Cum să calculați câte cuburi de beton aveți nevoie de fundație?

Construcția începe cu proiectul. Chiar și structurile mici sunt recomandate pentru a pre-schița pe hârtie, astfel încât să puteți vedea vizual proporțiile și estimarea consumului de materiale. Pentru clădirile serioase, aveți nevoie de estimări de proiect, făcute de profesioniști, dar atunci când construiți o casă privată, o grădină, un gard sau un garaj, puteți face cu calculatoare online sau soluții gata făcute. Cea mai importantă problemă în construcția de structuri este construirea unei fundații fiabile și, prin urmare, problema de a calcula cantitatea de beton pe fundație este de o importanță capitală.

Este ușor să calculați betonul pe o fundație dacă există certitudine cu privire la dimensiunea și tipul structurii. Tipul fundației și dimensiunile acesteia trebuie determinate de un constructor cu experiență, pe baza caracteristicilor clădirii aflate în construcție, a tipului de sol și a adâncimii înghețării acestuia în zonă.

panglică

Cea mai populară bază pentru construirea unei case particulare este fundația de benzi. Este un fel de bandă închisă de beton, care trece sub toate zidurile caroseriei.

Cum se calculează câte cuburi de beton ar trebui să se afle pe fundație? Calculatoarele care ajută la determinarea consumului de mortar de ciment-nisip pentru turnare sunt disponibile pe multe site-uri cu o temă de construcție, una dintre acestea fiind prezentată la sfârșitul acestui material. Pentru a calcula volumul în metri cubi, trebuie să cunoașteți dimensiunile liniare ale structurii: înălțime, lățime și lungimea totală a bazei.

Concretizarea bazei benzii are loc prin turnarea amestecului de ciment-nisip finit într-un cofraj din lemn cu un armătură preinstalată. Fracțiunile mari (pietriș, piatră sfărâmată) se adaugă la soluție pentru a obține caracteristici de rezistență superioare ale fundației.

Dimensiunile bazei depind de dimensiunile clădirii, care urmează a fi construită. În mod obișnuit, lățimea benzii de fundație nu este mai mică de 300 mm, înălțimea părții la sol este de 400 mm, iar adâncimea poate ajunge la 1500-2500 mm, în funcție de disponibilitatea apelor subterane, adâncimea de îngheț și dorința de dotare a subsolului. Straturile de fundație nu sunt recomandate pentru a fi instalate pe soluri de ardere, dacă cofrajul este îngropat mai puțin decât adâncimea înghețului.

Pentru banda mijlocie, atunci când ridicați mici case private și băi, este suficient să efectuați o adâncime de 1500 mm cu o înălțime a părții de sol până la 400 mm.

Lungimea fundației va fi egală cu lungimea totală a tuturor pereților exteriori, incluzând peretele interior al lagărului, sub care este de asemenea instalată fundația. Ca urmare, după ce ați primit toate valorile necesare, puteți calcula cantitatea de beton pentru fundație. În acest caz, este posibil ca calculatorul să nu fie necesar - este suficient să multiplicați toți indicatorii în metri și să obțineți numărul necesar în metri cubi.

Formula de calcul este după cum urmează:

V = h * b * l, unde:

 • V este volumul de soluție în m 3;
 • h - înălțime în m;
 • b - lățimea în m;
 • l este lungimea benzii în m.

De exemplu, pentru o clădire cu o dimensiune de 6x6 m și un perete interior, cu o înălțime a fundației de 2 m și o lățime de 0,4 m, volumul mortarului pentru turnare va fi: V = 2 * 0,4 * 30 = 24 m 3. Cu aceeași lățime și înălțime a fundației, pentru o casă cu dimensiunea de 10x10 și două pereți interiori de sprijin, calculul va arăta astfel: V = 2 * 0,4 * 60 = 48 m 3.

Acest calcul face posibilă calcularea volumului cubic aproape exact al mortarului, dar trebuie avut în vedere că în timpul transportului se pierde un beton și, de asemenea, cu cofraje desprinse se poate scurge un mortar de beton, dar există un volum interior suplimentar ocupat de cușca de armare. Prin urmare, este corect să se introducă un factor de corecție în direcția creșterii valorii calculate cu 2%.

Ca rezultat, obținem o formulă mai exactă pentru calcularea volumului de beton pentru fundații de benzi:

V = h * b * l + 0,02 * (h * b * 1)

Valoarea rezultată este rotunjită la un număr întreg. Pentru exemplele noastre, calculul rafinat va arăta astfel: pentru o casă de 6x6 V = 24 + 0,02 * 24 = 24,48 (25) m 3, pentru o casă de 10x10 V = 48 + 0,02 * 48 = 48,96 m 3.

dală

Fundația plăcii este o bază monolită solidă sub punctul de construcție. Pentru dispozitivele sale utilizați un grad de beton nu mai mic de M100. Calculați volumul acestui monolit este destul de simplu - înmulțiți doar lungimea, lățimea și înălțimea plăcii.

Turnarea mortarului din ciment și nisip cu adăugarea de fracții mari pentru o placă monolit se face la o înălțime de cel puțin 100 mm. Astfel, pentru o placă cu o grosime de 100 mm, se obțin următoarele volume de beton:

 • pentru casa 10x8 - 8 m 3;
 • pentru casa 9x9 - 8,1 m 3;
 • pentru casa 18x8 - 14,4 m 3.

Acest calcul este adecvat pentru plăcile complet plate, dar pentru a conferi bazei caracteristici de rezistență mai mari, sunt adesea aranjate elemente de rigidizare suplimentare sub formă de grinzi longitudinale trapezoidale. Prin urmare, calculul corect al fundației plăcilor trebuie să conțină volumul nervurilor de armare.

Cum se calculează cuburile de beton pe fundație? Calculatoarele online vă vor ajuta să efectuați aceste calcule gratuit, puteți consulta tabelele speciale, bine, sau calculați în mod independent cantitatea necesară de beton nu este dificilă.

Este necesar să se adauge volumul de rigidizări la volumul de plăci deja obținut, pentru care folosim formula de zonă trapezoidală. Volumul fundației plăcii cu rigidizări este după cum urmează:

 1. Calculați volumul plăcii sale: V = h * b * l.
 2. Găsiți zona trapezului: S = h1 * (a + c) / 2, unde h1 este înălțimea marginii trapezului și și c sunt lungimile bazelor trapezului.
 3. Găsiți volumul coastelor și înmulțiți-le cu numărul de coaste: V1 = S * l * n, unde n este numărul de coaste.
 4. Volumele rezultate se adaugă și se obține cantitatea totală de beton cerută: V total = V + V1.

De obicei, armatura este plasată în partea de jos a bazei în trepte de 3.000 mm. Ele pot fi realizate ca amplificatoare exclusiv longitudinale, precum și cu traversarea, formând pătrate. În mod obișnuit, raportul părții largi a rigidizării trapezoidale se referă la partea îngustă, îndreptată în jos, ca 1,5: 1. Pentru a calcula fundația plăcii asigurați și reglarea volumului cu o rată de eroare de 2%.

în formă de coloană

Acest tip de fundație este un fel de câmp, doar pilonii de susținere nu sunt înfundați cu un șofer, ci se toarnă în gropile pregătite. Baza coloanei permite obținerea unei baze fiabile, cu un consum minim de material. Stâlpii pot avea o secțiune transversală rotundă și pătrată, fiind amplasați în jurul perimetrului punctului de construcție și în punctele de intersecție a pereților.

Adâncimea fundației coloană depășește de obicei adâncimea de îngheț pentru zonă, iar partea de suprafață are o înălțime de 400-500 mm. Structura clădirii poate fi instalată direct pe pilonii de susținere, dar cel mai adesea se instalează o grilă în jurul perimetrului, care leagă stâlpii într-un singur întreg.

Pentru a calcula volumul de beton necesar pentru a umple fundația coloanei, este necesar să se cunoască lungimea stâlpului, suprafața sa transversală și numărul de stâlpi. În cazul în care este prevăzută grilajul, vor fi necesare dimensiunile sale liniare, calculul volumului grilei se efectuează în același mod ca și în varianta cu fundație de benzi.

Pentru a calcula volumul stâlpilor cu secțiuni pătrate sau dreptunghiulare, trebuie să utilizați următoarea formulă:

V = a * b * l * n, unde a și b sunt laturile secțiunii coloanei, l este lungimea coloanei, n este numărul de coloane din fundație.

Pentru a calcula volumul de beton pentru turnarea stâlpilor cu o secțiune rotundă, avem nevoie de formula pentru găsirea zonei unui cerc: S = 3,14 * R * R, unde R este raza. Se obține formula pentru calcularea volumului de stâlpi cu secțiune rotundă:

V = S * L * n

Pentru a obține cantitatea totală de beton necesară pentru pilonii și grilajul de turnare, este necesar să adăugați cifrele deja obținute, fără a uita de rata de eroare de 2%.

Calcularea capacității cubice de beton

Atunci când se construiește o fundație, este important să se calculeze corect cantitatea de beton care va fi utilizată pentru construcții. Și în acest caz, sunt luați în considerare o serie de factori, de la proiectarea fundației selectată, la condițiile pentru construcția acesteia, la nivelurile de temperatură și umiditate, la adâncimea apelor subterane și multe altele. Pentru a afla cât de mult va fi nevoie de beton pentru muncă, ar trebui să utilizați formule speciale.

Schema fundației coloanei.

Formula pentru fundațiile piloților

Fundația de coloană este considerată una dintre cele mai simple de fabricat, este o țeavă (sau grămezi) care sunt scufundate în sol și apoi turnate. Metoda de așezare a fundației cu grămezi pentru zăvoare, soluri dificile, pentru clădiri ușoare, case de cadre, băi. Formula pentru calcularea betonului este după cum urmează:

 • S = 3,14 * r 2, unde S este suprafața suprafeței ce urmează a fi acoperită pentru o coloană, r este raza pilei;
 • V = H * n, unde V este volumul de beton care trebuie umplut, H este înălțimea fiecărui stâlp pentru fundație, n este numărul de stâlpi.

Schema de fundație banda.

Adică, pentru un stâlp cu un diametru de 20 cm și o înălțime de 2 m este necesar un beton de 0,0628 cuburi. Rămâne doar să multiplicăm această valoare cu numărul de piloni de susținere și calculul este pregătit.

În unele cazuri, este necesar să se calculeze volumul de masă necesar pentru dispozitivul cu coloane de susținere pătrată. În acest caz, se va folosi o altă formulă, unde lățimea este înmulțită cu lungimea (pentru pilonii dreptunghiui) sau valoarea unei părți este ridicată la un grad pătrat (pentru secțiunea pătrată). Prin urmare, selectați cu atenție formulele și nu utilizați primul, astfel încât să nu vă confundați și să nu obțineți rezultate complet diferite.

Cantitatea de beton pentru baza benzii

Panglica de astăzi fundație - una dintre cele mai populare opțiuni de subsol în clădirea țării. Este potrivit pentru construcția de case cu un singur și două etaje, garaje, căzi, este remarcabil pentru simplitatea construcției.

Pentru a calcula cât de multe cuburi de beton pentru construcție vor fi necesare, trebuie să cunoașteți înălțimea și lățimea subsolului de bandă.

Toți acești indicatori sunt înmulțiți împreună.

Formula pentru numărarea numărului de cuburi de beton va arăta astfel:

 • V = S * L, unde V este volumul total de beton, L este lungimea benzii de fundație, S este suprafața secțiunii transversale a benzii;
 • pentru a obține valoarea suprafeței secțiunii transversale, este necesar să multiplicați pur și simplu lățimea benzii la înălțimea sa (cu o secțiune transversală uniformă).

Schema de fundație a plăcii.

De exemplu, cu o lungime de bandă de 28 m și o secțiune de 0,16 m², volumul poate fi calculat în felul următor:

V = 28 * 0,16 = 4,48 cuburi.

Dar este de asemenea posibil ca secțiunea benzii să fie neuniformă, de exemplu: 0,2 m la o lungime de 8 m, 0,16 m² la o lungime de 12 m. În acest caz, formula are următoarea formă:

V = 12 * 0.16 + 8 * 0.2 + 8 * 0.25 = 5.52 cuburi de beton.

Slab fundație: cum se calculează capacitatea cubică fără erori?

Pentru a calcula volumul pentru baza plăcii din beton armat, este necesar să se utilizeze formule complet diferite. O astfel de bază este folosită pe soluri plutitoare și dificile, în cazul în care se planifică absența unui subsol sau placa acționează ca bază sub podeaua unei locuințe. Acesta este tipul de fundație care asigură cel mai puțin stres pe sol, dar rigiditatea este destul de ridicată. Atunci când se construiește o astfel de fundație, se utilizează bare de armare speciale, care trebuie luate în considerare atunci când se decide cât de mult va fi nevoie de beton pentru construcții.

Pentru a afla volumul amestecului, va trebui să utilizați formula:

 • S este suprafața totală a întregii plăci, se calculează prin înmulțirea lungimii cu lățimea);
 • H este grosimea plăcii.

Pentru o placă cu o lungime de 10 m, o lățime de 5 m și o înălțime de 0,15 m, cantitatea de beton va fi:

V = 10 * 5 * 0,15 = 7,5 cuburi.

Volumul pentru rigidizări, adică armarea, se calculează separat:

Pentru a calcula cantitatea de beton care va fi necesară pentru a construi o astfel de fundație, trebuie doar să adăugați numerele rezultate:

V = 7,5 + 0,15 ++ 0,12 + 0,15 + 0,12 = 8,04 metri cubi de beton.

Calcularea cimentului

Pentru a pregăti amestecul de beton necesar, trebuie să determinați corect ce cantitate de ciment trebuie să faceți. Luați în considerare acest exemplu când amestecarea mortarului este necesară atunci când se utilizează gradul de ciment 200. Trebuie amintit că, în plus față de ciment în sine, nisipul și apa vor fi incluse în amestec. De regulă, raportul pentru beton este: 1 parte de ciment și 3 părți nisip.

Adică, pentru a obține un amestec, trebuie pregătite 333 kg de ciment și 667 kg de nisip. Mai mult, atunci când se determină cât de mult este necesar cimentul, este necesar să se ia în considerare faptul că un cub al amestecului are o greutate de aproximativ 1400-1600 kg. Un metru cub de moloz, care este necesar și pentru amestecare, cântărește 1.500-1.700 kg, iar un cub de ciment cântărește 1.300-1.400 kg. După ce masa este gătită, va scădea ușor. Aceasta se datorează umplerii golurilor între particule individuale. Ca rezultat, de la un cub dintr-un amestec uscat de aproximativ 0,65 cub de soluție finită. Pentru a calcula corect volumul, trebuie să luați în considerare următoarele numere.

Pentru a obține 0,2 metri cubi de beton, este necesar să se pregătească: ciment - 260 kg, nisip - 0,4 cuburi, pietriș - 0,9 cubi, apă pentru amestecare - 185 l.

Pentru a determina cât de mult este necesar mortarul pentru construcția fundației, este foarte importantă ce tip de construcție va fi utilizat, dacă se vor folosi materiale suplimentare precum pietriș și armătură. Pentru coloane se ia în considerare faptul că masa de beton este turnată nu numai în țevi, ci este utilizată și în construcția pernei. Cu alte cuvinte, pentru a calcula volumul, este necesar să se ia în considerare toate criteriile.

Formulele care sunt utilizate pentru a calcula volumul nu sunt atât de complicate, dar deseori, în afară de volumul propriu-zis, este necesară determinarea secțiunii transversale a elementelor individuale, pentru a calcula suprafața structurii. Prin urmare, pentru fiecare tip de bază aceste forumuri sunt diferite. La calcularea volumului, trebuie să acordați atenție ingredientelor care vor fi adăugate. Dacă înțelegeți această problemă în detaliu, atunci nu va fi nici o dificultate în calcule. Puteți să calculați totul și să nu plătiți prea mult pentru amestecurile de clădiri și aceasta este o economie semnificativă pentru bugetul familiei.

Calcularea volumului de beton pentru diferite tipuri de fundații

Betonul (un amestec de ciment, nisip, piatră zdrobită sau alte materiale de umplutură cu apă) este un material de construcție versatil, utilizat pentru a organiza fundații, a nivela suprafețe (turnarea podelelor și a șapelor) și pentru a construi structuri de susținere. Deoarece acest material are caracteristici tehnice diferite, acesta poate fi utilizat cu succes în intervale mari de temperatură și la umiditate diferită. Betonul pentru construcții poate fi comandat la întreprinderi specializate, fabricate manual sau cu ajutorul mecanizării la scară redusă, dar, în orice caz, compoziția materialului trebuie să își îndeplinească pe deplin obiectivele.

Pentru a planifica cu precizie timpul de execuție a lucrărilor de beton și a determina cantitatea de material necesar, este necesar să se efectueze calculele necesare și să se identifice volumul necesar.

Calcularea cantității necesare de beton

Deoarece majoritatea structurilor de beton create au o formă geometrică complexă, calculul volumului lor poate fi facilitat prin aplicarea unei defalcări a întregii structuri în detalii mai simple. Această metodă asigură viteza calculului. În prezența elementelor de armare, care de obicei reprezintă 5 - 10% din volumul total al turnării, această eroare poate fi ignorată și atribuită pierderii instalației.

Cum se calculează volumul de beton pe piloți

Fundația pilonului este o grămadă, se imersează în sol sau se toarnă beton armat în puțuri pre-forate. Acest tip de fundație este utilizat pentru construcția de clădiri ușoare pe soluri intumescente sau cu așternut adânc al stratului rulant și este un design popular datorită ușurinței de fabricație și economiei suficient de mari a materialelor de construcție. Atunci când o secțiune circulară a fundațiilor coloanelor, calculul se efectuează pe baza ariei secțiunii transversale conform formulei:

S = 3,14 xR2 unde

R este raza coloanei;

Rezultatul trebuie să fie înmulțit cu înălțimea (H) și numărul de bare.

Astfel, cu un diametru al mesei de 0,2 m, avem o secțiune transversală de 3,14 x (0,1 m) 2 = 0,0314 m 2, cu o înălțime de 2 m, volumul necesar de beton pentru un produs este de 0,0628 m 3. Folosind această tehnică, puteți calcula volumul de beton pentru pile de orice dimensiune.

Pentru piloții pătrați, calculul este similar.

Cum se calculează cantitatea de beton pentru fundația benzii

Fundația de benzi a primit o popularitate largă în cabana de vară și construcția joasă, deoarece are caracteristici bune de rezistență și se distinge prin instalarea sa ușoară. Volumul oricărui suport de bandă poate fi calculat prin cunoașterea lățimii și înălțimii benzii sale. Deoarece banda de fundație are o secțiune transversală dreptunghiulară, pentru a determina zona sa, este suficient să se multiplice acești indicatori. Pentru a determina volumul total al fundației, suprafața secțiunii transversale este înmulțită cu lungimea benzii de fundație.

Trebuie remarcat faptul că înălțimea benzii de fundație constă în adâncimea de așezare și mărimea părții deasupra solului, în timp ce înălțimea fundației benzii trebuie să fie de cel puțin 2 ori lățimea acesteia. Prin lungimea totală a benzii de subsol se înțelege nu numai perimetrul exterior, ci și lungimea tuturor compartimentelor interioare. Din moment ce pereții despărțitori interiori nu sunt întotdeauna structuri portante, este prevăzută o fundație mai ușoară, cu alte dimensiuni geometrice, care trebuie luată în considerare în calcule.

Articol detaliat și clar despre betonarea podelei în garaj.

Piatra sparta - unul dintre cele mai populare materiale de umplutura pentru beton greu. Ai nevoie de moloz? Uită-te în catalogul nostru.

Astfel, volumul total al fundației constă în suma volumelor părților sale cu geometrie diferită, fiecare dintre acestea fiind determinată de formula:

S este aria secțiunii transversale a centurii de fundație (în metri),

L este lungimea totală a benzii de bază (în metri).

De exemplu, cu o secțiune transversală uniformă a benzii de fundație de-a lungul întregii lungimi, volumul de beton necesar, cu o lungime de bandă de 28 m și secțiunea transversală de 0,16 m 2, va fi:

V = 28 x 0,16 = 4,48 m 3

Dacă secțiunea transversală a benzii de fundație este diferită: 0,2 m 2 la o lungime de 8 m; 0,16 m 2 la o lungime de 12 m și 0,25 m 2 la o lungime de 8 m, atunci consumul de beton va fi

V = 12 x 0,16 + 8 x 0,2 + 8 x 0,25 = 5,52 m 3.

Cum se calculează volumul de beton pentru fundația plăcii

Fundația plăcii este un monolit din beton armat, amplasat sub întreaga zonă a clădirii. Acest tip de fundație este folosit:

• pe terenuri dificile (plutitoare);

• în absența unui subsol în camera proiectată;

• când folosiți placa ca bază pentru podeaua unei clădiri.

Fundația de acest tip are o presiune foarte mică (până la 0,1 kg / cm2) pe sol și are o rigiditate ridicată, care îi permite să reziste încărcărilor multidirecționale fără rupere și fisuri. De obicei, atunci când se formează o fundație a plăcii, se folosesc nervuri de rigidizare, volumul cărora trebuie luat în considerare la calcularea cantității de beton cerută.

Volumul fundației plăcii pentru un obiect de configurație simplă este determinat de formula:

S este zona plăcii;

H - grosimea plăcii.

Astfel, cu o lungime a plăcii de 10 m, o lățime de 5 m și o înălțime de 0,15 m, volumul de beton necesar va fi

V = 10 x 5 x 0,15 = 7,5 m 3.

În prezența rigidizărilor, volumul lor este calculat separat.

V1 = 0,12; V3 = 0,15; V2 = 0,12; V4 = 0,15 m3.

Prin adăugarea rezultatelor obținute cu volumul plăcii principale, obținem volumul total de beton necesar:

V = 7,5 + 0,15 + 0,15 + 0,12 + 0,12 = 8,04 m 3.

Cum se calculează cantitatea de beton care să umple podeaua

Sapa de pardoseală este formată pentru alinierea stratului de acoperire cu o decorare ulterioară. În funcție de compoziția betonului și de sarcinile ce urmează a fi rezolvate, grosimea șapei poate fi de 40-100 mm, deoarece o șapă mai subțire este supusă unor defecțiuni premature și crăpării. Umplerea șapei trebuie efectuată la un moment dat, formând un monolit, în timp ce lipsa materialului poate afecta negativ calitatea designului, astfel încât calculul volumului de materiale necesare trebuie abordat foarte responsabil. În cazul în care șapa este așezată pe o suprafață orizontală, cantitatea de material necesar este foarte simplu de calculat. Este produs conform formulei:

S este suprafața șapei;

H este grosimea șapei.

Astfel, atunci când suprafața camerei este S = 20 m 2 și grosimea șapei H = 0,07 m, volumul necesar al amestecului va fi

V = 20 x 0,07 = 1,4 m 3.

Situația este mai complicată dacă suprafața de bază nu este orizontală, iar șapa are o grosime inegală pe întreaga suprafață. În acest caz, este necesară operarea cu valori medii ale grosimii șapei, ceea ce duce la inexactitate.

Calcularea volumului de componente pentru a crea un amestec de beton

Atunci când se lucrează la obiecte de beton, este important să se cunoască nu numai volumul de beton necesar, ci și compoziția betonului în ceea ce privește volumul componentelor. Efectuarea calculului nu este necesară atunci când se comandă un amestec gata preparat, în același timp pentru fabricarea betonului pe cont propriu, știind cum să se calculeze volumul tuturor componentelor este foarte important.

Alegeți un material de construcție? Aici sunt comparate proprietățile betonului spumos și ale betonului.

Pompe de beton și mixere de beton: aici serviciile lor pentru o taxă rezonabilă.

Betonul constă dintr-un amestec de ciment, piatră zdrobită sau alte materiale de umplutură, nisip și apă, prin urmare, selectarea competentă a raportului dintre toate componentele va asigura fiabilitatea și durabilitatea structurilor produse. Una dintre caracteristicile principale ale betonului rezultat este raportul apă-ciment (W / C), gradul de ciment utilizat și caracteristicile materialului de umplutură, pe baza acestor date, puteți alege ingredientele pentru gradul de beton cerut de proiect. Toți indicatorii sunt date tabulare și sunt enumerați mai jos:

Cum se calculează rapid și precis cantitatea de beton

În industria construcțiilor, fără astfel de cunoștințe, cum să calculați volumul de beton - pur și simplu nicăieri. Prin urmare, vom examina temeinic această problemă din diferite unghiuri, aplicând o formulă simplă și clară pentru toate formulele.

Unele terminologie

Când construiești singur un obiect de orice dimensiune, sau te-ai dus să lucrezi într-un birou de construcție fără experiență - cunoașterea caracteristicilor elementare de proiectare a betonului este o datorie "sfântă".

Deci, fundamentele fundamentale sunt proprietățile volumului, care ne permit să calculam cu exactitate cantitatea necesară a amestecului:

 • Greutatea specifică - descrie raportul forței sale, cu care este presat betonul pe suport, la volum. Dar nu confunda raportul de masă cu volumul, ceea ce înseamnă densitatea unei substanțe. Deși aceste caracteristici sunt numeric egale. Această confuzie se datorează în mare parte similitudinii semnificației cuvintelor cheie "greutate" și "masă". Greutatea specifică este mai degrabă o caracteristică de laborator, deoarece nu este utilizată în practică. Dar distincția între aceste două concepte este pur și simplu necesară.
 • Densitatea în vrac a betonului reprezintă o valoare care indică cântărirea a 1 m 3 de beton. Desigur, această cifră este diferită. Depinde de tipul de beton, agregate, uniformitate și alți factori. Se calculează de fiecare dată când nu este necesară o astfel de caracteristică. Există valori verificate și destul de fiabile, de exemplu, densitatea în vrac a unui tip de beton greu variază de la 2200 la 2400 kg / m 3.
 • Compoziția volumetrică a betonului - raportul componentelor la un anumit volum de ciment. Un algoritm destul de convenabil pentru selectarea compoziției. Cu aceasta, veți afla cât va ieși din 1 litru de amestec de ciment. Ce dă asta? Da, multe lucruri, de exemplu, puteți alege lotul "perfect" de capacitate pentru mixerul dvs. sau puteți afla cantitatea de beton din sacul de ciment. Tabelul de mai jos prezintă aspectul aproximativ al acestor proporții.
 • Factorul de corecție - când se calculează volumul de beton pentru orice scop, este întotdeauna necesar să se țină cont de faptul că în timpul procesului de solidificare va pierde o cantitate mică din cauza îndepărtării umidității. Acest lucru este, de asemenea, facilitat de compactarea intensă a amestecului, ceea ce duce la îndepărtarea bulelor de aer. De asemenea, pot ocupa o anumită cotă de volum.

Atenție! Pentru a nu fi capturate în calcule, utilizați un factor de 1.015-1.02. Rezultatul final al cuburii este înmulțit pur și simplu de ea. Apropo, volumul de moloz în 1 cub de beton nu depinde de el.

Ce altceva trebuie să știți înainte de a calcula volumul de beton? Din conceptele permanente de bază, în principiu, totul. Ei bine, fără să numărăm formula "veche ca lumea" V = H * A * B, unde V este volumul, H este înălțimea cofrajului, A este lățimea lui, B este lungimea.

Reguli de bază pentru contorizarea betonului

Înainte de a calcula volumul de beton, consultați întotdeauna proiectul.

În ea veți găsi toate nuanțele și caracteristicile care vă vor ajuta în calcule:

 • La turnarea monolitilor (pereți, fundații), atenție la găurile tehnice necesare pentru așezarea comunicațiilor. Să presupunem că par la prima vedere mici, dar în calcule se dovedește că ocupă mult spațiu. Prin urmare, este pur și simplu scăzut după baterea volumului principal.
 • Dacă întrebarea cum se calculează volumul unui cub de beton nu este dificilă, atunci când se planifică livrarea este necesar să se realizeze o planificare detaliată, care este legată de comoditatea de livrare și de scalarea amestecului de lucru.
 • Dacă efectuați calculul volumului de beton pe construcția unei forme geometrice complexe, atunci asigurați-vă că îl împărțiți pe cele simple. Atât de mult mai repede și cu mai multă exactitate face față sarcinilor lor. Uită-te la fotografia de mai jos. Iată un element al formei de formă incomprehensibilă Acesta poate fi împărțit într-un trapez izoscel și un dreptunghi. Se calculează suprafața pentru aceste cifre, se înmulțește cu înălțimea bazei și se adaugă valorile.

Această metodă de calcul se aplică nu numai motivelor. Potrivit acesteia, se calculează diverse grinzi, deschideri și arcuri diferite. Priviți cu atenție și veți vedea cu siguranță figuri simple și familiare într-o schiță complexă.

Calculator de volum pentru beton

Ce trebuie să știți despre calculul volumului de beton pentru fundație

Când construiți o casă cu propriile mâini, cel mai adesea numărați cantitatea de beton pentru a conduce fundația. Acesta este un lucru destul de responsabil, dar nu atât de complicat, cum pare la prima vedere.

Mica noastra instruire va ajuta sa o rezolvati chiar si celor care sunt departe de geometria scoala:

 • Fundația plăcii este cea mai simplă formă de calcul. De fapt, este un dreptunghi sau pătrat. Dacă sunt prezente nervuri de rigidizare, atunci pentru ele se calculează betonul ca și pentru cifrele individuale și apoi la volumul total. Formula de calcule este dată mai sus.
 • Fundația pentru benzi este, de asemenea, ușor de calculat. Luăm lungimea totală a benzii, înmulțim cu înălțimea și lățimea ei. Dar fii atent. De obicei, o bază mai subțire este ciocanită sub pereții interiori. Prin urmare, calculele sunt diferite, iar după aceea, totalurile pentru suport și pentru banda interioară sunt adăugate împreună.

Calcularea suportului benzii

 • Stâlp de fundație - este un stâlpi și grinzi separate care le conectează. De fapt, acestea sunt dreptunghiuri și nu este atât de greu de calculat. Aceasta va ajuta formula de mai sus pentru volumul de beton. Cu toate acestea, dacă stâlpii sunt rotunzi, atunci ele sunt calculate ca un cilindru, valoarea este înmulțită cu numărul total de piloni. Nu uitați de sumarea volumelor grilelor.

Calcularea fundației coloanei

Astfel de calcule simple au fost mult timp automatizate.

Convenabil, rapid și inconfundabil. Deși acesta din urmă poate fi argumentat. Prin urmare, vă armați cu instrumente de numărare și verificați fiecare acțiune să fie 100% sigură în volumul ordonat de beton, prețul pentru care a crescut recent cu salturi și limite ".

Atenție! Un calculator pentru calcularea cantității de beton va ajuta de asemenea la identificarea cantității potrivite de metal. Volumul de armare pe 1 cub de beton este o caracteristică importantă atunci când se lucrează cu amestecuri grele. Lipsa metalului se reflectă în reducerea rezistenței, iar excesul conduce nu numai la costuri inutile, ci și la ponderarea structurii. Cu unele tipuri de sol astfel de "glume sunt rău".

Videoclipul din acest articol vă va spune cum să efectuați mai multe calcule în profunzime, bazate pe formule simple.

Micul truc

Volumul de beton pentru blocare depinde, destul de ciudat, de tipul de material pentru cofrajul principal. Se recomandă utilizarea materialelor neporoase netede. De exemplu, placajul laminat laminat este de preferat pentru amovibil, dar când este cel mai bine să se utilizeze polistiren expandat pentru a nu se îndepărta.

Se pare, care este diferența? Bordul dur este mult mai ieftin. Dar uită-te cu atenție la imaginea de mai sus, ce vezi? Da, neregularități, pori, fisuri și rugozități diferite. Când gâtlejul asupra tuturor acestor imperfecțiuni va lăsa, de asemenea, o bucată de beton, deși mică, dar totuși, toți porii vor fi umpluți.

În plus, în viitor, placa în sine poate fi utilizată în alte scopuri, deoarece nu se deformează sub presiunea și temperatura, care sunt concrete pe ea.

Cum se calculează volumul de beton?

Soluțiile de beton se aplică dispozitivului bazei, construcția pereților și umplerea podelei. Înainte de evenimente, este important să alegeți structura fundației, să calculați corect nivelul general al costurilor și să determinați cantitatea necesară de materiale de construcție. Știind cum se calculează volumul de beton, puteți determina costul estimat al activităților de construcție, planificați cu precizie durata lucrărilor de beton și evitați costurile neașteptate. Să ne ocupăm în detaliu de metoda de efectuare a calculelor pentru diferite tipuri de fundații, pereți și pardoseli.

Stratul fundației

Ce metode pot fi calculate volumul de beton

Lucrările de construcție sunt precedate de dezvoltarea proiectului. În acest stadiu, se determină tipul de fundație și se calculează volumul soluției de beton necesare construirii bazei. La etapa de proiectare, se calculează necesitatea unei soluții pentru turnarea pereților monolitici și a unei podele din beton. Determinarea capacității cubice a amestecului de beton necesar pentru efectuarea lucrărilor se realizează în funcție de volumul construcțiilor de beton care sunt betonate.

Pentru a efectua calculele folosind diferite metode:

 • manuală. Se bazează pe calcularea volumului fundației fundației, a pereților principali și a podelei. Calculul se face pe un calculator standard folosind formulele de calcul al volumului școlare și nu ia în considerare coeficientul de contracție a betonului. Valoarea rezultată este ușor diferită de rezultatele calculelor utilizând unelte software;
 • Program. Datele inițiale introduse în program cu privire la tipul de fundație, dimensiunile sale, caracteristicile de proiectare și marca betonului sunt procesate prompt. Ca urmare, se obține un rezultat destul de precis, care poate fi ghidat prin achiziționarea de materiale de construcție pentru construcția fundației de fundație, construcția de pereți sau umplerea podelei.
Caracteristici la calcularea volumului de beton

Pentru a obține un rezultat precis, nu este suficient să luați în considerare numai dimensiunea internă a cofrajului. A doua metodă este mai precisă, deoarece calculatorul online ia în considerare toate datele: tipul de fundație, secțiunea transversală a fundației, prezența cuștii de armare și marca mortarului.

Pregătirea pentru a determina volumul de beton - cum se calculează fără erori

În pregătirea calculelor, trebuie să vă amintiți că nevoia de amestec de beton este determinată în metri cubi și nu în kilograme, tone sau litri. Ca urmare a calculelor manuale sau software, se va determina volumul soluției de liant, nu masa. Una dintre principalele greșeli pe care dezvoltatorii novice le fac este să efectueze calcule înainte ca tipul de fundație să fie determinat.

Decizia privind proiectarea fundației se face după următoarele lucrări:

 • producerea măsurilor geodezice, care să permită determinarea proprietăților solului, a gradului de congelare și a localizării venei acvifere;
 • calcularea capacității de încărcare a bazei. Se determină pe baza greutății, a caracteristicilor structurale ale structurii și a factorilor naturali.
Cum se calculează cantitatea (volumul) amestecului de beton

Este ușor de calculat volumul de beton folosind un program special sau un calculator online care ia în considerare mai mulți factori:

 • tipul de bază fiind construit;
 • dimensiunile fundației, configurația acesteia;
 • amestec de marcă utilizat pentru betonare;
 • adâncimea înghețării solului.

Precizia cu care se calculează volumul de beton depinde de datele utilizate pentru calcul.

Ele sunt diferite pentru fiecare tip de fundație:

 • atunci când se calculează baza panglicii, se iau în considerare dimensiunile și forma acesteia;
 • pentru o bază coloană, este important să cunoaștem numărul de coloane din beton și dimensiunile acestora;
 • Este posibil să se calculeze cubul de beton pentru o placă solidă prin grosimea și dimensiunile acesteia.

Din completitudinea utilizată pentru calcularea datelor depinde de exactitatea rezultatului.

Cum se calculează betonul în cuburi pentru fundație

Pentru toate tipurile de baze, nevoia de beton este determinată de o formulă care ia în considerare volumul total al structurilor de fundație ridicate. În același timp, o parte din fundație turnată în pământ este, de asemenea, luată în considerare. Pentru a efectua calculele trebuie să se ghideze după dimensiunea specificată în documentația proiectului.

Luați în considerare modul de calculare a volumului de beton pentru diferite tipuri de baze:

Determinarea necesității unei soluții concrete pentru fiecare tip de fundație are propriile caracteristici.

Cum se calculează un cub de beton pentru o bază de banda

Baza tipului de bandă este destul de populară. Se utilizează pentru construcția de case particulare, anexe și clădiri suburbane. Designul este o bandă dintr-o bucată de beton, armată cu bare de oțel. Banda monolită urmează conturul clădirii, inclusiv partițiile interne.

Tabelul compoziției și proporțiilor amestecului de beton

Calculul volumului de beton pentru o fundație de benzi monolitice se face conform formulei simple V = AxBxP. Descifrați-l:

 • V este necesitatea unei soluții concrete, exprimată în metri cubi;
 • A este grosimea centurii de fundație;
 • B - înălțimea bazei centurii, inclusiv partea subterană;
 • P - perimetrul conturului panglicii formate.

Înmulțind împreună acești parametri, calculăm volumul total cubic al soluției de beton.

Luați în considerare algoritmul de calcul pentru baza benzii cu dimensiunile de 6x8 m, grosime 0,5 m și înălțime 1,2 m. Efectuați calculul conform următorului algoritm:

 1. Calculați perimetrul dublând lungimea laturilor 2x (6 + 8) = 28 m.
 2. Calculați suprafața secțiunii transversale prin înmulțirea grosimii și înălțimii benzii 0,5x1,2 = 0,6 m 2.
 3. Determinați volumul prin înmulțirea perimetrului cu suprafața secțiunii transversale de 28x0,6 = 16,8 m 3.

Rezultatul obținut are o mică eroare datorită faptului că armarea și contracția betonului armat în timpul compactării vibrațiilor nu sunt luate în considerare.

Stratul fundației

Cum se calculează cubul de beton pentru fundația tipului de piloți

Baza sub formă de coloane de beton este una dintre cele mai simple. Sunt stâlpi din beton armat, distanțați în mod egal de-a lungul conturului clădirii, inclusiv colțurile clădirii, precum și la intersecțiile pereților despărțitori interiori. O parte din elementele de susținere este situată în sol și transferă sarcina din masa structurii pe sol. Algoritmul de calcul prevede determinarea nevoii totale de beton prin înmulțirea volumului coloanelor individuale cu numărul lor.

Pentru calcule, utilizați formula - V = Sxn, care este interpretată după cum urmează:

 • V este cantitatea de soluție pentru turnarea coloanelor;
 • S este aria secțiunii transversale a elementului de susținere;
 • n este numărul total de coloane.

Pe exemplul cerințelor proiectului, care implică instalarea a 40 de grămezi cu un diametru de 0,3 m și o lungime totală de 1,8 m, se calculează cantitatea necesară de beton:

 1. Calculați suprafața grămezii prin înmulțirea coeficientului 3.14 cu pătratul razei - 3.14 x 0.15 x 0.15 = 0.07065 m 2.
 2. Calculați volumul unui singur suport prin înmulțirea suprafeței acestuia cu o lungime - 0,07065 x 1,8 = 0,127 m 3.
 3. Se determină cantitatea necesară de amestec prin înmulțirea volumului unei grămezi cu numărul total de suporturi 0.127x40 = 5.08 m 3.
Cum se calculează cubul de beton

Cu o secțiune transversală dreptunghiulară a coloanelor suport, pentru a calcula secțiunea transversală, este necesară multiplicarea lățimii și grosimii elementului.

Cum se calculează betonul pentru o fundație coloană cu o grilă de beton armat

Pentru a crește caracteristicile de rezistență ale bazei coloanei, părțile proeminente ale suporturilor sunt unite de o structură din beton armat, care se numește grilă. Este realizat sub forma unei benzi sau plăci din beton armat solid, în care partea superioară a coloanelor este betonată.

Atunci când decideți cum să calculați betonul în cuburi pentru o grilă, este necesar să efectuați următoarele operații:

Cum se calculează volumul de beton pentru construirea fundațiilor de benzi și piloți

 1. Determinați aria secțiunii transversale a grilei prin înmulțirea grosimii acesteia cu înălțimea;
 2. Calculați volumul grilei prin înmulțirea suprafeței secțiunii transversale cu lungimea structurii.

Valoarea obținută corespunde necesității unei amestecuri de beton pentru betonarea bazei de prăjire.

Calculați cantitatea de beton pentru fundație sub forma unei plăci solide

Tipul plăcii de bază este utilizat pe soluri complexe cu o concentrație ridicată de umiditate. A ridicat clădiri fără subsol. Acest design vă permite să distribuiți în mod egal sarcina din masa structurii pe sol și să vă asigurați o rigiditate și o stabilitate sporită a obiectului construit. Utilizarea armăturii permite creșterea rezistenței fundației plăcii. Designul este o placă de beton armat în formă de paralelipiped dreptunghiular.

Cum de a calcula cubul de beton pentru acest design? Este destul de simplu folosind următoarea formulă - V = SxL.

Cum se calculează volumul de beton

Notă de decodare:

 • V este volumul compoziției de beton pentru turnarea plăcii;
 • S este aria plăcii de bază în secțiune transversală;
 • L este lungimea structurii de fundație.

Pentru fundația cu o lungime de 12 m, o lățime de 10 m și o grosime de 0,5 m, luați în considerare algoritmul de calcul:

 1. Determinați zona prin înmulțirea lățimii plăcii cu grosimea acesteia 10x0,5 = 5 m 2.
 2. Calculați volumul bazei prin înmulțirea lungimii structurii cu o suprafață de 12x5 = 60 m 3.

Valoarea rezultată corespunde nevoii de amestecare a betonului. Dacă fundația plăcii are o configurație complexă, atunci ar trebui să fie defalcată pe un plan în forme mai simple și apoi să se calculeze suprafața și volumul pentru fiecare.

Cum se calculează cubul de beton pentru pereți

Pentru construcția de clădiri masive se ridică cutii puternice din beton armat cu armătură din oțel. Pentru a determina necesitatea materialelor de construcție, constructorii se confruntă cu problema calculării cantității de beton pentru astfel de structuri. Pentru a efectua calculele, utilizați următoarea formulă - V = (S-S1) xH.

Descifrăm notația din formula:

 • V este cantitatea de amestec de beton pentru pereți;
 • S este suprafața totală a suprafeței peretelui;
 • S1 - suprafața totală a deschiderilor ferestrelor și ușilor;
 • H este înălțimea casetei de perete betonată.

La efectuarea calculelor, suprafața totală a deschiderilor se determină prin însumarea deschiderilor individuale. Algoritmul de calcul se aseamănă cu determinarea nevoii de beton pentru o bază a plăcii și poate fi efectuat cu ușurință independent folosind un calculator.

Cum se calculează cubul de beton pentru a umple podeaua

Pentru a crește capacitatea de încărcare a pardoselii și pentru a asigura neteditatea acesteia, se efectuează o șapă de beton. După ce betonul a fost așezat, o astfel de suprafață servește ca bază pentru așezarea pardoselii sau plăcii ceramice. Pentru a preveni fisurarea, grosimea șapei de beton formate este de 5-10 cm. Acest lucru se datorează faptului că materialul subțire se rupe în timpul funcționării. Este important să se calculeze corect cubul de beton astfel încât șapa formată să fie puternică și să aibă grosimea prevăzută de proiect.

Formula pentru determinarea cantității de soluție V = Sxh este ușor de descifrat:

 • V este cantitatea de material turnat;
 • S este suprafața totală a șapei betonate;
 • h este grosimea bazei de beton.

Să ne dăm seama cum să efectuăm calculele pentru o cameră cu dimensiunile de 6x8 m și o grosime de bază de beton de 0,06 m:

 1. Determinați suprafața podelei multiplicând lungimea și lățimea camerei - 6x8 = 48 m 2.
 2. Se calculează volumul compoziției de beton turnat pentru formarea șapei, înmulțind suprafața cu grosimea stratului - 48x0,06 = 2,88 m 3.

Ghidat de algoritmul de mai sus, puteți determina cu ușurință cantitatea de compoziție din beton pentru betonarea podelei. Există situații în care suprafața aspră are o pantă. În acest caz, șapa formată are o grosime diferită în jurul zonei camerei. În această situație, puteți utiliza grosimea medie a stratului, ceea ce reduce precizia calculelor.

Concluzie - de ce trebuie să știți cum să calculați cubul de beton

Fiind implicat în construcții și planificat să producă în mod independent o soluție de beton sau să o achiziționeze la întreprinderile din beton armat în cantitatea necesară, este important să știm cum se calculează volumul de beton. Acest lucru va face posibilă prezicerea cuantumului cheltuielilor viitoare, achiziționarea în timp util a materialelor de construcție și finalizarea lucrărilor la timp. Puteți efectua calcule fie manual pe calculator, fie folosind instrumente software. Principalul lucru este de a stăpâni metoda de calcul și de a folosi date fiabile pentru a determina cantitatea de beton.

Cum se calculează capacitatea cubică a betonului

Pentru a evita suprasolicitarea materialelor și a perioadelor de nefuncționare în timpul fazei de construcție din cauza lipsei lor, este important să se calculeze în prealabil capacitatea cubică a fundației. Înțelegând principiul general al metodologiei, va fi ușor să efectuați această lucrare în orice configurație a fundației.

Dispoziții generale

Pentru calcule, este suficient să se utilizeze formule din cursul școlar de matematică și unele calcule simplificatoare pentru a obține rapid datele necesare. Calculele pot fi efectuate conform datelor calculate, care sunt disponibile în documentația de proiect pentru viitoarea structură sau prin cofrare finalizată. A doua metodă este mai precisă.

Atunci când se utilizează beton armat, o parte din volum va fi ocupată de structuri metalice. Calculul poate fi efectuat într-un mod similar, eroarea va fi nesemnificativă.

Pentru a simplifica calculele, fundamentele geometriei complexe sunt împărțite în forme mai simple, iar volumul lor este prezentat ca sumă a volumelor acestor forme simple.

Pentru geometria complexă a subsolului, se poate aplica regula geometrică a trapezului: se măsoară lățimea bazei în partea inferioară și la suprafață. Media aritmetică dintre acestea este utilizată pentru calcule ulterioare.

Utilizarea Calculatoarelor

În loc de numărare "manuală", mulți folosesc programe speciale de calculator. După introducerea parametrilor de bază ai viitoarei fundații, programul oferă rezultate detaliate, incluzând nu numai volumul de beton, ci și parametrii recomandați ai fundației, precum și alte date necesare. Această metodă este cea mai potrivită în absența unor calcule preliminare de inginerie.

Calculul fundației plăcii

Este ușor de calculat capacitatea cubică a betonului pentru o fundație de plăci în funcție de forma volumului de paralelipiped prin înmulțirea lățimii, înălțimii și lungimii bazei.

Calculele cu rigidizări vor fi oarecum mai complicate. Astfel de amplificatoare pot avea un dreptunghi sau un trapez în secțiune transversală și sunt, de asemenea, calculate în conformitate cu regula unui paralelipiped (LxWxH), iar în al doilea caz se aplică regula trapezului menționat mai sus.

Exemplu de calcul

Dacă, în funcție de rezultatele măsurării cofrajului instalat, lungimea, lățimea și înălțimea fundației sunt stabilite la 10, 5 și respectiv 0,15 m, atunci volumul (sau capacitatea cubică) a fundației va fi de 10x5x0,15 = 7,5 metri cubi. m.

Să presupunem că o astfel de placă are patru nervuri de rigidizare - două longitudinale și respectiv două transversale, cu volume de 0,12 și 0,15 cu. m. În acest caz, volumul nervurilor se adaugă volumului paralelipipedului fundației. Rezultatul final va arata ca suma de 7.5 + 2x0.12 + 2x0.15 = 8.04 cu. m.

În funcție de configurația bazei, rigidizatoarele pot fi identice sau diferite (longitudinal și transversal) în mărime.

Placă de bază cu rigidizări.

Calcularea suportului benzii

1 fel

Suprafața fundației banda poate fi calculată ca diferența dintre zonele de dreptunghiuri (sau forme mai complexe), calculate de conturul exterior și interior. Pentru a face mai clară: planul de bază al benzii constă în două forme identice, dar diferite în dimensiune, una în cealaltă. Diferența dintre pătrate și va deveni zona de bază dorită. Pentru a calcula capacitatea cubică a betonului, rămâne să multiplicați suprafața rezultată a benzii cu înălțimea acesteia.

2 fel

Cea mai ușoară modalitate de a calcula fundația benzii, înmulțind lungimea lenei în zona secțiunii sale. Acesta din urmă este ușor de calculat din măsurători prin înmulțirea lățimii și înălțimii.

La calcularea piciorului benzii, este important să ne amintim că este necesar să se adauge volumul de beton la capacitatea cubică calculată a centurii principale pentru bazele structurilor interne de susținere, dacă acestea sunt prevăzute de proiect.

Exemplu de calcul

Lățimea curelei - 0,4 m,

Partea laterală a dreptunghiului exterior format de fundația benzii este de 6 și 7 m.

Lungimea totală a benzii este 2x6 + 2x7 = 26 m.

Suprafața secțiunii transversale 0,4x0,8 = 0,32 metri pătrați. m.

Capacitatea cubică a benzii de bază este de 26x0,32 = 8,32 cubi. m.

Calcularea fundului pilonului

Fundația pilonului este un complex de suporturi cilindrice, volumul fiecăruia fiind calculat ca produsul zonei bazei cercului (PI, înmulțit cu pătratul razei) și înălțimea. PI = 3,14. După ce a fost calculat volumul unui singur suport, volumul total de beton se calculează prin înmulțirea volumului rezultat prin numărul de proiectare al piloților.

Exemplu de calcul

Dacă diametrul fiecărui suport este de 20 cm, atunci raza în metri este de 0,1.

Suprafața secțiunii transversale S = 0,0628 pătrat. m.

Dacă înălțimea coloanei este de 2 m, volumul fiecărui suport va fi 2х0.0628 = 0.1256 cub. m.

Rămâne să se înmulțească volumul unui suport cu numărul de grămezi.

Calcularea bazei plictisite cu grilă monolită

Acest tip de fundație poate fi considerat cel mai dificil din punct de vedere al geometriei. Cu toate acestea, atunci când structura este împărțită în forme mai simple, calculul devine la fel de simplu ca și tehnicile utilizate în alte cazuri. Grilela de placă este un paralelipiped și un complex de coloane de formă cilindrică. Exemple de calcule ale cilindrilor și paralelipipedelor descrise mai sus.

Fig. 5. Fundație plictisită cu grilă monolită.

Baza de bază cu grilă monolită.

Calculul necesarului de materiale

După calcularea capacității cubice, există o altă sarcină importantă - de a calcula consumul de beton. Teoretic, nevoia de materiale care alcătuiesc mortarul poate fi diferită. Calculul este influențat de marca betonului și nuanțele obiectului (cum ar fi solul, încărcătura pe baza pereților, acoperiș etc.). Acesta este motivul pentru care mulți oameni preferă să utilizeze programe-calculatoare, care, de regulă, produc calcule complete. În practică, practic orice obiect al construcției de locuințe private (rezidențial, economic, garduri etc.) este potrivit pentru betonul universal, pentru pregătirea căruia sunt necesare următoarele materiale:

 • ciment - 280 kg,
 • piatra zdrobita - 700 kg,
 • nisip - 1175 kg,
 • apă - 150 de litri.

Înmulțind aceste numere cu volumul cubic total al fundației, obținem cantitatea necesară de materiale pentru construcție.

Cum se calculează cubul de beton?

Această piatră artificială este utilizată în aproape toate tipurile de lucrări, indiferent dacă este vorba de construcția unei noi construcții sau de reconstrucția (repararea) unei clădiri deja exploatate. Soluția este întotdeauna turnată într-o anumită formă, în care se întărește. Calculul cantității necesare va împiedica deșeurile inutile, deoarece excedentul va avea pur și simplu nicăieri, având în vedere că timpul pentru "stabilirea" maselor poate fi destul de scurt. Și lipsa de material va "încetini" doar întregul proces. În plus, trebuie să determinați corect numărul necesar de componente pentru prepararea amestecului.

Luați în considerare această întrebare în ceea ce privește tipul cel mai utilizat de bază - un monolit de bandă. Cantitatea de beton se calculează după cum urmează.

Determinată de volumul total

De regulă, multe clădiri au ziduri portante interne (pereți despărțitori), sub care trebuie, de asemenea, să instalați fundația. Ele sunt mai mici, deci toate calculele se fac separat - pentru banda exterioară și părțile sale care sunt în interiorul perimetrului, deși tehnica este aceeași.

Este necesar să se măsoare parametrii, cum ar fi lățimea și lungimea, precum și înălțimea monolitului. Volumul întregii structuri este egal cu produsul acestor cantități. Dacă părțile interioare ale benzii au parametri diferiți, atunci pentru fiecare dintre ele volumul este calculat separat.

Firește, pentru a obține un rezultat general, este necesar să rezumați toate calculele.

Factor de corecție

Atunci când se calculează volumul de beton, este necesar să se ia în considerare factori precum contracția. Aceasta se referă la evaporarea inevitabilă a unei părți din apa care a fost utilizată la prepararea compoziției. În practică, după turnarea soluției, este adesea compactată artificial, folosindu-se în acest scop atât vibratoare, cât și mijloace improvizate (baionetă, tija metalică). Atunci când se întâmplă acest lucru, nu numai evaporarea mai intensă a umezelii, dar și aerul eliminat "bule", care în cantitate poate fi destul de mare volum.

De regulă, calculele utilizează un coeficient mediu de 1.015 - 1.02. Prin urmare, rezultatul general este înmulțit de acesta.

Caracteristici de design

Aici este necesar să se concentreze asupra proiectului de construcție. Într-un monolit beton (fundație, perete), adesea sunt lăsate găuri tehnologice sau deschideri mari, care sunt necesare pentru "încărcarea" în interiorul clădirii diferitelor comunicații. Uneori sunt destul de multe. Prin urmare, la calcularea cantității de beton, volumul total este scăzut din rezultatul final.

În cazul în care mortarul este preparat direct pe șantier, atunci când se știe cât de mult este nevoie de beton, este posibil să se determine cantitatea necesară a părților componente ale acestuia, care trebuie aduse pe șantier. Există destul de puține site-uri pe Internet care au calculatoare speciale pentru astfel de calcule. Totuși, principiul trebuie înțeles, deoarece "mașina" nu ia în considerare toate trăsăturile unei construcții particulare.

De exemplu, în timpul instalării unui subsol de plăci, sunt aranjate așa-numitele "rigidizări", care sunt situate sub placă. Acestea servesc la creșterea rezistenței, iar soluția de beton este folosită și pentru echipamentul lor. Pe baza celor de mai sus, concluzia sugerează una.

Dacă vă gândiți cum să calculați volumul de beton, trebuie să prezentați orice formă geometrică complexă a cofrajului ca o "compoziție" a celor mai simple. Volumul lor total va da valoarea dorită.

Într-adevăr, în practică este necesar să se facă calcule nu numai pentru baza benzii, ci și pentru alte tipuri și elemente ale unei structuri. De exemplu, o fundație coloană poate fi reprezentată ca 2 paralelipipede: lat (talpă) și îngustă (stâlp direct). Același lucru este valabil și pentru calculele diferitelor grinzi, arcuri și pardoseli, în special cu geometrie variabilă.

Exemple de calcul al cantității de beton

Atenție! Soluția este vândută numai în "cuburi". Toate proporțiile pentru auto-pregătire sunt de asemenea date pe baza "m3". Prin urmare, rezultatele tuturor măsurătorilor ar trebui înregistrate în metri.

Banda de bază

Calculăm cantitatea de beton pentru o casă de 6x8 m. Fundația este de 30 cm lățime, lungimea de-a lungul perimetrului este de 28 m (6x2 + 8x2). Adâncimea este de 60 cm, partea aeriană este de 20 cm. Bazele pentru 2 pereți interiori portanți sunt aceeași cu o lățime de 20 cm și o lungime totală de 12 m. Înălțimea fiecărei părți este de 80 cm.

Se determină volumul benzii: 28 x 0,3 x 0,8 (0,2 + 0,6) m = 6,72 m3.

Volumul părților interne: 12 x 0,2 x 0,8 (m) = 1,92 m3.

Cantitatea totală de beton necesară pentru fundație pentru întreaga clădire: 6,72 + 1,92 = 8,64 (m3).

Construcția pilonului

Se compune din stâlpi și grinzi individuale care le conectează. Acestea din urmă sunt calculate prin metoda de mai sus.

Coloanele au o secțiune transversală, de exemplu, 30 cm (0,3 m). Înălțimea fiecăruia este de 1,5 m. Numărul lor total este de 20 de piese. Pentru ele aveți nevoie de beton: 0,09 (0,3x0,3) x 1,5 mx 20 buc. = 2,7 m3.

La această valoare se adaugă cantitatea de soluție necesară pentru grilă (grinzi). Se dovedește totalitatea "capacității cubice" a materialului.

Sfaturi utile

Destul de des, un dezvoltator individual se confruntă cu întrebarea cum să calculeze un cub beton. Pentru a determina această valoare, trebuie să vă concentrați asupra tipului și mărcii produsului final. De exemplu, un lucru este betonul greu, iar altul este betonul spongios sau betonul gazos. Un rol important îl are dimensiunea fracțiunilor componente, prezența diverselor aditivi în amestec. Numai după determinarea tuturor acestor componente și a calculului. Dar acesta este deja un subiect al unui alt articol, deoarece problema proporției ingredientelor, variația procentului lor necesită o analiză mai detaliată.

Este posibil să se reducă consumul de materiale prin instalarea cofrajului cu o suprafață interioară netedă. De exemplu, pentru versiunea amovibilă - placaj de umflaturi, tablă de oțel. Pentru plăci fixe - plăci din polistiren expandat.
Dacă se utilizează ca atare construcția plăcilor, atunci mai multă apă va curge prin goluri. Acest lucru va schimba cantitatea de contracție a betonului într-un mod mare, prin urmare, consumul acestuia va crește.