Construcția de case

Fundația monolitică este una dintre cele mai scumpe tipuri de fundație pentru o casă. Dar pe unele soluri, este singura opțiune potrivită. De asemenea, este realizată în construcția de clădiri cu mai multe etaje, atunci când aveți nevoie de o fundație deosebit de puternică. Articolul va discuta despre toate aspectele legate de turnarea unei fundații monolitice.

Cuprins:

Avantajele și dezavantajele unei fundații monolitice

Fiabilitatea și capacitatea mare de rulare fac posibilă instalarea acestuia în orice tip de construcție. Caracteristicile tehnice sunt fundamentale atunci când se alege pentru construirea unei fundații monolitice de plăci. Mai jos considerăm cele mai importante avantaje.

 • Lipsa cusăturilor. Este absența lor în proiectarea plăcii este considerat principalul avantaj. Acest parametru asigură fundația monolitică cu rezistență ridicată chiar și atunci când solul se mișcă.
 • Viteza de instalare Deoarece este efectuată cu o singură zonă, timpul este semnificativ salvat pe dispozitivul de cofrare. Și în prezența echipamentului de construcție - un excavator, un mixer și plăci vibratoare, se lucrează în câteva zile. Procesul cel mai lung va fi tricotarea armamentului, ceea ce va necesita mult mai mult decât cu alte tipuri de fundații.
 • Configurație arbitrară. Prin urmare, va fi o opțiune excelentă atunci când casa are forme non-standard, de exemplu, decorate cu ferestre de bay.
 • Hidroizolarea. Datorită integrității structurii, apa nu pătrunde în subsol și nu distruge fundația casei. Placa monolit se recomandă a fi turnată pe zone umede sau la niveluri foarte ridicate de apă subterană.

Dezavantajele includ costul ridicat al turnării unei fundații monolitice. La rândul său, constă dintr-un număr de parametri:

 • Aceasta necesită o cantitate mare de beton și ar trebui să fie turnată la un moment dat. Aceasta înseamnă că trebuie să comandați mai multe mixere cu o soluție la un moment dat;
 • nu faceți fără a angaja echipamente de construcție sau închirierea de scule de construcție scumpe;
 • Un alt punct este asociat cu proprietăți termoizolante reduse. Fundația însăși este alcătuită din sârmă de beton și metal, care eliberează numai căldura fără să o țină mult timp. Corectați acest lucru cu ajutorul materialelor termoizolante plate, așezate pe întreaga suprafață a bazei;
 • incapacitatea de a dota subsolul. Singura excepție va fi o casă de mai multe etaje, caz în care soba va deveni podeaua în subsol, iar subsolul va fi alocat subsolului.

Tipuri și utilizarea fundațiilor monolitice

Există trei tipuri de fundații monolitice.

 • Belt. Este o bandă de beton armat, dispusă în jurul perimetrului clădirii și sub pereți portanți. Potrivit pentru construcție pe soluri cu capacitate medie de rulare.
 • Slab. Spre deosebire de primul tip, se toarnă sub forma unei pita, sub întreaga zonă a clădirii. Acestea sunt folosite în locuri predispuse la cutremure și pe soluri slabe care se pot mișca atunci când se schimbă anotimpurile.
 • Grilă de grămadă. Arată ca niște piloni de beton, îngropați sub nivelul înghețului și conectați de-a lungul perimetrului cu un grilaj din beton armat.

Adâncimea pătrunderii în pământ este împărțită în:

 • fundație monolită adâncă adâncă. În acest caz, placa este montată nu mai mult de 500 mm. Trebuie avut în vedere că solul de dedesubt îngheață, deci trebuie să faceți o pernă groasă de nisip;
 • la adâncimea de îngheț. Se face în timpul construcției de clădiri cu mai multe etaje. Platoul este turnat sub nivelul de îngheț, iar acesta nu este mai mic de 1500 mm pentru Rusia centrală. Acest lucru va necesita lucrări de terasament lungi și costisitoare, dar rezultatul va fi o fundație fiabilă, cu posibilitatea de amenajare a unei săli de subsol.

Costul bazei de monolit

La calcularea costului, este necesar să se bazeze pe prețurile obiective ale materialelor de construcție din fiecare regiune. De exemplu, luați în considerare următoarele valori:

 • umpleți o fundație solidă cu o grosime de 30 cm;
 • ordinea mixerului cu beton, prețul unui cub de soluție este de 3500 de ruble;
 • fitinguri pentru tricotat. Acesta diferă în diametru, dar, în medie, prețul se ridică la o tonă și este de aproximativ 25 t. Dimensiunea celulei este de 20x20 cm;
 • Toate lucrările de turnare a fundației sunt realizate independent, fără a angaja lucrători.

Astfel, costul unei plăci de 10 x 10 m va fi de 120 tr.

Turnare monolit de fundație foto

Pregătirea înainte de turnarea plăcii de fundație monolitice

Datorită faptului că acest tip de fundație este folosit în condiții dificile pe solurile în mișcare, cerințele ridicate sunt aplicate pe acesta. Prin urmare, dacă doriți să salvați echipa de construcție și să efectuați singuri toată munca, nu trebuie doar să învățați tehnologia potrivită, ci și să o respectați în fiecare etapă.

 • Înainte de construirea fundației monolite din beton armat pregătiți locul pentru aceasta. Teritoriul este complet curățat, se pregătesc verandele pentru echipamentul major.
 • Apoi se face marcarea bazei viitoare și se elimină un strat de sol cu ​​vegetație pe întreaga suprafață. În această etapă, puteți efectua lucrări pregătitoare privind amenajarea zonei orb.
 • Apoi vine unul dintre cele mai laborioase și mai solicitante procese - săpat sapa. În funcție de tipul de fundație, adâncimea va varia de la 500 la 1500 mm, iar lățimea este cu 1 - 1,5 m mai mult decât fundația însăși. În ciuda faptului că amestecul de beton este din material plastic și va ieși singură în plan orizontal, fundul puțului ar trebui să fie cât se poate de posibil. Acest lucru afectează în mod semnificativ calitatea și fiabilitatea fundației. Nu se poate face fără serviciile unui excavator. Este de dorit ca el să aibă o găleată netedă fără dinți, care să permită o tăiere uniformă, fără a amesteca diferite straturi de sol unul cu celălalt și fără a slăbi suprafața.

Sfat: pentru a determina adâncimea carierei, se recomandă efectuarea unei explorări geologice preliminare. Cel mai bine, dacă pământul este nisipos, atunci nu este necesară o înmormântare puternică. Cel mai instabil și mobil sol este argila. În mod ideal, se recomandă să o alegeți complet și să săpătați sub nivelul de îngheț.

Tehnologia de turnare a fundației monolitice

 • Acum a fost rândul pentru a face o pernă cu mai multe niveluri sub fundația monolit. Pentru aceasta, primul strat este plasat material geotextil, cu cât densitatea este mai mare, cu atât mai bine. Efectuează funcția unui strat între pietriș și nisip (sau amestec de nisip și pietriș), care nu le permite acestuia să intre în pământ. Dacă grosimea stratului nu depășește 20-30 cm, atunci nisipul poate fi așezat pe partea superioară, dacă fundația monolit este îngropată profund, atunci puteți economisi bani și puteți începe amestecul de nisip și pietriș. După aceea, totul este plin cu o placă vibrată până când o persoană se poate plimba pe suprafață și nu poate cădea.

Sfat: în stadiul de amenajare a pernei, ar trebui deja prevăzute și așezate astfel de comunicații precum canalizarea și alimentarea cu apă. Deci, în viitor, nu era greu să le ducă în casă.

 • Apoi este următorul strat de geotextil, deasupra căruia, de data aceasta, se toarnă piatră zdrobită de grosime de 30-40 mm cu o grosime de 20-30 cm, care este de asemenea compactată și îndoită.

Sfat: în acest stadiu este important ca nivelul suprafeței să fie strict în plan orizontal. Este posibil să faceți acest lucru cu ajutorul unui nivel optic. Și colțurile sunt verificate convenabil cu un nivel laser.

 • A fost rândul de impermeabilizare. Cel mai bine este să folosiți material de impermeabilizare laminat, care se desfășoară pe întreaga suprafață cu mici suprapuneri de benzi una peste cealaltă.
 • Apoi vine materialul izolant. Aici ar trebui să vă opriți alegerea pe penoplex, deoarece are o densitate mai mare decât spuma, are cele mai bune caracteristici, nu se sfărâmă și, cel mai important, nu este roșu de șoareci. Pentru a elimina posibilele poduri reci, este mai bine să așezați materialul în două straturi într-un model de șah, în acest caz este necesar să cumpărați plăci cu o grosime de 50 mm.
 • Dacă stratul inferior este așezat pe suprafața întregii săpături, adică prin încălzirea acestora și a proeminențelor de câte 1,5 metri fiecare, stratul superior este așezat strict în funcție de dimensiunile fundației. Acest pas ne permite să ne asigurăm că zona orb va fi de asemenea izolată fără goluri.
 • Rândul a venit la cofraj. Nu trebuie să cumpărați o bordură de calitate inferioară, materialul ar trebui să fie uscat, fără putregai și putrezire (mai târziu, poate fi dezasamblat și utilizat în timpul construcției). Grosimea plăcii depinde de fundație, deci pentru o adâncime mică de 25-30 mm este suficientă, pentru o adâncime de 50 mm.
 • Din materialul pregătit, scuturile sunt fixate sau fixate cu șuruburi. Pentru întărirea lor, barele verticale sunt înșurubate la fiecare 50-60 cm. Apoi sunt montate pe perimetrul plăcii viitoare, creând astfel un cofraj. La sfârșitul lucrării, este necesar să verificăm încă o dată diagonalele și unghiurile. Asigurați-vă că totul se face corect, cofrajul este fixat cu știfturi în incremente de 50-80 cm, colțurile sunt fixate și barele sunt așezate în exterior, ceea ce face posibilă o mai bună susținere a structurii la turnarea betonului.
 • Următorul este întărirea fundației monolitice. Acest moment de consum și de durată va afecta nu numai fiabilitatea bazei însăși, ci și forța viitoarei locuințe. Tipul de armare depinde de clădire, astfel încât pentru casele cu o singură etapă sau garajele, o plasă de armare cu o celulă de 10 cm va fi potrivită. Atunci când construiți o cărămidă groasă sau o casă cu două etaje, este mai bine să folosiți fitinguri cu un diametru de 15-20 mm. Este de dorit ca ea să aibă nervuri pentru o mai bună aderență la amestecul de beton.
 • Dar există o nuanță. Este evident că, cu cât armătura este mai groasă, cu atât mai bună va fi baza și va fi capabilă să poarte o încărcătură mare. Dar având în vedere că se potrivește și se potrivește în mai multe rânduri, va dura mult spațiu și, prin urmare, se potrivește mai puțin concret.
 • De exemplu, luați în considerare armarea cu bare de 16 mm și cu o dimensiune a celulei de 20 x 20 cm. Înainte de începerea lucrărilor este necesar să se organizeze un spațiu între baza și primul rând de armătură, care trebuie să fie de cel puțin 5 cm.
 • Atingerea puterii dorite se va produce numai atunci când legați, nu puteți fierbe armarea. Pentru a face acest lucru, există dispozitive speciale de la gospodărie cu costuri reduse, până la profesioniști serioși.
 • Este cel mai bine atunci când fitingurile se mențin integral, fără tăiere. Adică, cu dimensiunea standard a barei de 11,7 m, așezată pe fundul unei lungimi de 10 m, extra 1.7 metri sunt tăiate. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil, de exemplu, atunci când lățimea casei este mai mare sau materialul a fost adus cu mașina și a fost mai scurt. În acest caz, fitingurile se potrivesc cu o suprapunere de 10 cm.
 • Când primul strat este conectat și montat, vine următorul rând. Distanța dintre acestea este de 20-30 cm. Distanța dintre armătură și cofraj variază de la 3-6 cm.

Umplerea fundației cu beton

 • Când a fost făcută perna de nisip, cofrajul a fost asamblat și armatura a fost montată și este turnul de turnare a plăcii cu beton.
 • În acest moment, trebuie calculată cantitatea potrivită de soluție și marca sa. Trebuie să avem grijă de căile de intrare, deoarece mixerul încărcat complet cântărește foarte mult și îl va duce aproape de cofraje.

Sfat: atunci când se toarnă un volum mare de soluție, este preferabil să comandați o mașină echipată cu o pompă de beton. Cu o fundație superficială de dimensiuni mici, un automixer cu o tavă convențională de extragere este destul de potrivit.

 • Betonul este selectat pe baza brandului său, care este responsabil pentru rezistența compoziției în timpul întăririi. Acest lucru se datorează faptului că cu cât este mai mare gradul amestecului, cu atât mai mult ciment conține. Pe baza SNiP, acest parametru pentru betonarea fundației nu trebuie să fie sub M-250.
 • După cum sa menționat deja mai sus, cel mai bine este să se realizeze concretizarea la un moment dat. Dacă faceți o pauză, umplerea anterioară se întărește și se formează o îmbinare la îmbinare. În viitor, în locul lui este posibil să se spargă.
 • Atunci când sunt formate bule de aer, care afectează negativ rezultatul final. Pentru a le elimina, baza, dacă este posibil, trebuie vibrată. După aceea fundația este acoperită cu un film.
 • Este posibilă dezasamblarea cofrajului nu mai devreme de 7 zile și începerea construcției chiar mai târziu. Doar 2 săptămâni mai târziu, betonul își câștigă forța.

Turnare fundație video monolit

Banda de beton armat monolit de beton armat: argumente pro și contra, calcul, tehnologie de construcție

Bandă monolitică fundație (LMF) - cel mai popular tip de fundație pentru case de țară și cabane. Companiile de construcții și dezvoltatorii privați "iubesc" această bază pentru durabilitatea, ușurința de instalare și costuri reduse. Poți să faci cu ușurință o bandă de fundație monolitică cu mâinile tale și dacă te apropii de muncă în mod responsabil și respectă toate normele SNiP, vei obține o fundație solidă pentru o casă care nu provoacă probleme de mulți ani.

Ce este o fundație monolit-banda: domeniul și tipurile

Fundația bandă-monolită este o bandă din beton armat, care se află sub toate pereții cabanei. Repeta cu exactitate conturul casetei, preluând încărcătura din clădire și trecând-o la sol.

În funcție de nivelul de penetrare sub nivelul zero, există 3 tipuri de LMF:

 1. Alveolă. Nivelul de penetrare este de 50-70% din întreaga înălțime a bazei. Utilizat pentru construirea de vile de materiale grele. Are cea mai mare capacitate de rulment și vă permite să creați un subsol sau un subsol în casă. În construcții private se utilizează rareori datorită volumului mare de pământ și a lucrărilor de beton.
 2. Adâncime mică. Cea mai populară opțiune în domeniul construcțiilor private. Banda de fundație este îngropată cu 20-30% din înălțimea sa. Această fundație este ideală pentru clădiri din diverse materiale: blocuri de gaz și spumă, cărămizi, plăci din beton armat, cherestea etc. Fundația fundației mici combină fiabilitatea și capacitatea mare de încărcare cu costuri minime de forță pentru construcția sa.
 3. Nu îngropat Placa de fundație nu este îngropată în pământ, singura ei situată pe sol. Baza de acest tip este folosită pentru clădirile ușoare: case de țară, hale, băi.

Tipuri de adâncime LMF

LMF este potrivit pentru aproape toate tipurile de sol. Pe nisipurile uscate, spumele și nămolurile nisipoase, fundația este așezată deasupra nivelului de îngheț. Pe soluri cu temperaturi medii și înalte - sub nivelul de înghețare cu 20-30 cm fără sistem de drenaj. În cazul în care proiectul implică instalarea de drenare și înlocuirea solurilor de înălțare cu non-peeling, atunci baza poate fi îngropat deasupra nivelului de congelare.

Cu un nivel ridicat de apă subterană (GWL), nu se recomandă utilizarea unei fundații mai profunde pe bandă decât în ​​cazul măsurilor eficiente de drenaj. Sub acțiunea presiunii hidrostatice, banda se va prăbuși și se va deforma. În acest caz, se recomandă să luați în considerare o variantă a bazei dispozitivului pe fundația pilonului.

Panglica monolitică fundație: argumente pro și contra

Atunci când alegeți tipul de fundație pentru o casă, dezvoltatorii se opresc adesea la două opțiuni: fundație monolit-bandă și placă monolită. Placă de bază monolit - placă de beton armat, turnată pe întreaga suprafață a structurii viitoare. Mulți cred că o placă monolit este mai sigură, pentru că casa se odihnește pe baza unei suprafețe mari. Această opinie este greșită! Fundația de banda ia sarcina mai uniform, iar fundația cu o placă de monolit va necesita o echilibrare complexă, luând în considerare capacitatea portantă a solurilor. În absența echilibrării pe plăcuță, vor apărea crăpături, durata de funcționare va scădea. În plus, placa monolit are o greutate mare, astfel încât contracția acesteia va fi mai semnificativă, ceea ce necesită un calcul complex.

Fundația monolitică.

Fiecare constructor cu experiență știe cât de important este crearea unei fundații solide - fundația. La urma urmei, baza de încredere stabilită de toate regulile este garanția longevității clădirii în sine. Cea mai durabilă și cea mai comună - o fundație monolitică, care la rândul ei este împărțită în mai multe tipuri:

Gradul de penetrare joacă, de asemenea, un rol. Pe baza tipului de clădire, a dimensiunilor și a severității acestuia, puteți alege opțiunea dorită:

 • Fundația unei fundații adânci (fundația sa este așezată la o adâncime sub nivelul înghețării solului, este cea mai durabilă construcție potrivită pentru orice tip de structură.
 • Suprafața de așezare medie (superficială) (adâncime mică de așezare a structurii de susținere, pentru tipul plăcii și a benzii).

Principalele avantaje ale subsolului monolit.

Deoarece acest tip de formare a fundației este cea mai comună, merită cunoscute principalele sale avantaje:

 • Structuri durabile structurale;
 • Nu este susceptibilă la deformare și contracție;
 • Cu această opțiune, întreaga încărcătură este distribuită uniform pe întreaga suprafață;
 • Datorită componentelor flexibile, puteți crea fundația oricărei forme;
 • Dacă este necesar, reamenajarea pereților lagărului poate fi efectuată fără deteriorarea fundației însăși;
 • Este foarte simplu în construcții, toate lucrările pot fi realizate în mod independent, economisind astfel nu pe materiale, ci pe execuție;
 • Fundația monolit poate fi aplicată pe soluri slăbite, slabe.

După cum puteți vedea, principalele avantaje vă permit să aplicați acest tip de formare a unei fundații monolitice pentru orice tip de clădire. Cu toate acestea, există o mică lipsă a unei astfel de fundații: toate materialele de înaltă calitate sunt destul de scumpe. Dar, trebuie să înțelegeți că economisirea într-o astfel de afacere ca construcția este plină de surprize neplăcute în viitor. Pentru a calcula fundația, puteți utiliza calculatorul fundației.

Alegerea betonului pentru o fundație monolitică.

Deoarece fundația pentru o fundație monolitică este beton solid, trebuie să alegeți un material de construcții de calitate excepțională. După cum știți, betonul este împărțit în mai multe branduri. Alegerea în direcția unui anumit brand va depinde de următoarele caracteristici:

 • Condițiile meteorologice ale zonei;
 • Dimensiunile clădirii;
 • Gradul de încărcare viitoare pe bază;
 • Caracteristicile și caracteristicile solului sub fundație, prezența sau absența apelor subterane.

Nu neglijați niciun fel de recomandări, deoarece nerespectarea regulilor implică consecințe triste sub formă de dărâmare a clădirii, deformare a zidurilor și pereților despărțitori, o reducere semnificativă a performanței. În final - este un risc pentru viitori rezidenți ai unor astfel de spații.

Componente ale unei fundații monolitice.

Pentru a construi o fundație durabilă monolit, este necesar să se țină seama de toate caracteristicile, trebuie să alegeți numai materiale de construcție fiabile și de înaltă calitate. Fundația monolitică este alcătuită din componente precum:

 • Soluție betonată;
 • Bare de armare;
 • Blocuri FBS (pentru tipul de bloc).

O atenție deosebită trebuie acordată cadrului barelor de armare. Distribuția corectă a întregii încărcături pe fundație depinde de rezistența cadrului. Deoarece sarcina principală cade pe un astfel de cadru, acesta trebuie plasat cât mai aproape de suprafață, astfel încât toate forțele de compresie și tracțiune să cadă pe centura de armare. Cu respectarea tuturor normelor și regulilor, fundația monolitică este capabilă să servească timp de mai multe decenii, iar toate structurile suport ale camerei nu vor fi supuse deformărilor.

Fundație monolitică cu mâinile lor.

Dacă urmați toate recomandările, este posibil să creați în mod independent o bază solidă de orice dimensiune. Cu toate acestea, primul lucru de făcut este să se facă calculele corecte ale fundației monolitice. Aceste calcule includ principalii indicatori:

 • Caracteristicile terenului și ale solului;
 • Înălțimea clădirii;
 • Grosimea pereților lagărului;
 • Nivelul înghețării solului;
 • Adâncimea apei subterane;
 • Natura solului.

Dacă faceți toate calculele în mod corect, atunci toate lucrările ulterioare nu vor dura mult timp. Orice inexactitate reprezintă un risc pentru întreaga structură. Prin urmare, dacă sunteți încrezător că puteți efectua toate calculele cu cea mai mare precizie, în acest caz, nu veți avea dificultăți în construirea unei fundații monolitice fiabile.

Placă monolitică de fundație

Cea mai bună alegere atunci când construiți o casă nouă este să utilizați un suport de bandă. Acest lucru se aplică, de asemenea, la diferite clădiri. Dar există anumite limitări care se referă la calitatea și compoziția solului, ceea ce face dificilă utilizarea acestui tip de fundație. Acestea includ, de asemenea, proximitatea apelor subterane. În anumite cazuri, este necesar să ajungem atât de adânc încât să devină neprofitabil să construim o fundație de bandă monolitică. În căutarea alternativelor, atenția este acordată fundației sub forma unei plăci monolitice. Articolul va lua în considerare metoda de construcție și nuanțele designului.

Informații generale

Utilizarea plăcii monolitice ca fundație este susținută de distribuirea uniformă a încărcăturii pe suprafața solului pe care se află casa. Acest lucru este valabil mai ales dacă stratul superior al solului are o capacitate redusă de rulare. Fundația unei plăci monolitice este un design destul de simplu, care poate fi construit de la sine. Pentru punerea în aplicare a planului vor fi necesare calculele corecte ale materialului, precum și grosimea plăcii monolitice.

Fundația de placă monolit poate fi numită construcție de fundație superficială, deoarece pentru o astfel de structură groapa adâncă nu este adesea pregătită. Această abordare este asociată cu o structură plutitoare, care este reprezentativă pentru fundația monolitică a plăcii. Dacă placa este adâncită prea mult, atunci aceasta va fi fixată ferm din cauza presiunii laterale. Cu o ușoară adâncire, o schimbare a stării solului sub influența temperaturilor sub zero nu are un efect catastrofal asupra plăcii solide. În acest caz, designul este capabil să echilibreze orice sarcină, schimbând parțial poziția clădirii care se află pe ea.

Imaginea de mai sus prezintă componentele principale ale construcției plăcii. Primul strat al structurii monolitice este solul compactat. Acesta este fundul groapei, care este în plus condus de rame, nivelare și creșterea densității. Următorul strat al fundației monolitice, care este așezat pe fundul pregătit, este nisip, se numește o pernă. Rolul său este de a oferi asistență suplimentară pentru distribuirea corespunzătoare a sarcinii din întreaga structură. Datorită formei speciale a granulelor de nisip, nu are trasee semnificative. În loc de nisip pur, se utilizează adesea un amestec de pietriș-nisip sau mai multe straturi de pietriș cu fracțiuni diferite. Materialul este selectat în funcție de starea și tipul de sol dintr-o anumită zonă.

Dornit, care este mai bine cunoscut sub numele de geotextile, este așezat peste perna pregătită pentru subsolul plăcii monolitului. Acest strat este o impermeabilizare suplimentară. Rolul său este și consolidarea bazei. Dacă nu utilizați un astfel de strat de acoperire pe anumite tipuri de sol, atunci apare uscarea nisipului și estomparea acestuia de efectele apelor subterane. Aceasta nu este singura opțiune prin care pot fi plasate geotextile. În anumite condiții, este necesar să se plaseze mai multe straturi de astfel de materiale pentru a se obține puterea necesară pentru o fundație de placă monolit. O altă opțiune este pre-impermeabilizarea folosind geotextile. Dacă se efectuează, membrana este așezată direct pe solul grosier al grotei.

Pe partea de sus este o perna de nisip sau pietriș. Acest lucru se face pentru a preveni amestecarea solului și a materialului pernei. Acest lucru este valabil mai ales pentru zonele umede unde solul poate fi instabil. Într-un alt design, un alt strat este interpus între straturile pernei de căptușeală. Aceasta se face pentru o mai bună drenaj și separare a straturilor de umplere a unei structuri monolitice. Dacă este necesară o îndepărtare bună a umidității, atunci dărâmăturile sunt așezate în partea inferioară, dacă este necesar, acestea sunt așezate pe o pernă de nisip pregătită pentru o mai mare stabilitate.

Prezența următorului strat este o surpriză pentru unii constructori cu experiență, deoarece se potrivește destul de rar. Dar turnarea completă a plăcii monolitice a fundației implică prezența ei. Faptul că acest strat este folosit rar nu înseamnă că nu este necesar. Adesea este absent din cauza costurilor mai mici pentru construirea unei structuri monolitice de fundație, precum și a reducerii timpului de producție. Dar pre-betonarea poate juca un rol decisiv în geometria întregii construcții a plăcii monolitice. Chiar și cu o pernă de înaltă calitate este dificil să se atingă nivelul perfect. Acest lucru se poate face numai cu ajutorul unui strat suplimentar de beton, care se toarnă folosind balize. În plus, este ușor de a pune izolații pe fundația pregătită în acest fel, precum și de a efectua impermeabilizarea finisajului pentru subsolul plăcii de monolit.

Stratul de finisaj de impermeabilizare, care este plasat pe baza de beton pregătitoare. Materialul utilizat este foile de bitum laminate, care sunt aranjate în mai multe straturi cu suprapunere și dimensionare pe cusături pentru a obține rezultatul dorit. Perechea a folosit și masticul de bitum, care este lipit de bază. Elementul principal al acestui tip de fundație este o placă de beton armat. În versiunea obișnuită, armarea fundației monolitice se realizează în două nivele, prin intercalarea lor prin intermediul elementelor metalice verticale. În același timp, turnarea fundației monolitice este făcută astfel încât armarea care este în beton să fie închisă pe toate laturile, iar spațiul exterior al plăcii să fie cel puțin 5 cm. Acest lucru este necesar pentru protejarea substratului metalic de umiditate, care poate penetra metoda capilară.

Schema generală a construcției monolitice a fundației plăcii poate suferi unele modificări în funcție de cine execută lucrările de instalare. Cea mai simplă versiune a fundației plăcii monolitice este cea mai des utilizată, dar există și alte soluții. Prima este o structură monolită, care nu are module suplimentare și se potrivește cu aceeași grosime pe întregul plan. Varianta clasică este utilizată în cazul în care are loc construirea unei clădiri pe soluri cu stabilitate relativă. Acest lucru se datorează faptului că betonul este turnat cu un strat mic, în timp ce limita superioară coincide deseori cu nivelul solului. Consecința acestui fapt poate fi o penetrare abundentă a umidității în blocurile din care vor fi ridicate pereții.

Creșterea grosimii plăcii monolitice va da rezultate, însă costurile pot crește de mai multe ori, astfel că se folosește o altă metodă care crește rezistența, dar costurile cresc cu o sumă mai mică. Aceasta presupune existența unor rigidizări suplimentare, care se toarnă sub pereții caroseriei, precum și sub interior. Modulele de armare pot fi amplasate atât deasupra plăcii monolitice, cât și sub ea. Umplerea se poate face simultan cu structura principală. În fotografia de mai sus puteți vedea cum va arăta ca o fundație monolitică cu nervuri suplimentare de rigidizare, care sunt situate în partea superioară. Înainte de a începe montarea cărămizilor sau a altor blocuri, hidroizolarea se realizează cu ajutorul materialului de acoperiș și a masticului bituminos.

Această versiune a construcției monolitice este relevantă în special în cazul în care prezența unei încăperi de subsol în casă, care se află pe o fundație monolită din beton armat. Pentru un design de bandă, soluția este mai simplă, deoarece este posibil să mergeți mai adânc în pământ prin săparea unei găuri suplimentare pentru un subsol sau garaj. Dacă există o necesitate de a ridica cât mai mult posibil fundația plăcii deasupra nivelului solului, dar nu și de a-și pierde rigiditatea, atunci coastele se toarnă de jos. Acest lucru se face, de asemenea, simultan cu umplerea stratului principal. În același timp, adânciturile adiționale sunt realizate într-un încălzitor sau într-o pernă pregătită, unde este amplasată armarea.

Această versiune a bazei monolitice este unirea fundațiilor de plăci și benzi. Dacă pereții interiori ai casei sunt rearanjamente obișnuite și nu vor acționa ca suporturi, atunci rigidizatoarele nu sunt situate direct sub ele, ci sunt instalate pe întreaga suprafață a plăcii de susținere paralele cu partea mai mică a fundației monolitice. În același timp, distanța dintre acestea nu trebuie să depășească 3 metri, deoarece nu vor îndeplini rolul care le-a fost atribuit. Atunci când utilizați această soluție, este posibil să economisiți consumabile. Acest lucru se datorează reducerii grosimii totale a plăcii. În unele cazuri, mărimea poate fi redusă cu 15 cm. În același timp, capacitatea de transport a structurii monolitice nu suferă. Cu o astfel de reducere a grosimii, economisirea betonului va fi de un metru cub și jumătate pe zece pătrate.

Atunci când se utilizează rigidizări, se simplifică procesul de încălzire a fundației monolitice. Nișele rezultate datorită diferenței de înălțime a bazei pot fi ușor umplute cu spumă de polistiren extrudat sau spumă poliuretanică. Prezența unui astfel de strat este obligatorie în plăcile suedeze. Această tehnologie este răspândită în întreaga lume. În același timp, pierderile de căldură prin podea se apropie de zero, ceea ce reduce în mod semnificativ costurile de încălzire în sezonul rece și aerul condiționat în timpul verii.

Fundația plăcii poate fi nu numai monolită. În unele cazuri se construiește un design modular. Se compune din plăci monolitice separate, care sunt montate pe o bază pregătită. Ele sunt plasate fără decalaj între ele. Această opțiune este mai simplă și durează mai puțin pentru a construi, dar puterea acestui design este mai mică decât cea a monoliticului. Aceasta se datorează posibilei deformări a bazei datorită impactului diferitelor forțe asupra acesteia. Pentru clădirile rezidențiale, acest tip de fundație practic nu este utilizat datorită fiabilității scăzute, dar poate fi utilizat pentru clădirile agricole.

Punctele tari și punctele slabe

În ceea ce privește fundația plăcii, sunt prezentate câteva teze care merită luate în considerare pentru a evita greșelile obișnuite. Cele mai importante sunt:

 • posibilitatea utilizării pe scară largă;
 • rezistența la orice vibrații la sol;
 • nu este nevoie de analize geologice;
 • imposibilitatea de a construi clădiri cu mai multe etaje;
 • decizie rapidă la parter;
 • simplitatea muncii;
 • posibilitatea utilizării plăcii pe o suprafață neuniformă;
 • nevoia de sprijin complet pe teren;
 • necesitatea instalării rapide a comunicațiilor;
 • costul proiectului în spațiu.

Fundația plăcii este singura opțiune pentru acele tipuri de sol în care stratul superior are o capacitate redusă de rulare. Utilizarea sa este justificată în cazul în care este imposibilă realizarea unei fundații sau benzi de coli monolitice cu o adâncime mică. Acest lucru poate fi clarificat prin efectuarea unei analize calitative a solului, care include nu numai compoziția, ci și tendința de a schimba anumite variații în funcție de anotimp. În unele cazuri, este permisă construirea unor structuri cu mai multe etaje pe fundații monolitice de acest tip.

Adesea, avantajele unei astfel de decizii includ posibilitatea construirii unei fundații monolitice pe toate tipurile de sol. Dar în realitate nu este. Fundația acestui tip face cu adevărat posibilă echilibrarea deficiențelor semnificative ale anumitor soluri, dar nu este capabilă să acopere întreaga gamă. De exemplu, este imposibil să se argumenteze că fundația plăcii este capabilă să reziste încărcăturii din casă pe orice pământ mlaștos. Pentru condițiile cu exploatare înaltă a apei, în cazul în care există un conținut de umiditate crescut în soluri, construirea unei fundații pilon va fi cea mai bună soluție. În acest caz, piloții sunt scufundați la un nivel care să permită obținerea de roci mai dense din sol, pentru care vor putea să prindă.

Structura plutitoare a subsolului monolit devine indispensabilă în condițiile amplitudinii admisibile a mișcării la sol, dar dacă vorbim de schimbări semnificative în straturile superioare, acesta este un semnal alarmant pentru fundația plăcii. Acest lucru se datorează faptului că forța exercitată de sol asupra plăcii este inegală în diferite zone. Acest lucru poate duce la distrugerea structurii monolitice. Motivul pentru impactul inegal al solului asupra fundației monolitice a plăcii se explică prin diferitele grade de înghețare și dezghețare a solului pe diferite laturi ale clădirii. Pe partea sudică, viteza proceselor este mult mai mare, iar în partea de nord, mai mică.

Un astfel de stres intern nu duce în mod necesar la distrugerea plăcii monolitice, dar deformarea se va manifesta în mod necesar. Rezultatul va fi crăpăturile pereților, încălcarea geometriei clădirii sau apariția unei pante. Astfel de schimbări sunt esențiale pentru clădirile din caramida și blocurile. Efectul nu este atât de vizibil asupra structurilor casei de case sau a casetelor. Acest lucru se datorează unei anumite mobilități a construcției unei case din lemn. În clădirile din cărămidă efortul se va ridica în partea de sus a peretelui. Acest lucru se datorează pârghiei de forță. Cele de mai sus arată cât de important este să realizăm o analiză calitativă a solului. Astfel de servicii sunt scumpe, dar este mai ieftin decât reparația sau reconstruirea unei case după ce se prăbușește. De asemenea, va fi relevant să se respecte tipurile de fundații deja aplicate în zona în care este planificată construcția. Dacă sunt prezente plăci monolitice, atunci este posibil să aplicați aceeași temelie pentru casa dvs. fără temeri speciale.

Declarația potrivit căreia este posibilă ridicarea clădirilor înalte pe o fundație a plăcilor este corectă. Dar acest lucru se aplică cazurilor în care calculele și construcția structurii vor fi efectuate de către profesioniști, deoarece altfel nu va avea un efect pozitiv. Invenția este, de asemenea, o durată de viață limitată a unei fundații monolitice, care se reduce la maximum 50 de ani. Durata de viață a serviciului depinde în mare măsură de materialele utilizate și de respectarea elementelor descrise mai sus.

Cineva crede că, în comparație cu o fundație solidă de fundație monolit, cantitatea de lucrări de terasament este mult mai mică în raport cu fundația plăcii. În unele cazuri, acest lucru este adevărat, dar multe depind de proiect. De exemplu, diferite obiecte folosesc diferite grosimi de straturi. Din aceasta depinde cât de mult va trebui să meargă. În plus, se construiește o zonă orbită încălzită la baza plăcii monolitice, implică de asemenea lucrări de excavare, ceea ce mărește cantitatea totală de lucru. Prin urmare, nu este rațional să se facă comparații evaluative de acest tip.

Unul dintre avantajele fundației plăcii este simplitatea organizării primului etaj. De fapt, aceste operațiuni sunt combinate, deoarece placa însăși poate fi deja utilizată ca un substrat. Dacă realizați o fundație monolitică a tehnologiei suedeze, care presupune izolarea și instalarea unei podele încălzite, atunci nu este necesară o montare suplimentară a izolației. Pe de o parte, construcția fundației plăcii poate fi numită într-adevăr o sarcină simplă, care include așezarea tuturor straturilor enumerate mai sus. Pe de altă parte, este necesară o anumită experiență, astfel încât fiecare etapă a construcției să aibă succes, iar fundația monolitică să aibă parametrii necesari.

În construcția unei clădiri mari nu se poate face fără implicarea de echipamente speciale. De exemplu, o înălțime de înaltă calitate pe suprafețe mari este aproape imposibil de realizat manual, deci trebuie să obțineți un rambler electric sau de benzină. Armarea utilizată pentru centura de întărire în fundație trebuie adesea să fie îndoită la un anumit unghi. Aceasta înseamnă că trebuie să veniți cu o mașină mică care să simplifice sarcina. Atunci când se aplică impermeabilizarea rulourilor, în majoritatea cazurilor va trebui să utilizați un arzător cu gaz. În plus, fundația de înaltă calitate a plăcilor trebuie umplută într-o zi. Pentru a realiza acest lucru, este imposibil să faceți acest lucru fără un mixer sau o pompă de beton care vă permite să furnizați soluția la un anumit punct.

Unul dintre dezavantajele designului plăcii monolitice este nevoia unei suprafețe relativ plate. Acest lucru nu înseamnă că o astfel de structură nu poate fi construită pe teritoriul care are un diferențial. Totul se bazează pe risipa suplimentară de forțe și materiale. Dacă există o diferență în nivel, atunci va trebui să fie egalată cu o grosime mai mare a fundației plăcii într-o anumită zonă. Un astfel de dispozitiv de fundație monolit nu este întotdeauna justificat, așa că recurg la soluții bazate pe grămezi.

Capacitatea portantă a bazei plăcii depinde în mare măsură de modul în care baza va fi pregătită pentru aceasta. Aceasta înseamnă că întreaga suprafață a plăcii trebuie sprijinită pe sol. Dacă una dintre secțiuni va fi suspendată, atunci este imposibil să se vorbească despre o distribuție uniformă a încărcăturii. Această abordare elimină posibilitatea de a construi orice spațiu subteran direct sub placă. Problema este rezolvată folosind metoda plăcii monolitice adânci, așa cum este descris mai sus. O altă nuanță importantă a fundației sub forma unei plăci monolitice este necesitatea de a calcula în prealabil metoda de instalare și lungimea tuturor comunicațiilor, deoarece cele mai multe dintre ele vor fi amplasate direct în grosimea fundației sau sub placă. După construcție, penetrarea sa la o adâncime mai mare va fi imposibilă, deoarece poate încălca integritatea sa.

Acest lucru se datorează necesității de a umple întreaga zonă a fundației. În plus, pentru armătură se folosește mai multă armare decât pentru piciorul benzii, care, de asemenea, mănâncă partea leului din buget.

Lucrări de proiectare

Construcția unui obiect nu începe niciodată fără calcule calitative. Acestea includ nu numai determinarea cantității de material, ci și posibilele riscuri atunci când se pune o placă monolit ca temelie. Cea mai ușoară modalitate este aceea de a încredința lucrătorilor o astfel de muncă și de a-și pune mâna pe o documentație tehnică pregătită, care să le permită să facă lucrul în cel mai bun mod posibil. În același timp, va exista o garanție că fundația va deservi perioada menționată. Dacă vorbim despre construirea unui garaj sau a unei construcții în exterior, este posibilă efectuarea unor calcule independente pentru înființarea unor astfel de clădiri. Cel mai important indicator care este determinat în cursul calculelor este grosimea plăcii fundației monolitice. Dacă este insuficientă, atunci forțele vor fi irosite, deoarece o astfel de fundație nu va avea capacitatea portantă necesară. Cu o creștere nejustificată a grosimii plăcii vor apărea deșeuri suplimentare.

Calculele corecte nu se realizează niciodată fără o analiză calitativă a solului în care se planifică construcția. Aceasta se face pentru a determina capacitatea portantă a solului însuși, pe care va fi amplasată placa monolitică. În aceste scopuri, este adesea folosită o instalație de foraj, cu ajutorul căreia solul este preluat în mai multe puncte ale amplasamentului pentru o fundație monolitică viitoare. Este necesar să se determine straturile prezente, precum și apropierea apelor subterane. Fiecare tip de sol are o rezistență variabilă la sarcină. Unitatea de măsură a variabilei este kPa sau kilogram de forță împărțită la centimetri pătrați. Indicatorii pentru diferite tipuri de sol sunt arătați în tabelul de mai jos.

Numerele indică presiunea maximă admisibilă care poate fi exercitată de fundația plăcii și structura pe unitatea de suprafață a unui anumit sol. Dacă citirile nu sunt îndeplinite, atunci este dificil să vorbim despre suportul de calitate al fundației monolitice. Dar pentru a considera astfel de indicatori exacți și definitivi nu merită. În timpul calculelor, este mai corect să nu folosiți rezistența specifică a solului, ci presiunea specifică asupra unui anumit tip de sol. Acest lucru se datorează faptului că, cu o mică rezistență a solului, placa va începe să se scufunde în ea. Într-un alt caz, dacă presiunea este insuficientă, atunci poate apărea o deformare datorită deversării solului. Valorile pentru presiunea optimă sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Dacă comparați cu atenție cele două tabele, devine evident că al doilea nu este toate tipurile de soluri. Acest lucru se datorează faptului că, pentru solurile cu o capacitate suficientă de susținere, construcția unei fundații monolitice din plăci este impracticabilă. Acesta poate fi înlocuit de o fundație de locație adâncă sau adâncă. În ceea ce privește tipurile de sol selectate, se fac studii suplimentare care vor face structura durabilă. Gresie nu are întotdeauna o capacitate de transport redusă. În unele cazuri, este permisă ridicarea unor benzi monolitice sau a unor fundații pe acestea. În ceea ce privește solurile din lut există și un anumit pericol. Este cantitatea de apă într-o anumită perioadă a anului. Dacă solul este prea umed, atunci capacitatea sa de încărcare scade. În cazul unui conținut moderat de umiditate, putem vorbi despre o rezistență suficientă la presiunea fundației de la sol.

Din faptele de mai sus, devine clar că pentru a selecta în mod adecvat grosimea plăcii unei fundații monolitice, este necesar să se determine sarcina totală a structurii monolitice pe sol. După aceea, trebuie să scăpați sarcina recomandată, care se presupune pentru un anumit tip de sol. Diferența rezultată poate fi compensată prin creșterea sau scăderea masei fundației sau a pereților prin utilizarea unor blocuri de alt material. Greutatea specifică a betonului armat este un fapt larg disponibil, astfel încât este ușor să se calculeze volumul necesar. Zona fundației este marcată pe plan, deci va fi destul de simplu să se determine grosimea necesară a fundației monolitice. Pentru a simplifica sarcina, s-au dezvoltat programe speciale de inginerie, de exemplu Scad, care efectuează calculele propuse cu câteva apăsări de taste.

Indicatorul optim pentru o fundație monolită din plăci este considerat a fi de până la 30 cm grosime, în acest caz se poate vorbi nu numai de o capacitate suficientă de susținere, ci și de beneficiile economice ale proiectului. Dacă după efectuarea calculelor devine clar că grosimea plăcii va trebui mărită cu mai mult de 35 cm, atunci merită luate în considerare celelalte opțiuni disponibile pentru fundația solidă. Dacă există o nevoie de fundație a plăcii, este posibilă reducerea grosimii, dar adăugați nervuri de rigidizare care compensează zona lipsă, reducând consumul de material. O astfel de construcție monolit este construită numai cu ajutorul profesioniștilor.

Dacă, după calcule, se obține un număr negativ sau rezultatul are o valoare mai mică de 15 cm, atunci aceasta indică o clădire cu prea multă greutate care urmează să fie construită pe site. În acest caz, va fi necesară o analiză geologică suplimentară pentru a determina grosimea optimă sau tipul de fundație care poate fi utilizată într-un anumit caz. Atunci când se calculează grosimea, atunci este ușor să cunoașteți cantitatea de beton care va fi cheltuită pe un anumit proiect. Aceasta este înălțimea, lățimea și grosimea derivate. De asemenea, o marjă de 10%. În cazul în care casa este planificată cu pereți din cărămidă, atunci este mai bine să luați ca bază grosimea fundației plăcii de 30 cm. Dacă doriți, blocurile de gaz și blocurile de spumă pot fi folosite pentru a reduce indicatorul la 20 cm.

armare

Numărul de nivele de armare pentru o structură de placă monolit va fi determinat de grosimea sa. Dacă vorbim despre o structură monolită de până la 15 cm, atunci este pus doar un singur strat de armare, fixat de firul de legătură. Utilizează tije cu un diametru de 12 milimetri. În acest caz, stratul de armare trebuie să fie situat exact în mijlocul întregii structuri monolitice. În acest caz, va fi asigurată forța necesară. Este necesară o armătură dublă și este posibilă realizarea numai în fundații de plăci cu o grosime de 20 cm sau mai mult. Pasul cu care se potrivesc elementele individuale nu trebuie să depășească 30 cm. În același timp, la fiecare margine a plăcii de 5 cm se face un gol, ceea ce va permite ca grătarul să fie complet scufundat în beton.

Au fost elaborate reguli generale care vă permit să alegeți pasul și grosimea corectă a armăturii structurii monolitice. De exemplu, distanța dintre tijele din plasa de armare pentru o fundație monolitică sub forma unei plăci nu trebuie să depășească de 1,5 ori grosimea fundației plăcii. Dacă lungimea stratului de armare depășește trei metri, atunci diametrul tijei ar trebui să fie de 1,2 cm.

Procesul de construcție

Procesul de așezare a fundației sub forma unei plăci monolitice începe cu marcarea. Conturul viitoarei structuri monolitice se aplică amplasamentului destinat construcției cu ajutorul cuielor și a unei funii. Apoi, începeți lucrările de terasament. Este mai ușor să le executați folosind un excavator, deoarece va fi dificil să depășiți manual suprafața sub blat. Adâncimea groapă care este pregătită pentru o fundație monolit este aleasă luând în considerare grosimea plăcii și fiecare strat, care va fi umplut ca o pernă. Trebuie avut în vedere faptul că o parte a plăcii monolitice iese în afară de suprafața solului. Acesta va fi de ajuns, și 10 cm. După excavarea suprafeței de fund a groapă și pereții greu poate fi numit netedă. Leveling-ul se poate face și mecanic.

Șanțul pregătit este acoperit cu material de impermeabilizare. Acesta din urmă este imposibil de a alege zona dorită, astfel încât elementele individuale sunt stivuite cu o mică suprapunere, care este de 30 cm. Articulațiile nu trebuie să se desprindă sub greutatea straturilor ulterioare, astfel că sunt lipite cu bandă rezistentă la umiditate. În unele cazuri, este permisă utilizarea masticului. Suprapunerea este, de asemenea, pe marginile carierei. În funcție de pământ, următorul pas este de a pune nisip sau piatră zdrobită pentru fundație. Dacă vorbim despre nisip sub o bază monolitară, atunci umplerea se face cu un strat incomplet imediat. Grosimea totală a pernei este împărțită în mai multe straturi. Ele sunt mai ușor de berbec, ceea ce va da efectul dorit. Dacă umpleți întregul volum dintr-o dată sub fundație, greutatea va fi distribuită incorect.

Simultan cu procesul de umplere a pernei, se pregătește sistemul de drenaj. Este necesar pentru îndepărtarea în timp util a excesului de umiditate din fundația monolit. Pentru ao face corect, este necesar să sapi un șanț de-a lungul perimetrului fundației monolitice. Adâncimea sa trebuie să fie astfel încât să se potrivească o țeavă de plastic, care va fi folosită ca canal de drenaj. Duzele separate în jurul fundației sunt combinate într-un circuit comun. În acest caz, trebuie respectată o înclinație generală pentru a devia apa în locul desemnat pentru aceasta. Spațiul din jurul conductei este umplut cu dărâmături, iar găurile sunt realizate în țeavă, astfel încât lichidul să poată curge liber în interior.

Grosimea așternutului de nisip poate fi diferită, dar nu mai mică de 20 cm. În timpul umplerii unei perne sub fundație, trebuie să monitorizați constant nivelul orizontal. Acest lucru va ajuta la câteva cârlige care vor fi înfundate în jurul perimetrului. Acestea trebuie să fie marcate de nivelul la care se va efectua umplerea. Următorul strat este așezat sub piatră zdrobită de fundație monolită. Stratul acestui material ar trebui să fie de la 15 cm. Va fi necesar să se depună eforturi suficiente pentru a se tampona și pentru a păstra nivelul orizontal. Piatra zdrobită va permite îndepărtarea umezelii din subsolul monolit într-un timp util, dacă este acolo.

Fundația va fi dificil de turnat fără cofraje. Prin urmare, de îndată ce se face nivelarea, elementele de cofraj sunt expuse la moloz. Acestea ar trebui să fie bine fixate, deoarece vor fi supuse unei presiuni laterale considerabile. În cazul izolării întregii structuri monolitice, foi de polistiren de o configurație specială sunt utilizate ca cofraje. Pentru a reduce șansele de obținere a umezelii pe baza de beton monolit, o membrană polimerică este așezată pe dărâmăturile de sub fundație. Scopul său este de a păstra uscarea fundației. Este așezat în același mod ca cel descris pentru primul strat de impermeabilizare sub fundație, sub forma unei plăci monolitice. În acest caz, membrana trebuie plasată sub fundația plăcii din partea dreaptă. Dacă acest lucru nu este verificat, umiditatea se va acumula sub o bază monolitară și nu se va scurge din acesta.

Următoarea este pregătirea soluției concrete, care va fi pusă sub fundația fundației. În acest caz, marca de ciment adecvată M100. Grosimea șapei primare este de maximum 7 cm, dar nu mai puțin de 5 cm. De îndată ce obține suficientă rezistență, puteți realiza hidroizolarea finală a fundației plăcii monolitice. Pentru a face acest lucru, întreaga suprafață a piciorului este pregătită cu un primer pe bază de mastic bitum. Acest lucru se face pentru a fixa suprafața, precum și pentru a crește proprietățile adezive cu material de impermeabilizare. După aceasta, primul strat de material web este prevăzut pentru fundație. Materialul utilizat este o foaie de bitum fără pulbere.

Partea inferioară a foii este încălzită și este rulată peste zona piciorului. Pentru a distribui bine hidroizolația sub fundație, este necesar să mergeți pe ea cu o rolă metalică. Următoarea coală se suprapune pe cea precedentă. Aceeași metodă este folosită pentru a al doilea strat de impermeabilizare. Este necesar să se observe compensarea pentru a bloca toate cusăturile stratului anterior de impermeabilizare. După finalizarea stratului final de impermeabilizare sub fundație, sub forma unei plăci monolitice, puteți efectua o izolare termică. De asemenea, poate fi plasat în mai multe straturi. În acest caz, cusăturile se suprapun, ca în cazul impermeabilizării.

Următorul pas va fi consolidarea. Gratarul sub fundația monolit poate fi asamblat direct pe zona viitoarei fundații. În același timp, este imposibil să utilizați mașina de sudură. Poate că este mai rapid și mai ușor, dar va exista tensiune în interiorul metalului, care poate duce mai târziu la distrugerea structurii de fundație monolitică. Cutia nu poate fi așezată direct pe izolație. Sub ea poți face căptușeală sub formă de cărămizi sau picioare metalice speciale. Ar trebui să se ridice cel puțin 5 cm. Regulile pentru selectarea diametrului barelor de învelire au fost discutate mai sus.

Înainte de turnarea betonului în viitoarea placă monolitară, se pun toate comunicațiile. Dacă vorbim de un sistem de încălzire prin pardoseală, conductele sunt fixate la cutia metalică a fundației. În acest sens, este important să rețineți că lungimea unui circuit nu trebuie să depășească 90 de metri. Imediat instalați nodurile colectoare, care combină toate conductele. Toți conductorii trebuie să fie sub presiune pentru a detecta o gaură dacă este cauzată o deteriorare în timpul turnării. În continuare, se examinează din nou cofrajul. Între elementele individuale nu ar trebui să existe lacune prin care apa ar putea lăsa soluția de beton.

Dacă un mixer nu este suficient, atunci livrarea de beton se realizează simultan de mai multe mașini. Soluția este turnată pe plasa de armare și este distribuită uniform pe întreg teritoriul. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza o pompă sau mop de lemn, care este mai plictisitor. Înainte de nivelare, prelucrarea suprafeței se face cu un vibrator. Scopul acestei proceduri este de a umple toate tipurile de goluri în care există aer. Apoi, puteți continua să aliniați regula și să ștergeți suprafața elicopterelor, care va etanșa suplimentar grosimea fundației monolitice. Video despre procesul de instalare al fundației monolitice este de mai jos.

Rezumat al

După cum puteți vedea, construcția fundației sub forma unei plăci monolitice necesită anumite abilități și cunoștințe. Dacă țineți cont de toate nuanțele care au fost date în acest articol, puteți obține succesul cu performanța independentă a muncii. Pentru ușurința muncii, este mai bine să angajezi câțiva asistenți care să permită distribuirea în timp util a betonului pe suprafață înainte de a se stabili. În timpul nivelare este necesar să se verifice în mod constant nivelul etajului viitor.