Realizarea unei pompe de beton pentru tine

Cu ajutorul celor mai noi realizări în domeniul echipamentelor de construcții (unități de mixare a betonului, unități de mixare a betonului și altele) este posibilă nu numai reducerea timpului de construcție a obiectelor, ci și îmbunătățirea calității muncii. De exemplu, una dintre realizările moderne ale progresului tehnic, un excelent asistent pentru constructori este o pompă pentru beton.

Schemă de pompă de beton pentru remorcă: 1 - șasiu de camion, bloc cu 2 cilindri, 3 - pâlnie de primire, 4 - unitate de pompă de beton, 5 - carcasă.

Ar trebui să știți ce este o pompă pentru beton și ce avantaje poate da, cum se remarcă printre restul echipamentelor de construcție pentru amestecarea betonului. Scopul unui astfel de echipament de construcții, care se numește pompă pentru beton, este furnizarea exactă și exactă de amestec de beton sau mortar în forme sau structuri care au fost pregătite în avans în diferite tipuri de lucrări de construcție. Este necesar să se țină seama de faptul că, atunci când un amestec de beton este alimentat de o pompă de beton, va avea loc o amestecare suplimentară a amestecului de beton, mortar, care este alimentat de la malaxorul de beton. Acest lucru poate îmbunătăți calitatea amestecului care este servit.

În plus față de utilizarea acestui dispozitiv pentru beton în scopul său (pomparea amestecului), este posibil să se folosească pentru a controla calitatea materiilor prime, de exemplu, pentru a verifica betonul livrat cu parametrii de proiect specifici pentru calitatea achiziționată de la o uzină terță parte. Pompa va semnala operatorului anumite semnale speciale privind deficiențele componentelor și discrepanța dintre calitatea amestecului de beton care trebuie obținut.

Tipuri existente

Astăzi pe piața echipamentelor de construcție (echipamente de amestecare a betonului) există pompe de beton, care sunt împărțite în două tipuri: staționare și automobile.

Schema pompei de beton hidraulic.

Pompa staționară este o tehnică care are mai multă putere în comparație cu automobilul. Este folosit cel mai adesea pe șantierele de construcții mari, la evenimente care sunt departe de orașe sau în condiții climatice dure.

Pompele de beton mobile (ABN), spre deosebire de staționare, se caracterizează prin mobilitate și ușurință în manevrabilitate. Cel mai adesea folosit pe site-urile de construcții mici. O reușită deosebit de importantă este utilizarea prezenței propriilor fabrici de beton mici sau mobile.

Principiul de funcționare și dispozitiv

În construcția modernă sunt utilizate două tipuri principale de pompe de beton: rotative și pistoane. Pompa rotativă de beton electric și vibratorul electric au o construcție destul de complicată, prin urmare este mai bine să faceți o versiune a pistonului cu propriile mâini.

Proiectul acestei pompe de beton este alcătuit dintr-un cilindru, unitate și un piston. În cilindru sunt instalate două supape de reținere, prin care betonul va fi aspirat și transferat pe conducta de beton. Principiul său de funcționare este următorul. Când pistonul se deplasează în cilindru, se va crea un vid, prin care se aspiră betonul. Când pistonul atinge poziția sa extremă, va începe cursa de lucru inversă. În procesul de mișcare cu piston reciproc, se creează o suprapresiune, după care amestecul intră în conductă și se pompează în punctul de turnare.

Procesul de fabricație

Tablou de mărime al pompei de beton staționare.

Elementele de care aveți nevoie:

 • pistonul;
 • cilindru;
 • mecanismul de transmisie;
 • motor electric asincron;
 • raportul de transmisie de reducere;
 • cadru metalic vrac sudat;
 • vane din oțel cu rezistență ridicată;
 • ciment;
 • apă;
 • motorină;
 • țevi din plastic;
 • conducte dure.

A face o astfel de construcție cu mâinile tale este un proiect dificil și costisitor. În acest sens, înainte de a se angaja în aceste lucrări, este necesar să se cântărească încă o dată propriile capacități și puteri și apoi să se calculeze cât de justificate ar fi costurile suportate. În unele cazuri, ar fi mult mai bine să închiriezi o mică pompă.

Înainte de a trece la fabricarea unui astfel de dispozitiv, este necesar să-i întocmești schița și schița. Dacă nu există abilități de proiectare, este posibil să folosiți desene gata făcute. Desenele descărcate de pe Internet trebuie tratate cu atenție: este posibil ca pompa, care a fost făcută în conformitate cu desenele selectate, să nu funcționeze foarte eficient. Este recomandat să vă găsiți și să vă familiarizați cu recenzii ale meseriașilor de origine care au experiență în realizarea unui astfel de proiect în conformitate cu schemele alese.

Nodul principal al pompei de beton este un cilindru de lucru cu piston. În procesul de fabricare a acestui site trebuie avut în vedere că diametrul său nu trebuie să fie mai mic de 400 mm. Cursa pistonului trebuie să fie de cel puțin 0,5 m. Dacă acest lucru nu este luat în considerare, numărul ciclurilor de lucru cu pompare poate crește și acest lucru va duce la uzura rapidă a mecanismului.

Suprafețele cilindrului și pistonului care intră în contact trebuie să aibă o rugozitate scăzută și un grad ridicat de precizie. Acest lucru nu poate numai să îmbunătățească eficiența muncii, ci și să-și sporească durata de viață.

Unitatea este cel mai bine utilizată electromecanic. Transmisia hidraulică este mai scumpă și este dificil de fabricat. Pentru a conduce, aveți nevoie de un motor trifazat asincron, angrenaj, care convertește mișcarea de rotație în translație și cutia de viteze cu un raport de reducere.

Mecanismul trebuie să fie atașat pin, care transmite mișcarea de translație către piston. Ca pat, există posibilitatea de a utiliza un cadru de volum sudat din metal. O atenție deosebită trebuie acordată supapelor de reținere. Pentru fabricarea acestora trebuie să folosiți oțel aliat de înaltă rezistență, care este capabil să reziste ciclurilor repetate de pompare a betonului.

Pentru amestecul de pornire, este posibil să se utilizeze ciment, care este foarte diluat în apă, cu adaos de ulei de motor. Sunt necesare conducte de beton pentru pomparea betonului de la pompă până la locul de turnare. Sunt fabricate dintr-o combinație de țevi din plastic și rigide cu diametru mare.

Pompă de beton

Creșterea constantă a nivelului de construcție stimulează dezvoltarea tehnologiilor moderne care facilitează și accelerează munca lucrătorilor. Pe șantierele de construcții, o varietate de echipamente de construcții. Una dintre cele mai populare echipamente, în special la construcțiile de mari dimensiuni, este o pompă pentru alimentarea betonului. Utilizarea metodei moderne de primire a soluției crește semnificativ productivitatea, calitatea muncii.

Caracteristicile aplicației

Pompă de beton - echipament greu de folosit. În ciuda productivității sale, utilizarea unei pompe de beton determină anumite caracteristici:

 • implicarea specialiștilor de înaltă clasă în acest proces;
 • respectarea strictă a regulilor și tehnologiilor;
 • responsabilitatea în organizarea, pregătirea procesului;
 • utilizarea soluțiilor de beton speciale, ținând cont de diametrul manșonului pentru alimentarea amestecului; distanță, condiții pentru furnizarea soluției la șantier.

Având în vedere caracteristicile echipamentului, este ușor de concluzionat că pompa pentru beton este adecvată pentru utilizarea în condiții dificile sau imposibil de aprovizionat cu amestec:

 • accesul dificil pe șantier;
 • este necesară furnizarea soluției la o înălțime mai mare;
 • densitatea clădirii.

Desigur, utilizarea pompei în condiții favorabile, nimeni nu interzice. Totul depinde de bugetul dezvoltatorului.

Tipuri de echipamente

Structurile de beton în diferite condiții necesită utilizarea unor pompe de diferite tipuri. Există o mare selecție de echipamente potrivite pentru transportul unei soluții lichide. Sunt utilizate cel mai frecvent trei tipuri de instalații.

staționar

Pompa de pompă de beton este situată pe un suport cu roți. Utilizat pentru construcții pe termen lung, construcții înalte. Echipamentul este instalat pentru o perioadă lungă de timp, este pornit de motor pe benzină, motorină. Cu ajutorul echipamentelor fixe este posibil:

 • aplicați soluția la o înălțime mai mare de 4 metri;
 • viteza de furnizare a unei soluții de 90 m³ pe oră.

Instalația staționară are avantajele sale:

 • dimensiuni mici;
 • posibilitate de instalare practic în orice loc;
 • prețul de închiriere este mic.
Înapoi la cuprins

rulotă

Instalare mobilă de putere mică. Este foarte convenabil în transport, se potrivește în orice punct al unui șantier.

călător

Echipamentul este fixat pe suportul unui camion special. Avantaje incontestabile:

 • puterea considerabilă permite livrarea a 150 m³ de mortar pe oră;
 • mobilitate, manevrabilitate;
 • excelenta performanta, posibila reducere a timpului de ridicare a structurilor.

Inconvenientele unui design mobil se află în prețul său. O astfel de mașină permite să cumpere mari companii de construcții. Această opțiune nu este disponibilă pentru un dezvoltator privat. Producția poate fi o închiriere, care se calculează pentru o oră de muncă sau livrare de 1 m3 de mortar.

Tipuri de pompe

Atunci când se lucrează la o pompă de beton, principiul de extrudare funcționează, în sistem se formează un volum care este capabil să se schimbe. Principiul procesului împarte pompele de beton în:

 • Piston (betonul este alimentat în mod continuu). Tehnologia modernă este capabilă să livreze o compoziție de beton la o înălțime cuprinsă între 6 și 65 m, volumul de alimentare a soluției atinge până la 180 m³ pe oră. Între suprafețele de frecare ale pistoanelor se pot lipi particule de ciment, astfel încât tipul de piston este supus unei uzuri rapide. Primirea soluției se efectuează în spurturi. Există echipament cu un dispozitiv hidraulic. Se caracterizează printr-o aprovizionare moale de beton și rezistență ridicată la uzură. Rata de alimentare nu se schimbă, iar presiunea ridicată mărește semnificativ distanța. Lucrarea unităților cu două cilindri, spre deosebire de mașină cu unul, este atât de moale încât este aproape imperceptibilă.
 • Gerotor (șnec cu livrare continuă de soluție). Capacitățile tehnice ale structurii gerotor permit livrarea în liniște a compoziției din beton a oricărei durități. Formarea posibilă a unei paste în furtun este eliminată de capacitatea motorului de a schimba direcția de rotație. Deteriorarea rapidă a furtunului pentru furnizarea de soluții reprezintă principalul dezavantaj al structurii gerotor, însă acest lucru este compensat de costul redus al reparației, fără implicarea personalului specializat.

Experiența practică de comparare a două tipuri de pompe de beton arată că, în ciuda ușurinței de reparare a unei structuri gerotor, unitatea de piston hidraulic este mai durabilă și productivă.

Mutarea betonului

A livra soluția de beton pe șantier nu este o sarcină ușoară. Acțiunile necorespunzătoare pot strica semnificativ calitatea amestecului. Problemele pot fi prevenite prin utilizarea unui camion beton. Pe baza șasiului automobilului este atașat proiectul betonosmesitelny. Lamele sunt sudate în interiorul cilindrului de fier. Rotirea în sens orar a cilindrului promovează soluția spre interior, iar includerea procesului invers împinge soluția de-a lungul lamelor către orificiul de evacuare.

Avantajele folosirii mixerului:

 • conservarea omogenității, absența separării soluției;
 • mișcarea constantă a soluției, chiar și cu întârzieri în timp, este capabilă să păstreze caracteristicile tehnice ale compoziției.

Volumul cilindrului de amestecare vă permite să preparați sau să transportați între 5 și 9 m³ de amestec de beton. Pentru primirea produsului finit pe șantier, mașina este echipată cu o tavă de încărcare specială. Este posibil să utilizați acest tip de transport atunci când utilajul se apropie ușor de un șantier.

Cum să fiu când este ușor să ajungi la locul construit este imposibil? În acest caz, utilizați conducta, care se referă la o tehnică specială de inginerie internă. Avantajele sale tehnologice sunt incontestabile:

 • transport vertical pe orizontală, utilizând un singur mecanism;
 • realizarea ușoară a locurilor greu accesibile.

Mașini de conducte - mașini pentru furnizarea de beton sau un tip separat de echipament de construcții. Dispozitivul este o tehnică separată care implică instalarea unei pompe de beton pe baza mașinii, cu ajutorul unui braț complet. Acest tip de tehnologie permite transportul amestecului lichid într-o poziție orizontală, verticală pentru structurile auxiliare.

Betonarea podelelor în construcții înalte este imposibilă fără utilizarea unor echipamente speciale. Soluția livrată în tăvi este reîncărcată în receptorul pompei de beton. Țeava, formată din trei părți conectate, este livrată la o înălțime în locuri greu accesibile.

Recomandări, sfaturi

Utilizarea echipamentului complex este o chestiune responsabilă, trebuie să ascultați recomandările, sfatul, să citiți instrucțiunile pentru a utiliza în mod corespunzător tehnica și pentru a obține rezultatul dorit.

 • Înainte de a începe procesul, merită verificat dispozitivul pentru prezența presiunii hidraulice. Presiunea este scrisă în pașaportul tehnic.
 • Asigurați-vă că clătiți cu apă sistemul peste care este transferată soluția. Instalarea pompei de apă este necesară pentru pomparea rămășițelor de apă.
 • Este posibil să alegeți un amestec adecvat prin prelevarea de mostre diferite.
 • Traseul pe care sunt prevăzute conductele de transport este prevăzut astfel încât numărul de curbe să fie minim. Țevile sunt înclinate, unghiul drept este poziția greșită a conductelor.
 • Este imperativ ca înainte de a transporta conducta de beton să fie umezită, pentru aceasta se trece mortarul de var, care formează un lubrifiant pe pereți.
 • Interdicții lungi interzise în furnizarea de beton. Dacă există o stagnare a producției, este necesară pomparea soluției prin conducte la o viteză redusă la fiecare zece minute.
 • Principalul motiv care indică funcționarea necorespunzătoare a echipamentului este blocarea pompei. Se formează în timpul stagnării pe termen lung a amestecului de beton, întărirea betonului, care se face cu încălcări ale tehnologiei.
 • Când apare un blocaj, echipamentul este oprit pentru a evita deteriorarea. Imediat trebuie să determinați locația masei și să o curățați.
 • Când se utilizează construcția în timpul iernii, soluția este încălzită la 25 - 30 de grade, pompa de beton este încălzită cu abur.
Înapoi la cuprins

concluzie

În timpul procesului de construcție, există o necesitate constantă de a muta betonul lichid. Folosirea: un mixer obișnuit de beton, o pompă compactă de beton sau o unitate mare, va determina necesitățile individuale și cerințele de producție.

Respectarea instrucțiunilor și a instrucțiunilor de siguranță va face procesul rapid și ușor.

Tipuri de pompe pentru beton

Scara de construcție, care câștigă dinamism în fiecare an, stimulează dezvoltarea tehnologiei. Pe șantierele de construcții, pentru a facilita și a accelera munca, apare o varietate de echipamente.

Pe șantierele de construcții mari, utilizarea unei pompe de beton este deosebit de ușoară. Utilizarea tehnologiei moderne de primire a soluției concrete crește semnificativ productivitatea și calitatea muncii.

1 Caracteristicile utilizării pompelor de beton

Pompă pentru beton - tehnică dificil de utilizat. Utilizarea dispozitivului are următoarele caracteristici:

 • lucrul cu unitatea este permis numai specialiștilor de înaltă clasă;
 • este necesar să se respecte tehnologia și regulile de funcționare;
 • Atitudine responsabilă față de organizarea și pregătirea muncii;
 • utilizați o soluție specială de beton, luând în considerare diametrul manșonului pentru alimentare, condițiile pentru alimentarea amestecului într-un anumit loc și distanță.

Având în vedere caracteristicile utilizării unei astfel de tehnologii, putem concluziona că pompa de beton este folosită în principal în condiții imposibile sau dificile pentru a furniza amestecul. De exemplu, o clădire densă, este dificil să conduci până la locul de construcție sau este necesar să dați soluția la o înălțime mai mare - este ușor ca pompa de beton să facă față acestor dificultăți.
la meniul ↑

1.1 Tipuri de pompe

În timp ce lucrați la unitate, funcționează principiul extruziunii, în sistem se creează un volum, care poate varia. Acest principiu împarte aparatul de pompare în două tipuri: piston și gerotor.
la meniul ↑

1.2 Pompa de beton la locul de muncă (video)

1.3 Dispozitive cu piston

În mașinile cu piston, betonul este alimentat continuu. Astăzi, echipamentul poate livra amestec de beton la o înălțime de 6-65 m, volumul soluției de alimentare atinge nivelul de 180 m³ / h. Între suprafețele pistoanelor, care se freacă, particule mici de ciment se prind uneori, astfel încât unitatea pistonului are o viață scurtă.

Soluția betonică este încurcată. Există dispozitive cu un dispozitiv hidraulic, care sunt durabile și utile și furnizează beton moale. În același timp, viteza de alimentare nu se schimbă, iar presiunea ridicată face posibilă livrarea pe distanțe lungi. Lucrarea aparatului cu două cilindri este atât de moale încât este aproape imperceptibilă.
la meniul ↑

1.4 Pompe Gerotor

Acestea sunt dispozitive cu surub cu alimentare continuă cu soluție de beton. Caracteristicile tehnologiei gerotor fac posibilă funcționarea în tăcere cu compoziția oricărei durități. Atunci când se formează o fuzionă în furtun, aceasta este retrasă cu ajutorul unui motor capabil să schimbe direcția de rotație. Principalul dezavantaj al designului gerotor este uzura destul de rapidă a furtunului pentru alimentarea cu amestec. Dar avantajul este costul redus al reparațiilor care pot fi făcute fără intervenția specialiștilor.

Pompă staționară de beton Tuna 40

1,5 mixer de beton

Livrarea amestecului de beton pe șantier nu este o sarcină ușoară. Acțiunile incorecte pot strica calitatea soluției. Utilizarea unui mixer de beton auto împiedică astfel de nuanțe. Un mixer de beton cu o pompă este atașat la șasiu. Cilindrul de fier din interior este echipat cu lame. Mișcarea în sensul acelor de ceasornic al butoiului ajută amestecul să se miște spre interior, iar când procesul inversat este pornit, împinge amestecul de beton de-a lungul lamelor către orificiul de evacuare.

Avantajele folosirii mixerului:

 • se păstrează uniformitatea de masă și se împiedică separarea soluției;
 • soluția este în continuă mișcare, chiar și cu întârzieri, ceea ce ajută la păstrarea caracteristicilor tehnice ale materialului.

Capacitatea barilului vă permite să mutați sau să preparați până la 9 m³ soluție de beton. Mixerul de beton este echipat cu un jgheab de încărcare pentru transferul amestecului finit pe șantier. Utilizați astfel de transporturi atunci când puteți ajunge cu ușurință până la șantierul de construcții. Dacă nu există acces la șantier, este utilizată o conductă, care este o tehnică internă de construcție. Utilizarea unui astfel de dispozitiv are următoarele avantaje tehnologice:

 • mișcare orizontală și verticală utilizând același echipament;
 • ușurința de a lucra în locuri greu accesibile.

Auto betoniera Baryval 8m3

Echipamente pentru conducte - dispozitive pentru montarea amestecului de beton sau a unui tip separat de echipament de construcții. Echipamentul separat implică instalarea pompei pe mașină, folosind brațul oscilant. Astfel de dispozitive permit transportul soluției într-o poziție orizontală verticală pentru structurile auxiliare.

Amestecul livrat se deplasează prin tăvi la recipientul pompei și printr-o țeavă formată din trei părți, soluția este alimentată la înălțime și în locuri greu accesibile.
la meniul ↑

1.6 pompă staționară

Prin principiul de funcționare a dispozitivului sunt împărțite în pompe standard, tractate, mobile sau de beton. Echipamentul poate fi echipat cu un mecanism mecanic sau hidraulic. Parametrii principali ai unităților de construcție: înălțimea de alimentare, performanța și distanța.

Pompa staționară de beton poate fi realizată în mai multe variante și instalată pe un camion de bord sau pe o platformă specială care este responsabilă pentru ușurința de mișcare. Este de remarcat faptul că proiectarea este realizată sub forma unei remorci cu șasiu și asigură o alimentare continuă a amestecului. Pentru a transporta astfel de echipamente este foarte simplu, conectat la camion.

Principiul de funcționare se bazează pe pomparea continuă a unei cantități mari de masă de beton. Proiectarea dispozitivului are două moduri: alimentarea amestecului sub presiune înaltă (în același timp, productivitatea muncii este redusă semnificativ) și modul de presiune scăzută (cu o productivitate mai mare).

1.7 Pomparea soluției cu o pompă de pin

Compania de inginerie Stroymekhanika oferă cumpărătorului unitatea gerotor (șurub) CU 78.300 / 500/1000 pin. O pompă de pin gerotor pompând masele vâscoase și abrazive, un material care se caracterizează prin densitate (beton spumos, beton din polistiren), soluții de beton celular. Dispozitivul este utilizat pentru masele complexe multicomponente și complexe care sunt sensibile la stresul mecanic. De asemenea, dispozitivul furnizează soluții asemănătoare pastei și lichide cu particule sau fibre solide.
la meniul ↑

2 Construcție

Mortarul este echipat cu un buncăr pentru a primi material din instalația de amestecare. Prezența rezervorului de alimentare face posibilă alimentarea continuă a materialului utilizând tehnologia de amestecare a ciclului. Aceasta este o condiție importantă pentru locul de muncă în care o pauză este inacceptabilă (completarea formularelor, aplicarea mecanică a materialelor de ipsos etc.). Pentru a facilita dispozitivul de transport echipat cu șasiu pe roți.

Partea de alimentare a tehnologiei cu șurub constă dintr-un abur giratoriu și un șurub de alimentare. Un singur șurub (partea mobilă a perechii) face mișcarea planetară în stator, care are o suprafață interioară bidirecțională cu un pas de două ori mai mare decât pitchul șurubului. Cu contact constant, șurubul și suportul creează câteva cavități închise.

Circuitul de acționare a betonului

Când șurubul se mișcă, cavitatea crește pe partea de aspirație, în care se formează un vacuum. Sub influența unui astfel de vid, cavitatea este umplută cu materialul pompat. Acest design ajută la mutarea betonului din spumă, a tencuielii și a betonului din polistiren cât mai atent posibil.

Pompele de beton Gerotor cu dimensiuni reduse au performanțe ridicate, permit injectarea de material de lucru în goluri, amestecurile de pompe pentru pardoseli autonivelante, hrănirea și aplicarea soluțiilor de ipsos.
la meniul ↑

2.1 pompă de beton DIY

Înainte de asamblarea componentelor principale ale dispozitivului, trebuie să creați un plan sau să faceți un desen. Acest lucru va ajuta la colectarea tuturor echipamentelor într-una. Elementele principale ale mecanismului sunt pistonul și cilindrul.

Toate componentele și piesele pompei de beton sunt realizate folosind un strung. La montarea subansamblelor, precizia erorii trebuie să fie de cel puțin ± 0,1 mm. Baza corpului este realizată din tablă de oțel inoxidabil, care va ajuta la evitarea coroziunii și atacului chimic. Valva este personalizată cu o șurubelniță. Proiectarea este asamblată cu o cheie cu diametrul necesar. Partea de acționare a dispozitivului este realizată hidraulic sau electromecanic.

Alegerea metodei depinde de capacitățile financiare ale expertului. În definitiv, unitatea hidraulică are o structură mai complexă și un nivel ridicat al prețului. Prin urmare, trebuie să vă alegeți în favoarea unei instalații electrice de acționare.

Schema pompei de beton hidraulic

În principiu, se utilizează un motor electric asincron trifazat, care este conectat la tija pistonului. Traductorul mecanic și reductorul cu cuplu sunt folosite pentru a reduce sarcina.
la meniul ↑

2.2 Instalarea unității

Motorul electric este montat pe baza osiei remorcii. Cutia de viteze este montată pe arborele motorului cu o cuplă. Convertorul este conectat la pistonul pompei și la arborele de ieșire al reductorului. Apoi conectați motorul la cablul de alimentare.

La asamblarea unei pompe de beton veți avea nevoie de următoarele materiale:

 • accesorii de desen;
 • foaie de fier până la 6 mm;
 • pistoane și vane;
 • teava de metal cu un diametru de 400 mm;
 • motor electric trifazat cu demaror;
 • set de instrumente;
 • cutie de viteze cu moment de reducere;
 • remorcă auto sau bază sudată.

Merită să vă amintiți că lucrul cu instalații conducătoare electric ar trebui să fie efectuat de un tehnician calificat.

Cum sa faci o pompa de beton cu mainile tale?

Betonarea este cel mai des întâlnit tip de lucru în construcții, este utilizat în majoritatea zonelor. Pentru a facilita munca cu o soluție grea, dispozitive speciale pentru pregătirea și transportul cimentului au devenit larg răspândite. Cea mai simplă, dar costisitoare modalitate de a muta mortarul este pomparea betonului, dar costul instalării respinge întreprinderile mici. Există posibilitatea de a crea o pompă de beton cu propriile mâini, în timp ce costurile vor fi mai mici cu 30-40%.

Principiul funcționării pompei de beton

O pompă de beton este un dispozitiv cu singura sarcină de preparare și furnizare a betonului de la punctul de amestecare la locul țintă. Instalarea se bazează pe conducte sau conducte care transferă soluția în orice locație. Cea mai mare nevoie apare în construcția monolitică și în crearea structurilor din beton armat.

Pompă de beton mobil cu performanțe ridicate pe șasiul pe șenile

Pentru a înțelege cum să construiți o instalație, trebuie să știți cum funcționează o pompă de beton. Principiul de funcționare a pompei de beton se bazează pe proprietățile lichidului - îl deplasează și umple volumul în schimbare al sistemului. Dacă volumul umple complet amestecul, soluția este descărcată în conductă și apoi la locul țintă.

Dispozitivul și principiul de funcționare a pompei de beton sunt împărțite în mai multe grupe:

 • Piston. Efectuați o alimentare constantă la diferite distanțe. Dispozitivele moderne pot deplasa lichidul la o înălțime de 6-65 m. Volumul amestecului ajunge la 180 m3 / h. Se caracterizează prin fragilitate datorită riscului de lovire a elementelor mici de ciment. Are un principiu de hrănire.
 • furtun (șurub). Asigurați transportul continuu. Pompa de beton oferă un volum mare de material transportat. Instalarea diferă în timpul lucrului silențios atunci când pompează structuri de orice consistență. Dacă se formează o congestie, este perforată prin inversarea motorului. O pompă gerotor pentru pomparea betonului are un dezavantaj semnificativ - o viață redusă a furtunului, dar designul este ușor de reparat independent;
 • cu hidraulică. În prezența unităților hidraulice pentru lucrul cu beton, dispozitivele devin mai durabile și transferă fără probleme soluția (fără derapaje și modificări ale vitezei). Hidraulică ajută pompa de lichid la înălțimi și distanțe. Transmisia hidraulică este realizată cât mai simplu, dispozitivul conducând la un consum redus de energie. Pompele hidraulice ajută la pomparea soluției cu agregate ușoare, fiind ușor de operat și menținut.
Proiectarea pompei de beton cu piston

Desenele pompelor de beton pentru a-și face propriile mâini diferă în mod semnificativ în funcție de tip. Toate modelele diferă în dispozitiv, dar au dezavantaje similare în mai mult sau mai puțin pronunțate:

 • utilizarea materialului rulant este obligatorie;
 • limita de transport limitată;
 • rigurozitate față de compoziția soluției.

Prețul pompei de beton construit depinde direct de puterea și diametrul conductei necesare. Pentru conductele mari, capul este redus. Recent, mare popularitate printre betonovodov (abilitatea de a furniza beton la site-ul țintă de diferite distanțe) și pompe de beton (dimensiuni mai mici și mobilitate).

Tipuri de unități

În mod convențional, dispozitivele sunt împărțite în două categorii: cu un ansamblu mecanic sau un element hidraulic. Pompele de beton cu rotor și piston au propriile lor avantaje și dezavantaje operaționale.

Funcționarea pistonului

Sistemele de pistoane funcționează pe același principiu în toate domeniile de utilizare. În stadiul de mișcare descendentă, un anumit volum al lichidului și al recipientului de beton sunt aspirate, la al doilea ciclu de lucru, soluția este împinsă în manșonul de transfer. Amestecul trece prin conducte în zona de lucru.

Pompa de beton cu piston acționat mecanic

Lucrarea necesită în mod necesar utilizarea unei supape de scurgere, care deschide receptorul de beton la stația de aspirație și o închide în timpul procesului de ejecție. Declanșatorul reglează direcția de curgere a fluidului. În timpul testării, este imperativ să adăugați ulei de motor la amestecul de lucru.

Proiectul include o transmisie mecanică sau un sistem hidraulic. Pompele de beton moderne funcționează cu sistemul hidraulic, deoarece sistemul este foarte productiv, duce la formarea unei presiuni mai mari și la creșterea puterii pompei. În comparație cu ansamblul tijei de conectare, sistemul hidraulic asigură o mișcare mai mare a cursei pistonului și asigură o mișcare ușoară. O problemă potențială este un contact slăbit între piston și cameră. Particulele de ciment particule microscopice penetrează între piston și cilindru, ceea ce accelerează foarte mult uzura.

Dispozitivele cu 1 cilindru practic nu sunt utilizate, deoarece acestea duc la o pulsație pronunțată a alimentării cu soluție. De preferință, în sistem sunt construiți doi cilindri, funcționează alternativ - astfel fluxul de beton are loc fără probleme și continuu. De asemenea, un mecanism cu două cilindri mai puțin uzură.

Lucrarea sistemului rotor

Utilizarea pompelor rotative din beton este mult mai frecventă, deoarece sistemele cu piston sunt mai fiabile. Baza este un rotor cu role fixe (acoperit cu cauciuc). În procesul de rotație a rotorului, rolele se deplasează în mișcare, care transferă amestecul de la receptorul de beton la furtunul de lucru. Un avantaj important este funcția inversă pentru eliminarea buzunarelor de aer și congestionarea.

Proiectarea pompei de beton rotative

Întreținerea și reparația echipamentului este mai ușoară. Punctul slab al proiectului este uzura furtunului sau a sigiliilor - ambele defecțiuni sunt ușor de fixat manual. Alte dezavantaje includ puterea redusă (în comparație cu tipul de piston) și toleranța slabă la umplerea grosieră.

Există, de asemenea, pompe cu burghiu pentru pomparea unei pompe de beton, dar sunt inferioare în ceea ce privește durabilitatea și performanța. Principiul lor de funcționare este elementar: un șurub este plasat în camera de trecere, care în timpul rotației deplasează substanța.

Mecanismele rotorice sunt prezentate într-o varietate de modificări, principala diferență fiind metoda de plasare: staționare și auto.

Variante de unități de bază

Pompe staționare

Înainte de a face o pompă de beton cu propriile mâini, ar trebui să decideți asupra tipului de bază. Opțiunea staționară este o stație separată pentru pomparea substanțelor. Dimensiunile variază în intervale mari, există pompe de beton pentru construcții la scară mică și construcții de instalații industriale. Șasiul este adesea instalat să se miște.

Construcția mobilă fără șasiu are în principal o putere mare, se recomandă utilizarea unei pompe de beton pentru a furniza un material de construcție pe scară largă, un castron cu structuri înalte. În cazul în care șasiul este disponibil, transportul pe distanțe lungi nu este prevăzut, acestea sunt destinate deplasării pe un singur loc.

Mixer staționar și țeavă de beton

Astăzi, un nou tip de cârlig a fost dezvoltat, are un șasiu puternic, care vă permite să mutați instalația pe distanțe lungi cu un tractor. Pentru construcția de locuințe private sau facilități menajere a fost creată o mini-pompă de beton cu un mecanism cu piston, mai puțin comună cu dispozitivul de acționare pneumatic. Ajută la lucrul cu comenzi mici sau în condiții înghesuite.

Instalatia pneumatica este proiectata pentru a lucra cu solutii celulare omogene, caracterizata prin puterea redusa si necesitatea conectarii compresorului, dar o alimentare stabila a solutiei.

Pompe pe baza de autovehicule

Tipul pompei de tip auto este cel mai frecvent în toate domeniile de construcție. Pe lângă alte echipamente pentru grădinărit pe roți, pompa de beton se deplasează cu ușurință independent și are, de asemenea, diferențe caracteristice:

 • Stația staționară cu putere mare este aplicabilă exclusiv pentru construcții la scară largă, este costisitoare de întreținut și nu poate fi manevrată. Versiunea mașinii este capabilă să conducă până la cele mai multe obiecte;
 • Pentru unitățile de tip staționar este nevoie de o putere specială, uneori este dificil să se creeze condiții adecvate în condițiile de construcție. În pompa de beton, puterea vine de la instalarea mașinii;
 • O pompă mică are o productivitate scăzută, iar costul instalării nu este accesibil tuturor antreprenorilor. Din punct de vedere al economiei, închirierea unei unități de mașină este mai ieftină și, în plus, ajută la realizarea muncii de mai multe ori mai rapid;
Pompe pe baza de autovehicule
 • Un braț retractabil este construit în complexe auto moderne, simplifică livrarea soluției în zone vizate cu acces dificil sau situată la înălțime. Dacă brațul nu este aplicabil, o pompă liniară este utilizată pentru a ajuta la pomparea soluției până la o distanță de 1 km și în înălțime de 120 de metri;
 • datorită unui operator profesionist din cabină, toate riscurile de deteriorare a dispozitivului sunt eliminate de la client.

Pompă de beton - cumpărați sau faceți-vă?

Există o mulțime de oferte pe piață pentru echipamentele speciale folosite, dar mai întâi merită să ne gândim la oportunitatea de a cumpăra, deoarece există o opțiune de a face o pompă de beton cu mâinile tale. Aptitudini de bază vor fi necesare pentru a crea instalația. Instalarea automată este mai puțin puternică și se caracterizează prin simplitatea designului și cu o fabricație corespunzătoare, acestea funcționează corect și fără probleme.

Inițial, este important să se determine principiul funcționării unei pompe de beton: un piston sau o instalație hidraulică. Tipul pistonului este cel mai simplu, însă duce la uzura rapidă a componentelor unității datorită frecării constante. Performanța hidraulică este mult mai bună, dar este mai dificilă. Este posibil să se facă o pompă de beton automată, dar acestea sunt mai puțin puternice.

Înainte de fabricarea pompei de beton cu propriile mâini, ei acordă o atenție deosebită porții - acesta este un fel de supapă care asigură o prindere de înaltă calitate între conducta de beton și pompă. Funcționarea structurii depinde de corectitudinea alegerii porții.

Pompa de beton face-o singură

Cum se face o pompă de beton - tehnologia de producție

În timpul lucrului vor fi necesare unelte auxiliare, izolarea termică este o măsură de dorit. Pompa Gerotor o faceți singur, conform unei singure scheme. Repere ale ansamblului pompei de beton:

 • Evaluarea fezabilității fabricării. Pentru construcții la scară largă, este logic să achiziționați propria instalație. Pentru lucrările de dimensiuni mici și medii, este avantajos să rezervați o închiriere de pompe de beton. Pompa de beton de casă este un proces relativ complex și costisitor.
 • Crearea unui desen. Proiectarea pompei de beton este simplă, pregătirea acesteia necesită prezența unor abilități minime de proiectare sau utilizarea schemelor existente. Auto-producția este o modalitate mai dificilă, dar vă permite să creați o structură pentru nevoile specifice. Utilizarea schemelor gata este convenabilă datorită reducerii costurilor de timp și a posibilității de a studia feedbackul privind defectele de desen sau de a găsi modalități de îmbunătățire a designului în ele.
 • Selectarea unui cilindru cu piston. Elementul cheie al sistemului ar trebui să fie selectat cu o marjă de putere. Diametrul maxim al cilindrului este de 400 mm, este mai bine să alegeți modele mai mici. Estimarea cursei pistonului - de la 50 cm În cazul în care parametrii nu coincid, numărul ciclurilor de operare crește, drept rezultat - uzură rapidă.
 • Piston de fixare, cilindru. Pentru a servi pompa pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să efectuați o ajustare de înaltă precizie și eliminarea rugozității.
 • Selectarea tipului de nod. Pentru a reduce complexitatea și costul de fabricație, dispozitivul va ajuta pompa electromecanică. Versiunea hidraulică poate fi pregătită manual, dar acest lucru va crește costurile și va complica procesul.
 • Unelte de instalare. Mecanismul ar trebui să includă un raport de transmisie pentru a reduce și a transforma mișcările de rotație în translație.
 • Instalarea pinului de rege. Elementul este conectat la mecanism. Un colț de metal este utilizat pentru a pregăti cadrul sudat. Sistemele de închidere din oțel din oțel sunt introduse în sistem, fiind rezistente la uzură.

După pregătirea pieselor și colectarea pompei, rămâne să verificați funcționarea instalației. Este interzisă pornirea dispozitivului fără beton sau amestec special de pornire (manual realizat din ciment cu apă și adăugarea de ulei de motor).

Utilizarea pompelor de beton în construcții

Clădirile monolitice înalte sunt aproape întotdeauna aliniate folosind o pompă de beton. Instalațiile contribuie la livrarea betonului la orice podea, cu un timp minim și costuri fizice.

În ceea ce privește construcțiile private, situația este oarecum mai complicată, deoarece accesul echipamentelor speciale este limitat la amplasament, iar pregătirea manuală a soluției este o procedură extrem de lungă. Instalațiile auto sunt destul de mari, în stare de funcționare, echipamentul durează până la 12 m înălțime, utilizarea unei săgeți necesită încă un spațiu mai mare, până la 70 m. Pompele de beton mini vor ajuta la eliminarea problemei, simplificând sarcina și accelerând construcția.

Este posibil să se comande beton cu o pompă de beton pentru construcții mici în combinație cu KamAZ, pe care este fixată linia principală: 2 țevi cu cleme de legătură. Pompa de beton improvizat cu KamAZ este cea mai dimensională variantă a pompei de beton.

În cazul în care nici un camion nu ajunge pe șantier, asamblarea trebuie făcută manual, dar sunt necesare 2 sau mai multe persoane. Probleme potențiale legate de instalarea manuală:

 • line break. Sistemul are un cap mare, clemele nu sunt întotdeauna capabile să reziste presiunii. Tragerea montantului formează o gaură. Va trebui să oprim sistemul, să curățăm conducta și să facem o montare mai puternică;
 • schimbarea autostrăzii. La schimbarea locului de lucru, este necesar să se transfere conducta, dar acest lucru nu va funcționa cu soluția. Va trebui să demontați, să curățați și să montați din nou linia.

O lungă perioadă de timp de stabilire a lucrărilor echipamentului este în continuare semnificativ mai mică decât amestecarea manuală a amestecului.

Utilizarea pompelor de beton în construcții

Avantajele pompelor automate de beton

Instalatiile automate de productie au numeroase avantaje:

 • unitate de comandă electronică integrată care controlează corectitudinea și continuitatea lucrului. Operatorul selectează modul de funcționare, iar blocul reglementează independent funcționarea instalației;
 • sistem independent de spălare pentru țevi și pompă. Reduce timpul de întreținere și congestionarea;
 • iluminarea zonei adiacente pentru a lucra cu o pompă de beton după întuneric;
 • sunete alerte despre evenimente majore;
 • ajustarea decalajelor în unitatea de distribuție a betonului;
 • toate unitățile de pompare sunt livrate cu un sistem de spălare, software special și o conductă de beton de până la 80 m;
 • ca opțiune, producătorii oferă boom-uri concrete, simplificând furnizarea de beton la locația țintă;
 • conformitatea completă a motoarelor cu standardele EURO-4;
 • piese de încredere sunt folosite pentru a crește durabilitatea și a reduce costurile de întreținere.

recomandări

Construcția unor structuri chiar mici necesită utilizarea unei varietăți de instrumente și tehnici:

 • Cea mai obișnuită utilizare a unei pompe de beton este formarea fundației. Pentru tipul de grămadă, este convenabil și ieftin să folosiți burghiul manual TISE;
 • la baza structurii monolitice este utilizată întotdeauna o bază metalică. Tirantul de tricotat pentru armare va accelera crearea cadrului;
 • betonarea este adesea combinată cu utilizarea altor materiale de construcție. Dacă sfera de lucru este suficient de mare, o mașină pentru fabricarea blocurilor de zgură sau o mașină pentru producerea de blocuri de construcție va fi utilă;
 • după montarea unei structuri, este necesar să se găsească găuri pentru cabluri electrice, echipamente de fixare etc. Găurile de beton cu coroane diamante reprezintă o modalitate simplă și sigură de a construi comunicarea în pereți, metoda fiind aplicabilă în orice altă operațiune de foraj;
 • În etapa finală a aranjamentului de construcție, o coroană pentru podrozetniki va veni la îndemână, cu ajutorul său, găurile vor fi uniforme, ele devin cu ușurință o cutie pentru soclu.

concluzie

Pompa de beton este un echipament complex de construcții care nu este ușor de realizat în mod independent, dar cu disponibilitatea de abilități și timp, munca este destul de fezabilă. Opțiunile de producție sunt mai funcționale și mai eficiente, dar mai costisitoare. Dacă doriți să economisiți bani, comandați adesea chiria unei pompe de beton.

Ghid pentru fabricarea pompei de beton

Lucrările de construcții în sectorul privat se desfășoară în mod constant și destul de rapid. Desigur, graba nu a adus încă niciun beneficiu, dar având în vedere costul tot mai mare al materialelor și al muncii, vreau să accelerez procesul, iar acest lucru este facilitat doar de echipamentul auxiliar. Dacă vorbim despre turnarea fundațiilor monolitice, a cofrajelor sau a pardoselilor, atunci folosirea dispozitivelor pentru alimentarea amestecului finit în zona de lucru este practic singura opțiune. Pentru a salva chiar mai mult, nu puteți recurge la închiriere, dar vă puteți face o pompă de beton cu mâinile proprii, bazându-vă pe liniile directoare existente. Despre ce este această tehnică, ce constă din ea și cum o facem să funcționeze, vom încerca să ne dăm seama mai departe.

Umplerea fundațiilor sau a pardoselilor implică crearea unei mase omogene. Pentru a face acest lucru manual pentru volume mari și zone este aproape ireal. Această abordare conduce la formarea de structuri focale: unele au început deja să se întărească și mai este adăugat treptat beton proaspăt. Evident, acest element structural nu va avea caracteristici uniforme, contracția și contracția în diferite puncte vor urma propriul său scenariu.

Pentru a accelera procesul de turnare și, prin urmare, pentru a aduce structura cât mai aproape de cea necesară, este posibilă prin utilizarea mixerelor complete cu pompe de beton. Primul furnizează prepararea continuă a amestecului, iar al doilea - fluxul său în zona de lucru. Principala diferență dintre aceste suflante de la pompele de apă obișnuite este structura mediului în mișcare. Betonul este un material mai vâscos, mai gros (paste), care ne obligă să aplicăm principii și tehnologii ușor diferite pentru transportul acestuia. Produsele existente de pe piață sunt împărțite în două grupe mari: rotor și piston.

1. Pompe din beton rotativ.

Acestea sunt mecanisme de transport care utilizează furtunuri flexibile de aspirație și presiune (ilustrații, pozițiile 1, 5 și 9).

La fel ca orice mașină de acest tip? aici este camera principală, unde sunt localizate manșoanele și rotorul excentric rotativ 4. Are role de acoperire cu cauciuc 3, care, în procesul de rotație, comprimă părțile de aspirație și liniile intermediare, împingând amestecul în linia de alimentare. Astfel de mașini au o capacitate volumetrică de până la 70 m3 / oră, cu cap orizontal și vertical, respectiv 300 și 70 m. Datorită complexității ridicate a tehnologiei de proiectare și de fabricație a componentelor individuale este puțin probabil să puteți asambla o pompă de beton de acest tip pe cont propriu și să vă concentrați asupra acesteia nu are sens.

2. Pompe de beton cu pistoane.

Acestea sunt mai productive (până la 200 m3 / oră) și mașini comune. Spre deosebire de tipul anterior, aici forța motrice nu este un rotor cu role, ci un piston care împinge o anumită doză de beton în linia de alimentare. În cazul desenelor industriale, se utilizează un circuit cu două pistoane paralele, care sunt conectate alternativ la conducta de alimentare cu apă prin intermediul unei porți în formă de C sau S.

În timpul funcționării pompei de beton, betonul este alimentat din buncăr în cameră cu poarta și este aspirat într-unul din cilindrii deschise în acest moment. După umplere, poarta este îmbinată și pistonul împinge betonul în conducta de alimentare. În același timp, în blocul următor, unitatea de lucru este inversată și materialul este recrutat.

Comutarea periodică a cilindrilor de alimentare permite economisirea dimensiunilor (în primul rând - lungimea), asigurând o alimentare continuă în conformitate cu instrucțiunile.

Asamblarea unei astfel de pompe de beton cu propriile mâini nu este la fel de complicată cum pare la prima vedere. În plus, dacă ținem seama de cantitățile relativ mici de muncă din sectorul privat, schema va fi simplificată semnificativ folosind un singur cilindru de presiune. Acest lucru va reduce numărul de acțiuni viitoare și costul total al acestora.

De unde să încep? Pas cu pas

Orice întreprindere complexă din punct de vedere tehnic poate fi pusă în aplicare în practică, cu condiția ca evaluarea competentă a situației și calculele corecte. Este necesar să se analizeze tehnologiile existente, să se aleagă o schemă acceptabilă pentru fabricarea și asamblarea componentelor și ansamblurilor individuale pentru lucrul cu beton, pentru găsirea materialelor adecvate și a pieselor finite. De asemenea, trebuie să dezvoltați desene care vor crea un piston, un cilindru, o carcasă. Nu este inutilă pregătirea instrucțiunilor de utilizare a pompei de beton.

Pregătirea documentației de proiect se realizează independent, mai ales dacă există o educație și o înțelegere specializată a principiilor de bază ale dezvoltării. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci ar trebui să căutați ajutor sau sfaturi de la profesioniști sau să căutați informații pe Internet: pe forumuri specializate este foarte posibil să găsiți desene și ghiduri de pregătire pentru asamblarea și operarea unităților pentru a lucra cu beton.

Cum se fac elementele principale?

Precizia funcționării pompei de beton depinde de cât de optim au fost selectați parametrii principalelor sale componente. Diametrul cilindrului principal este selectat, concentrându-se pe intervalul de 42-400 mm. Cursa pistonului se recomandă a fi luată în intervalul de 500-900 mm pentru a asigura o cantitate suficientă de descărcare a betonului.

Supapele de închidere utilizate în construcții sunt recomandate a fi fabricate din oțeluri aliate, mai bune decât oțelurile inoxidabile, care vor prelungi în mod semnificativ durata de viață a acestora prin contact direct cu betonul. Părțile care sunt în formă de arbore sunt rotite dintr-o piesă de prelucrat pe un strung. Precizia necesară în dimensiune este ajustată prin măcinare. Trebuie notat faptul că atunci când andocația trebuie să fie de ± 0,1 mm.

Asamblarea componentelor principale ale pompei de beton are loc cu ajutorul șurubelnițelor și cheilor. Pompa finalizată este conectată la unitate (hidraulică, mecanică). În primul caz, se folosește un sistem hidraulic, care garantează o deplasare mai mare și durabilitate. A doua opțiune implică o cutie de viteze intermediară, precum și o pereche de manivele. În acest caz, este imposibil să se asigure o cursa suficient de lungă și, prin urmare, creșterea frecvenței mișcărilor, care afectează inevitabil durata serviciului.

Costul mediu de fabricare a unei astfel de pompe de beton se situează în intervalul 50.000-60.000 de ruble, dar în funcție de materiale și ansambluri, precum și de situația economică care afectează prețurile, acest indicator poate fi diferit (de obicei într-o direcție mai mare).

Funcționarea corectă a echipamentului

Prima etapă, punctul de plecare în procesul de lucru cu o pompă de beton, este încercarea de pornire și de funcționare. Este strict interzisă efectuarea unui test de includere în modul inactiv, pe o pompă de beton nefolosită cu material. Ca amestec de lucru este folosit uleiul de mașină, betonul, care este diluat cu o cantitate suficientă de apă.

Fiecare ciclu de operare trebuie să se încheie cu o dezasamblare și curățare de rutină în conformitate cu instrucțiunile. Acest lucru trebuie făcut pentru că va fi extrem de dificil să se rupă betonul întărit și chiar contactul constant cu suprafețele de lucru poate duce la uzura prematură a acestora.

Pompa de beton construită este o unitate utilă pentru lucrul cu beton în construcții monolitice, care vă permite să accelerați procesul de turnare a amestecului și să salvați serviciile unor companii private. Dar producția sa trebuie gândită astfel încât banii și timpul petrecut pentru dezvoltarea și asamblarea să poată fi garantate.

Varietățile și principiul funcționării pompelor de beton

Construcția monolit este imposibilă fără utilizarea unui echipament special - o pompă de beton, prin care amestecul de beton amestecat este mutat în locul turnării. Utilizarea unei astfel de unități reduce semnificativ complexitatea construcției și timpul necesar pentru implementarea ei.

Acest articol oferă instrucțiuni pas cu pas, după care puteți face o pompă de beton cu propriile dvs. mâini. Vom analiza, de asemenea, modelele industriale comune ale pompelor, principiul lor de funcționare, caracteristicile tehnice și caracteristicile de funcționare.

1 Pompă de beton - dispozitiv, scop, clasificare

Nevoia de a folosi o pompă de beton este explicată nu numai de intensificarea intensității forței de muncă a construcției monolitice, ci și de faptul că tehnologia de betonare necesită o turnare unică a structurii, chiar și cu cantități mari de lucru.

Doar o structură, în timpul betonării căreia nu a fost permisă întărirea parțială a straturilor de beton, poate fi considerată monolitică. Dacă umplerea unei noi porțiuni a fost efectuată pe partea anterioară parțial solidificată, rezistența structurală finală va fi redusă semnificativ datorită micro-fisurilor din structura materialului.

De asemenea, este imposibil să se facă fără o pompă de beton atunci când betonarea structurilor cu armătură groasă, dacă este necesar, care furnizează beton la o înălțime sau o lungime mai mare, atunci când se umple cavitățile și se lucrează în condiții strâmte.

Toate pompele de beton de pe piață, în funcție de principiul de funcționare, pot fi împărțite în două tipuri:

 • mecanic condus;
 • Acționat hidraulic.

Pompa de beton la locul de muncă

Până de curând, cele mai frecvente au fost unitățile mecanice, dar au un dezavantaj semnificativ sub forma unui accident vascular cerebral scurt al pistonului, care este cauza furnizării neuniforme a soluției. De asemenea, echipamentul mecanic are mai puțină putere decât analogul. Astfel de pompe pot pompa beton nu mai mult de 300 de metri pe orizontală și nu mai mare de 40 de metri pe verticală. Instalațiile cu un sistem hidraulic hidraulic nu prezintă astfel de defecte. Cursa pistonului este mărită la 200-250 cm, în timp ce pentru unitățile mecanice nu depășește 40 cm.

Principiul de funcționare pentru ambele tipuri de pompe este identic. Acestea sunt echipate cu doi cilindri de transport - betonul este pompat în primul cilindru de la buncărul de recepție, după care pistonul cu piston mișcă amestecul pe conducte, prin care soluția este transportată la destinație.

Pompa funcționează întotdeauna în tandem cu conducta de apă - conducta de colectare (mai puțin frecvent - cu un furtun de cauciuc), care se desfășoară direct pe șantier. De asemenea, este necesară prezența unei pompe de apă convenționale pentru spălarea componentelor principale ale echipamentului și a conductei de apă.

1.1 Soiuri și modele populare

Agregatele staționare pentru furnizarea de beton, în funcție de tipul șasiului, sunt clasificate în două tipuri:

Pompele de roată convenționale sunt cea mai obișnuită clasă. Asemenea echipament este denumit și pompă de beton tractată, deoarece pompa de beton este montată pe un șasiu pe roți și transportată spre obiect ca remorcă.

Printre producătorii interni dovediți, vom menționa compania BN, este pompa de beton BN 40 care poate fi găsită la 80% din șantierele de construcții.

BN 40 este o pompă de beton tip ulei-hidraulic de dimensiuni mici. Dintre avantajele acestei unități vom evidenția prezența unui sistem electronic de control care vă permite să programați echipamentul pentru orice mod de operare, un sistem integrat de spălare, echipamente fabricate din fabrică cu un sistem de alimentare cu apă de 80 de metri.

Pompa de beton BN 40 este echipată cu două motoare diesel Euro-4 cu o capacitate totală de 37 kW. Proiectarea acestuia vă permite să ajustați spațiul dintre nodul de distribuție a betonului, ceea ce face posibilă transportul soluțiilor cu dimensiuni diferite ale agregatelor (dimensiunea maximă a fracției - 40 mm).

Luați în considerare caracteristicile tehnice ale BN-40:

 • productivitate - 40 m 3 / oră;
 • presiunea nominală la alimentare - până la 75 bari;
 • înălțimea maximă de alimentare - 100 m, domeniul - 400 m;
 • diametrul țevii pentru conectarea conductei de beton - 125 mm;
 • volumul buncărului recepționat - 0,6 m 3;
 • volumul sistemului de spălare a rezervoarelor - 200 litri.

Pompa de beton BN 40

Pompa de beton BN 40 consumă pe oră 9 litri de motorină, volumul rezervorului pentru combustibil este de 39 de litri. Dimensiunile unității sunt 457 * 1,8 * 2,4 m, greutatea - 3120 kg. Piese de schimb pentru pompele de beton BN 40 sunt relativ ieftine, iar echipamentele în sine se caracterizează prin sporirea fiabilității și durabilității, motiv pentru popularitatea largă a acestui model.

Printre producătorii străini de echipamente pentru furnizarea de beton, notăm compania "Schwing-Stetter" (Germania). Compania produce atât pompe staționare cât și autovehicule și mixere de beton. Mai mult de 10 modele sunt prezentate în rândul unităților staționare, dintre care cele mai populare sunt:

 1. Pompa de beton Schwing SP 305 are un volum de alimentare de 23 m 3 / h, presiune - 43 bar, înălțime - 60 m, domeniu - 245 m.
 2. Schwing SP500 - volum de livrare 35 m 3 / h, presiune - 75 bar, înălțime - 100 m, domeniu - 360 m.
 3. Schwing SP 2800 - debit 101 m 3 / h, presiune - 110 bar, înălțime - 170 m, domeniu - 500 m.

Există, de asemenea, o clasă de echipamente cu capacitate redusă, denumită în mod obișnuit o pompă de beton mini. Astfel de unități sunt proiectate pentru a fi utilizate în construcții individuale cu o înălțime mică, fiind capabile să pompeze până la 5 cuburi de beton sau spumă pe oră cu o presiune de alimentare de până la 10 bar. În această nișă domină producătorii chinezi - compania Hongda, Zoomlion.

1.2 Reguli de funcționare a pompei de beton (video)

2 Caracteristicile de a face o pompă de beton face-o singur

Pentru fabricarea betonului în casă veți avea nevoie de trei noduri principale - electrice, piston și cilindru. Motorul poate fi cumpărat pe o piață de dezasamblare sau de purici, un subțire cu piston și cilindru poate fi comandat de la un prieten al mașinii de turnare sau făcut independent.

Pompa de beton construită trebuie asamblată pe baza unui cilindru cu diametrul de 40 cm, iar curba optimă a pistonului este considerată a fi de 50 cm. Rețineți că reducerea cursei de lucru afectează în mod direct accelerarea uzurii grupului de pistoane. Dispozitivul pompei autoportante nu presupune prezența cilindrilor de transport - transferul se face direct din rezervorul de recepție.

Pentru a construi pompa, aveți nevoie de următoarele instrumente:

 • chei;
 • LBM (bulgară);
 • strung;
 • mașină de sudat;
 • șurubelniță.

Ca un cursor, cel mai bine este să utilizați un motor asincron trifazat, veți avea nevoie, de asemenea, de o cutie de viteză cu reductor și de un mecanism de transmisie, prin intermediul căruia mișcarea de rotație a motorului va fi transformată într-o mișcare alternativă a grupului de pistoane.

Rama pompei poate fi sudată dintr-un profil pătrat din oțel. Este de dorit să se utilizeze un profil cu pereți ranforsați, deoarece în procesul de operare a unității, patul va fi încărcat cu vibrații. După montarea componentelor principale pe cadru, aceasta trebuie fixată pe o remorcă uniaxică. Pompa poate funcționa, de asemenea, într-o configurație complet staționară - fără roți.

După fiecare operație, pompa trebuie spălată din resturile amestecului de ciment-nisip. De asemenea, este necesară curățarea mașinilor interne ale liniei de beton, pentru care puteți utiliza țevi din cauciuc cu diametru mare.