Căi de încredere pentru a devia apa de la fundația casei

Fundația este fundația, pilonul clădirii, iar viața casei depinde de calitatea, forța și integritatea acesteia. Integritatea fundației este ruptă, în primul rând, sub influența apei care vine în contact cu ea în timpul ploilor, topirea zăpezii, creșterea nivelului apei subterane (sau menținerea permanentă a apelor subterane), etc., iar umiditatea se adună treptat și se apropie de etajele superioare.

Toate problemele de mai sus demonstrează importanța operațiunilor de drenare în timp util de la întemeierea clădirii. Mai mult decât atât, este necesar să se evacueze fundația chiar și în procesul de creare a unei structuri rezidențiale pentru a proiecta în detaliu sistemul de drenaj, a calcula unghiul de înclinare, a selecta materiale adecvate pentru drenaj și a calcula adâncimea la care ar trebui să fie amplasate elementele structurale.

Materiale de drenaj

Dacă respectați toate standardele de proiectare și aplicați numai materiale de înaltă calitate, atunci drenajul efectiv al fundației poate fi realizat chiar și cu propriile mâini.

Presiunea apei pe fundație cu și fără drenaj

Este extrem de important la etapa de proiectare a sistemului de drenare să se calculeze gradul de încărcare pe care vor fi expuse tăvi și canale de scurgere. În cazul în care încărcarea este mare, atunci materialele trebuie să fie alese foarte puternic, din acest motiv plasticul nu va funcționa, dar betonul puternic se va descurca bine. Canalele, jgheaburile și canalele din beton pot rezista la încărcături de până la 90 de tone.

Chutes care joacă rolul de drenaj, puteți prelungi durata de viață, dacă utilizați grilaje de protecție din fontă. Dacă sunt atașate cu atenție, ele vor închide toate elementele externe ale sistemului.
În plus, în jurul teritoriului unei case particulare pot fi amplasate și intrări de apă de ploaie care vor colecta apă punctuală. Pentru a alege materialul de performanță, trebuie să știți gradul de sarcină operațională.

Drenarea pe perete este un dispozitiv care asigură drenajul și constă din fitinguri și țevi de plastic de drenaj speciale cu perforări.

Țevile sunt stivuite în prealabil pregătite în jurul perimetrului canalelor casei umplut cu un strat de drenaj.

Pentru sistemul de drenare poate fi folosit ca o țeavă cu o suprafață ondulată și cu o suprafață netedă. Netezimea dă o bună performanță, care intensifică retragerea, iar ondularea în țeavă crește rigiditatea și, prin urmare, forța sa.

Fundația de drenaj: Specii și caracteristici

 • deschise - crearea de șanțuri;
 • închiderea țevilor de drenaj;
 • ravy (metoda de umplere).

Este ușor să faceți drenaj deschis cu propriile mâini, în acest caz succesiunea de acțiuni este după cum urmează:

Schema operatorului de apă deschisă și închisă

 • săpat în jurul perimetrului șanțurilor o jumătate de metru lățime și un metru adânc;
 • pregătirea șanțurilor: cosirea pereților la un unghi de 30 de grade.

Apa se va acumula în caneluri, care vor fi apoi extrase în șanțul principal de scurgere. Desigur, dacă situl este amplasat la un unghi, sistemul de scurgere deschisă va fi mai ușor de deturnat apa din casă, astfel încât eficiența acestuia va fi mult mai mare.

Drenarea închisă are forma unui șanț adânc (de un metru și jumătate), de aproximativ 30 cm lățime.

Putem distinge următoarele reguli pentru a pune astfel de drenaj cu propriile mâini:

 1. Conducta responsabilă pentru evacuarea apei trebuie să fie înclinată în direcția pantei curgerii naturale sau în direcția canalului de drenaj.
 2. Fundul șanțului este acoperit dens de moloz sau nisip.
 3. Țevile trebuie să fie înfășurate cu material filtrat și, după ce au fost așezate direct într-un șanț, trebuie umplut cu material, care va fi apoi un strat de apă.
 4. După așezare, toate șanțurile trebuie să fie umplut cu pământ și gazon.
 5. După înfășurarea țevilor cu un material special, ele sunt așezate pe fund și presărate cu material care va juca rolul stratului de apă.
Aspectul drenajului închis

Acum, șanțul este acoperit de pământ, iar șaua îndepărtată este pusă pe loc.

Cum să vă retrageți din subsolul de apă dezghetată și de ploaie

Pentru a proteja fundația casei de ploaie și apa topită poate fi aplicată în zona orbilor. Evacuarea apei poate fi realizată prin instalarea unor tăvi de scurgere de suprafață de-a lungul trotuarului. Merită să ne amintim că, în primăvară, tăvile vor fi rapid înfundate, deoarece apa topită se va desfășura liber pe pământul înghețat fără a fi absorbită în ea.

Dispozitivul unei zone orbite a bazei

În plus, noaptea, temperatura va scădea, apa va îngheța, îndepărtarea ei va fi imposibilă, iar tăvile vor deveni inutile. Este mai util să utilizați dispozitivul din tăvi în perioada de vară: apa de furtună va ajunge liber de pe peluze direct în dispozitivul de drenaj.
În plus, puteți să deviați apa cu propriile mâini aproape liber și mai eficient. Această metodă se numește crearea de bazin hidrografic și modelarea peisajului.

Pentru a crea un bazin va fi nevoie doar de o lopată, o greblă și o roabă pentru transportul de pământ. În primul rând, se calculează parametrii bazinului hidrografic: forma, lungimea și lățimea. Linia directă de divizare se desfășoară în zone mari: lângă o casă privată, cabană, parcare.

Obiectele de dimensiuni mici se limitează la un vârf sub formă de arc, la o distanță de aproximativ patru metri de la începutul fundației. În acest caz, drenajul se efectuează într-un șanț sau într-un puț special de drenaj.

Pentru a devia apa în mod natural, este necesar ca adâncimea bazinului de deasupra fundului cuvei și sub zona orbului să fie de 20 cm.

După ce ați marcat bazinele, puteți începe să le creați.

Cum se fac bazinele hidrografice?

Există câteva moduri de a crea bazine hidrografice:

Dispozitive de ridicare a dispozitivelor

 1. Prima metodă implică săparea de-a lungul fundului bazinului canalului înclinat în direcția cuvei. Gradul de panta este calculat folosind nivelul. După aceea, este necesar să se scurgă mai multe canale de lumină, mergând din zona orb și convergând împreună în primul canal. După aceea, terenul este îndepărtat între faruri.
 2. A doua metodă: pentru a asigura drenajul în fundul bazinului hidrografic, înclinat în direcția din zona orb, solul este îndepărtat. Mai mult, același teren este compactat dincolo de bazinul hidrografic, creând o pantă din clădire. Casa va sta în cele din urmă pe o ușoară înălțime, dând o bună drenare de la fundație până la șanț.

Pentru a îmbunătăți drenarea va ajuta, de asemenea, peluze plantate în apropierea casei.

Dacă o pajiște naturală nu împiedică pătrunderea apei de ploaie în pământ, atunci o peluză mai veche și mai puternică este capabilă să absoarbă apa pe o pantă, astfel încât impregnarea are loc doar la 3-4 cm de pământ.

Această proprietate protectoare a gazonului este explicată prin conținutul în acesta a unui amestec dens de iarbă fibroasă, care (cu aplicarea corectă a gazonului) blochează penetrarea apei în adâncimi.

Cum să deviați apa subterană de la întemeierea unei case particulare?

Întemeierea oricărei locuințe, în primul rând una privată, este supusă influenței negative a apelor subterane. În compoziția lor există componente care pot distruge baza de beton. Chiar dacă locuința este impermeabilizată cu grijă și este dotată cu suporturi, aceasta nu garantează protecție împotriva influenței apei subterane și distrugerii ulterioare. Dați astfel de protecție, și de a oferi drenaj poate doar drenaj al fundației.

Sistem de drenare în jurul subsolului casei

Principalele etape ale creării unui drenaj închis îl faceți:

 1. Săpați o șanț de o jumătate de metru lățime și de la o jumătate până la un metru și jumătate adâncime. Este necesar să se sapă cu o înclinație către un șanț în care se va îmbina apa.
 2. Umplerea fundului canalului cu nisip și compactarea ulterioară, ținând seama de unghiul de înclinare inferior.
 3. Așezați țevi de drenaj pe nisip (dacă nu există perforate speciale, le puteți face singure: găuriți într-un sector de 180 de grade în conductele de apă caldă obișnuite).
 4. Conducte de pulbere, mai întâi pietriș mare și apoi fin și umflarea unui strat de pământ deasupra molozului.
 5. În curbura sistemului de drenaj, trebuie instalat un canal de vizitare la care sunt atașate țevi cu găuri pentru bazin. Țevi ar trebui să conducă la granițele site-ului.

Acum trebuie să organizați deturnarea apei dincolo de domeniul privat:

 • săpa un șanț din nou;
 • faceți o pantă și stropiți cu nisip;
 • am pus țevi fără găuri (aici nu mai trebuie să colectăm apă de la gazon);
 • adormim tevi și punem pământul și gazonul în loc.

Astfel, drenajul fundației este o operațiune, în fața căreia nu se recomandă implicarea în construcția directă a casei. Drenarea oferă protecție în jurul fundației, drenarea excesului de umiditate din aceasta și, prin urmare, funcționarea pe termen lung a clădirii.

Sistemele de canalizare a scurgerilor și a furtunilor de scurgere de la utilizatorii portalului

Membrii FORUMHOUSE își împărtășesc experiența în construirea sistemelor de drenare cu costuri scăzute și de scurgere a apelor pluviale.

Constructorii experimentați și oamenii din țară știu bine că apa "extra" pe site este rău. Excesul de apă duce la inundarea subsolului și a subsolului, scurgerea bazei, inundarea paturilor, umplerea apei, etc. Ca urmare, în primăvara, toamna și chiar vara nu se poate trece prin cabana de vară fără cizme de cauciuc.

În acest articol vom lua în considerare:

 • Cum să dota deturnarea apei pe amplasament.
 • Cum să faci un canal de furtună bugetat cu propriile mâini.
 • Dispozitiv de drenaj. Cum se face drenaj ieftin și se scurge țărmul umed.

Ce fel de apă împiedică dezvoltatorul să trăiască și proprietarul casei din țară

Pe tipurile de ape de suprafață și subterane, precum și pe sistemul de canalizare și canalizare, puteți scrie o carte separată. Prin urmare, vom lăsa în afara domeniului de aplicare al prezentului articol o listă detaliată a tipurilor și cauzelor apelor subterane și să ne concentrăm asupra practicii. Dar, fără un minim de cunoștințe teoretice pentru a lua un aranjament independent de canalizare și furtună de canalizare - aruncând bani departe.

Adevărul este că chiar și sistemul de drenare făcut în mod greșit funcționează pentru primii câțiva ani. Apoi, datorită înfundării (înfundării) țevii de drenaj învelite cu geotextil, care a fost așezat în lut, argilă etc. evacuarea solului nu mai funcționează. Și banii pentru aranjarea drenajului au fost deja cheltuiți și, cel mai important, construcția de drenaj este asociată cu o mare cantitate de lucrări de terasament cu implicarea tehnologiei.

Prin urmare, este dificil și costisitor să sapi pur și simplu și să schimbați conducta de drenaj 3-5 ani după ce a fost pusă. Site-ul a fost deja locuit, proiectarea peisajului a fost făcută, a fost amenajată o zonă orb, un foișor, o baie, etc. au fost instalate.

Va trebui să ne luptăm cu modul de a schimba drenarea, pentru a nu întoarce întreaga zonă.

Prin urmare, construcția drenajului ar trebui să se bazeze întotdeauna pe date provenite din cercetarea geologică a solului (care va ajuta la găsirea unui strat impermeabil sub formă de lut la o adâncime de 1,5-2 m), cercetări hidrogeologice și cunoașterea clară a felului de apă care duce la inundarea casei sau îmbogățirea apei.

Apele de suprafață sunt de natură sezonieră, asociate cu perioada de topire a zăpezii și abundența ploii. Apele subterane sunt împărțite în trei grupe principale:

 • Apă capilară.
 • Apă subterană.
 • Cocoțat.

În plus, apa de suprafață, dacă nu este îndepărtată în timp, când se infiltrează (absorbită) în pământ, devine ape subterane.

Concluzie: scurgerile de suprafață trebuie îndepărtate de furtunile de scurgere (ploaie) și să nu încercați să drenați suprafața!

Sistemul de canalizare pluvială este un sistem alcătuit din tăvi, țevi sau șanțuri săpate în pământ, care iau apa de la drenaj în afara amplasamentului + organizarea competentă a reliefului în teritoriul din spatele curții. Acest lucru va evita zonele stagnante din zonă (lentile, piscine) în care se va acumula apă, care pur și simplu nu are unde să meargă, și mai multă hidratare.

Principalele greșeli care se fac atunci când un dispozitiv separat de drenaj:

 • Nerespectarea pantei drepte a conductelor de drenaj. Dacă luăm media, atunci panta este menținută în intervalul de la 0,005 la 0,007, adică 5-7 mm pe 1 metru de funcționare a conductei de drenaj.
 • Utilizarea țevilor de drenaj în lichidarea geotextilului pe solul "greșit". Țeava din geotextile pentru evitarea ruperii este utilizată pe soluri formate din mediu curat și nisipuri grosiere.
 • Utilizați în loc de granit, moloz calcar mai ieftin, care în cele din urmă spălate cu apă.
 • Economii pe geotextile de înaltă calitate, care trebuie să aibă anumite proprietăți hidraulice care afectează calitatea drenajului. Aceasta este o dimensiune eficientă a porilor de 175 microni, adică 0,175 mm, precum și cf transversal, care ar trebui să fie de cel puțin 300 m / zi (cu un singur gradient de presiune).

Ieftin furtuna de canalizare cu propriile sale mâini

Primul lucru care vine în minte în vederea dotării versiunii bugetare a sistemului de canalizare al furtunii pe site este de a instala tăvi speciale.

Tavi pot fi făcute din beton sau plastic, dar prețul pentru ei "muscaturi". Acest lucru îi obligă pe utilizatorii portalului nostru să caute opțiuni mai ieftine pentru amenajarea canalelor de canalizare și a sistemelor de drenare de pe amplasament.

Trebuie să fac o furtună de ploaie ieftină, de aproximativ 48 de metri, pe marginea gardului, pentru a scurge apa topită care vine de la vecinul meu. Apa trebuie să fie deviată în șanț. Gândit cum se face drenajul apei. La început mi-am dat seama că am cumpărat și instalat tăvi speciale, dar apoi grilele "extra" ar rămâne de la ele și nu am nevoie de o estetică specială pentru precipitații. Am decis să cumpăr țevi din azbociment și le-am văzut cu un șlefuitor, obținând astfel o tavă de uz casnic.

În ciuda bugetului acestei idei, prezența nevoii de a ține independent conductele de azbest-ciment nu atrage utilizatorul. A doua opțiune este abilitatea de a cumpăra jgheaburi (plastic sau metal) și a le pune pe baza pregătită într-un strat de beton de aproximativ 100 mm.

Utilizatorii portalului au descurajat Denis1235 de această idee în favoarea primei opțiuni, care este mai durabilă.

Făcând ideea unei furtuni de ploaie ieftină, dar care nu dorea să se descurce cu tăierea independentă a țevilor, Denis1235 a găsit o instalație care produce țevi de azbociment, unde sunt tăiate imediat în bucăți de 2 m lungime (astfel încât să nu crape un 4 metru în timpul transportului). Rămâne doar să dezvoltăm o schemă de așezare a tăvilor.

Rezultatul a fost următorul "plăcintă":

 • Baza solului sub forma unui pat.
 • Un strat de nisip sau nisip și pietriș este de aproximativ 5 cm grosime.
 • Beton aproximativ 7 cm.
 • Placa de țevi din azbociment.

În cele din urmă, am făcut la apa de ploaie bugetul cabana. A fost nevoie de 2 zile pentru a săpa un șanț, alte două zile pentru a betonarea și a instala traseul. Am cheltuit 10 mii de ruble pe tăvi.

Practica a arătat că piesa a fost excelent "iarnă", nu a spart și a interceptat apa de la un vecin, lăsând terenul uscat. De asemenea, este interesant varianta canalului de ploaie (furtuna) a utilizatorului portalului cu porecla yury_by.

pentru că criza nu gândește să se termine, atunci m-am întrebat cum să aranjăm canalele de scurgere pentru a scurge apa de ploaie de acasă. Vreau să rezolv problema, să economisesc bani și să fac totul calitativ.

După ce sa gândit, utilizatorul a decis să facă o ieșire de apă de ploaie pentru a scurge apa pe baza unor conducte flexibile de perete dublu (acestea costau de 2 ori mai puțin decât conductele de canalizare "roșiatice"), care sunt folosite pentru a monta cabluri sub pământ. Dar, din moment ce adâncimea traseului de drenare este de numai 200-300 mm, cu un diametru al țevii de 110 mm, iar yury_by se teme că conducta ondulată se poate rupe iarnă dacă se scurge apa între două straturi.

Ca rezultat, yury_by a decis să ia o conductă de tip "gri", care este folosită pentru construcția de canalizare internă. Deși avea preocupări că țevi care nu aveau o asemenea rigiditate ca "roșcatele" se rupeau în pământ, practica a arătat că nu le-a întâmplat nimic.

Dacă pasi pe conducta "gri", se transformă într-un oval, dar în locul în care l-am îngropat nu există sarcini semnificative. Numai gazon pus și există o încărcătură pietonală. Punând țeava în șanț și stropindu-l cu grund am asigurat că-și păstrează forma și că ploaia funcționează.

Utilizatorul a plăcut opțiunea de a instala o cantitate de apă de ploaie ieftină, bazată pe canale de canalizare "gri", atât de mult încât a decis să o repete. Toate nuanțele procesului demonstrează clar următoarele fotografii.

Săpați o groapă sub fundul drenajului pentru a colecta apă.

Nivelul nivelului de bază.

Instalați un inel de beton.

Următoarea etapă - adormim la partea inferioară a fracului de pietriș cu 5-20.

Turnat din beton de casă acoperă bine.

Fa-o singură - cum să o faci singur

Cum să faceți ceva singur, cu propriile mâini - site-ul maestrului de origine

Cum să eliminați apa topită din site - 4 moduri

Eliminarea apei topite în primăvară - 4 soluții

Problema hidratării este întotdeauna relevantă. Multe sate de vacanță sunt situate în zonele joase cu pământ argilos sau cu un depozit de apă subterană. De la sfârșitul iernii, când zăpada se topește activ, situl nu mai este pus pe picioare. Iar apa costă până la jumătatea primăverii!

Activitatea grădinii trebuie amânată până la o dată ulterioară... Da, și majoritatea plantelor nu sunt în măsură să supraviețuiască în astfel de condiții! Alegeți și planificați soluții la problemă.

Construim un sistem de drenare

1. Dacă apa subterană este adâncă și numai umiditatea este afectată după topirea zăpezii sau ploii abundente, ea poate fi îndepărtată folosind un sistem de caneluri. Ei bine, dacă site-ul este situat sub pantă.

Apoi, în punctul cel mai de jos, puteți aranja un iaz sau puț de apă, din care pompa va fi ușor pompată de apă.

Drenarea de suprafață se face în jurul perimetrului amplasamentului și întotdeauna în jurul clădirilor.

Din punct de vedere al specialiștilor, este o colecție de canale bine montate, dotate cu capcane de nisip, precum și grilaje de protecție care îndeplinesc o funcție decorativă. Dar, să zicem, proprietarii de vile, ale căror locuințe nu sunt destinate unei șederi permanente, această întrebare este mai ușor de rezolvat. Deschiderile de beton deschise sunt realizate în jurul clădirilor, care pot fi curățate cu ușurință de gunoi cu o perie. Și de-a lungul gardurilor, canelurile sunt acoperite cu geotextile și umplute cu moloz sau cu pietricele.

Apa subterană poate fi combătută numai cu ajutorul unei conducte subterane. Vă sfătuiesc cu tărie să nu vă experimentați, ci să vă adresați unui profesionist cel puțin pentru a determina punctul de deversare a apei și pentru a elabora un plan pentru amplasarea țevilor de drenaj.

Peskuem

2. În paturile de flori și paturile adăugați treptat nisip. Acesta va îmbunătăți absorbția solului și va contribui la o distribuție mai uniformă a umidității peste stratul superior. Pentru solul de lut pe 1 mp M ia aproximativ 30 kg de nisip.

Noi livrăm solul

H. Dar numai atunci când a fost deja finalizat drenajul de suprafață și a fost construită o casă.

Plantem mesteacăn și salcie

4. Acești copaci foioase, în detrimentul unui sistem puternic de rădăcină, dau bine pământului. Din păcate, această metodă de drenaj a apei nu este potrivită pentru zonele mici.

Drenajul la cabana de vară: cel mai simplu mod de a scurge excesul de umiditate

O operație hidraulică suficient de importantă este considerată a fi drenarea la dacha. Cel mai simplu mod de a îmbunătăți echilibrul apei în sol ar trebui să fie obligatoriu, deoarece raportul de umiditate în diferite perioade ale anului se poate schimba nu numai din cauza factorilor naturali. Uneori, chiar și o clădire din apropiere poate sparge echilibrul.

Sistem necomplicat de drenaj al apei din clădire

Canalele sunt deschise și închise

Drenarea solului poate fi realizată folosind șanțuri deschise sau țevi specializate plasate în pământ. Primele dintre ele sunt simple în dispozitiv, dar nu arată foarte plăcut din punct de vedere estetic. În acest sens, unii dezvoltatori creează canale închise care nu încalcă atractivitatea peisajului.

Deschideți drenajul în jurul unei clădiri rezidențiale folosind tăvi și grătare

Linii de suprafață

Deși sistemele de colectare a suprafețelor sunt relativ simple, ele vă permit să eliminați eficient umezeala din locație sub formă de precipitații. Pentru tavi speciale și cavități, apa este îndreptată în jgheabul central sau în fântâna de scurgere. Dintre avantaje pot fi identificate:

 • viteză ridicată de construcție;
 • cheltuieli mici;
 • un nivel suficient de eficiență;
 • ușurința de curățare.

Canal de drenaj la marginea unui sit al țării

Sisteme de drenare închise

Sistemele cu linii adânci sunt potrivite pentru ambele tipuri de apă freatică și apele subterane din imediata vecinătate. Cel mai adesea, acestea sunt aranjate folosind țevi polimerice, care sunt scufundate în sol pe o anumită distanță.

Sistemul de țevi închis pentru colectarea umidității la fața locului

În practică, două tipuri de drenaj cu canale închise sunt bine aplicabile:

 • punct (colectarea apei are loc într-un singur loc);
 • liniar (colectarea de umiditate este asigurată pe toată conducta prin găuri speciale).

Fiți atenți! În cadrul unui singur loc, speciile prezentate pot fi combinate. De exemplu, o colecție de puncte poate fi utilizată pentru un sistem de drenaj al casei și una liniară pentru apele subterane.

Sistem de drenaj pentru sistemul profund de la o conductă cu un diametru mare

Drenaj la dacha: cel mai simplu mod de a face dispozitivul pentru condiții specifice

Înainte de a efectua un sistem de drenaj pe site, trebuie să alegeți tipul acestuia, pe baza caracteristicilor operaționale. Merită să luăm în considerare opțiunile cele mai optime pentru sistemele de drenare a dispozitivelor, care sunt populare în anumite condiții.

Crearea unui sistem de drenare de la întemeierea casei

Exemplu de drenaj al sitului la niveluri ridicate ale apelor subterane

Dacă apa subterană este aproape de suprafață, poate fi cea mai bună opțiune un sistem liniar de tip adânc. Se va scurge umezeala de pe tot teritoriul amplasamentului într-un puț de canalizare, vagon sau șanț situat la un nivel mai jos. Ca elemente de bază, se propune folosirea țevilor din plastic perforat într-un filtru geotextil.

Tuburi perforate speciale și geotextil

Una dintre cele mai ușoare căi de drenaj în cabana de vară din apele subterane situate în apropierea suprafeței este redusă la următoarea schemă:

 • Șanțul este scos la o distanță de înghețarea solului. Panta sa trebuie să fie de 2 cm pe metru liniar în direcția punctului de colectare al lichidului. Un strat de nisip este turnat pentru aliniere.
 • Geotextilele se raspandesc pe fundul pregatit, astfel incat marginile sa se suprapune peste peretii groapelor de cel putin 1-2 m. Un strat mic de pietris este turnat pe partea de sus.
 • Apoi sunt așezate conducte de plastic, după care sunt din nou umplut cu aproximativ același strat de pietriș. Capetele geotextilelor sunt pliate, formând o barieră protectoare. Restul șanțului este umplut cu pământ.

Schema vizuală a drenajului de tip închis cu o colecție liniară

Cu un GWL înalt, sistemul de drenare are un aspect arborescente.

Articol asociat:

Rezervor septic pentru a da cu GWL înalt. Într-un material separat furnizează informații despre rezervoarele septice ale aparatelor cu reguli ridicate pentru GWL, de instalare și de funcționare.

Dispozitivul de drenare deschisă a mâinilor pe un sit cu sol de argilă

Pentru terenuri cu pământ argilos este un sistem mai potrivit, cu un aranjament deschis de canale. Atunci când sistemul de conducte este închis, apa nu va putea să treacă prin astfel de sol și să se ducă la rezervoare septice specializate sau alte locuri potrivite.

Terenul funcționează pe dispozitivul de drenare

În locurile de acumulare de apă, șanțurile sunt săpate nu mai puțin de 50 cm adâncime, iar lățimea lor ar trebui să crească pe măsură ce se apropie de locul de recepție. Cel mai larg este de a face un șanț care colectează apă din șanțurile adiacente. Pentru a facilita drenajul și a proteja marginile de colaps, pereții laterali sunt tăiați la un unghi de 30 de grade.

Din moment ce vederea deschisă a șanțurilor strică aspectul parcelei, este necesar să le facem decorarea. Nu numai că îmbunătățește proprietățile estetice, ci și întărește suprafețele laterale ale liniilor deschise. În acest sens, funcționarea sistemului crește semnificativ.

Procesul de decorare canale deschise de piatră

Ca material pentru decorarea carierelor, puteți folosi pietre de diferite dimensiuni. Cel mai mare dintre ele ar trebui să fie așezat pe fund, și mediu și mic - pe partea de sus. Dacă există oportunități financiare bune, suprafața poate fi umplută cu așchii de marmură, ceea ce va da un aspect respectabil ramurilor.

În cazul în care banii strâns, atunci o opțiune bună pentru înregistrare poate fi o perie comună. Este necesar să găsiți ramuri uscate ale oricărei specii de lemn care se dezvoltă în apropiere. Acestea ar trebui să fie legate în ciorchini și plasate pe suporturi speciale instalate la baza șanțului.

Linii din partea invizibilă a sitului pot fi întărite cu ardezie obișnuită.

Grosimea fasciculelor de lemn trebuie să fie de maximum 30 cm. Este mai bine să așezați ramurile astfel încât cele mai mari să se afle în centru și cele mai mici să se afle la margini.

Articol asociat:

Sistem de drenaj în jurul casei. Dispozitivul de drenare, nuanțele lucrărilor de instalare și recomandările utile într-o publicație specială a revistei noastre online.

Prețurile medii pentru drenajul parcelei la cheie

Multe companii oferă servicii profesionale de instalare a sistemelor de drenare, dar nu sunt atât de ieftine. În cursul lucrărilor, se va folosi o țeavă cu pereți dubli cu un filtru geotextil.

Conducta este conectată la un puț de plastic.

În cazul în care pentru a aduce apă de pe site-ul

Puțini, unde acum puteți găsi un teren de nivel. Mai ales această problemă se referă la zona suburbană. La urma urmei, atunci când suprafața solului este neuniformă, apa după ploaie formează baltă care nu numai că poate distruge întreaga dvs. cultură, dar poate conduce la umezirea fundațiilor clădirilor. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l faci când construiești o casă de vară este să te gândești unde să dai apă de pe site. Chiar și în cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri știau foarte bine că apa ar trebui să fie drenată cât mai mult posibil din casele lor pentru ca aceasta să rămână îndelungată.

Sistem de drenare pe site cu propriile mâini.

Excesul de apă aduce multe probleme, atât pe teren, cât și în casă. Pe site-ul datorită excesului de apă nu ia rădăcini plante și copaci care nu le place o mulțime de apă. Și în casă, desigur, fundația și camerele inferioare, cum ar fi subsolurile, sunt afectate în primul rând, deoarece produc mucegai și ciuperci, care apoi ajung în casa însăși.

Scurgerea la cabana de vară

Soluția cea mai fiabilă a problemei va fi drenarea de înaltă calitate. Dar, înainte de a face acest lucru, este necesar să se stabilească tocmai toate motivele apariției stagnării apei în zonă. Pentru zona suburbană există mai multe metode de redirecționare a apei de pe amplasament. Sistemele de drenaj sunt conducte care sunt interconectate și elimină perfect umiditatea în exces de pe suprafața solului.

Este mai bine să începeți să faceți lucrări de drenare fie în toamnă, în perioada ploioasă, fie la începutul primăverii, când se topeste zăpada. Apoi, este foarte ușor să observați în ce locuri se colectează apa și unde este mai bine să se descarce. Cu un rezultat bun, o astfel de muncă ar trebui să aibă încredere profesioniștii care vor face cu siguranță totul eficient și rapid. Dar dacă site-ul dvs. este mic, puteți încerca singur.

În primul rând, este mai bine să elaborați un plan de lucru, astfel încât să puteți vedea în mod clar unde este apa și unde să o luați. Locul natural, cum ar fi un râu, un curs de apă sau o râu, este cel mai bine servit ca aport de apă. Se va lăsa apa din zona drenată. De obicei, drenajul are mai multe sarcini. Aceasta este devierea apei după topirea zăpezii, astfel încât să puteți merge în jurul locului în mod normal deja în această perioadă și să scădeți nivelul apei subterane și, desigur, să eliminați apa după precipitații prelungite. Există mai multe tipuri de drenaj. Primul este de a devia în mod deschis apa din sit, de exemplu, într-un șanț. A doua metodă este de a lua țeavă, este, de asemenea, numit închis. Iar a treia metodă este umplerea apei cu materiale precum pietriș, cărămidă spartă, lemn de pene.

Pentru a elimina apa din sit prin șanțuri este cea mai ușoară și mai ieftină opțiune. Pentru el, șanțurile deschise sunt excavate în jurul perimetrului teritoriului la o adâncime de 0,6-0,7 metri și lățime de 0,5 metri, în timp ce pereții lor sunt înclinați la 30 de grade. Apa din ele se duce într-un șanț comun. Această metodă are avantajele sale. Îndepărtează apa care apare în timpul precipitațiilor și în timpul topirii zăpezii, interceptând-o. Dar este demn de remarcat faptul că această metodă nu adaugă frumusețea teritoriului dumneavoastră, pentru că va fi complet săpat. Desigur, puteți închide aceste șanțuri, pentru că acestea trebuie să adoarmă cu nisip sau pietriș. Dar trebuie să admitem că această metodă nu este cea mai eficientă.

Planul de drenaj al apei de pe amplasament.

Pentru a aduce apa prin țevi închise, este necesar să se așeze șanțuri care vor avea o adâncime de 0,7-1,5 metri și o lățime de 0,25-0,4 metri. Ei trebuie să se sapă cu o înclinație spre canalul sau drenajul natural. Fundul inferior ar trebui să fie acoperit cu nisip sau centimetri de pietriș la 15. Și deja pe partea de sus a acestui și a pus conducte pentru drenaj. Și din nou șanțul este umplut cu nisip și moloz, astfel încât conducta să fie în interiorul acestui strat. Și bineînțeles, în afară de tot ceea ce trebuie să adormi pe pământ. În mod tipic, acest tip de drenaj al apei este realizat sub forma unui pom de Crăciun, când din toate părțile apei pătrunde în țeavă principală și se află deja pe ea este afișat în puț sau în altă parte. Aceasta este metoda cea mai fiabilă pentru curățarea apei, deoarece țevile sunt foarte durabile. În această calitate, este un mare plus al acestei metode față de celelalte.

În metoda de umplere, pentru a aduce apa, lemn de pene, ramuri de copaci și pietre sunt plasate pe fundul șanțului și toate acestea sunt de 20-25 cm.

Norme de drenaj

Schema sistemului de drenaj.

Dar toate tipurile de drenaj au propriile reguli generale. De exemplu, după orice metodă de deviere a apei prin acest teritoriu, este imposibil să mergeți prin transport. Dacă este foarte necesar, este mai bine să impuneți plăci din lemn, dar atunci trebuie să slăbiți solul.

Există un alt tip de drenaj, care se numește canal de furtună. Acest lucru se întâmplă atunci când jgheaburile sunt instalate pe conductele sub acoperiș și apa care curge de pe acoperișuri se colectează de-a lungul acestora. Apoi, apa curge prin țevi într-un șanț, într-o râpă sau într-o altă scurgere.

Există o altă metodă, este relativ nouă și, prin urmare, nu este atât de des folosită, dar este destul de eficientă în munca sa. Acestea sunt puțuri de drenaj care elimină bine apa de sus. Un puț este forat cu ajutorul unui burghiu cu o adâncime de 2-4 metri și se introduce o țeavă de drenaj, care este umplută la vârf cu moloz și acoperită cu folie și este acoperită cu pământ deasupra. Un astfel de puț este greu de observat, dar va dura mult timp și va asigura scurgerea apelor care distrug fundația clădirii.

Pentru a supraveghea funcționarea sistemului de drenaj și pentru a curăța astfel de conducte, trebuie să vă gândiți în prealabil la crearea de fantane. Practic cel mai adesea folosit pentru acest produs gata.

Cum să evacuați zona de umiditate excesivă: tipurile de sisteme și selecția acestora

Prezența apei este principala condiție pentru creșterea aproape a tuturor plantelor, inclusiv a culturilor de grădină. Dar dacă există multă apă, atunci acesta este deja un dezastru real. Acest lucru este cunoscut pentru foarte mulți proprietari de cabane de vară și case de țară. Și este imposibil să se rezolve: în zona mlaștină, nu numai florile și copacii din grădină vor dispărea foarte repede, nimic nu va crește în grădină, dar clădirile vor suferi în curând. Faptul este că, în mizeria murdară, baza clădirii va începe să se disperseze, să cadă în adâncime și cu timpul vor apărea pe pereți fisuri care vor crește după fiecare ploaie prelungită. O perspectivă tristă. Dar nici o gazdă nu va aștepta astfel de consecințe neplăcute, mai ales că există o cale de ieșire - puteți desprinde complotul.

Drenarea solului

Drenajul este întregul sistem conceput pentru a asigura ieșirea din apele de suprafață. Dar, înainte de a începe aranjamentul, este necesar să se ia în considerare următorii factori:

 1. Terenul.
 2. Nivelul la care se află apele subterane.
 3. Precipitațiile.
 4. Planul de comunicare
 5. Plasarea (dacă există) a pivnițelor, subsolului sau a altor clădiri îngropate.
 6. Structura, compoziția solului.
 7. Prezența arbuștilor, arborilor și a numărului lor.

Acum rămâne să alegeți versiunea sistemului care este potrivită pentru site.

Tipuri de sisteme

Scurgeți solul în două moduri - echipând drenajul adânc sau de suprafață. Deși ambele opțiuni sunt concepute pentru a elimina excesul de umiditate, operația de ouă și de lucru sunt realizate complet diferit.

Astfel, scopul principal al drenajului de suprafață este îndepărtarea apei din stratul superior al solului, care colectează după inundații, ploaie și se acumulează în jurul clădirii, terase, căi și alte obiecte ale sitului.

Drenarea de suprafață

Pentru a usca straturile de suprafață, puteți echipa proiectarea liniară sau a punctului sistemului. Intrările de apă în amenajarea punctului de drenaj sunt instalate în cazul în care apa ocupă zone mici. Aceasta este:

 • diferite adâncituri de tip natural;
 • partea inferioară a terasei;
 • uși;
 • intrare;
 • lângă jgheaburi.

Proiectarea unui sistem punct este atât de simplă încât pentru fabricarea sa nu este necesară crearea unui circuit. Pentru amenajarea structurii este necesar să se pregătească prize de apă furtună, conducte de apă, supape de furtună, rezervoare septice, scări.

Astfel încât solul fertil din parcelele care au o pantă de mai mult de trei grade nu este spălată, este necesar să se aranjeze sistemul de furtună. De asemenea, este necesar în următoarele cazuri:

 1. Când apa spală pistele.
 2. Pentru a scurge site-ul de la intrarea în garaj.
 3. Când există ploi lungi frecvente și este necesar să se absoarbă o cantitate mare de apă de la fundațiile clădirilor.

Drenarea drenajului

Acesta este numele sistemului de jgheaburi încorporat în sol. Pentru a închide jgheaburile sunt un zăbret detașabil din material metalic sau plastic.

Principala condiție este ca jgheaburile să fie așezate sub o înclinație, astfel încât masele de apă să se poată mișca prin gravitate. Trecând de-a lungul jgheabului, umiditatea intră în grită. Acest element este cel mai simplu filtru de la care apa se deplasează de-a lungul liniilor de apă până la canalele de scurgere.

Pentru a construi un drenaj liniar, trebuie să vă planificați în prealabil amplasarea și să vă pregătiți pentru instalare. În plus, este necesară echiparea bazei de beton pentru fixarea tuturor elementelor sistemului. Dacă este nevoie de o zonă de captare mai extinsă, puteți concretiza suplimentar și bias.

Atenție! Pentru a îmbunătăți eficiența drenajului, este necesar să se combine construcțiile liniare și punctuale într-o singură secțiune. Apoi, volumul de apă, chiar și după inundații puternice, va fi eliminat de pe sol și nu va fi capabil să dăuneze nici clădirilor, nici plantelor.

Deep drenaj

Acesta este numele sistemului de canale subterane de drenaj. Pe ele se înmulțesc masele de apă în exces. Pentru a le colecta colectori bine stabilite sau fântâni de drenare.

Prin modul în care sunt colectate apele subterane, structurile sunt:

 1. Verticală.
 2. Orizontală.
 3. Combină (combină ambele versiuni anterioare).

Structurile verticale sunt construite ca puțuri cu nervuri. Ele sunt situate în acvifere. Unitățile de filtrare și pompare sunt plasate în interiorul puțurilor. Din acest motiv, astfel de sisteme sunt considerate structuri de inginerie care necesită o întreținere constantă. Prin urmare, drenajul vertical este rar folosit pe un site privat. Din același motiv, structurile combinate nu sunt atât de des construite.

Cel mai simplu și drenaj orizontal accesibil din punct de vedere financiar. Și nu superficial, ci de tip adânc. Elementele principale pentru aranjamentul său sunt scurgerile. Acestea sunt țevi perforate destinate așezării pe pietriș în șanțuri pregătite. Anterior, în acest scop au fost utilizate produse de azbociment, dar s-au dovedit a fi dăunătoare pentru mediu și au fost înlocuite cu materiale plastice.

Consiliul. Astăzi, conductele din PVC nu sunt utilizate în mod obișnuit, neted, dar ondulat. Aceste produse sunt mai puțin solicitate pentru a instala și costă mai puțin.

Pentru a împiedica pătrunderea nisipului și a solului în țevi prin găuri, ele sunt învelite în material special. Acesta este un geotextil sau material fabricat din fibre de nucă de cocos. Alegerea materialului depinde de tipul de sol. Dacă este argilos sau nisipos, pot fi folosite geotextile, în timp ce alte tipuri de sol pot folosi materiale din fibre de nucă de cocos. Ca geotextile, ele folosesc material nețesut, dornit și alte materiale moi, dar nu ar trebui să luați pe cele grele - nu lasă umiditatea să treacă.

Munca care se poate face cu mâinile tale se desfășoară după cum urmează:

 1. Desenați un plan în care să fie indicată locația sondei de drenaj.
 2. Ținând cont de schemă, săpați șanțul.
 3. Așezați pe fundul nisipului cu un strat de 10-15 cm și apoi aruncați geotextile. Ar trebui să fie suficient pentru a acoperi scurgerile.
 4. Așezați scurgerile astfel încât acestea să fie amplasate sub pantă și să conducă la colector.
 5. Conectați elementele individuale cu trepte sau traverse.
 6. Înfășurați scurgerile și puneți molozul pe partea de sus și apoi un strat de pământ.

Din colector este necesar să se asigure o evacuare suplimentară a apei. Un astfel de loc poate servi drept cel mai apropiat șanț, râpă și, dacă este posibil, sistemul central al furtunilor.

Întreținerea sistemelor de drenaj

Deși sistemele adânci și de suprafață cu aranjament adecvat nu necesită întreținere frecventă, este încă necesar:

 1. Inspectați în mod regulat sondele și colectorii. Dacă este necesar, curățați-le.
 2. Pentru a îndepărta depozitele de pe pereții conductelor de drenaj, este necesar să le efectuați spălarea de capital. Nu este necesar să faceți acest lucru de multe ori - o dată la 8-10 ani.

Pentru a proiecta și a pune de drenaj pe site-ul, asigurați-vă că pentru a viziona video cu materiale, instrucțiuni cu privire la caracteristicile de lucru. Dacă totul se face corect, drenajul va funcționa mai mult de o jumătate de secol, asigurându-se că tot acest timp excesul de umiditate este drenat de pe amplasament.

Cum să scapi de stuf și să dărâmi zona din apă cu propriile mâini, meliorare

Mlaștina solului pe site-ul - o problemă pentru proprietarii săi. Când cumpărați un parcel pentru a determina umiditatea excesivă prin prezența stufului, șarpelui, grabă. Ulterior, proprietarii se confruntă cu fumuri neplăcute, țânțari, creșterea slabă a plantelor de grădină. Plantele dispar datorită accesului insuficient al oxigenului la rădăcini, deteriorării lor, expunerii la produse toxice (nitrați, acizi, săruri de aluminiu) formate în terenul mlaștos.

Zona umedă și argilă

Este costisitor să construiești o casă pe o zonă umedă. Trebuie să construim o fundație profundă.

Toate aceste probleme sunt eliminate prin scurgerea teritoriului. Soluția la problemă există și puteți încerca să scăpați de excesul de umiditate. Cheia succesului în acest sens este o înțelegere a naturii mlaștină.

Situații diferite - soluții diferite

Este uneori dificil pentru un specialist să determine motivul pentru formarea unei mlaștini. În această situație, este important să vă familiarizați cu împrejurimile, să inspectați terenurile vecinilor. Excesul de umiditate a solului este de obicei două motive principale:

 1. Plasarea alocată în apele joase, ceea ce duce la localizarea apei subterane destul de aproape de suprafață. Acest motiv este rareori confirmat, deoarece puțini ar îndrăzni să achiziționeze în mod conștient teren în mlaștină.
 2. Perturbarea unei scurgerii naturale a apei ca rezultat al ploilor abundente. Această problemă este asociată cu mai mulți factori - amplasarea sitului sub vecini (apa după ploi continuă să curgă până la ea), locația aproape de suprafața unui strat de argilă vâscoasă sau prezența unei surse de hrană bogată.

Masă mare de apă

Apa de suprafață de suprafață ("sursa de alimentare superioară") va permite drenarea unui tip închis, realizat la o adâncime suficientă. Acest tip de drenaj este instalat de-a lungul perimetrului amplasamentului, precum și pe întregul său teritoriu. Cu ape abundente, atunci când retragerea în straturile adânci ale solului nu duce la un rezultat, este necesar un puț de drenaj și o pompă capabilă să pompeze în mod constant apa și să o devieze în afara teritoriului.

Pământ de lut

Solul cu conținut ridicat de argilă nu permite trecerea umezelii și pământul rămâne umed pentru o perioadă lungă de timp după topirea ploii și zăpezii. Dacă, în același timp, terenul este situat la o înclinație, fluxul de apă vine de la cel situat deasupra suprafeței pământului. Soluția optimă într-o situație asemănătoare este utilizarea de umpluturi și șanțuri deschise pentru acumularea și îndepărtarea umidității adânc în pământ.

Organizarea drenajului de tip închis nu este atât de eficientă, iar formarea unui strat de filtrare pe suprafața pământului nu este întotdeauna justificată. A se vedea și: "Cum să faceți drenaj în zona din jurul casei pe soluri de lut cu propriile mâini."

mlăștinoasă

Soluția optimă, dar foarte costisitoare este de a ridica nivelul solului și de a scurge șanțul de-a lungul perimetrului. Înainte de drenarea sitului, este important să se ia în considerare planurile de utilizare a teritoriului și să se determine adâncimea drenajului. Odată cu epurarea sezonieră a teritoriului, un șanț poate fi săpat în partea inferioară a sitului. În plus, este necesar să se desfășoare canale de drenaj deschise, adesea amplasate pe întreg teritoriul. Zona înclinată trebuie protejată de alunecarea terenurilor de către plante sau geomați.

Șanț de scurgere de-a lungul parcelei

Locație pusă într-o vale

Aveți posibilitatea de a face față cu waterlogging cu ajutorul unei pompe și un fund de drenaj. Dacă este adecvat și posibil, problema va fi rezolvată de un rezervor în partea inferioară a alocării și de un sistem de drenaj închis, realizat pe întreaga sa zonă. Drenajul trebuie efectuat într-o stare în care nu va exista distrugerea fundațiilor clădirilor și va fi posibil ca plantele să se dezvolte.

Mai multe despre metodele de deshidratare

Alocarea terenurilor poate fi drenată prin diferite metode de recuperare a terenurilor. Înainte de alegerea celei potrivite, luați în considerare următorii factori:

 • rezistența la apă a solului, compoziția sa;
 • direcția și nivelul amplasării apelor subterane;
 • clădiri în grădină;
 • înălțimea cu care doriți să reduceți nivelul apei subterane.
Livrarea de sol pentru a crește nivelul locului

Îndepărtarea solului

Ridicarea nivelului suprafeței parcelei va permite importul de sol fertil proaspăt. În cazul în care terenul este arat, acesta va fi amestecat cu pământ vâscos și dens, iar în grădină va exista o oportunitate de creștere a culturilor. Terenurile cultivate în acest mod nu necesită îngrășăminte pentru mai mulți ani. Cu toate acestea, o mlaștină este un ecosistem durabil, astfel că nu este exclusă revenirea la forma sa originală.

Construcția de nisip

Dacă adăugați nisip în aceeași proporție cu solul parcelei, calitatea terenului se îmbunătățește și se îmbunătățește schimbul de aer. Odată cu introducerea suplimentară a humusului, este posibilă cultivarea pe teren a legumelor, a fructelor de pădure și a verdeațelor. Adăugarea de nisip în solurile mlaștine creează metode mai eficiente de recuperare a terenurilor. Metoda este eficientă în sine, dacă este utilizată pe soluri de lut cu un ușor exces de apă de suprafață.

drenaj

Îmbunătățirea sistemului de drenaj este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a apei de suprafață pentru o perioadă lungă de timp. Pentru a le crea, folosiți țevi din plastic cu găuri de diametru mic în pereți. Este mai întâi necesar să înfășurați țevile cu găuri cu geotextile în 1-3 straturi, în funcție de dimensiunea particulelor de sol. Ele sunt plasate în canale pre-preparate la următoarea adâncime:

 • pentru soluri de lut - 65-75 cm;
 • pentru linguri - cu 70-90 cm;
 • pentru zone cu nisip - până la 1m.

Canalele de scurgere (canalele de sub conducte) sunt săpate cu o pantă astfel încât apa să curgă în partea inferioară a locului (iaz, canal, puț). În grădinile situate pe zonele umede, există, de obicei, un șanț pentru evacuarea generală a apei. Dacă nu a fost creat încă, ar trebui să vă gândiți cum să redirecționați excesul de apă într-un rezervor din apropiere. Drainul poate fi umplut cu moloz sau pietriș. Cu această tehnologie, îmbunătățirea situației este vizibilă după 2 săptămâni. A se vedea, de asemenea: "Drenarea de suprafață sau furtuna de canalizare în jurul unei case private, cu un fund de drenaj în zona cu mâinile lor."

Șanțuri deschise și închise

Deschiderea șanțurilor de drenaj va elimina excesul de apă de pe suprafața solului. Ele sunt făcute cu teșitura la un unghi de 20 de grade. Dezavantajul acestei metode este vărsarea rapidă, contaminarea scurgerilor de frunze, a reziduurilor, a apei stagnante. Aceste instalații de drenare trebuie să fie curățate în mod regulat, cu un vârf. Deschiderea șanțurilor de scurgere nu este folosită în zonele cu sol nisipos, deoarece nisipul este spălat rapid și drenajul devine ineficient. Este convenabil să așezați șanțul de scurgere deschis pe șantier de-a lungul gardului, unde nu deranjează pe nimeni.

Drenuri de scurgere închise - șanțuri adânci săpate, acoperite cu un strat de nisip și deghizate ca trasee de grădină. Ele au un aspect estetic, solul nu se prăbușește în ele, apa din interior nu înflorește.

Paturi crescute

Planificarea culturii de legume, legume, căpșuni, proprietari de parcele umede construiesc paturi înalte. Umiditatea excesivă este colectată între paturi, iar terenul cu culturi devine mai uscat. Prin abordarea corectă, este posibilă cultivarea culturilor chiar și în zone cu exces de apă. Aceasta este o fotografie convingătoare a grădinilor din Olanda, învăluită într-o rețea de canale. Asemenea condiții vă permit să creșteți orice.

Crearea de paturi înalte va permite nu numai să distrageți excesul de apă, ci și să decorați grădina

Săpat un iaz sau un puț

Un iaz decorativ va colecta excesul de umiditate și va permite să se evapore treptat. În acest caz, teritoriul grădinii va deveni mai uscat, iar iazul însuși va decora peisajul. Eficacitatea acestei metode este convingătoare printr-un exemplu clar - canalul Cross, construit pentru același scop în parcul din Versailles.

Wells-urile nu sunt inferioare în eficiență față de șanțuri. Pentru a le crea în cele mai joase puncte ale site-ului, acestea săpat diguri care sunt acoperite cu moloz sau nisip. Diametrul lor în partea de jos este de jumătate de metru, în partea superioară - doi metri, iar lungimea este de aproximativ un metru. După ploaie sau topirea zăpezii, excesul de umiditate devine treptat în ele.

Iazul colectează apa de ploaie și decorează locul

Plantarea copacilor care iubesc umezeala

Pomi iubitori de umiditate ajută la scăderea unei grămețe de legume bogate din exces de apă. Sălcii plângând, arin și mesteacăn se simt bine aici. Astfel de copaci se evaporă excesul de lichid prin frunze. Willows și birches usucă zonele umede, dar va dura mai mulți ani pentru a le scurge suficient. De asemenea, puteți cultiva afine, afine, viburnum. Când teritoriul devine uscat, trebuie să continuați cultivarea plantelor preferate.

Țesuturile și șarpele cresc de obicei pe zonele umede. Pentru a le combate, trebuie să evacuați zona într-un mod adecvat, de exemplu, după scurgerea excesului de umiditate în cel mai apropiat curs. Aceste plante au un sistem puternic de rădăcină, și numai prin înlăturarea lor, este posibil să se evite noi puieți pentru o anumită perioadă de timp. Pentru a face acest lucru, va trebui sa sapi gropi adanci cu mainile tale, curatati fiecare radacina, puneti ruberoid pe fundul gropilor. Semințele de stuf sunt bine răspândite, iar dacă pământul rămâne umed, problema va reveni.

Măsuri extreme

Dacă niciuna dintre metodele de recuperare de mai sus nu a dat rezultatul dorit sau nu doriți să așteptați, puteți invita specialiști. Cu pompe puternice, acestea pompează rapid umiditatea inutilă, iar efectul va fi vizibil deja într-o zi. Cu toate acestea, acesta este un serviciu costisitor și, în cele din urmă, se poate reveni la problema mlaștinii.

În condiții umede, afinele, viburnumul, afinele, caramelul, menta, biscuiții, thuja și heather cresc frumos. O bună adăugire ar fi strugurii girlish, ferigi luxurianți, callas, unele soiuri de plante orhidee.

Metode de tratare a excesului de umezeală în grădină foarte mult. Cu toate acestea, atunci când nici unul dintre ei nu a ajutat, va trebui să acceptați și să vă creați un colț al naturii. Proprietarul alocatiei mlaștinoase poate cu succes nu numai să cultive grădinile și florile, ci și să construiască o casă. Pentru aceasta există multe soluții dovedite.

Drenaj din subsolul casei

În cazul în care fundația casei este construită în conformitate cu toate regulile, luând în considerare caracteristicile solului și în conformitate cu tehnologia de construcție, atunci numai umiditatea solului și a solului va constitui un pericol pentru rezistența și durabilitatea acestuia. Integritatea bazei casei poate fi afectată de ploaie și apa topită care cad în sol și care nu au posibilitatea de îngrijire la timp din cauza creșterii sezoniere a nivelului apelor subterane sau dacă acestea trec aproape de suprafață.

Ca rezultat al unei supraagregări a solului în jurul fundației, detaliile construcției sale devin umede, iar procesele nedorite de coroziune și eroziune pot începe cu ele. În plus, umezeala este întotdeauna o condiție prealabilă pentru distrugerea structurilor de construcție de ciuperci sau de alți reprezentanți ai microflorei dăunătoare. Zonele fungice de pe pereții incintei captează rapid teritoriul, distrugând decorarea și afectând negativ starea de sănătate a locuitorilor.

Drenaj din subsolul casei

Aceste probleme trebuie abordate la etapa de proiectare și construcție a clădirii. Măsurile principale sunt crearea unei impermeabilizări fiabile a elementelor structurale și o deturnare adecvată a apei de la întemeierea casei. Despre hidroizolare este o conversație specială, dar sistemul de îndepărtare a apei necesită calcule atent, alegerea materialelor și componentelor adecvate este bună, acestea sunt acum într-o gamă largă în magazinele specializate.

Principalele metode de deviere a apei de la fundația clădirii

Pentru a proteja baza casei de umiditatea atmosferică și de sol, se folosesc diferite modele, care sunt de obicei combinate într-un singur sistem. Aceasta include trotuarul de-a lungul perimetrului casei, canale de scurgere cu sistemul de drenaj al acoperișului inclus în acesta, un complex de admisii de apă furtună, drenaj orizontal cu un set de țevi de transport, puțuri și colectoare de inspecție și acumulare. Pentru a înțelege ce sunt aceste sisteme, le puteți lua în considerare mai detaliat.

Zonele orb ale perimetrului casei pot fi numite un element obligatoriu pentru îndepărtarea ploii și a apei topite de la fundație. În combinație cu sistemul de drenare a acoperișului, aceștia pot proteja eficient baza casei, chiar dacă nu aranjează canale de canalizare complexe, dacă precipitațiile sezoniere din regiune nu sunt critice, iar apele subterane curg adânc de la suprafață.

Căderile calitativ ale zorilor reduc în mod semnificativ volumul de apă care intră în fundație în timpul ploilor și topirii zăpezii

Zonele orb sunt fabricate din materiale diferite. De regulă, plasarea lor este planificată cu o pantă la un unghi de 10 ÷ 15 grade față de peretele casei, astfel încât apa să curgă liber în sol sau jgheaburile de canalizare. Zonele orb sunt situate de-a lungul întregului perimetru al clădirii, ținând seama de faptul că ele trebuie să aibă o lungime de 250 ÷ 300 mm mai mare decât stâlpii proeminenŃi sau canelurile de acoperiș ale acoperișului. Pe lângă impermeabilizarea bună, zona orb are funcție de limita orizontală exterioară a izolației fundației.

Construirea unei zone orb - cum se face corect?

Dacă faceți totul "potrivit minții voastre", atunci aceasta este o sarcină foarte dificilă. Este necesar să înțelegeți temeinic designul, să știți ce materiale vor fi optime pentru anumite condiții de construcție. Cu toate detaliile necesare, procesul de creare a unei zone orb în jurul casei este evidențiat într-o publicație specială a portalului nostru.

 • Furtun de canalizare cu sistem de drenaj

Sistemul de drenare a apei este necesar pentru fiecare clădire. Absența sau aspectul incorect conduc la faptul că apa de ploaie și ploaie va cădea pe pereți, va pătrunde în fundul casei, subminând treptat fundația.

Chiar dacă nu se creează un sistem de canalizare complet furtunoasă, unul din componentele sale principale, sistemul de drenaj al acoperișului, ar trebui instalat pe orice clădire.

Apa din sistemul de drenaj ar trebui să fie deviată cât mai mult posibil de la baza casei. În acest scop, se utilizează un număr de dispozitive și elemente de canal de scurgere de un tip sau altul - admisii de apă furtună, jgheaburi deschise sau țevi ascunse sub tăierea pământului, capcane de nisip, filtre, puțuri de inspecție și acumulare, colectoare, rezervoare de stocare și altele.

Sistemul de drenare a acoperișului - montat de noi înșine

Fără o colecție bine organizată de apă dintr-o zonă de acoperiș considerabilă, este ridicol să vorbim despre evacuarea eficientă a apei de la fundație. Cum să calculați, să selectați și să montați independent sistemul de scurgere de metale pe acoperiș - toate acestea sunt pictate într-o publicație specială a portalului nostru.

 • Stații de drenaj

Gurile de drenaj ca elemente independente, autonome ale sistemului de drenaj al apei sunt utilizate de obicei pentru aranjarea băilor sau a bucătăriilor de vară care nu sunt conectate la sistemul de canalizare menajer.

Cel mai simplu canal de drenare, de exemplu, pentru a colecta apa uzată dintr-o baie sau bucătărie

Pentru a construi un astfel de fantă, puteți folosi un butoi metalic sau plastic cu pereți perforați. Acest container este instalat într-o groapă săpată pentru el și apoi umplută cu pietriș sau piatră spartă. Sistemul de drenaj al băii este conectat la fântână printr-un jgheab sau o conductă prin care apa va fi drenată de la fundație.

Acest sistem este, în mod evident, extrem de imperfect și nu poate fi combinat în nici un caz cu furtunurile de canalizare, la fel ca și în cazul ploilor abundente, există o posibilitate de scurgere rapidă a scurgerilor de canalizare, ceea ce cu siguranță nu este foarte plăcut. Cu toate acestea, în condițiile de construcție a țării, ei recurg la ea destul de des.

 • Sistem de drenaj

Aranjarea unui sistem de drenaj complet, în combinație cu furtunurile de epurare, este un proces foarte responsabil și laborios, care necesită investiții materiale considerabile. Cu toate acestea, în multe cazuri este imposibil să faci fără ea.

Pentru ca acest sistem să funcționeze eficient, este necesar să se efectueze calcule inginerești de inginerie, care sunt de cele mai multe ori de încredere de către specialiști.

Soluția ideală pentru orice amplasament este o combinație de sisteme de drenare de înaltă calitate și canale de scurgere.

Deoarece aceasta este cea mai dificilă, dar în același timp cea mai eficientă opțiune de deviere a apei de la baza clădirii și poate fi efectuată în moduri diferite, ar trebui să fie luată în considerare mai detaliat.

Sistem de drenaj în jurul casei

Sistemul de drenaj este întotdeauna necesar?

În general, este foarte de dorit ca drenajul să fie aranjat în jurul oricărei clădiri. Cu toate acestea, în unele cazuri, sistemul de drenaj al apei este pur și simplu vital, deoarece pentru aceasta există o serie de motive obiective, printre care:

 • Apele subterane se află între straturile de sol aproape de suprafață.
 • Sunt observate amplitudini semnificative ale creșterilor sezoniere ale apei subterane.
 • Casa se află în imediata apropiere a rezervorului natural.
 • Situl de construcție este dominat de soluri argiloase sau argiloase, zone umede sau turbări saturate cu materie organică.
 • Locația este situată pe o întindere de deal în pantă, unde se pot acumula în mod clar topituri sau apă de ploaie.

Casele situate în zone adesea inundate, pe soluri cu locația strânsă a acviferelor subterane, fără sistem de drenaj, nu pot face

În unele cazuri, puteți să renunțați la amenajarea sistemului de drenaj, să calculați trotuarul și să administrați bine de pe acoperiș. Astfel, nu este nevoie urgentă de un circuit de drenaj complet în următoarele situații:

 • Fundația clădirii este ridicată pe sol nisipos, granulat sau stâncos.
 • Apa subterană trece sub podeaua subsolului de cel puțin 500 mm.
 • Casa este așezată pe un deal unde nu se mai adună vreodată topiturile și apa de ploaie.
 • Casa este construită departe de apă.

Acest lucru nu înseamnă că un astfel de sistem nu este necesar în aceste cazuri. Pur și simplu, amploarea și performanța sa generală pot fi mai mici - dar acest lucru ar trebui deja determinat pe baza calculelor tehnice speciale.

Soiurile sistemelor de drenaj

Există mai multe tipuri de sisteme de drenaj care sunt proiectate pentru a scurge umiditatea de natură diferită. Prin urmare, alegerea se face pe baza unor studii geotehnice pre-proiectate care determină care dintre opțiunile sunt cele mai potrivite pentru un anumit sit.

Drenajul poate fi împărțit în următoarele tipuri de aplicații: interior, exterior și rezervor. Destul de des este suficient să instalați toate soiurile, de exemplu, pentru îndepărtarea apei subterane din subsol este utilizată opțiunea de drenaj intern, iar pentru sol - extern.

 • Drenarea rezervorului este folosită aproape întotdeauna - se află sub întreaga structură și este o "pernă" de nisip, piatră zdrobită sau de pietriș de diferite grosimi, majoritatea 100 ÷ 120 mm. Utilizarea unui astfel de drenaj este deosebit de importantă dacă apele subterane sunt situate suficient de înalte la suprafața subsolului subsolului.

"Pernele" de pietriș, care sunt turnate și presate cu construcția practic a oricărui tip de fundație, ele însele sunt elemente de drenaj rezervor.

 • Sistemul de drenaj extern este montat la o anumită adâncime sau plasat superficial de-a lungul pereților clădirii și pe teritoriul amplasamentului și este o combinație de tranșe sau de țevi perforate care sunt montate cu o pantă către bazinul hidrografic. Prin aceste canale, apa este drenată în fântâna de drenaj.
 • Sistemul de drenaj intern este un sistem de țevi perforate, care sunt instalate sub podeaua subsol casei, și, dacă este necesar, direct sub fundația toată casa, și de ieșire în scurgere bine.

Sistem de drenaj extern

Sistemul de drenaj extern este împărțit în deschise și închise.

Partea deschisă, în esență, este un sistem de colectare a furtunii sau a apei topite din sistemul de drenare a acoperișului și din beton, asfalted sau căptușit cu plăci de pavaj pe teritoriu. Sistemul de colectare poate fi liniar - cu tăvi lungi de suprafață, de exemplu, de-a lungul liniei exterioare a zonelor orbite sau de-a lungul marginilor liniilor și platformelor sau cu o capcană de puncte - cu intrări de apă furtună conectate una la cealaltă și la sonde (colectoare) cu un sistem de țevi subterane.

Combinația dintre suprafețele apelor pluviale și sistemele de drenare îngropate

Sistemul de drenaj închis include țevi perforate în structura sa, care sunt îngropate în sol la o adâncime determinată de proiect. Deseori, sistemele deschise (furtuna) și cele închise (drenarea subterană) sunt combinate într-una și sunt utilizate în complex. În acest caz, contururile de drenare ale țevilor sunt situate sub dușurile furtunii - drenarea, așa cum a fost, "curăță" ceea ce "apa de ploaie" nu a putut face față. Un puț de depozitare sau un colector ar putea fi combinate.

Sistemul de drenaj închis

Începând să vorbim despre lucrările de instalare a amenajării sistemului de drenaj, mai întâi trebuie să spuneți ce materiale sunt necesare pentru acest proces, astfel încât să puteți determina imediat cantitatea necesară.

Deci, pentru instalarea unui sistem de drenaj închis sunt utilizate:

 • Materiale de construcție în vrac - nisip, pietriș, pietriș gros sau argilă expandată.
 • Geotextile (dornit).
 • Bitum de impermeabilizare.
 • Conducte din PVC gofrată pentru instalarea puțurilor colectoare, cu un diametru de 315 sau 425 mm. Găurile sunt instalate în toate punctele de schimbare a direcției (la colțuri) și pe secțiuni drepte - în trepte de 20 ÷ 30 metri. Înălțimea puțului va depinde de adâncimea conductei de drenaj.
 • Conducte de drenaj din PVC perforate cu un diametru de 110 mm, precum și piesele de legătură ale acestora: teuri, fitinguri, cuplaje, adaptoare etc.
 • Capacitatea de aranjare a unui puț de acumulare.

Un exemplu de plan simplu pentru amplasarea elementelor de drenaj și a sistemelor de drenare a apelor pluviale

Numărul tuturor elementelor și materialelor necesare se calculează în avans conform sistemului elaborat al sistemului de scurgere a apei.

Pentru a nu fi confundat în alegerea conductelor, este necesar să spunem câteva cuvinte despre ele.

Țeavă ondulată perforată - în zilele noastre acestea sunt cel mai adesea preferate la amenajarea sistemului de drenaj

Este clar că țevile de drenaj nu sunt utilizate pentru drenajul apei de ploaie, deoarece apa va ajunge sub zone orb sau la fundație prin găuri. Prin urmare, țevile perforate sunt instalate numai în sisteme de drenare închise, evacuând apa subterană din structură.

În plus față de țevile din PVC, sistemele de drenaj sunt asamblate din țevi din ceramică sau din beton de azbest, dar nu au perforații din fabrică, prin urmare, în acest caz, acestea sunt nefuncționale. Hoții în ele vor trebui să vă forați, ceea ce necesită mult timp și efort.

Conducte PVC perforate ondulate sunt cea mai bună opțiune, deoarece au o masă mică, flexibilitate pronunțată, ușor asamblate într-un singur sistem. În plus, prezența găurilor gata făcute în pereți vă permite să optimizați cantitatea de apă care intră. În plus față de conductele flexibile din PVC, puteți găsi opțiuni grele de vânzare care au o suprafață interioară netedă și ondulată.

Țevile de drenaj din PVC sunt clasificate în funcție de nivelul de rezistență, au marcajul SN și numerele de la 2 la 16. De exemplu, produsele SN2 sunt adecvate numai pentru circuite la o adâncime de maximum 2 metri. Cu o adâncime de 2 până la 3 metri, vor fi deja necesare modele cu marcaj SN4. La adâncimea de patru metri, este mai bine să plasezi SN6 și bine, SN8 poate, dacă este necesar, să facă față cu adâncimi de până la 10 metri.

Țevile rigide sunt disponibile în lungimi de 6 sau 12 metri, în funcție de diametru, iar țevile flexibile se vând în bobine, ajungând la 50 de metri.

Tub de filtru cu nucă de cocos perforat

O achiziție foarte reușită va fi o țeavă pe care este deja prevăzut un strat de filtrare. În această calitate, se utilizează geotextile (mai potrivite pentru solurile nisipoase) sau fibrele de nucă de cocos (acestea își manifestă eficiența bine pe solurile de lut). Aceste materiale previne credibil crearea rapidă a blocajelor în găurile înguste ale țevilor perforate.

Cuplajele și racordurile vă permit să asamblați sisteme de drenaj ramificate fără a utiliza unelte specializate.

Asamblarea țevilor într-un sistem comun nu necesită unelte sau dispozitive speciale - secțiunile sunt îmbinate manual folosind cuplaje sau accesorii speciale, în funcție de model. Pentru etanșeitatea îmbinărilor, în produsele sunt prevăzute garnituri speciale de cauciuc.

Înainte de a trece la descrierea lucrărilor de instalare, este necesar să se precizeze că conductele de drenaj sunt întotdeauna așezate sub nivelul înghețării solului.

Instalarea sistemului de drenaj închis

Începând cu descrierea aranjamentului sistemului de drenare, este necesar să se menționeze și să se prezinte în mod clar faptul că acesta poate fi așezat nu numai în jurul casei, ci și în întreaga zonă, dacă este foarte umed și necesită uscare constantă.

Sistemul de drenaj este adesea montat nu numai în jurul casei, ci și pe un amplasament care este predispus la aglomerări constante de apă.

Lucrările de instalare se efectuează conform unui proiect pregătit în prealabil, care se dezvoltă ținând cont de toți parametrii necesari funcționării normale a sistemului.

Țeava de drenaj perforată în "cartușul" de filtru de moloz și geotextil

Schematic, amplasarea țevii de drenaj este prezentată în această ilustrație.

Îndepărtarea furtunii și a apei topite

Caracteristici ale canalului de canalizare

Sistemul de drenaj extern este uneori numit deschis, ținând cont de scopul său de a scurge apa de ploaie din scurgere pe acoperiș și de pe suprafața sitului. Probabil ar fi corect să-i numim canalul de furtună. Apropo, dacă este asamblat în conformitate cu principiul punctului, acesta poate fi de asemenea ascuns.

Un mijloc eficient de a scurge apa din fundație este canalul de canalizare

Se pare că este mai ușor să se instaleze un astfel de sistem de drenare a apei decât drenajul adânc, deoarece în timpul instalării va fi necesară o cantitate mai mică de lucrări de terasament. Pe de altă parte, elementele de design extern devin importante, ceea ce necesită, de asemenea, anumite costuri și efort suplimentar.

Există încă o diferență importantă. Sistemul de drenare este proiectat, de regulă, pentru o muncă constantă "netedă" - dacă au loc schimbări sezoniere ale saturației umidității solului, acestea nu sunt atât de critice. Sistemul de canalizare furtunoasă ar trebui să poată fi foarte rapid, timp de câteva minute, să scurge cantități mari de apă în canale și fântâni. Prin urmare, cerințele de performanță sunt sporite. Și această performanță este asigurată de secțiunile de conducte (sau jgheaburi - cu o schemă liniară) selectate în mod corespunzător și de panta instalării lor pentru curgerea liberă a apei.

La proiectarea apelor pluviale, teritoriul este, de obicei, împărțit în părți - în funcție de zonele de responsabilitate ale adăposturilor de apă furtună

La proiectarea canalelor de colectare a furtunilor, teritoriul este de obicei răspândit peste zonele de colectare a apei - una sau mai multe intrări de apă furtună sunt responsabile pentru fiecare secțiune. Loturile separate sunt întotdeauna acoperișul casei sau al altor clădiri. Restul soarta încercării de a grupa în funcție de condiții externe similare - acoperirea exterioară, fiecare dintre ele caracterizată prin caracteristici speciale de absorbție a apei. Deci, de pe acoperiș trebuie să colectezi 100% din volumul precipitat de apă furtună și din teritoriu, în funcție de acoperirea unui anumit sit.

Pentru fiecare parcelă, colecția medie de apă se calculează pe suprafața sa folosind formulele - se bazează pe coeficientul q20, care arată intensitatea medie a precipitațiilor pentru fiecare regiune specifică.

Harta pentru determinarea coeficientului q20 pentru regiunea dvs. de reședință

Cunoscând cantitatea necesară de apă dintr-o anumită secțiune, este ușor de determinat diametrul nominal al țevii și unghiul de înclinare dorit folosind masa.

Pentru a nu chinui cititorul cu formule și calcule, vom încredința această afacere unui calculator online special. Este necesar să se indice coeficientul menționat, aria terenului și natura acoperirii acestuia. Rezultatul va fi obținut în litri pe secundă, litri pe minut și în metri cubi pe oră.

Calculator pentru calcularea cantității de apă evacuată de canalele de colectare a furtunilor dintr-un anumit amplasament

Apoi, prizele de apă furtună sunt grupate prin puțuri de inspecție, pentru care deja sunt însumate indicatori de performanță, apoi prin sonde de drenaj sau de colectare - și așa mai departe, conform "ierarhiei", până la colectarea finală a tuturor apei de furtună.

Un exemplu de combinare reușită a canalelor de canalizare și a sistemelor de drenare

După cum sa menționat deja, deseurile de canalizare plutesc adesea prin puțuri și colectoare cu sistem de drenaj. Acest lucru este convenabil - gradul de contaminare a apei colectate este aproximativ comparabil și aceste rezerve, în special după purificare, pot fi folosite, de exemplu, în nevoi agrotehnice.

Dar cu sistemul de canalizare menajeră nici sistemul de drenaj, nici sistemul de drenaj nu pot fi combinate în nici un fel!

Exemplu de auto-instalare a unui canal de furtună

Să ne uităm la un exemplu de montare a unei secțiuni liniare a unui canal de furtună.

Pentru instalare, în acest caz, vor fi necesare următoarele materiale:

 • Ciment și nisip.
 • Conductă de canalizare din PVC cu diametrul de 150 mm și elemente suplimentare, ieșiri de tevi etc., în conformitate cu proiectul dezvoltat.

Tăvi de drenaj și punct de admisie

 • Jgheaburi din plastic, beton sau ceramice (tavă) cu grilaj protector și decorativ.
 • Furtunurile de canalizare.
 • Piatră decorativă sau faianță pentru decorare, dacă este necesar.

Elementele de drenare a apei pot fi instalate sub conductele sistemului de drenaj, pe versanții curții, de-a lungul perimetrului întregii case, de-a lungul zonei orb sau în punctele în care versanții au o pantă artificială pe parcele.

Principiul secțiunii liniare a scurgerii apei pluviale este că apa este colectată într-un jgheab, apoi intră într-o intrare îngropată și de acolo este transportată prin conducte subterane către cel mai apropiat godeu.

Sub jgheaburi, canalele de scurgere și conductele de drenaj sunt instalate de obicei înainte ca zona orbită să fie construită. La alte locuri, jgheaburile sunt, de asemenea, încercate să fie instalate înainte de a se îndrepta spre curte cu materiale decorative. Cu toate acestea, dacă această problemă a fost ratată anterior, cu necesitatea urgentă de elemente ale sistemului ar putea fi încorporate în acoperirea gata a pieselor și a platformelor.

Instalarea dușului se realizează în conformitate cu schema ierarhică elaborată pe baza calculului hidraulic și a soluțiilor tehnice pregătite - a fost menționat mai sus.

O mulțime de informații utile despre canalul de canalizare

Crearea unui sistem de îndepărtare a ploii și a apei topite este o sarcină foarte largă și pot exista multe opțiuni pentru rezolvarea ei. Detalii despre crearea unui sistem eficient de canalizare - citiți publicația specială a portalului nostru.

Drenarea internă în subsol

Nu trebuie să uităm de sistemul de drenaj intern, deoarece este de asemenea proiectat să scurgă apa de la fundație, dar deja din subsol și subsol.

Acest tip de drenaj este instalat de obicei în stadiul de așezare a fundației, deoarece conductele de drenaj trebuie să se afle sub podeaua subsolului, în jurul perimetrului camerei sau chiar sub placa de bază.

Pentru a înțelege secvența în care se desfășoară lucrările, etapele principale vor fi examinate în continuare utilizând exemplul unui sistem de drenare acasă pe o fundație de benzi.

Diagrama aproximativă a sistemului de drenaj al subsolului casei, construit pe o fundație de bandă.

Dacă instalați drenarea subsolului în conformitate cu toate regulile, adică în stadiul de construcție a casei, lucrările sunt executate în următoarea ordine:

 • După pregătirea benzii de fundație monolit sau a construcției pereților subsolului (subsolul), puteți începe să aranjați sistemul de drenaj.
 • O pernă de nisip de 150 ÷ ​​180 mm grosime este așezată pe parterul subsolului. Această grosime este necesară, deoarece în nisip vor fi formate adâncituri pentru țevi de drenaj. Nisipul trebuie umezit și umplut bine, mai ales prin plăcuța vibrată.
 • Conducta de drenaj este de obicei pusă în paralel la o distanță de 2500 ÷ 3000 mm unul față de celălalt. Dacă suprafața camerei este de 4,5 ÷ 5 m², atunci va fi suficient să se așeze tuburi numai de-a lungul pereților, în jurul perimetrului subsolului. În consecință, adânciturile pentru canalele de drenaj din perna de nisip trebuie să fie făcute de-a lungul pereților.
 • Următorul pas este de a plasa geotextile pe partea superioară a pernei de nisip, care ar trebui să găsească camere de 150 ÷ ​​200 mm pe pereți. Poate fi fixat temporar pe suprafața lor cu ajutorul "unghiilor lichide". Pânzele materiale sunt suprapuse cu 130 ÷ 150 mm.
 • Mai mult, în colțul îndepărtat de la puțul extern, unde va curge apa subterană, este instalat un puț de vizualizare sau inspecție, care poate consta dintr-o țeavă din PVC ondulată cu un diametru de 200 ÷ 250 mm. În cazul în care conducta de evacuare flexibilă este aleasă pentru instalare, nu este necesară instalarea unui puț, deși este încă de dorit să existe un punct de revizuire în subsol.
 • Următorul pas pe partea superioară a geotextilului este umplerea dărâmăturilor spălate sau a pietrișului grosier. Grosimea acestui strat ar trebui să fie de 100 ÷ 120 mm. Umplerea trebuie distribuită uniform pe suprafață, păstrând adânciturile pentru instalarea țevilor. Traversarea este realizată astfel încât panta țevilor așezate pe partea superioară a acesteia să fie de 10 mm pentru fiecare contor de lungime a conductei.
 • Mai mult, pe partea superioară a digului de macadam, țevi de drenaj de 100 mm în diametru sunt prevăzute și interconectate într-o buclă închisă. Apoi capătul țevii care se unește și este mai jos decât restul subsolului este condus din subsol prin gaura lăsată pentru aceasta în avans și este atașată la colecția externă (acumulată) bine - în partea sa inferioară, la o înălțime de 100 ÷ 150 mm de jos. Un canal este instalat pe partea opusă a țevii de admisie, care scurge apa din fântână în sistemul de canalizare, șanțul de scurgere etc.
 • În partea de sus a sistemului de drenaj este umplut cu un alt strat de moloz (grosimea acestuia trebuie să fie 80 ÷ 100 mm) și de această dată ar trebui să fie distribuită orizontal, fără panta.
 • După întinderea terasamentului, acesta este acoperit cu o peliculă de impermeabilizare, a căror îmbrăcăminte se potrivește, de asemenea, suprapunerii, dar acestea trebuie lipite împreună pe linia de îmbinare cu o bandă adezivă largă, impermeabilă la umiditate, deoarece stratul de acoperire trebuie să fie etanș.
 • Acum puteți trece la aranjarea șapei armate din beton, care va servi ca o podea de pardoseală solidă pentru subsol.

Despre umplerea șapei de înaltă calitate - o conversație separată

Cu toată simplitatea aparentă, este necesar să se toarnă în mod adecvat trotuarul de beton de înaltă calitate pe orice podea - tot trebuie să puteți! O publicație specială a portalului nostru vă va spune despre numeroasele nuanțe de turnare a șapei de beton cu propriile mâini.

Dacă este necesar să instalați drenajul în subsol cu ​​un șapă echipat anterior, va trebui să alegeți una dintre opțiunile posibile:

 • Demontați complet trotuarul din beton și apoi produceți întreaga serie de lucrări menționate mai sus.
 • Pentru a instala sistemul de drenare deasupra vechiului, care a devenit nesigur, șapa de beton care este infuzată constant de jos. Cu toate acestea, prin alegerea acestei metode, este necesar să se țină cont de faptul că podeaua din încăpere va crește cu cel puțin 350 ÷ 400 mm. În cazul în care înălțimea tavanului de la subsol permite, atunci această opțiune este mult mai ușor de efectuat decât să îndepărtați șapa de beton într-o cameră în care este destul de dificilă instalarea unui echipament special.

Lucrările de instalare a drenajului în subsolul folosit și umed sunt următoarele:

 • Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să uscați camera. Acest proces este destul de complicat, dar există mai multe modalități de organizare a acestuia.

Inamicul etern al subsolurilor și pivnițelor - umiditate ridicată.

Desigur, umiditatea crescută indică o ventilație slab organizată în aceste încăperi specifice și, fără normalizarea ei, este naivă speranța succesului. Dar înainte de a începe orice lucrare, camera trebuie să fie uscată. Cum se face acest lucru? - Acest lucru va ajuta la recomandările de uscare a pivniței, oferite într-o publicație specială a portalului nostru.

 • Următorul pas, toți pereții și plafoanele trebuie tratate cu materiale de impermeabilizare - acestea pot fi impregnări speciale sau compoziții pe bază de cauciuc lichid sau bitum.
 • În plus, piatra zdrobită cu o grosime de cel puțin 100 mm este turnată pe suprafața veche a betonului.
 • Pe partea superioară a digului este așezat un sistem de drenaj, tubul de evacuare al acestuia trebuie plasat într-un puț de drenaj sau departe de casă.
 • Sistemul este închis de un alt strat similar de moloz.
 • Apoi, piatra zdrobită este acoperită cu un material de impermeabilizare (peliculă, și chiar mai bine laminat pe baza de bitum), care se ridică pe pereți cu 100 ÷ 120 mm.
 • După aceea, întregul "tort" este turnat cu o șapă de beton armat cu o grosime de cel puțin 70 mm.

Opțiunea cea mai grijuliu - sistemul de drenaj este pus în stadiile incipiente ale construcției fundației casei

Este necesar să adăugăm că, uneori, sistemul de drenaj este instalat chiar înainte ca fundația să fie ridicată într-un șanț săpat. Asemenea amplasare va ajuta imediat la evitarea apariției umidității nu numai pe podea, ci și pe pereții subsolului și, prin urmare, întreaga casă. Și în combinație cu sistemul de drenaj extern și de scurgere de calitate - fundația și subsolul casei vor rămâne întotdeauna uscate.

Astfel, dacă ați familiarizat cu caracteristicile unor tipuri de sisteme de drenaj, puteți decide care dintre ele este cel mai potrivit pentru un anumit caz. Criteriile principale pentru o astfel de evaluare vor fi datele inițiale - ce fel de apă trebuie să fie îndepărtată de la fundația casei: sunt necesare ape subterane, apă de ploaie, sol sau o gamă completă de măsuri pentru a elimina umezeala excesivă atât în ​​apropierea pereților clădirii, cât și pe întregul amplasament.

La sfârșitul publicării, ca să spunem așa, "consolidarea trecutului", uitați-vă la un videoclip interesant despre crearea independentă a unui sistem de drenare la fața locului: