Încălzirea subsolului și a trotuarului din jurul casei: alegerea materialului, diagrama dispozitivului

Zona orb este o bandă protectoare în jurul fundației casei. Protejează subsolul de deteriorarea umidității și nu permite aprinderea apei în sol. În ceea ce privește funcționalitatea, o zonă orbită încălzită este cel mai bun design, deoarece protejează și baza casei de îngheț.

Caracteristicile aranjamentului suprafeței orbi încălzite

Înainte de a începe să efectuați izolarea zonei orb, trebuie să determinați corect dimensiunea acesteia. Construcția îngustă în jurul casei nu va da rezultate pozitive. În plus față de izolarea fundației, zona orb este destinată îndeplinirii rolului său principal, drenajul apei de la baza casei. Pe această bază, lățimea sa este determinată de proiecția acoperișului din spatele pereților clădirii. Zona orb trebuie să fie mai mare de 200 mm decât proeminența. Puteți face mai mult, dar aceasta este o parte estetică, în funcție de dorințele proprietarului.

Tipuri de structuri izolate

Podea din beton dură din beton construită cu mâinile tale trebuie să fie întărită. Numai în acest fel va deveni rezistent la mișcarea de la sol. Nu este nevoie de turnarea betonului în jurul casei la un moment dat pentru a crea o structură monolitică. Formarea întreruperilor, în special la colțurile clădirii, amenință formarea golurilor. Pe lângă crearea unor punți reci, umiditatea se va acumula în interiorul golurilor. Cu înghețuri severe, apa va îngheța, ceea ce amenință să spargă șapa de beton.

Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este o zonă orb moale. Se aseamănă cu un strat de tort de diferite materiale de construcție. Ca încălzire, poate fi umplut cu lut expandat sau acoperit cu spumă de polistiren extrudat. Atunci când se aranjează fundația, o zonă orb moale este cea mai bună alegere pentru un teren cu un grund mobil. În timpul vibrațiilor, straturile moi nu se vor sparge ca o șapă din beton. În plus, este mult mai ușor să o faci singur, din cauza lipsei de muncă grea pentru betonare.

Dacă speranțele sunt plasate în zona orbilor nu numai ca o structură care absoarbe apa de la fundație, dar joacă și rolul de izolare suplimentară, atunci va fi mai eficientă realizarea unei izolații articulate a subsolului și a zonei orb din clădire. Acest lucru este valabil mai ales pentru subsolul sau subsolul casei.

Ce și cum să se încălzească?

Piața modernă oferă multe materiale izolante diferite. Dar pentru a face o epuizare eficientă, trebuie să o alegeți corect:

 • cea mai simplă zonă orb moale este izolată cu argilă expandată. Acest material este rezistent la foc, rezistent la umiditate și sarcini grele. Este posibil, desigur, să se izoleze o zonă tare orb cu lut expandat, chiar să se adauge la beton atunci când se toarnă în jurul fundației;
 • Puteți realiza izolarea oricărei spumă din polistiren extrudat din zona orb. Plăcile tolerează bine sarcina, se disting prin permeabilitate scăzută la umezeală, iar în ceea ce privește siguranța la foc, atunci, fiind în interiorul zonei orb, nu se tem de foc;
 • spuma poliuretanică este foarte eficientă. Ele pot face simultan izolarea oricărei zone orb și fundația casei. Spuma aplicată prin pulverizare umple toate golurile, formând un strat solid după solidificare. Dar dezavantajul său este costul prea mare și nevoia de echipamente speciale, ceea ce elimină posibilitatea de a face munca cu mâinile tale;
 • Izolarea pereților subsolului poate fi realizată din materiale spumante sau din spumă. Acestea sunt izolații aproape identice, ușor diferite în ceea ce privește caracteristicile lor. Dar folosirea lor în zona orb este nedorită. În comparație cu spuma de polistiren, aceste materiale tolerează mai puțin stres și prezența umidității. Apropo, aceeași spumă de polistiren extrudat poate izola baza.

Dacă în stadiul inițial de construcție cu propriile mâini pentru a face alegerea corectă a izolației, fundația casei va fi protejat de îngheț.

Efectuarea zonei orb

Pentru a înțelege dispozitivul zonei blind blind izolate, trebuie să aflați ce constă și cum să faceți acest lucru singur. În primul rând, să vedem cum arată construcția generală a unei zone orb și moi și apoi vom analiza instalarea fiecărui încălzitor. Instrucțiunea pas cu pas arată astfel:

 1. Piciorușele sunt conduse în jurul casei și un cablu este introdus între ele pentru a marca locul viitoarei zone orb. Pe un cablu săpați un șanț. Definiția lățimii sale a fost considerată mai sus, dar adâncimea depinde de sol. Dacă solul este lut, este suficientă adâncimea de 450 mm. Pe solul liber, adâncimea trebuie să fie mărită la 600 mm pentru lăcuirea zgurii.
 2. Cofrajul în jurul șanțului și începeți să așezați straturile. Dacă vrei să faci un castel de lut, se face primul strat. Argila este turnată cu o grosime de 100-250 mm, care este selectată individual în funcție de starea solului. Strat stratul, strâns strâns pentru a obține o panta ușoară de la fundație.
 3. Următorul strat este nisip, gros de 50-100 mm.
 4. Pe nisip este plasat filmul de impermeabilizare, care îl înfășoară pe bază.
 5. În acest stadiu, este timpul să puneți un încălzitor cu propriile mâini. Materialul selectat este așezat strâns pe partea superioară a impermeabilizării. Dacă se decide să se încălzească subsolul, atunci acest lucru se face și în această etapă.
 6. De sus, izolația este acoperită cu un alt strat de impermeabilizare și umplută din nou cu un strat de nisip de o grosime similară.
 7. Geotextilul este așezat pe nisip. Acesta va împiedica amestecarea de fracțiuni de două straturi, iar în cazul unei zone orb moale va juca rolul de filtru de apă. Un strat de piatră zdrobită de 100 mm, de o fracție medie, se toarnă pe geotextile.
 8. Dacă se alege opțiunea pentru o zonă moale orb, atunci 50 mm de nisip se toarnă în partea superioară a dărâmăturii și trotuarul este așezat sau pur și simplu acoperit cu o piatră decorativă.
 9. Pentru a realiza o zonă orb în beton cu mâinile proprii, o plasă de armare cu celule de 100x100 mm trebuie așezată pe dărâmături. La fiecare 3-6 m, la colțuri și coturi se plasează muchia. Ele sunt necesare pentru a crea rosturi de dilatare pentru a proteja șapa de crăpături. În plus, înălțimea corectă a plăcilor va servi ca balize atunci când se toarnă șapa.
 10. Soluția de beton este turnată într-o singură zi. Atunci când șapa se întărește, dar va fi încă umedă, cimentul uscat se freacă de acesta și se acoperă cu film. Astfel de călcare va conferi rezistență betonului și va reduce permeabilitatea apei.
 11. Pe partea superioară a șapei întărite pe deplin, faceți o finisare fină. Poate fi pavaj, asfalt, piatră sau orice alt material la discreția gazdei.

Deci, aceasta a fost considerată o schemă generală a șapei. Acum vom afla cum arată instrucțiunile de instalare pas cu pas pentru fiecare tip de izolație termică. Apropo, pentru a pregăti în mod corespunzător betonul pentru șapă, proporțiile necesare pot fi găsite în tabel:

Izolarea termică a zonei orb

Punerea izolației în zona orb este simplă, dar trebuie să o luăm în serios. În majoritatea cazurilor, acesta este exact ceea ce a început construcția. Deși, dacă vorbim despre complexitate, spumă de polistiren sau lut expandat poate fi izolată cu propriile mâini, iar pentru pulverizarea spumei poliuretanice va trebui să se adreseze experților.

Izolație termică spumă de polistiren extrudat

Izolația cu polistiren expandat este făcută în foi cu grosimea de 100 mm. Dacă sunt folosite foi de grosime de 50 mm, acestea sunt așezate în două straturi. În plus, plăcile de pe rândul superior trebuie să se suprapună articulațiilor rândului inferior. Toate golurile rezultate înfundă bucățile de izolație sau explodează cu spumă. Izolația așezată în jurul casei ar trebui să arate ca o acoperire monolitică.

O condiție importantă este separarea impermeabilizării spumei din polistiren de alte straturi ale zonei orb. Adică impermeabilizarea este plasată sub foi și pe partea de sus. Acest lucru se datorează faptului că încălzitorul în sine nu se teme de umiditate, dar apa care cade sub el îngheață plăcile când îngheață.

Schema de stabilire a propriilor mâini pentru o zonă orb și moale este puțin diferită:

 • într-o zonă moale orb, plăcile sunt plasate între două straturi de nisip. Își protejează și impermeabilizează de daunele cauzate de moloz;
 • Izolarea unei zone blind blind poate fi realizată în două moduri, care diferă prin turnarea betonului. În primul caz, încălzitorul este plasat în mod similar între două straturi de nisip, iar în partea de sus este piatră zdrobită, plasă de armare și șapă de beton. În cea de-a doua metodă, șapa de beton poate fi turnată direct pe izolație. Este, de asemenea, acoperită cu impermeabilizare, fiind perpendiculară pe tijele de bază ale armăturii așezate în trepte de 600 mm de sus. Ei au pus o plasă de armare și au turnat tot betonul.

Unii proprietari fac izolarea zonei orb cu spumă, în ciuda caracteristicilor sale mai slabe comparativ cu spuma de polistiren. Instrucțiunile de instalare pas cu pas rămân neschimbate, deoarece toate aceste plăci sunt fabricate din material înrudit. Numai o zonă orb cu spumă sau spumă va dura mai puțin decât cu polistiren expandat.

Încălzire spumă poliuretanică

Izolarea eficientă, dar costisitoare a zonei orb este obținută prin spumă poliuretanică. Se aplică sub presiune înaltă, astfel încât un strat de moloz este mai întâi așezat pe nisip înainte de pulverizare, în caz contrar, nisipul se va stinge. Spuma se aplică pe piatră zdrobită cu o grosime de 70 mm. După 15 minute, se va întări complet și va fi gata pentru așezarea rețelei de armare cu turnarea ulterioară a șapei de beton.

Durata de viață a spumei poliuretanice este de aproximativ 40 de ani, dar acest material dă un efect de 100% prin izolarea articulară a zonei orb și fundația casei.

Aplicarea argilei

Cea mai simplă izolare a zonei orb poate fi realizată cu lut expandat. Diagrama plăcilor este formată din următoarele straturi:

 1. Partea de jos a șanțului este echipată cu un castel de lut, acoperit cu un strat de impermeabilizare.
 2. Următorul este un strat de nisip acoperit cu un dronit. Acest material va proteja structura de căderea.
 3. Materialul este umplut cu argilă expandată, din nou acoperit cu dronit, iar un strat de nisip este turnat pe partea de sus.

Acesta este cel mai simplu dispozitiv pentru încălzirea cu lut expandat, realizat manual. Pe partea de sus a nisipului din jurul casei puteți turna pietriș decorativ sau puteți face altă acoperire la discreția proprietarului.

Soclu termoizolant

Încălzirea fundației are loc în stadiul de izolare în zona orb. Izolația cea mai eficientă este spuma poliuretanică pulverizată. A fost luată în considerare mai sus, așa că procedăm imediat la materialele tradiționale.

Plintul poate fi finisat cu materiale spumante, spumă sau spumă de polistiren. Procesul de instalare este același. Plăcile sunt lipite pe perete cu adeziv, strâns strâns una de cealaltă. Numai opțiunea cu spumă de polistiren prevede stabilirea între el și peretele de impermeabilizare. În colțuri și în centru pentru fiabilitatea plăcii este fixată cu dibluri din plastic, umbrele. Apoi, terminați munca. De obicei, o placă este aplicată pe plăci, măcinată și acoperită cu tencuială decorativă.

Acestea sunt toate instrucțiunile care indică modul de a vă face izolarea zonei orb și fundația din jurul casei.

Trebuie să mă confrunt cu weatherization și cum?

Profesioniștii în construcția casei trebuie să recomande echiparea zonei orb din jurul casei. La urma urmei, sălile de fundație și de subsol sunt expuse pe teren înghețat în timpul iernii și o abundență de apă în timpul perioadelor de ploaie. Este important nu numai să construiți și să vă asigurați că faceți izolarea zonei orb. În acest caz, casa va fi protejată și mai bine.

De ce aveți nevoie

Adesea zona orb este folosită ca o pasarelă în jurul casei și, de asemenea, îndeplinește perfect o funcție decorativă. Prin urmare, pentru amenajarea acestei părți a casei ar trebui să fie selectate materiale care sunt combinate cu căptușeala clădirii.

Dacă izolarea zonei orb din jurul casei se face corect, atunci aceasta va ajuta:

 • Reduceți costul încălzirii casei.
 • Extindeți viața fundației.
 • Se va proteja de umiditatea crescută.
 • În timp, încălzirea planificată a zonei orb va contribui la reducerea adâncimii fundației.

Care este motivul pentru astfel de perspective? În timpul iernii, apa care se află în sol îngheață, ceea ce înseamnă că volumul acesteia crește, iar solul începe să se miște. Astfel de schimbări sunt grave pentru fundație. Ca urmare, pot apărea mici fisuri la bază. Ei, la rândul lor, din nou pot obține umiditate și îngheț. Care conduce la spații mai mari.

Prin astfel de găuri, căldura începe să părăsească casa. Dar aceasta este doar o mică problemă. După ceva timp, puteți observa apariția crăpăturilor deja pe peretele casei, care crește de-a lungul anilor. Dar, în timp, pentru a avea grijă de amenajarea și încălzirea zonei orb, astfel de probleme vor apărea mult mai târziu.

Videoclipul funcționează, autorul are un astfel de screensaver.

Când este mai bine să începeți munca?

Profesioniștii recomandă o zonă orb după ce cutia este complet ridicată acasă, adică pereții și acoperișul. Dar dacă acest lucru nu a fost făcut în etapa de construcție, atunci acesta poate fi ridicat chiar și atunci când casa este comandată.

Este recomandabil să începeți munca într-un sezon uscat, astfel încât ploaia bruscă sau apele subterane din apropiere să nu interfereze cu construcția. La urma urmei, dispozitivul zonei orb izolate necesită săparea solului în apropierea fundației la o adâncime de 30-40 cm.

Principiul de bază al construcției

Cei care se confruntă cu un astfel de proces pentru prima dată se întreabă cum să se izoleze zona orb? Pentru a face totul din punct de vedere calitativ și corect, trebuie să respectați o regulă de "tort izolat al unei zone orb". Se compune din:

 1. Geotextile. Este amplasat pe o zonă pregătită anterior. Pentru aceasta, locul în care va fi echipat zona orb este curățat de bilele de bază superioare cu rădăcini de plante. Apoi, săpați un șanț de aproximativ 30-40 cm adâncime. Fundul șanțului trebuie să fie împrăștiat pentru a împiedica scăderea solului, ceea ce poate duce la distrugerea zonei orb.
 2. Nisip. Este așezat cu o grosime de 10-15 cm. Este important să neteziți și să compactați acest strat. Acesta va forma întreaga zonă orb în viitor. Asigurați-vă că faceți o părtinire din casă. Picatura ar trebui să fie de aproximativ 3 cm și mai mult. Acest lucru este necesar pentru ca topitura sau apa de ploaie să nu rămână lângă pereți, ci să curgă într-un jgheab de scurgere sau pe o grădină de flori. Pentru a tampona rapid nisipul este vărsat cu apă, dar atunci trebuie să fii atent și să nu exagerezi.
 3. Izolare termică. Pentru a face acest lucru, utilizați o varietate de materiale. Începând de la argila extinsă și finisarea cu polistiren, polistiren și spumă poliuretanică moderne. Pe diversele izolații și avantajele lor, dezavantajul va vorbi puțin mai târziu. Grosimea izolației depinde de materialul utilizat. Claydite au nevoie de mai mult de 20 cm, dar materialele sintetice au nevoie de mai puțin de 8-10 cm.
 4. Nisip. În acest caz, aveți nevoie din nou de 10-15 cm de substanță, care este nivelată și presată. Bias persistă.
 5. Geotextile.
 6. Produse din piatră spartă.
 7. Finisaje decorative.

Un astfel de design complex și seamănă cu un tort multistrat. Dar aceste materiale vor proteja în mod fiabil fundația sau subsolul și întreaga casă de efectele distructive ale umidității.

Alegerea izolației

Este important nu numai să știți cum să echipați în mod corespunzător zona orb, dar și să alegeți izolarea corespunzătoare. În unele cazuri, este posibil să se utilizeze numai polistiren extrudat. De exemplu, unde umiditatea solului este prea mare. Dar ia în considerare mai multe opțiuni posibile.

Penoplex

Izolarea zonei orb cu penoplex are multe avantaje datorită cărora acest material este considerat cel mai popular. Acestea includ:

 • Durată lungă de viață.
 • Rezistența la apă.
 • Rezistență la temperaturi scăzute.
 • Greutate mică.
 • Slabă inflamabilitate și inflamabilitate.

Pentru a încălzi zona orb cu penoplex, se folosesc plăci cu grosimea de 5 și 10 cm. Dacă a fost aleasă prima opțiune, plăcile trebuie așezate în 2 rânduri. Asigurați-vă că rosturile sunt sigilate cu un film special.

Plăcile de 10 cm grosime sunt stivuite într-un singur strat, dar și îmbinările trebuie tratate cu un strat de protecție.

Spumă poliuretanică

Dacă acest material este ales pentru izolare, atunci nu se poate face fără ajutorul profesioniștilor. Pentru instalare, este folosită o mașină specială, care este foarte costisitoare și aveți nevoie, de asemenea, de abilități de a face totul corect. Este de dorit să se încălzească atât zona orb, cât și fundația (soclul) în același timp. Apoi, obțineți un strat solid care va proteja în mod fiabil structura. De ce este acest material atât de bun?

 1. Are o conductivitate termică scăzută.
 2. Nu se aprinde.
 3. Rezistă efectelor biologice.
 4. Opreste umezeala.
 5. Aplicați la toate temperaturile ambientale.
 6. Se potrivește fără crăpături și goluri.

Lut expandat

Acest material a fost folosit pentru izolarea zonei orb din cele mai vechi timpuri. Este un material ecologic care nu dăunează mediului sau locuitorilor apei. În același timp, acesta reține perfect căldura. Trebuie să știți că lutul expandat este alcătuit din trei fracțiuni, care diferă în funcție de dimensiune:

Pentru construcția zonei orb este utilizat pietriș din lut expandat. Rezistă perfect temperaturile scăzute. Dar argila expandată trebuie protejată împotriva umidității excesive. Pentru a face acest lucru, asigurați-vă că ați construit un sistem de drenare.

Apa care se va scurge de pe pereții casei va cădea în pământ lângă zona orb și poate ajunge pe lutul expandat. După umezire, performanțele izolației sunt mult reduse. Pentru a evita acest lucru, perimetrul zonei orb este pus în țevi și să le ia la o distanță de aproximativ un metru.

Sapa o gaura, captusita cu geotextil. Somnul de top cu moloz. Apoi, conducta de scurgere este așezată. Deasupra molozului se toarnă și se închid capetele geotextilelor. Acoperiți complet groapa cu nisip.

După ce ați învățat toate subtilitățile de amenajare și încălzire a zonei orb, puteți face totul cu propriile mâini. Dar nu contează dacă proprietarul casei face totul singur sau utilizează serviciile profesioniștilor atâta timp cât zona orbilor a fost făcută.

Cum se face o zonă cu orb încălzită în jurul casei

Aranjamentul adecvat al zonei locale include executarea unei zone orb în jurul clădirii. În acest caz, durabilitatea casei va crește semnificativ. De regulă, proprietarul nu are îndoieli cu privire la necesitatea dispozitivului acestei benzi protectoare, întrebarea este cum să o faceți corect. Mândria fără îndoială a proprietarului este o zonă orbită din jurul casei cu mâinile sale, izolată și etanșă.

Schema de proiectare a trotuarului din beton armat.

Dezvoltatorii repetă uneori o greșeală: nu se grăbesc să protejeze fundația unei clădiri de zăpadă dezghetată și alte ape. Și în zadar: experții recomandă începerea zonei orb imediat după construirea subsolului și a căptușeală. Acest lucru va oferi o bază de durabilitate.

Ce este zona de orb încălzită și de ce este făcută?

Aceasta este o bandă de cel puțin 60 cm lățime, dar cu condiția ca aceasta să nu fie mai mică decât sau să coincidă cu proiecția acoperișului, realizată din materiale de construcție diferite cu utilizarea obligatorie a izolației, situată de-a lungul perimetrului clădirii și proiectată să o protejeze de umiditate și temperaturi scăzute. Indiferent de ce a fost decis să construiți protecție pentru fundație, trebuie să efectuați două tipuri de muncă obligatorie:

 • face primul strat: substratul;
 • face stratul superior: acoperire (cu fața).

Dacă caracteristicile climatice ale regiunii sunt de așa natură încât baza casei va fi situată în zona de frig pe tot parcursul anului, atunci în timpul construcției zonei orb este necesară instalarea unui izolator termic.

Acest lucru va împiedica apariția mucegaiului și a mucegaiului și îmbătrânirea prematură a materialelor de construcție, din care se realizează fundația și subsolul. Se abordează și problema apariției fisurilor cauzate de mișcările sezoniere.

Izolație pentru zona orb

Schemă de încălzire a zonei orb cu spumă poliuretanică.

 1. Spumă poliuretanică. Spuma este un excelent agent de impermeabilizare care vă permite să economisiți costurile de achiziție și de muncă pentru instalarea unui strat de impermeabilizare. În plus, are o conductivitate termică extrem de scăzută și umple cele mai mici goluri, asigurând etanșeitatea. Spumă poliuretanică nu se recomandă să se întindă pe o nisipă, prin urmare este necesară construcția preliminară a cofrajului și punerea pietrișului sau molozului. Spuma este un material durabil care nu putrezeste. Grosimea stratului său este determinată ținând seama de regiune, tipul de sol, adâncimea apei subterane. În cazul climatului rece, grosimea izolației cu spumă poliuretanică nu trebuie să fie mai mică de 15 cm.
 2. Spuma. Atunci când se utilizează acest strat de izolație, este necesar un strat de impermeabilizare. Puteți utiliza spumă de foi de diferite grosimi, dar trebuie remarcat faptul că cu cât densitatea materialului este mai mare, cu atât sunt mai bune proprietățile de izolare termică. Își pune mîinile pe un substrat de moloz sau pietriș compactat, de preferință fracția de mijloc, pre-tratat cu bitum sau altă substanță hidrofugă (de exemplu, mastic de bitum-cauciuc). Se recomandă așezarea spumei în 2 straturi, astfel încât foile superioare să se suprapună peste articulațiile inferioare. Dacă există suficient strat termoizolant de grosime mică, spuma va fi așezată cu mâinile într-un singur strat, cu etanșarea obligatorie a îmbinărilor cu spumă poliuretanică.

Sistem de drenare sub zona orb din jurul casei

Schema canalului de drenare.

Necesitatea drenajului are loc în următoarele cazuri:

 • dacă solul este lut sau lut;
 • dacă solul este silit cu un grad ridicat de umiditate;
 • dacă clădirea este situată într-o vale;
 • dacă există un risc de inundații sezoniere;
 • dacă apa subterană este aproape de sol;
 • dacă comunicațiile centralizate de canalizare sau de instalații sunt situate în apropiere.

Etape de lucru:

 • ar trebui să fie pregătite de scurgere, care adesea folosesc țevi de plastic obișnuite, cu un diametru de 11 cm, concepute pentru sistemele de canalizare dispozitiv. În material plastic, cu mâinile proprii, sunt forate găuri cu o grosime de cel puțin 1 mm, cu un spațiu între ele de 2-2,5 mm;
 • un șanț cu o adâncime de 80 cm până la 1 m este săpat pe fundul casei. Orientarea pentru aranjarea corectă a sistemului de drenaj este următoarea: adâncimea conductelor trebuie să fie de 40-50 cm sub nivelul subsolului casei;
 • fundul șanțului este egalat ținând cont de pantă, care trebuie orientată spre cel mai apropiat godeu. Acestea pot fi amplasate în fiecare colț al clădirii sau îndepărtate de acesta la o distanță care nu depășește 20 m;
 • panta țevilor trebuie să fie de 0,7-1 ° pentru fiecare metru curent al conductei în direcția sondei de inspecție. Dacă lungimea șanțului la puț este mai mare de 25 m, atunci diferența dintre punctele cele mai înalte și cel mai jos amplasate pe fundul conductelor nu trebuie să depășească 20 cm;
 • scurgerile trebuie înfășurate cu mâinile lor cu o țesătură specială "respirabilă": geotextil. Acest lucru va împiedica pământul să intre în găuri;
 • piatra zdrobita de pietris, de 15-20 cm grosime, care este compactata cu grija, se face pe fundul aplatizat si tamponat al santului;
 • geotextile-drajeuri învelite;
 • o atenție deosebită când se umple solul cu solul trebuie să fie plătit pentru a-l împrăștia pe lateral și la subsol;
 • apoi primul strat de zonă orb în jurul casei este aranjat: subiacent.

Dispozitivul stratului de bază pentru zona orb izolată

Schema stratului de bază.

 • marcarea se face ținând cont de tipul de sol și de lățimea acoperișului acoperișului;
 • pe baioneta cu lopată, solul este îndepărtat în jurul perimetrului din jurul casei. După care pereții trebuie lăsați să se usuce;
 • dacă există o astfel de posibilitate, se pune un strat de lut pe fundul șanțului, care este apoi șlefuit cu grijă;
 • ruberoid (sau alt material de impermeabilizare) este așezat pe fundul șanțului în mai multe straturi, cu o suprapunere de cel puțin 15 cm de foi;
 • un strat de nisip este turnat până la 10 cm, este vărsat cu apă și compactat;
 • procedați la instalarea cofrajului din plăci sau placaj gros. Conturul trebuie să repete forma dorită a pavajei;
 • se efectuează cu piatră zdrobită pentru o grosime de 5-7 cm. Piatra zdrobită este compactată și, dacă se decide să se izoleze cu material plastic spumant, este prelucrată prin bitum;
 • cu propriile mâini se potrivesc izolație în 1-2 straturi, îmbinările foaie sunt sigilate;
 • șlefuirea se face la o grosime de cel puțin 7 cm, este presărată cu apă și presată;
 • atunci stratul de moloz de 5-7 cm este pus din nou, care, ca cel precedent, este compactat;
 • grila dintr-o bară de armare cu o secțiune de 6 mm este pregătită și stabilită într-o șanț;
 • betonul este turnat la înălțimea dorită a zonei orb, fără a ține seama de stratul confecționat, mortarul este preparat folosind un strat de ciment din M300 și nisip cernut de dimensiune medie a granulelor. Proporțiile compoziției de 1: 3;
 • Betonul este turnat în straturi, numai pe stratul anterior întărit. Ultimele loturi fac mai mult lichid, va permite să netezi suprafața;
 • Atunci când se toarnă mortar de ciment, este important să se observe panta către partea exterioară a zonei orb pentru curgerea apei de ploaie și a altor ape.

Dispozitivul unui strat de suprafață din jurul orbului din jurul casei

Zona orb de beton poate fi lăsată de proprietar ca versiunea finală a benzii protectoare sau poate fi decorată cu materiale diferite. Banda de beton direct poate fi realizată nu numai cu ajutorul turnării betonului, ci și prin așezarea blocurilor de beton sau a plăcilor din beton. Lacunele dintre produse (și în special în apropierea bazei casei) sunt acoperite cu nisip. Însă așezarea plăcilor și blocurilor finite este recomandabilă numai dacă proprietarul este sigur că stratul de impermeabilizare se face fără probleme.

Cea mai obișnuită metodă de a aranja stratul de față al zonei orb din jurul casei este de a termina banda de beton cu pavaj sau plăci ceramice. Pentru straturile de beton nu este necesar stratul de beton.

În cazul în care se hotărăște să se facă o căptușeală a zonei orb, exact după aceasta, după izolarea sa se face o șlefuire nisipoasă în strat, la înălțimea necesară, cu stropire obligatorie cu apă și umplere. După aceasta, conform tehnologiei, sunt așezate plăci de pavaj.

Tortul corect este zona cu căldură orb. Facem împreună cu utilizatorii forumului.

O zonă cu căldură orb în jurul casei este gătită ca mâncare: ingredientele potrivite sunt luate și amestecate în proporția potrivită. Și cum vor fi utilizatorii noștri.

Mulți dezvoltatori începători cred că scopul principal al zonei orb este de a proteja fundația de precipitații, iar mersul pe jos este mai ușor și mai ușor. Dar, după cum arată experiența utilizatorilor forumhouse.ru, o zonă orb corect realizată și izolată, împreună cu un sistem de drenare, poate rezolva o gamă mult mai largă de sarcini - de la reducerea forțelor de îngheț, acțiunea distructivă asupra fundației, drenajul apelor subterane și protejarea subsolului.

Izolarea zonei orb în jurul casei

Acesta este motivul pentru care zona orb, precum și grămada izolate, nu pot fi văzute altfel decât un sistem complex, dar pentru a face totul bine trebuie să ascultați sfatul membrilor forumului.

Indicativ este situația făcută de membrul forumului cu porecla Felo:

- Am început să construiesc o casă cu șapte ani în urmă, iar stoarcerea fundației sa produs numai în ultimii doi ani. Fundația casetei mele. Banda neimprimată este de 40x20 cm, stâlpii sunt de 1,6 m. Acum înțeleg de ce sa întâmplat acest lucru: zona orb și drenajul nu s-au făcut la timp. Zonă orb cu izolație

Utilizatorul cu pseudonimul al185 în acest caz sfătuiește să încălzească baza și zona orb. De asemenea, este important să se efectueze un drenaj de suprafață competent.

Pentru a preveni extinderea fundației în viitor, trebuie mai întâi să:

- În această vară am o zonă orb cu izolație în jurul casei și pentru a scădea nivelul apei subterane vreau să dizolvă țevile de drenaj în șanț.

Citiți articolul despre cum să abordați alegerea fundației.

Pentru a reduce nivelul apei subterane, a fost imposibil să se lase două țevi rupte care leagă șanțurile de la marginea drumului și participantul nostru a decis să le înlocuiască.

Apa a mers în siguranță spre pădure, iar nivelul apei a scăzut cu 20 cm.

Apoi, au fost făcute o zonă cu orb cald, drenaj al fundației și canale de scurgere. Și așa cum a arătat sezonul, toate măsurile de mai sus ne-au permis să evităm înfundarea în continuare a fundației.

Dispozitivul din zona orbilor încălzite

Zona orb încălzită este formată din foi de spumă de polistiren extrudat sau din material plastic spongios care sunt așezate orizontal sau orizontal cu un unghi ușor în jurul părții subterane a fundației. Foi de izolare sunt stivuite la o adâncime de 30-40 cm de la nivelul solului la un mic unghi de la fundație, care asigură curgerea apei. Datorită încălzirii, solul din jurul fundației nu îngheață și, prin urmare, forța înghețului este redusă semnificativ.

Pentru ca zona orbelor izolate să-și demonstreze la maximum toate proprietățile sale pozitive, aceasta trebuie montată corect și, pentru aceasta, procesul de erecție trebuie împărțit în etape succesive.

Valentina Penza:

- Am coborât perimetrul casei într-o baionetă cu lopată de 1,3 m de perete. La cel de-al patrulea perete se îndepărtează numai stratul vegetativ. Sa dovedit aproximativ 20 de cuburi de pamant.

A doua etapă a constat în umplerea primului strat al CGS cu o grosime de 10 cm, netezirea acestuia, umflarea acestuia și așezarea pe el a unui EPSI cu o grosime de 10 cm.

Valentina Penza:

- Am târât 14 metri cubi de PGS în zona orb. Pentru a asigura o fixare strânsă a colilor EPS la pământ, am așezat spatele la faruri, mi-am înțepenit picioarele cu un bar, apoi l-am acoperit cu nisip umed (am udat mult dintr-un furtun) și l-am așezat cu o regulă. Datorită unui strat subțire de nisip deasupra CBC, a fost obținută o suprafață netedă cu o pantă de 3 cm pe metru din perete.

Citiți despre modul de alegere a izolației. Vă sugerăm, de asemenea, să citiți articolul nostru, de unde veți afla dacă este permisă folosirea lutului expandat în zona orb.

Dar suprafața a fost cu adevărat netedă și puternică numai după umplerea de trei ori cu o placă vibratoare.

Valentina Penza:

- După aceea am părăsit șantierul pentru o lună, iar când am ajuns, suprafața era încă simțită ca betonul. Numai stratul superior subțire de nisip a fost parțial spălat de ploaie. Dar spuma rămânea perfect. Fără pauze și fisuri.

Epps forumchanin noastre a pus o latură lungă a peretelui, t. la 1,2 m

Valentina Penza:

- Am acoperit foile de plastic spongios cu cel mai gros polietilenă, care este doar în vânzare.

Apoi, membrul forumului a început să izoleze o parte din fundație deasupra spumei până la nivelul în care se va termina betonul. Și pentru a separa trotuarul din perete, Valentin Penza, după tăierea Epps-ului de 5 cm gros, lipi aceste foi pe perete cu adeziv special.

Valentina Penza:

- Sa dovedit ca o parte continuă a cofrajului. Și am înfășurat polietilenă sub aceste benzi.

Apoi, un alt strat de acoperire cu nisip și pietriș de aproximativ 12 cm a fost așezat pe partea superioară a peliculei. Materialul a fost așezat la balizele cu o țeavă de metal și umplut cu o placă vibratoare. Apoi a venit rândul cofrajului.

Valentina Penza:

- Am pus o placă de 10 k pe marginea unui berbec perfect plat, la o distanță de 1,1 m de perete. A fixat-o în felul acesta: în afara banda agățată, PGS a ciocnit cuiburi în pământ și a legat cofrajul cu plăcile cu panouri scurte și cu ajutorul șuruburilor.

Au fost turnate 6 metri cubi de beton, iar procesul de turnare a durat 1,5 ore. După finalizarea suprafeței, Valentin Penza a acoperit zona orb cu un film și a udat betonul timp de trei zile până când sa întărit. Rezultatul acestei lucrări se poate vedea în fotografia de mai jos.

Valentina Penza:

- Zona orbilor a ieșit plată și netedă. Și cel mai important, a fost de mare - a fost posibil să ridice suprafața în locuri chiar și cu 35 cm și acum casa se ridică pe un deal, iar toată apa curge din casă. Acest lucru este verificat în timpul unei furtuni.

Dar există o altă vedere asupra dispozitivului pentru zona orb. Vladimir Tallin recomandă să nu se concretizeze zona orb pentru a evita ruperea structurii, ci pur și simplu pentru a izola și a pune piatra de pavaj pe partea de sus. Iată de ce: sarcina principală a zonei orb izolate este totuși încălzirea; conservarea căldurii în zona din jurul subsolului.

Vedeți subiectul nostru "zonă orb, este aceeași cale de moloz".

Anatoli L, Moscova:

- Am o grosime de strat de izolație pe zona orbului de 100 mm, iar pe fundație doar 50 mm. Aici toată lumea decide și se gândește singur, dar există anumite criterii care nu pot fi ignorate. Aceasta este căldura pământului, care trebuie păstrată pe o suprafață cât mai mare posibil în jurul casei și care nu va permite ca frigul să pătrundă adânc în fundație.

De asemenea, utilizatorul nostru a decis să monteze o țeavă de drenaj cu un diametru de 110 mm în jurul perimetrului zonei orb, învelit de ¾ în membrana de impermeabilizare, datorită căruia toată apa superioară și precipitațiile atmosferice sunt îndepărtate din fundație.

Anatoly L:

- În cazul meu, sarcina principală a fost aceea de a strânge stratul superior, din zona orb și partea din exterior a filmului. Deși țeava este înfășurată într-o membrană, ea se află la o adâncime de aproximativ 30 cm, de aceea colectează apa superioară și dincolo de limita ei. În plus, utilizarea foliei și geofabricatului nu permite ca filtrul de țeavă să se înmoaie.

La construirea drenajului, este foarte important să se reziste pantei necesare, în medie este de 1 cm pe metru liniar al conductei de drenaj, dar chiar și aici nu există valori clar definite.

Anatoly L:

"Am rezistat înclinării de aproximativ 2-3 cm cu un p / m, iar țevile converg într-un singur punct de descărcare. Înainte de a așeza conducta de scurgere, am vărsat suprafața viitoarei zone orb. Asigurând că apa merge acolo unde trebuie să plec, am pus pipa, l-am învelit în geotextile, l-am înfășurat într-o membrană de impermeabilizare, l-am stropit cu nisip și l-am îngropat.

Utilizarea nisipului într-o zonă orb similară poate fi semnificativ redusă, deoarece în principiu, este necesar doar pentru a alinia site-ul pentru a pune izolație. Și este mai bine să folosiți un amestec de nisip cu argilă - atunci acesta va fi compactat și va deveni, într-o anumită măsură, rezistent la apă.

Din articolul nostru veți învăța cum să faceți în mod independent MZFL. Citiți un alt articol din articolele noastre pentru a vedea dacă merită să decideți asupra izolației zonei orb cu argilă expandată.

Ca rezultat al activităților de mai sus, limita înghețării se îndepărtează de fundație. Încălzirea unei zone orbeste reduce și chiar exclude mișcările de sol, țiglă, zona orb din beton la bază.

Anatoly L:

- După ce am încălzit zona orb, am măsurat temperatura la stradă - 30-35 ° C timp de o săptămână sau două într-o casă neîncălzită fără o zonă orb și cu o zonă orb. În timpul iernii, într-o casă neîncălzită, a devenit evident mai caldă atât în ​​subsol cât și pe podea - în medie, cu șase grade. Și aceasta nu este o dovadă a eficienței trotuarului izolat!

Utilizatorii FORUMHOUSE pot învăța cum să facă în mod independent o zonă orb și o scurgere încălzită și ce să facă dacă forțele de îngheț au ridicat colțul casei. Din videoclipul nostru veți afla cum și de ce să faceți drenajul site-ului. Și într-un alt videoclip, este clar descris modul în care să se întărească în mod corespunzător cofrajele fundațiilor de bandă puțin adâncă.

Cum să încălzi zona orb din jurul casei

Izolarea zonei orb în jurul casei

Unul dintre elementele obligatorii ale casei pe o bază de beton este o zonă orb, care este o pistă de casă cu o lățime de până la o jumătate de metru. Acest proiect execută o serie de sarcini, principalele dintre acestea fiind:

 • îndepărtarea umidității de la baza clădirii;
 • asigurând un pasaj convenabil de-a lungul pereților;
 • reducerea pierderilor de căldură prin subsol și subterane.

Astăzi, vom trăi mai mult de ce este necesar să încălzim zona orb în jurul casei și cum să o facem corect.

Zonă generală orb în jurul casei

Pentru rezolvarea sarcinilor operaționale și decorative, o pasarelă de-a lungul fundației unei case poate fi acoperită cu un număr mare de materiale diferite. Cele mai utilizate pe scară largă includ următoarele:

 1. asfalt,
 2. beton,
 3. trotuare,
 4. piatră naturală.

Suprafața operată a zonei orb nu este componenta principală a acesteia. O importanță deosebită este ceea ce este ascuns de vedere. Pieptul zonei orb cu încălzire sau fără aceasta este destinat, nu mai puțin, pentru a spori semnificativ durata de viață a întregii case. Pentru așezarea straturilor principale, se execută o șanț în jurul întregului perimetru al clădirii în care sunt instalate. Mai multe scheme de izolare a subsolului și a suprafeței orb din penoplex și alte tipuri de izolație vor fi discutate mai jos.

Tehnologia de fabricație a casei este foarte complexă și complexă. Unii constructori nu consideră că este necesar să producă o zonă orbită încălzită, considerând aceasta ca o cheltuială inutilă a materialelor și a forței. Se crede că reducerea pierderilor de căldură ale subsolului este facilitată de finisarea fundației cu izolație de un fel sau altul. Luați în considerare această problemă în detaliu.

Când lipiți suprafața exterioară a fundației, solul înconjurător îngheață complet în timpul iernii. Astfel, temperaturile negative se apropie direct de baza casei, crescând în mod semnificativ pierderea de căldură din interior. În cazul instalării unei pardoseli izolate în jurul casei, solul din jurul subsolului nu îngheață, ceea ce reduce costurile de încălzire, care au devenit din ce în ce mai relevante în ultimii ani.

Pe baza celor de mai sus, putem spune cu certitudine că tehnologia de izolare a zonei orb este mult mai benefică în reducerea pierderilor de căldură ale structurii. Mai jos va fi discutată în detaliu secvența de lucru. După ce ați citit recenzia noastră, veți învăța cum să încălziți în mod corespunzător fundația și să faceți pavaj, petrecând minimum de materiale, timp și efort.

Materiale utilizate pentru zona cu role calde

Pentru a reduce pierderile de căldură și producerea zonei blind blind izolate, se aplică un număr de materiale, la care sunt îndeplinite următoarele cerințe:

 • ele trebuie să fie foarte rezistente la umiditate, microorganisme biologice, animale și insecte;
 • trebuie să își păstreze proprietățile izolate pentru o perioadă lungă de timp.

Nu multe încălzitoare moderne se conformează pe deplin parametrilor enumerați mai sus. Printre cele mai răspândite sunt următoarele materiale:

 1. lut expandat;
 2. spuma de plastic;
 3. spumă poliuretanică;
 4. polistiren spumă.

Luați în considerare principalele avantaje și dezavantaje ale fiecăreia dintre aceste opțiuni.

Zona orb cu argilă expandată

Disponibil la cost este implementarea zonei orb izolate în jurul casei dintr-un material cum ar fi argila expandată. Este o granule din argilă sinterizată rotunjită, având o masă mică și proprietăți de izolare termică ridicată. Pentru a obține rezultatul dorit, grosimea recomandată a stratului de lut expandat este de cel puțin 500 mm. Dezavantajul materialului este capacitatea sa ridicată de apă, care necesită implementarea de impermeabilizare suplimentară de înaltă calitate.

Achiziționarea de lut expandat în cantitățile necesare nu este dificilă. Este vândut în întreaga țară și este eliberat atât în ​​saci, cât și în vrac. Acest material este livrat pe șantierul de construcții prin transport de marfă și este utilizat nu numai pentru izolarea termică a zonei orb, ci și pentru alte elemente de construcție.

Izolație termică

Penoplastul face parte, de asemenea, din opțiunile ieftine ale materialelor termoizolante aplicate într-un caz în care o zonă nevăzută din jurul casei se face cu încălzirea bazei pe mâini. Acest lucru se datorează disponibilității acestui material. Cu toate acestea, majoritatea constructorilor profesioniști au o atitudine negativă față de acest încălzitor, în special atunci când sunt instalați în pământ. Acest lucru se datorează următoarelor caracteristici ale spumei:

 1. este capabil să se prăbușească sub influența umidității și a temperaturilor negative;
 2. rozătoare îl iubesc, care își construiesc de bună voie cuiburile înăuntru;
 3. Spuma este higroscopică, adică absoarbe și este saturată cu apă.

Pe baza caracteristicilor de mai sus, izolarea bazei subsolului și a trotuarului cu spumă de polistiren extrudat (spumă) poate fi recomandată numai în condițiile producerii hidroizolației de înaltă calitate.

Spumă poliuretanică în zona orb

În ultimii ani, o zonă cu orb cald a fost făcută cu propriile mâini folosind un material precum spuma poliuretanică. Caracteristica sa este pulverizarea pe orice suprafață, astfel încât această izolație poate fi utilizată pentru toate elementele clădirii clădirilor - pardoseli, pereți, acoperișuri, plinte etc.

Încălzirea spumei poliuretanice din zona orb

Multe calități pozitive ale PPU sunt compensate de necesitatea utilizării unui echipament specializat și a unei toxicități ridicate a uneia dintre componentele amestecului, care necesită utilizarea echipamentelor de protecție și duce la o creștere semnificativă a costului întregii tehnologii.

Penoplex - cea mai bună alegere

Cea mai potrivită opțiune pentru construirea de pavaj izolat în jurul casei este considerată a fi utilizarea unui astfel de material de bord, cum ar fi spumă de polistiren. Înainte de competitori, se distinge prin următorul set de avantaje:

 • rezistență ridicată la umiditate;
 • durată lungă de viață mai mare de 20 de ani;
 • grad scăzut de compresie, care permite rezistența la sarcini mecanice;
 • masa relativ scăzută a plăcilor;
 • rezistența la temperaturi negative;
 • protecția mediului și stabilitatea termică.

Dispozitivul unei zone cu orb cald cu penoplex în jurul casei este disponibil chiar și pentru constructorii neprofesioniști. Plăcile au un sistem de andocare special, care le permite să fie așezate cât mai strâns posibil. Mai multe detalii despre cum să faceți zona orbilor încălzite în jurul casei în următoarea parte a acestui articol.

Tehnologia zonei orbelor calde

Instruirea pas cu pas a dispozitivului zonei orb izolate din jurul casei nu este complicată de mâini și este disponibilă pentru fiecare maestru al gospodăriei. Înainte de a începe lucrul, vă recomandăm să pregătiți următoarele instrumente:

 • lopata și lopata;
 • placă vibratoare sau dispozitiv de stingere manuală;
 • mixer electric de uz casnic;
 • cordon marcat cu un set de cui;
 • un ciocan;
 • foraj;
 • șurubelniță.

Secvența generală a lucrărilor este următoarea:

 1. Efectuați marcarea viitoarei zone orb. Pre-determinați lățimea benzii viitoare. Pentru a face acest lucru, coborâm perpendicularul de la marginea muchiei acoperișului până la sol și retragem spre exterior cel puțin 0,5-0,6 metri. Apoi, la distanța necesară, instalați cablul, trăgându-l între cârligele ciocănită în pământ.
 2. Lucrările de excavare sunt etapa cea mai laborioasă. Cu ajutorul instrumentelor de înfrumusețare accesibile, îndepărtăm întregul pământ de la fundație la cordon la o adâncime de cel puțin 500 mm pentru materiale din plăci și spumă PU. În cazul utilizării ca izolație de argilă, această valoare poate fi mărită la 1 metru.
 3. În partea de jos a șanțului este necesară realizarea unei blocări hidraulice. Argila este în mod tradițional considerată a fi cel mai bun material natural în acest scop. Un strat de aproximativ 10-15 cm grosime se toarnă pe fund și se strânge bine. În prezența solurilor argiloase și argiloase din zona de construcție, puteți compacta partea inferioară a șanțului.
 4. Pe partea de sus a stratului de argilă, asigurați-vă că așezați un material nețesut, numit geotextil. Aceasta va preveni amestecarea straturilor ulterioare și germinarea vegetației astfel încât zona orb izolată să nu devină gazon. Pe partea de sus a geotextile se toarnă nisipul cu un strat de 20 cm, care este înclinat cu o pantă din casă, umezit și presat în 2-3 treceri pe întreaga suprafață. Dacă este necesar, prizele de apă și scurgerile de apă furtună sunt montate în stratul de nisip.
 5. Următoarea etapă este realizarea tipului de izolație selectat. Sub tipuri de plăci, baza trebuie să aibă o planeitate perfectă. Când se detectează o deformare, este necesar să scoateți plăcile și să turnați nisipul artificial curat. După calcularea în prealabil a grosimii stratului necesar, în funcție de condițiile climatice, nu cumpărați plăci cu o grosime dată. Constructorii recomandă așezarea a două straturi de foi subțiri care se suprapun reciproc articulațiilor rândului anterior. Această tehnică va asigura o izolare termică mai bună.
 6. Pe partea de sus a plăcii izolarea este instalarea unei șape de beton. Pentru ao restrânge pe perimetrul zonei orb, este instalat un cofraj solid de pe o placă de 150x50. Betonul este turnat și netezit, după ce a pus rosturile de dilatare a lemnului tăiat de 25 mm grosime, poziționându-l perpendicular pe bandă. Această tehnică simplă va împiedica ruperea șapei de pe pardoseala izolată situată în jurul casei.
 7. Dupa fixarea betonului, este posibil sa se stabileasca tipul de acoperire ales, oferind suprafetei un look decorativ final. Prezentarea pas cu pas a unui dispozitiv cu suprafață orb cu izolație și impermeabilizare cu propriile mâini vă va permite să efectuați lucrări fără recrutarea forței de muncă angajate, reducând în mod semnificativ costurile.

Astfel, izolarea și impermeabilizarea fundației și a zonei orb sunt destul de accesibile, chiar și în absența experienței în construcții. Condiția principală este respectarea strictă a succesiunii etapelor și implementarea lor calitativă. Alegerea finală a modului în care și cu ce să se încălzească zona orb din jurul casei depinde de condițiile specifice din zona de construcție.

Cum să faci o zonă nevăzută în jurul casei: izolație și dispozitivul "do-it-yourself"

25 iunie 2015. Citiți de 17195 de ori

Zona orb este cel mai important element constructiv în construcția unei case particulare, a cărei importanță nu este întotdeauna apreciată. Dar prezența zonei orb nu poate fi neglijată. Acesta este un element foarte util. Din prezența și starea sa depinde de calitatea caracteristicilor operaționale ale casei. Ajută la conservarea și protejarea structurilor părții subterane în starea dorită și previne deteriorarea și deteriorarea calităților acestora. În acest articol vom analiza detaliile instalării, instalării și izolației zonei orb din jurul casei. Și toate acestea cu mâinile tale.

Funcțiile realizate de zona orb:

Luați în considerare aspectele legate de funcția principală a zonei orb - protejarea subsolului și a pereților subsolului și a subsolului de efectele nocive care pot provoca saturarea solului cu apă.

 1. Distrugerea și slăbirea structurii. Apa în sol, după îngheț, duce la umflarea solului. La rândul său, aceasta conduce la presiuni excesive și inegale asupra structurilor subterane. Și acest lucru duce la deformarea, schimbările, crăpările, care slăbește structura și îi încalcă protecția față de factorii adversi: apa, căderea în crăpături începe să distrugă betonul și căptușind în interior poate contribui la dezvoltarea coroziunii armăturii. Uneori, cu soluri foarte ridicate, presiunea solului poate duce la distrugerea directă a fundației.
 2. Încălcarea proprietăților de impermeabilizare și umiditatea crescută în subsol / subteran, închiderea pereților subsolului și a subsolului. Aceasta duce la o deteriorare a performanței structurii.

Prin urmare, imediat după finalizarea construcției casei, este necesar să se creeze o zonă orb, chiar dacă casa nu este complet finisată, este recomandabil să se ia măsuri înainte de iarnă pentru a proteja subsolul și locul de-a lungul peretelui în jurul perimetrului clădirii. Acest lucru poate proteja structurile încă incoerente ale zonei orbite de schimbările cauzate de leșiere și dărâmăturile solului.

În ce cazuri este necesar să se încălzească zona orb

Recent, izolarea zonei orb a devenit populară. Acest lucru se datorează faptului că există materiale disponibile care pot fi ușor realizate. În al doilea rând, izolarea zonei orb poate rezolva mai multe probleme importante.

Există trei domenii principale pentru aplicarea izolației zonei orb.

Îmbunătățirea performanței și reducerea pierderilor de căldură

Puteți deveni proprietar al casei dvs. nu numai prin construirea ei înșivă, ci și prin achiziționarea unei locuințe deja terminate. De multe ori, noul proprietar începe să-l remanecă pentru ei înșiși, în conformitate cu noile cerințe privind calitatea locuințelor sau pur și simplu prin reamenajarea la domiciliu. Astfel, un subsol sau subsol neîncălzit anterior se poate transforma într-o încăpere încălzită.

Și proprietarii de case vechi, care au servit timp de mulți ani periodic, revizuiesc locuințele lor, deoarece se produce uzura naturala a structurilor. Și locuri deosebit de vulnerabile sunt planurile fundațiilor și subsolului, deoarece în timp, impermeabilizarea s-ar putea deteriora și, în unele cazuri, s-ar putea face greșeli în timpul construcției și lipsește.

Încălzirea unei soclu și trotuar într-o casă din lemn

Este foarte important ca, prin aplicarea izolației zonei orb, este posibilă reducerea pierderilor de căldură prin pereții subsolului încălzit, reducând costurile de încălzire și extinderea duratei de viață a pereților subsolului și a fundației.

Astfel, prin aplicarea izolației zonei orb, puteți rezolva astfel de probleme:

 • reducerea pierderilor de căldură și, în consecință, a costului încălzirii subsolului;
 • pentru a încălzi pereții și podelele subsolului și parterului;
 • să îmbunătățească conținutul de umiditate al întreținerii structurilor subsolului și subsolului, prelungind astfel durata lor de viață.

Un efect pozitiv datorat utilizării zonei orb izolate poate fi considerat că, atunci când se revizuiesc și se corectează defectele din subsol și subsol, este posibil să se facă fără ruperea solului de-a lungul pereților subsolului la adâncimea completă. De asemenea, poate să nu permită aranjarea impermeabilizării și a izolației pereților subsolului, ceea ce reprezintă un punct serios în economisirea finanțelor. Întrebările referitoare la hidroizolare și izolare sunt luate în considerare individual și deciziile se iau în funcție de caracteristicile existente și de starea clădirii.

Încălzirea zonelor orb în clădiri cu fundații de plăci și subsol încălzit

Este necesar sau foarte dorit să se încălzească zona orb în următoarele cazuri:

 • fundație de plăci;
 • încălzit subsolul.

Fundația plăcii este o structură rigidă, care, în cazul proceselor de deformare în pământ, care sunt adesea cauzate de înghețarea ei sub placă, poate fie să se încline sau chiar să se crape. În consecință, va cauza deformări ale întregii case.

Dacă există o încăpere încălzită la subsol, atunci pentru a crea indicatoarele optime de temperatură și umiditate, este necesar să faceți izolarea zonei orb. Acest lucru va crește temperatura în cameră și podea, ceea ce este important pentru confortul de a trăi.

Reducerea adâncimii fundațiilor

Utilizarea izolației zonei orbite permite reducerea adâncimii de așezare a fundațiilor de benzi și coloane. Adâncimea fundației este determinată de două valori: designul calculat, care depinde de sarcina percepută și de adâncimea înghețării solului.

În conformitate cu codurile de construcție, adâncimea fundației nu trebuie să fie mai mică decât adâncimea de înghețare a solurilor, pentru a evita eventualele deformări pe care le pot suporta în timpul dezghețării. Dar, dacă s-ar aplica măsuri speciale de încălzire pentru a exclude înghețarea solului sub fundație, atunci nu este necesar să se ia în considerare profunzimea înghețării solului, iar adâncimea fundației fundației poate fi determinată numai prin calcule constructive, în funcție de sarcina din clădire. În acest caz, izolarea zonei orb este un element care vă permite să reduceți adâncimea fundațiilor.

Reducerea zonei de înghețare a solului cu ajutorul izolației zonei orb

De multe ori, pentru a justifica necesitatea de a face o fundație profundă, faceți imediat podeaua de la subsol. Acest lucru face posibilă obținerea unui spațiu suplimentar. Dar construirea unui subsol este, de asemenea, un proces consumator de timp și costisitor. Uneori, subsolul dispozitivului nu este justificat, deoarece protecția sa de umezeală din cauza apei subterane devine prea costisitoare sau pur și simplu nu este eficientă, iar subsolul trebuie abandonat.

Această metodă poate ajuta la evitarea costurilor financiare inutile. Prin reducerea pierderii de timp în lucrările subterane, este posibil să se efectueze lucrarea principală de construire a unei case într-un singur sezon de vară. Cu toate acestea, o astfel de decizie necesită o dezvoltare și o consultare atentă cu specialiștii.

Compoziția solurilor de pe amplasament este foarte importantă și, prin urmare, este imperativ să se efectueze sondaje geologice, ca într-adevăr, în orice construcție.

Aparatul este încălzit de trotuar din beton

Schema de încălzire a zonei orb

Este posibil să se încălzească o zonă orbă prin plasarea unui încălzitor direct sub înveliș sau pe o nișă.

Schema dispozitivului de izolare termică în zona orb

Încălzirea zonei orb: spumă, spumă de polistiren extrudat

Pentru izolarea zonei orb este cel mai convenabil și eficient să se folosească foi de spumă de polistiren extrudat. Acest material este foarte potrivit pentru aceste scopuri și are următoarele calități:

 • bune proprietăți de izolare termică cu o grosime mică;
 • absorbția scăzută a apei și capilaritatea, adică nu absoarbe și nu trece umiditate;
 • ușor și convenabil la locul de muncă;
 • rezistent la mucegai, nu putrezeste;
 • durabilitate;
 • protecția mediului înconjurător.

Spuma polistirenă extrudată este utilizată pe scară largă pentru încălzirea zonei orb și plinului

Pentru izolarea zonei orb, se folosesc foi de 10 cm grosime sau două foi de câte 5 cm fiecare. Pentru izolarea bazei este posibil să se folosească foi de grosime de 5 cm (în funcție de materiale și de designul bazei).

De asemenea, pentru izolație se utilizează pulverizarea poliuretanică sau umplerea argilei expandate. Dar cea mai aplicabilă izolație din foi de polistiren.

Cum să faci o zonă orb în jurul casei cu mâinile tale

Înainte de a începe o conversație despre cum să faceți o zonă orb cu propriile dvs. mâini, trebuie să clarificați câteva puncte. Lățimea zonei orb este importantă. Lățimea minimă este de 60 cm. Trebuie luată în considerare lățimea consolei pantei acoperișului - lățimea zonei orb trebuie să fie cu 20 cm mai mare decât proiecția marginii acoperișului. Pentru o eficiență mai mare, zona orb este mărită, cu lățimea de până la 80-100 centimetri.

Zona orb este aranjată în mod continuu în jurul perimetrului casei.

Zona orb trebuie să aibă neapărat o pantă de la peretele clădirii către gazon. Panta depinde de stratul superior de acoperire. Pentru pardoselile din asfalt și beton, pantă poate fi de 2,5-5%, pentru materialele cu pardoseală - 5-7%.

Înălțimea construcției (tort) din zona orbilor încălzite este de 30-45 cm.

De-a lungul perimetrului clădirii este un șanț de adâncime dorită. Pământul este bine zdrobit. Se recomandă așezarea geotextilelor pe solul umplut pe un pat de nisip (pentru alinierea suprafeței). Înainte este o pernă de nisip. Înălțimea pernei de nisip este de 10-15 cm. Nisipul este compactat cu atenție cu un vibrator. Când amortizarea necesită nisip turnați apă.

Important: este necesar să se pregătească cu atenție suprafața de nisip pentru polistiren, deoarece depinde de această condiție ca foile să nu fie deformate. Plasați polistirenul strâns unul câte unul. Pe partea de sus a foilor se pune o impermeabilizare a filmului. În general, sub o suprafață solidă rezistentă la apă (beton, asfalt) nu este necesară impermeabilizarea.

Dar umezeala în șapă poate cădea de la capăt, de la gazon și se scurge între rosturile foilor. Prin urmare, se recomandă impermeabilizarea și sub suprafața betonului. Deși este posibil să se prevadă măsuri de izolare a capetelor (de frontieră, de orientare).

Apoi, o plasă de armare este așezată pe film. Plasa este utilizată cu o celulă de 10x10 cm sau tricotată din tije. Plasa trebuie să fie suficient de puternică pentru a preveni deformarea plăcii de beton și a nu zdrobi polistirenul.

Este necesar să se pună garnituri sub ochiuri pentru a crea un strat de protecție din armătură.

Sub grilă, trebuie să puneți căptușeala cu o înălțime de 1,5-2,5 cm, pentru a crea un strat de protecție de armare.

Cofrajul pentru beton este realizat din plăci. Pentru a preveni modificările de deformare în beton, este necesar să se aranjeze îmbinările de dilatare.

De obicei, sunt mulțumiți de ajutorul plăcilor din lemn de 2 cm grosime așezate pe margine la o distanță de 2-3 m una de cealaltă. Aceste plăci servesc de asemenea ca ghidaje pentru montarea amestecului de beton, deoarece acestea trebuie așezate imediat cu panta dorită. În practică, acestea sunt adesea lăsate în beton sau se recomandă să le îndepărtați după întărirea betonului și umplerea îmbinărilor cu soluție de mortar.

Dacă suprafața betonului rămâne ca fața, atunci este necesar să faceți călcarea.