Cum se calculează debitul și se aplică corect masticul de bitum pentru impermeabilizarea fundației și a structurilor de beton

Tratarea suprafețelor cu bitum a fost întotdeauna considerată cea mai eficientă și accesibilă hidroizolare nu numai pentru structurile din beton sau cărămidă, ci și pentru conductele și rezervoarele din metal, grinzile de lemn și alte materiale de construcție. Bitumul poate fi numit izolație universală. Dacă mai devreme metoda de aplicare a acesteia a cauzat dificultăți cunoscute - a trebuit să fie topită pe foc și aplicată la cald - atunci astăzi această neînțelegere este exclusă din practica folosirii solvenților. Masticul bituminoasă pentru consumul de hidroizolare este destul de potrivit pentru prețul său, este gata pentru utilizare și pentru aplicarea sa nu mai este nevoie de 1 până la 2 persoane, deci costul total al acoperirii este foarte democratic. Este, de asemenea, de remarcat faptul că hidroizolarea bitumului mai devreme la temperaturi scăzute sa rupt și crăpată. Acum această problemă a fost rezolvată cu ajutorul unor plastifianți și aditivi polimeri. În general, odată cu dezvoltarea chimiei, utilizarea bitumului pentru lucrările de hidroizolare a devenit nu doar mai ușoară, dar și mult mai eficientă.

conținut

Video despre proprietățile și regulile de aplicare a masticului de bitum ↑

Tipuri și particularități de utilizare a masticului de impermeabilizare ↑

Astăzi, pentru hidroizolare se utilizează un număr foarte mare de tipuri diferite de mastic. Ele diferă în ceea ce privește compoziția, aplicarea, metoda de aplicare, tipul de liant și solventul. Există masticuri pur polimerice, dar ele sunt destul de rare și inferioare în proprietățile lor cu bitum-polimer. Prin urmare, vom lua în considerare diferite tipuri de masticuri bituminoase.

 • bitum mastic cu umpluturi minerale, care pot include cretă, ciment, dolomit, cenușă, azbest și alte minerale;
 • bitum-cauciuc mastic, care poate include cauciuc crumb sau o emulsie dispersată, uneori necesită aplicare fierbinte;

Domeniul de aplicare și caracteristicile lucrului cu materialul ↑

Toluenul, solventul, benzina sau alcoolul alb sunt cel mai des folosite ca solvenți. Din acest motiv, lucrați cu masticuri de bitum în spații închise trebuie să fie executate în conformitate cu reglementările de siguranță - utilizați aparate respiratorii și ochelari de protecție. Când lucrați în aer liber la vreme caldă, este mai bine să folosiți un aparat respirator.

Bitum-polimer mastic produs cel mai adesea fără utilizarea de solvenți organici, care este un mare plus, deoarece permite contactul acestor materiale cu plăci izolatoare termoizolante din spumă și spumă de polistiren, de asemenea, nu emit gaze inflamabile și toxice.

De asemenea, compoziția masticului (în principal bitum-polimer) poate include elemente de armare: diverse fibre, particule de țesături de sticlă etc.

Prin numire, există masticuri bituminoase pentru hidroizolare, realizate independent, pentru lipirea materialelor laminate, pentru repararea acoperirilor de acoperiș, pentru hidroizolarea și repararea trotuarelor și a compozițiilor universale. Producătorii moderni produc adesea mastic universal, care este potrivit pentru diferite tipuri de muncă. Cu toate acestea, este mai bine să selectați un material conceput special pentru condițiile în care acesta este destinat să funcționeze. Aceasta poate fi mastic pentru acoperiș sau mastic pentru impermeabilizarea fundației, compoziția pentru acoperirea cu acoperire a țevilor sau cărămizilor din metal etc.

Din punct de vedere al performanței, masticurile bitum-polimer sunt considerate cele mai bune, au o aderență excelentă la suprafața diferitelor materiale (beton, metal, lemn, cărămidă, piatră, material de acoperire) și formează o peliculă elastică puternică care își păstrează calitățile fizice și chimice pe o gamă largă de temperatură. De asemenea, compozițiile bitum-polimer sunt mai rezistente la stres mecanic și durabile. Acestea au costat mai scump decât alte tipuri de hidroizolații bituminoase.

Masticul și masticul din bitum-cauciuc și materialele de umplutură minerale sunt destinate atât auto-depunerii ca strat de impermeabilizare, cât și lipirii straturilor bituminoase laminate. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru a repara o acoperire existentă. Se poate aplica fără demontarea placilor de acoperire vechi, ceea ce reprezintă un avantaj incontestabil. În general, masticurile cu umpluturi minerale formează o acoperire mai durabilă, dar mai puțin elastică decât compușii de cauciuc bituminoși. Prin urmare, pentru acoperișuri este de preferat masticul cu umpluturi minerale, dar masticul pentru impermeabilizarea podelei ar trebui să fie elastic, adică cu miez de cauciuc sau polimer.

Emulsiile de bitum se folosesc ca grund sau grund înainte de a aplica impermeabilizarea principală. De asemenea, poate fi utilizat independent pentru impermeabilizarea capilară ușoară a pereților subsolului de beton. Datorită dimensiunii foarte mici a particulelor, praful de bitum penetrează profund în structura materialului prin capilare și asigură o bună aderență la suprafață.

Puritatea bitumului este utilizată în construcția de structuri de mari dimensiuni datorită costului redus și a contracției aproape de zero. Atunci când se aplică, este necesar să se respecte normele de protecție a muncii, să se lucreze în îmbrăcăminte de protecție și să se respecte regulile de siguranță la foc, deoarece bitumul este un material combustibil.

Cum se calculează consumul de mastic pentru impermeabilizare ↑

Un indicator important al materialului este consumul acestuia. Puteți determina acest parametru prin citirea etichetei și, dacă debitul nu este specificat, dar este indicat nivelul minim recomandat, puteți calcula debitul aproximativ. În mod tipic, compoziția masticului include între 30 și 70% solvenți volatili, adică după aplicarea contracției materialului va fi de la 30 la 70%.

Consumul cel mai frecvent de mastic este indicat pe etichetă. În medie, între 2 și 4 kg mastic se utilizează pentru fundații de impermeabilizare, pentru acoperișuri de la 3,5 la 6 kg, pentru lipirea materialului de acoperire - de la 1 până la 2 kg de mastic rece pentru aplicare. Consumul de mastic fierbinte depășește ușor valorile medii, dar nu depășește valoarea maximă. Cifrele sunt calculate pe metru pătrat.

Pentru a atinge grosimea necesară a stratului de acoperire atunci când este aplicată pereților verticali și pereților cu panta, masticul este laminat în două sau trei straturi. Fiecare strat următor este aplicat stratului anterior uscat de mastic.

Tehnologia de impermeabilizare a fundației cu mastic de bitum ↑

După maturarea betonului, suprafața pereților fundației trebuie curățată de nisip, praf și murdărie. Apoi, pentru o cusătură mai bună, zona la care se aplică masticul trebuie tratată cu un grund de bitum. Dacă o parte semnificativă a emulsiei a fost absorbită în material, trebuie aplicat un alt strat. Gradul de grosime al acoperirii poate fi determinat prin saturarea culorii negre, care devine suprafața tratată. Stratul de grund este aplicat cu o maclovitsa sau cu role.

După ce grundul sa uscat (maximum 24 de ore), puteți începe aplicarea stratului de bază. Orice bitum sau bitum-polimer mastic pentru hidroizolarea betonului va funcționa. Dacă consistența soluției este prea groasă, puteți să o diluezi ușor cu alcool alb și amestecați bine cu un burghiu cu mixer. Dacă trebuie să lucrați într-o zi înghețată, masticul trebuie încălzit la o temperatură de 40 - 50 ° C într-un recipient metalic.

Masticul de hidroizolare este aplicat cu o perie de construcție, o rolă sau o mistrie. Stratul nu trebuie să fie prea gros și să creeze picături, însă nu ar trebui să fie și murdar. După aplicarea primului strat, este necesar să se aștepte să se usuce, după care se aplică al doilea strat și, dacă este necesar, cel de-al treilea strat. Mai mult de trei straturi sunt rareori utilizate.

Dacă se folosește mastic bitum-polimer, care nu conține solvenți organici, poate fi utilizat pentru lipirea izolației din spumă de polistiren sau spumă de polistiren extrudat. Pe masticul de bitum, care conține solvenți, este posibilă montarea materialelor menționate numai după uscare, în caz contrar solvenții vor cauza deformarea plăcilor izolatoare și erodarea structurii în punctele de contact.

Aplicarea rece pe bază de bitum mastic rece are mai multe avantaje: are un cost relativ ieftin, ușurință în aplicare și durată mare de depozitare. Acest material formează o acoperire hermetică fără urme, care, cu ajutorul plastifianților și alți aditivi destinați, nu se fisură atunci când temperatura scade și are o elasticitate, o rezistență și o durabilitate suficientă. Cu toate acestea, dacă cineva poate aplica mastic de bitum, atunci un specialist ar trebui să determine aplicabilitatea acestuia într-un anumit caz. Același lucru este valabil și pentru tipul de mastic, grosimea stratului, compoziția și durata de viață a acestuia. În astfel de chestiuni, este mai bine să avem încredere în profesioniști.

Proprietățile și metodele de aplicare a masticului de bitum

Masticul hidroizolant a apărut recent, dar în fiecare an este folosit mai des. Acest lucru se datorează ușurinței de utilizare și ușurinței aplicării, ceea ce reduce în mod semnificativ construcția izolației structurii. Atractiv este prețul materialului care este acceptabil pentru toate segmentele populației.

Ce este masticul, folosirea la rece a bitumului? Care este diferența sa cardinală față de materialul care trebuie încălzit înainte de utilizare? Înainte de a alege masticul adecvat pentru lucrările de izolație, trebuie să înțelegeți caracteristicile și proprietățile acestuia.

Informații generale despre material

Masticul bituminos este un material cu plasticitate ridicată, în baza acestuia fiind bitumul (rășină neagră, solid). Anterior, un amestec de bitum trebuia să se încălzească înainte de utilizare.

Acest lucru a cauzat unele neplăceri, deoarece timpul pentru aranjarea lucrărilor de hidroizolare a crescut, iar aceste lucrări au fost, de asemenea, incendiare periculoase. Prin urmare, producătorii au dezvoltat un material inovator care poate fi utilizat în lucrări de hidroizolare într-un mod rece.

Ca parte a masticului există solvenți care îl susțin într-o stare lichidă. Prin principiul aplicării, astfel de compoziții sunt comparabile cu vopselele - de îndată ce materialul atinge suprafața, subțirele se evaporă și compoziția se întărește, formând un strat de izolație de înaltă calitate.

Tipuri de formulări

Masticul bituminos pentru hidroizolarea aplicării la rece este împărțit în două tipuri:

 • Amestecuri gata de utilizare, în compoziția lor există solvenți. Este posibil să lucrați cu astfel de materiale în orice vreme, chiar și în sezonul rece. Acești compuși se usucă în 24 de ore. Dar materialul își dobândește proprietățile după un timp, de obicei durează o săptămână. Acest tip de mastic se face pentru a izola acoperișul, dar utilizarea unui material pe bază de solvent este destul de comună și se poate aplica pe orice suprafață;
 • apă pe bază de mastic, inodor, pe bază de apă. Compozițiile sunt ecologice, sunt utilizate în interior pentru lucrări de izolare în băi și bucătării. Timpul de uscare pentru acești compuși este de câteva ore. Există un ușor dezavantaj al emulsiei de apă - nu tolerează temperaturi negative, chiar și în timpul depozitării.

Compoziții modificate

În funcție de ce componente, cu excepția bitumului, sunt mastice, ele sunt împărțite în subtipuri:

 • Nu sunt modificate - nu există componente îmbunătățite în compoziția straturilor de acoperire, de exemplu, polimeri. Profesioniștii nu recomandă utilizarea acestui material la amenajarea hidroizolației acoperișului, dar pentru alte modele se potrivește perfect. Dar merită să ne amintim că o astfel de mastic nu este folosită în cazul căderilor puternice de temperatură și dacă structura este expusă la căldură.
 • Bitum-polimer - acoperiș, mastic modificat. Acest material nu se teme de temperaturi ridicate. Faptul că îmbunătățește calitativ aderența dintre materialul laminat și suprafață este de asemenea pozitivă.
 • Mastic, bitum de cauciuc - care include miez de cauciuc. Acest tip de soluție este folosit pentru a izola structurile din metal, având proprietăți anticorozive. Dar pentru acoperiș acest material nu se aplică.
 • Mastic de cauciuc pe bază de bitum - cauciuc lichid. Compoziție cu o elasticitate ridicată și proprietăți fizico-mecanice excelente. Compoziția cea mai potrivită pentru aranjarea hidroizolației pe acoperiș.

Atunci când efectuați lucrări de impermeabilizare cu orice material, trebuie să pregătiți cu atenție suprafața - îndepărtați praful și murdăria, degresați dacă este necesar și uscați. Apoi, aplicați un primer bituminos pe plan, ceea ce va îmbunătăți calitatea lucrării.

Toate straturile de bitum sunt împărțite în mai multe tipuri, în funcție de numărul de componente:

 • monocomponente - amestecuri gata de utilizare;
 • bicomponente - se amestecă înainte de aplicare cu un întăritor.

Caracteristicile acestui material sunt foarte mari, deoarece compozițiile sunt profesionale. Atunci când amestecați masticul, trebuie să respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului și să respectați proporțiile. Dacă puneți un întăritor, mai mult decât cel recomandat, atunci viața compoziției va fi mult mai mică și va fi răsfățată.

Calități ale compozițiilor

Pe lângă faptul că masticul bitumos rece reduce timpul de impermeabilizare și este ușor de utilizat, așa cum sa menționat mai sus, acesta are un număr foarte mare de aspecte pozitive:

 • Puteți obține compoziția de orice densitate, este suficient să adăugați un solvent;
 • durabilitate - compoziția modificată poate dura mai mult de 25 de ani, fără a-și pierde proprietățile izolante;
 • universalitate - toate suprafețele pot fi prelucrate prin mastic bitum;
 • usurinta in utilizare - compozitia poate fi aplicata independent folosind o mistrie, o rola sau o perie.

Ca orice material, masticul de impermeabilizare are dezavantaje:

 • preț - dacă luăm în considerare masticul pentru impermeabilizare, bitum-polimer, atunci costul lor diferă semnificativ într-o direcție superioară;
 • spre deosebire de masticul pe baza de bitum, aplicat într-un mod fierbinte, acest material dă o contracție mai puternică, ceea ce duce la creșterea consumului de izolație.

Consumul de mastic pe 1 m2 de impermeabilizare depinde de metoda de aplicare, de exemplu, atunci când se aplică un strat adeziv, este suficientă o cantitate de 1 kg compus pe pătrat. Dacă creați o mastică completă de izolație, aceasta va crește până la 5 kg. Cunoașterea acestor parametri este foarte simplă pentru a calcula cât de mult va pleca materialul.

Unde se aplică masticul

Utilizarea masticului de bitum se produce, de regulă, în următoarele cazuri:

 • Structura se aplică la instalarea unei plăci moi pe un acoperiș sau a unui material laminat. Justificat utilizarea acestuia în repararea unui acoperiș scurgeri și construirea unui acoperiș moale bitumen.
 • Hidroizolarea bazelor de cladiri. Cu ajutorul masticului de cauciuc, echipați stratul izolator în construcția fundației de pilon. Alte tipuri de compuși pot fi utilizate ca impermeabilizare orizontală sau verticală. În interiorul clădirii și în afară.
 • Protecția pereților. Masticul se aplică sub cuptor dur, sau sub o acoperire în vrac. Puteți izola plăcile de pe loggii în subsoluri, garaje. Adesea este folosit în băi, toalete, dușuri.
 • Lucrări de izolare pe terase și piscine. Pentru aceasta, cauciucul lichid este bine adaptat, care se aplică tuturor suprafețelor.

Utilizarea acestor compuși este justificată, chiar și în ciuda costurilor considerabile.

Mastic DIY

Unii dezvoltatori privați se întreabă cum să asambleze masticul de bitum cu propriile mâini pentru a reduce costurile de construcție. În primul rând ar trebui să cumpărați ingredientele:

Componentele sunt achiziționate în cantitatea potrivită, depinde de ce zonă va fi acoperită cu izolație.

Să presupunem că avem nevoie de 10 kg de material, pentru asta luăm:

 • bituminoasă - 8,5 kg;
 • umplutură - 1 kg;
 • plastifiant 0, 5 kg.

Umplutura poate fi: rumeguș, rumeguș, lână min sau azbest. Pentru plasticitate se adaugă kerosen sau minerit.

Înainte de a pune bitumul într-un recipient cu pereți groși și aruncați în foc, acesta trebuie să fie bine zdrobit și amestecat cu umplutură.

Capacitatea ar trebui să fie mare. De când este încălzit, compoziția va crește în dimensiune.

Temperatura nu trebuie să depășească 190 de grade, deoarece bitumul tinde să se descompună la temperaturi ridicate. Dacă încep să apară pe suprafață bule de culoare galben-verde, atunci acesta este primul semn că temperatura este prea mare.

La temperatura corectă, masticul de bitum trebuie să fie uniform și sudat din material plastic. Plastifiantul și umplutoarea trebuie adăugate treptat și cu agitare constantă. Dacă pe suprafață apare spumă, trebuie îndepărtată imediat.

Odată ce toate ingredientele au fost adăugate, materialul este gata. Compoziția creată de propriile dvs. mâini nu este stocată mai mult de o zi, în timp ce ar trebui aplicată atunci când compoziția se răcește până la 120 de grade.

Amestecul de bitum face-l singur

Înainte de aplicarea masticului pe suprafață, este necesar nu numai să îl pregătiți, ci și să îl acoperiți cu un grund - un grund pe bază de bitum. Solul va ajuta la creșterea aderenței și va face impermeabilizarea mult mai fiabilă și mai bună.

Compoziția primerului pregătit de dvs. - proporții de benzină și bitum de trei până la unul.

Cum să gătesc

 • pentru a obține un sol de calitate, trebuie să încălziți bitumul la 70 de grade și să-l turnați în benzină;
 • bitumul este introdus în benzină în porții mici și agitat până la dizolvarea completă;
 • imediat ce solul este gata, compoziția este filtrată printr-o plasă de metal.

Datorită acestor instrucțiuni puteți economisi bani la achiziționarea de materiale finite.

Cum sa alegi

În prezent, există o selecție foarte mare de acest tip de material pe piață, iar pentru a cumpăra exact ceea ce aveți nevoie pentru clădirea dvs., trebuie să studiați cu atenție caracteristicile compozițiilor. Vizitați forumuri specializate pe Internet, vedeți ce scriu oamenii, care au folosit deja masticul de bitum pentru impermeabilizare.

Este recomandabil să citiți nu numai teoria, ci și să comunicați cu constructorii profesioniști care știu în practică ce structură este mai bună într-un anumit tip de muncă.

Când veniți la magazin, evaluați cât de bine este ambalat materialul și care este termenul său de valabilitate.

În producția de mastic turnat într-un recipient fierbinte, pentru că dacă un borcan de cinci litri cântărește cinci kg, atunci nu ar trebui să cumpărați acest material - nu este de înaltă calitate.

materiale de etanșare

Tratarea suprafeței cu bitum este cea mai accesibilă și mai eficientă metodă de hidroizolare a caramizilor, a structurilor din beton, a rezervoarelor de metal, a țevilor, a grinzilor din lemn și a altor materiale de construcție. Cu toate acestea, bitumul în forma sa pură are unele dezavantaje - materialul este dificil de aplicat, iar sub efectul schimbărilor de temperatură filmul de protecție a foliei se fisură. Compoziția masticului modern de bitum a adăugat substanțe care sporesc rezistența la duritate și crăpătură a acoperirilor de impermeabilizare.

Luați în considerare care sunt proprietățile tehnice și operaționale ale bitumului, ce tehnologie trebuie aplicată atunci când se aplică materialul și, de asemenea, se recomandă alegerea masticului de impermeabilizare.

Compoziția masticului de bitum

Masticul bituminos este un material plastic cu proprietăți de legare și impermeabilizare ridicate. Pe lângă bitum, compoziția materialului include substanțe organice astringente și aditivi pe bază de minerale.

Duritatea, densitatea și rezistența la temperaturi scăzute asigură următoarele componente:

 • praf de azbest;
 • vata minerala;
 • foi pe bază de cuarț, piatră calcaroasă și cărămizi;
 • combinată de cenușă.

Prezența agenți de îngroșare funcționali (așchii de turbă, cretă, azbest măcinat) asigură confortul aplicării masticului, reduce consumul și îmbunătățește proprietățile izolante ale materialului.

Fibrele de umplutură din masticul de bitum sunt responsabile pentru rezistența la încovoiere și armarea materialelor. Componentele de polimer dau proprietățile de impermeabilizare a materialului.

Bitum masiv: caracteristicile și proprietățile materialelor

Domeniul de aplicare al masticului de bitum se determină prin caracteristicile sale tehnice:

 • forță condiționată - 0,2-0,5 MPa (kgf / cm2);
 • rezistența cuplării cu beton - 0,3-0,4 MPa (kgf / cm2);
 • absorbția de apă în timpul zilei în greutate - nu mai mult de 0,5-1%;
 • alungire la rupere - 100-300% (depinde de tipul de mastic bitum);
 • vâscozitatea condiționată - nu mai puțin de 15-30 secunde;
 • temperatura de înmuiere - nu mai puțin de 100-130 ° C

Caracteristicile tehnice ale masticului de bitum conferă materialului următoarele caracteristici de performanță:

 1. Elasticitate ridicată. Această proprietate asigură adeziunea fiabilă a materialului la suprafața protejată de umiditate. În plus, elasticitatea împiedică crăparea și ruperea stratului de acoperire.
 2. Proprietăți adezive. Masticul bituminos poate fi utilizat ca adeziv pentru aranjarea impermeabilizării rolei.
 3. Protecția diferitelor structuri ale clădirii împotriva umezelii.
 4. Utilizarea masticului de bitum previne apariția focarelor de coroziune.
 5. Creșteți durata de viață a elementelor de construcție. În același timp, funcționalitatea structurii este pe deplin conservată.
 6. Rezistența la fluctuațiile de temperatură - deosebit de importantă în aranjarea hidroizolației în regiunile cu un climat aspră.
 7. Filmul bitumat filmat poate fi vopsit în orice culoare.

Domeniul de aplicare al masticurilor de bitum

Masticul de impermeabilizare are un domeniu larg de aplicare. Cel mai adesea materialele pe bază de bitum sunt utilizate pentru a efectua următoarele lucrări:

 • amenajarea unui acoperiș nou;
 • repararea acoperișului vechi: nivelarea bazei de beton, înlăturarea impermeabilizării depresurilor pe stratul laminat, adâncime de aproximativ 5 mm;
 • hidroizolarea iazurilor artificiale, bazinelor, fântânilor;
 • aplicarea la instalarea unei plăci care acoperă în locuri cu un nivel de umiditate crescut;
 • prelucrarea produselor din metal ca protecție împotriva coroziunii;
 • hidroizolarea joncțiunii acoperișului cu parapetele, conductele de ventilație / fum și conductele de scurgere;
 • protecția fundației;
 • instalarea impermeabilizării rolelor (masticul de bitum acționează ca adeziv);
 • instalarea plăcilor termoizolante pe masticul de bitum;
 • amenajarea hidroizolației în încăperi cu ventilație insuficientă și umiditate excesivă (băi, piscine, saune, subsoluri, loggii și garaje).

Este important! Utilizarea masticului de bitum este relevantă pentru diferite tipuri de acoperișuri: metal, așchii, laminate, ardezie, plăci din beton armat etc.

Bitum mastic: aplicație pentru repararea acoperișului

Clasificarea masticului de impermeabilizare

Toate masticurile de bitum pot fi clasificate în funcție de trei criterii principale:

 • metoda de aplicare;
 • metoda de gătit;
 • tip de suplimente elastice.

În funcție de caracteristicile tehnologice ale aplicației, există două tipuri de masticuri: aplicarea la rece și la rece.

Mastile de aplicare la cald trebuie incalzite la 150-300 ° C inainte de utilizare. Acest lucru complică foarte mult procesul de impermeabilizare a suprafeței. Avantajele masticului "cald" includ:

 • formarea unui strat de înaltă rezistență cu un grad ridicat de elasticitate;
 • filmul de protecție nu se micșorează;
 • capacitatea de a lucra la temperaturi negative ale aerului;
 • Structura materialului neporos;
 • costuri accesibile.

Mastile bituminoase "calde" sunt folosite pentru a consolida baza si pentru a crea o protectie fundamentala fiabila in conditii dificile.

Mai popular în aplicarea masticului "rece". Acest lucru se datorează mai multor avantaje ale materialului:

 • ușurința aplicării - nu este necesară încălzirea masticului;
 • gamă largă de hidroizolații bituminoase;
 • rezistență la radiațiile ultraviolete.

Mastile "rece" sunt amestecate cu un solvent, dupa evaporarea caruia stratul se intareste si dobandeste caracteristicile de performanta necesare.

Conform metodei de preparare, masticurile de bitum sunt împărțite în două tipuri:

Componentele cu un singur component pot fi utilizate imediat după deschiderea containerului, nu necesită pregătire suplimentară. Cu toate acestea, acest material are un dezavantaj semnificativ - după deschidere, este necesar să se lucreze întregul borcan, în caz contrar - masticul se va întări. Această calitate trebuie luată în considerare atunci când lucrați pe o suprafață mare.

Compozițiile cu două componente înainte de lucru trebuie amestecate cu un îngroșător. Pregătirea nu durează mult, însă durata de păstrare a acestor masticuri este mult mai mare decât cea a bitumului cu un singur component.

În funcție de tipul de aditivi elastici care alcătuiesc masticul de bitum, se disting aceste tipuri de materiale de impermeabilizare:

 1. Cauciuc-bitum mastic. Materialul se bazează pe bitum petrolier oxidat, umpluturi minerale, cauciuc crud, cauciuc sintetic și solvenți. Creează o cuplare puternică cu aproape orice material, inclusiv metalul deschis. Cauciuc-bitum mastic nu se teme de entorse, șocuri și are o gamă largă de temperaturi de funcționare (de la -40 ° C la + 100 ° C).
 2. Bitum-mastic de cauciuc (BKM) - suport de înregistrare pentru elasticitate. Filmul de protecție format după aplicarea masticului de bitum poate crește lungimea inițială de 20 de ori. În acest caz, nu se formează lacune. Domeniul de aplicare al BKM - lipirea linoleumului, a acoperișului, a parchetului și a placajului. În plus, masticul este utilizat ca protecție anti-coroziune pentru produsele metalice, conducte și structuri din beton.
 3. Bitum-polimer este realizat dintr-o emulsie apoasă de bitum și modificat cu latex. Materialul nu conține solvenți organici, deci poate fi folosit atât în ​​exterior, cât și în interior. După întărire, se formează o barieră de vapori și o peliculă impermeabilă, care are o bună aderență la lemn, oțel, beton și cărămidă.

Prezentare generală a producătorilor de mastic de bitum

Bitum mastic este produs atât de companii din țară cât și din străinătate. Luați în considerare cele mai populare branduri.

Masticul "Gidroizol" are următoarele caracteristici:

 • rezistența la întindere la întindere - 37-60 kgf;
 • flexibilitate și impermeabilitate absolută;
 • menține creșterea temperaturii până la + 85 ° C timp de 2 ore;
 • durata de viață a stratului de acoperire este de 15 ani;

Technonicol a dezvoltat o întreagă linie de masticuri bituminoase și materiale pentru pregătirea fundației:

 1. Pentru impermeabilizarea fundației, sunt utilizate structuri de acoperiș și încastrate:
  • mastic acoperiș bituminos Technomastop №21;
  • MGTN - mastic de impermeabilizare №24;
  • emulgator de mastic cu nr. 33;
  • mastic cald "Eureka" №41;
  • bitum-cauciuc numarul 20.
 2. Pentru realizarea lucrărilor de hidroizolare în incintă, se utilizează masticul de bitum "Technonicol" Nr. 31 - o emulsie de apă de bitum petrolier.
 3. Pentru a proteja acoperirea de radiațiile UV și abraziunea termică, folosiți aluminiu mastic nr. 57. Compoziția materialului include pigmentul de aluminiu, care are proprietăți reflexive.

Compania rusă "Rastro" produce materiale de impermeabilizare sub două mărci:

 1. Izhora - agenți de etanșare bitum-polimer și mastic "fierbinte".
 2. "Slavyanka" este un mastic bitum-polimer "rece" destinat impermeabilizării acoperișurilor, fundațiilor și podurilor.

În plus, produsele următoarelor companii sunt în cerere: Bitumast și Remmers Elastoplast.

Consumul de mastic bitum: norme și calcul

Consumul mastic este indicat, de obicei, pe etichetă. Dacă acest parametru nu este specificat, acesta poate fi calculat independent, pe baza următoarelor recomandări:

 1. Consumul de materiale depinde în mod direct de compoziția procentuală a solvenților volatili. De obicei, această cifră variază de la 20-70%. La 70%, consumul de mastic va fi de 3 ori mai mic decât la 20%.
 2. Atunci când se calculează este important să se ia în considerare normele de consum pentru realizarea diferitelor lucrări:
  • impermeabilizarea subsolului - 2-4 kg / m2;
  • amenajarea acoperișului - 3,5-6 kg / m2;
  • lipirea ruberoidului - 1-2 kg / m2.

Este important! La prelucrarea suprafețelor verticale, masticul se aplică în două straturi. Este necesar să se acopere cu al doilea strat numai după uscarea anterioară

Metode de aplicare a masticului de bitum

Pe baza clasificării considerate, se poate concluziona că există două modalități principale de aplicare a masticului de bitum: rece și cald. În plus, masticul "rece" poate fi aplicat manual și mecanic.

Metoda manuală implică utilizarea de perii mari de vopsea care au peri scurți și rigizi. Pentru astfel de lucrări cele mai bune perii fleytsevy. Masticul poate fi aplicat cu o rolă scurtă de nap.

Atunci când impermeabilizați suprafețele orizontale, emulsia este turnată pe bază, atentă cu o racletă și apoi frecată cu o rolă sau o perie.

Metoda mecanizată implică utilizarea unui pulverizator fără aer cu o presiune de lucru de 150 bar. Unitatea trebuie să fie special concepută pentru formulări vâscoase.

Este important! Numai pulverizatoarele sunt potrivite pentru funcționare, în care componentele sunt amestecate în interior

Tehnologia impermeabilizării acoperișului cu mastic bitum

Oferim un pas pas cu pas pentru lucrările de hidroizolare pe acoperiș cu mastic bitumat aplicat la rece:

 1. În conformitate cu instrucțiunile, adăugați un solvent la mastic și amestecați bine.
 2. Înainte de utilizare, masticul de acoperis ar trebui să fie încălzit de preferință în interior timp de 24 de ore la o temperatură mai mare de + 15 ° C.
 3. Îndepărtați reziduurile, capacul de deformare de pe suprafața care trebuie tratată, zăpada clară și înghețul.
 4. Procesați baza acoperișului cu grund de bitum. Această etapă nu trebuie neglijată, mai ales dacă masticul va fi aplicat pe o suprafață poroasă.
 5. Suprafața de acoperire să se usuce. Unele masticate pot trata, de asemenea, suprafețele umede (marca corespunzătoare trebuie să fie pe eticheta recipientului cu emulsie).
 6. Se toarnă un pic de mastic pe acoperiș, se spală și se freacă pe suprafață cu o perie.
 7. În locurile de cupluri și de sprijin, unde este posibilă formarea fisurilor și în locurile de cusătură "rece", impermeabilizarea abrazivă trebuie să fie întărită:
  • fibră de sticlă (fibră de sticlă sau fibră de sticlă) pentru a se îneca în primul strat de mastic (suprapunerea pe ambele părți ale zonei problematice trebuie să fie de cel puțin 10 cm);
  • rotiți suprafața materialului;
  • după ce primul strat de mastic a fost uscat, aplicați un al doilea strat de impermeabilizare pe armătură.

Sfat! Înainte de aplicarea masticului este necesar să se efectueze un test și să se determine gradul de umiditate al bazei. Pentru a face acest lucru, puneți o peliculă de polietilenă cu dimensiunea de 1 x 1 m pe suprafața de beton pregătită. Dacă după 4-24 ore condensul nu apare sub film, atunci puteți trece la tratarea bazei cu mastic

Utilizarea masticurilor de bitum și reguli de lucru cu acestea

Masticul bituminoasă este o substanță uniformă din material plastic realizată pe bază de bitum și diferiți aditivi care îi îmbunătățesc proprietățile. Are proprietăți fizice și chimice excelente care îl fac un material impermeabil și de lipire ideal. După aplicarea pe suprafață, masticul se întărește rapid.

Aplicarea masticurilor bituminoase

Masticul de bitum se utilizează în orice domeniu de construcție, acoperind majoritatea suprafețelor cu acestea, inclusiv utilizarea lor:

Pentru acoperiș

Masticul bituminos pentru acoperiș poate etanșa rapid și cu precizie suprafața, în timp ce face fără a utiliza tehnologia. Masticul poate fi aplicat pe orice suprafață curată și plană.

Fișa scurtă de instrucțiuni:

 • Masticul de bitum se aplică cu o perie rigidă sau cu o perie cu un strat subțire. Pe o mică suprafață deteriorată este mai bine să puneți o spatulă.
 • Când reparați un acoperiș moale, locul de umflare se taie transversal, se curăță și se usucă spațiul interior și apoi se tratează cu atenție cu mastic.
 • Plăcile de pe șanțuri sunt stropite cu nisip pentru a le proteja de supraîncălzire.
 • Sprâncărul rubinic rupt după curățarea capacului cu mastic fierbinte, atunci când lucrați cu care trebuie să fiți cât mai atent posibil. Oblozochnoy hidroizolarea este cel mai simplu, fiabil și economic tip de lucrări de reparații.

Acoperis cu ajutorul masticului de bitum:

Acoperișurile tratate cu mastic, au o durată lungă de viață. Dacă are nevoie de reparații, va fi foarte ușor să reparați acoperișul.

Următoarele lucrări sunt efectuate pentru repararea acoperișului cu mastic bitum:

 • Eliminați defectele în acoperiri.
 • Tăiați bulele care se află pe acoperire, provocând incizii sub formă de cruce și uscându-le.
 • Suprafețele din interiorul inciziei sunt acoperite cu mastic.
 • Marginile inciziei sunt unite, nivelate și fixate.
 • Se aplică un strat de mastic la tăieturi, fibra de sticlă este așezată sub forma unei benzi de 10 cm lățime, iar masticul este reaplicat.
 • În mod similar, sunt tratate fisuri și fracturi mari.

Pentru ruberoid

Masticul pentru materialul de acoperiș este una dintre cele mai fiabile metode de fixare a acestuia. Masticul ajută la securizarea sigură a acoperișului pe acoperiș, pentru a îndepărta buzunarele de aer. Suprafața acoperișului este netedă și rezistă încărcăturilor. Mastic adecvat la cald și la rece.

Pentru impermeabilizare

Pentru a proteja împotriva umezelii, structurile din sol folosesc mastic de impermeabilizare. Băile sale hidroizolante, tubulatură, aranjează un strat de impermeabilizare fără sudură în subsoluri, puțuri și piscine.

Pentru fundație

Cu toate tipurile de impermeabilizare nu se poate face fără mastic din bitum de petrol, care a adăugat solvenți organici și minerali și umpluturi.

Acest mastic este cel mai bun material de impermeabilizare, datorită următoarelor proprietăți:

 1. elasticitate;
 2. rezistență la îngheț;
 3. bună aderență;
 4. rezistenta la radiatii ultraviolete;
 5. ușurința aplicării.

Baza este tratată în mai multe straturi cu mastic de bitum din toate părțile, ceea ce face ca aceasta să fie complet hidrolizată. Cel mai ieftin strat de acoperire este utilizarea bitumului fierbinte, dar este mai dificil să lucrați cu el. Pentru a evita dificultățile, este mai bine să alegeți masticul de bitum rece cu solvenți organici (polimeri). Pentru a lucra cu aceasta va fi nevoie doar de o perie și o spatulă.

Pentru a prelucra interiorul subsolului, utilizați mastic pe bază de apă. Are un miros neutru și se usucă repede. În emulsii bitumino-latex de construcții industriale, aplicate într-un mod mecanizat.

Hidroizolarea fundației cu mastic se realizează cu ajutorul periilor, rolelor, oricărui instrument care poate fi aplicat pe suprafață. Masticul se aplică în două straturi, păstrându-se între ele o pauză tehnologică. Valoarea sa depinde de caracteristicile compoziției.

Pe video - cum să impermezi în mod corespunzător fundația cu mastic bitum:

Pentru podea

Pentru dispozitivul de protecție a podelei utilizați frecvent mastic de bitum modern. Este netoxică, se usucă repede. Masticul bituminos pentru podea nu emit mirosuri neplăcute. Cel mai adesea este folosit pentru hidroizolarea băii.

Pentru parchet

Pentru fixarea pardoselilor de parchet pe șape de beton sau de ciment-nisip utilizați mastic rece:

 1. bitum kukersolnuyu;
 2. bitum,
 3. cauciuc-bitum;
 4. cumaron-kukersolnuyu.

Pentru lemn

Pentru prelucrarea lemnului folosind MBU de bitum. Este deosebit de important tratarea suprafețelor de lemn îngropate în pământ. Dacă masticul este puternic îngroșat, acesta este încălzit cu capacul deschis și apoi amestecat bine.

Pentru linoleum

Fiecare tip de linoleum pus pe masticul "lor":

 • Bituminoase pe bază de țesături.
 • Dispersie - pentru baza termoizolantă.
 • Masticurile cu adaos de rășini sintetice și cauciucuri sunt potrivite pentru linoleum fără fund.
 • Înainte de a pune linoleumul pe mastic, podeaua este pre-pregătită. Masticul pe podea este aplicat cu o mistrie îndoită.

Lipire linoleum pe mastic

Pentru laminat

La asamblarea pardoselilor laminate pe masticul de bitum, podeaua este caldă, rezistentă la zgomot și umiditate. Aranjați-o în același mod ca și când ați pus parchet.

Pentru metal

Bitum-polimer și mastic de cauciuc-bitum sunt cele mai potrivite pentru metal și mașini. Protejează perfect mașina, dar înainte de prelucrare metalul trebuie curățat de murdărie și rugină, spălat și uscat.

Pentru beton

Deși betonul este un produs monolit cu o rezistență sporită, el are întotdeauna microcărcuri și pori mici, prin care se scurge ușor apa. Din acest motiv, armarea poate fi ruginita cu timpul, blocul de fundare se va sparge si se va scufunda in pamant. Prin urmare, structurile din beton sunt tratate cu mastic bitum, care protejează fiabil toate fisurile, porii și cusăturile interpanel.

Pentru a face acest lucru, utilizați o mastic diferită făcută din:

 1. bitum solid;
 2. compactare;
 3. bitum-cauciuc impermeabilizare.

Pentru rosturile de dilatare

Pentru etanșarea îmbinărilor în pavajele din beton, se pot utiliza masticuri bituminoase sau rece, produse de industrie. Rezistă mai mult de 200 de cicluri de dezgheț și congelare.

Bitum mastic pentru rosturi de dilatare:

Pentru asfalt

Pentru repararea asfaltului și etanșarea șoselei se utilizează masticuri speciale. Ele rezistă la compresiune și tensiune puternice, au o aderență bună, pot fi utilizate la temperaturi scăzute. În termen de o oră după lucrare, pavajul poate fi exploatat.

Pentru sobe

Pentru efectuarea lucrărilor de amenajare a șemineelor ​​și cuptoarelor, folosiți mastic bituminos și polimeric rezistent la căldură. Rezistă temperaturi de până la + 1200 ° C și mai mari. Se usuca rapid, nu emite miros, previne dezvoltarea ciupercii si mucegaiului. Este un material adeziv bactericid rezistent la căldură, fiabil, durabil și bactericid.

Pentru piscină

Pentru etanșarea piscinei se utilizează cel mai adesea tiocolii și masticurile din cauciuc și bitum. Masticul se întărește direct în cusătură și în cele din urmă se transformă într-un sigiliu negru elastic. Pentru a umple cusăturile cu ajutorul unei seringi pneumatice cu cartușe interschimbabile.

Aplicând mastic special la fundul și pereții piscinei

Pentru polistiren

Recent, masticul de bitum a atașat în mod fiabil plăcile de polistiren la metal, beton, lut expandat, cărămidă și lemn. În timpul lucrului, foliile verticale de spumă de polistiren pentru o conexiune sigură sunt fixate cu suporturi temporare și o încărcătură este plasată pe foile orizontale.

Cum să lucrați cu mastic

Pentru a crea un strat efectiv impermeabil, masticul de bitum este agitat viguros folosind un burghiu sau un mixer.

Pentru ușurința aplicării și pentru îmbunătățirea plasticității, îl puteți încălzi. Deoarece stratul se dovedește a fi elastic, este mai bine să nu se aplice mastic fierbinte pe suprafețe care sunt adesea supuse unor solicitări mecanice puternice. O soluție fierbinte penetrează mai bine porii, deoarece are o fluiditate ridicată și, prin urmare, se lipsește mai strâns la materialul prelucrat.

Pregătirea masticului fierbinte trebuie efectuată respectând măsurile de siguranță. Masticul cald este mai benefic pentru lucrările la scară largă. Masticul rece este vândut gata de utilizare, este sigur de utilizat și mai convenabil. Dar costă mai mult decât fierbinte.

Când lucrați cu mastic, este necesar să știți despre pericolul de incendiu și toxicitatea acestuia. Este interzisă încălzirea pe un foc deschis, precum și menținerea acestuia lângă sursa de incendiu. Dacă se lucrează în interior, este necesar să se creeze ventilație.

Pregătirea masticului de bitum fierbinte:

Consumul și rata de consum

Consumul de mastic bitum pentru 1m? depinde de tipul său. Indicatorul de consum depinde de tipul de material. Masticul de bitum fierbinte, după întărire, nu se micșorează în grosime, prin urmare, sunt considerate a fi necontractabile. Pentru aplicarea masticului de bitum într-un singur strat cu o grosime de 0,2 cm, acesta necesită între 2,0 și 2,4 kg / m2.

O caracteristică importantă a consumului de mastic este un indicator al conținutului de solide. Aceasta este cantitatea care rămâne pe suprafața tratată după ce sa uscat și s-a întărit. Cu un reziduu uscat mic, consumul de mastic original crește pentru a forma un film cu o grosime dată.

În reziduul uscat pentru a crea un strat de 2 mm grosime, aveți nevoie de 3,4-3,8 kg / m? bitumen mastic. Majoritatea mastilor gata de utilizare au un reziduu uscat de 20-70%.

Aplicare pe bază de mastic

Pentru ca masticul să adere bine la suprafața tratată, este necesar să se curățe bine zona tratată de toate tipurile de contaminare. După aceasta, suprafața finită este uscată și încălzită. Datorită acestei abordări, masticul va fi aplicat fără probleme și vă puteți economisi la consum.

Cel mai popular instrument pentru aplicarea acestuia este o perie sau o rolă. Au pus masticul aplicat ca o vopsea normală, fără a freca puternic în suprafață. După uscare, se efectuează repetarea.

De asemenea, este posibilă aplicarea masticului cu ajutorul unui înveliș autonivelant, pentru acest scop se toarnă pe suprafață și se înclină cu raclete, mopuri sau role cu mâner lung. Cu toate că prin această metodă, performanță mai mare, materialul consumă mai mult.

Ce poate fi diluat mastic

Masticul este bitumul diluat cu spirt alb, solvent, toluen sau kerosen pentru a forma consistența necesară. După aceea, este agitat bine.

Câteva cuvinte despre principiile de utilizare a masticurilor de bitum:

Aplicarea masticului de bitum

Construcția de clădiri, structuri pentru diverse scopuri și gradul de complexitate implică întotdeauna executarea lucrărilor de impermeabilizare pentru a proteja împotriva efectelor apelor subterane. Materialele pentru aceste scopuri sunt masticuri speciale sau impregnări care asigură etanșeitatea structurilor.

În stadiul ciclului zero înainte de a conduce piloții metalici este tratamentul lor anti-coroziune. Utilizarea masticului de bitum pentru fundație este cea mai obișnuită metodă de impermeabilizare. Conducta de canalizare este adesea realizată din țevi din fontă cu strat de protecție de bitum aplicat în fabrică. Este indispensabil pentru instalarea acoperișului rulourilor, a straturilor subiacente ale podelei în încăperile umede de apartamente și iazuri artificiale, atunci când se lipesc plăcile termoizolante pe suprafețe verticale.

Tipuri și proprietăți

Pe piața materialelor de construcție există multe soiuri de mastic, care diferă în metodele de preparare, metodele de aplicare, proprietățile aditivilor utilizați.

Utilizarea aplicației reci cu bitum mastic are mai multe avantaje: nu necesită încălzire, este mai convenabilă atunci când este aplicată, rezistentă la radiațiile ultraviolete, posibilitatea de a alege culoarea. După aplicarea unui astfel de material la suprafață, solventul este evaporat, stratul de acoperire se întărește și asigură calitățile funcționale necesare. Mastile aplicate la cald necesita preincalzire inainte de aplicare, sunt mai elastice si permit lucrul la temperaturi negative.

Masticuri dintr-o singură componentă - o astfel de compoziție este utilizată fără pregătire prealabilă; se întărește rapid, ambalajul atât de deschis trebuie folosit în același timp. Două componente înainte de utilizare trebuie amestecate cu agenți de îngroșare sau solvenți. Termenul de valabilitate este mai lung.

În fabricarea masticurilor la materialul principal - bitumul obținut în procesul de rafinare a țițeiului, pentru a conferi anumite proprietăți, se adaugă diferite componente. Acestea sunt latex modificat, cauciuc sintetic, diferite materiale de umplutură de origine minerală a stării pulverizate, cauciuc fin. Ele asigură o bună aderență, elasticitate, rezistență la solicitări mecanice și schimbări de temperatură.

tehnologie

Aplicarea masticului de bitum cu un strat se realizează pe suprafețe pregătite anterior. Sunt curățate de praf, murdărie, influx. Amestecurile, fisurile și structurile de fundație cioplite sunt sigilate cu mortar de ciment-nisip. Dacă este necesar, procesați grundurile. După ce se usucă complet, primul strat de material de impermeabilizare se aplică în direcții orizontale.

În metoda manuală de aplicare a masticului de bitum, se folosesc perii obișnuite de vopsea, role și perii cu un pahar scurt. Metoda mecanizată este posibilă cu un pulverizator special care asigură o presiune suficientă pentru lichide vâscoase.

Grosimea stratului protector poate fi de la 3 milimetri până la mai multe centimetri. Suprafețele verticale sunt prelucrate în două straturi. Stratul următor este aplicat după uscarea celui precedent cu benzi verticale continue fără pauze.

Masticul de bitum face-l singur

Utilizarea masticului de bitum de casă pentru fundații va reduce costurile materialelor și va obține materialul de o calitate cerută. Pentru a face acest lucru, pe șantierul de construcție aveți nevoie de echipamente pentru încălzire sau o vatră de cărămidă simplă.

Brichetele bituminoase sunt zdrobite și încălzite într-un recipient metalic în stare lichidă. Lichidele conținute în acesta în timpul fierbei și agitarea constantă se evaporă, spuma emergentă trebuie îndepărtată. Când spuma încetează să se formeze pe suprafață, încălzirea se oprește. ConstiinŃa necesară direct mastic se obține prin amestecarea în anumite proporŃii obŃinute în timpul gătirii bitumului și a solvenŃilor - benzină sau kerosen. În același timp, bitumul lichid se adaugă în porții mici la recipientul cu solvent și se agită viguros până la omogenitate. Ca agent de îngroșare, cimentul obișnuit poate fi adăugat în doze mici.

În timpul fabricării masticului de bitum cu mâinile, este necesară respectarea strictă a regulilor de manipulare în condiții de siguranță a incendiilor și a substanțelor inflamabile. Este necesar să se folosească echipament personal de protecție - pantofi, ochelari, mănuși, costum de protecție.

Cum să aplicați mastic pe fundație?

În realizarea construcției fundației, trebuie să aveți grijă de impermeabilizarea acesteia. Dacă nu o protejezi de umiditate, distrugerea se va produce treptat. Ca urmare, clădirea va intra într-o stare de urgență. Pentru a asigura o impermeabilizare sigură a fundației, se recomandă utilizarea bitumului. Este vândut în magazine de construcții sub formă de mastic. Consumul său este foarte economic, în timp ce va fi posibilă protejarea perfectă a fundației casei de umiditate timp de mulți ani.

Înainte de tratarea fundației cu un agent de respingere a apei pe suprafață, trebuie să se deplaseze un antiseptic.

Principalele avantaje ale masticului de bitum

Tratarea fundațiilor cu bitum este larg răspândită, deoarece un astfel de material de impermeabilizare are multe avantaje. Cel mai important avantaj este că masticul are o elasticitate ridicată. Datorită unei astfel de caracteristici importante, materialul asigură o adeziune sigură la suprafața protejată de umiditate. Ca urmare, după uscare, masticul de bitum nu se sparge. Integral, rămâne o perioadă foarte lungă de timp.

Un alt avantaj este costul redus. Datorită acestui fapt, va fi posibilă realizarea hidroizolației fundației cu costuri minime, ceea ce va face mai ieftină construirea unei case în ansamblu.

Utilizarea masticului de bitum oferă următoarele rezultate:

Fundația bine încălzită - este protejarea impermeabilizării casei, precum și reducerea costurilor de încălzire în timpul iernii.

 • prevenirea apariției focarelor de coroziune;
 • protecție eficientă a structurii clădirii împotriva umezelii;
 • să crească viața elementelor de construcție de mai multe ori, păstrând în același timp funcționalitatea acestora.

Masticul în sine este o compoziție omogenă. Componentele sale principale sunt modificatori, baze de solvenți și bitum, care reprezintă un produs secundar al distilației petrolului, care rămâne după extracția păcurii, a motorinei, a kerosenului și a benzinei. În plus, masticul poate include antiseptice și erbicide.

Bitum oferit pentru hidroizolarea fundațiilor într-o gamă largă. Găsirea compoziției potrivite pentru cerințele dvs. este ușoară.

Tehnologia aplicării masticului de bitum

Tratarea fundației cu masticul de bitum trebuie efectuată în mai multe etape. Este necesar să se respecte cu strictețe tehnologia, atunci rezultatul va răspunde așteptărilor.

Masticul bituminoasă este excelent pentru hidroizolarea fundației.

Necesar pentru impermeabilizarea urmatoarelor:

 • bulgară;
 • uscător de păr;
 • ciment mortar;
 • sol moale;
 • grund;
 • mastic;
 • perie sau cilindru;
 • spatulă.

Etapa 1: Pregătirea suprafeței

Începeți să efectuați hidroizolarea cu mastic de bitum necesitatea pregătirii bazei. Este necesar să se acorde atenție suprafeței sale. Dacă se constată că are un număr mare de cochilii și bule, atunci este necesar să-l ștergeți cu mortar de ciment cu granulație fină, care este preparat din amestecuri uscate speciale. Dacă nu efectuați o astfel de lucrare, atunci stratul proaspăt aplicat de mastic va începe să explodeze. Ca urmare, impermeabilizarea fundației va deveni o calitate slabă și va trebui să o producă din nou.

Prezența pe suprafața bazei așa-numitelor scoici, care au proeminențe ascuțite, este, de asemenea, inacceptabilă. Vor trebui eliminate. Pentru a face acest lucru, luați un șmirghel cu o duză adecvată și mergeți la sol. În același timp, trebuie să se ocupe de colțurile fundației. Acestea ar trebui să fie tăiate sub formă de șanfren sau pot fi pur și simplu ușor rotunjite (rază de 3 până la 6 cm). În cazul în care există tranziții într-o suprafață orizontală pe o suprafață verticală, va trebui să aranjați fillete (fileuri), acestea asigurând buna netezime necesară pentru a asocia elementele.

Pentru a reduce consumul de mastic de bitum, este necesar să se efectueze grundul suprafeței de bază.

După efectuarea acestor lucrări, este necesară curățarea temeinică a fundației de murdărie, praf și resturi. Apoi trebuie să aveți grijă de reducerea umidității suprafeței de impermeabilizare. Apoi vin la ajutorul uscătorului de construcție. Ei vor trebui să usuce întreaga fundație. Dacă acest lucru nu se face, masticul se poate umfla și apoi se poate exfolia complet.

Pentru a vă asigura că suprafața fundației este suficient de uscată, se poate efectua un simplu test. Ar trebui să luați o peliculă de polietilenă (1x1 m) și să o puneți pe o bază pregătită, după care trebuie lăsată timp de 24 de ore. Dacă după această perioadă nu apare condens sub el, puteți aplica în siguranță bitumul, dacă este prezent, va trebui să uscați suprafața mai bine.

Etapa 2: aplicare grund și mastic

Pentru a reduce consumul de mastic de bitum și pentru a asigura cea mai bună aderență, este necesar să realizați grundul suprafeței de bază. Ar trebui să fie realizată cu un grund. Ar trebui să fie aleasă luând în considerare masticul achiziționat pentru a obține cea mai potrivită. Grundul trebuie aplicat uniform pe întreaga suprafață într-un singur strat. În acest timp, ar trebui să utilizați o perie sau o rolă, aceasta din urmă va oferi o muncă mai rapidă. După finalizare, va trebui să lăsați grundul să se usuce timp de câteva ore.

Este necesar să se efectueze aplicarea masticului de bitum pe fundație din presiunea apei, puteți utiliza o spatulă pentru aceasta.

Straturile trebuie să fie solide și cu o grosime egală, nu sunt permise decalaje. Aplicați masticul trebuie să fie în mod necesar în sus. Fiecare strat ulterior poate fi creat numai după ce primul se usucă. Determinarea faptului dacă suprafața este gata pentru o acoperire ulterioară este foarte simplă: este necesar doar să o atingeți, dacă este lipicioasă, va trebui să așteptați mai mult timp.

Când se aplică ultimul strat, ar trebui să stropiți stratul de impermeabilizare cu sol moale. Acest lucru va spori durata de viață a acestuia.

Sfaturi utile privind impermeabilizarea fundației

Pentru izolarea calitativă a bazei casei, trebuie să respectați următoarele recomandări:

 1. Pentru consumul de mastic a fost mic, este necesar să se monitorizeze grosimea straturilor. Deci, dacă se decide să se aplice numai 2, atunci fiecare dintre ele nu trebuie să depășească 1,5 mm. Pentru măsurători exacte, puteți utiliza un gabarit universal de grosime. Dacă se aplică mastic bituminos în 3-4 straturi, fiecare dintre ele trebuie să fie de aproximativ 1 mm.
 2. Dacă în regiunea în care locuiți, există umiditate crescută și plouă adesea, apoi pentru impermeabilizarea fundației, este mai bine să se utilizeze o emulsie polimer-bitum. Pentru a începe lucrul cu el, va trebui să pregătiți compoziția. Va fi necesar să se amestece componenta A, reprezentată de un polimer transparent, cu componentul B - bitum. Este necesar ca emulsia să aibă o consistență uniformă. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie amestecat timp de cel puțin 5 minute: se recomandă acest lucru folosind un mixer cu viteză mică cu duza spirală. Compoziția finită trebuie utilizată în 30 de minute, după care își va pierde proprietățile operaționale ridicate.
 3. Este posibil să se aplice masticul de bitum folosind unități fără aer concepute pentru pulverizare. Acestea vor crea o acoperire netedă și vor reduce consumul de materiale izolante. Ar trebui să se asigure că presiunea în pulverizator a fost de aproximativ 150 bari.
 4. Timpul pentru înghețarea masticului este diferit. Totul depinde de cât de gros a fost aplicat stratul. În medie, durează 4 până la 6 ore.
 5. Ar trebui să știți că consumul de mastic este diferit. Totul depinde de faptul dacă se aplică pe baze orizontale sau verticale. În primul caz, este nevoie de aproximativ 1-2 kg pe 1 m², iar în al doilea - de 0,5-0,7 kg pe 1 m².
 6. Pentru a crea o bază de hidroizolare sigură, ar trebui să cumpărați mastic numai de la producători dovediți. Deci, puteți acorda atenție materialului bituminos din "Gidroizol", "RASTRO", "Remmers Elastoplast" sau "Bitumas".

Hidroizolarea creată cu ajutorul masticului de bitum cu propriile mâini se va dovedi a fi de înaltă calitate dacă efectuați astfel de lucrări în mai multe etape, urmând recomandările prezentate. Astfel, pentru mulți ani va fi posibilă protejarea bazei casei împotriva pătrunderii umidității.