Principiul funcționării armăturii în fundație

Fundația funcționează ca o bază de transport, care este afectată de toate tipurile de încărcături din structuri mai înalte și care le distribuie în mod uniform pe sol.

Armătura din oțel poate rezista în siguranță în condiții de siguranță cu sarcini de tracțiune de 10 ori mai mari decât betonul gol.

În construcții private, cea mai comună este fundația tipului de bandă. Funcționează sub forma unei benzi cu buclă închisă din beton armat prefabricat sau monolit, care se află sub pereții caroseriei clădirii și distribuie greutatea structurii de-a lungul întregului său perimetru. Mai frecvent are o fundație de benzi de beton armat monolitic.

În timpul funcționării, fundația este afectată de diferite sarcini care rezultă din greutatea clădirii, de la îngheț și de la mișcarea solurilor. Partea inferioară a presiunii la domiciliu are o presiune asupra tensiunii, iar partea superioară - în compresie. Nu uitați de forțele de îngheț, ale căror forțe de ridicare pot depăși în mod semnificativ greutatea clădirii și pot provoca întinderea în părțile superioare ale fundației benzii.

În epoca lui Petru cel Mare, termenul "armatură" înseamnă armament armat. Astăzi îl numim "brațele" tijele de oțel ale fundației din beton.

Sense de armare

Fundația de bandă malorazaglublenny trebuie să fie întărită pentru a compensa sarcinile care o afectează în timpul funcționării. Betonul se caracterizează prin rezistență mare la compresiune, dar forțele care determină tracțiunea sau forfecarea betonului pot sparge cu ușurință integritatea sa structurală. Rezistența betonului la întindere este de 50 de ori mai mică decât comprimarea. Transformarea cu ajutorul armăturii de oțel a betonului obișnuit într-un material complet nou, din beton armat, permite fundației benzii să obțină o rezistență îmbunătățită la întindere.

Rezistați la diferite sarcini

Fundația armată cu panglică este un cadru din beton armat monolit, cu grinzi bine conectate, care se află liber pe o bază elastică. Solul sub subsol nu este o platformă monolit fixă; cel mai adesea, este o structură eterogenă, care este afectată de provocarea mișcării, a umidității, a apelor subterane, a influenței zăpezii și a vegetației, a temperaturii aerului etc. Încărcarea structurii de fundație este afectată în mod constant de diferitele mișcări ale solului. Dacă vă imaginați cum se simplifică încărcarea pe fundația benzii, atunci putem spune că partea inferioară este predominant întinsă, iar partea superioară are o compresie.

Schema de fundație banda.

Armătura din oțel poate rezista în siguranță, absolut fără deteriorare, a rezistenței la tracțiune de 10 ori mai mare decât betonul gol. Oțelul tinde să se prelungească fără goluri atunci când este expus la sarcini de tracțiune de la 4 la 25 mm (în timp ce betonul este de numai 0,2-0,4 mm). Betonul este mai tolerant la stresul de compresie. Combinate într-un singur material, beton armat, beton și oțel fac posibilă o toleranță mai bună la sarcini complexe și compresive. La fel de îndepărtat de părțile inferioare și superioare ale fundației benzii, partea nu percepe de fapt încărcătura. Acest lucru sugerează că utilizarea stratului median de elemente longitudinale, care sunt adesea montate "pentru o rezistență mai mare", nu este necesară. În cazul în care construiți o fundație încastrată (perete subteran), atunci trebuie să fie consolidată ca perete monolit de beton.

Există astfel de cazuri într-o construcție de case independente, când constructorii lucrează astfel: ele întăresc doar partea inferioară a fundației. Se argumentează faptul că încărcătura din clădire nu va permite ca fasciculul să se îndoaie în sus, creând astfel o tensiune în partea superioară, în care puteți "salva". Dar acești constructori pseudo-constructori nu țin cont de forța considerabilă de ridicare a solului care se dilată sau de forța înghețului când apa îngheață în sol. Sarcina de la aceste forțe poate fi mai mare decât sarcina din structură și va provoca tensiuni în părțile superioare ale fundației, ceea ce va duce la distrugerea integrității structurale a acesteia.

Cu armarea greșită a fundației benzii, se poate produce distrugerea acesteia, ceea ce va duce la distrugerea pereților și a întregii structuri.

Tipuri de materiale

În Rusia, consolidarea fundațiilor de benzi monolitice utilizează întărirea clasei A-III (A400) a unui profil periodic. Aceste fitinguri sunt prezentate sub formă de profile rotunde din oțel cu o pereche de nervuri longitudinale și proeminențe transversale care se deplasează de-a lungul unei spirale cu trei căi. Profilurile periodice sunt concepute pentru o adeziune mai sigură a betonului la armătură, care diferă de un material cu un profil neted, care este mai potrivit pentru a fi folosit ca o clemă (clemă) a elementelor longitudinale. Marcarea armăturii din oțel A400 indică rezistența la curgere din această clasă (390 N / mm2). Dar asemenea valve sunt astăzi considerate învechite. La începutul anilor '90, țările europene au trecut la o clasă, care poate fi fiartă, a cărei randament este de 500 N / mm2. Utilizând clasa A500C în locul clasei depășite A400, economisiți peste 10% din oțel în construcții.

Schema de subsol de podea sub cabana folosind armatura.

Armatura profilului periodic al clasei A-III este produsă în instanță internă cu proeminențe sub formă de inele și în modelul "Euro profil" cu proeminențe sub formă de seceră. Profilul inelului de producție internă lucrează pentru a spori rezistența aderenței betonului la armătură, iar profilele în formă de seceră cresc rezistența la sarcini repetate. Pentru consolidarea fundațiilor de benzi, merită să alegeți un profil de inel de producție internă. Uneori puteți găsi profiluri seceră 4-fețe care combină avantajele ambelor tipuri.

Armatura marca A400 (A-III) nu este recomandată să gătească pentru conectarea tijei. Dacă fierbeți oțelul, adică expus local la temperaturi ridicate, există o slabă deteriorare structurală a oțelului. Aceste schimbări în tijele de oțel apar în zona care este fiartă și în zonele adiacente pentru o lungime egală cu cele patru diametre ale tijei în ambele direcții. Dacă doriți să faceți o conexiune între tije, atunci ar trebui să alegeți clase speciale concepute pentru aceasta, care pot fi recunoscute cu litera "C" în numele: A400C, A500C. Că pot fi gătite pentru a conecta tijele din cadru. Dacă nu cunoașteți gradul de armare pe care îl aveți, dar trebuie să sudați îmbinarea barelor longitudinale, atunci armarea trebuie mai întâi încălzită la 200 de grade Celsius pentru a minimiza pierderea rezistenței oțelului. Lungimea sudurii trebuie să fie cel puțin egală cu 10 diametre dintr-o tija a armăturii sudate (45-55% din lungimea tijei).

Sârmă prin sudură

Tijele individuale ale rețelei de fundație din beton armat pot fi gătite prin două tipuri de sudare electrică de contact: sudură la capăt și la fața locului.

Punctul de sudură se bazează pe utilizarea căldurii, care este eliberată în punctele de contact ale tijelor în timpul trecerii curentului electric, pentru a încălzi metalul în aceste zone la temperatura de topire. Prin așezarea tijelor încălzite unul spre celălalt, ele sunt conectate în siguranță. Rezistența la sudare poate fi utilizată pentru sudarea ansamblurilor scheletului și a ochiurilor, care sunt două sau trei tije intersectate la unghiuri de 60 și 90 de grade.

Tije de împerechere

Designul fundației.

De asemenea, este necesar să se îndoaie armarea pentru fabricarea elementelor de legătură care funcționează în tensiune (cârlig de picior sau standard) și pentru întărirea colțurilor și a colțurilor. Unii constructori întăresc joncțiunea panglicilor și a colțurilor piciorului cu bandă. Această metodă este o încălcare foarte gravă a schemelor de armare tipice ale colțurilor și colțurilor, care slăbesc structura. Această metodă poate duce la separarea betonului.

Clasa A-III se îndoaie într-o stare rece, la un unghi drept, peste diametrul unei curbe, fără pierderi de rezistență. Dacă armatura este îndoită la 180 de grade, rezistența va scădea cu 10%. Astăzi, cel puțin două moduri foarte frecvente și inacceptabile de a lucra tije de tije. Lucrătorii lipsiți de scrupule care nu doresc să facă o muncă suplimentară sau să taie punctul în care tija se va îndoi, folosind o mașină de tăiat unghiulară sau să încălzească locul cotului cu un suflantă (autogenă sau pe foc). Este clar că ambele metode slăbesc barele de mai multe ori, ceea ce poate duce la distrugerea integrității lor sub influența încărcăturii. Amintiți-vă că toate tipurile trebuie să fie îndoite într-o stare rece, dacă nu este specificat altfel de proiectant.

Schema de calcul a armăturii pentru fundație.

Armatura A-III (A400) este utilizată pentru armarea transversală și longitudinală a fundației. Pentru armarea transversală suplimentară (cleme) este de asemenea posibilă utilizarea armăturii laminate la cald de tip tijă, din clasa A-I (A240) sau A-ІІ.

Chiar și pentru armarea fundației, puteți utiliza armături structurale, care sunt montate pentru percepția eforturilor neprevăzute (de exemplu efortul de deformare termică sau contracție a betonului). Dacă este posibil, armarea trebuie instalată cu elemente prefabricate spațioase sau lărgite, reducând în același timp cantitatea de utilizare a barelor individuale. Mizeria, praful, resturile, gheața și zăpada trebuie îndepărtate din perna de beton (pregătire) la locul de instalare a tijei.

suprafață

Tijele trebuie să fie degresate, curățate de toate acoperirile nemetalice cu o perie metalică. Acoperirea epoxidică pe armătură este permisă. Reduce în mod semnificativ aderența la suprafața betonului, dar, de asemenea, crește rezistența la procesul de coroziune.

Prezența ruginii care nu se exfoliază pe barele de armare este permisă. Apropo, rugina obișnuită, care nu exfoliază, mărește chiar și rezistența aderenței suprafeței de beton la armătură.

Principiul funcționării armăturii în fundație

Fundația funcționează ca o bază de transport, care este afectată de toate tipurile de încărcături din structuri mai înalte și care le distribuie în mod uniform pe sol.

Armătura din oțel poate rezista în siguranță în condiții de siguranță cu sarcini de tracțiune de 10 ori mai mari decât betonul gol.

În construcții private, cea mai comună este fundația tipului de bandă. Funcționează sub forma unei benzi cu buclă închisă din beton armat prefabricat sau monolit, care se află sub pereții caroseriei clădirii și distribuie greutatea structurii de-a lungul întregului său perimetru. Mai frecvent are o fundație de benzi de beton armat monolitic.

În timpul funcționării, fundația este afectată de diferite sarcini care rezultă din greutatea clădirii, de la îngheț și de la mișcarea solurilor. Partea inferioară a presiunii la domiciliu are o presiune asupra tensiunii, iar partea superioară - în compresie. Nu uitați de forțele de îngheț, ale căror forțe de ridicare pot depăși în mod semnificativ greutatea clădirii și pot provoca întinderea în părțile superioare ale fundației benzii.

În epoca lui Petru cel Mare, termenul "armatură" înseamnă armament armat. Astăzi îl numim "brațele" tijele de oțel ale fundației din beton.

Sense de armare

Fundația de bandă malorazaglublenny trebuie să fie întărită pentru a compensa sarcinile care o afectează în timpul funcționării. Betonul se caracterizează prin rezistență mare la compresiune, dar forțele care determină tracțiunea sau forfecarea betonului pot sparge cu ușurință integritatea sa structurală. Rezistența betonului la întindere este de 50 de ori mai mică decât comprimarea. Transformarea cu ajutorul armăturii de oțel a betonului obișnuit într-un material complet nou, din beton armat, permite fundației benzii să obțină o rezistență îmbunătățită la întindere.

Rezistați la diferite sarcini

Fundația armată cu panglică este un cadru din beton armat monolit, cu grinzi bine conectate, care se află liber pe o bază elastică. Solul sub subsol nu este o platformă monolit fixă; cel mai adesea, este o structură eterogenă, care este afectată de provocarea mișcării, a umidității, a apelor subterane, a influenței zăpezii și a vegetației, a temperaturii aerului etc. Încărcarea structurii de fundație este afectată în mod constant de diferitele mișcări ale solului. Dacă vă imaginați cum se simplifică încărcarea pe fundația benzii, atunci putem spune că partea inferioară este predominant întinsă, iar partea superioară are o compresie.

Schema de fundație banda.

Armătura din oțel poate rezista în siguranță, absolut fără deteriorare, a rezistenței la tracțiune de 10 ori mai mare decât betonul gol. Oțelul tinde să se prelungească fără goluri atunci când este expus la sarcini de tracțiune de la 4 la 25 mm (în timp ce betonul este de numai 0,2-0,4 mm). Betonul este mai tolerant la stresul de compresie. Combinate într-un singur material, beton armat, beton și oțel fac posibilă o toleranță mai bună la sarcini complexe și compresive. La fel de îndepărtat de părțile inferioare și superioare ale fundației benzii, partea nu percepe de fapt încărcătura. Acest lucru sugerează că utilizarea stratului median de elemente longitudinale, care sunt adesea montate "pentru o rezistență mai mare", nu este necesară. În cazul în care construiți o fundație încastrată (perete subteran), atunci trebuie să fie consolidată ca perete monolit de beton.

Există astfel de cazuri într-o construcție de case independente, când constructorii lucrează astfel: ele întăresc doar partea inferioară a fundației. Se argumentează faptul că încărcătura din clădire nu va permite ca fasciculul să se îndoaie în sus, creând astfel o tensiune în partea superioară, în care puteți "salva". Dar acești constructori pseudo-constructori nu țin cont de forța considerabilă de ridicare a solului care se dilată sau de forța înghețului când apa îngheață în sol. Sarcina de la aceste forțe poate fi mai mare decât sarcina din structură și va provoca tensiuni în părțile superioare ale fundației, ceea ce va duce la distrugerea integrității structurale a acesteia.

Cu armarea greșită a fundației benzii, se poate produce distrugerea acesteia, ceea ce va duce la distrugerea pereților și a întregii structuri.

Tipuri de materiale

În Rusia, consolidarea fundațiilor de benzi monolitice utilizează întărirea clasei A-III (A400) a unui profil periodic. Aceste fitinguri sunt prezentate sub formă de profile rotunde din oțel cu o pereche de nervuri longitudinale și proeminențe transversale care se deplasează de-a lungul unei spirale cu trei căi. Profilurile periodice sunt concepute pentru o adeziune mai sigură a betonului la armătură, care diferă de un material cu un profil neted, care este mai potrivit pentru a fi folosit ca o clemă (clemă) a elementelor longitudinale. Marcarea armăturii din oțel A400 indică rezistența la curgere din această clasă (390 N / mm2). Dar asemenea valve sunt astăzi considerate învechite. La începutul anilor '90, țările europene au trecut la o clasă, care poate fi fiartă, a cărei randament este de 500 N / mm2. Utilizând clasa A500C în locul clasei depășite A400, economisiți peste 10% din oțel în construcții.

Schema de subsol de podea sub cabana folosind armatura.

Armatura profilului periodic al clasei A-III este produsă în instanță internă cu proeminențe sub formă de inele și în modelul "Euro profil" cu proeminențe sub formă de seceră. Profilul inelului de producție internă lucrează pentru a spori rezistența aderenței betonului la armătură, iar profilele în formă de seceră cresc rezistența la sarcini repetate. Pentru consolidarea fundațiilor de benzi, merită să alegeți un profil de inel de producție internă. Uneori puteți găsi profiluri seceră 4-fețe care combină avantajele ambelor tipuri.

Armatura marca A400 (A-III) nu este recomandată să gătească pentru conectarea tijei. Dacă fierbeți oțelul, adică expus local la temperaturi ridicate, există o slabă deteriorare structurală a oțelului. Aceste schimbări în tijele de oțel apar în zona care este fiartă și în zonele adiacente pentru o lungime egală cu cele patru diametre ale tijei în ambele direcții. Dacă doriți să faceți o conexiune între tije, atunci ar trebui să alegeți clase speciale concepute pentru aceasta, care pot fi recunoscute cu litera "C" în numele: A400C, A500C. Că pot fi gătite pentru a conecta tijele din cadru. Dacă nu cunoașteți gradul de armare pe care îl aveți, dar trebuie să sudați îmbinarea barelor longitudinale, atunci armarea trebuie mai întâi încălzită la 200 de grade Celsius pentru a minimiza pierderea rezistenței oțelului. Lungimea sudurii trebuie să fie cel puțin egală cu 10 diametre dintr-o tija a armăturii sudate (45-55% din lungimea tijei).

Sârmă prin sudură

Tijele individuale ale rețelei de fundație din beton armat pot fi gătite prin două tipuri de sudare electrică de contact: sudură la capăt și la fața locului.

Punctul de sudură se bazează pe utilizarea căldurii, care este eliberată în punctele de contact ale tijelor în timpul trecerii curentului electric, pentru a încălzi metalul în aceste zone la temperatura de topire. Prin așezarea tijelor încălzite unul spre celălalt, ele sunt conectate în siguranță. Rezistența la sudare poate fi utilizată pentru sudarea ansamblurilor scheletului și a ochiurilor, care sunt două sau trei tije intersectate la unghiuri de 60 și 90 de grade.

Tije de împerechere

Designul fundației.

De asemenea, este necesar să se îndoaie armarea pentru fabricarea elementelor de legătură care funcționează în tensiune (cârlig de picior sau standard) și pentru întărirea colțurilor și a colțurilor. Unii constructori întăresc joncțiunea panglicilor și a colțurilor piciorului cu bandă. Această metodă este o încălcare foarte gravă a schemelor de armare tipice ale colțurilor și colțurilor, care slăbesc structura. Această metodă poate duce la separarea betonului.

Clasa A-III se îndoaie într-o stare rece, la un unghi drept, peste diametrul unei curbe, fără pierderi de rezistență. Dacă armatura este îndoită la 180 de grade, rezistența va scădea cu 10%. Astăzi, cel puțin două moduri foarte frecvente și inacceptabile de a lucra tije de tije. Lucrătorii lipsiți de scrupule care nu doresc să facă o muncă suplimentară sau să taie punctul în care tija se va îndoi, folosind o mașină de tăiat unghiulară sau să încălzească locul cotului cu un suflantă (autogenă sau pe foc). Este clar că ambele metode slăbesc barele de mai multe ori, ceea ce poate duce la distrugerea integrității lor sub influența încărcăturii. Amintiți-vă că toate tipurile trebuie să fie îndoite într-o stare rece, dacă nu este specificat altfel de proiectant.

Schema de calcul a armăturii pentru fundație.

Armatura A-III (A400) este utilizată pentru armarea transversală și longitudinală a fundației. Pentru armarea transversală suplimentară (cleme) este de asemenea posibilă utilizarea armăturii laminate la cald de tip tijă, din clasa A-I (A240) sau A-ІІ.

Chiar și pentru armarea fundației, puteți utiliza armături structurale, care sunt montate pentru percepția eforturilor neprevăzute (de exemplu efortul de deformare termică sau contracție a betonului). Dacă este posibil, armarea trebuie instalată cu elemente prefabricate spațioase sau lărgite, reducând în același timp cantitatea de utilizare a barelor individuale. Mizeria, praful, resturile, gheața și zăpada trebuie îndepărtate din perna de beton (pregătire) la locul de instalare a tijei.

suprafață

Tijele trebuie să fie degresate, curățate de toate acoperirile nemetalice cu o perie metalică. Acoperirea epoxidică pe armătură este permisă. Reduce în mod semnificativ aderența la suprafața betonului, dar, de asemenea, crește rezistența la procesul de coroziune.

Prezența ruginii care nu se exfoliază pe barele de armare este permisă. Apropo, rugina obișnuită, care nu exfoliază, mărește chiar și rezistența aderenței suprafeței de beton la armătură.

Rigbon reinforcing fundație

Întărirea fundației banda crește semnificativ caracteristicile sale de rezistență, vă permite să creați structuri durabile în timp ce reduceți greutatea.

Rigbon reinforcing fundație

Calculele schemelor de armare și armare se realizează în conformitate cu prevederile actualei SNiP 52-01-2003. Documentul conține cerințe detaliate pentru calcule, oferă note de subsol ale documentelor de reglementare și seturi de reguli.

SP 63.13330.2012 Structuri din beton armat și beton armat. Principalele prevederi. Versiunea actualizată a SNiP 52-01-2003. Descărcați fișierul

Fundația benzii trebuie să îndeplinească cerințele pentru durabilitate, fiabilitate, rezistență la diferiți factori climatici și sarcini mecanice.

Cerințe concrete

Principalele caracteristici ale rezistenței structurilor de beton sunt indicatorul rezistenței la compresiune axială (Rb, n), rezistenței la tracțiune (Rbt, n) și fracturii laterale. În funcție de indicatorii standard ai betonului, se selectează clasa și clasa de beton. Având în vedere responsabilitatea proiectării, pot fi utilizați factori de corecție a siguranței, care variază de la 1,0 la 1,5.

Plot de momente de încovoiere

Valva cerinte

În timpul întăririi fundațiilor de benzi se stabilesc tipul și valorile controlate ale calității armăturii. Standardele permise pentru utilizarea armăturilor de construcție laminate la cald dintr-un profil periodic, armare tratată termic sau armare mecanică întărită.

Clasa de armare este selectată luând în considerare valoarea garantată a rezistenței la curgere la sarcini maxime. Pe lângă caracteristicile rezistenței la tracțiune, plasticitatea, rezistența la coroziune, sudabilitatea, rezistența la temperaturi negative, rezistența la relaxare și alungirea admisibilă înainte de debutul proceselor distructive sunt normalizate.

Tablă de grade de armare și oțeluri

Fundația banda este calculată în conformitate cu recomandările GOST 27751, indicatorii stărilor limită încărcate sunt calculați pe grupe.

Primul grup include condițiile care duc la incomoditatea completă a fundației, al doilea grup include condițiile care duc la o pierdere parțială a stabilității, care împiedică funcționarea normală și sigură a clădirilor. În funcție de stările maxime admise ale celui de-al doilea grup, sunt produse următoarele:

 • calcule ale apariției fisurilor primare pe suprafața piciorului benzii;
 • calcule pentru perioada de timp a creșterii crăpăturilor în structurile din beton;
 • calculele pentru deformările liniare ale fundațiilor de benzi.

Principalii indicatori ai rezistenței la deformare și rezistenței armăturii de construcție includ rezistența maximă la întindere sau comprimarea, determinată în condiții de laborator pe bancurile de testare speciale. Tehnologia și metodele de testare sunt specificate în standardele de stat. În unele cazuri, producătorul poate utiliza documentația de reglementare și tehnică elaborată de companie. În acest caz, documentația de reglementare și cea tehnică trebuie să fie aprobată de autoritățile de reglementare.

Pentru structurile din beton, aceste valori pot fi limitate la viteze maxime de schimbare în liniaritatea betonului. Ca indicatori generalizați, se iau diagrame reale ale stării armăturii sub efecte unilaterale pe termen scurt ale sarcinilor de reglementare ale proiectării. Natura diagramelor stării de consolidare a construcției se stabilește ținând cont de tipul și marca specifică a acesteia. În timpul calculului tehnic al fundației armate, diagrama de stare este determinată după înlocuirea indicatoarelor standard cu cele reale.

Cerințe de armonizare

Armătură cadru - fotografie

 1. Cerințe privind dimensiunea structurilor din beton armat. Dimensiunile geometrice ale fundației nu trebuie să împiedice plasarea spațială corectă a armăturii.
 2. Stratul de protecție trebuie să asigure rezistența articulațiilor la sarcinile de armare și beton, să îl protejeze de mediul extern și să asigure stabilitatea structurii.
 3. Distanța minimă dintre barele individuale ale armăturii trebuie să asigure lucrul în comun cu betonul, să permită o îmbinare adecvată și să asigure o turnare tehnologică corectă a betonului.

Schemă banda consolidată fundație

Pentru armare, puteți utiliza numai armături de înaltă calitate, tricotarea plaselor este efectuată luând în considerare figurile de design. Abaterile de la valori nu trebuie să depășească câmpurile de toleranță reglementate de SNiP 3.03.01. Măsurile speciale de construcție trebuie să asigure o fixare sigură a rețelei de armare în conformitate cu normele existente.

Armătură cadru pentru fundații benzi

SNiP 3.03.01-87. Lagare și structuri de închidere. Coduri și regulamente de construcție. Descărcați fișierul

În timpul îndoirii armăturii este necesară utilizarea unor dispozitive speciale, raza minimă de îndoire depinde de diametrul și caracteristicile fizice specifice ale armăturii de construcție.

Video - Mașină de încovoiere cu braț manual, instrucțiuni video

Video - Cum să îndoiți armarea. Lucrați pe o mașină de casă

Armatura este introdusă în cofraje, fabricarea cofrajului ar trebui efectuată ținând cont de cerințele GOST 25781 și GOST 23478.

STEEL FORMULARI PENTRU FABRICAREA PRODUSELOR DIN BETOANE REINFORCATE. Condiții tehnice. Descărcați fișierul

Cofraje pentru construcția de structuri din beton monolit și beton armat. Clasificare și cerințe tehnice generale

Calculul numărului și diametrului armăturii

Pentru fundația benzii de baie sunt utilizate fitinguri cu profil periodic Ø 6 ÷ 12 mm.

Armatura unui profil periodic Ø 10 mm

Reglementările actuale de stat reglementează numărul minim de bare din beton pentru a-i oferi caracteristicile maxime de rezistență. Secțiunea minimă totală a barelor longitudinale ale armăturii nu poate fi ≤ 0,1% din suprafața secțiunii transversale a benzii de fundație. De exemplu, dacă fundația benzii are o secțiune de 12.000 × 500 mm (suprafața secțiunii transversale este de 600.000 mm2), atunci suprafața totală a barelor longitudinale trebuie să fie de cel puțin 600.000 × 0.01% = 600 mm2. În practică, dezvoltatorii rareori mențin acest indicator, ei iau în considerare, de asemenea, greutatea băii, natura solului și betonul de beton. Această valoare calculată poate fi considerată aproximată, abaterile de la valorile recomandate nu trebuie să depășească ≈20% în jos.

Cantitatea de armare se calculează matematic.

Pentru a calcula cantitatea de armare, trebuie să cunoașteți aria secțiunii transversale a benzii de bază și a secțiunii transversale a barei de armare. Pentru a facilita calculele vă oferim o masă gata pregătită.

Cum se instalează armătura în fundația benzii

Bine ai venit! Prietenii tăi sunt doar parțial corecți. Fie că nu știu cum funcționează armarea în fundație, fie că nu știu că, în majoritatea cazurilor, în latitudini temperate solurile se înalță. Fundația fără armare ar avea sens dacă ar fi amplasată pe un monolit, iar funcția sa a fost redusă doar pentru a alinia situl pentru zidirea clădirilor. Bineinteles, betonul este un material foarte durabil care poate suporta sarcini enorme de compresie. Totuși, fundația este afectată nu numai de forțele cauzate de greutatea clădirii, ci și de forțele dirijate de-a lungul altor vectori.

Betonul rezistă perfect forțelor aplicate în direcția perpendiculară, dar sarcina asupra fracturii, când una dintre fețele fundației este întinsă, iar cealaltă este comprimată, este contraindicată. În acest caz, materialul este mai frică de impactul asupra decalajului. Și situații similare apar destul de des:

 • datorită densității inegale a solului cauzată de compoziția sau nivelul de umiditate;
 • înghețarea solului (în acest caz, sarcinile sunt îndreptate în direcția opusă, adică în sus);
 • efectele ciclice ale acestor factori;
 • mobilitatea straturilor superioare ale solului;
 • schimbări de temperatură etc.

Toate forțele care acționează asupra fracturii vor conduce, în cele din urmă, la formarea crăpăturilor în subsol și, în cel mai rău caz, la slăbirea nu numai a fundației însăși, ci și a structurii care se sprijină pe ea.

Betonul armat armat nu prezintă astfel de defecte. Tijele închise în el servesc drept compensatori fiabili pentru contracțiile și dilatările materialului de construcție, îmbunătățind caracteristicile produsului din beton.

Merită să spunem că mulți constructori de amatori fac greșeala de a crede că, pentru a da fundației puterea necesară, este suficient să se întărească numai una din fețele sale (inferioară, superioară sau laterală). Ele nu iau în considerare efectele direcționale ale sarcinilor, din cauza cărora partea neimpresionată a benzii rămâne neprotejată.

Armarea nu este capabilă să asigure aceeași rezistență a fundației pe toată lungimea sa, deoarece tijele au o anumită lungime și trebuie să fie îmbinate. În locurile în care barele sunt legate, structura din beton armat va fi mai vulnerabilă. Amplasarea armăturii prin sudură la cap nu-i îmbunătățește caracteristicile, prin urmare tijele trebuie să fie suprapuse. Lungimea suprapunerii este de 30-40 secțiuni de armare. Pentru a nu slăbi betonul, legătura nu trebuie făcută în colțurile fundației. În plus, fitingurile de andocare în zonele adiacente ar trebui să aibă o distribuție maximă.

Armăturile sunt conectate în două moduri:

Sârmă de tricotat este utilizată în cazurile în care este posibilă scăderea solului sub bandă. Sudarea este utilizată atunci când această posibilitate este exclusă.

Modul în care armarea funcționează în fundație este afectată de:

 • caracteristicile metalului;
 • starea de tije;
 • core grosime;
 • numărul de curele de armare și jumperi între ele.

Astăzi, în construcții se folosesc tije A-III cu o rezistență la curgere de 390 N / mm². Pentru construcția de clădiri mici, secțiunea de armare utilizată de la 12 la 16 mm. Cea mai bună aderență la beton este asigurată de tije profilate. În plus, trebuie să fie curățate de grăsime și murdărie care împiedică contactul cu materialele.

Nu trebuie să uităm de instalarea tijelor transversale, oferind rigiditate suplimentară. Lintel-urile fixate pe orizontală și pe verticală în trepte de cel puțin 25 cm. Trebuie adăugat că armătura trebuie adusă în beton la o adâncime de cel puțin 5 cm.

Cum intră armătura în fundație

Cum se instalează armătura în fundația benzii

Victor, Volgograd pune o întrebare:

Bine ai venit! Trebuie să construiesc o casă. El va sta pe o fundație de bandă. După ce am evaluat starea bugetului familiei, mă gândesc deja să vărs fundația pentru structură fără ao consolida. Prietenii mei spun că un beton bun și fără armătură va rezista pereților grei, iar clădirea nu va fi amenințată de nici o piere sau crăpătură. În opinia lor, fundația va fi închisă într-un șanț, care va proteja structura de deplasare. Ei sfătuiesc să uite baza și să uite de armare, spunând că pietrele mari vor face față mai bine armăturii decât tijele de oțel. Cu toate acestea, mi-e teamă că vor apărea crăpături în fundație fără întărire. Spuneți-mi, vă rog, cum funcționează armarea în fundație. Pentru ce este? Este posibil să se facă fără construcție? Mulțumesc.

Bine ai venit! Prietenii tăi sunt doar parțial corecți. Fie că nu știu cum funcționează armarea în fundație, fie că nu știu că, în majoritatea cazurilor, în latitudini temperate solurile se înalță. Fundația fără armare ar avea sens dacă ar fi amplasată pe un monolit, iar funcția sa a fost redusă doar pentru a alinia situl pentru zidirea clădirilor. Desigur, betonul # 8211; material foarte durabil care poate suporta sarcini enorme de compresie. Totuși, fundația este afectată nu numai de forțele cauzate de greutatea clădirii, ci și de forțele dirijate de-a lungul altor vectori.

Betonul rezistă perfect forțelor aplicate în direcția perpendiculară, dar sarcina asupra fracturii, când una dintre fețele fundației este întinsă, iar cealaltă este comprimată, este contraindicată. În acest caz, materialul este mai frică de impactul asupra decalajului. Și situații similare apar destul de des:

 • datorită densității inegale a solului cauzată de compoziția sau nivelul de umiditate;
 • înghețarea solului (în acest caz, sarcinile sunt îndreptate în direcția opusă, adică în sus);
 • efectele ciclice ale acestor factori;
 • mobilitatea straturilor superioare ale solului;
 • schimbări de temperatură etc.

Toate forțele care acționează asupra fracturii vor duce, în cele din urmă, la formarea fisurilor în fundație, iar în cel mai rău caz # 8211; la scufundarea nu numai a fundației însăși, ci și a structurii care se sprijină pe ea.

Betonul armat armat nu prezintă astfel de defecte. Tijele închise în el servesc drept compensatori fiabili pentru contracțiile și dilatările materialului de construcție, îmbunătățind caracteristicile produsului din beton.

Merită să spunem că mulți constructori de amatori fac greșeala de a crede că, pentru a da fundației puterea necesară, este suficient să se întărească numai una din fețele sale (inferioară, superioară sau laterală). Ele nu iau în considerare efectele direcționale ale sarcinilor, din cauza cărora partea neimpresionată a benzii rămâne neprotejată.

Armarea nu este capabilă să asigure aceeași rezistență a fundației pe toată lungimea sa, deoarece tijele au o anumită lungime și trebuie să fie îmbinate. În locurile în care barele sunt legate, structura din beton armat va fi mai vulnerabilă. Amplasarea armăturii prin sudură la cap nu-i îmbunătățește caracteristicile, prin urmare tijele trebuie să fie suprapuse. Lungimea suprapunerii este de 30-40 secțiuni de armare. Pentru a nu slăbi betonul, legătura nu trebuie făcută în colțurile fundației. În plus, fitingurile de andocare în zonele adiacente ar trebui să aibă o distribuție maximă.

Armăturile sunt conectate în două moduri:

Sârmă de tricotat este utilizată în cazurile în care este posibilă scăderea solului sub bandă. Sudarea este utilizată atunci când această posibilitate este exclusă.

Modul în care armarea funcționează în fundație este afectată de:

 • caracteristicile metalului;
 • starea de tije;
 • core grosime;
 • numărul de curele de armare și jumperi între ele.

Astăzi, în construcții se folosesc tije A-III cu o rezistență la curgere de 390 N / mm². Pentru construcția de clădiri mici, secțiunea de armare utilizată de la 12 la 16 mm. Cea mai bună aderență la beton este asigurată de tije profilate. În plus, trebuie să fie curățate de grăsime și murdărie care împiedică contactul cu materialele.

Nu trebuie să uităm de instalarea tijelor transversale, oferind rigiditate suplimentară. Lintel-urile fixate pe orizontală și pe verticală în trepte de cel puțin 25 cm. Trebuie adăugat că armătura trebuie adusă în beton la o adâncime de cel puțin 5 cm.

 • lucrați cu fundația
 • armare
 • protecție
 • instrumente
 • montare
 • decorare
 • soluție
 • calcul
 • reparații
 • dispozitiv
 • Tipuri de fundații
 • panglică
 • grămadă
 • în formă de coloană
 • dală
 • alte
 • Despre site
 • Întrebări către expert
 • ediție
 • Contactați-ne
 • Lucrează cu fundația
  • Amenajarea fundației
  • Protecția fundației
  • Instrumente de fundație
  • Instalarea fundației
  • Fundația Finish
  • Mortar pentru fundație
  • Calculul fundației
  • Repararea fundației
  • Dispozitivul de fundație
 • Tipuri de fundații
  • Strip fundație
  • Piloți fundație
  • Construcția pilonului
  • Slabă fundație

Cum se instalează armătura în fundația benzii

Cum se instalează armătura în fundația benzii

Victor, Volgograd pune o întrebare:

Bine ai venit! Trebuie să construiesc o casă. El va sta pe o fundație de bandă. După ce am evaluat starea bugetului familiei, mă gândesc deja să vărs fundația pentru structură fără ao consolida. Prietenii mei spun că un beton bun și fără armătură va rezista pereților grei, iar clădirea nu va fi amenințată de nici o piere sau crăpătură. În opinia lor, fundația va fi închisă într-un șanț, care va proteja structura de deplasare. Ei sfătuiesc să uite baza și să uite de armare, spunând că pietrele mari vor face față mai bine armăturii decât tijele de oțel. Cu toate acestea, mi-e teamă că vor apărea crăpături în fundație fără întărire. Spuneți-mi, vă rog, cum funcționează armarea în fundație. Pentru ce este? Este posibil să se facă fără construcție? Mulțumesc.

Bine ai venit! Prietenii tăi sunt doar parțial corecți. Fie că nu știu cum funcționează armarea în fundație, fie că nu știu că, în majoritatea cazurilor, în latitudini temperate solurile se înalță. Fundația fără armare ar avea sens dacă ar fi amplasată pe un monolit, iar funcția sa a fost redusă doar pentru a alinia situl pentru zidirea clădirilor. Bineinteles, betonul este un material foarte durabil care poate suporta sarcini enorme de compresie. Totuși, fundația este afectată nu numai de forțele cauzate de greutatea clădirii, ci și de forțele dirijate de-a lungul altor vectori.

Betonul rezistă perfect forțelor aplicate în direcția perpendiculară, dar sarcina asupra fracturii, când una dintre fețele fundației este întinsă, iar cealaltă este comprimată, este contraindicată. În acest caz, materialul este mai frică de impactul asupra decalajului. Și situații similare apar destul de des:

 • datorită densității inegale a solului cauzată de compoziția sau nivelul de umiditate;
 • înghețarea solului (în acest caz, sarcinile sunt îndreptate în direcția opusă, adică în sus);
 • efectele ciclice ale acestor factori;
 • mobilitatea straturilor superioare ale solului;
 • schimbări de temperatură etc.

Toate forțele care acționează asupra fracturii vor conduce, în cele din urmă, la formarea crăpăturilor în subsol și, în cel mai rău caz, la slăbirea nu numai a fundației însăși, ci și a structurii care se sprijină pe ea.

Betonul armat armat nu prezintă astfel de defecte. Tijele închise în el servesc drept compensatori fiabili pentru contracțiile și dilatările materialului de construcție, îmbunătățind caracteristicile produsului din beton.

Merită să spunem că mulți constructori de amatori fac greșeala de a crede că, pentru a da fundației puterea necesară, este suficient să se întărească numai una din fețele sale (inferioară, superioară sau laterală). Ele nu iau în considerare efectele direcționale ale sarcinilor, din cauza cărora partea neimpresionată a benzii rămâne neprotejată.

Armarea nu este capabilă să asigure aceeași rezistență a fundației pe toată lungimea sa, deoarece tijele au o anumită lungime și trebuie să fie îmbinate. În locurile în care barele sunt legate, structura din beton armat va fi mai vulnerabilă. Amplasarea armăturii prin sudură la cap nu-i îmbunătățește caracteristicile, prin urmare tijele trebuie să fie suprapuse. Lungimea suprapunerii este de 30-40 secțiuni de armare. Pentru a nu slăbi betonul, legătura nu trebuie făcută în colțurile fundației. În plus, fitingurile de andocare în zonele adiacente ar trebui să aibă o distribuție maximă.

Armăturile sunt conectate în două moduri:

Sârmă de tricotat este utilizată în cazurile în care este posibilă scăderea solului sub bandă. Sudarea este utilizată atunci când această posibilitate este exclusă.

Modul în care armarea funcționează în fundație este afectată de:

 • caracteristicile metalului;
 • starea de tije;
 • core grosime;
 • numărul de curele de armare și jumperi între ele.

Astăzi, în construcții se folosesc tije A-III cu o rezistență la curgere de 390 N / mm². Pentru construcția de clădiri mici, secțiunea de armare utilizată de la 12 la 16 mm. Cea mai bună aderență la beton este asigurată de tije profilate. În plus, trebuie să fie curățate de grăsime și murdărie care împiedică contactul cu materialele.

Nu trebuie să uităm de instalarea tijelor transversale, oferind rigiditate suplimentară. Lintel-urile fixate pe orizontală și pe verticală în trepte de cel puțin 25 cm. Trebuie adăugat că armătura trebuie adusă în beton la o adâncime de cel puțin 5 cm.

Potrivit site-ului: http://moifundament.ru

Întărirea fundației, consolidarea fundației

Necesitatea fundației sub clădire sau construcție nu provoacă îndoieli. Nu există nici o îndoială că, pentru a consolida fundația, trebuie consolidată. Întrebarea este cum ar trebui să fie localizată armarea, cum să se întărească fundația. pentru a obține cele mai multe din ea.

Cum funcționează fundația

Pentru a înțelege acest lucru, ia în considerare caracteristicile betonului. Betonul rezistă încărcărilor de compresie foarte bine, dar slab, cu aproape nici o elasticitate - îndoire (mai exact, tensiunea care apare în timpul îndoirii). În practică, este imposibil să se realizeze o distribuție uniformă a forței asupra fundației, deoarece sub influența încărcărilor complexe apar zone de compresiune și tensiune.

Pentru a înțelege mai bine cum să consolideze fundația, precum și sensul general și sarcinile de întărire, ia în considerare cel mai comun tip de fundații - benzi. Este o bandă de beton cu secțiune transversală dreptunghiulară sau complexă, situată în jurul perimetrului și în interiorul clădirii.

Deoarece înălțimea secțiunii transversale a benzii este mai mică decât cea a lungimii sale, atunci, așa cum am spus deja, încărcările creează compresiune și tensiune în ele. Armarea fundației și rezolvarea problemei transferului forțelor de întindere a armăturii cu care oțelul nu face față exemplului mai bine decât betonul.

În timpul îndoirii, cea mai mare întindere are loc pe suprafața structurii, prin urmare, armarea este localizată cât mai aproape de ea. Și întrucât zonele de întindere ale subsolului pot apărea atât deasupra cât și dedesubt, ele întăresc atât partea superioară, cât și partea de jos a secțiunii. Despre proprietățile de beton în detaliu puteți învăța de la materialele de pe fabricarea de beton.

Unele subtilități ale consolidării fundației

În consolidarea fundației se pot distinge următoarele poziții, care necesită o atenție deosebită.

Citește același lucru: Cum să faci un baldachin de policarbonat, fă-o singur

1. Armatura funcționează (purtătoare) și se conectează (asambla), aceasta din urmă îndeplinește funcții structurale și practic nu percepe sarcini.

2. Pentru un transfer mai bun al forței de la beton la cadru, se folosește armarea unui profil periodic (nervurat).

3. Armarea nu trebuie plasată pe suprafața betonului sau prea aproape. În primul rând, se va coroda și, în al doilea rând, poate fi scos din structura corpului. Stratul de protecție din beton pe partea superioară a armăturii trebuie să fie de cel puțin 3-5 cm.

Una dintre cele mai frecvente greșeli în întărirea fundației este coincidența partenerilor (legăturile de-a lungul lungimii) ale barelor de armare într-un singur plan vertical sau în apropierea zonei. La articulații, tijele de armare sunt deja slăbite și dacă sunt concentrate într-un singur loc, fundația se poate sparge.

Calculele au constatat că atunci când se așează armătura de lucru, lungimea totală a suprapunerii (suprapunerii) tijelor ar trebui să fie de cel puțin 50 de diametre ale tijei.

Spre deosebire de armarea de lucru, armarea de asamblare (conectare) (clemele care acoperă tijele de lucru longitudinale) are o altă sarcină. Astfel, atunci când comprimarea corpului de beton și a armăturii longitudinale în el, acesta din urmă se poate îndoi și trage afară din masivul subsolului, pe care clemele le împiedică. În plus, ele asigură, de asemenea, stabilitatea cadrului la turnarea betonului.

Selectarea armăturii pentru armarea fundației

Cea mai importantă sarcină a creării unui cadru este alegerea diametrului dorit al armăturii. Utilizarea tijelor cu un diametru inutil de mare conduce la o creștere a costurilor de construcție și a construcției în ansamblu, iar tijele cu un diametru mai mic decât este necesar pot exploda.

În construcția de clădiri cu înălțime redusă pot fi utilizate tije cu diametrul de 10-14 mm pentru armarea de lucru, iar pentru cleme - armătură netedă cu diametrul de 6 mm (așa-numitul "sârmă"). O astfel de alegere este justificată în marea majoritate a proiectelor, dar chiar și pentru astfel de clădiri merită să se ordoneze calcularea armăturii ținând cont de condițiile specifice.

Citiți același lucru: Cum și ce fundație pentru o baie faceți-o singură

Realizarea ramelor de armare cu propriile mâini

Conectarea elementelor de cadru produse în două moduri:

În primul caz, tijele suportului de transport și ale fitingurilor de legare sunt conectate prin răsucirea de la o sârmă moale specială. Această metodă are mai multe avantaje:

• structura metalului nu este perturbată;
• secțiunea de armare la îmbinări nu este redusă.

Tijele de diametru mare sunt greu de fixat în siguranță cu fire de sârmă. Și deoarece efectul termic negativ din sudură cu astfel de diametre scade, cu diametre de armare mai mari de 25 mm, sudarea este de obicei utilizată.

O atenție deosebită ar trebui acordată consolidării îmbinărilor de colț și intersecțiilor "benzilor" fundației. Aici, cuștile de armare separate se convertesc în unghiuri drepte și trebuie să fie unite în mod fiabil și corect într-un singur întreg. Pentru a face acest lucru, puteți merge în două moduri.

1. Eliberă îndoire și plumb de întărire în peretele de îmbinare, unde să se leagă cu cadrul adiacent. În acest caz, tijele dau naștere pe ambele părți.

2. Miezurile cadrelor sunt conectate prin plăci de armare separate în formă de g sau p, similare cu cele de lucru.

Amenajarea fundațiilor plăcilor

În încheierea conversației noastre, luați în considerare fundația așa-numită "slab". Este o placă de beton armat pentru întreaga zonă a clădirii. Se folosește în cazul solurilor slabe, care se întăresc.

Ca un caz special de placă, puteți lua în considerare o pernă monolit, dispusă sub fundul benzii de blocuri prefabricate.

Caracteristicile fundațiilor de plăci:

• dimensiunea semnificativă a zonei de referință permite reducerea încărcării unității pe unitatea de suprafață;
• ușor afectate de deplasarea orizontală a solului;
• ușurința de întărire;
• potrivite pentru clădiri de orice aspect.

Armarea fundației plăcii se realizează prin armarea rețelelor de tije de același diametru. Instalăm grilele atât de jos cât și deasupra plăcii, asigurând un strat protector de beton.

În concluzie, despre întărirea fundațiilor cu mâinile lor

După cum puteți vedea, consolidarea fundației cu propriile mâini este o chestiune destul de fezabilă, dar responsabilă: greșeala făcută în procesul de betonare nu poate fi fixată. Prin urmare, începând să lucrați, nu ezitați să consultați constructorii cu experiență, citiți codurile și reglementările în construcții (SNiP) în proiectarea și construirea fundațiilor și consolidarea lor. Puteți afla mai multe despre fundații în subiectul respectiv. Puteți pune o întrebare mai jos în comentarii sau aici. Succesele muncii!

Cum se instalează armătura în fundația benzii

Cum să consolidați în mod corespunzător fundația banda cu propriile mâini?

Atunci când se desfășoară activități de construcție pentru construcția de clădiri rezidențiale și instalații de producție, se folosesc diferite tipuri de baze pentru a asigura stabilitatea structurii ridicate. Elementele de bază făcute în jurul perimetrului clădirii sunt utilizate pe scară largă. Pentru a consolida o astfel de structură, se realizează întărirea benzii.

Nevoia de consolidare a fundațiilor de benzi se datorează proprietăților betonului, păstrând integritatea sub influența încărcărilor compresive, dar în același timp predispusă la apariția fisurilor sub acțiunea momentelor de îndoire și a tensiunii. Pentru a compensa această lipsă serioasă de monolit de beton permite consolidarea fundației benzii monolitice, ceea ce sporește stabilitatea și perioada de funcționare a structurilor ridicate.

Baza clădirii percepe sarcini semnificative asociate cu reacția solului, masa structurii și alți factori. Cusca de armare este expusă la concentrații de tensiune crescute, asigurând integritatea masei de beton. Eroarea de întărire a fundației asociată distrugerii nivelului zero poate avea consecințe fatale.

Fundația este baza pentru construirea oricărui scop, este cea mai importantă parte a oricărei clădiri.

Acesta este motivul pentru care vom examina în detaliu modul în care să întărim în mod corespunzător fundația benzii, să trăim pe criteriile de selectare a supapelor, tehnologia de întărire a fundației benzii.

Etapa de calcul

La etapa de proiectare, este important să se calculeze cu pricepere ce armare este necesară pentru fundațiile benzilor. Acest lucru va permite crearea unei fundații fiabile care să ofere caracteristicile de rezistență ale clădirii ridicate cu o durată lungă de viață. Efectuarea calculului în faza pregătitoare a muncii este necesar să se analizeze mai mulți factori:

 • caracteristicile solului într-un anumit șantier de construcții;
 • acționează sarcina care percepe cușca de armare;
 • masa clădirii, datorită caracteristicilor de proiectare și a materialelor utilizate;
 • condițiile climatice din zona de construcție;
 • reacția solului asociată cu localizarea strânsă a apelor subterane și înghețarea solului la temperaturi negative.

Normele de întărire a fundației benzii asigură o abordare specială în alegerea materialului în bază

Conform rezultatelor lucrărilor de proiectare, se determină diametrul armăturii pentru fundul benzii și se ia o decizie asupra gradului de penetrare a bazei în sol:

 1. La o adâncime limitată de până la 0,5 m pentru solurile solide care nu sunt predispuse la explozie.
 2. La o adâncime mai mică decât adâncimea de îngheț a solului pentru solurile cu probleme.

La această opțiune nu sunt epuizate. La urma urmei, știința construcțiilor nu se oprește, se dezvoltă noi structuri de sprijin care au o putere sporită. O nouă variantă a bazei a fost introdusă și testată în exploatare, când o plăcuță armată monolitică este turnată pe un cadru de panglică armat pre-făcut. Care este cea mai bună bază de construcție, determinată în faza de proiectare, ținând cont de condițiile specifice ale terenului propriu-zis. În funcție de caracteristicile bazei alese în funcție de proiect, designerii decid dacă să întărească banda sau să întărească placa de fundație și care este mai bine să se folosească pentru fundație.

Clasele de selectare a supapei

Armarea corespunzătoare a fundației benzii determină caracteristicile de rezistență ale structurii de susținere. Atunci când se hotărăște dacă se întărește placa situată pe baza benzii sau se întărește baza standard, ghidați-vă de caracteristicile marcajului barei de armare.

Consolidarea fundațiilor de benzi monolitice necesită respectarea anumitor reguli.

Strângeți baza cu bare din oțel având următoarele caracteristici speciale:

 • prezența indicelui "C" în desemnarea tijei de oțel indică posibilitatea utilizării echipamentului electric de sudare pentru combinarea elementelor cu un cadru comun;
 • prezența literei majuscule "K" în abrevierea confirmă rezistența barelor la coroziunea care apare atunci când betonul este saturat cu umiditate;
 • desemnarea clasei de produse A2 și A3, care permite utilizarea barelor de oțel fixate într-un cadru comun cu sârmă, menținând în același timp rezistența fiecăruia dintre elementele care urmează să fie unite. Nu este permisă utilizarea de sudura electrică pentru fixarea unor astfel de tije.

Durabilitatea operațională necesară are o armătură pentru fundație, realizată din bare de oțel cu o secțiune de 10-12 mm. Diametrul optim al armăturii pentru fundul benzii este determinat conform calculelor, luând în considerare condițiile specifice de funcționare, caracteristicile solului și valorile încărcărilor reale.

Despre nevoia de a câștiga

Cât de mult este necesar să consolidăm masivul din beton cu sârmă de oțel? La urma urmei, betonul are caracteristici de rezistență suficient de ridicate. Într-adevăr, betonul are o rezistență sporită la încărcăturile compresive, dar necesită întărirea efectului dăunător al forțelor de rupere.

Cea mai mare probabilitate de întindere este la suprafața bazei, unde ar trebui amplasată armătura

Pentru a compensa această caracteristică a betonului, se pot fixa tije de oțel pe două niveluri ale bazei. Această soluție mărește caracteristicile de rezistență ale matricei, permițându-vă să vă mențineți integritatea sub influența forțelor de încovoiere, cuplurilor și forțelor de rupere.

Baza de beton este armată suplimentar cu tije auxiliare amplasate într-un plan vertical. Elementele verticale asigură fixarea barelor de nivel superior și inferior al ramei de putere.

Procesul de întărire a bazei

În procesul de întărire a bazei tipului de bandă, puneți toate barele de armare în cofraje, care trebuie montate în prealabil. Amplasarea armăturii în fundația benzii se realizează conform unui algoritm destul de simplu:

 1. Instalați tije verticale de oțel cu un diametru de 1-2 cm de-a lungul conturului bazei marcate.
 2. Asigurați o distanță între tije, care ar trebui să fie de 50-80 cm.
 3. Ancorați la tijele amplasate vertical, folosind o sârmă, tije amplasate orizontal de nivel inferior și superior.
 4. Folosiți căptușeli pentru a asigura un spațiu garantat de la centura de armare inferioară la bază.
 5. Consolidați zonele situate în mijlocul bazei cu bare de oțel suplimentare.

În acest fel, se realizează armarea plăcii de bază cu bandă, asigurând integritatea masei de beton, care primește sarcini semnificative.

atunci când elaborarea schemă de armare ar trebui să ia în considerare necesitatea de amplasare a barelor de mai sus și de mai jos, diametrul elementelor în acest caz ar trebui să fie o limită de 10 la 12 mm

Dezvoltatorii sunt interesați de numărul de bare orizontale pe care să le folosească pentru fiecare centură, cât de bine se poate asigura durabilitatea operațională? Numărul de niveluri de câștig rămâne neschimbat. Amplasarea amplasată pe orizontală este întotdeauna așezată pe straturile superioare și inferioare ale cadrului, formând o structură spațială fiabilă. Când efectuați întărirea unei plăci de tip placă, acordați atenție la lățimea viitoarei baze de beton. Cantitatea de armare din cuva de armare depinde de aceasta:

 • cu o lățime de bază de 40 cm sau mai puțin, folosiți două bare de armare pentru fiecare din centurile spațiului spațial;
 • armarea lățimii mărită ar trebui făcută prin aplicarea a trei tije pe fiecare nivel de armare;
 • în structuri încărcate cu lățime mărită, se folosește pentru a întări 4 bare orizontale de armare pentru fiecare centură.

Dimensiunile barelor, ciocănită de-a lungul conturului, trebuie să fie egale cu grosimea bazei. Atunci când conectați cu sârma de tricotat perpendicular, verificați lungimea părții proeminente a barei verticale, care ar trebui să fie de până la 10 cm.

Specificul consolidării colțurilor

Elementele colțarului de armare din colț percep eforturi semnificative asociate cu efectele încărcărilor compresive și ale tracțiunii. Este important să se întărească în mod corespunzător secțiunile de colț pentru a preveni formarea de fisuri nedorite și distrugerea integrității monolitului de beton în zonele de colț.

Astfel de cazuri sunt destul de frecvente atunci când deformarea cade pe părțile colțului și se îndreaptă spre mijloc.

Cum să puneți barele în zonele de colț pentru a preveni greșelile? Rețineți că nu instalați tijele de colț perpendiculare unele pe altele. Ei ar trebui să se aplece pe un dispozitiv special. Este important să se asigure suprapunerea armăturii, pentru a conecta barele fiecărei centuri cu elemente radiale. Cantitatea de suprapunere a barelor situate în zona colțului ar trebui să fie mai mare de 25 cm. În acest caz, când cofrajul este umplut cu o soluție de beton, conturul de armare din secțiunile de colț nu se va rupe.

Ce armare este mai bine de utilizat pentru fundație pentru a fixa secțiunile colțului în siguranță? Utilizați tije din clasa A2, etichetate A300, în clasa A6, etichetate A1000. Tijele au o suprafață ondulată, sunt produse prin laminare la cald, asigură o aderență sporită la masa de beton. Ce accesorii sunt mai bune? Totul depinde de amploarea încărcărilor reale. Cu cât este mai mare clasa de tije, cu atât este mai mare marja de siguranță. Armarea zonelor de colț poate fi realizată și utilizând o plasă de armare cu celule pătrate (2x2 cm).

Metode de fixare a barului

Execuția corectă determină rezistența fixării elementelor de cadru. Țineți cont de acest lucru atunci când realizați armarea plăcii de bază a benzii. Dezvoltatorii sunt interesați de: cum să întărească fundația banda cu propriile mâini, asigurând fixarea sigură a tijei? Există următoarele tipuri de fixare:

 1. Utilizarea firelor pentru tricotat, care permite utilizarea unor unelte speciale pentru a conecta tijele. Aceasta asigură un aranjament rigid al armăturii în cadru.
 2. Utilizarea echipamentelor de sudare, a căror utilizare vă permite să conectați tije de oțel. Dar o astfel de structură armată nu va avea rigiditatea necesară. Acest lucru se datorează încălcării structurii metalice care are loc în timpul sudării la punctele de conectare.

Cum de a fixa bare de oțel? La urma urmei, există mai multe modalități de a fixa elementele. Nu ezitați, utilizați sârmă de tricotat - un instrument eficient, fiabilitatea căreia constructorii profesioniști convinși. Utilizarea sudurii este nedorită, deoarece sub sarcină integritatea cadrului este deteriorată, cu crăparea ulterioară pe suprafața masivului de beton.

Rezumă

Materialul articolului este conceput pentru a vă ajuta să faceți o armare de înaltă calitate a fundației cu propriile mâini. După revizuirea tehnologiei de lucru, puteți consolida independent fundația, fără a recurge la serviciile angajaților angajați. Aceasta este o operațiune responsabilă, rezultatul căreia depinde de ce valvă este utilizată și cum se observă succesiunea tehnologică a operațiilor.

Întărirea fundației, consolidarea fundației

Necesitatea fundației sub clădire sau construcție nu provoacă îndoieli. Nu există nici o îndoială că, pentru a consolida fundația, trebuie consolidată. Întrebarea este cum ar trebui să fie localizată exact armarea, cum să se întărească fundația pentru a obține randamentul maxim.

Cum funcționează fundația

Pentru a înțelege acest lucru, ia în considerare caracteristicile betonului. Betonul rezistă încărcărilor de compresie foarte bine, dar slab, cu aproape nici o elasticitate - îndoire (mai exact, tensiunea care apare în timpul îndoirii). În practică, este imposibil să se realizeze o distribuție uniformă a forței asupra fundației, deoarece sub influența încărcărilor complexe apar zone de compresiune și tensiune.

Pentru a înțelege mai bine cum să consolideze fundația, precum și sensul general și sarcinile de întărire, ia în considerare cel mai comun tip de fundații - benzi. Este o bandă de beton cu secțiune transversală dreptunghiulară sau complexă, situată în jurul perimetrului și în interiorul clădirii.

Deoarece înălțimea secțiunii transversale a benzii este mai mică decât cea a lungimii sale, atunci, așa cum am spus deja, încărcările creează compresiune și tensiune în ele. Armarea fundației și rezolvarea problemei transferului forțelor de întindere a armăturii cu care oțelul nu face față exemplului mai bine decât betonul.

În timpul îndoirii, cea mai mare întindere are loc pe suprafața structurii, prin urmare, armarea este localizată cât mai aproape de ea. Și întrucât zonele de întindere ale subsolului pot apărea atât deasupra cât și dedesubt, ele întăresc atât partea superioară, cât și partea de jos a secțiunii. Despre proprietățile de beton în detaliu puteți învăța de la materialele de pe fabricarea de beton.

Unele subtilități ale consolidării fundației

În consolidarea fundației se pot distinge următoarele poziții, care necesită o atenție deosebită.

1. Armatura funcționează (purtătoare) și se conectează (asambla), aceasta din urmă îndeplinește funcții structurale și practic nu percepe sarcini.

2. Pentru un transfer mai bun al forței de la beton la cadru, se folosește armarea unui profil periodic (nervurat).

3. Armarea nu trebuie plasată pe suprafața betonului sau prea aproape. În primul rând, se va coroda și, în al doilea rând, poate fi scos din structura corpului. Stratul de protecție din beton pe partea superioară a armăturii trebuie să fie de cel puțin 3-5 cm.

Una dintre cele mai frecvente greșeli în întărirea fundației este coincidența partenerilor (legăturile de-a lungul lungimii) ale barelor de armare într-un singur plan vertical sau în apropierea zonei. La articulații, tijele de armare sunt deja slăbite și dacă sunt concentrate într-un singur loc, fundația se poate sparge.

Calculele au constatat că atunci când se așează armătura de lucru, lungimea totală a suprapunerii (suprapunerii) tijelor ar trebui să fie de cel puțin 50 de diametre ale tijei.

Spre deosebire de armarea de lucru, armarea de asamblare (conectare) (clemele care acoperă tijele de lucru longitudinale) are o altă sarcină. Astfel, atunci când comprimarea corpului de beton și a armăturii longitudinale în el, acesta din urmă se poate îndoi și trage afară din masivul subsolului, pe care clemele le împiedică. În plus, ele asigură, de asemenea, stabilitatea cadrului la turnarea betonului.

Selectarea armăturii pentru armarea fundației

Cea mai importantă sarcină a creării unui cadru este alegerea diametrului dorit al armăturii. Utilizarea tijelor cu un diametru inutil de mare conduce la o creștere a costurilor de construcție și a construcției în ansamblu, iar tijele cu un diametru mai mic decât este necesar pot exploda.

În construcția de clădiri cu înălțime redusă pot fi utilizate tije cu diametrul de 10-14 mm pentru armarea de lucru, iar pentru cleme - armătură netedă cu diametrul de 6 mm (așa-numitul "sârmă"). O astfel de alegere este justificată în marea majoritate a proiectelor, dar chiar și pentru astfel de clădiri merită să se ordoneze calcularea armăturii ținând cont de condițiile specifice.

Realizarea ramelor de armare cu propriile mâini

Conectarea elementelor de cadru produse în două moduri:

În primul caz, tijele suportului de transport și ale fitingurilor de legare sunt conectate prin răsucirea de la o sârmă moale specială. Această metodă are mai multe avantaje:

• structura metalului nu este perturbată;

• secțiunea de armare la îmbinări nu este redusă.

Tijele de diametru mare sunt greu de fixat în siguranță cu fire de sârmă. Și deoarece efectul termic negativ din sudură cu astfel de diametre scade, cu diametre de armare mai mari de 25 mm, sudarea este de obicei utilizată.

O atenție deosebită ar trebui acordată consolidării îmbinărilor de colț și intersecțiilor "benzilor" fundației. Aici, cuștile de armare separate se convertesc în unghiuri drepte și trebuie să fie unite în mod fiabil și corect într-un singur întreg. Pentru a face acest lucru, puteți merge în două moduri.

1. Eliberă îndoire și plumb de întărire în peretele de îmbinare, unde să se leagă cu cadrul adiacent. În acest caz, tijele dau naștere pe ambele părți.

2. Miezurile cadrelor sunt conectate prin plăci de armare separate în formă de g sau p, similare cu cele de lucru.

Amenajarea fundațiilor plăcilor

În încheierea conversației noastre, luați în considerare fundația așa-numită "slab". Este o placă de beton armat pentru întreaga zonă a clădirii. Se folosește în cazul solurilor slabe, care se întăresc.

Ca un caz special de placă, puteți lua în considerare o pernă monolit, dispusă sub fundul benzii de blocuri prefabricate.

Caracteristicile fundațiilor de plăci:

• dimensiunea semnificativă a zonei de referință permite reducerea încărcării unității pe unitatea de suprafață;

• ușor afectate de deplasarea orizontală a solului;

• potrivite pentru clădiri de orice aspect.

Armarea fundației plăcii se realizează prin armarea rețelelor de tije de același diametru. Instalăm grilele atât de jos cât și deasupra plăcii, asigurând un strat protector de beton.

În concluzie, despre întărirea fundațiilor cu mâinile lor

După cum puteți vedea, consolidarea fundației cu propriile mâini este o chestiune destul de fezabilă, dar responsabilă: greșeala făcută în procesul de betonare nu poate fi fixată. Prin urmare, începând să lucrați, nu ezitați să consultați constructorii cu experiență, citiți codurile și reglementările în construcții (SNiP) în proiectarea și construirea fundațiilor și consolidarea lor. Puteți afla mai multe despre fundațiile din subiectul respectiv, puteți pune o întrebare de mai jos în comentarii sau aici. Succesele muncii!

Cum se lucrează cu armături pentru fundații de benzi?

Pentru ca lucrările de construcție să reușească, trebuie să pregătiți în mod corespunzător fundația, care trebuie să aibă o marjă de siguranță imensă și să reziste la orice încărcătură. Pentru aceasta este necesar să se realizeze o serie întreagă de lucrări menite să consolideze și să consolideze stabilitatea structurii.

Armatura de fundație este cea mai ușoară cale de a consolida fundațiile clădirii. Mai mult decât atât, o astfel de îmbunătățire ar trebui utilizată fără întârziere, deoarece fără un cadru armat, betonul nu va fi capabil să reziste mai mult timp la factorii distructivi și acest lucru este plin de consecințe grave care pot face imposibilă utilizarea clădirii în continuare.

Cum să realizați consolidarea fundației?

Procedura de întărire a fundației unei clădiri presupune folosirea barelor de metal ca un cadru de susținere, peste care va fi turnat un strat de beton. Este suficient să vedeți întărirea fundației banda în fotografie pentru a înțelege esența întregului proces.

În acest caz, este necesar să se ia doar tije cu indicatori de plasticitate înalți, deoarece elementele rigide întărite, atunci când sunt îndoite, nu pot rezista și se descompun, ceea ce le va face absolut inutile în funcționarea ulterioară. Principala sarcină a metalului este aceea de a conține beton într-un singur întreg, deoarece clădirea se poate micșora în timp și fundația se va sparge, ceea ce va pune în pericol utilizarea ulterioară a obiectului.

Dacă vă uitați la consolidarea fundației banda de pe video, puteți vedea că lucrarea se face într-o implementare pe etape. Fiecare operațiune tehnologică trebuie să fie efectuată în strictă conformitate cu instrucțiunile profesioniștilor, deoarece altfel nu va fi posibil să se obțină beneficii maxime din protecția suplimentară. Prin urmare, merită acordată o atenție deosebită pregătirii și desfășurării operațiunii:

 • 1. Mai întâi trebuie să decideți cu privire la dimensiunile clădirii și să pregătiți o platformă plată pentru construcție. Pentru a face acest lucru, cu ajutorul echipamentului de excavare, îndepărtați stratul superior de sol fertil și îndepărtați toate elevațiile și depresiunile.
 • 2. În a doua etapă, trebuie să săturați un șanț de-a lungul căruia fundația va trece, astfel încât să puteți pregăti terenul pentru construcții. În funcție de tipul de sol, va fi necesar să se ia măsuri suplimentare, de exemplu, crearea unei plăci de nisip cu pietriș, care va fi responsabilă pentru scurgerea apei din clădire.
 • 3. în continuare se pregătește armarea pentru fundația benzii, care constă dintr-un număr mare de tije metalice interconectate. Proiectarea este creată în conformitate cu o schemă pregătită anterior, astfel încât să puteți lucra în siguranță în conformitate cu planul și să nu căutați o metodă deja în cursul operației. În același timp, există două abordări pentru conectarea armăturii: sudarea sau tricotarea. Prima este mai simplă și mai sigură, dar cea de-a doua se manifestă mai bine în funcționare pe soluri "plutitoare", unde este important ca fundația să fie ajustată structurii solului, în timp ce clădirea însăși nu este deteriorată și nu trebuie demolată.
 • 4. După pregătirea fundației, se instalează cofrajele și fundația este turnată cu beton de înaltă calitate, care este rezistent la îngheț și alți factori.

O atenție deosebită ar trebui să fie consolidarea colțurilor fundației benzii, deoarece zonele slabe se formează întotdeauna la punctele de joncțiune, ceea ce poate duce în cele din urmă la un rezultat nefavorabil care necesită închiderea de urgență a clădirii și restructurarea acesteia.

Ce parametri ar trebui luați în considerare?

Calculul armării fundației benzii se realizează ținând seama de următorii factori:

 • • tipul de sol pe care se realizează construcția;
 • • numărul de etaje ale clădirii și greutatea sa aproximativă;
 • • activitatea seismică pe șantier.

În conformitate cu datele obținute pentru aceste poziții, se întocmește o schemă de întărire a fundațiilor de benzi. Numai cu ajutorul lui va fi posibilă finalizarea corectă a concepției. La alegerea armăturii este necesar să se acorde atenție gradului de oțel din care a fost fabricat. Doar după aceea puteți cumpăra o opțiune potrivită. La șantierul de construcții va trebui să folosiți un șlefuitor astfel încât să puteți tăia corect armarea în părți cu lungimea necesară. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie îndoită.

Desenele pentru consolidarea fundației banda trebuie făcute cu privire la indicatorii reali. În zilele noastre, le puteți face nu pe hârtie, ci într-un program informatic special, în formă tridimensională. Acest lucru vă va permite să înțelegeți imediat ce exact rezultatul este așteptat la ieșire și cum poate fi obținut. De asemenea, trebuie să consultați în mod regulat desenele atunci când efectuați lucrări pentru a preveni abaterile de la plan.

Numai consolidarea corectă a fundației banda va permite atingerea scopului. Prin urmare, trebuie să încercați din greu și să respectați toate codurile de construcție.

Tehnologia de execuție a muncii

Întărirea fundației tipului de bandă cu propriile mâini nu va fi prea dificilă, dar va dura mult timp. Veți avea nevoie de asemenea pentru a obține o mașină de sudură sau un cârlig special pentru fitinguri de tricotat. Utilizând unul dintre aceste unelte, elementele adiacente vor fi conectate între ele.

De asemenea, este important de menționat că întărirea fundațiilor de benzi monolitice este practic imposibilă singură, deci va trebui să găsiți un asistent. El va trebui să susțină armarea până când este fixat, va ajuta la expunerea secțiunilor lungi în mod egal și, în general, va oferi diverse asistențe auxiliare în timpul operației.

Amenajarea fundației de bandă cu armare din fibră de sticlă va avea loc oarecum mai ușor, deoarece nu este nevoie de sudură, iar materialul în sine este mult mai ușor decât metalul, astfel încât nu va exista probleme cu transferul și tăierea acestuia.

Reguli pentru consolidarea fiabilă a fundațiilor benzilor

Betonul rezistă efectelor de îndoire bine, dar nu se poate face singură cu îndoire. Pentru a asigura capacitatea portantă a armăturii de la subsol, să-și facă propriile mâini. Într-o măsură mai mare, aceasta se aplică structurilor de bandă și plăci. În piloni și stâlpi, metalul este stivuit mai mult din considerentele de proiectare decât nevoia reală.

Reguli de întărire

Armarea fundațiilor de benzi și oricare alta se realizează în conformitate cu următoarele reguli:

 • pentru armarea de lucru folosiți tije de clasă nu mai mici de A400;
 • Nu se recomandă utilizarea de sudura pentru conectarea tijei, deoarece slăbește secțiunea transversală;
 • Este imperativ să legați cadrul metalic al armăturii de colțuri, nu este permisă sudarea;
 • chiar și pentru clemele de furtun, nu este recomandată întărirea netedă;
 • este necesar să se respecte cu strictețe un strat protector de beton egal cu 4 cm, ceea ce va proteja metalul de coroziune (rugina);
 • în fabricarea cadrelor, tijele pe direcția longitudinală sunt legate de o suprapunere, care se presupune a avea cel puțin 20 de diametre de tije și cel puțin 25 cm;
 • Cu aranjarea frecventă a metalelor, merită să controlați dimensiunea agregatului în beton: nu trebuie să se blocheze între tije.

Un exemplu de plasare a cadrului de armare

în fundație de benzi

Cusca de armare pregătită corespunzător este jumătate din succes. El este cel care va salva fundația în cazul unor deformări inegale care generează sarcini de îndoire. Merită să examinați în detaliu chestiunea exemplului unei fundații de bandă cu propriile mâini.

Ce accesorii sunt necesare pentru construcție

Armarea fundației benzii implică prezența a trei grupe de tije:

 • muncitorii care se aliniază de-a lungul centurii;
 • transversal orizontal;
 • transversal vertical.

Armatura transversală sub fundația benzii este de asemenea numită cleme. Scopul său principal este de a uni tijele de lucru. Armarea fundațiilor de benzi se realizează în strictă conformitate cu documentele de reglementare. Ce armare este necesară pentru fundație? Pentru a da un răspuns corect efectuați calcule complexe.

Pentru a nu angaja profesioniști, puteți face o versiune simplificată. Tehnologia de armare a fundației benzii pentru o casă mică vă permite să desemnați secțiunile constructiv. Acest lucru se datorează faptului că banda are o încărcătură relativ mică și funcționează în principal în compresie.

Pentru a realiza un cadru de armare, folosiți constructiv, adică minimul permis, dimensiunile secțiunilor:

 • Pentru armare de lucru - 0,1% din suprafața secțiunii transversale a fundației pentru casă. În plus, dacă partea benzii este de 3 metri sau mai mică, se presupune că valoarea minimă admisă este de 10 mm. Dacă partea laterală a clădirii are o lungime mai mare de 3 m, atunci diametrul armăturii de lucru nu poate fi mai mic de 12 mm. tije cu o secțiune transversală mai mare de 40 mm nu sunt permise.
 • Clesti orizontale nu pot avea diametrul mai mic de un sfert din muncitori. Din motive constructive, este prescrisă dimensiunea de 6 mm.
 • Diametrul armăturii verticale depinde de înălțimea benzii pentru fundația casei. Pentru suprafețe puțin adânci, ale căror dimensiuni sunt de 80 cm și tije mai puțin adecvate de la 6 mm.

Normele de întărire a fundației benzii de tip încastrat prevăd utilizarea tijelor de 8 mm sau mai mult.

Diagrama secțiunilor tipice ale barelor de armare

Dacă se construiește o clădire din cărămidă, merită stabilită armarea cu o marjă mică. Această opțiune va da încredere în fiabilitatea proiectului.

Schema de întărire a fundației benzi implică conectarea tijelor prin metoda de legare. Rama conectată are o rezistență mai mare decât cea sudată. Acest lucru se datorează faptului că crește probabilitatea de ardere a metalului. Dar această regulă nu se aplică elementelor de fabricație. În afara șantierului de construcție, este posibilă conectarea pieselor fără pierderi semnificative de rezistență.

Plasarea armaturii

Pentru a crește viteza de lucru, este permisă întărirea fundației pe secțiuni drepte prin metoda de sudare. Dar puteți consolida colțurile folosind numai fir de tricotat. Aceste părți ale structurii sunt cele mai responsabile, deci nu trebuie să vă grăbiți.

Înainte de a împleti armatura pentru fundații de benzi, trebuie să pregătiți materiale și unelte. Există două moduri în care se realizează legarea metalică:

Prima opțiune este disponibilă, dar este potrivită numai pentru volume mici. Așezarea armăturii în fundație în acest caz va dura mult timp. Pentru conectare este utilizată o sârmă răsucite cu un diametru de 0,8-1,4 mm. Utilizarea altor materiale nu este permisă.

Schema de legare a armăturii pentru fundații de benzi

Pentru a-ți construi casa, trebuie să fii răbdător și atent. Nu trebuie să economisiți timp și bani, deoarece pot provoca probleme în timpul funcționării. Cu conexiunea de tije de-a lungul lungimea problemelor nu ar trebui să apară. În acest caz, procesul este destul de simplu, este important doar să se respecte cantitatea minimă de suprapunere.

Dar cum să legați armături pentru fundații de benzi în colțuri? Există două tipuri de articulații de colț: între două structuri perpendiculare și la intersecția unui perete cu altul.

Ambele opțiuni au mai multe tehnologii pentru a lucra. Pentru pereții colțari utilizați următoarele:

 1. Picior tare. Pentru a efectua lucrul la capătul fiecărei tije, faceți un "picior" la un unghi drept. În acest caz, tija seamănă cu un poker. Lungimea piciorului trebuie să fie de cel puțin 35 de diametre, este mai bine să alocați mai mult. Partea curbată a tijei este atașată la secțiunea perpendiculară corespunzătoare. Astfel, se demonstrează că tijele exterioare ale cadrului unui perete sunt conectate la pereții exteriori ai celuilalt, în timp ce tijele interioare sunt sudate pe cele exterioare.
 2. Cu ajutorul gulerelor de formă L. Procedura este similară versiunii anterioare. Dar, în acest caz, piciorul nu este făcut, ci este luat un element în formă de "G", a cărui latură are o lungime de cel puțin 50 de diametre din armătura de lucru. O parte este legată de cadrul unui singur perete, iar cealaltă de cadru este perpendiculară. În același timp, tijele interioare trebuie să fie conectate la cele exterioare. Pasul clemelor trebuie să fie de trei sferturi din înălțimea peretelui subsolului.
 3. Cu ajutorul clemelor în formă de U. La unghi aveți nevoie de două elemente, lungimea laturilor cărora va fi de 50 de diametre de armare. Fiecare din gulerele lor este sudat la două tije paralele și la o tijă perpendiculară.

Armarea colțurilor fundației

Cum să întăriți în mod corespunzător fundamentul benzii la unghiuri obtuzive. Pentru a face acest lucru, tija exterioară este îndoită la gradul dorit și atașată la aceasta ca o armătură suplimentară. Elementele interne sunt atașate la exterior.

Diagrama de armare corectă și incorectă a unghiurilor obtuze

Pentru a plasa armatura în joncțiunea unui perete cu altul, folosiți aceleași metode ca și în cazul anterior:

Amploarea suprapunerilor și conexiunilor se presupune a fi de 50 de diametre. La efectuarea lucrărilor, merită să ne amintim cele mai frecvente greșeli:

 • legare în unghi drept;
 • lipsa de comunicare între elementele interne și externe;
 • tijele longitudinale conectează firele vâscoase.

Erori comune de împerechere

Nu repetați aceste greșeli când vă construiți propria casă.

Utilizarea cârligului de croșetat

Înainte de consolidarea fundației benzii, merită să știți cum să utilizați scula de lucru. O armă specială este folosită rar pentru locuințe private, iar astfel de echipamente necesită costuri suplimentare. Investiția într-un instrument este benefică numai pentru a îndeplini ordinele, și nu în construirea unei singure case.

Din acest motiv, cârligul a devenit cel mai comun instrument pentru împerecherea în locuințe private. Va fi mai ușor să îl utilizați dacă pregătiți șabloane speciale în avans. Acest detaliu funcționează ca un banc de lucru și facilitează foarte mult munca. Lucrurile vor merge mai repede. Pentru a realiza un șablon sunt necesare blocuri din lemn, lățimea cărora este de aproximativ 30-50 cm, iar lungimea nu poate depăși 3 m, deoarece un astfel de banc de lucru este incomod de folosit.

Cea mai obișnuită mod de a tricot - croșetat

În dispozitivul din lemn trebuie să găuriți canelurile și găurile care vor repeta conturul barelor din cadru. În astfel de deschideri, bucăți de sârmă de tricotat cu lungimea de 20 cm fiecare sunt așezate în avans și apoi barele de armare sunt fixate.

Pentru a înțelege tehnologia împerecherii, puteți lua în considerare exemple. În timpul construcției, sunt necesare două opțiuni: pentru firele de păr (când elementele sunt perpendiculare între ele) și pentru articulațiile care se suprapun. Într-o fundație de benzi, este adesea nevoie de oa doua tehnologie, în construirea unei structuri de placă, prima este cea mai relevantă.

Pentru a conecta cadrul pus într-o singură unitate la îmbinarea unei suprapuneri, cârligul trebuie utilizat în această ordine:

 1. conexiunile sunt realizate în mai multe locuri de-a lungul lungimii îmbinării, locația firului este atribuită astfel încât să fie localizată în partea profundă a profilului de armare;
 2. sârmă este pliată în jumătate și pusă sub joncțiune;
 3. utilizați cârligul pentru a fixa bucla;
 4. capătul liber până la sculă și să-l impună cu o mică îndoire;
 5. începeți să rotiți cârligul, răsuciți firul;
 6. scoateți cu grijă instrumentul.

Procedura cu o singură tură se repetă de 3-5 ori. Elementele de îmbinare la un moment dat, cum se procedează la îmbinarea încrucișată, nu sunt suficiente. Legarea armăturii sub fundație în acest caz nu va fi fiabilă, deoarece fixarea la un punct nu împiedică schimbarea elementelor.

Conectarea corectă a ramei va garanta fiabilitatea, durabilitatea și durabilitatea părții purtătoare a clădirii.

Amenajarea armăturii în fundația benzii: etape de lucru, caracteristici, consum

Fiecare dintre noi visează că casa de locuit nu este numai caldă, ci și caldă, stabilă și sigură. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să se acorde atenție calității fundației instalate. Astfel, instalarea armăturii într-o fundație de bandă poate crește rezistența la uzură și celelalte calități principale cu 60-70%.

Luați în considerare procedura de plasare a ochiurilor de plasă în detaliu folosind exemplul celor mai populare tipuri de fundații de soclu, precum și cel mai solicitat tip de soclu.

Baza de tip banda

În primul rând, este necesar să trăim în mai multe detalii cu privire la particularitățile fundației benzii.

Are forma de "bandă" aplicată de-a lungul întregului perimetru al clădirii. Principalul material pentru aceasta este soluția de beton.

Luați în considerare principalele sale caracteristici:

 • Instalare ușoară
 • Durata minimă de muncă
 • Economisiți bani prin muncă manuală fără utilizarea echipamentului specializat
 • Întregul proces de construcție nu necesită lucrul cu o cantitate mare de materii prime.
 • Termen lung de funcționare (termenul de utilizare poate atinge 100 de ani)

De ce este necesar să se întărească plasa de armare a subsolului

Mulți consideră că betonul este cel mai puternic și mai durabil material de construcție. Cu toate acestea, de fapt, acest material este destul de fragil.

 • Este posibil să se prăbușească datorită unei schimbări de crustă.
 • Expus la umiditate, care poate duce la distrugerea treptată.
 • Cu timpul, părțile principale care alcătuiesc soluția pot începe să se prăbușească.

Pentru a preveni distrugerea prematură și pierderea rezistenței betonului, este necesar să o consolidați prin suprapunerea rețelei de armare. Montarea fundației benzii de întărire este făcută cu ușurință. Aproape toată lumea poate efectua lucrări de construcții pe cont propriu. În acest caz, constructorii nu sunt obligați să aibă o educație specială sau abilități neobișnuite.

Caracteristici de stivuire

Trebuie să vă familiarizați cu principalele caracteristici ale instalării:

 • Pentru lucru este necesar să folosiți tije puternice din oțel. Diametrul optim - 1,2 cm
 • Acordați o atenție deosebită lucrului în colțuri și în articulațiile fundației. Este foarte important să se respecte tehnologia corectă de lucru în aceste locuri. Încălcarea acestuia va duce la distrugerea ulterioară a întregii structuri.
 • Tricotarea armăturii fundațiilor de benzi se realizează în felul următor:

- pentru barele verticale, este necesar să fixați tijele așezate suprapuse și diagonale pe suprafața orizontală a grilei.

 • În interiorul colțurilor și la articulații ar trebui să apară intersecția tijelor.
 • Tijele ar trebui să fie bine întinse de-a lungul întregului perimetru al clădirii.

Principalele nuanțe ale lucrării

De asemenea, la locul de muncă este necesar să se țină seama de proprietățile de bază ale ochiurilor de armare.

 • Materialul beton este ușor supus deformării și ruperii. Pentru ao elimina, bazele de armare sunt aplicate prin armare.

Astfel, în colțuri, intersecții și pliuri ale bazei se obține o rezistență ridicată.

Probabilitatea de rupere este redusă.

 • Pentru ca baza să aibă un nivel crescut de rezistență în secțiuni, se recomandă efectuarea unei proceduri pentru armarea verticală.
 1. tijele metalice au rolul de a sprijini suporturile de bază
 2. pas de instalare a armăturii verticale - nu mai puțin de 50 cm
 • Pentru ca grila să nu se deterioreze și să nu se prăbușească sub influența mediului, este necesar să se realizeze procedura de întărire a acesteia.

Pentru a face acest lucru, materialul este imersat într-o soluție de beton.

Partea inferioară a substanței este tratată cu beton la 70 cm, partea superioară - la 6 cm.

 • Când efectuați proceduri, puteți utiliza mai multe straturi de material. Pentru ao întări, folosiți cel puțin 3-4 tije pe fiecare strat.
 • Pentru a obține un rezultat eficient, se utilizează materiale cu etichetare internațională A - W.
 • Cantitatea de material este de obicei măsurată în tone. Pentru a calcula, este necesar să se efectueze măsurători preliminare cu privire la grosimea și lungimea necesară a materiei prime.

Armatura pentru bază

Alegerea corectă a materialelor

 1. tije auxiliare
 2. principalul
 • Alegerea corectă a diametrului secțiunii transversale depinde de climă, mărimea necesară a încărcăturii, nivelul presiunii, caracteristicile tehnice ale materialului (de obicei variază în jur de 1-2 cm)
 • Tijele auxiliare sunt obligate să lege și să fixeze elementele. Dimensiunea medie a grosimii e poate ajunge de la 0,5 la 1 cm
 • Materialele verticale sunt instalate în 2 moduri:
 1. condus în pământ
 2. Montat pe o suprafață de bază rigidă

Realizarea lucrărilor

Instalarea unui strat de armare constă din următoarele etape principale:

 1. Lucrări pregătitoare
 2. cofraje
 3. Legarea armaturii fundațiilor de benzi
 4. Așezați-l direct în bază

Instrumente utilizate

Pentru lucrări avem nevoie de următoarele materiale de construcție:

 • Tije de tije. Diametrul este de până la 1,4 cm. Cantitatea optimă este de la 4 la 8. Pentru a obține cea mai mare rezistență, se recomandă utilizarea a cel puțin 8 tije.
 • Sârmă. Este necesar să faceți legăturile de legătură între ele. Acestea sunt plasate de-a lungul perimetrului bazei pe întreaga sa lățime. Spațierea armăturii suportului de bandă este de cel puțin 50-70 cm

Toate uneltele trebuie să aibă o suprafață plană, fără daune și așchii. Este necesar să le pre-tratăm cu o soluție specială pentru prevenirea coroziunii.

 • Sârmă pentru conectare. Diametrul acestuia este cuprins între 1 și 1,2 cm. Se utilizează pentru a conecta tije (longitudinal și transversal)
 • Clip specializat pentru legare. Efectuează funcția de legare a firului. Cu toate acestea, acesta are cea mai bună performanță.
 • Cârlig special pentru plasă de tricotat. Puteți să o faceți singur sau să achiziționați un instrument electric special.
 • Din uneltele profesionale, puteți selecta un pistol specializat pentru legarea tijelor.
 • Echipamente de sudare. Se folosește în cazul în care este necesară o rigiditate suplimentară pentru materiale.

Banda de bază cu fitinguri

Realizarea lucrărilor

 1. Pregătirea locului. Marcarea teritoriului. Curățați fundația de praf, murdărie, resturi.
 2. Calcularea forței de încărcare a materialelor. Determinarea cantității de materii prime utilizate.
 3. Alegerea numărului de materiale, tipul, dimensiunea materiilor prime.
 4. Care transportă cofraje. Cherestea este realizată cu ajutorul plăcilor din lemn. Ele pot fi fixate pe sol și stabilizate prin fixarea lor cu suporturi speciale din lemn sau metal. Panourile de cofrare sunt instalate într-un șanț excavat.
 5. Pentru a consolida structura poate fi un sistem de drenare. Se compune din straturi de moloz și nisip. Straturile trebuie să fie bine amortizate. Înălțimea lor nu trebuie să depășească 10 cm.
 6. În interiorul șanțului, la o distanță de 2 m una de cealaltă, sunt instalate tije metalice verticale. Le puteți întări cu o soluție de beton și cu o penetrare în pământ.
 7. Realizarea legării plaselor de armare.
 8. Fir de fixare pe bare metalice verticale.
 9. Celulele de plasă trebuie instalate la o distanță de cel puțin 5 cm de pereții subsolului. Acest lucru va împiedica ruginirea și coroziunea lor prematură.
 10. Toate elementele de construcție trebuie instalate în mod uniform în raport cu nivelele orizontale și verticale. Pentru a obține rezistență, este necesar să întăriți grila cu fragmente de cărămizi.

Consumul de materiale

Este foarte important să se calculeze corect cantitatea necesară de materiale de construcție.

Depinde de suprafața totală a fundației benzii, zona clădirii.

În cazul în care suprafața medie a bazei 36 sq recomandat să utilizeze tije cu o secțiune transversală de 1,4 cm, în acest caz, este necesar 30 m de material cu ochiuri de 1 nivele: 24 m întărire în jurul perimetrului capacului 6 m - pentru decorațiuni interioare..

Dacă se utilizează 4 nivele ale rețelei, este necesar un material de construcție de 120 m: 100 m materii prime per perimetru, 20 m pentru lucrări de finisare internă.

 • Pasul mediu - 50 cm
 • Banda acceptabilă - 30 cm

Calculele preliminare nu vor fi necesare dacă achiziționați un tip de armătură compozit.

Armarea în timp util a fundației banda vă permite să-l consolidați și să-i dați rezistență și rezistență. În timpul lucrului este necesar să se facă calcule preliminare și să se urmeze pașii de bază.