuruburi sau cuie, sunt fixate cu bare, făcând astfel un cadru.

Etapa finală de pregătire a cofrajului din lemn pentru fundație.

Dacă volumul soluției adăugate este mare, atunci pentru a proteja întreaga structură, este de dorit ca blocurile auxiliare să fie blocate din exterior la o distanță de 70-90 cm unul față de celălalt. O altă modalitate este de a trage pereții cofrajului între ele cu știfturi (dar trebuie să știți că, după dezmembrarea structurii, vor exista găuri în el, ceea ce poate limita utilizarea ulterioară).

Un exemplu de utilizare competentă a corzilor de lemn.

Atunci când instalați, asigurați-vă întotdeauna că cofrajul este numai în poziție verticală! Nu permiteți lacune semnificative în structură și, dacă este necesar, etanșați-le cu uneltele de mână (dacă distanța dintre elementele cofrajului este de 4 mm sau mai mult, aceasta este deja o scurgere de soluție mai târziu).

Recomandare: pentru ca partea interioară a cofrajului să fie netedă, precum și pentru a elimina scurgerile mici ale soluției, o umectă specială sau celofan poate fi prinsă cu ajutorul unui capsator.

Tip nou de cofraj pentru fundația polistirenului expandat

Tip relativ nou de cofrare, foarte versatil și confortabil de utilizat.

Fotografie de cofraje permanente din spumă densă de polistiren.

Datorită duratei scurte de aplicare și a costului ridicat, încă nu este destul de des găsit în construcția dacha.

demnitate

 • Materialul păstrează căldura bine și nu lasă apa să treacă (nu veți avea colțuri umede).
 • Abilitatea de a ridica aproape orice formă de blocuri vă va permite să dați aripi de orice imaginație în construcția fundației.

Construcție necomplicată. Blocurile sunt fixate pe dispozitivul de fixare (amplasat în nodurile cheie ale casei viitoare), iar între ele blocurile sunt conectate cu cleme metalice. Din când în când, este posibil să se amestece cu o spumă specială.

 • Cu ajutorul acestui tip de cofraj, puteți face întreaga structură, aplicând uniform blocuri noi deja instalate și umplându-le cu o soluție de beton.
 • Datorită caracteristicilor de proiectare nu există scurgeri de beton, iar cofrajele sunt complet uniforme (cu o asamblare normală, bineînțeles).

deficiențe

 • Cost.
 • Consumatoare de timp Doar o persoană pentru o perioadă lungă de timp va conecta blocurile (problema dispare dacă grupul conduce lucrarea).
 • Uneori, cu cantități semnificative de beton turnat, este necesar să se întărească cofrajele cu armături auxiliare și stâlpi.
 • Din când în când, ajutorul vrăjitorului poate fi util pentru a calcula corect unde este necesar să instalați barele armăturii. Este deosebit de important dacă designul are elemente complexe.

În ciuda deficiențelor sale, cofrajul din polistiren spumă devine din ce în ce mai popular.

Asemenea cofraj este considerat fix și pentru o singură persoană (datorită pierderii mari de timp și experienței insuficiente), este de dorit să se limiteze doar la turnarea fundației pe baza ei.

Cum sa faci un cofraj rotund?

Probabil această întrebare îi deranjează pe mulți amatori și specialiști - cum să pregătiți corect cofrajele pentru fundație doar cu propriile mâini, oferindu-i o formă rotundă?

Cherestea de lemn ovală pentru piscina de pe terenul cabana.

Lucrările preliminare cheie pentru fundație vor fi similare pentru alte tipuri de cofraj, dar este de dorit să se ia mai selectiv materialul mai responsabil.

plastic

Dacă designul nu este mare și intenționați să faceți, de exemplu, un arbore, atunci plasticul va fi în mod cert potrivit.

Cofrajele din plastic reprezintă o alegere bună pentru, de exemplu, construirea unui foișor.

Se caracterizează prin flexibilitatea necesară și, dacă este necesar, poate fi îndoit cu încălzire nesemnificativă, dar stabilitatea unui astfel de cofraj este mică.

placi

Acest tip de cofraj este tipărit în conformitate cu metoda cilindrului și, dacă este necesar, este întărit pe ambele părți cu știfturi, marcate la o distanță mică între ele (10-20 cm). Dacă acesta este un cofraj permanent, atunci poate fi creat încet - pregătiți o mică parte a cofrajului și întăriți-l cu un șapă mică etc. (este posibil să se sapă fără probleme, sub limita "pernei fundației", va fi mai lungă, dar va oferi o oportunitate de a forma un cofraj mai uniform).

Un cofraj foarte popular de scânduri cu bare armate, înainte de turnarea betonului.

La finalizarea ansamblului, dacă există o distanță între partea inferioară inferioară a cofrajului și sol, umpleți-o cu pietriș sau nisip. Vederea descrisă este capabilă să reziste încărcărilor semnificative.

placaj

La fel ca și plasticul, un tip foarte slab de material, în afară de placaj, este departe de a putea da forma dorită în fiecare caz.

Placaj rezistent la umezeală: nu este cea mai bună alegere.

polistiren expandat

Puteți achiziționa caracteristicile blocurilor de care aveți nevoie, astfel încât veți economisi bani și efort, dar va fi costisitor pentru portofel.

Polistiren spumă blocuri în ultimii ani au devenit unul dintre cele mai populare materiale.

metal

Tablourile de oțel cu o grosime de 1 mm pot fi, de asemenea, utilizate pentru cofraje similare. Cu toate acestea, fără ajutorul instrumentelor auxiliare, îi puteți da abia forma dorită.

Cofraje metalice sunt utilizate în construcții grave înalte.

Recomandare: puteți căuta cadre pregătite pentru cofraje rotunde detașabile și, dacă aveți noroc, găsiți cel mai bun diametru.

Videoclip complet despre cum să faci un cofraj de lemn pentru fundație cu propriile mâini

În acest videoclip lung, timp de 42 de minute, se pune amploarea întrebării de a construi cofrajele pentru o casă de cadre. Rețineți că acest lucru nu este un manual exemplar - există metode cu consum redus de material. Cu toate acestea, videoclipul arată un exemplu de eliminare a podurilor reci, datorită cărora veți economisi serios facturile de încălzire.

Fă-o-te cofraje pentru fundații benzi

Fundația de benzi este considerată încă una dintre metodele cele mai frecvent utilizate pentru turnarea fundației unei clădiri aflate în construcție. Principiul este foarte simplu, un cuptor este turnat pe o pernă de nisip, apoi un cadru este realizat din armătură și turnat cu beton. Dar ce formă ați prefera pentru el?

În mod surprinzător, dar când solul este foarte puternic și fundația este scufundată în pământ, puteți face complet fără cofraje, este suficient să săpătați un șanț - cu siguranță acest lucru este rar.

Semifabricate din lemn pentru montarea suporturilor de benzi.

În alte situații, aproape oricare dintre metodele de cofrare vor face, totul depinde în totalitate de imaginația, de materialele achiziționate și de finanțele disponibile și de principalele "mâini de la locul potrivit".

Și totuși, în construcția cofrajului, majoritatea covârșitoare preferă cadrul din lemn. Poate fi o chestiune de cost și de conveniență de construcție, fiecare are avantaje proprii, dar nu puteți arunca cuvintele din cântec (probabil nu doar pentru că). Poate că un astfel de articol se va ajuta foarte clar să determine ceea ce vă place.

Calculul cofrajului de fundație

Totul depinde inițial în întregime de materialul ales.

Ei bine, să ne imaginăm un exemplu concret de cofraj "tradițional" din lemn. Standardul lungimii plăcii de cumpărare este de 6 metri, lățimea este de 100-150 mm, grosimea este mai mare de 25 mm. Acum, perimetrul subsolului trebuie împărțit pe lungimea plăcii (6), iar înălțimea este împărțită la lățimea plăcii (0,10-0,15), înmulțirea datelor obținute și aflarea numărului de plăci cerute.

Desenarea parametrilor de calcul al cofrajului pentru construcția fundului benzii.

 • A - un dreptunghi cu o înălțime de până la 200 mm
 • B - un dreptunghi cu o înălțime de 200-500 mm
 • B - dreptunghi pas cu pas până la 750 mm înălțime
 • G - fixarea plăcii de ghidare
 • D - un guler de la un copac
 • Clemă din metal
 1. Spacer.
 2. Mize.
 3. Side bord sau scut.
 4. Clame de prindere.
 5. Struturile.
 6. Juguri.
 7. Ghid de bord

Pentru referință: aproximativ 1 metru cub poate conține de la 42 (latime 100 mm) la 64 (la 150 mm) scânduri. Prețul real pentru un cub este de 5300-6500 ruble. Este de dorit să se adauge la costul cofrajului în sine prețul lemnului pentru fixarea acestuia și distanțierele pentru protecție, care în diverse cazuri poate ajunge la încă 3000-4000 ruble.

După cum puteți vedea, cofrajul din lemn pentru întemeierea unei cabane moderne poate avea sute de stâlpi și o structură destul de complicată.

 • Metal. Se calculează prin aceeași metodă ca și lemnul, luând în considerare caracteristicile plăcii 1 * 1500 * 2500 mm. Vândute în greutate la un cost de 36.000-38.000 ruble / tonă.
 • Cimentul de spumă din polistiren trebuie să fie calculat de comandant, luând în considerare planul fundației. Cu noduri complexe, costul nu va fi semnificativ mai mic decât fierul. Când proiectul este foarte dificil, atunci la etapa de instalare este posibil să aveți nevoie de ajutorul unui specialist.
 • Nu trebuie să uităm că este de dorit să adăugăm la prețul consumabilelor aproape orice fel de cofraj: cuie și capse, accesorii și garnituri. În plus, trebuie să luați în considerare utilizarea unui instrument auxiliar pe care ar trebui să-l cumpărați.

Cea mai economică (în ciuda părerii dureroase și atunci când construcția fundației o face posibilă) nu vă întrebați cum să pregătiți cofrajele pentru fundație cu mâinile proprii, ci doar să o închiriați la următoarea clădire. Acest lucru vă va economisi timpul necesar și vă va oferi posibilitatea de a evita anumite greșeli.