Cum sa faci un colorant pentru beton

Suntem obișnuiți să ne gândim că structurile concrete arată plictisitoare și plictisitoare, fără a atrage atenția asupra lor cu monotonie gri. Cu toate acestea, este din ce în ce mai posibil să se găsească obiecte care se disting printr-un aspect strălucitor, care are la bază aceeași soluție. Acest lucru a devenit posibil după ce vopseaua de beton a apărut în designul de arhitectură și construcții. Acum, granițele luminoase, pietrele de pavaj, grădinile de flori, grădinile de legume încântă diversitatea și frumusețea lor.

Procesul de sapa de ciment pentru pigmentare a devenit posibil datorita noilor tehnologii care au inceput sa produca beton colorat. Culoarea interacționează perfect cu suprafețele structurate, iar această combinație oferă un rezultat excelent. Mai mult, o astfel de procedură aparent complicată se poate face manual, obținându-vă un produs excelent.

Tipuri de pigmenți

Orice colorant, indiferent de locul în care este aplicat (metal, lemn, plastic, mortar de ciment), și din orice este produs, este o soluție gata făcută, care include un suport și un element pigment de colorare. În funcție de baza de vopsea sunt împărțite în:

 • alchid (alcool alb);
 • ulei (ulei de in);
 • nitro (acetonă sau solvent);
 • acrilic (bază de apă).

proprietăţi

De regulă, pigmenții sunt substanțe uscate sub formă de pulbere care nu se dizolvă în mediul acvatic, substanțe petroliere și solvenți după uscarea completă a suprafețelor tratate. Ei nu se tem de precipitații și de lumina directă a soarelui și pot fi folosiți la momentul pregătirii betonului cu propriile mâini.

Cum sunt produse

Vopselele pentru beton au origine organică și minerală. Conform metodei de producție, ele pot fi împărțite în naturale și artificiale. În primul caz, diferitele materiale sunt prelucrate, iar rezultatul este un colorant de origine naturală. Pigmenții artificiali sunt creați prin prelucrarea termică a materiilor prime minerale.

culoare

Pigmenții organici vin în aceste culori:

Componentele artificiale au următoarea formă:

 • oxid de crom;
 • vopsea de vopsea;
 • zinc verde;
 • umber;
 • alb (titan, plumb, zinc), etc.

Caracteristicile materialelor

Pe baza compoziției chimice a vopselei, este posibil să se judece caracteristicile sale, inclusiv rezistența la coroziune, chimicale și temperaturi ridicate.

structură

Tehnologia de producție modernă permite obținerea pigmenților care au o formă structurală diferită (emulsii, paste, microcapsule) și toate pot fi adăugate la soluție cu propriile mâini la momentul pregătirii. Alegerea materialului necesar va fi determinată de anumite cerințe și reguli, precum și de caracteristicile substratului care este procesat și de indicatorii climatici în care este localizat obiectul de vopsire.

expunerea la lumină

În cazul obiectelor în aer liber, cerințelor considerabile se acordă rezistența la lumină a vopselei: atunci când ajunge în soluție, trebuie să-și mențină umbra, în ciuda influenței ultravioletului. De regulă, pigmenții naturali, cu ajutorul cărora puteți obține beton colorat, au o rezistență ridicată la lumină, iar componentele sintetizate pot să se ardă în cele din urmă de pe soarele arzător.

Spre deosebire de vopselele colorate din plastic sau metal, compozițiile pentru suprafețele întărite pătrund adânc în structură, impregnând soluția. Gradul de colorare depinde în mod direct de tipul de purtător de pigmenți.

Un fel de substanță

Pentru a nu fi confundată cu alegerea materiei colorante, care va fi aplicată manual, este de dorit să aveți o idee despre cum un anumit pigment se comportă în condiții diferite și cât timp va dura fără o corecție suplimentară.

acid

Dintre toate uneltele prezentate, cele mai rezistente la abraziune și decolorare sunt considerate a fi un colorant rezistent la acizi pentru beton, deoarece pătrunde adânc în structura materialului înghețat. Gama de culori variază de la albastru-verde la negru. Un astfel de pigment poate fi aplicat în interiorul și în exteriorul clădirilor, atât pe construcții noi, cât și pe straturi vechi care necesită actualizare.

Acest tip de produs se aplică folosind un pulverizator cu presiune scăzută, un burete de vopsit sau o perie fără inserții metalice. După aplicarea vopselei, este necesară curățarea suprafeței pentru a neutraliza acidul și a elimina masele reziduale de construcție.

epoxid

Vopselele epoxidice nu sunt inferioare în fiabilitatea lor față de produsele acide. Ele rezistă perfect efectelor negative ale mediului extern și sunt utilizate în locuri cu manevrabilitate ridicată, ceea ce indică rezistența lor ridicată la abraziune.

Cel mai adesea, astfel de componente pot fi găsite ca o acoperire de podea în sălile de garaj, la stațiile de service, în spațiile din spate. Metoda de aplicare a vopselei epoxidice nu este deosebit de dificilă și implică utilizarea unei role sau a unei pensule.

acril

Agenții de colorare acrilici sunt utilizați în interior și în exterior. Ei nu se tem de schimbările de temperatură și de precipitații. Gama lor de culori este foarte diversă, astfel încât nu vor exista probleme cu alegerea. Bazele acrilice sunt aplicate pe suprafața șapei de beton folosind o rolă, burete, perie sau spray.

Vopselele latex care au o structură elastică și înfundă porii mici, neregularitățile și microfracturile din șapă vor fi cea mai bună soluție pentru munca exterioară.

Procesul de amestecare

Pentru a face betonul colorat acasă cu propriile mâini, în stadiul de amestecare, se adaugă pigmenți la soluție, care interacționează cu apa și îi dau culoarea dorită. Intensitatea umbră este guvernată de cantitatea de fonduri care este injectată în amestecul clădirii. În acest mod este posibil să se vopsească uniform toată masa. Există un avantaj incontestabil în această privință, deoarece, pe măsură ce suprafata se absoarbe, culoarea stratului de beton nu se va schimba.

Merită menționat faptul că această tehnologie mărește semnificativ costul amestecului de ciment, deoarece pentru a obține culori strălucitoare trebuie să adăugați o cantitate considerabilă de pigment scump la soluția pe care o veți pregăti cu propriile mâini.

Secvența de lucru

Pentru a obține culoarea dorită a betonului, trebuie să fie studiate cu atenție instrucțiunile de utilizare care sunt atașate la colorantul. Acesta arată proporțiile în care trebuie să adăugați pigment la soluție. În medie, pentru a obține beton ușor colorat, este necesar să se asigure un raport pigment-ciment de 1: 100, pentru o culoare medie de -2,5: 100, pentru o culoare intensivă - 4,5: 100. Pentru prepararea mortarului avem nevoie de:

 1. Ciment - 1 parte.
 2. Nisip - 2,5 părți.
 3. Pietriș fin - 3,5 părți.
 4. Apă - 1 parte.
 5. Dye - conform recomandărilor din pachet.

Înainte ca pigmentul să fie amestecat în soluție, acesta trebuie dizolvat într-o cantitate mică de apă. Colorantul rezultat este injectat lent în beton în procesul de amestecare, fără a opri procesul. Calitatea și uniformitatea colorării vor depinde de cât de corect va trece lotul.

Producători populare

Piața construcțiilor are o gamă largă de pigmenți colorați de la diferiți producători. Să ne familiarizăm cu cele mai populare branduri de instrumente de colorat. Cu ajutorul lor, puteți face o soluție multi-color cu propriile mâini și aplicați-o în amenajarea și decorarea parcelei de grădină.

Fepren (Republica Cehă)

Compania produce coloranți de înaltă calitate, care au nuanțe profunde și rezistență crescută la culoare. Ele sunt în contact excelent cu cimentul și sunt distribuite uniform în mortar.

Promindsa (Spania)

Liderul în producția de pigmenți de oxid de fier. Producția folosește o nouă tehnologie pentru șlefuirea materiilor prime, datorită căreia suprafața substanței active este acoperită în mod vizibil.

Yipin Pigmenți (China)

Grupul internațional produce produse de înaltă calitate și le exportă în întreaga lume. Pigmentele companiei concurează cu succes cu produse similare datorită unor indicatori de rezistență decentă și unui preț scăzut.

Dye pentru beton, cum se face și se utilizează corect

Proiectarea arhitecturală și de construcție, ca o modalitate de a implementa ideile concepute, a devenit recent norma la dispoziția oricărui om de pe stradă. În acest caz, realizarea obiectivului se realizează cu ajutorul noilor tehnologii de construcție. O astfel de soluție populară de construcție a tehnologiilor moderne include betonul colorat, care, împreună cu structurarea suprafeței, oferă un rezultat de neegalat.

Această metodă de decorare este folosită astăzi în toate tipurile de produse din beton, de la plăci de trotuar până la sculpturi din beton. De asemenea, trebuie remarcat faptul că această tendință se dezvoltă rapid, ceea ce afectează în mod semnificativ durabilitatea coloranților și impactul său pozitiv asupra calității betonului.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că vopselele pentru beton în masa totală sunt produse industrial, totuși metodele de vopsire folk își creează propriile tehnologii bazate pe chimia substanțelor utilizate în construcții.

Coloranții pentru amestecurile de beton sunt de obicei adăugați în timpul amestecării și pot fi, de asemenea, utilizați ca un material de vopsea pe suprafața produsului finit. Astfel de coloranți prin natura lor pot fi naturale (minerale: oxid de crom, mangan, etc.), precum și sintetice. De exemplu, oxidul de fier dă o culoare roșie, iar dioxidul de titan - alb.

Utilizarea colorantului în amestec de beton

Adăugarea de colorant la amestecul de beton oferă un rezultat mai fiabil și durabil datorită adâncimii de penetrare. De asemenea, chiar dacă în timp stratul superior de beton este frecat și uzat, atunci structura sa de culoare nu se schimbă.

În același timp, experții notă că costul de astfel de beton crește semnificativ în costurile de coloranți.

Această metodă este cel mai adesea utilizată pentru fabricarea plăcilor decorative de pavaj, precum și elemente de amenajare a zonelor exterioare ale gospodăriei.

De asemenea, această metodă este foarte eficientă atunci când se utilizează amestec de beton pentru turnarea suprafețelor mari (terenuri, curse, piste, etc.). La urma urmei, stratul lor decorativ nu se schimbă în timp, nu trebuie să tenteze sau să restabilească stratul decorativ.

Adâncimea de culoare este obținută utilizând raportul calculat al cantității de beton amestecat cu cantitatea de colorant. Modificarea concentrației vă permite să obțineți mai multe nuanțe de aceeași culoare

Vopsea penetrantă pe suprafețe din beton

Această metodă de vopsire a produselor din beton nu este diferită de cea obișnuită pentru vopsirea produselor. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că structura betonului, atunci când este întărită, păstrează proprietățile de absorbție a umezelii. Și această caracteristică este folosită pentru protecția suplimentară a suprafeței betonului, pentru pictura sa.

De fapt, pentru penetrarea betonului se folosesc baze profunde care penetrează în adâncimea betonului până la 5 milimetri. În același timp, colorarea concentrată a bazei de penetrare după aplicare modifică culoarea stratului superior de beton timp de mulți ani.

Această metodă de vopsire este foarte asemănătoare cu colorarea produselor din lemn cu impregnări, totuși, pentru structurile din beton, impregnările pe bază de apă nu sunt în întregime potrivite datorită nivelului insignifiant de penetrare și posibilă scurgere în timp.

Din acest motiv, trebuie să selectați cu atenție bazele care penetrează, care pot fi special concepute pentru acest scop, puteți lua de asemenea lacuri, impregnări pentru beton și baze pentru prepararea amestecurilor de vopsele ca bază.

Indicatorul principal al bazei este indicatorul penetrării impregnării în stratul de suprafață al betonului, precum și nivelul de leșiere și de schimbare a culorii sub influența mediului, sub formă de ploaie, zăpadă, gheață, vânt și soare.

Din acest motiv, experții recomandă utilizarea acestei metode de vopsire a produselor din beton în locuri cu o rată ridicată a sarcinii operaționale.

Pregătirea amestecului de beton cu vopsea

Pentru a asigura o colorare uniformă și profundă a produsului se obține prin adăugarea unui colorant în amestecul de beton. Cu toate acestea, acesta ar trebui adăugat în stadiul pregătirii sale.

De asemenea, experții recomandă distribuirea uniformă a vopselei pe bază, ceea ce poate reduce în mod semnificativ termenul limită pentru prepararea amestecului de beton colorat. Cu cât este mai atent această procedură, cu atât rezultatul este mai rapid. Indicatorul gradului de pregătire a amestecului este prezența unei culori uniforme, indiferent de locul în care se ia soluția pentru a evalua nivelul de colorare. Respectarea proporțiilor va asigura prepararea amestecului de beton cu același nivel de colorare de la frământare la frământare. În același timp, utilizarea irațională a colorantului nu numai că poate schimba culoarea finală a amestecului de beton, ci și mărește semnificativ costul preparării acestuia, deoarece astfel de coloranți sunt destul de scumpe.

Așa cum arată practica, calitatea amestecului de beton depinde de respectarea proporțiilor componentelor constitutive ale amestecului final:

 • - 1 măsură de ciment;
 • - 2,5 metri de nisip;
 • - 4 măsuri de pietriș (fine);
 • - 1,4 măsuri de apă;
 • - măsurarea vopselei (în funcție de volumul amestecului).

Efectul maxim de culoare atunci când se utilizează coloranți într-un amestec de beton este obținut dacă se utilizează nisip alb și / sau ciment pentru prepararea acestuia. Acest lucru reduce cantitatea de colorant utilizat pentru a obține umbra dorită. De asemenea, pentru a accelera prepararea amestecului și pentru a obține un aranjament uniform al substanței colorante, colorantul trebuie diluat în apă înainte de a se adăuga la amestecul de beton și se adaugă în stare lichidă.

Un alt secret mic de la practicienii care economisesc costurile pentru crearea de beton colorat. Puteți să încărcați mai întâi 2/3 din volumul produsului sau zonei și să adăugați 1/3 din stratul de beton colorat în partea de jos.

Vopsirea suprafeței produselor din beton

Salvați fondurile personale și faceți beton frumos colorat, folosind metoda de vopsire cu propriile mâini folosind vopsea pe bază de acid.

Această bază oferă rezistență la pătrunderea umezelii și, de asemenea, păstrează porozitatea necesară atunci când este expusă la aer.

De asemenea, această bază are o durată de funcționare de mai multe ori mai mare.

Desigur, puteți folosi vopsea gata, dar o puteți face și dumneavoastră.

Crearea colorantului de acid cloric se efectuează în conformitate cu proporțiile:

 1. - 0,25 l de clorură de calciu;
 2. - 0,5 kg de vopsea uscată colorată (var);
 3. - 7 litri de apă;
 4. - 1,1-1,2 puf de var;
 5. - 20-30 grame de săpun de rufe pentru 10 litri de vopsea.

Răsfoim în 5 l de puf de apă de var. Se amestecă vopseaua uscată într-o cantitate mică de apă, adăugând treptat apă, aducându-i volumul total la 1 l. Clorura de calciu se adaugă la amestec. Într-o altă fel de mâncare în apă caldă, facem o soluție de săpun. După aceea, soluțiile preparate sunt amestecate și trecute printr-un filtru de tifon, astfel încât compoziția finală să nu aibă granule sau bulgări.

Pentru a lucra la vopsirea betonului, trebuie să-l curățați mai întâi de murdărie și praf și să-l degresați.

Betonul este pătat cu un pulverizator, cu roller sau cu o perie de vopsea într-unul sau două straturi, permițând fiecărui strat să se usuce timp de cel puțin 6 ore. În acest timp, în stratul superior de beton are loc reacția chimică necesară a acțiunii straturilor.

La sfârșitul procesului de uscare, suprafața vopsită este spălată cu apă rece și uscată cu un burete. Uscarea completă a suprafeței reprezintă o nuanță reală de culoare, care poate fi mai saturată prin repetarea procedurii de vopsire a suprafeței.

Esența procesului de vopsire este reacțiile chimice ale componentelor vopselei în legătură cu componentele din beton. Din acest motiv, trebuie să respectați regulile de siguranță personală și să folosiți echipament de protecție (mănuși, salopetă și ochelari de protecție).

Această metodă de vopsire nu numai că rezolvă problemele de proiectare, ci și o modalitate suplimentară de a proteja betonul împotriva pătrunderii umidității.

Cum să pictezi un amestec de beton acasă?

Uneori, pentru a realiza ideile arhitecturale, trebuie să pictați amestecul de beton într-o anumită culoare. Acest lucru este adecvat, de exemplu, atunci când se creează plăci de pavaj sau alte materiale din beton.

Astăzi, producătorii au făcut progrese semnificative în privința acestor probleme. Vom analiza modul în care se dă culoarea dorită amestecului de beton folosind diferite coloranți. Cel mai bine este să folosiți vopsele de producție industrială, dar este posibil să folosiți amestecuri de uz casnic dacă există substanțele chimice necesare în construcții.

Adăugați vopsea atunci când amestecați amestecul și apoi puteți picta lucrările finite de beton. Este mai bine să utilizați prima metodă din cauza profunzimii penetrării, deși va costa mai mult din cauza costurilor de colorare mai scumpe.

Există coloranți naturali, și există sintetice, fiecare tip care oferă o nuanță de culoare diferită. Primele sunt coloranții minerali, de exemplu oxid de crom sau mangan. Și la al doilea pot fi atribuite oxid de fier, care dă o culoare cărămizie sau dioxid de titan de nuante albe.

Pentru a asigura vopsirea unei suprafețe mari și penetrarea profundă în beton, este necesar să se introducă un colorant imediat după amestecare. Se amestecă bine în amestec și se păstrează proporțiile. Dacă nu raportați sau nu schimbați cantitatea de vopsea - veți obține o culoare complet diferită.

Este mai bine să cumpărați vopsea în magazin, deoarece la domiciliu este extrem de dificil să le faci singur. Luăm 1 parte din ciment. Există 2,5 părți de nisip și 4 părți de pietriș mic pe acesta. La aceasta se adaugă 1 parte a colorantului și 1,5 părți apă.

Dacă doriți ca culoarea să fie cea mai apropiată de cea dorită, luați nisip alb curat. Acest lucru va reduce, de asemenea, costul colorantului, deoarece va avea nevoie de mai puțin.

Cel mai bine este diluarea vopselei în apă și adăugarea acesteia la amestecul de beton diluat și lichid.

Puteți picta o structură de beton gata făcută cu mâinile tale. Pentru a face acest lucru, luați coloranți pe bază de acid cloric. Astfel de vopsea va permite betonului să intre în contact cu aerul, dar va proteja de umiditate.

Dar dacă ați vrut deja să faceți singur vopseaua, să vedem cum să procedăm.

Pentru a face o vopsea, luați 5 litri de apă și 1,1-1,2 puf de var și amestecați. Luați o jumătate de kilogram de vopsea colorată uscată, puteți calcar și adăugați treptat un litru de apă, amestecând. Se adaugă la acest amestec o clorură de colorant de sfert de litru. În al treilea fel de mâncare trebuie să faceți o soluție de apă cu săpun și 30 de grame. săpun de rufe obișnuit pentru fiecare 10 l. vopsea. Apoi amestecați totul și treceți prin tifon.

Ciment mortar de ciment

Toată lumea este obișnuită cu faptul că de obicei betonul are o culoare cenușie. Doar câțiva încearcă să o picteze, dar cel care a pictat suprafața de beton cel puțin o dată știe cât de greu este să atingă saturația și durabilitatea culorilor.

Este posibil să pictați podeaua din beton cu ajutorul coloranților pigmentați adăugați la soluția de beton.

Există o opțiune mult mai avantajoasă: vopsirea mortarului de ciment în stadiul de amestecare.

În acest scop, la soluție se adaugă un pigment de colorare care trebuie să îndeplinească anumite cerințe:

 • nu se dizolvă în apă;
 • să fie rezistent la decolorare;
 • să fie rezistent la alcaline.

Prin amestecarea pigmenților de diferite culori, puteți obține culoarea dorită, unică și luminată. Această metodă este folosită pentru colorarea pavajului, a pavajelor, a produselor din beton - tot ce este făcut din mortarul de ciment.

Schema de culoare a soluției.

Pigmenții sunt vopsele speciale pe bază de pulbere care se adaugă atunci când cimentul este amestecat, saturându-l cu silicați și aluminați. Pigmentul acționează ca permanganatul de potasiu obișnuit, iar concentrația în soluție este proporțională cu culoarea dorită. În funcție de ce se diluează pigmentul, obțineți o soluție gata de diferite tipuri: alchid (pe bază de alcool alb), ulei (pe bază de ulei de uscare), acrilic (pe bază de apă) și nitro (pe bază de solvenți și acetoni).

Pigmenții pentru colorarea mortarului de ciment pot fi organici și minerali. Prin tipul de chitanță, ele sunt împărțite în naturale și artificiale. În mod fundamental, aceste două tipuri nu diferă, ca în primul exemplu de realizare, iar în al doilea, se utilizează oxizi metalici. Oxizii naturali sunt exploatați în cariere prin metoda minereului și artificiale (sau sintetice) - în industria siderurgică prin prelucrarea chimică a materiilor prime. Astăzi, piața oferă o gamă largă de coloranți pentru ciment sub diverse forme: pulberi uscate, microcapsule, emulsii sau concentrate de pastă. Este important să nu faceți o greșeală atunci când alegeți, deoarece în diferite cazuri este posibil să pictați soluția cu diferite substanțe. Este mai bine să se decidă în prealabil cu privire la rezultatul final dorit al colorării, cu tipul de diluție a colorantului. Soluția după adăugarea pigmentului este utilizată, ca și soluția obișnuită.

Soluție colorantă

Schema de clasificare a acidului.

Pigmenții sunt înzestrați cu un număr de caracteristici care determină rezistența lor la coroziune, decolorare și ultraviolete.

 • "Acoperire" - capacitatea pigmentului de a bloca soluția, culoarea sa;
 • dispersia sau finețea măcinării este o proprietate foarte importantă a oricărui pigment. Particulele mai mici suprapun mai fidel culoarea suprafeței vopsite;
 • rezistența la lumină - capacitatea suprafeței pictate să nu se estompeze la soare. Unele tipuri de pigmenți sintetizați sub influența razelor soarelui devin decolorate, dar aproape toate culorile naturale păstrează o saturație a culorii;
 • absorbția de ulei determină capacitatea de a menține o anumită cantitate de ulei pe suprafață. Este mai economic să cumpărați pigmenți cu un indicator scăzut de absorbție a uleiului;
 • rezistența la alcalii - un indicator care determină rezistența pigmentului la amestecul de ciment. Aproape toți pigmenții, naturali și artificiali, rezistenți la alcalii.

Unul dintre cele mai utilizate tipuri de pigmenți este pigmentul oxid de fier (sau oxid de fier). Se remarcă printr-o bună capacitate de acoperire, rezistență la efectele sărurilor și alcalinilor. Pigmenții de oxid de fier sunt utilizați pretutindeni: pentru producția de plăci de trotuar colorate, plăci de ciment, materiale de finisaj decorative, amestecuri de clădiri uscate.

Ciment mortar

Schema de dozare a pigmentului.

Orice tip de ciment este potrivit pentru pictura, dar există unele nuanțe:

 • culoarea cimentului uscat afectează rezultatul final. Astfel, cimentul Portland gri induce culorile, le face "murdare", iar saturarea betonului în viitor este mult redusă. Dacă doriți nuante luminoase colorate, este mai bine să luați ciment alb;
 • când se adaugă pigment la ciment alb, sunt pictate numai pietre de ciment. În timp, sub influența factorilor externi, stratul subțire de acoperire este șters și culoarea se schimbă ușor. Pentru a evita acest lucru, trebuie să alegeți culoarea pigmentului, aproape de culoarea pietrei de ciment;
 • Este întotdeauna mai bine să faceți un lot de testare. Adesea se întâmplă ca adăugarea excesivă de pigmenți la o soluție să ducă la ruperea și crăparea structurii turnate. Acest lucru se datorează faptului că pigmentul absoarbe umezeala, înlăturând astfel silicatul de ciment, ceea ce duce la o hidratare defectuoasă. Pentru a evita acest lucru, plastifianții și aditivii care rețin apă sunt adăugați la mortarul de ciment împreună cu pigmentul.

Produsele fabricate din mortar de ciment colorat nu necesită o nuanță constantă și o reînnoire a suprafeței. Chiar și după ștergerea stratului superior, culoarea nu se schimbă. Singurul dezavantaj al acestei metode este costul ridicat, deoarece trebuie adăugată o mulțime de coloranți pentru a conferi o culoare saturată. Dar, cu producția independentă de pietre de pavaj și bordură pentru o mică pasarelă în țară, suma va fi relativ mică, în plus, o astfel de țiglă va satisface toate ideile tale.

Mortarul de ciment poate fi vopsit nu numai cu pigmenți, ci și cu vopsele lichide pentru vopsirea betonului (un pigment pe bază de apă pe bază de acid). Pentru a face cât mai eficientă colorarea, pigmentul este adesea zdrobit până la 1/100 din diametrul unei particule de ciment portland.

Schema de colorare a materialelor de ciment.

Pigmenții sintetici din oxidul de fer care sunt economici și siguri. De obicei, acestea au patru culori de bază: negru, galben și două roșu (unul cu o nuanță galbenă, cealaltă cu albastru). Pentru a obține verde, se utilizează oxid de crom, iar pentru albastru se utilizează cobalt. Obțineți o mare varietate de nuanțe prin amestecare.

Este important să se înțeleagă că culoarea cimentului este influențată de alți factori: eroziunea cimentului, poluarea, textura suprafeței, raportul dintre apă și ciment atunci când este frământat, culoarea tuturor componentelor mortarului. Nu uitați că cimentul pictat - acesta este cimentul obișnuit, iar el, de asemenea, în timp, crește vechi și devine galben.

Noile tehnologii

Schema de culori a indicatorilor.

Una dintre metodele de lucru cu amestecuri uscate este utilizarea de substanțe chimice pentru a macina betonul. Aceste substanțe intră într-o reacție chimică cu componentele suspensiei de ciment și contribuie la crearea de culori unice care nu se îndepărtează și nu își pierd strălucirea. Deci, puteți simula o piatră sau un granit glazurat.

Puteți utiliza metoda de gravare pe beton colorat. Astfel, coloranții acide interacționează cu dioxidul de calciu în betonul deja congelat, creând compuși insolubili complexi care devin o componentă constantă a cimentului. Acidul expune stratul superior de coloranți de beton și acid, ajungând la limita liberă. Apoi vine reacția, care durează până la două zile. Această culoare oferă nuanțe diferite de numai trei culori: maro, albastru-verde sau negru.

Lista denumirilor pigmenților obișnuiți cu rezistență la alcalii: lampă neagră, cinabru, mumie, ocru, umber, ultramarin, visiniu, pigment de lămâie, oxid de crom, roșu de fier, pigmenți portocalii și stacojiu.

Atunci când cumpărăm coloranți, este important să nu conțină metale grele cum ar fi plumbul și zincul. Ele afectează negativ soluția, este confiscată prost.

Schema de pigmenți pentru vopsirea betonului.

Când se construiesc pigmenți în mortar de ciment, merită să ne amintim că ele diferă foarte mult în absorbția lor de umiditate. Pigmentul poate absorbi în sine de la 20% la 100% apă din masa proprie. De exemplu, oxidul roșu de fier absoarbe 25 de părți de apă, iar 50 se transformă într-o masă de cerneală groasă, iar atunci când este diluat cu oxid de fier galben, apa poate fi necesară de 3 ori mai mult. Astfel, atunci când se diluează cimentul cu apă și se adaugă pigmentul, este necesar să se schimbe proporțiile oarecum, luând în considerare instrucțiunile de pe ambalajul colorantului. Absorbția de apă este mai mică dacă pigmentul are particule mari, densitate mare și greutate specifică. Atunci când se amestecă coloranți pentru a obține orice umbrire, este important să se aleagă pigmenți de aproximativ aceeași măcinare cu particule de dimensiune egală.

Dozajul colorantului este ales pe baza volumului de ciment și a greutății specifice a cimentului din acesta.

Metode de colorare

 • soluția este colorată cu un singur colorant din care se realizează ulterior betonul;
 • Turnarea în forme separate ale soluției, diferite de culoare, nuanțe de aceeași culoare;
 • pentru producerea de beton "sub piatră naturală", formele speciale de poliuretan sunt umplute cu soluții slabe amestecate de două sau mai multe culori (nuanțe de aceeași culoare). De asemenea, sunt venele;
 • aplicând coloranți uscați sau lichizi pe suprafața frontală a formei, înainte de a turna o soluție în ea.

Schema de pigmenți pentru colorare.

Este foarte natural să se reproducă culoarea "sub piatră naturală" amestecând metodele de colorare.

Selectarea culorii pigmentului:

 • alb - dioxid de titan;
 • roșu - oxid roșu de fier;
 • galben-galben de oxid de fier;
 • verde - oxid de crom verde;
 • negru - oxid negru de fier.

Aceasta nu este întreaga listă de coloranți, dar restul poate fi inutil de costisitor sau calitatea lor poate fi scăzută. De exemplu, soluția poate fi vopsită în nuanțe verzi și albastre cu pigment ftalocianină, dar este extrem de instabilă la culoarea însorită și este spălată rapid cu apă. Pentru culoarea originală pentru o lungă perioadă de timp nu a pierdut aspectul său original, este mai bine să utilizați oxid de crom, deși este mai scump.

Cimentul neagră este vopsit cu negru de fum obișnuit, care este vândut în magazine în formă purificată. Oferă o culoare mai strălucitoare și mai saturată, dar este de origine organică, care, sub anumiți factori (sub influența umidității) nu este atât de fiabilă.

Adăugarea de plastifianți la soluție poate fi argumentată pentru o lungă perioadă de timp. Pe de o parte, utilizarea lor mărește rezistența și fiabilitatea coloranților și, pe de altă parte, duce la formarea plăcii pe suprafață și la fisurarea acesteia.

Prețul coloranților variază foarte mult: totul depinde de țara de origine, de magazin și de unele detalii. Dioxidul de dioxid de titan și dioxidul de crom costă o jumătate și chiar jumătate din cantitatea de coloranți. Pachetul este de obicei de 25 kg și diluat de la 2 la 6 kg la 100 kg de ciment.

Unele recomandări

 1. Înainte de reproducere, toți pigmenții trebuie să fie cernute prin tifon sau sită. Soluția este, de asemenea, de dorit să se filtreze.
 2. Unii pigmenți unul cu celălalt nu pot fi diluați.
 3. Oase arse, oxid de fier, oxid cromat, mumie, umber pot fi amestecate cu orice vopsea.
 4. Pigmentul se adaugă la soluție până când culoarea încetează să devină mai intensă, adăugarea ulterioară este lipsită de sens (de obicei se obține între 3 și 6% în greutate ciment) și poate duce, de asemenea, la pierderea caracteristicilor importante ale suspensiei de ciment, cum ar fi rezistența. Acest lucru poate să apară atunci când depășește 10% din colorant din greutatea soluției.

Foarte frumos este efectul de pardoseală mortar pentru cărămizi. Amestecurile de zidărie contrastează cu culoarea cărămizilor, ceea ce duce la o percepție îmbunătățită a zidăriei. Această versiune de aplicare a soluției pictate este ideală pentru a fi montată în interiorul și în exteriorul casei. În acest caz, cusăturile albe sunt potrivite pentru cărămizi de silicat gri (cuart) și negru și întunecat (oxizi de fier negru și brun) pentru roșu.

Coloranți și pigmenți pentru vopsirea betonului, a cimentului și a zidăriei

Cel mai adesea, structurile din beton au o culoare cenușie gri. Acest lucru se datorează faptului că materialul însuși are doar o astfel de atingere. Dar acum există tehnologii pentru tintarea mortarului de ciment sau pictarea suprafeței produselor finite. Dye pentru beton vă permite să modificați aspectul clădirilor și al altor structuri, astfel încât metodele de vopsire sunt utilizate pe scară largă în construcții.

Coloranți pentru beton

Kohler pentru beton poate avea o structură diferită, au proprietăți diferite. În orice caz, scopul său principal este să picteze soluția de ciment pentru a-i da proprietăți estetice mai expresive.

Concreteul colorat este o modalitate de a aduce diversitatea în peisajul urban, de a decora în mod unic parcela dacha sau curtea unei case. Tehnicile de vopsire sunt populare în producția de plăci de trotuar, bordură, diferite produse din beton, în amestecarea zidăriei de mortar pentru pereți.

Utilizarea colorantului în amestec de beton

Introducerea vopselei în amestecul de beton conferă produsului finit un aspect original. Datorită adâncimii mari de penetrare, compoziția de colorare nu se uzează, nu se uzează mult timp. Chiar și cu o anumită structură a suprafeței de ardere a compoziției nu se schimbă. Experții indică doar costul ridicat al muncii cu utilizarea betonului pictat. Cu toate acestea, componentele de nuanțare sunt adesea adăugate soluțiilor pentru turnarea șenilelor, intrărilor, terenurilor, pardoselilor și altor suprafețe mari.

Pigment - ce este

Pigmentul pentru beton este un aditiv sub formă de pulbere uscată introdus într-un amestec de beton sau aplicat pe o bază uscată pentru a conferi culoarea dorită. Compoziția pigmentului este, de asemenea, utilizată uneori pentru vopsirea soluției fixate - aceasta contribuie la reducerea consumului de fonduri. Pigmenții după adăugarea de solvenți, agenți de fixare și uscare ulterioară devin rezistenți la acțiunea factorilor nocivi.

Tipuri de pigmenți

În conformitate cu metoda de obținere a pigmenților pulbere sunt artificiale și naturale (naturale). Prin origine ele sunt clasificate în organice și minerale. De asemenea, pigmenții diferă în ceea ce privește rezistența la căldură, rezistența la acțiunea chimică și culoarea.

Pigmentele sunt de tipul:

 1. Natural. Sunt obținute prin strivirea varului, caolinului, cretei, ocrului, peroxidului de mangan.
 2. Artificială. Pentru a obține mineralele și pietrele sunt supuse unui tratament termic. Reprezentanți - negru de fum, umiditate arsă, titan alb, azur, oxid de crom.
 3. Metal. Metalele (bronzul de aur, praful de zinc, oxidul de titan, praful de oxid de fier, pulberea de aluminiu) sunt utilizate pentru fabricarea lor.
 4. Acid. Preparate pe bază de acizi diferiți, rezultă pigmenți de culoare albastră, verde, negru și maro.

Proprietăți ale pigmentului

Toți pigmenții trebuie să aibă o serie de proprietăți și într-o măsură suficientă. În caz contrar, nu are sens să pictezi betonul sau produsul finit - suprafața își va pierde rapid luciul. Iată principalele calități ale coloranților:

 • opacitate - instrumentul trebuie să se suprapună complet tonului alb sau gri al materialului de bază;
 • absorbție scăzută a uleiului - acest indicator nu trebuie să fie mai mare de 40-100 de unități, depinde de perioada de retenție a culorii soluției terminate;
 • rezistență la coroziune, alcalii, radiații ultraviolete, schimbări de temperatură - astfel de proprietăți vor prelungi serios viața produselor;
 • dispersiile - formulări în pulbere ar trebui să fie bine distribuite în amestecul finit, în ciuda stării uscate.

Cum se fac pigmenții - metode

În condițiile industriale, pigmenții sunt produși din substanțe minerale sau organice, îmbogățind cu diverse aditivi artificiali. Pentru a salva unii fac pigmenți cu mâinile lor. Dar trebuie să vă gândiți că realizarea unei astfel de vopsele în sine nu este ușoară, este mai bine să cumpărați compoziția în formă finită. Dacă încălcați dozajul, puteți crea o culoare greșită sau chiar puteți strica soluția.

culoare

Din culoarea cimentului depinde de rezultatul final al picturii. În cazul în care materialul este gri, soluția se va dovedi, de asemenea, gri, cenușie. Pentru culori sigure și saturate trebuie să cumpărați ciment alb. Preamestecați o cantitate mică de soluție, adăugați un pic pigment pentru a obține umbra dorită. În viitor, respectați cu strictețe proporțiile calculate, acest lucru va permite uniformizarea designului în ton.

Culorile pigmenților sunt adesea limitate la gama de bază - roșu, albastru, galben, negru, verde. Este destul de posibil să faceți combinațiile lor, pentru a obține nuanțe violet, portocaliu și alte secundare secundare. Pentru a crea o soluție albă, luați cimentul original Portland alb, injectați aceeași umplutură de culoare. Pentru o clarificare a cimentului gri se poate aplica dioxid de titan.

Alți factori afectează, de asemenea, culoarea produsului finit:

 1. Hue nisip și alți aditivi. Merită folosită numai piatră ușoară zdrobită sau nisip transparent de cuarț - îmbunătățesc luminozitatea pigmenților.
 2. Raportul apă-ciment. Cu cât este introdusă mai multă apă, cu atât mai luminos va fi mortarul original de ciment.
 3. Temperatura de întărire a betonului. La temperaturi ambiante superioare, cristalele care se formează în timpul procesului de solidificare a amestecului sunt mai mici. Prin urmare, lumina este mai difuză și soluția pare mai ușoară.
 4. Procentajul de pigmentare în greutate de ciment. Valoarea maximă admisibilă de culoare din soluție este de 8-10%. Pentru compozițiile cu coloranți puternici, 5% sunt suficiente. În plus, diferența de culoare va fi nesemnificativă, însă proprietățile betonului în sine se schimbă și mai rău. Există, de asemenea, recomandări privind cantitatea de pigment în funcție de culoare: culori pastelate - 1-3%, nuanțe de intensitate medie - 3-4%, culori saturate - 4-6% sau mai mult.
 5. Producator. Producătorii diferiți de compoziții de coloranți variază în funcție de calitatea pigmenților, care trebuie luați în considerare la cumpărare.
 6. Timpul. Restul culorii va depinde de timpul de funcționare al produsului. Astfel, pigmenții de oxid, chiar și după o lungă perioadă de timp, își păstrează umbra. Și totuși, cea mai mare parte a culorii Kohler se estompează puțin din cauza proceselor chimice în curs de desfășurare. Pe produse formate eflorescente - pete de var.

Caracteristicile materialelor

Principiul pigmentului pulbere se bazează pe absorbția luminii și reflectarea razelor sale specifice. Din acest motiv vedem nuanta designului finit.

Majoritatea pigmenților sunt ecologici, pot fi utilizați în decorarea spațiilor rezidențiale. În ceea ce privește caracteristicile fizico-chimice, menționăm principalele caracteristici:

 • sită cu o dimensiune a ochiurilor de plasă de 45 μm - 0,05-2,5%;
 • pH-3-8;
 • proporția de săruri solubile în apă este de 0,4-0,8%.

Toate formulările înainte de a intra pe piața verificării eșantioanelor de referință. Producătorii garantează calitatea produselor lor.

Structura materialului

Majoritatea pigmenților au o consistență uscată. Mult mai des, culorile sunt realizate sub formă de lichide, emulsii, paste, microcapsule. Este mai ieftin să aplicați pulberi uscate.

expunerea la lumină

Pigmenții au rezistență la lumină. Aceasta este capacitatea colorantului de a păstra umbra sub influența radiației ultraviolete. Majoritatea pigmentilor naturali au o mare rezistenta la lumina.

Tipuri de coloranți

Este posibil să se coloreze betonul cu ajutorul diferitelor tipuri de coloranți, care sunt realizate pe bază de pigmenți. Este important ca schema de culori să aibă o adâncime bună de penetrare și o calitate adecvată a fixării.

Acid Coloranți

Considerată cea mai persistentă și cea mai comună în construcții. Astfel de instrumente sunt sigure pentru oameni, ecologice. Ei pictează soluția sau structura finită ca urmare a unei reacții chimice. Schema de culori include, de obicei, 8 tonuri standard care sunt ușor de amestecat unul cu celălalt.

Lacuri acrilice

Coloranții de acest tip sunt strălucitori și rezistenți. Ele sunt folosite mai des pentru a produce beton colorat pentru turnarea podelei, aplicarea pe pereți, în zidărie. Nuantele pregătite sunt vândute în magazinele de hardware. Acrilicul nu este dăunător pentru oameni, poate fi lucrat în spații închise. Pentru aplicarea vopselei pe betonul finit folosit perii, role, pulverizatoare. De obicei, efectuați cel puțin două straturi de colorare.

Coloranți uscați

Astfel de scheme de culori sunt reprezentate de o mare varietate de pigmenți de bază și deja amestecați (ocru, alb, umber și altele). Pigmenții uscați sunt mai ieftini decât alții, deci sunt foarte populare în viața de zi cu zi. Mijlocul rezistă temperaturilor extreme, acțiunii soarelui și a precipitațiilor. Înainte de aplicare este important să se asigure că suprafața de beton este vopsită pentru prima dată.

Aditivi coloranți pentru beton

Astfel de culori sunt introduse în ciment în stadiul de amestecare a soluției. Sunt lichide, pulbere sau pastă. Culorile pastelate și nuanțele luminoase predomină. Coloranții nu se tem de efectul ploii și al luminii solare, durata lor de viață nu este mai mică decât cea a structurii betonului în sine.

Efectuați o colorare fă-o singur

Pentru a vă mulțumi rezultatul, trebuie să alegeți numai ciment de înaltă calitate cu cea mai ușoară culoare inițială. Este ușor să pictezi și coloranți de casă.

Rețeta de fabricare a pigmentului:

 • 0,2 litri de clorură de calciu;
 • 7 litri de apă;
 • 30 g de săpun;
 • 0,5 kg de vopsea de var uscată în orice umbră;
 • 1,5 litri de puf de var hidratat.

Mai întâi trebuie să diluați var în apă, apoi adăugați clorură de calciu și vopsea. Separat, se taie săpunul pe grătar, se dizolvă într-o cantitate mică de apă, intră în soluția generală. Stropiți agentul pentru a obține un lichid omogen. Rezultă aproximativ 10 litri de vopsea finită, care poate fi injectată direct în beton.

Pregătirea amestecului de beton cu vopsea

Pentru ca cimentul să fie bine colorat, este necesar să se distribuie uniform colorantul rezultat peste acesta. Pentru a face acest lucru, trebuie să adăugați vopsea soluției care tocmai a fost pregătită, înainte de a începe chiar să se îngroațească puțin. Amestecarea trebuie făcută cu un mixer de beton sau un mixer - manual procesul va fi întârziat și efectul poate fi mai rău. De îndată ce masa încetează să strălucească dungi de vopsea, o puteți folosi în scopul propus.

Este important să se respecte cu strictețe proporțiile de adăugare a colorantului la beton. În cazul în care raportul este întrerupt, designul final va pierde puterea, va crack rapid. Se recomandă preamestecarea și umplerea unei mici părți din material pentru a se asigura că este adecvată. Pentru a îmbunătăți aderența și rezistența, pot fi introduse în masă prevenirea fisurilor, plastifianții și aditivii care mențin umiditatea.

Procesul de vopsire a betonului se realizează după cum urmează:

 • înainte de a începe un rezervor mare este pregătit;
 • amestecați componentele uscate ale soluției;
 • apă și colorant se adaugă dacă este o substanță lichidă;
 • se amestecă bine masa.

În fabricarea soluției se adaugă nu numai ciment și pigmenți, ci și adezivi, aditivi adezivi, dacă sunt concepuți de tehnologie. De obicei, pentru a crea un amestec, se iau 2,5 părți nisip, 1 parte ciment, 4 părți pietriș, ¼ părți apă, 2 părți pigment. După întărire, în funcție de tipul pigmentului, este posibilă imitarea unei pietre naturale, a unei suprafețe învechite sau umplerea unui amestec colorat obișnuit.

Pictura betonului congelat

Această metodă este folosită în construcții, precum și practicată pe scară largă de profesioniști. Înainte de lucru, este important să pregătiți suprafața deja înghețată. Se spală sau se îndepărtează murdăria, praful, metoda "uscată", degresată cu un solvent. Apoi, baza este uscată cu un uscător de păr sau spray. Pentru pictura, sunt necesare următoarele instrumente și dispozitive:

 • haine de lucru, ochelari, mănuși;
 • bandă de mascare;
 • perie sau cilindru;
 • tava de vopsea.

Purtarea de îmbrăcăminte de protecție nu trebuie trecută cu vederea, mai ales când se utilizează cerneluri pe bază de acid. Colorarea se face manual, dar pentru suprafețe mari este mai bine să folosiți un pistol de pulverizare. Anterior, toate zonele de contact care nu vor fi expuse la culoare sunt lipite cu bandă adezivă. Se aplică un strat, lăsat să se usuce timp de cel puțin 6 ore. Apoi puteți aplica un al doilea strat de vopsea, dând acoperirea să se usuce complet (zi). În acest timp, se va produce o reacție chimică, iar suprafața betonului se va transforma în culoarea dorită.

La sfârșitul lucrării trebuie să spălați betonul cu apă rece, ștergeți cu o cârpă sau burete. Deoarece uscarea va fi vizibilă într-o nuanță reală. Poate fi adusă mai adânc atunci când se aplică topuri speciale, care, în plus, dau strălucire și fixează vopseaua, făcând-o mai rezistentă. De obicei, până la 0,3 kg de vopsea pe strat se consumă pe metru pătrat de suprafață, dar uneori această cifră este mai mare.

Un rezultat mai bun este obținut atunci când se utilizează compoziții cu pătrundere adâncă (până la 5 mm). Aceste unelte au capacitatea de a proteja suplimentar betonul de factori dăunători. Nota corespunzătoare privind penetrarea petelor este întotdeauna pe ambalajul materialului, deci trebuie să citiți cu atenție informațiile înainte de a le achiziționa.

Producători populare

Magazinele au adesea pigmenți din uzina Nordix, de exemplu, negru H-722, maro H-663 și altele. De asemenea, vopselele companiei MAPEI sunt vândute pretutindeni - sunt potrivite pentru beton și fațade, sunt de înaltă calitate, au o paletă bogată de nuanțe. Vopselele liniei de vopsea MAPEI Elastocolor Paint asigură protecția împotriva căderilor de temperatură, nu sparg, nu ascund defectele minore. De asemenea, o bună calitate se distinge prin produsele firmelor NPP GTS, Zinsser, TeoKhim.

Coloranți pentru mortar

Nu cu mult timp în urmă, nu existau cerințe speciale pentru aspectul caselor și al altor produse din beton armat. Acum, pigmentarea betonului este o componentă indispensabilă a tehnologiei pentru producerea unei game uriașe de produse pentru lucrări de construcție și finisare. Prin urmare, deja în stadiul de producție a soluției, se adaugă pigmenți gata preparați, care conferă nuanțe frumoase.

Caracteristicile aditivilor pentru amestecul de lucru

Vopsele diluate cu solvenți. În acest scop, puteți aplica următoarele substanțe - alcool alb, acetonă, pentru culorile acrilice - apă. Proprietățile importante ale pigmenților sunt:

 • dimensiunea fracției - cu cât este mai mică particula, cu atât este mai bine rezultatul de colorare și, de asemenea, cu cât este mai eficientă capacitatea de a bloca nuanța cenușie a bazei;
 • rezistența la acțiunea luminii - aditivii speciali din compoziție prelungesc durata de viață a vopselei, nu-i permit să se estompeze rapid la soare;
 • imposibilitatea de a fi impregnate cu apă și uleiuri.

Vopselele uscate (pulbere) pentru soluție au o excelentă capacitate de colorare și o distribuție optimă a dimensiunii particulelor. Majoritatea pigmenților sunt rezistenți la căldură, rezistă la temperaturi mai mari de +500 grade, practic nu reacționează la efectele atmosferice. Ele sunt utilizate pentru prepararea diferitelor tipuri de soluții de beton, precum și pentru colorarea betonului obișnuit și a mozaicului. Pigmenții sunt introduși în faza de amestecare a amestecului sau se întind pe beton proaspăt (frecat cu o spatulă).

Pigmenții lichizi sunt utilizați pentru o colorare intensă, uniformă și conferă structura unei pietre artificiale. Ele sunt, de asemenea, UV, rezistente la intemperii, prețul lor este mult mai mare, dar gama de culori este mai bogată.

Avantajele și dezavantajele compoziției colorate

Utilizarea pigmenților în cursul amestecării soluției este considerată printre profesioniști ca fiind preferabilă, deoarece toată masa este colorată. Chiar și tăierea betonului congelat nu va cauza cenzuri, deoarece toate detaliile vor părea uniforme în culoare. Cu abraziunea suprafeței, culoarea generală nu se va schimba, ceea ce reprezintă un plus imens.

Iată celelalte avantaje ale compusului colorat pe bază de ciment:

 • oferind un aspect decorativ original;
 • gamă largă de nuanțe;
 • posibilitatea de a traduce ideile de design;
 • reducerea costului căptușelii;
 • siguranță pentru om, natură;
 • economii de cost datorate consumului scăzut de pigment;
 • culoare foarte saturata.

Există, de asemenea, dezavantaje ale tehnicii. Datorită influenței soarelui, chiar și cel mai rezistent pigmenț UV devine galben puțin în timp. De asemenea, utilizarea pigmenților în comparație cu utilizarea betonului nevopsit va crește costul costurilor de construcție. Un alt dezavantaj poate fi atribuit complexității muncii, dacă trebuie să diluați cantități mari de beton colorat.

Metode de pictură în mortarul de ciment

Există mai multe tehnologii care permit betonului să ofere culoarea dorită:

 • introducerea la compoziția finită a unui pigment selectat, urmată de turnarea podelei, structurilor;
 • adăugarea de pigmenți diferiți (metoda este adesea folosită pentru a umple gresie sau alte produse mici);
 • introducerea de nuante diferite de aceeasi culoare si crearea structurii unei pietre artificiale (veinica);
 • forme de vopsire pentru turnare, urmate de turnarea de beton nevopsit în acesta.

Noile tehnologii

Cele mai multe moduri noi și consumatoare de timp de vopsire a betonului cu pigmenți sunt utilizate în principal de profesioniști. Experții creează beton, similar în textura și înfățișarea pietrelor diferite - naturale și artificiale. Pentru a face acest lucru, amestecați diferite nuanțe de pigmenți cu obținerea de culori secundare - verde lămâie, lămâie, cireș, visiniu și altele. În condiții artizanale pentru a obține acest efect este foarte dificil, aveți nevoie de echipament profesional.

Tipuri de ciment preferate

Pentru pictura de beton, puteți folosi orice marcă de ciment, nu există restricții. Cu toate acestea, rezultatul va depinde de calitatea materialului, deoarece nu numai pigmentul determină efectul final. Pentru cea mai strălucitoare culoare se utilizează ciment scump și alb. Dacă sunt acceptabile tonuri silențioase, puteți cumpăra un ciment portland gri mai ieftin.

Ce trebuie făcut dacă se achiziționează numai material închis (gri)? Puteți da betonului o culoare albastră, gri, verde, negru, maro prin adăugarea de pigmenți adecvați. Cel mai simplu mod de a face o astfel de compoziție o nuanță de asfalt umed. Cimentul alb va produce beton roz, albastru și bej când se combină pigmenții doriți.

Selectarea culorii

Cel mai adesea, pigmenții următori sunt utilizați pentru colorarea betonului sau pentru a crea nuanțe secundare:

 • oxid verde - crom;
 • alb - dioxid de titan;
 • roșu - oxid roșu de fier;
 • galben-galben de oxid de fier;
 • negru este negru de fum sau monoxid de carbon;
 • maro - maro oxid de fier.

Cu ajutorul acestor pigmenți puteți face alte tonuri, care vopresc și soluția de beton. Folosirea unor coloranți, dimpotrivă, nu este avantajoasă din punct de vedere economic - își pierd rapid culoarea primară în soare (de exemplu, ftalocianina albastră).

Recomandări comandantului

Toți pigmenții trebuie sărați înainte de introducerea în soluție. Dacă în sculă există particule mari, acestea trebuie eliminate. În caz contrar, vor apărea dungi întunecate în masa de beton. Lichidele lichide sunt filtrate. Pigmenții trebuie adăugați la soluție până când ajunge la culoarea dorită, dar nu depășesc cantitatea maximă admisă.

Alte sfaturi pentru incepatori:

 • pentru a obține un ton bogat, trebuie să amestecați diferite pigmenți;
 • înainte de vopsirea betonului congelat, trebuie spălat bine, îndepărtați orice grăsime, în caz contrar calitatea lucrului va fi scăzută;
 • preparată cu adăugarea de pigment, soluția trebuie lăsată să se depună timp de câteva minute astfel încât materia colorantă să fie complet dizolvată.

Coloranți pentru zidărie din cărămidă

Soluția mortarului poate fi de asemenea dată culorii dorite, care se obține prin introducerea pigmenților. În vânzare există multe coloranți pentru zidărie - Precolor, YIPIN, Perel, Fepren și alții. Nuante de aceeasi culoare de la diferiti producatori sunt foarte diferite - ar trebui sa le alegeti in functie de nevoile individuale. Este extrem de nedorit să folosiți diferite mărci de pigmenți pe aceeași așezare - acest lucru poate strica aspectul general al clădirii, deoarece culoarea cusăturilor va fi diferită.

Tipuri de coloranți pentru mortar de cărămidă

Toate tipurile de pigmenți descrise, precum și coloranții bazați pe acestea - acrilic, acid și altele, sunt potrivite pentru acest scop. Pigmente de var, ciment, mortar de ciment și var. Proporția vopselei în masa totală nu trebuie să depășească 8%, în caz contrar rezistența cărămizilor va scădea.

Alegerea - ce să caute

Cel mai important indicator este culoarea pigmentului. Cu aceasta, puteți selecta cusăturile sau, dimpotrivă, le puteți face invizibile (dacă utilizați un colorant pentru a se potrivi cărămizilor). Pigmentul ar trebui să consolideze designul, să facă soluția mai rezistentă la acțiunea soarelui, a apei, a schimbărilor de temperatură.

De asemenea, la selectarea coloranților se ia în considerare rata de reținere a apei:

 • scăzut - 5-6% (pentru caramida clincher);
 • mediu - 7-10% (pentru cărămizi);
 • ridicat - 10-15% (pentru cărămizi de silicat).

Având în vedere acești parametri, puteți reduce riscul de decolorare a pigmenților și apariția unor pete de eflorescență pe suprafața cusăturilor. Cele mai adesea folosite în nuanțe de zidărie de pigmenți, cum ar fi maro, galben, roz, bej, alb. Deși puteți utiliza orice altă culoare.

Pregătirea și aplicarea soluției

Pentru fabricarea mortarului de var se amestecă 1 parte de var fin, 2 părți de nisip și o cantitate suficientă de apă. Amestecul de ciment si var include lapte de ciment si var, precum si nisip (1 parte var, ciment si 4-6 parti nisip).

Mai întâi se amestecă ingredientele uscate, apoi se toarnă în apă astfel încât consistența este ca cea a untului moale (rata de apă poate fi determinată prin ochi). După aceea, pigmentul sau vopseaua lichidă se adaugă la soluția de zidărie. Pentru amestecare este mai bine să utilizați un mixer de beton. O cantitate mică de componente poate fi amestecată manual, folosind o spatulă, într-o găleată sau într-un alt recipient.

Culoarea clasică este albă, obținută prin adăugarea de var ars, oxid de zinc sau titan. Ultima opțiune este cea mai scumpă, dar oferă durabilitate de nuanță de zeci de ani. Pentru a reduce costurile, acestea umple adesea întreaga zidărie cu o soluție obișnuită, gri, iar culoarea este plasată doar la margini, ceea ce va fi vizibil.

Inovații în utilizarea mortarelor de zidărie colorate

Manipularea cu culoarea zidăriei sau a pereților individuali, secțiuni ale zidului va contribui la crearea unor opțiuni neobișnuite pentru designul locuințelor. O modalitate universală de a pune accentul pe utilizarea - utilizarea nuanțelor contrastante. Cusăturile albe în combinație cu orice ton de cărămidă, cu excepția galbenului, vor arăta mai ales luminoase.

De asemenea, soluțiile colorate pot masca cusăturile zidăriei, ascunzând complet structura peretelui. Pentru a face acest lucru, adăugați pigmenți care dau soluției o asemănare absolută cu tonul cărămizii. La curățarea cusăturilor, ele sunt bine aliniate, astfel încât să repete textura materialului de bază. Este posibil, dimpotrivă, să nu dăm o soliditate peretelui, ci să facem un model extrudat. Pentru aceasta, blocuri de cărămizi sunt puse într-un mod special.

De asemenea, experții folosesc următoarele tehnici noi pentru crearea de zidărie spectaculoasă:

 • adăugarea la soluția de pudră fluorescentă de sticlă măcinată pentru a străluci cusăturile pe fundalul cărămizii întunecate;
 • introducerea de pigmenți care modifică culoarea în funcție de temperatura ambiantă.

Atunci când alegeți coloranți, trebuie să vă asigurați că sunt potrivite pentru tentația soluției. Producătorii fără scrupule înlocuiesc sărurile metalelor neferoase cu coloranți de anilină, care se spală și se estompează literalmente într-un sezon. Numai pigmenții reali vor oferi o vedere frumoasă a clădirilor și vor dura mult timp - nu ar trebui să economisiți pe calitate!