Fa-o singură - cum să o faci singur

Problema hidratării este întotdeauna relevantă. Multe sate de vacanță sunt situate în zonele joase cu pământ argilos sau cu un depozit de apă subterană. De la sfârșitul iernii, când zăpada se topește activ, situl nu mai este pus pe picioare. Iar apa costă până la jumătatea primăverii!

Activitatea grădinii trebuie amânată până la o dată ulterioară... Da, și majoritatea plantelor nu sunt în măsură să supraviețuiască în astfel de condiții! Alegeți și planificați soluții la problemă.

Construim un sistem de drenare

1. Dacă apa subterană este adâncă și numai umiditatea este afectată după topirea zăpezii sau ploii abundente, ea poate fi îndepărtată folosind un sistem de caneluri. Ei bine, dacă site-ul este situat sub pantă.

Apoi, în punctul cel mai de jos, puteți aranja un iaz sau puț de apă, din care pompa va fi ușor pompată de apă.

Drenarea de suprafață se face în jurul perimetrului amplasamentului și întotdeauna în jurul clădirilor.

Din punct de vedere al specialiștilor, este o colecție de canale bine montate, dotate cu capcane de nisip, precum și grilaje de protecție care îndeplinesc o funcție decorativă. Dar, să zicem, proprietarii de vile, ale căror locuințe nu sunt destinate unei șederi permanente, această întrebare este mai ușor de rezolvat. Deschiderile de beton deschise sunt realizate în jurul clădirilor, care pot fi curățate cu ușurință de gunoi cu o perie. Și de-a lungul gardurilor, canelurile sunt acoperite cu geotextile și umplute cu moloz sau cu pietricele.

Apa subterană poate fi combătută numai cu ajutorul unei conducte subterane. Vă sfătuiesc cu tărie să nu vă experimentați, ci să vă adresați unui profesionist cel puțin pentru a determina punctul de deversare a apei și pentru a elabora un plan pentru amplasarea țevilor de drenaj.

Peskuem

2. În paturile de flori și paturile adăugați treptat nisip. Acesta va îmbunătăți absorbția solului și va contribui la o distribuție mai uniformă a umidității peste stratul superior. Pentru solul de lut pe 1 mp M ia aproximativ 30 kg de nisip.

Noi livrăm solul

H. Dar numai atunci când a fost deja finalizat drenajul de suprafață și a fost construită o casă.

Plantem mesteacăn și salcie

4. Acești copaci foioase, în detrimentul unui sistem puternic de rădăcină, dau bine pământului. Din păcate, această metodă de drenaj a apei nu este potrivită pentru zonele mici.

În cazul în care pentru a aduce apă de pe site-ul

Puțini, unde acum puteți găsi un teren de nivel. Mai ales această problemă se referă la zona suburbană. La urma urmei, atunci când suprafața solului este neuniformă, apa după ploaie formează baltă care nu numai că poate distruge întreaga dvs. cultură, dar poate conduce la umezirea fundațiilor clădirilor. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l faci când construiești o casă de vară este să te gândești unde să dai apă de pe site. Chiar și în cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri știau foarte bine că apa ar trebui să fie drenată cât mai mult posibil din casele lor pentru ca aceasta să rămână îndelungată.

Sistem de drenare pe site cu propriile mâini.

Excesul de apă aduce multe probleme, atât pe teren, cât și în casă. Pe site-ul datorită excesului de apă nu ia rădăcini plante și copaci care nu le place o mulțime de apă. Și în casă, desigur, fundația și camerele inferioare, cum ar fi subsolurile, sunt afectate în primul rând, deoarece produc mucegai și ciuperci, care apoi ajung în casa însăși.

Scurgerea la cabana de vară

Soluția cea mai fiabilă a problemei va fi drenarea de înaltă calitate. Dar, înainte de a face acest lucru, este necesar să se stabilească tocmai toate motivele apariției stagnării apei în zonă. Pentru zona suburbană există mai multe metode de redirecționare a apei de pe amplasament. Sistemele de drenaj sunt conducte care sunt interconectate și elimină perfect umiditatea în exces de pe suprafața solului.

Este mai bine să începeți să faceți lucrări de drenare fie în toamnă, în perioada ploioasă, fie la începutul primăverii, când se topeste zăpada. Apoi, este foarte ușor să observați în ce locuri se colectează apa și unde este mai bine să se descarce. Cu un rezultat bun, o astfel de muncă ar trebui să aibă încredere profesioniștii care vor face cu siguranță totul eficient și rapid. Dar dacă site-ul dvs. este mic, puteți încerca singur.

În primul rând, este mai bine să elaborați un plan de lucru, astfel încât să puteți vedea în mod clar unde este apa și unde să o luați. Locul natural, cum ar fi un râu, un curs de apă sau o râu, este cel mai bine servit ca aport de apă. Se va lăsa apa din zona drenată. De obicei, drenajul are mai multe sarcini. Aceasta este devierea apei după topirea zăpezii, astfel încât să puteți merge în jurul locului în mod normal deja în această perioadă și să scădeți nivelul apei subterane și, desigur, să eliminați apa după precipitații prelungite. Există mai multe tipuri de drenaj. Primul este de a devia în mod deschis apa din sit, de exemplu, într-un șanț. A doua metodă este de a lua țeavă, este, de asemenea, numit închis. Iar a treia metodă este umplerea apei cu materiale precum pietriș, cărămidă spartă, lemn de pene.

Pentru a elimina apa din sit prin șanțuri este cea mai ușoară și mai ieftină opțiune. Pentru el, șanțurile deschise sunt excavate în jurul perimetrului teritoriului la o adâncime de 0,6-0,7 metri și lățime de 0,5 metri, în timp ce pereții lor sunt înclinați la 30 de grade. Apa din ele se duce într-un șanț comun. Această metodă are avantajele sale. Îndepărtează apa care apare în timpul precipitațiilor și în timpul topirii zăpezii, interceptând-o. Dar este demn de remarcat faptul că această metodă nu adaugă frumusețea teritoriului dumneavoastră, pentru că va fi complet săpat. Desigur, puteți închide aceste șanțuri, pentru că acestea trebuie să adoarmă cu nisip sau pietriș. Dar trebuie să admitem că această metodă nu este cea mai eficientă.

Planul de drenaj al apei de pe amplasament.

Pentru a aduce apa prin țevi închise, este necesar să se așeze șanțuri care vor avea o adâncime de 0,7-1,5 metri și o lățime de 0,25-0,4 metri. Ei trebuie să se sapă cu o înclinație spre canalul sau drenajul natural. Fundul inferior ar trebui să fie acoperit cu nisip sau centimetri de pietriș la 15. Și deja pe partea de sus a acestui și a pus conducte pentru drenaj. Și din nou șanțul este umplut cu nisip și moloz, astfel încât conducta să fie în interiorul acestui strat. Și bineînțeles, în afară de tot ceea ce trebuie să adormi pe pământ. În mod tipic, acest tip de drenaj al apei este realizat sub forma unui pom de Crăciun, când din toate părțile apei pătrunde în țeavă principală și se află deja pe ea este afișat în puț sau în altă parte. Aceasta este metoda cea mai fiabilă pentru curățarea apei, deoarece țevile sunt foarte durabile. În această calitate, este un mare plus al acestei metode față de celelalte.

În metoda de umplere, pentru a aduce apa, lemn de pene, ramuri de copaci și pietre sunt plasate pe fundul șanțului și toate acestea sunt de 20-25 cm.

Norme de drenaj

Schema sistemului de drenaj.

Dar toate tipurile de drenaj au propriile reguli generale. De exemplu, după orice metodă de deviere a apei prin acest teritoriu, este imposibil să mergeți prin transport. Dacă este foarte necesar, este mai bine să impuneți plăci din lemn, dar atunci trebuie să slăbiți solul.

Există un alt tip de drenaj, care se numește canal de furtună. Acest lucru se întâmplă atunci când jgheaburile sunt instalate pe conductele sub acoperiș și apa care curge de pe acoperișuri se colectează de-a lungul acestora. Apoi, apa curge prin țevi într-un șanț, într-o râpă sau într-o altă scurgere.

Există o altă metodă, este relativ nouă și, prin urmare, nu este atât de des folosită, dar este destul de eficientă în munca sa. Acestea sunt puțuri de drenaj care elimină bine apa de sus. Un puț este forat cu ajutorul unui burghiu cu o adâncime de 2-4 metri și se introduce o țeavă de drenaj, care este umplută la vârf cu moloz și acoperită cu folie și este acoperită cu pământ deasupra. Un astfel de puț este greu de observat, dar va dura mult timp și va asigura scurgerea apelor care distrug fundația clădirii.

Pentru a supraveghea funcționarea sistemului de drenaj și pentru a curăța astfel de conducte, trebuie să vă gândiți în prealabil la crearea de fantane. Practic cel mai adesea folosit pentru acest produs gata.

Cum să evacuați zona umedă din apă: modalități eficiente de a face față umidității excesive

Excesul de apă din dacha duce la scurgerea solului, randamentele reduse ale culturilor horticole, deformarea clădirilor rezidențiale și agricole. În acest caz, oricine a întâmpinat o astfel de problemă, este important să știți cum să scurgeți zona din apă cu propriile mâini.

Ce influențează alegerea metodei de deshidratare

Acumularea apei în zonă poate apărea din mai multe motive, dar cele principale sunt după cum urmează:

 • creșterea nivelului apelor subterane;
 • situl este situat în zonele joase, ceea ce contribuie la acumularea rapidă a precipitațiilor;
 • soluri argiloase și argiloase cu un coeficient scăzut de absorbție a umezelii.

Cele mai problematice locuri de pe șantier sunt determinate în afara sezonului, când se precipită cantitatea maximă de precipitații - la începutul primăverii și toamna târzie. Se recomandă pomparea apei din amplasament în timpul sezonului uscat - în timpul verii.

Drenarea rapidă a terenurilor se realizează prin mai multe metode. Atunci când alegeți soluția adecvată a problemei, este necesar să luați în considerare principalii factori:

 • tipul și nivelul de permeabilitate a solului;
 • dimensiunea terenului;
 • nivelul optim de scădere a apei;
 • perioada de drenaj a solului din apele subterane;
 • clădirile finalizate pe amplasament care necesită drenaj;
 • direcția surselor subterane;
 • prezența și tipul de vegetație.

Cele mai populare metode de drenaj pe teren sunt sistemul de drenare, gropile de drenaj și șanțuri, elementele de design peisagistic, arbuștii și copacii care iubesc umezeala.

Sisteme de drenare închise și deschise

Sistemele moderne de drenaj vă permit să eliminați rapid și eficient lichidul în exces în zonă. Simularea drenajului constă dintr-o conductă și un recipient de apă. Pârâul, lacul, râul, râul sau șanțul pot fi folosite ca admisie de apă.

Sistemul de drenaj este aranjat de la admisia apei la terenul de teren, cu respectarea distanței optime dintre elementele sale principale. Pe soluri dense cu conținut ridicat de argilă, distanța dintre canalele de scurgere individuale trebuie să fie de 8-10 metri, pe soluri slăbite și înclinate - până la 18 metri.

Drenarea în exterior

Sistemul de drenaj deschis sau francez este un șanț puțin adânc, al cărui fund este umplut cu pietriș și pietre fine. O astfel de drenare se rezolvă foarte simplu: se scurge un șanț de adâncime mică, iar canalele de scurgere sunt trase într-un puț de drenaj sau într-o șanț adâncă până la nivelul unui strat de nisip care este folosit ca un strat de drenaj.

Un jgheab de 1 x 1 m pentru drenaj poate avea o structură închisă și deschisă, fundul său fiind umplut cu pietriș de fracțiune medie și lupte de cărămidă. Astfel de structuri nu se înfundă, ci sunt umplute cu sol, care este spălat cu apă. Din acest motiv, este mult mai dificil să se scurge un puț de acest tip decât un jgheab deschis.

Drenarea închisă

Un dispozitiv complex din punct de vedere tehnic, care îndepărtează rapid excesul de apă și îl împiedică să stagneze. Aranjamentul drenajului închis se realizează cu ajutorul țevilor din argilă sau din azbest ciment cu o aranjare specifică - într-o linie dreaptă sau o herringă. Drenarea de tip închis este adecvată pentru zone situate sub o panta ușoară, care asigură fluxul natural de apă.

Drenurile închise sunt adesea combinate cu sisteme de drenare care permit îndepărtarea apei de la baza casei.

Jgheaburi și șanțuri

Mulți proprietari aleg o modalitate suficient de simplă pentru a rezolva problema desecării parcelelor prin săparea de scurgere și șanțuri. Aranjarea unei găuri în formă de conul se realizează după cum urmează: în cel mai jos punct este necesar să se sapă un șanț de până la 100 cm adâncime, până la 200 cm lățime la partea de sus și 55 cm la partea de jos. Sistemul de drenare este destul de eficient, deoarece umiditatea excesivă poate fi scoasă din gropile de drenaj fără a utiliza fonduri suplimentare.

Procesul de aranjare a jgheaburilor este mai laborios, dar nu mai puțin eficient. Șanțurile sunt scoase de-a lungul întregului perimetru al teritoriului - adâncimea și lățimea sunt de 45 cm. Pereții sunt făcuți la un unghi de 25 de grade. În partea de jos este stabilit luptă cărămidă sau pietriș. Principalul dezavantaj al șanțurilor este deversarea lor treptată, așadar merită să efectuați curățarea și consolidarea în timp util a pereților cu plăci sau plăci de beton.

Elemente de design peisagistic - curenți și iazuri

Efectiv scapa de excesul de apa din zona datorita dispunerii iazurilor si a curentilor artificiale. Elemente similare ale designului peisajului pot fi organizate în zone situate pe o ușoară pantă.

Sursele de apă sunt cel mai bine aranjate în locuri întunecate pentru a evita înflorirea apei. Partea inferioară a iazului artificial este prevăzută cu piatră sau geotextil.

Pentru a spori efectul, alături de un rezervor artificial, puteți ateriza vegetația îndrăgită de umiditate - arbuști, plante, iarbă.

Astfel de forme de peisaj amintesc constructiv de sistemul de drenaj francez, deoarece sunt echipate pe același principiu.

Plantații iubitoare de umiditate - arbuști, copaci și iarbă

Umiditatea-iubitor de copaci, arbuști și ierburi, care sunt capabile să pompeze în exces de apă sunt folosite pentru a scurge solul.

Pentru ca spațiile verzi să înlăture umezeala, este necesar să se știe care soiuri sunt recomandate să fie plantate pe teren. Aceste plantații includ salcie, mesteacăn, arțar, arin și plop.

Nu mai puțin arbusti cerut: păducel, câine a crescut și vezicii urinare. În solurile umede se dezvoltă hortensii, irga, spirea, chubushnik și liliac Amur.

Pentru a da atractivității și esteticii site-ului, sunt plantate flori de gradina care iubesc umezeala, cum ar fi iris, aquilegia si asteri.

Pământul prea umed nu este potrivit pentru cultivarea pomilor fructiferi - pere, mere, prune și caise. Prin urmare, atunci când alegeți copaci, este mai bine să acordați preferință materialului săditor cu un sistem rădăcină puțin adâncă. Plantarea copacilor se desfășoară la altitudini de până la 55 cm.

În acest scop, un picior este introdus în sol, pământul din jurul lui este săpat până la o adâncime de 25 cm. Un răsaduri pregătite sunt legate de cuier, iar rădăcinile sunt stropite cu pământ cu adaos de humus. Gulerul rădăcinii rămâne gol la o înălțime de 8 cm deasupra solului.

După ce plantarea este finalizată, răsadul este turnat abundent în apă pentru a scăpa de golurile de aer dintre sistemul rădăcină și sol.

Este important! Solul umed extrem de umed are o aciditate ridicată, prin urmare, se recomandă să se efectueze suplimentar în timpul uscării. Acest lucru va îmbunătăți calitatea solului pentru grădinărit și pentru uz casnic.

În timpul funcționării, starea solului de pe amplasament este verificată cu atenție, deoarece umiditatea excesivă poate avea un impact negativ asupra culturilor de grădină, a clădirilor rezidențiale și a fermelor. Procedura de scurgere a solului este recomandată simultan cu calcararea.

Acum, fiecare proprietar de pământ știe răspunsul la întrebarea cum să scapi de apă de pe site și să o faci corect. Acest lucru va necesita timp liber, dorință și investiții financiare.

Am luat o informație fragmentară pe această temă, am pus-o într-o grămadă și am renunțat la ea ca pe un fel de "autor" de vedere al problemei.

În primul rând, este necesar să se stabilească conceptul de drenaj și ce se înțelege prin acesta.

O parte a articolului scrisă în articol nu are nicio legătură cu sistemele de drenare și se referă la soiurile de amenajare a sistemelor de canalizare care sunt necesare pe orice teren cu o structură de capital pentru întreaga viață.

Aceste sisteme se pot suprapune doar parțial cu drenajul sau pot fi complet independente.

În acest caz, încă implementat în mod eronat! Stormele de canalizare nu necesită filtrarea prin așa-numitele. "Câmpurile de filtrare", deoarece apa de ploaie este deja curată și trebuie doar să fie îndepărtată de pe amplasament / structură pentru a preveni aglomerarea și / sau distrugerea fundațiilor (câmpurile de filtrare pur și simplu nu pot face față dușurilor puternice, iar întreaga "groapă" pentru a sprijini canalizarea din casă).

Cum se procedează corect - uitați-vă la resursele de profil în care opțiunile de amenajare a "apelor pluviale" sunt considerate în detaliu și de obicei nu provoacă dificultăți în amenajare.

Implementarea sistemului de drenaj este o măsură de inginerie complet diferită și, în primul rând, este necesar să aflăm principala întrebare: aveți nevoie de ea într-adevăr și în principiu și care dintre ele?

Inundarea în primăvara sitului după dezghețarea intensă a zăpezii sau a ploilor grele nu este deloc un semn al necesității de a organiza un sistem de drenaj (de obicei nu ieftin!).

Acest lucru se datorează unei canale de canalizare echipate necorespunzător sau lipsite de furtună, caracteristici ale solului pe amplasament (apa pur și simplu nu intră adânc în soluri de lut aproape de suprafață, dar masa de apă poate fi foarte scăzută (de exemplu, 4-8 metri) Există o mulțime de astfel de soluri pe teritoriul Federației Ruse (aproape toate regiunile Rostov și Volgograd, țărmurile caspice și toate tipurile de soluri saline sunt destul de comune în unele zone ale regiunii Moscova și Leningrad).

În acest caz, echiparea unui sistem de drenare deschisă printr-un sistem de drenare poate fi efectuată de oricine și practic fără costuri financiare. Sistemele de drenaj sunt necesare atunci când există un nivel constant ridicat de apă subterană (GWL), care poate avea un impact negativ asupra fundațiilor clădirilor și culturilor de grădină. Ce sisteme de drenare, necesitatea lor, o estimare aproximativă a lucrărilor și a materialelor, etc., determină geologia amplasamentului și planul său de construcție, inclusiv planurile pentru construirea de structuri (pentru organizarea drenajului de perete al fundației).

Vă sfătuiesc să cântăriți avantajele și dezavantajele înainte de a achiziționa un site și să decideți dacă veți construi ceva capital și scump (sau să fiți mulțumit de un vărsat pe suporturi de beton de suprafață) pe care îl planificați (sau doar să veniți la grătar).

Uneori (și foarte des) se dovedește a fi mai ieftin să plătiți în mod semnificativ pentru un loc mai bun decât să cheltuiți pe drenaj profund și să săturați totul cu un excavator.

Dmitri are în mare parte dreptate. Ar trebui să vă gândiți întotdeauna la apele care provoacă aglomerări de apă: suprafața sau apele subterane. Dar, în toate cazurile, este încă nevoie de drenaj. Deșeurile de canalizare sunt, de asemenea, o scurgere a apei de suprafață (vezi SNiP 2.06.03-85). Poate fi pusă în aplicare prin nivelarea suprafeței dându-i o pantă, făcând niște brazde mici (care este dificilă în întreținerea anuală, deoarece acestea sunt îngroșate, silite etc.) sau mici scurgere închise pline cu materiale grosiere. În ceea ce privește solurile saline, în principiu, ele nu pot fi în regiunile Moscovei și Leningradului, și chiar în zona non-Cernoziom a Rusiei, deoarece aceasta este o zonă umedă. Aici există mai multe precipitații decât evaporarea naturală. Prin urmare, nu există sare în exces și, prin urmare, nu există mlașuri de sare. Vilele din Nechernozemie au fost alocate în condiții de inconfortabilitate, pe zone umede cu un nivel ridicat de apă subterană. unde în 80% din cazuri nu se poate face fără un alt tip de drenaj. Din păcate, nu există practic nici o literatură populară despre cum să se ocupe cu hidratarea în țara, să se determine motivele, să se determine proiectarea, tehnologia de construcție a drenajului.

Fiind unul dintre autorii SNiP "Sisteme și structuri de recuperare" pe baza a 40 de ani de experiență în proiectarea și construcția drenajului, am scris 2 broșuri. 1. Construirea de drenaj în zonele suburbane cu mâinile lor. 2. Drenajul în țară cu propriile mâini (cum se elimină excesul de apă de pe amplasament). Autor E.I Kormysh. Ambele au ieșit în 2017.

Cum să evacuați efectiv terenul din apele subterane

Cantitatea excesivă de apă din teren împiedică agricultura normală și distruge treptat structurile. Excesul de apă contribuie la scurgerea nutrienților din sol, datorită salinizării pământului, spălă rădăcinile copacilor și fundațiile clădirilor. Acesta este motivul pentru fiecare proprietar care se confruntă cu o problemă similară trebuie să știe cum să scurgă site-ul. Aceasta este o sarcină destul de laborioasă, dar destul de realizabilă.

Localizarea apelor subterane.

Selectarea metodei

Scurgeți site-ul în mai multe moduri diferite. Înainte de a alege un anumit, ia în considerare următoarele puncte:

 1. Permeabilitatea solului pe amplasament.
 2. Dimensiunea și forma găurii.
 3. Nivelul necesar de scădere a apei.
 4. Termenul pentru care este necesar să se scurgă terenul din apele subterane.
 5. Prezența clădirilor și a diferitelor structuri de pe amplasament.
 6. Direcția apei subterane.

Sistem de drenaj natural.

Este posibilă organizarea drenajului de suprafață al apelor subterane. În acest caz, apele subterane din pante și din fundul carierei vor pătrunde în șanțurile de captare și apoi vor fi transportate în carieră, din care vor fi pompate prin pompe. Atunci când se organizează un astfel de sistem pe soluri cu granulație fină, un amestec de nisip și pietriș este utilizat pentru a umple șanțurile de captare.

Este posibilă organizarea descărcării apelor subterane fără utilizarea țevilor. Șanțuri profunde sapă. Ele trebuie să fie umplute cu material filtrant. Cel mai adesea folosit pentru acest nisip grosier, pietriș. Materialul este umplut cu mai multe straturi de fracțiuni diferite. În plus, turba este neapărat utilizată. Acesta va proteja anvelopele de contaminare.

Piscină decorativă pentru colectarea apei atmosferice din mediu1 - plante care iubesc apa; 2 - acoperirea sitului și a potecii cu piatră naturală; 3 - bol de piscină; 4 - bancă; 5 - salcie plâns; 6 - pietre, bolovani; 7 - conducta de umplere a apei (fântână); 8 - trepte.

Dispozitivul pentru îndepărtarea țevilor din apele subterane este organizat cu ajutorul țevilor din plastic care au o suprafață perforată. Țeava este așezată în sol sub nivelul de congelare. De-a lungul acesteia se fac găuri pentru colectarea apei.

În cazul în care este necesar să se coboare nivelul apei subterane cu 3-5 m, se utilizează, de regulă, sisteme de filtrare a acului ușor. Un astfel de sistem se bazează pe o țeavă cu un filtru de ac la sfârșit.

Se conectează la galeria de vid și la pompă. Dacă este necesar să se coboare nivelul apei subterane cu o cantitate mare, instalațiile de acest fel sunt aranjate în mai multe niveluri.

Ejectorul de apă ejector poate fi o parte din unitățile de filtrare ale acului. Ejectorii sunt acționați de un jet de apă, care este injectat în colector. Cu ajutorul acestor instalații este posibilă scăderea nivelului apei subterane cu 20 m.

Drenarea apei

Înainte de a începe proiectarea unui sistem de eliminare a apelor subterane, este necesar să se decidă unde vor fi evacuate. Există mai multe opțiuni de alegere.

Sistemul de iaz de drenare.

Sistemul cumulativ poate fi organizat. Aceasta este cea mai bună opțiune pentru regiunile cu variații mari de umiditate sezoniere. De exemplu, în timpul primăverii umede se va acumula apă, iar în vara uscată se va folosi pentru udare. Apele subterane vor fi colectate în rezervoare special concepute pentru acest scop. Ele pot fi lăsate la suprafață sau îngropate dacă se dorește. Apa poate fi colectată într-un rezervor artificial, dar necesită costuri mai mari pentru materiale și forța de muncă.

Dacă există un sistem general de fluxuri de apă în satul dvs., este logic să organizați descărcarea apelor subterane într-un astfel de sistem. Dacă există o zonă liberă în jurul locului, apa poate fi deturnată acolo, dar în majoritatea cazurilor nu este adecvată.

Amenajarea conductelor de drenaj.

Dacă nu există opțiuni pentru scurgerea apei, va trebui să se acumuleze. În acest scop, la amplasament se livrează rezervoare speciale. Pe măsură ce rezervoarele sunt umplute, se cheamă o mașină de șlefuit și se eliberează.

Destul de des, proprietarii de site-uri combină mai multe metode. De exemplu, în primăvară se acumulează apă în rezervoare, se utilizează în vară pentru irigare și în toamnă se iau ceva care nu era util.

Ca regulă, nevoia de abstractizare a apelor subterane apare numai pe soluri argiloase și argiloase. Teritoriile solide îndeplinesc funcția de drenaj.

Pas cu pas

Pentru a organiza un sistem tradițional de drenare, va trebui să efectuați o cantitate mare de lucrări de terasament și să investiți foarte mulți bani. Cu toate acestea, toate acestea vă permit să obțineți un sistem semi-automat. Pentru câteva săptămâni, apa însăși se va colecta în fântâna de drenaj, pe măsură ce se acumulează, proprietarul o va pompa într-un șanț, în rezervor de stocare sau într-o zonă liberă din apropiere, cum ar fi o pădure sau câmp, în mod ideal un rezervor natural. Este important ca nivelul apei din canalul de drenaj să nu depășească înălțimea dorită a apei subterane din zonă. În caz contrar, apa pur și simplu nu se va scurge.

Diagrama dispozitivului de drenare moale.

Cu toate acestea, din motive de economie, majoritatea proprietarilor utilizează o altă metodă de organizare a drenajului subteran. Este mai profitabil, dar mai puțin eficient decât sistemul tradițional de drenaj. Atunci când alegeți o astfel de metodă, trebuie să fiți pregătiți pentru costuri mari de muncă în timpul funcționării.

Pentru dispozitivul sistemului de drenaj al apelor subterane, trebuie să pregătiți următoarele:

 1. Lame pentru sapaturi.
 2. Roabă.
 3. Nivelul construcțiilor și cel feroviar.
 4. Bomfaier.
 5. Conducte pentru tevi, fitinguri și cuple.
 6. Aranjamentul mâinii.
 7. Gropi pentru drenaj.
 8. Pietris, nisip, geotextile.

În primul rând, de-a lungul site-ului trebuie să săpați șanțuri paralele situate la o distanță de 4-6 m una de cealaltă. Pasul specific depinde de densitatea solului. În cazul în care solul este greu, tranșele trebuie efectuate în pași mai mici. Alegeți un loc pentru un fund de drenaj. Întregul sistem trebuie făcut cu o panta netedă în direcția fântânii, astfel încât apa să curgă în el prin gravitate. Pentru a verifica panta, utilizați nivelul clădirii.

Schema de drenaj închis.

Capetele tranșelor situate mai jos în nivel, trebuie să vă conectați unul cu celălalt cu un șanț nou și să-l duceți în fântâna de drenaj. Noul șanț ar trebui să fie amplasat și sub pantă în direcția acestui puț. Dacă nu le puteți conecta în conformitate cu această schemă, va trebui să aranjați câteva puțuri de drenaj.

Fundul tranșelor este umplut cu un amestec de pietriș (nisip) și nisip de râu. Va exista o grosime suficientă a stratului de 30-50 mm. Se pun tuburi de drenaj. Ca regulă, conductele polimerice sunt utilizate cu găuri de-a lungul lungimii. Pentru a împiedica înfundarea acestor găuri în timpul funcționării, conductele trebuie înfășurate cu geotextil. Puteți utiliza, de asemenea, un analog mai durabil al geotextilului - fibră de nucă de cocos.

După ce așezați șanțul de țevi în partea superioară pentru a umple cu un amestec de pietriș și nisip. Totul ar trebui aranjat astfel încât conductele să nu intre în contact cu solul. Ei trebuie să fie înconjurați din toate părțile, cu un amestec de moloz și nisip.

Sistem de drenaj

Concentrându-se pe înălțimea plantelor, puteți determina adâncimea apei subterane.

În locul unui sistem de mari dimensiuni, se poate organiza scurgerea punctului. Pentru a face acest lucru, găurile se pregătesc pe tot amplasamentul cu o adâncime de 2 m. Distanța dintre găuri este de 6 m. În cele mai multe cazuri, este suficient să se scurgă doar câteva zone ale locației, însă aceasta depinde de condițiile specifice.

Fundul găurilor este umplut cu același amestec de pietriș și nisip. Piesele din conducta de drenaj sunt înfășurate în fibră de nucă de cocos (geotextilă) și introduse vertical în puțuri. În partea de jos a segmentelor trebuie de asemenea să conectați geotextilul. Ridicați o țeavă cu un astfel de diametru încât pompa de drenaj să poată trece liber în ea. Diametrul găurii depinde, de asemenea, de diametrul țevii învelite cu geotextil - ar trebui să fie cu aproximativ 10 cm mai mare.

Un astfel de sistem necesită o participare regulată a proprietarului. În medie, o dată la 1-2 săptămâni, va trebui să luați o pompă de drenaj, să o puneți în fiecare puț și să pompați apă. Lucrarea este simplă și durează puțin.

Aplicarea găurilor și șanțurilor

Plot cu sistemul de drenare existent.

Mulți grădinari rezolvă problema drenării site-ului cu ajutorul unui sistem de găuri principale și șanțuri. Gropile sunt aranjate destul de simplu. Trebuie să săpăm găuri de 80-100 cm adâncime, 2 m lățime pe suprafață și 50 cm în partea de jos. Ele sunt pregătite în cele mai joase puncte ale pământului. Sistemul este foarte simplu, dar destul de eficient. Toate excesele de apă din amplasament vor fi colectate în aceste gropi.

Organizarea unui sistem de șanțuri este puțin mai dificilă. Metoda cea mai frecvent utilizată se bazează pe șanțuri de drenare deschise. Cu ajutorul lor, situl va fi drenat din zăpada de primăvară dezghetată.

De-a lungul perimetrului terenului este necesar să se sapă șanțuri cu o lățime și o adâncime de 40 cm. Pereții unor astfel de șanțuri trebuie tăiați la aproximativ 20-25 °. În parteneriatele de grădină organizate, dispozitivul unor astfel de șanțuri de deturnare, de regulă, este o cerință obligatorie a administrației. Printre deficiențele se poate distinge că zidurile de pământ ale șanțului se vor rupe treptat. În plus, ele vor fi înfundate cu diverse resturi mici, plantele de apă apar adesea în ele.

Schema fântânilor de drenare.

Plăcile de beton sau plăcile din lemn sunt utilizate în mod obișnuit pentru consolidarea pereților. De asemenea, la baza șanțului se poate așeza un palet de metal sau beton. Reziduurile și plantele vor trebui eliminate în mod regulat. Acest lucru se poate face cu o lopată obișnuită. În majoritatea cazurilor, un șanț comun de deturnare servește ca aport de apă. Se stabilește de-a lungul drumului.

O modalitate puțin mai populară este așa-numita. drenaj francez Pe șantier se formează șanțuri asemănătoare cu pereți abrupți și umpluți cu pietriș sau pietre. Există mai multe opțiuni pentru dispozitivul de drenare: puteți săturați șanțuri de mică adâncime cu o scurgere de apă subterană în puț sau puteți face un șanț până la adâncimea stratului natural de nisip și apa va ajunge la ea. Un puț cu laturi de 1-1,2 m va acționa ca o fantă a unui astfel de sistem. Clapeta poate fi închisă și deschisă. Poate fi umplut cu cărămidă spartă sau pietriș grosier. Dintre avantajele unor astfel de șanțuri, este posibil să se evidențieze faptul că nu "înflorește" și nu se înfundă, dar după un timp pot să fie înfundate cu solul spălat cu apă. Și în acest sol plantele vor începe să germineze. Curățirea acestor șanțuri necesită mult efort în comparație cu șanțurile de scurgere obișnuite descrise anterior.

O metodă mai scumpă de drenare a unui sit este crearea unui sistem de drenare închis. Este amenajat folosind țevi de azbest-ciment sau argilă. Țevile pot fi așezate în "herringbone" sau în linie dreaptă. Este important ca situl să aibă o pantă suficientă pentru curgerea naturală a apei. Un astfel de sistem este potrivit pentru un sit cu un nivel ridicat de apă subterană. De obicei este combinat cu drenajul pentru drenare de la baza casei. Cu toate acestea, proiectarea unui astfel de sistem necesită o experiență adecvată, iar realizarea de către dvs. este destul de dificilă.

Recomandări utile

Crearea unui sistem de drenare se face cel mai bine în sezonul uscat. Pur și simplu nu puteți săturați un șanț atunci când zona este inundată cu apă.

Este necesar să se determine adâncimea optimă pentru menținerea apelor subterane. Sistemul de drenaj trebuie să fie așezat sub această notă. Mulți proprietari fac o greșeală comună - aranjează corect sistemul de drenaj, dar ignoră necesitatea pompării periodice a apei. O astfel de abordare în timp face ca drenajul să fie inutil.

În timpul creării sistemului și după dispozitivul acestuia, aveți grijă. În puțurile de drenaj și fântâna poate eșua. Dacă este posibil, închideți-le în siguranță, astfel încât nimeni să nu fie rănit.

Cum să scapi de stuf și să dărâmi zona din apă cu propriile mâini, meliorare

Mlaștina solului pe site-ul - o problemă pentru proprietarii săi. Când cumpărați un parcel pentru a determina umiditatea excesivă prin prezența stufului, șarpelui, grabă. Ulterior, proprietarii se confruntă cu fumuri neplăcute, țânțari, creșterea slabă a plantelor de grădină. Plantele dispar datorită accesului insuficient al oxigenului la rădăcini, deteriorării lor, expunerii la produse toxice (nitrați, acizi, săruri de aluminiu) formate în terenul mlaștos.

Zona umedă și argilă

Este costisitor să construiești o casă pe o zonă umedă. Trebuie să construim o fundație profundă.

Toate aceste probleme sunt eliminate prin scurgerea teritoriului. Soluția la problemă există și puteți încerca să scăpați de excesul de umiditate. Cheia succesului în acest sens este o înțelegere a naturii mlaștină.

Situații diferite - soluții diferite

Este uneori dificil pentru un specialist să determine motivul pentru formarea unei mlaștini. În această situație, este important să vă familiarizați cu împrejurimile, să inspectați terenurile vecinilor. Excesul de umiditate a solului este de obicei două motive principale:

 1. Plasarea alocată în apele joase, ceea ce duce la localizarea apei subterane destul de aproape de suprafață. Acest motiv este rareori confirmat, deoarece puțini ar îndrăzni să achiziționeze în mod conștient teren în mlaștină.
 2. Perturbarea unei scurgerii naturale a apei ca rezultat al ploilor abundente. Această problemă este asociată cu mai mulți factori - amplasarea sitului sub vecini (apa după ploi continuă să curgă până la ea), locația aproape de suprafața unui strat de argilă vâscoasă sau prezența unei surse de hrană bogată.

Masă mare de apă

Apa de suprafață de suprafață ("sursa de alimentare superioară") va permite drenarea unui tip închis, realizat la o adâncime suficientă. Acest tip de drenaj este instalat de-a lungul perimetrului amplasamentului, precum și pe întregul său teritoriu. Cu ape abundente, atunci când retragerea în straturile adânci ale solului nu duce la un rezultat, este necesar un puț de drenaj și o pompă capabilă să pompeze în mod constant apa și să o devieze în afara teritoriului.

Pământ de lut

Solul cu conținut ridicat de argilă nu permite trecerea umezelii și pământul rămâne umed pentru o perioadă lungă de timp după topirea ploii și zăpezii. Dacă, în același timp, terenul este situat la o înclinație, fluxul de apă vine de la cel situat deasupra suprafeței pământului. Soluția optimă într-o situație asemănătoare este utilizarea de umpluturi și șanțuri deschise pentru acumularea și îndepărtarea umidității adânc în pământ.

Organizarea drenajului de tip închis nu este atât de eficientă, iar formarea unui strat de filtrare pe suprafața pământului nu este întotdeauna justificată. A se vedea și: "Cum să faceți drenaj în zona din jurul casei pe soluri de lut cu propriile mâini."

mlăștinoasă

Soluția optimă, dar foarte costisitoare este de a ridica nivelul solului și de a scurge șanțul de-a lungul perimetrului. Înainte de drenarea sitului, este important să se ia în considerare planurile de utilizare a teritoriului și să se determine adâncimea drenajului. Odată cu epurarea sezonieră a teritoriului, un șanț poate fi săpat în partea inferioară a sitului. În plus, este necesar să se desfășoare canale de drenaj deschise, adesea amplasate pe întreg teritoriul. Zona înclinată trebuie protejată de alunecarea terenurilor de către plante sau geomați.

Șanț de scurgere de-a lungul parcelei

Locație pusă într-o vale

Aveți posibilitatea de a face față cu waterlogging cu ajutorul unei pompe și un fund de drenaj. Dacă este adecvat și posibil, problema va fi rezolvată de un rezervor în partea inferioară a alocării și de un sistem de drenaj închis, realizat pe întreaga sa zonă. Drenajul trebuie efectuat într-o stare în care nu va exista distrugerea fundațiilor clădirilor și va fi posibil ca plantele să se dezvolte.

Mai multe despre metodele de deshidratare

Alocarea terenurilor poate fi drenată prin diferite metode de recuperare a terenurilor. Înainte de alegerea celei potrivite, luați în considerare următorii factori:

 • rezistența la apă a solului, compoziția sa;
 • direcția și nivelul amplasării apelor subterane;
 • clădiri în grădină;
 • înălțimea cu care doriți să reduceți nivelul apei subterane.
Livrarea de sol pentru a crește nivelul locului

Îndepărtarea solului

Ridicarea nivelului suprafeței parcelei va permite importul de sol fertil proaspăt. În cazul în care terenul este arat, acesta va fi amestecat cu pământ vâscos și dens, iar în grădină va exista o oportunitate de creștere a culturilor. Terenurile cultivate în acest mod nu necesită îngrășăminte pentru mai mulți ani. Cu toate acestea, o mlaștină este un ecosistem durabil, astfel că nu este exclusă revenirea la forma sa originală.

Construcția de nisip

Dacă adăugați nisip în aceeași proporție cu solul parcelei, calitatea terenului se îmbunătățește și se îmbunătățește schimbul de aer. Odată cu introducerea suplimentară a humusului, este posibilă cultivarea pe teren a legumelor, a fructelor de pădure și a verdeațelor. Adăugarea de nisip în solurile mlaștine creează metode mai eficiente de recuperare a terenurilor. Metoda este eficientă în sine, dacă este utilizată pe soluri de lut cu un ușor exces de apă de suprafață.

drenaj

Îmbunătățirea sistemului de drenaj este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a apei de suprafață pentru o perioadă lungă de timp. Pentru a le crea, folosiți țevi din plastic cu găuri de diametru mic în pereți. Este mai întâi necesar să înfășurați țevile cu găuri cu geotextile în 1-3 straturi, în funcție de dimensiunea particulelor de sol. Ele sunt plasate în canale pre-preparate la următoarea adâncime:

 • pentru soluri de lut - 65-75 cm;
 • pentru linguri - cu 70-90 cm;
 • pentru zone cu nisip - până la 1m.

Canalele de scurgere (canalele de sub conducte) sunt săpate cu o pantă astfel încât apa să curgă în partea inferioară a locului (iaz, canal, puț). În grădinile situate pe zonele umede, există, de obicei, un șanț pentru evacuarea generală a apei. Dacă nu a fost creat încă, ar trebui să vă gândiți cum să redirecționați excesul de apă într-un rezervor din apropiere. Drainul poate fi umplut cu moloz sau pietriș. Cu această tehnologie, îmbunătățirea situației este vizibilă după 2 săptămâni. A se vedea, de asemenea: "Drenarea de suprafață sau furtuna de canalizare în jurul unei case private, cu un fund de drenaj în zona cu mâinile lor."

Șanțuri deschise și închise

Deschiderea șanțurilor de drenaj va elimina excesul de apă de pe suprafața solului. Ele sunt făcute cu teșitura la un unghi de 20 de grade. Dezavantajul acestei metode este vărsarea rapidă, contaminarea scurgerilor de frunze, a reziduurilor, a apei stagnante. Aceste instalații de drenare trebuie să fie curățate în mod regulat, cu un vârf. Deschiderea șanțurilor de scurgere nu este folosită în zonele cu sol nisipos, deoarece nisipul este spălat rapid și drenajul devine ineficient. Este convenabil să așezați șanțul de scurgere deschis pe șantier de-a lungul gardului, unde nu deranjează pe nimeni.

Drenuri de scurgere închise - șanțuri adânci săpate, acoperite cu un strat de nisip și deghizate ca trasee de grădină. Ele au un aspect estetic, solul nu se prăbușește în ele, apa din interior nu înflorește.

Paturi crescute

Planificarea culturii de legume, legume, căpșuni, proprietari de parcele umede construiesc paturi înalte. Umiditatea excesivă este colectată între paturi, iar terenul cu culturi devine mai uscat. Prin abordarea corectă, este posibilă cultivarea culturilor chiar și în zone cu exces de apă. Aceasta este o fotografie convingătoare a grădinilor din Olanda, învăluită într-o rețea de canale. Asemenea condiții vă permit să creșteți orice.

Crearea de paturi înalte va permite nu numai să distrageți excesul de apă, ci și să decorați grădina

Săpat un iaz sau un puț

Un iaz decorativ va colecta excesul de umiditate și va permite să se evapore treptat. În acest caz, teritoriul grădinii va deveni mai uscat, iar iazul însuși va decora peisajul. Eficacitatea acestei metode este convingătoare printr-un exemplu clar - canalul Cross, construit pentru același scop în parcul din Versailles.

Wells-urile nu sunt inferioare în eficiență față de șanțuri. Pentru a le crea în cele mai joase puncte ale site-ului, acestea săpat diguri care sunt acoperite cu moloz sau nisip. Diametrul lor în partea de jos este de jumătate de metru, în partea superioară - doi metri, iar lungimea este de aproximativ un metru. După ploaie sau topirea zăpezii, excesul de umiditate devine treptat în ele.

Iazul colectează apa de ploaie și decorează locul

Plantarea copacilor care iubesc umezeala

Pomi iubitori de umiditate ajută la scăderea unei grămețe de legume bogate din exces de apă. Sălcii plângând, arin și mesteacăn se simt bine aici. Astfel de copaci se evaporă excesul de lichid prin frunze. Willows și birches usucă zonele umede, dar va dura mai mulți ani pentru a le scurge suficient. De asemenea, puteți cultiva afine, afine, viburnum. Când teritoriul devine uscat, trebuie să continuați cultivarea plantelor preferate.

Țesuturile și șarpele cresc de obicei pe zonele umede. Pentru a le combate, trebuie să evacuați zona într-un mod adecvat, de exemplu, după scurgerea excesului de umiditate în cel mai apropiat curs. Aceste plante au un sistem puternic de rădăcină, și numai prin înlăturarea lor, este posibil să se evite noi puieți pentru o anumită perioadă de timp. Pentru a face acest lucru, va trebui sa sapi gropi adanci cu mainile tale, curatati fiecare radacina, puneti ruberoid pe fundul gropilor. Semințele de stuf sunt bine răspândite, iar dacă pământul rămâne umed, problema va reveni.

Măsuri extreme

Dacă niciuna dintre metodele de recuperare de mai sus nu a dat rezultatul dorit sau nu doriți să așteptați, puteți invita specialiști. Cu pompe puternice, acestea pompează rapid umiditatea inutilă, iar efectul va fi vizibil deja într-o zi. Cu toate acestea, acesta este un serviciu costisitor și, în cele din urmă, se poate reveni la problema mlaștinii.

În condiții umede, afinele, viburnumul, afinele, caramelul, menta, biscuiții, thuja și heather cresc frumos. O bună adăugire ar fi strugurii girlish, ferigi luxurianți, callas, unele soiuri de plante orhidee.

Metode de tratare a excesului de umezeală în grădină foarte mult. Cu toate acestea, atunci când nici unul dintre ei nu a ajutat, va trebui să acceptați și să vă creați un colț al naturii. Proprietarul alocatiei mlaștinoase poate cu succes nu numai să cultive grădinile și florile, ci și să construiască o casă. Pentru aceasta există multe soluții dovedite.

Cum să evacuați zona de umiditate excesivă: tipurile de sisteme și selecția acestora

Prezența apei este principala condiție pentru creșterea aproape a tuturor plantelor, inclusiv a culturilor de grădină. Dar dacă există multă apă, atunci acesta este deja un dezastru real. Acest lucru este cunoscut pentru foarte mulți proprietari de cabane de vară și case de țară. Și este imposibil să se rezolve: în zona mlaștină, nu numai florile și copacii din grădină vor dispărea foarte repede, nimic nu va crește în grădină, dar clădirile vor suferi în curând. Faptul este că, în mizeria murdară, baza clădirii va începe să se disperseze, să cadă în adâncime și cu timpul vor apărea pe pereți fisuri care vor crește după fiecare ploaie prelungită. O perspectivă tristă. Dar nici o gazdă nu va aștepta astfel de consecințe neplăcute, mai ales că există o cale de ieșire - puteți desprinde complotul.

Drenarea solului

Drenajul este întregul sistem conceput pentru a asigura ieșirea din apele de suprafață. Dar, înainte de a începe aranjamentul, este necesar să se ia în considerare următorii factori:

 1. Terenul.
 2. Nivelul la care se află apele subterane.
 3. Precipitațiile.
 4. Planul de comunicare
 5. Plasarea (dacă există) a pivnițelor, subsolului sau a altor clădiri îngropate.
 6. Structura, compoziția solului.
 7. Prezența arbuștilor, arborilor și a numărului lor.

Acum rămâne să alegeți versiunea sistemului care este potrivită pentru site.

Tipuri de sisteme

Scurgeți solul în două moduri - echipând drenajul adânc sau de suprafață. Deși ambele opțiuni sunt concepute pentru a elimina excesul de umiditate, operația de ouă și de lucru sunt realizate complet diferit.

Astfel, scopul principal al drenajului de suprafață este îndepărtarea apei din stratul superior al solului, care colectează după inundații, ploaie și se acumulează în jurul clădirii, terase, căi și alte obiecte ale sitului.

Drenarea de suprafață

Pentru a usca straturile de suprafață, puteți echipa proiectarea liniară sau a punctului sistemului. Intrările de apă în amenajarea punctului de drenaj sunt instalate în cazul în care apa ocupă zone mici. Aceasta este:

 • diferite adâncituri de tip natural;
 • partea inferioară a terasei;
 • uși;
 • intrare;
 • lângă jgheaburi.

Proiectarea unui sistem punct este atât de simplă încât pentru fabricarea sa nu este necesară crearea unui circuit. Pentru amenajarea structurii este necesar să se pregătească prize de apă furtună, conducte de apă, supape de furtună, rezervoare septice, scări.

Astfel încât solul fertil din parcelele care au o pantă de mai mult de trei grade nu este spălată, este necesar să se aranjeze sistemul de furtună. De asemenea, este necesar în următoarele cazuri:

 1. Când apa spală pistele.
 2. Pentru a scurge site-ul de la intrarea în garaj.
 3. Când există ploi lungi frecvente și este necesar să se absoarbă o cantitate mare de apă de la fundațiile clădirilor.

Drenarea drenajului

Acesta este numele sistemului de jgheaburi încorporat în sol. Pentru a închide jgheaburile sunt un zăbret detașabil din material metalic sau plastic.

Principala condiție este ca jgheaburile să fie așezate sub o înclinație, astfel încât masele de apă să se poată mișca prin gravitate. Trecând de-a lungul jgheabului, umiditatea intră în grită. Acest element este cel mai simplu filtru de la care apa se deplasează de-a lungul liniilor de apă până la canalele de scurgere.

Pentru a construi un drenaj liniar, trebuie să vă planificați în prealabil amplasarea și să vă pregătiți pentru instalare. În plus, este necesară echiparea bazei de beton pentru fixarea tuturor elementelor sistemului. Dacă este nevoie de o zonă de captare mai extinsă, puteți concretiza suplimentar și bias.

Atenție! Pentru a îmbunătăți eficiența drenajului, este necesar să se combine construcțiile liniare și punctuale într-o singură secțiune. Apoi, volumul de apă, chiar și după inundații puternice, va fi eliminat de pe sol și nu va fi capabil să dăuneze nici clădirilor, nici plantelor.

Deep drenaj

Acesta este numele sistemului de canale subterane de drenaj. Pe ele se înmulțesc masele de apă în exces. Pentru a le colecta colectori bine stabilite sau fântâni de drenare.

Prin modul în care sunt colectate apele subterane, structurile sunt:

 1. Verticală.
 2. Orizontală.
 3. Combină (combină ambele versiuni anterioare).

Structurile verticale sunt construite ca puțuri cu nervuri. Ele sunt situate în acvifere. Unitățile de filtrare și pompare sunt plasate în interiorul puțurilor. Din acest motiv, astfel de sisteme sunt considerate structuri de inginerie care necesită o întreținere constantă. Prin urmare, drenajul vertical este rar folosit pe un site privat. Din același motiv, structurile combinate nu sunt atât de des construite.

Cel mai simplu și drenaj orizontal accesibil din punct de vedere financiar. Și nu superficial, ci de tip adânc. Elementele principale pentru aranjamentul său sunt scurgerile. Acestea sunt țevi perforate destinate așezării pe pietriș în șanțuri pregătite. Anterior, în acest scop au fost utilizate produse de azbociment, dar s-au dovedit a fi dăunătoare pentru mediu și au fost înlocuite cu materiale plastice.

Consiliul. Astăzi, conductele din PVC nu sunt utilizate în mod obișnuit, neted, dar ondulat. Aceste produse sunt mai puțin solicitate pentru a instala și costă mai puțin.

Pentru a împiedica pătrunderea nisipului și a solului în țevi prin găuri, ele sunt învelite în material special. Acesta este un geotextil sau material fabricat din fibre de nucă de cocos. Alegerea materialului depinde de tipul de sol. Dacă este argilos sau nisipos, pot fi folosite geotextile, în timp ce alte tipuri de sol pot folosi materiale din fibre de nucă de cocos. Ca geotextile, ele folosesc material nețesut, dornit și alte materiale moi, dar nu ar trebui să luați pe cele grele - nu lasă umiditatea să treacă.

Munca care se poate face cu mâinile tale se desfășoară după cum urmează:

 1. Desenați un plan în care să fie indicată locația sondei de drenaj.
 2. Ținând cont de schemă, săpați șanțul.
 3. Așezați pe fundul nisipului cu un strat de 10-15 cm și apoi aruncați geotextile. Ar trebui să fie suficient pentru a acoperi scurgerile.
 4. Așezați scurgerile astfel încât acestea să fie amplasate sub pantă și să conducă la colector.
 5. Conectați elementele individuale cu trepte sau traverse.
 6. Înfășurați scurgerile și puneți molozul pe partea de sus și apoi un strat de pământ.

Din colector este necesar să se asigure o evacuare suplimentară a apei. Un astfel de loc poate servi drept cel mai apropiat șanț, râpă și, dacă este posibil, sistemul central al furtunilor.

Întreținerea sistemelor de drenaj

Deși sistemele adânci și de suprafață cu aranjament adecvat nu necesită întreținere frecventă, este încă necesar:

 1. Inspectați în mod regulat sondele și colectorii. Dacă este necesar, curățați-le.
 2. Pentru a îndepărta depozitele de pe pereții conductelor de drenaj, este necesar să le efectuați spălarea de capital. Nu este necesar să faceți acest lucru de multe ori - o dată la 8-10 ani.

Pentru a proiecta și a pune de drenaj pe site-ul, asigurați-vă că pentru a viziona video cu materiale, instrucțiuni cu privire la caracteristicile de lucru. Dacă totul se face corect, drenajul va funcționa mai mult de o jumătate de secol, asigurându-se că tot acest timp excesul de umiditate este drenat de pe amplasament.

Drenajul sitului cu un nivel ridicat de apă subterană

Nivelul ridicat al apelor subterane împiedică construcția și cultivarea plantelor pe teren, ceea ce duce la inundarea regulată a subsolului sau subsolului. Umiditatea și umezile permanente afectează negativ și starea fundației.

La structură apar crăpături, mucegai și mucegai, ca urmare a răsucirii pereților fundației și a casei. Pentru a evita aceste probleme, experții recomandă utilizarea de golire a site-ului. Mai mult decât atât, este de dorit să faceți acest lucru în avans, înainte de începerea lucrărilor de construcție și plantarea unei grădini de legume sau grădină.

Scăderea nivelului apei pe teren este efectuată în mai multe moduri. Metoda principală este scurgerea. În plus, în grădină puteți organiza un iaz, acesta va fi eficient și frumos. La scurgere, este important să nu exagerați, deoarece apele subterane au un efect benefic. La urma urmei, multe puțuri și puțuri sunt alimentate de apele subterane. Cu privire la organizarea alimentării cu apă în țară și într-o casă de țară, citiți aici. Și în acest articol vom examina modul de scurgere a unui sit cu un nivel ridicat de apă subterană.

Deteriorarea apei subterane

Apa subterană este un acvifer fără presiune, care se află în pământ la o adâncime mică. Fiecare zonă este caracterizată de propriul nivel de apă subterană sau UGV. Apropierea acviferului de suprafața pământului duce la schimbări sezoniere și fluctuații constante. Astfel, cu o ploaie puternică și prelungită sau în timpul dezghețului, nivelul devine mult mai mare, iar în timpul secetei, dimpotrivă, scade.

Modificarea Ugv - o problemă pentru teren. Acest proces afectează grădina și grădina, clădirile și fundațiile, canalizarea.

S-ar putea să întâlniți următoarele probleme:

 • Toaletă exterioară inundată și rezervor septic. Aceasta provoacă apariția unor infecții periculoase, distrugerea structurii sau a echipamentului;
 • Ea are un efect negativ asupra canalizării, crește gradul de coroziune a conductelor de apă și de canalizare care se află sub pământ, reduce durata de viață a acestui echipament;
 • Apa din jurul rezervorului septic complică curățarea echipamentului, conduce la depășirea rezervoarelor, afectează în mod nefavorabil funcționarea echipamentului;
 • Inundarea subsolului, a pivniței sau a subsolului, care va împiedica stocarea produselor sau a uneltelor. În plus, acest lucru duce la mucegai și putregai în subsol, care se pot răspândi apoi în întreaga clădire;
 • Calitatea ridicată și fundația sunt lucruri incompatibile. Fundația casei este importantă pentru a proteja în mod competent și fiabil de efectele negative ale umidității. Pentru a face acest lucru, nu numai reducerea cantității de apă din zonă înainte de începerea construcției fundației, dar și realizarea impermeabilizării de înaltă calitate în timpul instalării structurii. În caz contrar, fundația în procesul de funcționare se va sparge, plutește sau se răsucește, se prăbușește treptat;
 • Carbohidrat ridicat, care este stabilit în toamna sau primăvara, precum și ape stagnante otrăvire și afectează negativ plantele. Se umezesc din cauza unei umflături de umiditate și mor. În plus, apa în picioare contribuie la acumularea de substanțe nocive în plante;
 • Excesul de apă de pe amplasament distruge zona orb în jurul casei, căile de pe șantier și alte elemente ale decorului grădinii;
 • Strângere puternică a caselor din lemn, bai și saune, anexe.

Ar trebui să vă faceți griji cu privire la creșterea nivelului de umiditate dacă adâncimea apei este mai mică de 1,5 metri. De asemenea, pentru proprietarii de terenuri plate, plate și blânde fără pante, cabane cu argilă și soluri argiloase sau teritorii situate lângă corpurile de apă. Acordați atenție dacă pudelurile rămân la sol după ploaie. În fiecare caz există un risc crescut de inundații.

Sistem de drenaj

Drenajul unui sit cu un nivel ridicat al apelor subterane este cea mai comună metodă de combatere a acestei probleme. Drenajul implică un sistem de scurgere a excesului de apă de la amplasament prin instalarea țevilor, tranșelor, fântânilor și a altor dispozitive similare. Sistemul de drenare poate fi deschis, închis sau adunat.

 • Drenarea deschisă sau de suprafață reprezintă o metodă ușoară și accesibilă de amenajare a sistemului, care implică introducerea pe teritoriul canalelor deschise cu panta fără utilizarea țevilor. Pe aceste versanți, apa intră în jgheabul comun. Această schemă este destul de traumatizantă, necesită o curățare și o îngrijire regulată, încalcă estetica parcului de grădină. Cu toate acestea, este foarte simplu, nu are nevoie de consumabile și costuri financiare;
 • Drenarea închisă sau adâncă este un sistem sigur și estetic când tevile sunt așezate în sol. Aceste conducte elimină excesul de apă în fanta de drenaj. Schema optimă în acest caz este considerată drept "herringbone", atunci când șanțurile laterale sunt colectate într-una, ducând la groapă;
 • Deficitul de evacuare a scurgerilor are un debit redus și se înfundă repede, deci acest tip este utilizat numai pentru zone mici. În acest caz, de-a lungul perimetrului pătratului, șanțurile sunt săpate sub pantă și fără țevi, care sunt umplute cu moloz sau cărămidă, iar pietrișul este pus pe partea de sus. Umplerea drenajului necesită filtrare suplimentară și curățare constantă.

Pentru organizarea drenajului deschis de-a lungul perimetrului, șanțurile sunt realizate cu o pantă de până la 30 ° spre șanțul comun pentru mai multe secțiuni, care vor primi apă. Trenurile sunt săpate la o adâncime de 0,7 m și o lățime de 0,5 m. Deschiderea șanțurilor nu arata plăcut din punct de vedere estetic și va strica aspectul sitului. Prin urmare, tranșele sunt așezate folosind grătare decorative, iar pentru decorarea pe fundul și / sau de-a lungul canalelor se pun pietriș sau pietricele.

Pentru a instala un drenaj închis, la locul de amplasare face o șanț "herringbone" la șanțul principal, care merge la bazin. Canelurile sunt executate cu o înclinație de 7 cm și o adâncime de 70-100 cm. Un strat de nisip cu dărâmături este așezat la baza fiecărui șanț, apoi sunt instalate țevi cu diametrul de 63 și / sau 110 mm. Acoperiți produsele cu geotextil (sau cumpărați modele gata făcute), acoperă cu nisip și moloz. Se dovedește un sistem fiabil și eficient.

Pentru sistemul de reținere, șanțurile sunt realizate în jurul perimetrului amplasamentului, sunt acoperite cu cărămizi sau dărâmături, iar stratul de filtrare este realizat din geotextil și acoperit cu pietriș. Acest tip de drenaj necesită o întreținere constantă, deoarece șanțurile devin repede poluate și înfundate.

Cum să scurgeți șantierul fără drenaj

O altă soluție la problema nivelului ridicat de apă subterană fără drenaj este organizarea unui rezervor pe teren. Un mic iaz poate fi construit cu mâinile tale. Pentru aranjament, trebuie să sapi o groapă, la baza căreia se pune un strat de pietriș și nisip, apoi se umple fundul cu pietre. Acest iaz face în mijlocul site-ului.

În plus, plantele care iubesc apa sunt plantate la cel mai mic și cel mai umed punct al sitului. Acestea sunt plop și salcie, mesteacăn pufos, arin și cenușă, arțar și zada, prune. Copacii sau arbuștii sunt plantați într-o groapă de aproximativ un metru adânc și cu un diametru de cel puțin un metru și jumătate. Pietrisul se toarnă în fund, apoi se pune un strat de sol fertil și se plantează o plantă. Groapa este umplută cu pământ amestecat cu pietriș grosier, cu excepția zonei din jurul trunchiului răsadului.

Maeștrii de la MariSrub investighează solul și nivelul apei subterane în stadiul de proiectare al unei case de țară, calculează și instalează un sistem de drenare de calitate și selectează materiale fiabile și durabile. Realizăm o gamă completă de construcție și decorare a casei dintr-un bar sau un jurnal. Construim case din lemn la cheie și pentru contracție conform unui proiect standard sau individual, ajutăm la amenajarea terenului de grădină. Vă garantăm o calitate ridicată a muncii și respectarea termenelor de construcție!