Adâncimea fundației

"Adâncimea de așezare a fundației unui tip de bandă este valoarea care indică distanța, înălțimea fundației, determinată prin măsurarea de la nivelul suprafeței solului până la cel mai jos punct al solului."

Mă bucur să te cunosc din nou, dragi cititori!

Fundația Panglică, cele mai populare subspecii. Motivele sunt clare. Este simplu, fiabil și poate fi construit fără mașini și mecanisme speciale. Cu toate acestea, la început, se pune întrebarea - care este adâncimea optimă a poziționării benzii? Despre asta este vorba. Voi spune imediat că, dacă construcția unei fundații de turnare este complexă, va trebui să calculați volumul fiecărei părți individuale, apoi să adăugați valorile.

Din acest articol veți afla:

Puncte cheie

 • Fundația trebuie să fie sprijinită de pământ, asigurând o capacitate suficientă de fixare;
 • În unele tipuri de soluri (de ex., Argiloase), fundația trebuie să separe straturile, unde sunt posibile mișcări sezoniere, determinate de umiditate și alte cauze. Și, de asemenea, "tăiați" acele straturi de sol care se mișcă în timpul înghețării;
 • Fundația panglicilor nu poate fi susținută pe sol, a cărui capacitate de rulare este pierdută odată cu creșterea umidității solului.

Există mai multe motive pentru adâncimea benzii. Există posibilitatea ca, după efectuarea calculelor, "panglica" să fie abandonată, în favoarea unui alt model, de exemplu, a unei plăci. Pentru un calcul competent, trebuie mai întâi să cunoașteți structura solului, indicatorul nivelului apei subterane și adâncimea înghețului. Fără asta, nicăieri.

Dacă pe teren există un sol uniform, acest lucru este deja bun. Aceasta înseamnă că fundația va fi stabilită în mod uniform și nu se va sparge.

Luați în considerare unele soluri "în mișcare"

Argila (nămol și lut)

Are o capacitate slabă de a umfla și de a împinge fundația (când îngheață). Acest lucru este critic, cu un nivel ridicat de apă din sol. Prin urmare, adâncimea de așezare a benzii trebuie să fie sub nivelul apei curente. Se aplică, de asemenea, solurilor argiloase (în cazul în care conținutul de argilă este de la 10 la 30). Aici, mai fiabile, va fi opțiunea de benzi de balansare.

Nisip (sau nisip)

Mai bine decât argila. Prin apă grosieră și medie, apa absoarbe chiar și la un nivel ridicat de apariție. Cu toate acestea, dacă nisipul este granulat sau în general pulverizat, apa continuă să rămână în el. În acest caz, adâncimea marcajului crește până la punctul de îngheț. Trebuie să știm că construirea pe pământ nisip duce la o contracție mai profundă. Prin urmare, o bază înaltă este destul de potrivită. Se aplică, de asemenea, solurilor nisipoase din lut, care conțin 3,0 metri

Adâncimea fundației

Întrebare din partea clientului: "Bună ziua, specialiști ai IC" Instalarea Pilei ". Fratele meu și cu mine suntem implicați în construcția unei cabine din beton spumă în regiunea Moscovei.

Vrem să-l construim pe o fundație superficială cu un tip de bandă, dar ne îndoim dacă o astfel de fundație este aplicabilă în condițiile locale de sol. Spune-mi cum să aleg adâncimea potrivită de așezare a fundației. Cu sinceritate, Victor Romanovich "

Această pagină oferă informații despre adâncimea fundațiilor din beton armat și metoda de determinare a acestora. Vom lua în considerare cerințele SNiP, care normalizează acest proces, și adâncimea tipică de plasare a bazelor tipului încastrat și MLF. Designul oricărei fundații din beton armat începe cu calcularea adâncimii necesare de așezare a fundației. Adâncimea de așezare este distanța dintre conturul inferior al piciorului fundației fundației și nivelul solului din terenul de construcție. Bazându-se pe adâncimea fundației, toate fundațiile RC sunt clasificate în trei grupe:

  Neîngropate - piciorul de sprijin este plasată pe suprafața solului (aplicabil numai în condiții de mare densitate, specii de piatră); Melkozaglublennye (MLF) - omise în sol la 30-80 cm (utilizate în sol opintire aversiune fata); fundații adânci - coborât în ​​sol la 80- 180 cm (singura varianta posibila a fundatiei benzii in pamantul problematic).

Fig. 1.1: baze Specii zaglubleniyaSoglasno în conformitate cu metoda prevăzută în adâncimea SNP la baza afectată de următorii factori: caracteristicile geologice ale site-ului pentru dezvoltare, caracteristicile de design și dimensiuni echiparea clădirilor; promerzaniyagrunta.Vazhno Profunzimea efectuate în mod individual pentru fiecare factor la proiectarea de marcaje adâncimea de bază de calcul și ca indicator final, se folosește adâncimea maximă obținută. În multe cazuri, stratul de sol de suprafață de pe șantier reprezentat de un strat de sol slab, cu densitate mică, care nu are capacitatea de transport necesară.

De referință nu poate fi singura temelie este așezată în pământ, cum ar fi clădirea nu primește suficientă fiabilitate și ustoychivosti.Chtoby determina adâncimea la care purtătorul plasat pe stratul sol al sitului realizat geodezice, pe parcursul cărora forate skvazhinyi prelevate eșantionarea de bază pentru analize de laborator. Deoarece stratul purtător de sol tratat strat de sol, impedanța reală a care este egală sau mai mare de 150 fundație kPa.Trebovaniya la o adâncime de condițiile geologice sunt după cum urmează: Fundația toc de sprijin ar trebui să intre în stratul purtător de sol de 20 cm și mai mult, în suprafața de înaltă densitate rocă straturi (argilă, nisipos, nisipos) trebuie să fie adâncit cu cel puțin 30 cm. Un factor suplimentar care influențează fundația fundației este nivelul apei subterane. Cea mai bună opțiune pentru construcție este considerată a fi GWL scăzută, la care baza nu vine în contact cu umiditatea solului în timpul funcționării.

1.2: raportul Diagrama GWL și nivelul solului congelare la același uchastkeEsli acest aranjament nu se aplică (GWL ridicată și trebuie să pună bazele la o adâncime de 1,5-2 m), în construcția Deshidratarea este realizată în jurul fundației sau pentru a crea canale de drenaj. La o adâncime de bază marcaje RC afectat de următoarele caracteristici în cadrul clădirilor de construcție: Specificații fizice; încarcă cantități care vor fi supuse bazei în timpul funcționării (impactul greutății clădirii, zăpadă și presiunea utilă), distribuția de încărcare în natură (necesitatea de a consolida fundamentav unele locuri - cu producție grele instalate echipamente etc.); Prezența sau absența unui subsol sau a subsolului.

1.3: Variante ale fundației în case cu pardoseli de subsol Este important: la amenajarea pardoselii fundației, fundațiile fundațiilor coloană sunt la 1,5 m sub podea, pe cele de bandă 0,5 m mai jos. Unul dintre factorii fundamentali care afectează adâncimea fundației este înghețarea la sol în perioada de iarnă, pe care depinde izvoarele solului Important: ridicarea este proprietatea solului saturat cu apă pentru creșterea volumelor sale în timpul procesului de congelare (datorită transferului de umiditate din lichid spre starea solidă), ceea ce duce la ejectarea sarcini distructive pe bandă fundație, ceea ce poate cauza deformarea peretelui bazei și crăpăturile solului perekrytiyah.K care au o tendință ridicată de a heave, rang următoarele amorsei: saturati Sands a apelor subterane; sol nisipos, cu un număr mare de particule pylistyh; sol argilos din plastic, Loam.

Fig. 1.4: Trageți sarcina pe fundul adânc și solurile MSFV cu tendință medie și ridicată de a se umfla, fundația ar trebui întotdeauna așezată sub adâncimea de congelare - cu un astfel de aranjament, încărcăturile de pe verticală nu acționează pe fundație Factorul de bază conform căruia adâncimea fundației este calculată - nivelul terenului de congelare. Acesta poate fi calculat folosind formulele standard prezentate în recomandările Regulamentului și regulilor de construcție.

De exemplu, prezentăm acest calcul pentru condițiile tipice de la Moscova. Inițial nevoie pentru a calcula valoarea estimată a nivelului de înghețare a solului următoarea formulă: unde: K0- individualizat pentru fiecare tip de raport sol: 0,24 - argile, luturi, 0,28 - pentru nisip și nisip argilos; 0,3 - roci nisipoase mari; 0,35 - sol la rocă solidă.

- rădăcină pătrată, obținută din suma temperaturilor sub-zero observate pe parcursul unui an într-o anumită regiune. Această valoare este dată documentului normativ SNiP 21.01.99 "Climatologia construcțiilor" (paragraful 5.1). Prezentăm temperaturile medii anuale pentru regiunea Moscova:

Fig. 1.5: Temperatura medie în Moscova oblastiIskhodya de tabele (utilizate numai în cifre roșii) rădăcină temperaturi sub zero vor fi - 4.79gradusov.Poluchiv necesare sursă de date pot utiliza formula generală (ia coeficient care predomină în sol suburbiile lut): KFN = K0 = 0,23 x 4,79 = 110 cm. Având în vedere nivelul estimat de înghețare a solului în regiune, este posibil să se calculeze adâncimea de îngheț în cadrul unei anumite clădiri. Calculul se face folosind formula: Df = Kh x Kfn, unde: Kfn este nivelul calculat al înghețului; Kh-coeff.

îngheț. Este important: valoarea lui Kh este diferită pentru clădirile neîncălzite și încălzite. Dacă structura nu este încălzită, dar este situată într-o regiune care are o temperatură medie anuală peste zero, coeff. este 1.1 Valoarea coeficientului de congelare a clădirilor încălzite este prezentată în tabel:

Fig. 1.6: Coeficientul de înghețare a solului în clădiri

Pe baza coeficientului și a adâncimii totale a înghețării terenului, este posibil să se calculeze nivelul de înghețare sub o anumită structură și să se stabilească adâncimea necesară de așezare a fundației.

Fig. 1.7: Tabel marcaj pentru fundamentaVazhno Adâncime: Fără informații precise despre fluxul și adâncimea apelor subterane recomandă să ofere o marjă de siguranță suplimentară și utilizați Marcaje de adâncime „nu mai puțin DF» Formulele de calcul de mai sus și a caracteristicilor de calcul care vizează determinarea adâncimii de plasare a fundației sunt prezentate în documentul SNiP nr. 2.02.01-83 "Fundații de case și structuri" (09.11.1985) Toate fundațiile de benzi sunt clasificate în funcție de adâncimea de plasare în două tipuri: adâncime; Suprafata fundatiei Fundamentele adanci ale substratului sunt folosite in soluri predispuse la inghet.

Cu o astfel de configurație, talpa de susținere a centurii este protejată de încărcăturile verticale de ridicare, care au cele mai mari efecte distructive. De asemenea, benzile încastrate sunt utilizate în zone cu soluri slabe de suprafață.

1.8: Diagrama unei benzi de fundație profundă fundație Pe această bază puteți construi case cu înălțimea de 1-3 etaje din următoarele materiale: Caramida, Spumă de beton, Lemn (lemn, cadru) Important: Talpa de susținere a marcajului adânc este de 30-35 cm sub înghețarea solului. pune banda la o adâncime de mai mult de 2 metri nu este profitabil financiar, în astfel de circumstanțe, este logic să înlocuiască baza de bandă pe o fundație ieftin și de încredere RC svay.Melkozaglublennye lentyobustraivayutsya să nu sufere de îngheț heave, instalarea unui astfel de fundament Nivelul cientă de înghețare a solului nu ia în considerare. Bazele acestei configurații sunt potrivite pentru amenajarea unor clădiri ușoare cu 1-2 etaje.

Fig. 1.9: Schema de MLF

Datorită amplasării înalte a tălpii suport a benzii (30-80 cm), fundațiile superficiale nu sunt aplicabile în condițiile unui strat slab de suprafață a solului. Ele nu sunt utilizate în următoarele tipuri de sol:

  Turbării, pământului de lut; movilele formate artificial; solul care se deplasează pe orizontală; solul mlastos.

Important: în zonele cu soluri stancoase solide, panglicile de acoperire superficială sunt înlocuite cu baze ne-îngropate, care sunt amplasate direct pe suprafața solului.

Fig. 2.0: Amenajarea unei curele de fundație neînchise

În timpul construcției în condițiile solurilor argiloase predominante în partea centrală a Federației Ruse, adâncimea recomandată a MLF este de 70-80 cm.

Această pagină oferă informații despre schița fundației. Veți afla ce este acest proces și ce factori îl influențează Serviciul de Instalare de Piloți oferă servicii de fundație pe piloți la cheie - suntem pregătiți pentru realizarea tuturor etapelor lucrărilor de strângere Informații despre adâncimea fundației, calculul adâncimii, SNIP, veți învăța cum să determinați adâncimea fundației, fundația superficială și a benzii și profunzimea fundației. Întrebare de la client: Victor, 26 de ani, Moscova! "Bună ziua, dragi experți.

Am de gând să construiesc o cabana cu două etaje dintr-o casă de busteni în suburbii. Lucrul este acum la etapa de proiectare. Încerc să calculez totul singur, dar fără experiență suficientă, întâlnesc adesea nevoia de ajutor din afară. De data asta. Ingineri, vă rog să-mi spuneți cum să calculați profunzimea fundației.

Există o mulțime de informații contradictorii pe Internet - nu știu ce să cred. Vă mulțumim anticipat: "Am decis să oferim un răspuns detaliat la întrebarea clientului și îi oferim un întreg material informativ pe această temă. Determinarea adâncimii fundației este primul pas în proiectarea tuturor tipurilor de fundații din beton armat. GZF Valoarea este măsurată ca distanța dintre nivelul solului la locul de construcție și marchează punctul de jos al tălpilor osnovaniya.Iz acest articol, veți învăța ce să ia în considerare atunci când se determină adâncimea de stabilire fundație, ce adâncime a făcut îngropa banda de bază de diferite tipuri și cum să calculeze în mod independent GZF în conformitate cu cerințele actuale "Codurile și reglementările în construcții". 1.1: Clasificarea fundațiilor în funcție de nivelul de penetrare

Ce să ia în considerare la calcularea adâncimii fundației

În practica de construcție, adâncimea fundației bazelor ZhB - bandă, placă și coloană, se calculează pe baza a trei factori determinanți:

Adâncimea calculului se face pentru fiecare dintre cei 3 factori enumerați mai sus, iar cea mai mare dintre valorile primite ale GF este luată drept adâncimea de proiectare.

Condiții geologice de pe șantier

Analiza condițiilor geologice ale șantierului de construcție este necesară pentru a determina adâncimea de amplasare a stratului suport al solului pe care trebuie să se odihnă baza bazei.

Expert de consiliere! Stratul de sol acționează ca un strat purtător, valoarea căreia rezistența calculată depășește 150 kPa.

  În stratul suport al solului, fundul bazei trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 20 centimetri; Adâncimea totală a bazei, în orice condiții, nu trebuie să fie mai mică de 50 de centimetri;

De asemenea, se determină determinarea nivelului apei subterane. În mod ideal, fundația ar trebui să fie pusă deasupra acestui nivel, cu toate acestea, există adesea situații în care adâncimea înghețării solului și a nivelului apei subterane este aceeași, sau apa subterană crește în general peste nivelul de îngheț.

Fig. 1.2: Sistem de drenaj pentru drenajul apelor subterane

În cazul în care fundația fundației deasupra mesei subterane nu este posibilă, este construit un sistem de drenare în jurul bazei conductelor ce înconjoară perimetrul fundației. Prezența sistemului de drenaj vă permite să deviați apa din solul situat în apropierea fundației, reducând astfel forțele de înghețare a solului care se produc în timpul sezonului rece.

Grosimea înghețului în sol

Factorul cheie care afectează magnitudinea GF este adâncimea înghețării solului. Acest factor devine deosebit de important în condițiile de construcție pe solul predispus la explozie, care include:

  Pământ de nisip saturat de umiditate; Pământ praf și nisip fin;

Expert de consiliere! Forța de forță este efectul de împingere exercitat de sol asupra fundației clădirii situată acolo.

Fig. 1.3: Influența forțelor de forță asupra fundațiilor de profunzime diferite

În sezonul rece, când solul îngheață, umiditatea cu care este saturată se transformă în gheață, mărind volumul cu 3-9%.

Datorită densității enorme a straturilor inferioare ale solului, volumul crescut al solului nu se poate extinde în jos și începe să apese în sus, exercitând un impact vertical și tangențial asupra fundației.

Rezultatul căderii sunt deformări ale bazelor - fundațiile benzii și plăcuțelor sunt distorsionate, pereții sunt acoperite cu fisuri, cadrele ferestrelor și ale ușilor se strecoară.

Expert de consiliere! Adâncimea fundației în solul arcuit trebuie să fie întotdeauna mai mare decât adâncimea înghețării solului - în fundație, situată sub GPG, nu există forțe de ridicare verticală.

Construcții moderne a implicat mult timp construcția de clădiri înalte, care au o masă semnificativă.

Fundamentele fundației cu fundație sunt cea mai rentabilă și mai simplă opțiune pentru construirea unei fundații pentru o casă de cărămidă.

Realizăm o gamă completă de lucrări, oferind clienților baze gata pentru o construcție ulterioară.

Caracteristici de proiectare a clădirilor construite

Adâncimea fundației este determinată pe baza următoarelor caracteristici de proiectare ale structurii construite:

  Prezența subsolului sau a subsolului; Prezența terenului sub echipamentul liber; Natura și forța încărcăturilor pe care clădirea le va avea asupra fundației de susținere (vânt, zăpadă și masa clădirii);

Fig. 1.4: Fundația panglică a subsolului și impactul apelor subterane asupra acestuia

Expert de consiliere! Fundamentele benzii, în cazul în care subsolul este ridicat, sunt adâncite la 50 de centimetri sub punctul extrem al podelei, iar fundațiile coloanelor sunt mai mici cu 150 cm.

Adâncimea fundației SNIP

Cerințele și regulile pentru determinarea adâncimii fundațiilor din beton armat sunt prevăzute în cartea normativă a SNiP nr. 20201-83 "Fundații ale clădirilor și structurilor".

Clauza 2.25 din acest document conține formule și tabele, cu ajutorul cărora este posibil în practică să se calculeze profunzimea fundației fundațiilor RC. Acest lucru va necesita următoarele date sursă:

  Tipul solului Temperatura lunară și medie anuală în regiune Proiectare tehnică a construcției Adâncimea de plasare a apelor subterane.

Fig. Adâncimea de stabilire a piciorului de bandă în funcție de adâncimea de congelare

Cum și ce să determinăm adâncimea fundației

Principala influență asupra GF are o adâncime de înghețare a solului, astfel încât calculele pentru a identifica GF necesită o determinare preliminară a acestei valori și compararea rezultatului obținut cu tabelul normativ.

Fig. 1.5: Schema fundației benzii pentru casa casei de busteni

De exemplu, vom face calculul profunzimii fundației sub casa unei case de busteni, locul de construcție este Moscova.

Calculați indicatorul normativ al adâncimii înghețării solului

Aceasta se face prin formula:

Unde d0 este un coeficient a cărui valoare este diferită pentru diferitele tipuri de sol:

  Argila și solul argilos - 0,23; Supă, sol nisipos mic - 0,28; Pământ nisipos mediu și mare - 0,30; Sol roșu - 0,34;

√ Este rădăcina pătrată a tuturor temperaturilor lunare sub-zero în regiune pentru un an calendaristic. Temperaturile medii lunare din anumite regiuni ale Rusiei pot fi găsite în Anexa 5.1 la SniP nr. 23-01-99 "Climatologia construcțiilor".

Pentru Moscova, temperatura medie lunară va fi după cum urmează:

Pe baza tabelului, definim √Mt (rezumăm numai temperaturile negative): √5.6 + 1.1 + 1.3 + 7.1 + 7.8 = 4.78.

Acum putem calcula formula de bază pentru înghețarea normativă:

  Dfn = d0√mt = 0,23 * 4,78 - 1,1 m.

Coeficientul de 0,23 a fost luat pentru sol argilos și argilă, care predomină în capitala Rusiei.

Determinați adâncimea estimată a înghețării solului în cadrul unei clădiri specifice.

Estimarea APE, pe baza căreia se va determina adâncimea fundației fundației, se calculează cu formula:

În care, Dfn- este valoarea de înghețare normativă calculată de noi, iar Kh este un coeficient care diferă pentru clădirile încălzite și neîncălzite.

Pentru spațiile neîncălzite, dacă se află în regiuni cu temperatură medie anuală pozitivă (la Moscova - +4,4), este întotdeauna egală cu 1,1.

Puteți afla coeficientul Kh pentru camere încălzite din tabelul de mai jos.

Tabelul 1.2: Coeficienți Kh la diferite temperaturi interioare

Acum putem determina adâncimea estimată de înghețare a solului la Moscova sub diferite structuri:

  Clădirea încălzită cu subsol neîncălzită: Df = 1 × 1,1 = 1,1 m; clădirea încălzită cu subsol izolat, fără subsol: Df = 0,7 × 1,1 = 0,8 m; clădirea neîncălzită, fără depunere: Df = 1,1 × 1,1 = 1,21 m.

Determinați adâncimea fundației

Folosind datele din tabelul de corelație între nivelul apei subterane și HGP, putem determina adâncimea optimă a fundației fundației RC, care va reduce la minimum forța de antrenare care afectează fundația în timpul sezonului rece.

Tabelul 1.2: Adâncimea fundației în diferite condiții

Expert de consiliere! Adâncimea exactă a apei subterane și rata de curgere a solului se regăsesc numai ca urmare a cercetărilor geologice de pe șantier. Dacă nu reușiți să efectuați o astfel de lucrare, se recomandă să luați adâncimea fundației cu o marjă de "nu mai puțin decât valoarea Df".

Adâncimea fundației adâncime

În funcție de adâncimea de așezare, sunt clasificate două tipuri de fundații de benzi - adânci și puțin adânci.

Fundația de banda a fundației adânci este aranjată pe solul care este predispus la îngheț, datorită sarcinilor de împingere din care orice altă fundație ar fi deformată. Pe o astfel de fundație pot fi construite case din cărămizi grele, clădiri ale jaluzelelor sau clădiri din beton gaze cu mai multe etaje.

Fig. 1.6: fundație de fundație profundă cu subsol

Expert de consiliere! Punctul cel mai de jos al bazei fundațiilor adânci ale fundației este întotdeauna plasat la 20-25 centimetri sub adâncimea înghețării solului.

Există două tipuri de forțe:

  Vertical - cele mai puternice efecte care provin din straturile de sol situate sub baza de sprijin a fundației; Efecte tangențiale - împingere cauzate de frecare a solului în expansiune și a pereților laterali ai bazei.

Datorită acestui aranjament, talpa de susținere, situată în solul fără îngheț, nu este supusă forțelor de evacuare verticale ale căderii. Rezistă doar efecte tangențiale care sunt egalizate de presiunea exercitată asupra fundației de masa clădirii și nu aduc nici un rău grav.

Fig. 1.7: Amplasarea profundă a benzii de fundație

Cea mai mare adâncime din punct de vedere economic a amplasării în sol a bazelor de bandă este de doi metri și jumătate. Dacă este necesar să se depășească această adâncime, este rațional să se abandoneze piciorul benzii și să se acorde prioritate bazelor din grămezi sau piloni plictisiți.

Fundație cu adâncime mică

Baza superficială este un subspecii fundației benzii, a cărui dispunere nu ia în considerare valoarea HGT.

Această fundație este utilizată pentru construcția de case de lumină din lemn, panouri de cadru, beton spumos sau clădiri de cărămidă mică pe un teren necascat, cu un nivel scăzut de localizare a apelor subterane.

Fig. 1.8: Amplasarea fundațiilor de bandă puțin adâncă

O bază de bandă superficială este contraindicată pentru a se baza pe:

  turbă și nămol, sol neomogen, pe orice tip de sol foarte dens, pe zone inundate.

Expert de consiliere! Adâncimea minimă admisibilă a bazei superficiale a banda este considerată a fi de 50 de centimetri.

În regiunile cu pietre stâncoase, unde realizarea canelurilor în sol nu este viabilă din punct de vedere economic, o astfel de fundație poate fi plasată direct pe suprafața solului.

Fig. 1.9: Fundația Shibou Ribbon

Pentru solurile argiloase și argiloase, adâncimea optimă a bazei superficiale este de 80-90 centimetri.

În timpul lucrărilor de construcție în condiții de sol de suprafață cu densitate redusă, fundația superficială trebuie să fie adâncită la nivelul straturilor de soluri dense cu caracteristici stabile ale lagărelor.

Serviciile noastre

Compania "Bogatyr" este implicată în foraj și plumb. Avem propria flotă de mașini de găurit și de strâns și suntem pregătiți să livrăm grămezi pe site cu scufundări ulterioare. Pentru a comanda lucrările la pilonul din beton armat, lăsați aplicația:

Construcții moderne a implicat mult timp construcția de clădiri înalte, care au o masă semnificativă.

Piloții din construcția modernă au luat un loc puternic și, desigur, meritat în amenajarea fundațiilor.

Lucrările de fundație constau în ridicarea structurii de susținere, perceperea și distribuirea sarcinilor principale transmise de elementele de mai sus.

Cum se determină adâncimea fundației

La etapele inițiale ale proiectării, se determină adâncimea de așezare a fundului benzii, tipul și aranjamentul acestuia. Aceste date sunt necesare pentru calculele suplimentare ale fundației benzii pentru sarcini statice și dinamice. Acest lucru ia în considerare factori precum: adâncimea înghețului sezonier, nivelul static al apelor subterane, clasa structurii, seismicitatea zonei, geologia solurilor.

În urma recomandărilor societății mixte, cerințele relevante ale GOST, proiectele individuale sunt create pentru obiecte individuale. Cunoașterea acestor prevederi este necesară pentru fiecare dezvoltator care este configurat să realizeze independent etapele de construcție de la crearea proiectului până la punerea în funcțiune a obiectului.

Factorii care afectează adâncimea fundațiilor

Înainte de începerea construcției instalației, efectuați un proiect pe baza căruia se vor realiza lucrările de construcție și instalare, conectarea la rețelele de comunicații existente. Pe baza acestui document, după înregistrare, colectarea semnăturilor de la organizațiile de control, se emite un permis de construcție.

Este important! Nu începeți lucrul înainte de a obține permisiunea pentru construcția individuală.

Proiectarea fundației de bandă, definirea penetrării ei se face ținând cont de influența următorilor factori:

 1. Adâncimea înghețului sezonier sub solul care stă la baza acestuia.
 2. Nivelul apei subterane, apa de inundație.
 3. Compoziția și apariția solurilor, proprietățile lor, capacitatea de transport.
 4. Clasa de responsabilitate, durabilitate, structura capitalului.
 5. Sarcina transmisă fundației benzii din greutatea clădirii.
 6. Clădiri din apropiere.
 7. Seismicitatea zonei.
 8. Cerințe ecologice și sanitare.
 9. Economic fezabilitate în alegerea opțiunilor.

Adâncimea înghețului, metode de determinare

La determinarea adâncimii piciorului fundației, un rol important îl joacă determinarea corectă a adâncimii normale de îngheț pentru o anumită zonă de construcție. Organizațiile de proiectare, pentru a facilita calculele, utilizează o hartă cu linii izotermice izolate sau un tabel în care valorile penetrării normalizate a înghețului sunt indicate pentru orașele și regiunile mari din Rusia.

Adâncimea de reglare a degerăturilor în zona de construcție a fundației benzii poate fi calculată independent folosind formula empirică (5.3 SP 22.13330.2016) pentru zone cu penetrare de îngheț de 50 de ani), gradul de responsabilitate, capital (GOST 27751). Joacă un rol important în design:

 • nici un sol mai înalt care să poată suporta sarcina calculată;
 • necesitatea unui dispozitiv de subsol pentru comunicații de cabluri;
 • găsirea unui număr de obiecte mari care pot schimba locația și proprietățile solurilor în timpul operației;
 • seismicitate crescută.

Legarea acestor clădiri se face pe baza unor calcule inginerești profunde, ținând seama de regulile și cerințele SP 22.1330.2016, prin utilizarea măsurilor necesare pentru protejarea fundației împotriva apei, a apelor subterane și a apelor de inundații.

Tipuri de protecție aplicabile:

 • încălzirea care permite menținerea temperaturii bazei și prevenirea înghețării;
 • drenaj la baza tălpii prin conducte perforate pentru îndepărtarea apei subterane și a apei topite;
 • cofraje fixe;
 • suprafața orb izolată a lățimii estimate;
 • Izolarea subsolului;
 • consolidarea solului prin injectarea de mortar de ciment dacă este necesar.

Fundații puțin adânci, plăci solide

Fundamentele de mică adâncime sunt utilizate pentru clădirile din categoriile 2 și 3 atunci când adâncimea penetrării înghețului este scăzută și nu este atât de posibil din punct de vedere economic să se adâncească talpa. A doua opțiune este adâncimea înghețului sezonier sub nivelul apei subterane.

În același timp, geologia solurilor de pe amplasament ar trebui să permită o capacitate naturală de a purta o fundație adânc încastrată.

Aranjamentul fundației unei plăci solide conform SP 50-101-2004.

Aranjamentul trebuie să includă scurgerea, izolarea suprafeței orb, impermeabilizarea fiabilă. Uneori este prevăzută în avans în proiect pentru a întări solurile subiacente prin injectarea de mortar de ciment, instalând grămezi pentru a menține fundația în creștere în caz de umflare.

Aceste măsuri sunt destul de eficiente, vă permit să garantați durabilitatea fundației la 50 de ani. Calcularea fundației piciorului este efectuată ținând cont de geologia distribuției straturilor de sol pe amplasament.

Lățimea fundației depinde de capacitatea portantă a solului pe care se sprijină și de grosimea cărămizii sau a peretelui blocului din cadrul clădirii, calculată pe baza pierderilor de căldură pentru o anumită zonă climatică dată.

Este recomandat să se construiască o fundație monolit de tip slab în orașe și regiuni dens construite, de exemplu, la Moscova, unde abilitatea de a săpa sapa profundă este limitată. La respectarea tehnologiei de construcție, baza plăcii este considerată mai fiabilă decât alte baze.

Calculul se efectuează în conformitate cu prevederile societății mixte 50-101-2004, este dificil pentru un non-specialist, avantajos pentru costurile economice, timpul de construcție.

Informații mai detaliate pe această temă:

Adâncimea fundației

Informații despre adâncimea fundației, calculul profunzimii fundației, SNIP, veți învăța cum să determinați profunzimea fundației, fundațiile puțin adânci și de benzi și profunzimea fundației. Întrebare de la client:

Victor, 26 de ani, Moscova! "Bună ziua, dragi experți, am de gând să încep să construiesc o casă de țară cu două etaje dintr-o casă de busteni din regiunea Moscovei, lucru care se află acum în stadiul de proiectare, încerc să-mi calculez totul, dar fără experiență suficientă, întâlnesc adesea nevoia de ajutor extern. vă rugăm să-mi spuneți cum să calculați adâncimea fundației Există o mulțime de informații contradictorii pe Internet - nu știu ce să cred.

Am decis să oferim un răspuns detaliat la întrebarea clientului și îi oferim un întreg articol informativ pe această temă.

Determinarea adâncimii fundației este prima etapă de proiectare a tuturor tipurilor de fundații din beton armat.

Expert de consiliere! Amploarea GFM este măsurată ca distanța dintre nivelul solului la locul de construcție și marcajul punctului cel mai de jos al bazei bazei.

Din acest articol veți afla ce trebuie să luați în considerare atunci când stabiliți adâncimea fundației, cât de adânc este să aprofundați bazele de banda de diferite tipuri și cum să calculați în mod independent GF conform cerințelor codurilor și regulamentelor aplicabile.


Fig. 1.1: Clasificarea fundațiilor în funcție de nivelul de penetrare

Ce să ia în considerare la calcularea adâncimii fundației

În practica de construcție, adâncimea fundației bazelor ZhB - bandă, placă și coloană, se calculează pe baza a trei factori determinanți:

 • Condițiile geologice de pe șantier;
 • Caracteristicile de proiectare ale structurii ridicate;
 • Adâncimea înghețării solului.

Adâncimea calculului se face pentru fiecare dintre cei 3 factori enumerați mai sus, iar cea mai mare dintre valorile primite ale GF este luată drept adâncimea de proiectare.

Condiții geologice de pe șantier

Analiza condițiilor geologice ale șantierului de construcție este necesară pentru a determina adâncimea de amplasare a stratului suport al solului pe care trebuie să se odihnă baza bazei.

Expert de consiliere! Stratul de sol acționează ca un strat purtător, valoarea căreia rezistența calculată depășește 150 kPa.

 • În stratul suport al solului, fundul bazei trebuie să fie de cel puțin 20 de centimetri adâncime;
 • Adâncimea totală a fundației, în orice condiții, nu trebuie să fie mai mică de 50 de centimetri;

De asemenea, se determină determinarea nivelului apei subterane. În mod ideal, fundația ar trebui să fie pusă deasupra acestui nivel, cu toate acestea, există adesea situații în care adâncimea înghețării solului și a nivelului apei subterane este aceeași, sau apa subterană crește în general peste nivelul de îngheț.


Fig. 1.2: Sistem de drenaj pentru drenajul apelor subterane


În cazul în care fundația fundației deasupra mesei subterane nu este posibilă, este construit un sistem de drenare în jurul bazei conductelor ce înconjoară perimetrul fundației. Prezența sistemului de drenaj vă permite să deviați apa din solul situat în apropierea fundației, reducând astfel forțele de înghețare a solului care se produc în timpul sezonului rece.

Grosimea înghețului în sol

Factorul cheie care afectează magnitudinea GF este adâncimea înghețării solului. Acest factor devine deosebit de important în condițiile de construcție pe solul predispus la explozie, care include:

 • Solul nisipos saturat cu umiditate;
 • Strat de nisip fin și fin;
 • Pământ din argilă din material plastic;
 • Argila argiloasă

Expert de consiliere! Forța de forță este efectul de împingere exercitat de sol asupra fundației clădirii situată acolo.Fig. 1.3: Influența forțelor de forță asupra fundațiilor de profunzime diferite


În sezonul rece, când solul îngheață, umiditatea cu care este saturată se transformă în gheață, mărind volumul cu 3-9%.

Datorită densității enorme a straturilor inferioare ale solului, volumul crescut al solului nu se poate extinde în jos și începe să apese în sus, exercitând un impact vertical și tangențial asupra fundației.

Rezultatul izbucnirii sunt deformari ale fundatiei - fundatiile de banda si blaturi sunt deformate, zidurile sunt acoperite cu crapaturi, cadrele ferestrelor si ale usilor se sting.

Expert de consiliere! Adâncimea fundației în solul arcuit trebuie să fie întotdeauna mai mare decât adâncimea înghețării solului - în fundație, situată sub GPG, nu există forțe de ridicare verticală.

Vezi de asemenea

Fundamente profunde

Construcții moderne a implicat mult timp construcția de clădiri înalte, care au o masă semnificativă.

Shallow Ribbon Foundation

Fundamentele fundației cu fundație sunt cea mai rentabilă și mai simplă opțiune pentru construirea unei fundații pentru o casă de cărămidă.

Întreprindere de înmormântare la Moscova

Realizăm o gamă completă de lucrări, oferind clienților baze gata pentru o construcție ulterioară.


Caracteristici de proiectare a clădirilor construite

Adâncimea fundației este determinată pe baza următoarelor caracteristici de proiectare ale structurii construite:

 • Prezența unui subsol sau a subsolului;
 • Prezența bazelor sub echipamentul separat;
 • Natura și forța încărcăturilor pe care clădirea le va exercita asupra fundației de sprijin (vânt, zăpadă și masa structurii);


Fig. 1.4: Fundația panglică a subsolului și impactul apelor subterane asupra acestuia

Expert de consiliere! Fundamentele benzii, în cazul în care subsolul este ridicat, sunt adâncite la 50 de centimetri sub punctul extrem al podelei, iar fundațiile coloanelor sunt mai mici cu 150 cm.

Adâncimea fundației SNIP

Cerințele și regulile pentru determinarea adâncimii fundațiilor din beton armat sunt prezentate în cartea normativă a SNiP nr. 20201-83 "Fundații ale clădirilor și structurilor".

Clauza 2.25 din acest document conține formule și tabele, cu ajutorul cărora este posibil în practică să se calculeze profunzimea fundației fundațiilor RC. Acest lucru va necesita următoarele date sursă:

 • Tipul de sol;
 • Temperatura lunară și medie anuală în regiune;
 • Proiectarea tehnică a clădirii;
 • Adâncimea apei subterane.

Fig. Adâncimea de stabilire a piciorului de bandă în funcție de adâncimea de congelare

Cum și ce să determinăm adâncimea fundației

Principala influență asupra GF are o adâncime de înghețare a solului, astfel încât calculele pentru a identifica GF necesită o determinare preliminară a acestei valori și compararea rezultatului obținut cu tabelul normativ.


Fig. 1.5: Schema fundației benzii pentru casa casei de busteni

De exemplu, vom face calculul profunzimii fundației sub casa unei case de busteni, locul de construcție este Moscova.

Calculați indicatorul normativ al adâncimii înghețării solului

Aceasta se face prin formula:

Unde coeficientul d0, a cărui valoare este diferită pentru diferitele tipuri de sol:

 • Argila și solul argilos - 0,23;
 • Nisip fin, nisip fin - 0,28;
 • Teren nisip mediu și mare - 0,30;
 • Pe teren stancos - 0,34;

√ Este rădăcina pătrată a tuturor temperaturilor lunare sub-zero în regiune pentru un an calendaristic. Temperaturile medii lunare din anumite regiuni ale Rusiei pot fi găsite în Anexa 5.1 la SniP nr. 23-01-99 "Climatologia construcțiilor".

Pentru Moscova, temperatura medie lunară va fi după cum urmează:

Acum putem calcula formula de bază pentru înghețarea normativă:

Coeficientul de 0,23 a fost luat pentru sol argilos și argilă, care predomină în capitala Rusiei.

Determinați adâncimea estimată a înghețării solului în cadrul unei clădiri specifice.

Estimarea APE, pe baza căreia se va determina adâncimea fundației fundației, se calculează cu formula:

În care, Dfn este valoarea normativă de îngheț calculată de noi și Kh este un coeficient care diferă pentru clădirile încălzite și neîncălzite.

Pentru spațiile neîncălzite, dacă se află în regiuni cu temperatură medie anuală pozitivă (la Moscova - +4,4), este întotdeauna egală cu 1,1.

Coeficientul Kh pentru camerele încălzite poate fi găsit în tabelul de mai jos.


Tabelul 1.2: Coeficienți Kh la diferite temperaturi interioare


Acum putem determina adâncimea estimată de înghețare a solului la Moscova sub diferite structuri:

 • Încălzită clădire cu subsol neîncălzită: Df = 1 × 1,1 = 1,1 m;
 • Clădită încălzită cu subsol izolat, fără subsol: Df = 0,7 × 1,1 = 0,8 m;
 • Construcție neîncălzită, fără depunere: Df = 1,1 × 1,1 = 1,21 m.

Determinați adâncimea fundației

Folosind datele din tabelul de corelație între nivelul apei subterane și HGP, putem determina adâncimea optimă a fundației fundației RC, care va reduce la minimum forța de antrenare care afectează fundația în timpul sezonului rece.


Tabelul 1.2: Adâncimea fundației în diferite condiții

Expert de consiliere! Adâncimea exactă a apei subterane și rata de curgere a solului se regăsesc numai ca urmare a cercetărilor geologice de pe șantier. Dacă nu reușiți să efectuați o astfel de lucrare, se recomandă să luați adâncimea fundației cu o marjă de "nu mai puțin decât valoarea Df".


Adâncimea fundației adâncime

În funcție de adâncimea de așezare, sunt clasificate două tipuri de fundații de benzi - adânci și puțin adânci.

Fundația de banda a fundației adânci este aranjată pe solul care este predispus la îngheț, datorită sarcinilor de împingere din care orice altă fundație ar fi deformată. Pe o astfel de fundație pot fi construite case din cărămizi grele, clădiri ale jaluzelelor sau clădiri din beton gaze cu mai multe etaje.


Fig. 1.6: fundație de fundație profundă cu subsol

Expert de consiliere! Punctul cel mai de jos al bazei fundațiilor adânci ale fundației este întotdeauna plasat la 20-25 centimetri sub adâncimea înghețării solului.


Există două tipuri de forțe:

 • Vertical - cele mai puternice efecte care provin din straturile de sol situate sub baza de sprijin a fundatiei;
 • Tangențială - împinge din cauza frecării solului expandat și a pereților laterali ai bazei.


Datorită acestui aranjament, talpa de susținere, situată în solul fără îngheț, nu este supusă forțelor de evacuare verticale ale căderii. Rezistă doar efecte tangențiale care sunt egalizate de presiunea exercitată asupra fundației de masa clădirii și nu aduc nici un rău grav.


Fig. 1.7: Amplasarea profundă a benzii de fundație

Cea mai mare adâncime din punct de vedere economic a amplasării în sol a bazelor de bandă este de doi metri și jumătate. Dacă este necesar să se depășească această adâncime, este rațional să se abandoneze piciorul benzii și să se acorde prioritate bazelor din grămezi rulați sau forați.


Fundație cu adâncime mică

Baza superficială este un subspecii fundației benzii, a cărui dispunere nu ia în considerare valoarea HGT.

Această fundație este utilizată pentru construcția de case de lumină din lemn, panouri de cadru, beton spumos sau clădiri de cărămidă mică pe un teren necascat, cu un nivel scăzut de localizare a apelor subterane.

Fig. 1.8: Amplasarea fundațiilor de bandă puțin adâncă

O bază de bandă superficială este contraindicată pentru a se baza pe:

 • turba si soluri;
 • pământ heterogen;
 • pe orice tip de sol foarte granular;
 • pe zona inundată.

Expert de consiliere! Adâncimea minimă admisibilă a bazei superficiale a banda este considerată a fi de 50 de centimetri.

În regiunile cu pietre stâncoase, unde realizarea canelurilor în sol nu este viabilă din punct de vedere economic, o astfel de fundație poate fi plasată direct pe suprafața solului.


Fig. 1.9: Fundația Shibou Ribbon


Pentru solurile argiloase și argiloase, adâncimea optimă a bazei superficiale este de 80-90 centimetri.

În timpul lucrărilor de construcție în condiții de sol de suprafață cu densitate redusă, fundația superficială trebuie să fie adâncită la nivelul straturilor de soluri dense cu caracteristici stabile ale lagărelor.

Serviciile noastre

Compania "Bogatyr" este implicată în foraj și plumb. Avem propria flotă de mașini de găurit și de strâns și suntem pregătiți să livrăm grămezi de obiecte cu imersiunea lor ulterioară. Pentru a comanda lucrările la pilonul din beton armat, lăsați aplicația:

Materiale utile

Fundamente profunde

Construcții moderne a implicat mult timp construcția de clădiri înalte, care au o masă semnificativă.

Instalarea de piloți

Piloții din construcția modernă au luat un loc puternic și, desigur, meritat în amenajarea fundațiilor.

Lucrări de fundație

Lucrările de fundație constau în ridicarea structurii de susținere, perceperea și distribuirea sarcinilor principale transmise de elementele de mai sus.