Cum să frământăm mortarul de ciment - modalități eficiente

Mortarul de ciment este componenta principală a oricărei lucrări de construcție.

Omenirea nu a inventat încă un înlocuitor adecvat pentru aceasta și este puțin probabil să o facă
viitor apropiat.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, doar câteva componente vor fi îmbunătățite, vor apărea diverși aditivi, dar același ciment rămâne baza.

Calitatea suspensiei de ciment depinde de mai multe componente, în principal de compoziția, raportul dintre materialele utilizate și metoda de preparare.

Se poate părea că întrebarea cum să frământăm în mod corespunzător mortarul de ciment nu este dificilă: amestecați componentele necesare cu adăugarea de apă și problema este în pălărie.

Dar nu totul este atât de simplu.

Perturbarea proporțiilor, utilizarea materialelor necorespunzătoare pot afecta negativ calitatea soluției, ceea ce va duce în mod inevitabil la diverse probleme în viitor.

Neglijența sau ignoranța de bază a principalelor puncte pot duce nu numai la munca dublă, timpul și efortul pierdut, ci și la consecințele mai grave, mai ales atunci când vine vorba de fundație.

Metode de preparare a mortarului de ciment

Mortarul de ciment, desigur, poate fi cumpărat de la organizații specializate, dar acum avem în vedere numai metode de auto-pregătire.

Există două opțiuni pentru frământare - manuală și folosind un malaxor de beton. Luați în considerare în detaliu ambele opțiuni.

Cum să frămem manual soluția de beton

Munca manuală implică aplicarea unor eforturi fizice, adesea destul de intense și necesită o pregătire bună. Dar atractivitatea acestei metode contrazice toate argumentele posibile împotriva:

 • economii substanțiale în numerar (soluția de cumpărare va costa de două ori mai mult)
 • controlul personal al calității (nu este un secret că oamenii fac totul pentru ei înșiși din inimă și cu mare diligență)
 • beneficii pentru sănătate (exercitarea în aerul proaspăt are un efect pozitiv asupra muncii întregului corp)

Și, în sfârșit, când lucrarea se face cu mâinile tale, primești o satisfacție specială.

Secvența de lucru implică următoarele aspecte:
În primul rând trebuie să pregătiți așa-numitul "balast" - un amestec de materiale necesare.

Ingredientele incluse în compoziție trebuie prezentate în următoarele proporții: miez de piatră sau piatră zdrobită (trei părți), nisip (o parte). Compoziția trebuie amestecată bine.

Pregătiți o capacitate suficientă (potrivită, de exemplu, o baie veche) și o lopată. Dacă este necesar să se obțină o cantitate mică de mortar, este suficientă o chiuvetă comună și o mistrie.

În containerul pregătit se deplasează ingredientele din calcul - ciment (o parte), de exemplu, 5 lopate și balast (patru părți - 20 lopate). Cu deosebită grijă să se amestece între ele pentru a obține o consistență omogenă (acest lucru este important).

În centrul centrului amestecului obținut, se recomandă să se facă o pâlnie mică, o degajare în care trebuie să turnați o cantitate de apă, care servește ca element de legătură. Cât de mult este determinat de experiență.

Scopul principal este atingerea unei stări de soluție. Apoi, totul este simplu, rămâne doar să lucrezi intens cu o lopată, pentru a facilita munca, respectând unele reguli "dezvoltate" de generațiile anterioare.

Procesul de amestecare ar trebui să înceapă întotdeauna de la margini până la centrul rezervorului, împingând în mod activ amestecul uscat acolo, pentru a-l conecta cu apa de acolo.

Pentru a obține o omogenitate perfectă a soluției, ar trebui să încercați să faceți acest lucru prin a ajunge la partea inferioară a recipientului cu un vârf. Pentru prima dată, o astfel de lucrare va fi foarte consumatoare de energie, deoarece cantitatea de apă necesară pentru a obține o cantitate specifică de ciment este determinată experimental. Următorul lot ar trebui să fie mult mai ușor.

În etapa finală, trebuie să verificați grosimea soluției rezultate. Rezultatul optim nu este gros și nu lichid. Dacă acest parametru nu este menținut, calitatea construcției poate fi uitată. Și cum să verificați consistența necesară?

Constructorii experimentați pot să-l arate cu ochii, dar dacă sunteți doar un începător, există o cale simplă mulțumită. Pe suprafața soluției cu o lopată, trebuie să tăiați o figură sub forma unui dreptunghi - dacă amestecul începe să se prăbușească, aceasta indică o lipsă de apă.

Dacă marginile încep imediat să umple cu apă, atunci înseamnă prea mult. În acest caz, trebuie să adăugați puțin amestec uscat cu ciment și să remixați totul.

Pentru a obține o soluție cu proprietăți elastice, se recomandă adăugarea unui detergent în apă. Dacă lucrările de construcție se vor desfășura la o temperatură negativă, adăugați soluția de potasiu, un amestec special proiectat la rece.

Cum să frământați soluția într-un mixer de beton

Această unitate este concepută pentru a facilita munca și a grăbi lucrările de construcție pentru a
suspensia de ciment a fost furnizată lucrătorilor neîntrerupt.

Utilizarea sa este justificată în mod special dacă se efectuează o cantitate mare de lucrări.

Este destul de scump mixer de ciment, dar apoi nu-l cumpăra neapărat, puteți împrumuta doar de la prieteni sau, în cel mai rău caz, să închirieze.

Avantajul utilizării unității este că va face totul în sine, trebuie doar să-l umpleți cu ingredientele necesare. Cum arată în practică:

 • Înclinați vasul aparatului la un unghi de aproximativ 45 de grade, astfel încât este convenabil să încărcați componentele soluției acolo și turnați în primul rând apa, cantitatea de care depinde de volumul de ciment încărcat. Raportul ar trebui să fie 1: 1, adică o găleată de ciment reprezintă o găleată de apă. În același timp, există o nuanță: în vreme ploioasă și înnorată este nevoie de mai puțină apă, în timp ce în vreme fierbinte și sufocantă - mult mai mult.
 • Apoi, se adaugă jumătate din nisipul necesar, întreaga cantitate de ciment este deasupra, mașina se aprinde și funcționează câteva minute;
  apoi restul nisipului este turnat și agitat de agregat pentru o perioadă de timp.

Consistența necesară ar trebui realizată, dacă este necesar, completarea cu apă sau ciment.

Cum să pregătiți o soluție pentru șapă

Utilizarea mortarului de ciment pentru șape este, fără îndoială, o parte importantă și, în același timp, o parte responsabilă a lucrărilor în timpul construcției și reparațiilor. Acest tip de muncă acordă o atenție deosebită organizațiilor de construcții și autorităților de reglementare, care adesea nu acceptă obiectul având în vedere încălcările grave comise.

În plus, nerespectarea cerințelor este de obicei asociată cu incorecte
prepararea mortarului de ciment, adică parametrii raportului dintre nisip și ciment nu sunt îndeplinite. De aceea, întrebarea cum să frământăm în mod corespunzător mortarul de ciment pentru pardoseală ar trebui să fie întrebată de oricine decide să facă acest tip de lucru pe cont propriu.

Mai multe fapte pot fi citate în favoarea compoziției de ciment - este absolut fiabilă, durabilă, fără teamă de umiditate și poate fi aplicată în orice cameră. Are doar unul, dar un dezavantaj destul de important - în cele din urmă dă o contracție impresionantă, ca urmare a crăpăturilor.

Acest lucru poate fi evitat prin utilizarea unei rețele de armare atunci când se pune. Componente necesare pentru mortar de ciment pentru șapă:

 • ciment (marca cerută 400)
 • fibre (fibre albe amestecate întâmplător)
 • nisip uscat uscat
 • plastifiant (dă elasticitate compoziției).

Procedura de obținere a soluției:

 • La început, ingredientele uscate - ciment, nisip, fibre - trebuie amestecate. Raportul ar trebui să fie similar - ciment (o parte), nisip (trei părți), fibră trebuie adăugată în porții mici pentru a evita bulgări inutile. Proporția trebuie respectată cu strictețe (de exemplu, o creștere a proporției de nisip va conduce la o acoperire neuniformă, șapa se va rupe ușor).
 • Apoi, într-un recipient separat, va fi necesar să se amestece plastifiantul cu apă și se amestecă cu mare grijă. În acest caz, 200 g plastifiant și 5-6 litri de apă trebuie să fie cheltuite pe sacul de ciment.
 • După aceasta, trebuie să mergeți la procesul de combinare a celor două semifabricate pregătite. Aici, de asemenea, are propria nuanță - este necesar să adăugați amestecul uscat în recipient cu lichid și nu invers. Ca și în cel de-al doilea caz, vor apărea în mod inevitabil bulgări, care vor fi foarte greu de dizolvat.

Sfat important: amestecați manual o astfel de soluție este neproductivă, puteți obține rapid obosit, pierdeți mult timp. Este mai bine să utilizați în acest scop un mixer de construcție sau un burghiu cu duza corespunzătoare.

Pentru o consistență omogenă, este necesară o amestecare intensă în decurs de cinci minute. În acest caz, soluția trebuie să fie vâscoasă, plastică, omogenă. Trebuie folosit în 1,5 ore, altfel se va îngroșa.

Mortar de ciment pentru fundație

Fundația este baza oricărei clădiri, iar durabilitatea și fiabilitatea casei depind de puterea acesteia.

Pentru a face ca amestecul de beton să fie puternic, trebuie să știți cum să fărâmiți mortarul de ciment pentru fundație.

În primul rând, este necesar să se țină seama de faptul că componentele incluse în compoziție trebuie să fie în mod diferit granulate.

Aceasta va asigura o umplere maximă a tuturor golurilor pe toată lățimea și înălțimea fundației. Rolul agregatului grosier este, de obicei, realizat de pietriș, pietre mici, piatră zdrobită.

Dacă obiectul este o clădire dimensională, se utilizează și pietre mari. Nisipul, cernut și curățat anterior, este folosit întotdeauna ca agregat fin. Cel mai potrivit nisip fluvial.

Există standarde acceptate în general pentru fabricarea mortarului de beton (o parte), nisip (trei părți), piatră zdrobită (cinci părți). Toate acestea primesc procesul de amestecare într-un amestecător de beton și numai după ce se adaugă apă (această metodă permite obținerea unei consistențe uniforme, amestecarea uniformă).

Soluția nu trebuie să fie groasă și nu lichidă. Este necesar să o utilizați în decurs de 24 de ore, altfel nu va fi posibil să se obțină soliditate și calitate.

În timp, apar crăpături, fundația începe să se prăbușească. Pentru a evita acest lucru, este necesar să se facă armarea cu sârmă sau bare metalice, care vor da fundației o soliditate, legând piesele sale într-un singur monolit.

 • Turnați două găleți de apă într-un rezervor convenabil, larg (baia veche este opțiunea ideală pentru o lungă perioadă de timp)
 • acolo se identifică și două găleți de ciment
 • Se amestecă bine aceste două ingrediente, se încearcă obținerea uniformității fără a se opri amestecarea, se adaugă șase găleți de nisip și se obține o uniformitate finală
 • adăugați opt găleți de pietriș la soluție

Soluția este o rezervă și nu se pregătește niciodată în prealabil, deoarece în cele din urmă se va întări și va deveni inutilizabilă. Prin urmare, este mai bine să calculați suma necesară în avans prin măsurarea suprafeței fundației care va fi turnată.

Marmură din cărămidă

Diferența unei astfel de soluții față de celelalte este doar aceea pe care o cere
nisip fin (necesitatea de a trece printr-o sită de construcție) și mai puțină apă - o jumătate de găleată mai mică decât în ​​versiunea anterioară.

Raportul dintre ciment și nisip este de obicei unul până la patru. În același timp, pentru a obține un cub de mortar de ciment pentru zidărie vor avea nevoie de opt saci de ciment și, în consecință, de patru ori mai mult nisip. Această soluție ar trebui să fie suficientă pentru aproximativ 4 metri cubi de zidărie solidă.

Pentru aceste lucrări se folosesc diferite soluții, dar cel mai popular și garantat material fiabil este mortarul de ciment.

 • săturați nisipul, îl definiți în recipient pentru amestecare
 • adăugați ciment, menținând raportul de 1: 4 (uneori puteți adăuga mai mult nisip, totul depinde de tipul de ciment)
 • amestecați bine împreună adăugând apă până când se obține o consistență cremoasă

Uneori se adaugă var pentru a crește plasticitatea.

Densitatea optimă a betonului

Consistența soluției depinde de tipul de lucrări de construcție. De exemplu, lucrările de finisare și tencuire presupun o compoziție suficient de lichidă, în timp ce zidăria furnizează puțin mai gros.

Dacă luați un anumit parametru mediu, este vorba de o masă omogenă vâscoasă, fără bulgări, care are o compoziție echilibrată de ingrediente, nu prea lichidă și în același timp nu prea groasă. Există, ca să spunem așa, clasificarea națională: grăsime, normal, slab.

Calitatea soluției rezultate este determinată de lopata folosită pentru frământare:

 • Skinny. Există un exces de agregat, în plus față de inconvenientele în muncă este caracterizat de putere redusă. O astfel de soluție nu se lipeste de lopată, numai pete.
 • Normal. Ca parte a echilibrului optim dintre umplutură și lianți. Păstrează bine la lopată sub formă de ciorchine individuale.
 • Bold. Există un excedent de lianți, care este dovedit de crăpături în timp. O astfel de soluție înfășoară complet lopata.

Respectarea măsurilor de siguranță atunci când se lucrează cu ciment

Cimentul este, prin natura sa, mai dăunător, dacă nu otrăvit, o substanță chimică care poate afecta negativ funcționarea corpului. Prin urmare, pentru a evita consecințele negative, se recomandă să respecteți cu strictețe anumite reguli atunci când lucrați cu el. Măsurile de siguranță includ:

 • Utilizați aparate respiratorii sau măști de protecție speciale pentru a vă proteja organele respiratorii de praful de ciment, protejând ochii de același praf prin utilizarea
  ochelari speciali.
 • Cimentul are proprietatea de a coroda puternic pielea, pe lângă faptul că o usucă puternic (poate apărea chiar o reacție alergică), prin urmare se recomandă utilizarea mănușilor.
 • Pungile cu ciment au de obicei o greutate destul de impresionantă, deci ar trebui să evitați să ridicați greutăți excesive (dacă trebuie să faceți acest lucru, atunci accentul principal este să faceți mai bine pe picioare decât să vă deplasați mușchii spatelui).
 • Deoarece mixerul funcționează destul de zgomotos, puteți utiliza căști de protecție împotriva zgomotului.

Ei bine, ca o concluzie, trebuie spus că cimentul, fără exagerare, este cea mai mare invenție și material de construcție de neînlocuit, fără de care nici o construcție nu poate face.

Modul de frământare corectă a soluției poate fi văzut în videoclip:

Ați observat o greșeală? Selectați-l și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a ne spune.

Cum se scrie - amestecat sau amestecat?

Atunci când se scriu sufixe de participi, este necesar să se facă distincția între formele similare formate din verbe singulare:

dezumfla și derula;

se amestecă și se amestecă;

atârnă și atârnă.

Ar trebui să existe un context specific în a le scrie pentru a vă ajuta.

Dacă verbul se termină în -lit (acesta nu este un sfârșit), atunci formularul complet de participiu este scris cu sufixul -enn-:

frământați aluatul, mortarul, cimentul, prajiturile, clătite - aluat frământat, mortar etc.

Dacă o persoană este implicată într-o infracțiune, o aventură nesimțită, atunci din verbul "frământăm" vom forma participiul cu ajutorul sufixului -nn-, păstrând sufixul derivat al verbului --- a-:

mix-up - mix-up (prefix / rădăcină / sufix / sufix / sfârșit).

scoateți cilindrul de la subsol - cilindru defolat;

defila ulei, apă, ulei deflatat cu aer;

agățați bomboane, bomboane;

atârna lenjerie, cămăși, cearceafuri.

Cum să frământim mortarul de ciment

La prima vedere, se pare că frământarea mortarului de ciment este una dintre cele mai simple etape de construcție. Se toarnă tot în jgheab, se toarnă apă, se amestecă și se poate folosi. Dar se pare doar.

Pentru a pregăti mortarul de ciment în mod corespunzător, trebuie să știți cum să faceți acest lucru la temperaturi pozitive și negative.

Este necesar să se țină seama de marcarea cimentului, să se aleagă nisipul potrivit și chiar nu se recomandă utilizarea apei.

În plus, trebuie să știți cum să o faceți în mod corespunzător la temperatura zero și cum - la minus. La urma urmei, tocmai din cauza lipsei de atenție pentru toate acestea, apar crăpături pe pereți și în zidărie. Prin urmare, acest articol va discuta despre următoarele: cum să alegeți materialul potrivit și cum să faceți frământarea într-un mixer de beton și manual. Deci, mai întâi este important să decideți asupra materialului.

Selectarea materialelor

Indiferent dacă materialul a fost identificat corect sau nu, depinde de rezistența și durabilitatea zidăriei sau tencuielii. Este important să se decidă asupra a trei poziții.

ciment

Schema de compoziție a suspensiei de ciment.

Cimentul este un brand diferit: M100, M200, M300 și așa mai departe. Pur și simplu, cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mult cu nisipul este adăugat la soluție. De exemplu, dacă marca este M100, înseamnă că pentru 1 găleată se adaugă 1 găleată de nisip. Și dacă M400, atunci pentru 1 găleată trebuie să adăugați 4 găleți de nisip. În astfel de calcule se dovedește a frământa soluția optimă. Dar există și excepții atunci când trebuie să faceți un mortar de ciment cu o rezistență mai mare sau mai mică.
Dacă aveți nevoie de un amestec mai puternic, atunci trebuie să turnați mai puțin nisip aproximativ o jumătate de găleată și, dacă este mai puțin tare, adăugați mai mult nisip, de asemenea undeva pe o jumătate de găleată. De obicei, este corect să faceți mortarul mai corect pe zidărie și viceversa pe tencuială. Cea mai frecvent folosită marcă de ciment este M400, deoarece este favorabilă în preț.

nisip

Pentru zidăria facială, atunci când aveți nevoie de o cusătură frumoasă, este corect să folosiți nisip fără lut și sățiri din toate gunoiul și pietrele. De obicei este vorba de râu sau de carieră. Fără lut, e mai bine pentru că nu se amestecă bine cu cimentul și, dacă ajunge în exteriorul îmbinării zidăriei, se va forma o groapă de-a lungul timpului. Dar dacă nu există material bun, atunci pentru zidărie, care va fi tencuită deasupra, puteți face o soluție din orice nisip. Dacă este cu lut, atunci se poate distinge vizual de pur. Cel mai curat este mai alb, iar cu argila este foarte galben.

Se recomandă să nu se utilizeze apă de ploaie și apă cu uleiuri pentru amestecare. Dar aceste cerințe sunt pentru șantiere serioase care poartă sarcini grele. Prin urmare, lotul poate fi, de obicei, fabricat din orice apă.

Reguli de amestecare

Există 2 moduri: folosirea unui mixer de beton și manual.

Desigur, fizic mai ușor în mixer. Nu e nevoie să împuști nimic. În plus, fă-o mai repede. Pentru aceasta aveți nevoie de următorul instrument:

Cu ajutorul unui mixer de beton, soluția este frământată mai repede.

Pentru a face lotul în mod corespunzător, prima apă este turnată în mixer. Cantitatea sa depinde de vreme. De exemplu, dacă plouă, este mai bine să turnați mai puțin și, dacă este fierbinte, puteți turna mai mult. Puteți să vă orientați după cantitatea de ciment. Dacă intenționăm să umplem 1 găleată în mixer, atunci lichidele sunt cam la fel. Este mai bine să turnați puțin mai puțin, iar în timpul amestecării puteți adăuga.

Acum trebuie să turnați nisip. Mai bine nu toate dintr-o dată, dar jumătate din normă. Dacă ai planificat 4 găleți, atunci mai întâi 2.
Apoi, tot cementul și așteptați un minut sau două până când totul este amestecat. Apoi se toarnă nisipul rămas. Puteți regla grosimea amestecului cu apă și lăsa să se amestece timp de 3-5 minute. Grosimea trebuie determinată în funcție de lucrul care trebuie efectuat. Dacă este o zidărie, atunci este mai bine să faceți soluția non-lichidă, dacă este tencuiala, atunci nu ar trebui să fie foarte groasă. Ei bine, în cele mai multe cazuri trebuie să faci ca o cremă groasă.

Pregătirea manuală a soluției este fizic mai dificilă, dar dacă aveți nevoie de o mică soluție, nu veți avea nevoie de un mixer de beton.

Este fizic mai dificil să gătești manual, dar economisește energie. În plus, dacă are nevoie de puțin, atunci nu are sens să căutați un mixer de beton. Dacă totul se face corect, atunci activitatea fizică mai mică. Pentru a găti manual, avem nevoie de următoarele instrumente:

Corect frământați soluția în felul următor:

 • turnați nisip în jgheab;
 • deasupra se toarnă cimentul;
 • se amestecă bine;
 • se adaugă apă și se amestecă până se înmoaie.

Dacă vă lipiți de sfaturile de mai sus, va fi mai ușor și mai convenabil să frământați. Dar există mai multe secrete care sunt bune de folosit.

Expert Secretele

Dacă este necesar să se facă un amestec elastic, se adaugă detergent sau săpun lichid. Pentru ca este bine dizolvată, trebuie adăugată la apă și nu la soluție. Cantitatea de detergent - 50-100 ml. De asemenea, trebuie să faceți lotul corespunzător la temperaturi sub zero. Pentru a face acest lucru, adăugați un amestec rezistent la frig. Potash sa dovedit a fi bine, dar vă puteți uita la alte opțiuni la magazinele de hardware.

Deci, este necesar să alegeți materialul potrivit, deoarece depinde de calitatea șlamului de ciment. De asemenea, trebuie să determinați modul de frământare, folosind un mixer de beton sau manual. Și ar trebui să fie frământat corect, depinde de viteza de lucru, de activitatea fizică și de calitate.

Cum se face o soluție de argilă pentru cuptor?

În acest articol vom încerca să explicăm celor care nu sunt familiarizați cu modul în care să facă o soluție de argilă pentru un cuptor. Vom vorbi despre greșelile care nu ar trebui să fie făcute, altfel amestecul de mortar pentru cuptor este o componentă importantă în așezarea cărămizilor.

Beton mortar mixt pe cărămidă

Deci, să începem totul în ordine. În medie, zidăria de cărămidă necesită trei găleți de mortar la o sută de cărămizi. Caramida și mortarul de argilă practic nu au nicio diferență în compoziție. Ei au o astfel de proprietate ca să suporte încălzirea de peste 1000 de grade. Malaxoarele mixer profesionale pentru mortar de frământat, calitatea lutului este determinată prin atingere, iar oțelul este realizat cu o grosime a îmbinărilor de 3-4 mm.

Dacă faceți cusături mai groase, lutul nu va putea suporta sarcini uriașe de la temperatură și va începe să se prăbușească. În aceste locuri, vor începe să se formeze crăpături și aerul va curge în el, ceea ce înseamnă că pescajul va începe să se deterioreze, crește consumul de combustibil și riscul ca o cantitate uriașă de monoxid de carbon să curgă în baie.

Regula de aur în stabilirea cuptorului - cu cât mai puțină lut folosită, cu atât este mai bună calitatea. Și totuși, argila este materialul care dă eroarea cuptorului. De exemplu, dacă așezarea pe mortarul de ciment poate fi dezasamblată, dar este extrem de dificilă și va aduce multe pierderi datorită faptului că cimentul se fixează bine, dar soluția făcută pe lut poate fi dezasamblat destul de ușor și fără pierderi. În timpul reparațiilor, materialul de placare și cărămizile așezate pe mortar de argilă pot fi întotdeauna păstrate.

Există o astfel de opinie că puterea soluției pe lut poate fi ușor crescută cu ajutorul unor aditivi. De exemplu, adăugați sare, ciment. Proporția este următoarea: 10 kg de lut 1 kg de ciment sau 100-150 g de sare. Aceasta va crește ușor rezistența soluției de argilă. Deși străbunicii noștri au folosit cu greu ciment sau sare de masă. În cele din urmă, sobele lor erau atât în ​​băi, cât și în case de mai bine de 100 de ani.

Faptul este că, dacă este suficient să alegeți părțile potrivite, atunci soluția de argilă nu va necesita aditivi, iar recomandările sunt ca o plasă de siguranță mică.

Pentru zidărie, mortarul nu trebuie să fie rigid, flexibil sau moderat îndrăzneț. Dacă faceți soluția îngroșată, atunci când se usucă, aceasta scade în volum și începe să se spargă. Dacă este prea slab, atunci nu va da prea multă putere. Argila pentru a crea o soluție este diferită în ceea ce privește plasticitatea sau conținutul de grăsimi.

Există depozite de argilă, de care nu trebuie făcut nimic, aici și așa este o soluție cu conținut normal de grăsimi. De regulă, nisipul nu se adaugă deloc. În unele cazuri, este necesar să se amestece două sau trei tipuri de argile, care sunt preluate din depozite diferite și se măsoară strict.

În primul rând, amestecul se face într-o formă uscată, apoi se închide cu apă. Dacă lutul este suficient de gras, atunci se adaugă nisip. Cantitatea de nisip variază între 0,5 și 5 părți în volum. Cea mai populară rată de nisip și argilă din soluția finită: 1: 2 sau 1: 1. Cantitatea de apă va fi de aproximativ 1/4 din volumul întregului lut.

Lutul de grăsime necesită o cantitate mare de nisip. Aici este necesar să adăugați nisip cu granulație fină care nu conține impurități. Este necesar să se cernească printr-o sită curată specială în lumina cu cel puțin 1,5 × 1,5 mm. Dacă printr-o măsură de lut subțire, atunci trebuie să eliminați nisipul în exces.

Argila pentru frământarea soluției de argilă

Modalități de verificare a calității lutului

Imaginați-vă când facem o minge dintr-o soluție și o aruncăm pe podea. Dacă mingea se desprinde, atunci înseamnă că în soluție există o mulțime de nisip, dar puțin argilă, iar dacă există fisuri în forfetare, înseamnă că există o mulțime de nisip în ea. Dar, dacă mingea este complet intactă, înseamnă că soluția este fie grasă, fie că totul este normal în ea.

Metoda numărul 1

Luăm 0,5 litri de lut, adăugăm puțină apă și o frământăm cu grijă cu mâinile până când se poate trage complet apa și se pot lipi de mâini. Când facem aluat abrupt, facem o bilă cu diametrul de 40-50 mm și din această minge facem un tort în diametru de 100 mm. În condiții normale, acestea sunt uscate pentru aproximativ 2-3 zile. În cazul în care au apărut crăpături pe tort sau pe minge în această perioadă, înseamnă că lutul este destul de gras și necesită adăugarea imediată de nisip.

Dacă nu există crăpături pe tort sau pe minge după uscare, iar mingea, în timp ce cade din înălțimea primului metru, nu sa destrămat, înseamnă că această lut este complet gata să creeze o soluție. Legea slabă nu se va sparge. Ei nu au o mare putere, ei trebuie să adauge un pic de argilă. Se adaugă lut sau nisip în câțiva pași, de fiecare dată când se controlează calitatea mortarului produs.

Metoda numărul 2

Luăm 2-3 litri de lut, o punem într-un fel de recipient, îl umplem cu apă, frământăm bucățile și amestecăm cu veselie. Se poate întâmpla ca lutul să fie prea agățat de veselka (îl înconjoară până la capăt), ceea ce înseamnă că este lut uleios. În această lut trebuie să adăugați o anumită cantitate de nisip. Dacă pe chestia veselă rămân cheaguri individuale, atunci această argilă va fi considerată normală. Din aceasta preparați o soluție fără adăugarea de nisip.

Se întâmplă că paleta este acoperită, dar cu un strat subțire de lut. Aceasta va însemna că ea este slabă, iar aici trebuie să adăugați argilă în cantități potrivite. De asemenea, vreau să spun că nu trebuie să accelerați, altfel puteți obține efectul opus. Asigurați-vă că lutul subțire este prea gros sau invers.

Metoda numărul 3

Această metodă este cea mai potrivită pentru determinarea calității lutului nostru. 0,5 l. frămîntăm lutul într-un aluat foarte rigid și îl frămîntăm cu grijă cu mâinile, așa cum sa spus în prima metodă. Rulez o bilă cu diametrul de 40-50 mm din aluatul de lut.

Am plasat această minge între două plăci netede (fugovannymi) și atașăm fără probleme forța la bordul superior, stoarcă treptat mingea. Compresia trebuie repetată până când se formează fisuri pe minge. În acest caz, unul sau alt grad de conținut de grăsime al lutului depinde de natura fisurilor formate și de gradul de aplatizare a mingii.

Dacă mingea este făcută din lut slab, cu cel mai mic clic pe ea, se va dezintegra în bucăți. O minge de argilă mai groasă decât o pământ, atunci când sfărâmă 1 / 5-1 / 4 din diametrul său, dă deja crăpături. Din argila obișnuită, mingea se va sparge când sfărâmă 1/3 din diametru. Dar din argilă uleioasă, mingea va da fisuri foarte subțiri atunci când este comprimată în diametru 1/2.

Flagella este extrasă fără probleme de lut gras, înrădăcindu-se treptat, formând astfel capete ascuțite în punctul de ruptură și în timpul îndoirii nu se formează nicio fisură. Un flagel de la o lut normală este ușor desprins și tăiat atunci când grosimea sa în punctul de ruptură devine puțin mai mică decât grosimea flagelului, cu aproximativ 15-20%, dar atunci când se îndoaie, se creează fisuri mici. Flagelul se întinde puțin din lutul subțire, dă o pauză nu prea fină și, când se îndoaie, se formează multe pauze și fisuri.

Dacă încercați să repetați un astfel de test ca stoarcerea unei mingi sau îndoirea unui flagel de două sau trei ori, atunci nu ar trebui să aveți nicio îndoială cu privire la calitatea lutului. Aragazul dvs. în baie va fi foarte puternic și sigur.

În timpul testului este necesar să se amestece două sau trei argile și să se elimine sau să se adauge nisip. În acest fel puteți găsi cele mai bune proporții de soluție de argilă. Ei bine, sau, în cazuri extreme, dacă ați făcut o greșeală, atunci nu este foarte înfricoșător dacă această greșeală este în direcția conținutului de grăsime al soluției. Experții spun că pentru funcționarea cuptorului nu este afectată în mod semnificativ.

Dacă, dimpotrivă, există un exces de nisip în soluție, atunci totul este mult mai periculos, poate afecta grav forța zidăriei. Cu cât este mai greu soluția, cu atât apar mai multe fisuri la tencuirea cuptorului. Dar acest lucru nu este cel mai rău, aceste fisuri pot fi eliminate prin aplicarea unei soluții mai puțin sau mai puțin slabe (o soluție cu o cantitate mare de nisip adăugată).

Cuptor de zidărie cu mortar de argilă

Frământarea corectă

După ce au fost selectate lutul și nisipul, este necesar să frământați corect soluția. Aceasta nu este mai puțin importantă în zidăria cuptorului, pentru că am luat zgura și a frământat-o ​​corect, și tu trebuie să ai o mare cunoaștere.

Metoda numărul 1

Pentru a crea o soluție, lăcuim lutul timp de 2-3 zile într-o cutie imensă de lemn, care este tapițată cu staniu sau într-un simplu "jgheab" de fier. Apoi, punem cizme de cauciuc și adăugăm treptat nisip, lămâiți-l în stare până când există o singură bucată de lut. Blocurile de lut pot fi sparte prin tamping special realizat.

Apoi probăm soluția cu mâinile și zdrobim (sau îndepărtăm) restul de lut. O soluție bine amestecată, în cazul în care lutul și nisipul sunt plasate în proporția corectă, nu ar trebui să rămână pe o lopată de oțel, ci, dimpotrivă, este ușor de accesat cu crawlere. În cazul în care cărămida este aplicat un strat uniform de mortar (3-4 mm), a pune a doua cărămidă pe partea de sus, apăsând-o în jos (knock), după 5 minute încercați să ridice partea de sus, apoi cu o calitate excelentă de mortar că caramida care a fost de jos nu ar trebui să fie de la ea ieșiți

Aceasta este o soluție corect pregătită. Dacă un băț este aruncat într-un tort normal noroi, atunci o urmă va rămâne pe el complet nesemnificativ. Printr-o soluție de grăsime măsurată pe un baston se va lăsa un fel de film; dar slab - nu trebuie să plece.

Metoda numărul 2

Într-un moment în care lutul este bogat în conținut de grăsimi, nu necesită adăugarea de nisip, atunci o fac. Ele fac podele de pe panouri sau un scut obișnuit în dimensiunea de 1,5x1,5 m, numită atacant. În general, nu se recomandă amestecarea argilei pe teren, desigur, că pământul și impuritățile inutile vor cădea în el.

Argila este aplicată pe dredge și umezită cu apă. În cazul în care lutul este înmuiat, de mai multe ori este strâns și raked într-o grămadă, făcând tipul de un fel de pat la o înălțime de 300-350 mm. Lungimea patului se face în funcție de cantitatea de lut. Apoi, pe acest pat, facem lovituri cu marginea unei bățuri de lemn, despre care se presupune că taie plăcile de la ea o felie după o felie. Ciorile de lovituri crumple, sparge.

Impuritățile și pietrele rotunde sunt îndepărtate în timpul funcționării. Apoi, din nou, se împrăștie lutul, o strânge într-un pat și o zdrobesc din nou, făcând șocuri cu o lopată. Această operațiune trebuie să fie repetată de 3-5 ori, până când toate bucățile vor dispărea.

De exemplu, dacă adăugăm nisip în lut, atunci trebuie să acționăm corect. Turnați nisip într-un pat destul de larg, faceți nisip în el, turnați-l în straturi, umeziți-l cu apă și umpleți-l cu nisip pe partea de sus, rezistând-l la momentul potrivit până când lutul se înmoaie complet. Apoi, l-am batit în mod repetat, îl adunăm în grădină și meme cu o lopată așa cum a fost descrisă mai devreme. Este necesar să frământați lutul până când este complet posibil să se amestece cu nisipul și să devină omogen. În acest caz, argila în soluție trebuie să fie atât de mare încât să poată umple golurile dintre granulele de nisip.

O soluție perfect amestecată cu cantitatea necesară de apă și nisip nu ar trebui să stea pe o lopată sau mistrie, ci să se târască, dar în același timp să nu se răspândească peste ea.

Metoda numărul 3

Dacă utilizați lut de bun conținut de grăsime, care nu necesită adăugarea de nisip, atunci este turnat într-un butoi sau cutie în straturi, umezite cu apă, dar, și turnat de sus. Se înmoaie lutul timp de mai multe ore, apoi se amestecă bine și se filtrează printr-o sită cu celule în lumina de 3 × 3 mm. Atunci când adăugați apă la locul de muncă, aduceți la o anumită grosime a soluției.

Atunci când nisipul este adăugat în lut, toate componentele sunt măsurate în anumite doze, toate materialele sunt cernute separat printr-o sită. După ce lutul este înmuiat, se filtrează, se adaugă la nisip, se amestecă și se filtrează din nou

Amestecurile de argilă trebuie depozitate într-un recipient etanș, pentru a preveni căderea obiectelor străine. Timpul scurs pentru filtrarea soluției sau pentru cernerea materialelor, cu aragazul, se plătește cu interes.

Mortar mortar gata pentru cuptor

Concluzie!

După cum vedem pregătirea soluției de argilă pentru construirea cuptorului într-o baie sau chiar în casa ta este responsabilă. Calitatea sobei pliate depinde de aceasta. La urma urmei, aici trebuie să alegeți argila potrivită și să frământați soluția cu înțelepciune, altfel nu va mai fi nici un punct, chiar dacă un bun specialist în fabricarea sobelor face acest lucru. Prin urmare, soluția de argilă trebuie să respecte toate regulile și reglementările la 100%.

Ce soluție este necesară pentru a așeza soba?

Destul de dorința comună în rândul proprietarilor de locuințe suburbane de a construi o clădire reală de cărămidă de încălzire într-o casă pe cont propriu, ridică în mod natural un număr mare de întrebări cu privire la muncă. Unul dintre ele se referă la ce fel de mortar este necesar pentru a așeza soba.

Ce soluție este necesară pentru a așeza soba?

Într-adevăr, mult depinde de compoziția soluției: cât de bine va fi zidăria, ce va fi durabilitatea și siguranța funcționării sobei însăși, dacă structura finită va fi capabilă să decoreze interiorul. Prin urmare, înainte de a trece la alegerea compoziției zidăriei, trebuie să vă familiarizați cu informații despre unele dintre nuanțele utilizării sale.

Principalele nuanțe luate în considerare la prepararea mortarului de zidărie

Atunci când alegeți și compilați un mortar pentru așezarea cuptorului, este important să luați în considerare unele caracteristici.

 • Pentru construcția de înaltă calitate a cuptorului, este necesar să se pregătească nu una, ci mai multe soluții, luând în considerare zona de aplicare a acestora.
 • Mortarul pentru cuptor trebuie făcut cu îndemânare. Este imposibil să se amestece nisipul de argilă sau mortarul de ciment, așa cum se întâmplă, deoarece trebuie luate în considerare condițiile în care acesta va fi utilizat:

- temperatura și încărcăturile mecanice ale cuptorului, precum și influența factorilor atmosferici externi asupra secțiunii de coș deschis;

- diferența de temperatură în diferite zone ale structurii cuptorului. Astfel, în cuptor, temperatura crește la 950 ÷ 1000 ° C, la gura coșului de fum - până la 50 ° C, iar în jurul fundației, în solul înconjurător, se află în jurul valorii de zero.

Desigur, cea mai ușoară cale este să cumpărați un compus uscat într-un magazin de materiale și să faceți un mortar de la el. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că așezarea a 100 de cărămizi de dimensiuni standard, așezate plat, va necesita aproximativ 20 de litri din compoziție - aproximativ două găleți. În funcție de modelul cuptorului ales, construcția acestuia va necesita între 500 și 2000 de cărămizi, fără a lua în considerare conducta de gaze arse și construcția fundației. Prin urmare, analizând prețurile din magazine și calculând cantitatea necesară de materiale, mulți se gândesc la producția independentă de soluții.

În mod tradițional, ingredientul principal al soluției de cuptor este lutul

Bazându-se pe aceasta, merită să răspundem unor întrebări care apar în mod tradițional cu privire la amestecul de zidărie:

 1. Unde este posibil să extrageți în mod independent cea mai importantă componentă a mortarului pentru aragazul cuptorului - lut, economisind astfel o tona de bani pentru achiziționarea acestuia?
 2. Cum se determină calitatea materialului și adecvarea sa pentru fabricarea soluției de cuptor?
 3. Cum să alegeți proporțiile amestecului, pe baza calității materialului disponibil?
 4. Cum se prepară componentele soluției?
 5. Cum să efectuați un lot?
 6. Ce ingrediente în afară de lut pot fi folosite pentru zidărie?

Mai întâi trebuie să înțelegeți ce soluții sunt folosite pentru a fi amplasate în diferite zone ale structurii cuptorului.

Mortar pentru diferite departamente ale cuptorului

Care este compoziția soluției de alegere pentru a menține zidăria fiabilă și cusăturile sale nu creează fisuri?

Compozițiile pentru zidărie diferite departamente ale cuptorului pot varia semnificativ

Această schemă împarte structura cuptorului în secțiuni separate numerotate, pentru care merită să treacă, determinând soluția pentru fiecare dintre ele:

1 - Fundația monolitică a cuptorului. Este realizat din mortar de ciment-nisip armat și are aceeași adâncime ca și fundația pereților casei. O condiție foarte importantă atunci când alegeți un loc pentru instalarea cuptorului este distanța față de pereții caroseriei. Întemeierea unei instalații de încălzire și a clădirilor nu ar trebui legată și, cu atât mai mult, ele nu ar trebui să fie interconectate, deoarece acestea dau o contracție diferită.

2 - Impermeabilizarea se pune pe fundația rigidă și întărită. De obicei, materialul pentru acoperiș este ales pentru acest lucru, care este plasat în două sau trei straturi. Plasarea acestui material nu necesită nici o soluție.

3 - Primele două rânduri de zidărie sunt, de obicei, baza întregii structuri și, prin urmare, necesită precizie și exactitate deosebite atunci când sunt așezate. Calitatea depozitării restului cuptorului depinde de cât de bine sunt derivate. Fundația și rândurile inferioare ale structurii nu suferă o solicitare termică gravă, prin urmare se poate folosi pentru realizarea acestei porțiuni a cuptorului ciment de var sau chiar mortar de var.

4 - Apoi, există un strat de izolație termică. Acesta include o foaie de carton mineral sau azbest, așezată pe soluția de argilă.

5 - În zona de păstrare a căldurii a structurii cuptorului, încălzirea cărămizii și a mortarului ajunge la 550 ÷ 600 de grade. În plus, această zonă de construcție este expusă efectelor agresive ale produselor de ardere la cald, prin urmare, mortarul de nisip argilos este utilizat pentru așezarea cărămizilor, care nu reacționează cu substanțele chimice.

6 - Zona cuptorului cuptorului se confruntă cu temperaturi ridicate, ajungând până la 1000 de grade, prin urmare mortar refractar din argilă-chamotă și caramida chamotă sunt utilizate pentru această zonă.

7 - sursa coșului. Pentru montarea acestui element de construcție a folosit mortar de nisip argilos. Temperatura din această zonă poate ajunge la 350 ÷ 400 de grade.

8 - Răspuțul (tăierea) coșului de fum se află sub tavanul camerei, înainte de a trece prin podea mansardă. Din moment ce gazele, încălzite la temperaturi înalte, trec prin țeava din acest loc, sunt așezate și pe un mortar de nisip argilos.

9 - Trecerea conductei prin podea mansardă, care este foarte des făcută din materiale combustibile. Prin urmare, în jurul acestui tub se montează o conductă metalică care este umplută cu material incombustibil, cum ar fi lut expandat sau nisip. Lucrările de zidărie sunt realizate pe un mortar de nisip de argilă cu un mic adaos de ciment.

10 - Gâtul coșului de fum. Această zonă se confruntă cu sarcini mari de la temperaturi extreme, precum și de factori externi de vreme, prin urmare se utilizează un mortar de ciment-nisip cu un mic adaos de var.

11 - Vârful țevii, precum și gâtul, sunt așezate pe un mortar de ciment-nisip.

Soluțiile realizate independent și utilizate în complex vor ajuta la economisirea a până la 12 ÷ 15% din costul de achiziționare a amestecurilor termorezistente gata preparate.

Materii prime pentru soluția de cuptor

Câteva cuvinte ar trebui spuse despre materialele utilizate pentru fabricarea mortarelor de zidărie pentru cuptoare, deoarece trebuie, de asemenea, să fie alese cu cunoștințe. Aceste materiale includ șamot și nisip quartz, argilă, var și ciment.

Chamotte nisip

Tocul de argint este o lut refractar care a suferit un proces de prăjire la temperaturi înalte, în timpul căruia umezeala a fost complet îndepărtată din acesta, iar materialul a fost adus într-o stare de sinterizare.

Nisipul de la Chamotte este realizat din cărămizi de sticlă, zdrobiți prin zdrobire. Acest material face ca soluția să fie mai rezistentă la temperaturi înalte, deci este adesea folosită în locul nisipului sau ca aditiv la amestecul destinat camerei de ardere, care este, respectiv, răspândită cu cărămidă de șamotă rezistentă la căldură.

Nisipul de la Chamotte nu necesită prea mult, deci nu ar trebui să îl salvați. Poate fi achiziționat în formă finală în magazine specializate.

argilă

Argila este un mineral microgranular cu un număr de avantaje, cum ar fi plasticitatea, rezistența, rezistența la apă, aderența ridicată, etanșeitatea la gaze. Toate aceste proprietăți pot fi reduse la o calitate - grăsime, deoarece este pentru materialul ales de ea. Pentru fabricarea soluției de zidărie cuptorul este argila ideală cu un conținut mediu de grăsime. Dacă mineralul este prea uleios, atunci când umiditatea se evaporă, suprafața se va sparge într-o plasă fină. Atunci când utilizați argila slabă, soluția nu va avea plasticitatea și fiabilitatea corespunzătoare.

Argila de calitate poate fi căutată în carieră sau pe maluri abrupte.

Argila poate fi găsită cu ușurință în vecinătatea unui sit al țării, deoarece este de obicei utilizat pe scară largă în orice localitate. Materialul bun se află de obicei la o adâncime destul de mare, deci este mai bine să îl căutați pe malurile abrupte ale râurilor sau la carierele unde puteți vedea numeroasele sale straturi expuse.

Selectarea lutului pentru conținutul de grăsime

Argila care are compoziții diferite se află în straturi, prin urmare, în aceeași groapă sau pe o stâncă, puteți fi un mineral cu conținut diferit de grăsimi. În acest sens, selectând materialul pentru fabricarea mortarului de zidărie, trebuie să luați mostre din mai multe straturi, concentrându-se asupra faptului că cu cât este mai mare stratul, cu atât este mai bogat lutul în el.

Cu toate acestea, dacă a fost găsită sau dobândită o lutură uleioasă sau slabă, compoziția acesteia poate fi corectată. De exemplu, un mineral gras poate fi adus în starea dorită prin adăugarea unui pic mai mult nisip, iar mineralul slab este amestecat cu lut mai gros, cumpărat într-o cantitate mică, în special pentru acest scop.

Conținutul de grăsime din lut poate fi determinat imediat la locul unde se găsește. Pentru a face acest lucru, luați o mână de minerale uscate, umectate cu apă și frământate în stare plastică. Deja în mână, puteți simți cât de mare este conținutul de grăsimi al materiilor prime - deci, dacă lutul are consistența argilei, înseamnă că materialul este uleios. Dacă, după udare și frământare, bucata continuă să se prăbușească, înseamnă că lutul este subțire și va trebui să fie slăbit.

Puteți verifica calitatea lutului la domiciliu și aceste rezultate vor fi mai fiabile decât rezultatele după comprimarea obișnuită a unei bucăți de minerale în mână. Pentru un astfel de control există mai multe moduri:

 • Luați 0,5 litri de lut, la care se adaugă 100 ÷ 150 ml de apă. Apoi întreaga masă este întinsă cu mâna, până când este omogenă - nu trebuie să rămână în palme. Din "aluatul" rezultat rolați două bile cu un diametru de 45 ÷ 50 mm, iar una dintre ele este zdrobită într-un tort. Acestea sunt apoi uscate în condiții ambiante timp de două până la trei zile.

Dacă după această perioadă apar crăpături pe eșantioanele experimentale, înseamnă că lutul este prea gras și trebuie să adăugați un pic mai mult nisip decât indicat în rețeta soluției.

Dacă nu se găsesc fisuri și mingea aruncată pe podea de la o înălțime de un metru nu este ruptă în părți, atunci argila este potrivită pentru soluția de cuptor din zidărie.

 • Al doilea mod de a verifica este să frământați 2 ÷ 3 litri de lut cu apă cu ajutorul unei bucăți. Dacă masa aproape a întregului său volum se lipeste de scule, aceasta înseamnă că lutul este uleios și necesită o porțiune suplimentară de nisip, mai mult decât este indicat în rețetă.

Argila este considerată potrivită pentru mortarul de zidărie, care, amestecat, rămâne pe veselka în cheaguri separate.

 • A treia metodă de verificare poate fi numită cea mai precisă. Se compune din amestecarea a 0,5 litri de lut cu apă într-o stare de aluat. În plus, o minge de 45 ÷ 50 mm în dimensiune se scutură din această masă. Apoi este așezat între două scânduri netede și strâns ușor până se formează fisuri pe ea, ceea ce se transformă într-un tort.

Testarea probelor de soluție de argilă pentru conținutul de grăsimi

Atunci când se folosește această metodă de verificare, conținutul de grăsime al materiei prime este determinat de observații, când se ajunge la grosimea crăpăturilor formate pe tort și a formei pe care o iau.

- Deci, dacă lutul este subțire, atunci cu o ușoară comprimare mingea va cădea în părți separate.

- Dacă bilele de lut dau fisuri la comprimarea lor prin diametrul diametrului, atunci argila are un conținut normal de grăsime și este perfectă pentru a realiza o soluție de cuptor.

- Argila foarte densă, când este comprimată cu ½ din diametrul inițial, formează doar fisuri fine.

Efectuând astfel de teste, puteți aduce imediat masa experimentală la starea dorită adăugând nisip sau lut mai gros la ea. Se recomandă înregistrarea proporțiilor celor mai bune opțiuni. Când se determină raportul optim al materialelor, va fi mult mai ușor să se facă orice cantitate de soluție.

Curățarea de lut

După alegerea lutului, trebuie să fie curățată, deoarece după efectuarea acestui proces se vor îmbunătăți proprietățile fizice și mecanice ale materiilor prime și, prin urmare, zidaria va avea o calitate superioară atât în ​​ceea ce privește caracteristicile tehnice, cât și cele estetice. Procesul de curățare poate fi efectuat în două moduri:

 • Lutul uscat este zdrobit și cernut printr-o sită cu o celulă care nu depășește 2 ÷ 2,5 mm. Cu toate acestea, această curățare nu este foarte convenabilă, deoarece lutul nu este la fel de slab ca nisipul și va bloca rapid celulele.
 • Se va obține o mai bună curățare în cazul în care lutul este mai întâi îmbibat și deja în starea de umflare, se freacă printr-o sită pe care se întinde grila cu celule de 2,5 ÷ 3 mm.

Procesul de înmuiere a lutului poate fi, de asemenea, atribuit lucrărilor pregătitoare, și fără ea, în orice caz, nu poate face. În cazul în care curățarea se face prin metoda uscată, înmuierea se produce după finalizarea acestei operații. În același caz, când lutul este curățat prin ștergere, înmuierea are loc înainte de curățare și, dacă este necesar, se adaugă puțină apă la lutul umed.

Când se înmoaie argila ceramică uscată, se toarnă în recipient cu o grosime a stratului de 150 ÷ ​​200 mm și apoi se toarnă cu apă, care trebuie să acopere complet suprafața materialului.

Următorul strat de aceeași grosime este așezat în partea superioară și este de asemenea umplut cu apă, apoi cu argilă și cu apă din nou și așa mai departe până când rezervorul este umplut aproape de partea superioară. Lutul îmbibat este lăsat să se umfle o zi, iar întregul conținut al recipientului este amestecat cu o lopată. Mai mult, la această masă se adaugă suplimentar apă, iar procesul de înmuiere este extins pentru încă 24 de ore. După aceea, lutul trebuie să fie amestecat din nou complet, iar acum va fi gata să facă mortar de zidărie.

nisip

Pe malurile abrupte, între straturile de lut se găsește un strat de nisip adecvat pentru soluția de cuptor. De exemplu, nisipul de cuarț alb este perfect pentru a așeza orice zonă a cuptorului, iar gălbuie nu va fi potrivit pentru camera de ardere. Dacă nisipul este extras independent, atunci trebuie să știți că necesită un anumit preparat folosind o cantitate mare de apă. Dacă acest material va fi achiziționat, atunci trebuie să cumpărați nisip râu spălat. Dar chiar și în acest caz, materialul va trebui să funcționeze.

Chiar și nisipul de mortar cuptor obișnuit va necesita pregătire atentă

Spălarea cu nisip este obligatorie, în special în cazurile în care a fost exploatată independent. Procesul se desfășoară în următoarea ordine:

 • Primul pas este să se satureze nisipul printr-o sită de metal cu cel puțin 1 ÷ 1,5 mm. Astfel, se evidențiază o masă omogenă, purificată din fracțiuni mari și resturi de plante. Cu toate acestea, chiar și nisipul curățat, dar netratat și neprotejat este saturat cu materie organică, din care este necesar să se elibereze, deoarece în timp poate duce la distrugerea zidăriei.

La scară industrială, nisipul este eliminat din materii organice prin încălzirea acestuia la temperaturi ridicate, la care este bine uscat. Acasa, nisipul poate fi curatat folosind metoda de spalare, dar aceasta optiune de curatare va fi posibila daca exista apa de alimentare cu apa a casei, deoarece apa va fi foarte necesara si ar trebui alimentata cu o presiune suficienta. Performanța unei astfel de curățări este scăzută, dar pentru câteva zile este foarte posibil să se spală nisipul pentru a se pune un cuptor.

Instrument de spalare cu nisip auto realizat

 • Pentru a efectua operația de spălare, va trebui să realizați un dispozitiv simplu special compus dintr-o țeavă zincată cu un diametru de 200 ÷ 250 mm și o înălțime de 600 ÷ 750 mm. Capacitatea mare nu va fi potrivită, deoarece nu există suficientă presiune pentru nisipul pus în ea în sistemul de alimentare cu apă. Partea inferioară a țevii este confecționată cu un buton special pentru fixarea unui furtun de apă pe acesta, al cărui capăt al doilea este conectat la sistemul de alimentare cu apă. În partea superioară a conductei se află un canal de scurgere prin care se va deplasa apa murdară.
 • Containerul este suspendat și umplut cu nisip pentru ⅓ din volumul său. Apoi porniți apa sub o ușoară presiune, cu același calcul, astfel încât el să ridice nisipul spălat. Masa nisipoasă ar trebui să se rostogolească, dar nu cu apa murdară în scurgere.

Clătirea fiecărei porțiuni este efectuată timp de aproximativ 7 ÷ 10 minute, până când apa curată începe să curgă în scurgere.

În timpul acestei spălări, nu numai materia organică este îndepărtată din nisip, ci și alte impurități nedorite pentru soluția de cuptor.

Apoi, nisipul curat este îndepărtat din rezervorul de clătire și așezat pe materialul de împrăștiere pentru uscare, iar următoarea porțiune este așezată pentru prelucrare.

ciment

Cimentul este un liant anorganic care, atunci când este amestecat cu apă, formează o masă plastică. Când se întărește, amestecul folosind ciment devine greu, dar destul de fragil. Prin urmare, pentru a obține o rezistență mai mare, cimentul este amestecat cu nisip și, uneori, pentru a crește plasticitatea, se adaugă și var.

Pentru zidăria unor porțiuni ale cuptorului, va fi necesară o soluție utilizând Portland ciment M400.

Cimentul este etichetat digital, ceea ce indică rezistența unui ciment prototip turnat sub presiune, acesta poate varia de la 200 la 600 kg / cm². Tipul de ciment M400 este potrivit pentru construcția zidăriei și a fundației.

Compoziția cimentului include de obicei ingrediente suplimentare - gipsul și clincherul fin măcinat, obținut din masa brută de argilă și calcar, prin prăjire înainte de sinterizare. Aceste componente dau cimentului calitățile necesare în timpul lucrărilor de zidărie - aderență ridicată, plasticitate, rezistență etc.

tei

Varul este o substanță minerală care are o culoare albă, obținută prin arderea calcarului. Prin compoziție chimică, este oxid de calciu.

Adaosul de necurățat oferă soluții suplimentare de flexibilitate.

Varul de var este folosit pentru aditivi în mortare, ceea ce le face mai plastic și le dă posibilitatea de întărire uniformă.

Caracteristicile soluțiilor și fabricarea acestora

În plus față de cunoașterea caracteristicilor materialelor individuale constituente, este necesar să se obțină informații despre efectul obținut atunci când sunt amestecați, adică despre caracteristicile soluțiilor finite, precum și despre tehnologia de preparare a acestora.

Tabelul consumabilelor pentru fabricarea celor mai utilizate soluții pentru sobe de zidărie: